Hoppa till huvudinnehåll

Inför fotbollsligan 2016: HIFK – färgklickens anstormning, del två

HIFK:s supportrar gjorde väsen av sig under det första året i ligan – och målen firades tillsammans med laget. HIFK:s supportrar gjorde väsen av sig under lagets första år i ligan. Bild: Yle/Tomi Hänninen HIFK Fotboll,tipsligan

Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag – från botten till toppen – inför seriestarten den andra april. Redaktionen rankar HIFK på sjätte plats.

HIFK syntes och hördes mer än någon annan liganykomling på mannaminne. Lagets supportrar såg till att stämningen var på topp i matcherna och laget försökte svara genom att prestera så gott de kunde på planen. 13 av HIFK:s matcher slutade oavgjort, vilket var mest i hela ligan.

Lagets försvar fungerade hyfsat ifjol och det mesta tyder på att samma takt fortsätter i år. Mittbacksparet Tuomas Aho - Pauli Kuusijärvi håller stabil liganivå och därtill finns duktiga ersättare.

HIFK hoppas på att bli vassare i anfallet och man har fått en potentiell målspruta i Juho Mäkelä som kom från VPS. På sikt kan unga Daniel Rantanen visa sig bli minst lika viktig för laget – ifall han inte hinner sticka utomlands före det som Fredrik Lassas efter förra säsongen.

På pappret är HIFK aningen vassare än ifjol. Laget har också mer ligarutin än tidigare. Efter förra säsongens publikfest kommer HIFK också att tända till motståndarna. Laget får prestera på topp i varje match för att uppfylla Yle Sportens uppskattning.

Ifjol slutade samtliga Helsingforsderbyn mot HJK 1–1. Följande chans till att kunna kalla sig Stadin Kingit på riktigt kommer den 26 maj.

Yle Sportens uppskattning om placering 2016
6:e (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)

Ligaplaceringarna under 2010-talet
2015: 7:e
2014: 1:a i division 1 -> avancemang
2013: 1:a i östra zonen i division 2 -> avancemang
2012: 10:e i division 1 -> degradering
2011: 9:e i division 1
2010: 1:a i grupp A i division 2 -> avancemang

Mästerskap
7 (1930, 1931, 1933, 1937, 1947, 1959, 1961)

Tränare
Jani Honkavaara (sedan 2012, även 2010)

Bästa målskytt ifjol
9 mål - Pekka Sihvola

Nya spelare i laget
Daniel Rantanen (PK-35), Xhevdet Gela (FC Lahti), Jere Piirainen (KäPa), Juho Mäkelä (VPS), Juho Pirttijoki (FC Haka)

Spelare som laget tappat efter förra säsongen
Mika Johansson (Honka), Youness Rahimi (SJK), Fredrik Lassas (FC Köln, Tyskland)

Jani Honkavaara lotsar HIFK. Jani Honkavaara lotsar HIFK. Bild: Yle/Tomi Hänninen HIFK Fotboll,Jani Honkavaara,tipsligan

Supporterintervju

HIFK:s supportergrupp Stadin Kingit ville inte ställa upp på Yle Sportens intervju.

Kommentarer

Inlagt av

Blir nog fina derbyn i år igen i Helsingfors.

Synd och faktiskt ganska svagt av Stadin Kingit att inte ställa upp på supporterintervju.

Inlagt av

Fin artikel, Mika Johansson har däremot inte slutat, utan flyttade till Esport Honka i Herr Tvåan.

 • Unika upplevelser på ett annorlunda hotell

  Funktionsnedsättning inget hinder för att driva hotel.

  I Nordjylland ligger Skovsgaard Hotel - ett inte helt vanligt hotell. Här har nämligen alla de anställda olika typer av funktionsnedsättningar. Checka man in på Skovsgaard Hotel måste man vara beredd på lite av varje, men så får man också vara med om en unik upplevelse.

 • Esa Lindell får beröm: Färdig för NHL

  World Cup väntar i september.

  För Esa Lindell, 22, tog ett äventyr nyss slut i och med VM-silvret från Ryssland. Men den unge ishockeybackens karriär har bara börjat.

 • Sun City öppnade hemma med seger över ECG

  Hangöförsvaret nollade East City Giants.

  Hangölaget Sun City som inledde den amerikanska fotbollens division 2 med två förluster tog på lördagen sin första seger. East City Giants från Helsingfors förlorade med klara siffror på Rukki Arena i Hangö.

Läs också

 • Hon studerade Svenskfinlands dejtingliv

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt 1910.

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt år 1910. I takt med samhällsutvecklingen förändrades också kontaktannonserna och åttio år senare var gemensamma intressen viktigare än pengar.

 • Kim Jong-Uns moster bor utanför New York

  I Washington Post berättar Kim Jong Uns moster om sitt liv.

  En moster till Nordkoreas diktator Kim Jong Un flydde med sin familj från Nordkorea till USA för 18 år sedan. Hon och hennes man berättar nu om sitt liv i en exklusiv intervju med The Washington Post.

 • "Många levde dubbelliv på båten"

  Oneil och Lotten Walker träffades på ett kryssningsfartyg

  Varken Oneil eller Lotten Walker vill jobba på sjön igen. Åtminstone inte nu, när de har familj och små barn. Men det fanns en tid då personalen på kryssningsbåten var som deras familj, och det var under den tiden de träffades.

Nyligen publicerat - Sport