Hoppa till huvudinnehåll

Jan Hagman: En lagkollaps låg bakom förlusten

Ida Väyrynen lyckades skjuta tre mål mot Slovakien. Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta damhandboll,damhandbollslandslaget,handboll,handbollslandslaget,ida väyrynen

Finlands handbollsdamer kämpade så gott de kunde mot Slovakien men förlustsiffrorna blev fula då gästerna vann med 29-15. Enligt landslagstränaren föll Finland på dåliga tajmningar i anfallsändan.

Matchen avgjordes under första kvarten och Finland kom aldrig åt att hota Slovakien. Något som överraskade både den finska lagledningen och spelarna.

– Det är synd att vi inte kan hänga med och ge dem en match. De blir aldrig stressade och kan i princip endast spela bort andra halvlek, säger tränaren Jan Hagman till Yle Sporten.

– Jag är väldigt besviken över vår insats. Visst får vi en tuff inledning matchen, men att vi gör endast 15 mål är alldeles för lite, fortsätter Julia Lönnborg som till vardags spelar i Elitserien i Sverige.

Vad är det Finland faller på?

– Mest handlar det om tajmningarna. Vi körde ihop oss i mitten och tog ytor av varandra istället för att skapa dem. Sen kommer vi inte åt att vrida på våra skott och deras målvakt plockar bollarna från sitt eget hörn, säger Hagman.

”Vi får fortsätta jobba på fysiken”

Finland har inlett EM-kvalet med förluster mot Polen borta (12-29), Ungern i Karis (25-38) och nu i Vanda mot Slovakien med 14 mål.

Enligt Julia Lönnborg måste Finland få mer struktur i sitt anfallsspel för att siffrorna ska se annorlunda ut på lördagen då ett bortamöte mot Slovakien står på programmet.

– Den stora mängden tekniska misstag beror delvis på att vi har för bråttom med bollen. Vi försöker hitta linjen då det inte riktigt går, menar Lönnborg.

– Det här var vår sämsta insats i kvalet, men vi ska komma ihåg att vi spelade bra i en halvlek borta på Polen, och mot Ungern som är ett världslag gör vi 25 mål.

Hur skulle du jämföra det fysiska spelet i ditt klubblag Skuru med det finska landslaget?

– Det är nog en skillnad. I Sverige går det snabbare både upp och ner. Det är tuffare tag i försvaret och det smälls på.

– Vi måste komma ihåg att vi i Skuru tränar tre gånger fysik i veckan plus fem bollträningar. Jag tycker ändå att landslaget jobbar i rätt riktning, säger Lönnborg vars Skuru slutade tvåa i grundserien efter Sävehof.

”Vi ska försöka rymma på bortaplan”

Enligt tränaren Jan Hagman fanns det vissa ljusglimtar i det finländska spelet trots de fula förlustsiffrorna.

– Jag tycker att unga Ella Holopainen gör det bra då hon kommer in och Martina Genberg sliter starkt i båda ändorna. Bettina Lillqvist inledde starkt och så gjorde Charlotta Roos ett piggt inhopp mellan stolparna. Det är nog en lagkollaps som fällde oss idag.

Varför lyckas Alexandra Roos inte göra några spelmål?

– Hon är för mycket stillastående och kommer från egen fart. Till hennes försvar måste sägas att hon led mycket av de dåliga tajmningarna som vi hade i anfallet.

Vad talar för att det inte blir en ny brakförlust på lördag?

– Att matchen börjar från 0-0…På lördagen ska vi inte låta dem rymma – utan vi ska rymma. Det kommer att vara betydligt mer folk på läktarna vilket vi ska njuta av. Vi åker dit utan någon press och ska ge dem en match, avrundar Jan Hagman.

Kommentarer

Inlagt av

Är det faktiskt så att klubbarna inte kör tre fyspass i veckan? I så fall hittar vi en första förklaring.
Roos är upphaussad av media. Gjorde inget rätt idag, förutom tre straffar.

Inlagt av

Finlands damlandslag i Handboll måste vara det enda laget som njuter av att spela framför bortafans. Med jämna mellanrum får man läsa hur fantastiskt det är att spela framför stor publik, (där så gott som alla vill att du ska förlora eftersom ingen hejjar på dig..). Hur kan man njuta av en sådan situation?
I hopp om en bättre framtid!

Inlagt av

Gnäll inte på henne. Hon har tagit sin roll i klubblaget för att hon är duktig, inget snack om annat. Handboll är i högsta grad en lagsport där individen bildar en helhet med de övriga spelarna. Tyvärr räcker inte en bra laganda om man ligger efter i de taktiska, tekniska och framförallt fysiska bitarna. Men bra att man har skoj, frågan är om det är värt vad det kostar!

Inlagt av

Precis "Sebamed"...... är det verkligen värt det, och tycker faktiskt spelarna att det är kul att förlora med 20 pytsar varje match? Det frågar man sig. Tyvärr måste jag nog skriva att Finlands damer aldrig haft en bra tränare.Det finns inget som har det taktiska kunnande, tekniska kunnande samt får de mentala bitarna att falla på plats. För att Finlands damlandslag ska ha en chans att bli ett bättre lag krävs en tränare utifrån. Personligen tror jag inte att det är någon vits med ett Finländskt handbollslandslag på varken dam eller herrsidan. Då Källman tränade laget fanns det ett ljus i tunneln, men för tillfället går det nog inte framåt ett dugg. Så är det bara, Finland och handboll hör inte ihop tyvärr.

 • Kräfta - tio ben och stor stjärt

  "Kräftan är vårt godaste skadjur."

  När sommarkvällarna blir mörkare kommer kräftorna. Vi ror ut när månskenet glittrar på den spegelblanka ytan. Mjärdarna fylls med bete och sänks försiktigt ner till botten. Imorgon skall sensommarens röda delikatess avnjutas tillsammans med rostat bröd, dill och snaps på den traditionella kräftskivan.

 • Speciallov för barnäktenskap får skarp kritik

  SDP-ledamot vill stoppa barnäktenskap helt.

  Finland borde förbjuda barnäktenskap helt, säger riksdagsledamot Tytti Tuppurainen från SDP. Hon får stöd av Centerns kvinnoorganisation och hoppas nu att justitieministern ska ta tag i saken.

 • FN:s anseende hotat efter fredsbevararnas sexuella övergrepp

  ”De har fått komma undan med det alltför länge”.

  Efter att i årtionden ha mörkat sexuella övergrepp som fredsbevarare har gjort sig skyldiga till är det svårt för FN att få ett slut på problemet. Att bygga upp förtroendet för de så kallade blåhjälmarna i de samhällen där räddarna blev förövare är en enorm utmaning.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport