Hoppa till huvudinnehåll

En miljon fågelholkar? Kampanjen är igång!

Gråsparvar sköter om varandra Gråsparvar sköter om varandra Bild: Yle, Juha Laaksonen Gråsparv

Kampanjen ”En miljon fågelholkar”, som inleds i början av mars, har som mål att få upp en miljon holkar i de finländska träden innan maj 2017. Dessa fågelholkar är en bra första hjälp åt alla holkfåglar som mer och mer lider av bostadsbrist. Nu skall alla gamla holkar granskas, vi bygger nya holkar och registrerar samtliga på kartan.

En fågelholk är ett väldigt konkret sätt att hjälpa fåglarna. Vi utmanar dig att vara med på världens största fågelholkstalko. Från och med mars öppnar kampanjen på svenska.yle.fi/natur (på finska yle.fi/miljoonaponttoa), där man kan registrera sina holkar och se en karta över vilka kommuner som är mest aktiva.

Det finns många sätt att delta i ”En miljon fågelholkar”-kampanjen. Registrering och byggande av fågelholkar är utmärkt. Ta reda på var i kommun man kan hänga upp holkar. Ordna egna talkon i grannskapet, bostadsbolaget, på arbetsplatsen eller ålderdomshemmet så att alla kan njuta av att följa med fåglarna. På sociala medier kan du sedan följa hur livat det är i holkarna.

Kampanjen En miljon fågelholkar Bild: Yle Natur fågelholkar,kampanjer

Holkregistret blir landets första indelat enligt kommun. Det fungerar samtidigt som ett bevis på hur naturintresserade vi är och vilket fint jobb som görs på frivilligbasis. Med i projektet är också de största organisationerna inom området: Forststyrelsen, Birdlife Finland, WWF Finland, Luonto-liitto, Finlands naturskyddsförbund, Suomen Latu, Finlands miljöcentral SYKE, Finlands Scouter, Naturhistoriska centralmuseet Luomos och många andra.

En miljon fågelholkar betyder tio miljoner fågelungar, hundratusentals utfärder i naturen och en enorm mängd gratulationskvitter för hundraåriga Finland. Välkommen med!

Kommentarer

Inlagt av

... jag misstänker att man skulle få minst lika stor effekt på fågelbeståndet om man tog bort en miljon förvildade kattor.

Inlagt av

Ett fint initiativ MEN hoppas alla minns att markägarens lov behövs för att hänga upp holkar på annans mark. Fakta som gärna kunde ha ingått i artikeln.

Inlagt av

Du tror på allvar att katter lever på fåglar? Kan säga dig att de fåglar som en katt får tag på är skadade eller har något sådant fel, att de ändå skulle dö. Nej mera holkar upp bara, har själv säkert ett tjugotal!

Inlagt av

Som yngre spikade o sattes upp hundratals knipholkar,ännu finns många kvar men tyvärr har ivern försvunnit då örnar,minkar,o mårdhundar far iväg med alla ungar.Dessa predatorer borde också engagera ovanstående organisationer.

Inlagt av

Ren gissning från dej om skadade fåglar som katters byten. Kolla in SOF/Nyheter/2015/Katter allt större hot mot fåglar och smådäggdjur. Där får du siffror.

Hej! Du har helt rätt, och vi kommer att fixa en artikel om just det här. Den finska versionen av artikeln finns redan att läsa här: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/29/miten-ripustan-linnunponton

Hej! Det finns en artikel (tillsvidare bara på finska) om hur man bygger holkar. Den kan läsas här: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/29/linnunponton-rakennusohje-laatikkomalli

Titta gärna också på nästa avsnitt av Strömsö – där blir det också fågelholkar :)

Inlagt av

Senaste sommar förstörde de kalla klimatet mången häckning, då indekterna saknades, märks på tes mes beståndet, att katter tar fåglar e en självklar sak,men inte så som man tror, de finns andra rövare hacke hackspett, skator skördar mycke fågel liv med flere, naturen har sina lagar, de som idag minskar ökar efter några år, vi människor är de största marodörerna, som försör och förgör naturens mångfald

Inlagt av

"Vi människor är de största marodörerna, som förstör och förgör naturens mångfald" -- bl.a. genom att slarva med våra kattor och låta dem yngla av sej utan kontroll, och producera förvildade katter. Många kattägare är t.o.m. stolta över sina "duktiga" kattor som kommer hemsläpande med fågelungar, ekorrar och harungar. Läs vad SOF (Sveriges Ornitologiska Förening) skriver på sina nyhetssidor!

Läs också

Natur

Nu har fågelholkar registrerats!

Registrera din fågelholk här!

Fågelholkar enligt kommun

 

 • Holkexperterna, del 4

  Tips om upphängningsanordningar från holkexperterna

  För att kunna kalla sig expert behöver man ha en viss erfarenhet och förståelse för hur saker fungerar.

 • Nu är flyttfåglarna här - testa hur bra du känner igen dem!

  Känn igen fåglarna på deras läten eller utseende.

  Under april månad kommer en hel del flyttfåglar till landet. Hur är det med fågelkunskapen? Den sanna fågelexperten fixar testet bara genom att lyssna på lätet. Eller så använder du både bild och läte. Du får två poäng om du klarar dig med bara bild eller läte. En poäng om du måste använda dig av båda ledtrådarna. Nu kör vi!

 • Leve naturbilden!

  Fota naturens vaknande på våren och delta i vår utställning!

  Naturfotograf - amatör eller professionell, det här är en inbjudan till dig! Finlands natur, fyra årstider, fyra utmaningar. Häng med!

 • Nationalpark 5: Kvarken

  Från Vasas skärgård till svenska höga kusten.

  I Finland har vi 37 nationalparker och ett världsnaturarv. Det sistnämnda är Kvarken som sträcker sig från Vasas skärgård över till svenska höga kusten.

 • Nationalpark 6: Pyhä-Luosto

  Pyhä-Luosto, mer än en nationalpark.

  Pyhä-Luosto i Lappland är inte bara en skidort. Det är också en nationalpark. Mitt i nationalparken finns också Finlands enda ametistgruva. Elisabeth Morney besökte den och grävde fram en ädelsten.

 • Nationalpark 7: Oulanka

  Finlands mest kända och besökta nationalpark.

  Oulanka nationalpark är det rinnande vattnets nationalpark. Det här är en av Finlands internationellt mest kända nationalparker. Den är också en av Finlands mest välbesökta.

 • Nationalpark 8: Patvinsuo

  Patvinsuo nationalpark, här kan du få se en järv.

  Järv är ett sällsynt djur i Finland. I Patvinsuo har du en möjlighet att se en av landets 150 järvar.

Nyligen publicerat - Natur

 • Skogsödlan tappar svansen vid fara

  Med svansen tappar den också sitt näringsförråd.

  Skogsödlan är det vanligaste kräldjuret i Finland. Skogsödlan vaknar ur vinterdvalan i april-maj. Då finner man skogsödlor som ligger och lapar sol, gärna på stenar eller stubbar. Under de första varma dagarna är de stela efter vintern och inte lika skygga som senare på våren, då de kvickt gömmer sig om någon kommer i närheten.

 • Viktig lekplats för abborren hotad

  Skadan märks först flera år efter muddring.

  Ett av Finlands bästa lekområde för abborre finns i Stadsfjärden i Vasa. Efter vinterns muddring av Södra stadsfjärden befarar en del att muddringen påverkar abborrens yngel negativt.

 • Geocaching kul hobby för hela familjen

  Både unga och gamla gillar den moderna skattjakten.

  Vem gillar inte att gå på skattjakt? Vill man hitta en hobby som förenar hela familjen kan geocaching vara ett roligt alternativ. Allt som behövs är en gps och den är oftast inbyggd i dagens mobiler.

 • Alexandras hemgjorda myggspray

  Alexandra gör egen myggspray

  Sommar, sol, friluftsliv…och mygg. Alexandras hemgjorda insektsspray håller de små blodsugarna på behörigt avstånd.