Hoppa till huvudinnehåll

Alko öppnar näthandel i höst

Alkoholdrycker på hylla i Alko Bild: All Over Press Alko,alkoholdrycker,flaskor

Alko öppnar i november handel på nätet för konsumenterna.

Alla alkos produkter kommer att var tillgängliga och man lovar också leverera produkter som inte hör till Alkos sortiment. Privatpersoner måste ändå hämta produkterna, de levereras inte hem.

Alkos näthandel för företag startar redan under sommaren efter en försöksperiod. Till företagen levereras produkterna av Posten.

Alko säger att man i fjol nådde sina strategiska mål. Omsättningen gällande beskattningsbara alkoholdrycker sjönk från 1,18 miljarder till 1,16 miljarder. Också vinsten minskade en aning från 50,5 miljoner euro under år 2014 till 50 miljoner. Litervis sjönk försäljningen under fjolåret från 97 miljoner till 94 miljoner liter.

Staten får via Alko 40 miljoner euro i utdelning.

Kommentarer

Inlagt av

Privatpersoner måste ändå hämta produkterna?? De är ju ingen ide att beställa om inte varan kommer hem!

Inlagt av

Som "alkis" säger, vad är poängen om man ändå måste hämta ut varorna själv. Hur skiljer sej detta då från alkos nuvarande beställningssystem? En ny layout på websidan?

Inlagt av

ALKO verkkokauppa blir väl som övriga finska monopoltänster = för dålig och för dyr. Speciellt jämfört med utländska spritleveranser som sker till mottagarens dörr. Och tänk om statsbolaget hamnar i juridisk namntvist, som: http://svenska.yle.fi/artikel/2016/03/15/verkkokauppacom-vann-namnstrid-...

Dessutom - om staten bara får 40 miljoner euro årlig utdelning från Alko för knappt 100 miljoner liter såld sprit blir det knappt 50 cent per liter. Och här som man trodde det handlade om tiotals miljarder. Nej - lägg ner spritmonopolet i nuvarande form och låt dagligvaruhandeln ta över, precis som i många andra EU-länder - så att orättvisorna mellan landsbygden och städerna utjämnas en liten smula.

Inlagt av

En fullständigt onödig satsning med rådande system. Det är nu bara igen någon IT-konsultfirma som kammar in några miljoner på skattebetalarnas bekostnad. Denna figur känner vi ju igen från diverse statliga bolag och instanser där man öser skattemedel till privata IT- och konsultbolag utan utlovade resultat.

Alkos nuvarande strategi att finnas med små affärer i alla möjliga butiker har dessutom den elaka bieffekten att det snedvrider konkurrensen - en affär med Alko är mycket attraktivare än en utan. På det sättet kan affärer slås ut i den hårda dagligvarukonkurrensen genom fel orsaker.
Jag har bara redan i min lilla bekantskapskrets några exempel på köpmän som fått sätta lapp på luckan då Alko dragit så mycket av kundunderlaget till den konkurrerande kedjan.

Ur också den synvinkeln skulle det vara bäst om alla affärer behandlas jämlikt och antingen finns det en inhyst Alko i varje större butik eller så har man bara egna affärer.

Inlagt av

En webshop som inte levererar till dörren är inte mycket att hänga i granen.

Löftet att man kan beställa sådant som inte finns i sortimentet tror jag inte heller så mycket om. Alkos prissättning är flergånger högre än vad priset är i Europa, jag kan bara gissa vilka priser dessa produkter kommer att ha efter pålagda "expeditionsavgifter".

Jag ser detta endast som ett steg i den långa kedjan som försöker begränsa införseln av alkoholprodukter som är lagligt inköpta från företag i Europa.

Det är hög tid att bryta monopolet. Alko har, som företag, ett stort försprång på marknaden när alla andra skulle starta från noll. Vad är de rädda för?

Inlagt av

40miljoner är nog ganska klent. Men staten får dessutom in punktskatt på den sålda spriten. I dagsläget är den 0,455€ per centiliter ren alkohol. En liter vodka på 40% = 18,20€ i punktskatt till staten. Dessutom tas förpackningsskatt på 51 cent /liter ifall man inte väljer att betala returavgift+hanteringsavgift till Palpa.

Inlagt av

Vad är då id'en med det hela? Vilket ljushuvud har hittat på detta? Att göra en beställning som man tvingas fara och hämta från Alko? Fånigt! Bakomliggande orsak är ingenting annat än att få sälja mera trots att man låtsas att man vill ha ner konsumtionen. Man lovar LEVERERA produkter, men man måste själv hämta! Var finns logiken?

Inlagt av

Klart att jag vill ha vin i matbutikerna men inte i det oligopol som nu finns med bara två kedjor (i praktiken!) Lidl och M är så små jämfört med S och K. Får vi vin i matbutikerna är det snart adjöss med kvalitetsviner, bara billiga bulkvaror av undermålig kvalitet, som dom redan nu har som mål att sälja åt slutanvändaren.
Låt vinhandeln på nätet bli fri så att jag kan köpa 1€ vin från italien om jag vill eller ett dyrare utan att betala en massa skatt till detta land. Varför får inte restaurangerna köpa till nettopris utan betalar fullt pris?

Inlagt av

Gnäll gnäll och åter gnäll. Inte undra på att vi är den generation som tjänar mindre än våra föräldrar, vi är för själviska och självupptagna och röstar höger.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes