Hoppa till huvudinnehåll

Vårdarna blickar utomlands när löner inte får höjas

Huvudförtroendeman Eva-Maria Sundström säger att samhällsfördraget slår hårt mot vårdpersonalen. Huvudförtroendeman Eva-Maria Sundström säger att samhällsfördraget slår hårt mot vårdpersonalen. Bild: Yle / Christoffer Westerlund Barnmorska,eva-maria sundström,sjukskötare,tehy,västra nylands sjukvårdsområde

Det finns inte längre någon guldkant på tillvaron för närvårdare om samhällsfördraget godkänns, befarar sjukskötaren Eva-Maria Sundström, Tehys huvudförtroendeman för Västra Nylands sjukvårdsområde.

Det är främst nollinjen gällande löneförhöjningar som oroar.

- Det slår väldigt hårt mot närvårdarna. Lönen får inte höjas samtidigt som till exempel dagvårds- och elavgifterna fortsätter stiga. Det leder till att det inte finns några pengar över längre, säger hon.

Sundström befarar att det leder till att vi har en hel yrkesgrupp som snart måste få stöd för att klara sig ekonomiskt.

- De är utbildade och vill arbeta men måste leva på samhällets pengar, det är skrämmande, konstaterar hon.

Det är tyvärr de lågavlönade kvinnodominerade branscherna som åter igen drabbas hårdast.

Sundström är ändå i övrigt nöjd över hur förslaget ser ut i jämförelse med hur det såg ut i höstas. Däremot har hon förlorat förtroendet för våra beslutsfattare.

- Jag ger inte fem penni för vår regering. Det är tyvärr de lågavlönade kvinnodominerade branscherna som åter igen drabbas hårdast, konstaterar hon.

"Alla måste dra sitt strå till stacken"

Förslaget om att man ska arbeta tjugofyra timmar mera om året tycker Sundström inte låter alltför illa.

- Det är klart att det är jobbigt med extra timmar till då man inte får något i handen. Det är ändå något som jag tycker är ok för det gäller alla. Jag anser att det är viktigt att man drar en rättvisare linje, förklarar hon.

- Det är klart att det inte är roligt att arbeta gratis, men vårt land är i en ekonomisk kris i dag och då tycker jag att alla ska dra sitt strå till stacken, fortsätter Sundström.

Nedskärningen i semesterpenningen med trettio procent för de som arbetar inom den offentliga sektorn ser Sundström inte med lika blida ögon på.

Trettio procent är ganska mycket att spara på till exempel en lön på 3000 euro i månaden, vilket ändå är en högre lön än många inom vården har.

- Som jag redan nämnde så tycker jag att vi ska ha en rättvis linje, och det här är inte det då det är den offentliga sektorn som ska spara in, säger hon.

- Trettio procent är ganska mycket att spara på till exempel en lön på 3000 euro i månaden, vilket ändå är en högre lön än många inom vården har, fortsätter Sundström.

Vårdare söker sig utomlands

Hon befarar att många från vårdpersonalen kommer att börja blicka utomlands.

- Under hösten var det väldigt många som kontaktade mig om hur man ska göra för att arbeta utomlands, till exempel i Sverige och Norge, berättar hon.

- Med tanke på att det här inte är frågan om en nollinje utan en minuslinje så är det ännu aktuellt. Ifall man på andra sidan potten har en väldigt annan lön och kan förhandla om en hög lön så förstår jag bra att unga mänskor beger sig dit, konstarerar hon.

Här kan du bekanta dig med samhällsfördraget i stora drag.

Rättelse 1.3 kl.20.22: Sundströms titel var tidigare felaktigt skriven som Tehys huvudförtroendeman vid Raseborg sjukhus.

Kommentarer

Inlagt av

Då jag inte längre klarar mig själv finns ju alltid ättestupan. Bättre det än att vara en belastning för underbetalda och överbelastade vårdare. Sök er dit där dom uppskattar er insats!

Inlagt av

Inte är det bara vårdarna som blickar utomlands. Skulle jag ha praktiska möjligheter och inte ha förbundit mig till ett och annat under åren så skulle jag redan ha packat mitt pick och pack. Om man igen vore nyutexaminerad och singel så...

Inlagt av

Superbra ide att fara utomlands. Jobba en del i Norge, bo ändå i Finland så skattepengarna blir här o sen tar vi in nya invånare från land X som bosätter sig här o jobbar för finländska löner o mår bra.
supergrej.....

Inlagt av

Kan nog som vårdare som jobbat en del utomlands göra er besvikna att lönerna är inte precis skyhöga mera där heller. I Sverige hade jag en lön runt 28 000 kronor efter tillägg vilket är runt 3000 euro och då jobbade jag både nätter och helger.

I Norge skulle jag nu fått ca 500 euro mindre i månaden en för några år sedan. Även i Norge slår ekonomin nu bakåt mycket pga oljans pris har jag förstått. Så inte är det bara guld å gröna skogar där heller mera

Inlagt av

Synd att det skall gå så här men inte är det ju någon vits att arbeta på förlust åt någon som inte uppskattar ens arbete. Det förstår ju säkert t.o.m. regeringen. De lägger ner landet men tar säkert ut sin lön för mödan först.

Inlagt av

Visst är det låga löner för närvårdarna, men det kräver inte heller särskilt hög utbildning. Jämför det t.ex. med barnträdgårdslärarna som har högskoleutbildning och låg lön. Också de oftast kvinnor.

Inlagt av

Är själv närvårdare och jobbat på sjukhus i norge. Så jo de tar gärna emot närvårdare. Ett mer otacksamt jobb i finland får man söka efter som närvårdare i alla fall inom äldrevården

Inlagt av

Till Lina. Barnträdgårdslärate jobbar måndag till fredag med betydligt böttre arbetstider, arbetsbörda och villkor än en närvårdare

Inlagt av

Menar Sundström på allvar att en månadslön på 3000e är låg? Det finns många med tunga, ansvarsfyllda arbeten inom offentliga sektorn som aldrig kommer upp till sådana summor.
En annan sak som alltid kommer upp i denhär typens diskussion är hur jobbigt alla inom vården har det. Ni får det att låta som att ni aldrig är lediga, alltid jobbar helger och veckoslut. Det är ju inte sant! Att vara ledig en vanlig vardag är inte alla förunnat. Sku inte vara så illa att någon gång få jobba veckoslut och helger och den vägen få lite bättre lön. Men den möjligheten finns inte för alla offentligt anställda.
Någon jämförde och skrev om barnträdgårdslärare jämfört med närvårdare: en barnträdgårdslärare har nog en sån arbetsbörda som många närvårdare på t.ex. åldringshem borde prova på någon gång.
Dessutom är en högre utbildning (sjukskötare, barnträdsgårdslärare) oftast förknippad med ett större ansvar. Vilket borde märkas på lönen.

Inlagt av

Jobbar själv inom vården och kan meddela att grundlönen för en sjukskötare är ca 2400€/mån före skatt. En närvårdare har några hundra lappar lägre än det här om jag inte kommer fel ihåg. Så 3000€ kan man nog bara drömma om...

Inlagt av

I Finland har vi ett så konstigt system att vi betalar mera nära arbetstagarna är hemma än när dom e på jobb. Därför måste den sk grundlönen vara låg för annors skenar alla andra avgifter i skyn.

 • Lagmansgården gav honom en chans

  Beskedet om att skolhemmet ska stänga river upp känslor.

  Beskedet om att Lagmansgården i Pedersöre tvingas stänga river upp känslor både bland personal, elever och tidigare elever.

 • 48 föreningar i Borgå får bidrag

  Social- och hälsovårdsnämnden beviljade bidrag.

  Social- och hälsovårdsnämnden i Borgå beviljar bidrag åt föreningar för totalt 43 600 euro. Dessutom fick två olika sysselsättningsprojekt bidrag.

 • Historisk prestation – två boxningsbrons till Finland

  Mira Potkonen klar för OS i Rio de Janeiro.

  Boxarna Mira Potkonen och Elina Gustafsson från Finland kämpade på torsdagen om finalplatser i boxnings-VM. Trots semifinalförluster kasserar Finland in två bronsmedaljer. Potkonen säkrade tidigare dessutom en OS-biljett till Rio de Janeiro.

 • Trump har säkrat kandidaturen

  Trump har skrapat ihop tillräckligt med delegater.

  Nu är det klart - Donald Trump kommer att nomineras till republikanernas presidentkandidat. Enligt nyhetsbyrån AP har Trump nu en majoritet av delegaterna bakom sig under partikonventet i juli.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland