Hoppa till huvudinnehåll

Sandra Eriksson råder idrottare: ”Dopning är inget skämt”

Det ökända preparatet meldonium som många idrottare åkt fast för under de senaste veckorna. Meldonium. Bild: All Over Press dopning,meldonium

Idrottare som Abeba Aregawi har förklarat sina dopningsfall med att de inte hade koll på vad de stoppade i sig. Klumpigt, säger svensk professor – medan Sandra Eriksson har skrivit en minneslista för idrottare.

”Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst. Jag vet att folk tänker ”alla har en ursäkt”. Men hon har aldrig sett någon förpackning eller recept.”

Med de orden förklarade Abeba Aregawis agent Jos Hermens igår hur den svenska världsmästarlöparen hade fått i sig den förbjudna substansen meldonium. Och tillade: ”Abeba har sig själv att skylla”.

Abeba Aregawi har – likt framför allt många ryska idrottare – åkt fast för meldonium. Abeba Aregawi i närbild. Bild: EPA Abeba Aregawi,friidrott,sports series and leagues

Tennisstjärnan Maria Sjarapova har i sin tur berättat att hon använt meldonium sedan 2006 och helt enkelt inte märkt att preparatet blev förbjudet från och med den 1 januari 2016.

”Oerhört amatörmässigt”

Det svenska tennisförbundets medicinska expert Per Rehnström, som är professor i idrottsmedicin vid Karolinska institutet, lägger huvudskulden på ryskans stab i fallet Sjarapova.

– Det är klumpigt, otroligt klumpigt. Det är löjligt. Man baxnar när man läser om det. I hennes fall tror jag absolut inte att det är dopning. Hon hade otur. Det är en bra tjej, säger Rehnström till Expressen.

– Det är synd att det hände. Hon har femton personer minst omkring sig. Att de inte upptäckt att det blev dopningsklassat, det är oerhört amatörmässigt. Det är ofattbart.

Maria Sjarapova hade inte koll på vad som är förbjudet. Maria Sjarapova får gott om stöd i tennisvärlden efter sin presskonferens. Bild: All Over Press Marija Sjarapova

Rehnström menar att idrottare överlag är noggranna med vad de sätter i munnen.

– De är livrädda att de ska få något i sig. Ta Carolina Klüft, jag har aldrig sett någon så rädd. Hon kunde inte hålla i en flaska om hon inte visste vad det var, berättar Rehnström.

Eriksson: Man dopar sig inte i misstag

Finlands hinderstjärna Sandra Eriksson bjuder i sin blogg på en lista med åtta punkter där hon ger råd åt idrottare på hur man låter bli att dopa sig.

– Dopning är inget skämt. Och jag är trött på att höra folk säga att de har råkat få i sig saker i misstag. Man dopar sig inte i misstag. Idrottare har ett ansvar, skriver Eriksson som har ”Ha koll på vad du stoppar i dig” som första punkt på sin lista.

– Det är alltid idrottarens eget ansvar vad hen stoppar i sig. Alltid. Det spelar ingen roll om du får din medicin från en idrottsläkare eller tränare. Kolla upp att medicinen är tillåten innan du käkar den. Kolla upp allt. Även om du är rätt säker på att det är tillåtet.

Sandra Eriksson anser att man inte kan dopa sig i misstag. Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2015. Bild: Juha Tamminen / All Over Press sandra eriksson,Sandra Eriksson

Kommentarer

Inlagt av

Varför skall en topptränad idrottare stoppa i sig annat än en bra kost? Är det någon som lagt märke till att elitskidåkarna fradgar minimalt numera?

Inlagt av

Vem garanterat att tex en kinesisk restaurang är dopingfri? Det är omöjligt att alltid veta med säkerhet vad man stoppar i sej.
Eller en idrottstävlings dricka från en jugurtsmugg? Eller kanske under ett långs cykellopp blir man tvungen att låna kompisens dricka då ens egen är slut.

Inlagt av

Det är ju just toppidrottarna som har något att vinna på dopning. Han som brukar komma in som trettionde skulle kanske slippa upp till plats 25 med rätt preparat, men det hämtar inget. Det är de några som slåss om prispallarna (och de feta sponsorkontrakten) som har tillräckligt att vinna för att ta risken.

Inlagt av

Med stor sannolikhet har Aregawi, Sjarapova och alla andra som nu testat positivt vetat exakt vad de gjort. Möjligen kan någon ha missat att meldonium numera finns på den förbjudna listan men jag kan inte se att det spelar någon roll. Idrottarna har känt till att de medicinerar en hjärtmedicin - enbart i syfte att hjälpa sin kropp att prestera bättre och utan att lida av någon hjärtsjukdom. ADT-läkaren Seppälä nämnde ju lakoniskt att det är rätt sällsynt med hjärtfel bland elitidrottare.

Inlagt av

Märkligt att detta preparat de nu brunnit för inte varit förbjudet tidigare. I dag kom första nyheten om rysk skidskytt som brunnit för samma preparat. Bara nu WADA hinner testa alla skidare och skidskyttar från öst, så kommer säkert fler fall.

Inlagt av

Tio poäng till Sandra Eriksson för hennes klara ställningstagande. De bortförklaringar män och kvinnor på idrottens kommit med under de senaste fyrtio åren, efter ha blivit ertappade med fusk, är mer än skrattretande. Säkerligen har någon enstaka idrottare fått dopningsmedel i sig av misstag men jag antar att de kan räknas på vänstra handens fingrar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Skrabb om smärtan: Jag var rädd

  ”Det var den värsta smärtan jag någonsin upplevt.”

  Simon Skrabb åkte på en ordentlig smäll mot ryggen i måndags. Nu medger han att han var skräckslagen efteråt. ”Det var den värsta smärtan jag någonsin upplevt.”

 • IS: Ilves ligaexistens hotad

  Ilves har inte beviljats licens för nästa säsong.

  En stor bomb håller på att brisera i ligaishockeyn, skriver Ilta-Sanomat. Enligt tidningen har Ilves inte beviljats licens för nästa säsong.

 • Cupen förnyas – ligacupen skrotas

  Finska cupen kommer att genomgå stora förändringar.

  Finska cupen i fotboll kommer att genomgå stora förändringar. Och det går undan. Redan i augusti går startskottet för det nya cupformatet.

 • Portin nöjd EM-nia: ”Bästa loppet i ett mästerskap”

  Niondeplatsen är Portins bästa placering i ett mästerskap.

  Fredric Portin slet sig in bland de tio bästa på långdistansen i orienterings-EM. Niondeplatsen är hans bästa placering i ett mästerskap. Jag vet inte om jag kunde ha gjort något annorlunda, säger han till Yle Sporten.