Hoppa till huvudinnehåll

Stor manifestation planeras i protest mot regeringen

Löntagarmanifestation på Järnvägsstorget i Helsingfors 18.9.2015 Löntagarmanifestation på Järnvägsstorget i Helsingfors 18.9.2015 Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press demonstrationer (samhälleliga händelser),löntagare,Löntagarorganisationer och fackföreningar,Manifestation,protester

En stor demonstration mot regeringens ekonomiska politik planeras för nästa lördag - lördagen den 12 mars - i Helsingfors. Manifestationen ordnas i protest mot att regeringens sparåtgärder slår hårt mot de personer som har det svårast i samhället.

Demonstrationen ordnas av en medborgarrörelse under devisen Samlad kraft i protest mot regeringens politik! (Joukkovoimaa hallituspolitiikkaa vastaan!)

Demonstranterna planerar att samlas klockan 14 på Senatstorget där det också ska hållas tal. Klockan 15 är det meningen att deltagarna via centrum marscherar till Hagnäs torg. Där fortsätter demonstrationen med tal och musikframträdanden.

Medborgarrörelsen säger i sin kallelse att demonstrationen ordnas i protest mot att regeringens sparåtgärder slår hårt mot de fattigaste i samhället. Rörelsen vill också uppmuntra människor att söka alternativa lösningar.

Enligt medborgarrörelsen är manifestationen avsedd för dem som vill motsätta sig den kortsiktiga nedskärningspolitik som regeringen sysslar med.

I inbjudan konstateras det att regeringen under det senaste året har tagit ifrån de arbetslösa, de studerande, pensionärer, personer med funktionsnedsättning, de förutsättningar som behövs för välfärd. Vidare påpekas det att utvecklingsbiståndet naggats i kanten så att de allra fattigaste drabbas hårdast. Dessutom efterlyses mer hållbara lösningar på den globala flyktingkrisen.

Också i Björneborg kommer det att ordnas en tillställning på lördagen. Avsikten är att skicka olika slag av budskap och förslag till beslutsfattarna.

Kommentarer

Inlagt av

Denna regering utövar en mycket odemokratis och hänsynslös, för att inte säga en diktatorisk ekonomisk politik gentemot hela medelklassen och det värsta av allt, mot de mest svaga i samhället. Hur f-n är detta möjligt i en stat som kallar sig demokrati och rättsstat, och då tänker jag på den dividenpolitik och skattefusk som våra största börbolag driver dvs delar ut ännu större dividender under dessa ekomiska tider, och skatteparadis samt alla andra fuskhandlingar. Mot sådana fasor måste folket resa sig.

Inlagt av

Bra initiativ även om det knappast leder nånvart. Mantran har nu intill leda malts och beskyllningar i en accelererande takt haglat. Personligen skulle jag hoppas (troligen dock förgäves) att det sk. samhällsfördraget skulle falla och vi skulle få se vad som sen händer. Var och en vare dock sin egen lyckans smed; "Ubi bene ibi patria" (Där jag har det bra arr vara, där är mitt Fosterland)

Inlagt av

Matrat att de förmögna framgångsrika lyfter stora dividender och gömmer slantarna i skatteparadis dominerar debatten. Dividender behövs för att få kapital till investeringar, vilket betyder arbetsplatser här hemma och inte utomlands. Skatteplanering av stora mått har vi vid Hagnäs torg i Helsingfors, där finns skattefria medel av jättemått, och helt lagligt. Lönerna på fackförbundena är märkligt nog av av andra mått än direktörslönerna på de flesta framgångsrika företagen, men man ser bara åt ett hll, " de andra" är giriga och tar för sig, hur är det egentligen?

Inlagt av

Marknadsliberaler - socialister. Polariseringen är ett gissel och ett hinder för Finlands ekonomi att ta fart. Att vänta och hoppas på ett nytt "Nokia" som kan rädda finsk ekonomi är lika fåfängt som att vänta på en storvinst på lotteri. Unga finlandssvenskar, som har språket gratis, gör klokt i att söka sig västerut.

Inlagt av

Många i Finland tycks ha samma logik som Grekerna, vägrar ge efter på helt osakliga förmåner. Problemet är ju inte heller för låga löner utan för höga skatter och sociala kostnader. Redan 24% i moms är ju rena rama stölden.

Inlagt av

@stadibo - finns saklighet i Vikings Lines skattestödda dividender? O nej, de lågavlönade som knappt har råd till föda. eller arbetslösa o fattiga pensionärer kan inte köpa aktier. Kan stadibon presentera en länk till jämförelser mellan övriga direktörers o fackföreningdirektörernas löner?

Inlagt av

Snälla YLE gör gärna ett utförligt reportage.Skulle gärna läsa hård fakta om hur regeringen agerat emot arbetslösa och de mest fattiga i vårt samhälle. Vad har åtstramningarna betytt för mig?
Jag förstår mig inte på alla linjer som tagits. Vad har de egentligen betytt för mig? I jämförelse med andra samhällsklasser.

Inlagt av

Visst kan man ordna torgmöten och manifestationer, men faktum är ju det att nu måste vi spara, tycker regeringen har lyckats relativt bra att få spartalkot rättvist, nästan alla invånargrupper kommer att spara, mer eller mindre.
Om vi inte skär ner ekonomiskt då är vi i Greklands situation och måste börja lyfta stödlån från EU, är det faktiskt det de fackförbund som nu vägrar gå med i spartalkot vill.

Inlagt av

Jag förstår inte alla som tror att Sipilä bara ser på egna intressen att bli ännu rikare jag tror på riktigt att han är orolig över Finlands underskott och arbetslöshet, varför jag stöder vår regering, men tycker tyvärr att de är dåliga att formulera sig ibland till vanliga medborgare.

Ett vanligt argument är att finländska börsbolag betalar rekorddividender och löneminskningarna går rakt till dividenderna, men många företag på börsen är projektbaserade och köper av underleverantörer som ger bästa pris/kvalité (och nej, det är ingen självklarhet att finska produkter är bättre än andra länders så priset kan vara mycket högre) varför börsföretagens vinst inte är helt beroende av lönen i Finland, men för börsföretagens underleverantörer (som gärna skulle få vara finska) kan det ha en stor skillnad och här kommer även transportkostnader in (AKT tänk på det), projektbaserade globala företag räknar på allt och skulle alla börsbolag använda dubbelt mera inhemska underleverantörer skulle problemet vara löst.

Här under nämner jag också hur allt skulle fungera i en perfekt värld (Finland)
(1) Lönesänkning ger inte nödvändigtvis mycket sämre köpkraft -> om det fungerar som tänkt så blir också produkterna/tjänsterna billigare varför man har nästan samma köpkraft i Finland även i framtiden (mindre köpkraft i framtiden om man reser utomlands eller brukar köpa från utlandet)
(2) Om produkterna/tjänsterna blir billigare så blir det konkurrenskraftigare exportprodukter och således ökar produktionen och fler anställda behövs vilket gör att flera kan konsumera lite mera. Facken verkar tyvärr bry sig alldeles för mycket om att de som har jobb skall ha det mycket bra, inte om att de som inte har jobb skall kunna få jobb

Inlagt av

Lågavlönade offentligt anställda förlorar ytterligare 2.05 % av sin inkomst i och med den uppgörelse som nu fastslagits! Hur nu motivera att se positivt på denna kraftiga nedskärning som enbart drabbar en del av arbetstagarna?

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes