Hoppa till huvudinnehåll

Utedag inte okej – elever ska ha lika möjligheter att åka till Stafettkarnevalen

Stafettkarnevalen 2015. Läktaren på Olympiastadion Bild: Yle / Niclas Runeberg olympiastadion,stafettkarnevalen

Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet slår fast att elever bör ha lika möjligheter att åka till Stafettkarnevalen. Beslutet fattades efter ett klagomål.

I Vikinga skola i Vasa hade åtta pojkar i årskurs fyra anmält intresse för att åka till Stafettkarnevalen, men bara de fem som via ett löpningstest valts ut till stafettlaget fick åka. De övriga fick stanna kvar i skolan och ha en utedag.

Enligt regionförvaltningsverket hade skolan agerat fel, då de särbehandlat elever baserat på deras fysiska förutsättningar. Alla elever som befinner sig i samma situation, till exempel på samma klass ska ha samma möjlighet att delta i skolans verksamhet.

– Vår tanke är att föra ut den här linjedragningen till skolor och föräldrar, säger regionförvaltningsverkets jurist Thomas Sundell.

Sundell påpekar att det officiella syftet med Stafettkarnevalen är bland annat att främja kamratskap och skolgemenskap, vilket talar emot att särbehandlingen skulle vara nödvändig med tanke på verksamhetens natur.

Det här betyder inte att alla måste vara med i stafettlaget, men att de deltar på något annat sätt.

Stafettkarnevalen kommer i år att ordnas i Vasa den 20-21 maj.

Edit kl.9.15. Thomas Sundells kommentarer och att skolan i fråga är Vikinga skola i Vasa lades till.

Kommentarer

Inlagt av

Den här förbannade Kaikki pelaa mentaliteten kommer ta död på allt som heter sport i Finland. Tävlingsandan försvinner ju totalt och alla förutsättningar för rättvisa tävlingar försvinner. De flesta skulle åka med bara för att missa skola! Klart det blir orättvist, fick själv ta dessa smällar med att inte få åka med i vissa sporter, tex Fotboll. Men newsflash: Livet är orättvist. Skolan skulle ju för en gångs skull lära människor något vettigt och användbart i livet ifall det vore orättvist ibland. Sluta klaga och acceptera att tävlingsmentalitet och konkurrens måste finnas för att samhället skall gå frammåt!

Inlagt av

Gästen har inte läst artikeln ordentligt. Det att alla skall få åka till stafettkarnevalen betyder inte att alla idrottar (bara de bästa väljs till laget). De övriga kan delta i hejarklacken och det är sådant som befrämjar vi-andan i klassen. För många är det ett stort äventyr att få åka buss " från landet" till stan och uppleva olympiastadion och kanske hinna se sig runt i Helsingfors eller den ort var karnevalen råkar ordnas.

Inlagt av

Om det finns fem platser i laget, och alla som vill får delta i uttagningarna på samma villkor, kan ingen påstå att skolan särbehandlat eleverna utgående från deras fysiska egenskaper. Speciellt inte om eleverna på förhand visste om att endast fem elever åker med. Nekades de att delta i hejarklacken? Det framgår inte av artikeln.
Det är också en kostnadsfråga. Det blir väldigt dyrt om skolan ska fixa transport åt alla som vill åka med.

En del skolor sportar också med principen att alla som vill ska få delta, vilket i praktiken betyder många lag från samma skola. Men stafettkarnevalen kan inte svälla i all oändlighet. Ju flera lag, desto mera drar det ut på tiden och desto smalare blir marginalerna och desto värre förseningarna. Skolorna borde få en kvot på hur många lag/deltagare de skickar, på basis av skolans elevantal. Det är inte rimligt att alla som vill springa i stafettkarnevalen ska få göra det - det är praktiskt ogenomförbart. Men alla som vill ska få delta i uttagningarna.

Inlagt av

Hur är det med skolornas stipendier eller andra beläningar?
Vem ska representera skolan i en region matematiktävling då? Den "bäste" eller en som inte kan räkna till fem?
Skolan behandlade eleverna rätt. Där fick dom andra ens nån orsak att bita ihop tänderna, istellet för att få chokladkrämen ur mammas guldskjed.

Livet är orättvist för dom som vill de!

Inlagt av

Så då det ordnas t.ex. nationella matte/fysik/kemitävlingar ska hela skolan åka till finalen? Nej, man har haft en uttagning där vinnarna går vidare. Alla har fått sin chans att på samma villkor utmärka sig enligt egen motivation och förmåga, men alla är inte mattegenier och alla är inte atleter så alla går inte vidare.

Om en elev utmärker sig så att hen blir belönad med kvarsittning, så enligt regionförvaltningverkets logik ska då alla delta i kvarsittningen på ett eller annat vis.

Får mig osökt att tänka på fallet i Sverige där en skola fick tillsägelse med krav på förändring pga att maten i skolan smakade bättre än maten i de andra skolorna - vilket gjorde det orättvist trots att kostnaden var densamma.

Vad är det för överbekyddande trams!

Inlagt av

Oj milda öde - hur i vida världen har man kommit till något sådant? Det skall bli intressant att se när t.ex. Korsholms högstadium då måste skicka över 500 elever till stafettkarnevalen när några tiotal skall vara med och springa, för att inte tala om när två stycken skall delta i någon orienteringstävling någonstans, tre stycken skall deltaga i Taitaja-tävlingarna o.s.v. Det blir många dagar under året när skolan är stängd - och säkert jättespännande för de som skall hitta på motsvarande aktiviteter för alla de drygt 500 som inte deltar på plats. Vet man alls vad man håller på med på i detta fall regionförvaltningsverket?

Inlagt av

Staffettkarnevalen är ett skolevenemang inte ett olympiskt spel. Låt barnen vara barn, de hinner nog lära sig att livet är orättvist.

Däremot från en praktisk synvinkel kan det bli svårt, då med att hitta boende åt alla och till skillnad från Olympiastadion är nog Vasas idrottsplan fullsatt redan som den är.

Inlagt av

Bra. Det finska samhället behöver alla och skall inte kraftigt börja välja och vraka. Skolan skall lära ut nåt vettigt, och då är nog inte tävlingssport det första ämnet som Finland lyfter med. Det är nog viktigare att alla får en kunskap i att hålla sin grundkondition i skick, och sedan fokusera på andra ämnen som kan ge jobb.

Inlagt av

Men Tanten, om alla elever från skolor långt borta skall ha rätt att varje år få åka med och heja på så blir det dyrt och då kanske skolan t.ex. bestämmer att de deltar endast varannat år. Inte skall de som är bra på att springa behöva lida för en sådan här orsak. Det var ju faktist 3 av 8 barn som inte fick åka så det var i alla fall inte ett enskilt barn som blev utanför. Låt de barn som är duktiga på praktiska ämnen belönas lika som de som är duktiga på teoretiska ämnen också belönas.

Inlagt av

Alla som vill deltar i uttagning, alla tävlar inte. men alla ska ha möjlighet att på något sätt känna sej delaktig. Det är andemeningen med stafettkarnevalen. Gemenskap. En tävling, ja, men också så mycket annat. De som satsar på idrott o är duktiga o målmedvetna har nog så många språngbrädor. Och skola är skola och en skola för alla enligt lagstiftning. Inget kaikki pelaa, som i fotboll, utan en undervisning o gemenskap för alla på olika villkor.

Inlagt av

Peter har helt rätt angående Stafettkarnevalens storlek. Det som oroar mig ännu mer är att eleverna inte behöver delta utan bara komma med och ha roligt. Den situationen blir ohållbar för skolorna och leder till att ytterst få skolor kan delta i Stafettkarnevalen. Finns inte pengar till transport av 100 - tals elever, lägg därtill mat- och logikostnader, kostnader för övervakare osv.

Inlagt av

En skola med låt oss säga 500 elever åker till Stafettksrnevalen. Busskostnaden, mat, övernattning är ca 70 -80 euro per elev då man åker syd-nord eller vice versa. 35000 sammanlagt. Tänk på det.
Ett annat alternativ är att man inte alls åker till Karnevalen utan ordnar en frimärksbytesdag i skolan. Den som inte har tillgång till egna märken kan ju alltid göra låtsasmärken på tecknelektionerna. Alla är glada och så lägger vi ner hela Karnevalen om några år.

Inlagt av

Tack, det här var ett bra beslut! Jag minns fortfarande hur ledsen och värdelös jag kände mig när resten av klassen åkte iväg och tävlade medan jag och en annan person tvingades ha lektion med ettorna istället eftersom vi sprang för sakta.

Inlagt av

Helt skrattretande att alla skall med till stafettkarnevalen. Stafettkarnevalen är ett idrottsevenemang där elever som satsar på sport får visa upp sig och sina talanger. De som sitter hemma hela dagen framför datorn får gärna fortsätta sitta i skolan. Skolsystemet i Finland är redan alltför centrerat runt de svagare eleverna i alla ämnen, så det är bara rätt att de som faktiskt satsar skall få visa upp sig nångång!

Inlagt av

Jag trodde faktiskt att hela idén med stafettkarnevalen var att alla får vara med på något sätt. " Karneval"är inte det samma som tävling.

Inlagt av

Det är ju tämligen logiskt att de elever som löper bäst skall skickas till stafettkarnevalen. Men väl hemma igen, inte skall väl "svagare elever" i skolans övriga ämnen få vara med på samma villkor som "starkare elever" och störa det för dem, eller hur vill ni nu ha det?

Inlagt av

Tycker det är orättvist att bara endel, p.g.a fysiska förutsättningar, får sjunga solo på skolavslutningen eller vara Lucia. Alla som vill borde ju får göra det! Samma gäller givetvis på annat håll i samhället, d.v.s delta i Eurovisionen eller OS! Skärp er för h...e!

Inlagt av

Som lagledare för ett fotbollslag är det dom som får spela men alla får komma med. Det är trots allt en kostnadsfråga. Alla betalar som åker med.

Inlagt av

Nu får det väl ändå vara slut på daltande. Om det ska vara så att alla ska få vara med är det bara säga tack och hej till den fantastiska stafettkarnevalen. För inte kan det väl heller delas ut pris till de bästa, för alla är väl lika värda som deltar. Good bye till alla tävlingar i svenskfinland. Nej håhå!

Inlagt av

Kan bara säga att det här är början till slutet för stafettkarnevalen. Det finns ingen chans att skolor ska ha råd till alla som vill delta ska kunna delta. Resurser räcker helt enkelt inte till. Synd att några ska få förstöra för andra. Synd att leva på 2000-talet med curling barn som ska bara få ha rättigheter, rättigheter och rättigheter och rättvisa i all oändlighet!

Inlagt av

Det som är orättvist är inte att de som är snabbast får springa i laget, det kan de flesta acceptera utan problem. Dry som är orätyvist är att alla som inte är snabba nog (och det är bra många i en lite större skola) ska ha vanlig skoldag istället. Gissa om det suger!! Oavsett man är löpare eller ej borde alla som vill få en möjlighet att delta i Stafettkarnevalen åtminstone en gång under sin skoltid, som hejarklack åtminstone. Vanlig skoldag för alla andra är rent ut sagt en bestraffning som läggs som sten på börda åt de som gärna hade velat vara med.

Inlagt av

Jag hoppas regionförvaltningsverket ger härmed direktiv till skolor hur de tycker att detta ska ske. Så vitt jag vet är det här ett ganska vanligt sätt att gå till väga. För pengar finns inte att fylla bussar fulla med hela skolans elever... Många vill med! Hur ska man kunna delta med alla som önskar vara med på ett eller annat sätt? Förstår inte logiken?

Inlagt av

Stafettkarnevalen är mycket mer än bara ett idrottsevenemang. Det vet nog alla som varit med,vare sig det är som löpare, hejarklack, förälder eller bara vanlig åskådare.

Inlagt av

Min klasskompis spelade i Helsingfors stadsorkester. Jag har aldrig fått göra det. Hallå, Regionförvaltningsverket. Kan ni hjälpa mig?

Inlagt av

Citat Carl-Olaf Homén (Stafettkarnevalens grundare):
"Den idrottsliga målsättningen är att betona glädjen i idrotten, lagandan, kamratskapet och skolgemenskapen. Det här är särskilt angeläget i dagens värld med många inslag av "business" och avarter inom den internationella elitidrotten."

På vilket sätt betonas kamratskap och skolgemenskap om största delen av skolan exkluderas från den så kallade festen? Vad är en idrottsgala utan publik?

http://stafettkarnevalen.fi/sv/startsidan/om_stafettkarnevalen/

Inlagt av

" Alla betalar som åker med."
Tyvärr så får skolan inte ta betalt av elever för aktiviteter som ordnas av skolan. Om någon vägrar betala sin andel måste hen få följa med i alla fall - enligt lagen. Och det finns föräldrar
(som nog skulle ha råd att betala) som vägrar hänvisande till detta.
Sedan går största delen av stafettkarnevalsaktiviteterna av stapeln på en lördag. Då är de elever som inte far med lediga. Det finns också sådana som påstått att det är orättvist att en del elever skall vara lediga när andra "måste" deltaga i stafettkarnevalen. Så hur det än görs är det fel. De 35000 € som hänvisas till i en kommentar tidigare skulle t.ex. räcka till stödundervisningen under ett år i en medelstor lågstadieskola.

Inlagt av

Jag är helt enig över att det skall finnas en gräns på hur många lag per skola som får delta för att inte dra ut på tidtabeller osv. Men karneval och bra tävling är ju det vi kommer för att se! Personligen tyckte jag det var höjdpunkten på skolåret. Var med och sprang varje år sedan 2:an och att vinka till kompisarna på läktaren var stort! Såklart finns det en kostnadsfråga i detta, kan en skola från österbotten ta med sig 100 elever - nej men de som vill vara med skall få bli med. Hejarklacken behöver inte bestå av samma elever varje år, där kan man växla elever till sådana som inte varit med tidigare för att de skall få uppleva karnevalen om de inte hör till den kvoten som har blivit uttagna för stt löpa. Skolor i helsingforsregionen (då karnevalen hålls här) skall definitivt ha sin utedag på läktaren för alla barn som vill åka för att se på . Då talar vi om en region bussbiljett eller ett närtåg. Hoppas stafettkarnevalen håller sig lika härlig och rolig för alla som den har varit så länge jag kan minnas!

Inlagt av

Betyder inte stafett att det är en tävling? Är det en tävling skall inte alla gå vidare till final bara för att dom vill. Det är viktigt att lära barn att de inte är bäst på allt och att man ibland förlorar. De som inte åker kunde istället ha en lite roligare skoldag, de måste väl ändå repetera allt när löparna återvänt till klassen.

Inlagt av

Skolan är ju redan fylld av "kungar och drottningar" och favoriserade elever som alltid lyckas med att plocka russinen ur kakan. Självklart skall inte olika skoltävlingar vara en arena där även dessa elever skall ha företräde.

Inlagt av

Får man inte vara duktig i sport och idrott ?? När det är landsomfattande matematiktävling skickas också de bästa eleverna,var är skillnaden ??

Inlagt av

Stafettkarnevalen glorifieras. Jag deltog i Stafettkarnevalen under högstadietiden, inte för att jag var bra att springa, utan för att det behövdes reserver. Jag minns inte Stafettkarnevalen som en dag med glädje i idrotten, laganda, kamratskap och skolgemenskap. Jag minns det som stressigt och rörigt, en natt med nästan obefintlig sömn på ett hårt golv och folk som inte kunde vara tysta när man ville sova. Jag tror absolut inte att alla vill uppleva Stafettkarnevalen, tvärtom är det många som garanterat väljer en vanlig skoldag.

Inlagt av

En majoritet av dem som kommenterat tycks inte ha läst nyheten... ingen säger att alla ska ha rätt att springa på karnevalen. Den här läsokunnigheten är nog ett större hot mot Svenkfinland än mycket annat ;)

Inlagt av

Vad som inte framgår ur texten är hur stor skolan och klassen är. Är det 8 på klassen och endast 3 som måste stanna kvar i skolan är det kanske diskriminerande. Om det är en majoritet som stannar kvar i skolan är det inte diskriminering.

Inlagt av

I vår skola får alla som vill åka till karnevalen, men skulle alla stora skolor göra samma sak finns det nog varken rum på läktare (Vasa, Åbo, Vanda) eller pengar för att genomföra detta. Mitt tips är att kommunerna då besluter att skolorna inte deltar, vilket kommer att knäcka Stafettkarnevalen på några år. Så, grattis till Regionförvaltningsverket och Sundell! Bra jobbat!

Inlagt av

När jag läser kommentarerna här så påminns jag om varför jag aldrig gillat tävlingsidrott eller sk sportfånar speciellt mycket. Självcentrering råder och allt går att ursäkta med att det är ju tävling och idrott. Sedan att det finns några stackare som gråter för att de inte får vara med är bara "spelets regler och otur för dem", speciellt så länge det inte gäller mig eller mina barn. Finns en massa barn som blir "trimmade" att hålla på med en sport bara för att föräldrarna är intresserade eller själva hållit på med samma sport.

Inlagt av

"Det här betyder inte att alla måste vara med i stafettlaget"

Nog betyder det väl just det, annars blir de ju särbehandlade "baserat på deras fysiska förutsättningar". Egentligen borde ju hela tävlingsmomentet strykas och alla är med i laget och promenerar i mål. Alla får guldmedalj, alla är vinnare.

Inlagt av

Under min tid i grundskolan och gymnasiet var det samma elever som varje år blev uttagna till stafettresan. Gissa att man var besviken över att dessa lärarfavoriter alltid fick åka på resan under 9-10 år i rad och njuta av middag och trevlig vistelse på nöjesfältet Borgbacken!

Inlagt av

Från vår skola så åkte vi på klassresa på samma gång som stafett karnevalen.... Med egna pengar. Kanske det går att arrangera så... Men nuförtiden åker man ca en vecka till Lappland eller nåt sånt..

Inlagt av

Knappast åkte de för att de var lärarfavoriter. Kanske orsaken var att de var snabba. I stafettlöpning är det nämligen en fördel att kunna springa. Däremot fick de kanske sämre vitsord i kemi. Är det också orättvist?

Inlagt av

Visst kändes det surt när bussen åkte och man inte var med, men HALLÅ, JAG ÖVERLEVDE! Livet är inte rättvist det får man lära sig att leva med.

Inlagt av

Skolor i ex. Närpes har en bara framförhållning, där åker alla elever till stafetten och njuter både av livet i stadion och den fina kvällen på Borgbacken och vid andra sevärdheter i huvudstaden.

Inlagt av

Jättebra! Jag avskydde Karnevalen som barn för upplevde den som en enda stor diskriminering! Det vore viktigt att fler barn börjar röra på sig och fortsätter med det efter tonåren. Kanske dags att avskaffa hela karnevalen och i stället ordna annat förenande jippo?

Inlagt av

Tycker att allt med betygssättning och poänggivning ska förbjudas i skola efter det här. Man har vitsord och barn har ju faktiskt olika förutsättningar för att få en 9. De här e ju bara löjligt. Visst var man besviken om man inte kom med men då var man helt enkelt inte tillräckligt snabb. Live with it, that's life. Man var väl bättre på annat. Kommer ihåg när modersmåls läraren valde ut några berättelser från klassen och skickade inte med min. Tänk, min fruktansvärda berättelse borde ju ha skickats, har läst den så här på senare år. Tack och lov skickades de elevers berättelser som var värda att skickas till tävlingen och en från klassen t.o.m. Vann. Helt rätt!

Inlagt av

Idéen med hela stafettkarnevalen var ju från början att finlandsvenska barn skulle få samlas till ett stort och trevligt evenemang i huvudstaden där idrotten hyllades, gemenskapen förtätades och turismen och därmed penningströmmen till huvudstaden stärktes. Massan av den finlandssvenska ungdomen skulle helt enkelt visas upp på nationalarenan och få synbarhet och publicitet. Att år ut och år inne bevara denna ideologiska målsättning har till alla delar kanske inte varit lätt i takt med at samhället förändras, kostnaderna ökat och skolornas lagstiftning förändras mot mer jämlikhet.

Inlagt av

Och hur skall detta ske i praktiken. RFV ge riktlimjer och det snabbt, sedan fixar ni också finansieringen. Sedan vill vi ha riklinjer för laguttagningar när vi skall ställa över kanske de bästa. Vilka skäl skall vi hänvisa till. Kanske bäst att lägga ner när idrott inte får vara idrott.

Inlagt av

Håller helt med GMK. Skolorna bör få riktlinjer nu, uttagning till stafettkarnevalen ska snart börja och i med den här, enlligt mig, korkade beslutet ger ni riktlinjer för all framtid. Tänk noga igenom vad det här betyder, inte bara i idrott utan alla andra ämnen t.ex. Matematiska tävlingar. Besluter ni så här så är även tävling i skola ett minne blott. I å för sig helt i anda med 2016 läroplan men ska faktiskt tävling anses så här hemskt!?

 • Rust visade ingen rost – Pittsburgh till Stanley Cup-final

  Finland får en ny mästare, Filppula får sommarlov.

  Olli Määttä och hans Pittsburgh Penguins gör upp om Stanley Cup-bucklan i en finalserie mot San Jose Sharks. Penguins besegrade Tampa Bay Lightning i den avgörande NHL-konferensfinalen.

 • Premiärplask på lördag i Kuppis

  I sommar är Kuppis det enda utebadet i Åbo.

  I sommar är Kuppis det enda utebadet i Åbo, då Samppalinnas bassänger är stängda för renovering. Varma dagar kan det därför bli rusning till Kuppis.

 • Filmrecension: Bakfull Tom Hanks i Saudiarabien

  A Hologram for the King är en underhållande mardröm.

  Tom Hanks handelsresande medelåldersman är fången i fåfäng väntan på kungen. A Hologram for the King är en underhållande mardröm, skriver Viktor Granö.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport