Hoppa till huvudinnehåll

Ahlnäs: Det är redan oerhört bråttom, Backe

Hasse Backe har ont om tid för att sätta försvarsspelet. Hasse Backe, mars 2016. Bild: All Over Press Hans Backe,hasse backe

En fotbollsförnedring senare står vi med en tydlig fråga: Hur ska Hasse Backes Finland undvika att skämma ut sig i VM-kvalet? Det blir en nästintill omöjlig kamp mot klockan.

Hasse Backes smekmånad som finländsk förbundskapten blev inte lång. Den tog slut i lördags kväll. Inte ens om man sökte med ljus och lykta efter något positivt hittade man en strimma av hopp.

I skrivande stund pågår en kriskantad resa mot nästa prövning. Fotbollslandslaget förtjänar nästan att gå till Oslo efter den katastrofartade insatsen mot ett b-betonat Polen.

Hur illa får det se ut? Hur bottenlöst uselt kan det egentligen bli?

Ett knappt dygn efter slutsignalen i Polen är det omedelbara svaret att vi redan har nått botten under Hasse Backes ledning. Åtminstone får vi hoppas på det. Annars är vi riktigt, riktigt illa ute.

Sanningen: Inget motstånd

I tysk tv vevades repriser från Polens 5–0-kross mot Finland på lördagen. Tyskarna konstaterade att deras EM-motståndare – som dessutom slog den regerande världsmästaren i kvalet till sommarens slutspel – spelade utan motstånd i Wroclaw.

Så kan man uttrycka det. Det är ju den förbannade sanningen.

Vi ska inte blunda och tro att Hasse Backe ska frälsa finländsk landslagsfotboll. Jag hyser inga sådana förhoppningar. Om måttstocken för godkänt resultat är att Backe ska lyckas med bragden att föra detta Finland till VM i Ryssland, kan vi lika gärna kasta ner honom i ett hål med tio lejon som inte har ätit på en vecka.

Mina förväntningar är att han ska reda upp, organisera och göra Finland svårslaget. Det är mer realistiskt. De som inte insåg att ribban ska ligga ungefär där efter påsksmällen i Polen bör se sig i spegeln en stund.

Total förnedring

Backe pratade om en katastrof och en mardröm i intervjuerna efteråt. Jag vill påstå att det var total förnedring – och fallet blir så mycket tydligare när förhoppningarna har blåsts upp.

Backe var ett snudd på perfekt val till ett omöjligt jobb förra sommaren. Finländare är inte idrottstokiga. Finländare är framgångsfebriga. Om landslagets kräftgång fortsätter under den stentuffa våren (herregud, man vågar knappt tänka på att Finland ska möta EM-laddande Belgien och Italien i juni), kan en stor del av luften ha gått ur den finländska fotbollssjälen innan höstens VM-kval ens har börjat.

Det är givetvis alldeles för tidigt att korsfästa Backe. Svensken behöver få tid på sig – en total bristvara i landslagssammanhang. Det återstår ett halvår tills Backes Finland ska spela sin första tävlingsmatch mot Island i Reykjavik. Samtidigt är det redan oerhört bråttom.

VM-kvalet kan bli en skärseld

Hur i helsike ska Finland göra för att inte skämma ut sig fullständigt i VM-kvalet? Kroatien, Turkiet, Island och Ukraina benämnde Backe tidigare som en ”intressant kvalgrupp”.

Kvalspelet kan bli en skärseld. Samtliga länder ska spela i EM i sommar. Det är i och för sig ett slutspel som var snudd på omöjligt att missa, men Finland, Liechtenstein, Luxemburg och några länder till får ta varandra i hand och titta på EM-fotboll från tv-soffan i sommar.

Under tiden måste den defensiva organisationen hittas i det finländska lägret. Det låter så tråkigt att det är roligare att vika tvätt, diska och dammsuga, men det är en fullständig nödvändighet.

Finlands sätt att inte skämma ut sig i VM-kvalet är att bomma igen butiken och svälja nyckeln. Gnetspel all over again. Det behärskar inte Finland just nu. Försvarsspelet var så virrigt mot Polens reserver att det finns skäl att vara orolig.

Backe jobbar med bakbundna händer både materialmässigt och tidsmässigt. Spelarna är inte speciellt vassa – och klockan tickar obönhörligen för fort redan nu.

Kommentarer

Inlagt av

Istället för att spy galla över Backe och landslaget, hade det kanske varit bättre att analysera varför vi hamnat i denna situation, och vilka är överhuvudtaget våra realistiska möjligheter att nå någon acceptabel standard inför VM-kvalet. En viktig fråga är att med vems stöd kunde Paatelainen köra landslaget såhär djupt ner i detta bottenlösa träsk vi nu befinner oss.

Inlagt av

Riktig bra skrivet. Men till vm skall vi komma!!!

Inlagt av

Tyvärr räcker inte materialet till för Backe. Det är på juniorsidan det ska satsa på genast så man kan skörda framgång om ca 15år!

Inlagt av

Backes stora misstag var att ta med samma spelare som Paatelainen hade i sin trupp. Där saknas helt enkelt vinnartyper. Det blir inte bättre med Moisander på plan som flottat totalt i Italien. Sampdoria har släppt nästan mest baklängesmål. Backe borde lära sig att inte ta spelare som fostrats i åbolaget TPS med i truppen. Det är alla fegisar utan vinnarskallar. Sätt det på minnet du Backe!

Inlagt av

Finlands fotboll - åtminstone på landslagsnvå - befinner sig verkligen i ett bottenlöst träsk just nu. Vem är det man lutar sig på i detta tröstlösa tillstånd: jo nya förbundskaptenen Hasse Backe. Island var i årtionden en slagpåse i internationell fotboll, och lämnade (realistiskt sett, i motsats till Finland) många kval emellen. Vem/vad är det man nu lutar sig på i Island: jo den systematiska träningen på fotbollens alla nivåer, vilket kröntes i kvalificeringen till EM i Frankrike i sommar! Att det sedan var svenska förbundskaptenen Lars Lagerbäck som förde Island till EM förringar inte det faktum att det i bakgrunden fanns ett målmedvetet arbete för att lyfta upp isländsk fotboll till en nivå, som kan konkurrera med dom europeiska storheterna. Men i Finland sitter vi och rullar tummarna och hoppas att Backe ska göra under! Ta modell av Island. Det börjar på juniorstadiet! För Lagerbäck var det bara (ok inte kanske så enkelt) att skörda frukterna av ett långsiktigt fotbollsarbete.

Inlagt av

Ta ett helt nytt lag, typ bara spelare från inhemska ligan..skit samma fast dom inte är kända. Våga ändra något..Sämre kan det ju inte bli så

Inlagt av

Nå är det inte ganska rättvisa siffror mellan ett av europas bästa och sämsta lag? Möter finland portugal i ishockey blir det säkert samma siffror. Varför detta ständiga ältande hur dåliga finland är i fotboll. Finns viktigare saker i livet, tex vm i stövelkastning...

Inlagt av

Det är många som skriver under på att Finland inte är något fotbollsland. Frågan är varför det är så. Många med insyn är överens om att saker sköts fel genom hela linjen. Det verkar som om det är fel mänskor, fel kultur allt igenom. Föräldrar blandar sig för mycket i knattefotbolllen. Många fotbollsknattar är mammas pojkar. Förmågorna nöjer sig med att vara bäst i sitt lag, blir lata med träningen eftersom deras talang räcker. Det finns ingen ambition hos utövande ungdom, det finns ingen som kan sporra dem heller. Kanske de uteblivna framgångarna har cementerat en losermentalitet som är svår att komma ur.
Jag tror att det är mycket det fysiska som det brister i. Vi har haft ett par lovande spelare som blivit sågade för sin fysik ute på de stora arenorna. Det verkar som fotbollsfinland inte förstått vikten av god fysik. Den som inte tränar fysik tränar knappast teknik heller. Det går i någon mån hand i hand. Lag som Nordirland och Island har inte spelare med någon bländande teknik. De har bara tränat mera/bättre helt allmänt. Med mer och bättre träning kommer både teknik och fysik.

 • Pedersörebo fortfarande försvunnen

  Mannen försvann i Lappfors på söndagseftermiddagen.

  Den 84-årige mannen som försvann i Lappfors i Pedersöre på söndagseftermiddagen är fortfarande försvunnen. Polisen fortsätter sökandet och man informerar mer om eftersökningarna på onsdag förmiddag.

 • Pigg Donskoi: Hastigheten ingen överraskning

  Noterades för en assist.

  För NHL-debutanten Joonas Donskoi blev det poäng genast i den första finalmatchen. Trots detta lyckades hans San Jose inte koppla greppet om motståndarna från Pittsburgh.

 • Samma kläder i alla väder

  Sensorutrustade kläder ger individuell temperatur.

  Kläder med elektronik som automatiskt värmer eller kyler beroende på vem du är och vad du gör. Det här är framtiden både för hjärnkirurgen och kontorsråttan om man får tro forskare på VTT.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport