Börja skriva din vinnarlåt nu!

Nu är det dags att börja skriva en riktigt bra låt för UMK 2015. Vinnaren uppträder som Finlands representant för hundra miljoner tittare i Eurovision Song Contest i maj nästa år.

Publicerad .
Österrikes Conchita Wurst sjunger på Eurovisionsscenen.

Conchita med skägget till Esbo

Schlagerdrottningen Conchita Wurst uppträder i Esbo i augusti. Conchita kliver upp på scenen under festivalen Serena Pop & Rock.

Publicerad .
Reklamstuff från Eurovisionen.

De vann vår Eurovisions-tävling

Det var många som gärna ville vinna en drös Eurovisions-memorabilia. Men först gällde det att genomskåda vår lilla bluff.

Publicerad .
Österrikes Conchita Wurst sjunger på Eurovisionsscenen.

Ryssland vill ha egen sångtävling - Conchita blev för mycket 26

En grupp ryska politiker har föreslagit att Ryssland och dess grannländer får en egen sångtävling. I tävlingen skulle artister såsom årets Eurovisionsvinnare Conchita Wurst vara portförbjudna.

Publicerad . Uppdaterad .
Softengine på Eurovisionsscenen.

Softengines första och sista sångtävling

Softengine var sjukt populära i Danmark. Så populära att de tycker det är ganska skönt att komma hem till Finland. Här får de i alla fall dricka sin öl i fred.

Publicerad . Uppdaterad .

Softengine möttes av hurrande kompisar

En del av medlemmarna i Softengine återvände till skolan i måndags. Eleverna och lärarna i gymnasiet i Seinäjoki mötte de färska hjältarna från Eurovisionen med applåder och hurrarop.

Publicerad . Uppdaterad .
Österrikes Conchita Wurst på röda mattan.

Ursinniga ryska reaktioner på ESC 32

En rad ryska politiker och artister har reagerat med ilska på resultatet från Eurovision Song Contest, där segern gick till den skäggiga österrikiska transvestiten Conchita Wurst.

Publicerad . Uppdaterad .

Österrikes dragartist vann Eurovisionen 47

Conchita Wurst har segrat i Eurovision song contest i Köpenhamn med låten Rise like a phoenix. Finlands Softengine slutade på en delad elfte plats, det bästa resultatet för Finland på flera år.

Publicerad .
Softengine i green room under semifinalen.

Softengine nöjda med elfte plats1

Deras mål var att ta sig till final. När poängen började rulla in kunde killarna i Softengine inte tro att det var sant. Europa hade tagit Something better till sig.

Publicerad .
Frankrikes Twin twin på Eurovisionsscenen.

Eurovisionsfinalen kommenterades flitigt 4

Under sändningen kunde man på Svenska Yles sidor diskutera showen i Köpenhamn. Divornas kamp, Softengines uppträdande och publiken som buade åt Ryssland väckte känslor i både chatten och på Twitter.

Publicerad .
Softengine på Eurovisionsscenen.

Finland var tredje bäst i sin ESC-deltävling

Softengine fick tredje mest poäng i den andra semifinalen och till och med en tolva från Norge. Flest poäng fick Österrikes Conchita Wurst.

Publicerad . Uppdaterad .
Nederländernas The common linnets sjunger på Eurovisionsscenen.

Nederländerna segrade över Sverige 3

Segertippade Sanna Nielsen från Sverige kom trea i Eurovisionsfinalen. Hon blev också i den första semifinal slagen av Nederländernas countrylåt.

Publicerad . Uppdaterad .

Se semifinalerna på Yle Arenan

Finland är i Eurovisionsfinalen 4

Det var en rysare ända in i de sista minuterna, men som nästsista tävlare att gå vidare till finalen utropades Softengine från Seinäjoki. Allting klaffade då det gällde; sången, blicken och den ungdomliga ivern.

Publicerad . Uppdaterad .

Grannländerna klara för final 10

Sveriges Sanna Nielsen och vinnarfavoriten Armenien fick grönt ljus för finalen i Eurovisionen på lördag. Rysslands tvillingsystrar fick burop medan arenan jublade då Ukrainas Marija Jaremtjuk gick vidare.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det här är ett fantastiskt äventyr"

- Jag känner ingen press, säger svenska Sanna Nielsen, en av förhandsfavoriterna inför kvällens Eurovisionsfinal i Köpenhamn. Hon kallar ESC ett fantastiskt äventyr och tycker det är litet sorgligt att det snart är slut. Se hela intervjun!

Publicerad . Uppdaterad .
Redrama presenterar Finlands poäng i Eurovisionen 2014.

Redrama tänker inte göra en kupp

Musikern Lasse ”Redrama” Mellberg presenterar Finlands poäng i den direktsända finalen av Eurovisionen ikväll. Det blir inget ställningstagande i direktsändingen.

Publicerad .
Svenskar hejar på Sanna Nielsen på röda mattan.

Sanna Nielsen vinner ESC – enligt oddsen 1

På lördag avgörs Eurovision song contest i Köpenhamn. Segern går i år till Sverige om man ska tro vadslagningsbyråerna. Men Österrike och Nederländerna ligger inte långt efter.

Publicerad . Uppdaterad .
Krista Siegfrids med de två män som gifte sig under hennes konsert.

Krista ordnade samkönat bröllop 1

Det har gått ett år sedan Krista Siegfrids representerade Finland i Eurovisionen med Marry me. Nu är hon tillbaka i ESC-ruljansen. Den här gången bland annat som vigselförrättare!

Publicerad . Uppdaterad .
Kompositören Jonas Gladnikoff.

Irlands framgång i ESC är också Finlands

Det är inte bara Softengine som representerar Finland i den andra semifinalen i Eurovision song contest. En av låtskrivarna av Irlands bidrag, svenska Jonas Gladnikoff är numera fast bosatt på Åland.

Publicerad . Uppdaterad .
Danmarks Basim på Eurovisionsscenen.

Vad sjunger du i scuba-duba-duschen?

Eurovisionsstjärnorna i Köpenhamn tycker om att sjunga allt från opera till finska barnsånger i duschen. Många ville ge ett litet smakprov på sina bravurer.

Publicerad .
Verka Serduchka

De bästa ESC-låtarna någonsin (enligt oss på X3M) 8

Nu börjar Eurovisionsfebern vara riktigt hög. Vi samlade hela redaktionens alla tiders ESC-favoriter till en spellista åt er. Och det blev en otroligt bra blandning. Klicka igång listan och njut.

Publicerad . Uppdaterad .

Politik i ESC?

ESC-chef: Allt kan inte handla om politik

Det finns beredskap att ordna Eurovision Song Contest i ett mindre och billigare format, men det beror på vilket land som vinner. Det säger Eurovisionschefen Jon Ola Sand till Yle Nyheter. Sand anser också att schlagerfestivalen är fel forum för politiska meningsyttringar.

Publicerad . Uppdaterad .

Ryska Tolmachevy Sisters buades av scenen 6

Eurovisionen är enligt stadgarna en tävling som inte får innehålla några politiska, religiösa eller kommersiella inslag. Ändå dyker politiska frågor och konflikter ofta upp inom tävlingens ramar.

Publicerad . Uppdaterad .

Fest i Köpenhamn

Islands Pollapönk på röda mattan.

Glamour och spex på röda mattan - kolla bilderna!

På söndag kväll var det dags för den officiella invigningen av årets ESC. Vem var vackrast? Vem var skäggigast? Och varför har Frankrikes rappare en hortensiakruka på huvudet?

Publicerad .
Johan Lindroos tar en selfie med Storbritanniens Molly.

Femtio kändis-selfies på femton minuter

På Eurovisions-invigningsfesten kryllade det av stjärnor. Eva utmanade Johan att knäppa femtio kändisselfies på femton minuter. Lyckades han? Kolla klippet!

Publicerad .
Gruppbild från Eurovision 2014

Stämningen i taket på Nordic party

Under Eurovisionen ordnar alla de nordiska länderna alltid en gemensam fest i värdstaden. Så också i år och scenen intogs av ESC-representanter från Sanna Nielsen till Carl Espen. Se video!

Publicerad .
Eva Frantz och Johan Lindroos.

De Eurovisa gör cover på Something better

Svenska Yles Eurovisionskommentatorer Eva Frantz och Johan Lindroos har inte hunnit vara i Köpenhamn i många dagar innan de redan har spelat in sin egen version av Softengines Eurovisionsbidrag. Se musikvideon!

Publicerad . Uppdaterad .

Finlands poäng i ESC

Josh Standing och Clarissa sjunger på UMK scenen.

Här är Finlands ESC-jury2

Finlands röster i Eurovisionen består till 50 procent av folkets röster och till 50 procent av den nationella juryns. I år vill man vara mera transparent och avslöjar därför juryn redan nu. I juryn hittas bland annat en tidigare ESC-representant, en UMK-tävlare och en radio-dj.

Publicerad .
Clarissa kommer att bedöma 37 låtar i Eurovisionen.

Clarissa sitter i finska Eurovisionsjuryn

Clarissa och hennes låt Top of the World fick ingen biljett till eurovisionen i Köpenhamn, men nu får hon göra någonting nästan lika roligt istället, nämligen vara med i den finska eurovisionsjuryn.

Publicerad .

Softengine

Softengine på Eurovisionsscenen.

”Sången är felfri men kontakten till publiken saknas” 1

På lördag övade Softengine för andra gången på Eurovisionsscenen i Köpenhamn. Bandets killar var nöjda, men ESC-kommentatorn Eva Frantz märkte några saker som ännu kunde förbättras. Se video från repetitionen!

Publicerad . Uppdaterad .
Softengine övar på Eurovisionsscenen.

Softengine vill ha någonting bättre

På onsdagen steg Finlands Eurovisionshopp Softengine upp på scenen i Köpenhamn för en första övning. Bandet var inte helt nöjda med genomgången och klagade på ljudmixningen. Dessutom ska ljusshowen och kameravinklar justeras.

Publicerad . Uppdaterad .
Softengine

Softengine reser mot Europas hjärta 2

På tisdag går ett flyg lastat med fem ivriga killar mot Köpenhamn och Eurovisionen. På måndag packades instrumenten, kläderna samt skor värda lika mycket som en bil ner. Vi satte dem ner för en sista intervju på finländsk jord innan avfärd.

Publicerad . Uppdaterad .

Softengines nya musikvideo är här 1

Finlands Eurovisionsrepresentanter har filmat in en ny musikvideo för sin låt Something better. Resultatet är vackert trots att killarna höll på att frysa fingrarna av sig.

Publicerad . Uppdaterad .

De Eurovisa

De Eurovisa studion.

Mustascher, klichéer och mirakel

I den sista delen av De Eurovisa poängsätter panelen de sista tre låtarna i andra semifinalen samt bidragen som är rakt i final. Vi träffar både en Carola- och en Bruno Mars-kopia, och funderar om Italien tänker ha klädbyten i scenshowen? På Yle Arenan.

Publicerad . Uppdaterad .

Skäggiga damer och James Bond-låtar 1

De Eurovisa betygsätter idag ett färggrant fält av både artister och musikstilar. Kommer Ukraina att få Europas stöd? Vilket land bjuder på en låt med Avicii-inslag? Och vem har kopierat Lady Antebellum?

Publicerad . Uppdaterad .

Den Eurovisa-tiden på året

På söndag kväll drar det igång! Inget Eurovisionsbidrag går säkert då De Eurovisas panel tar sig an att poängsätta och bedöma årets låtar. Vad tycker de om Sveriges Undo, eller vadslagningsbyråernas favorit Armenien?

Publicerad . Uppdaterad .
Slutresultatet i De Eurovisa del fyra år 2014.

De Eurovisas poäng i del fyra 1

I det fjärde avsnittet av De Eurovisa analyserades tre av bidragen ur den andra semifinalen och de sex bidrag som går rakt till final i årets Eurovision.

Publicerad .
Slutresultatet i De Eurovisa del tre år 2014.

De Eurovisas poäng i del tre 1

I det tredje avsnittet av De Eurovisa analyserades nio av bidragen i årets Eurovision.

Publicerad . Uppdaterad .
Slutresultatet i De Eurovisa del två år 2014.

De Eurovisas poäng i del två 3

I det andra avsnittet av De Eurovisa analyserades tio av bidragen i årets Eurovision.

Publicerad . Uppdaterad .
Slutresultatet i De Eurovisa del ett år 2014.

De Eurovisas poäng i del ett 4

I det första avsnittet av De Eurovisa analyserades nio bidrag i den första semifinalen. Vad tyckte du om resultatet?

Publicerad . Uppdaterad .

Softengine till Eurovisionen 28

Softengine från Seinäjoki representerar Finland i Eurovisionen i Köpenhamn i maj. Det klarnade strax före klockan 23 på lördagskvällen. Finalen direktsändes i Yle TV2 och på Arenan.

Publicerad . Uppdaterad .

Softengine: "Otroligt, underligt, fantastiskt" 1

Seinäjokibandet Softengine säger att de inte ens vågat fundera på vinst i Tävlingen för ny musik UMK. Nu ändrades deras planer för våren i ett nafs.

Publicerad . Uppdaterad .

UMK 2014 på Spotify

Den slutgiltiga versionen av låtarna som tävlar i Tävlingen för ny musik UMK kan nu höras på Spotify. Märker ni ändringarna som gjorts efter juryns kommentarer?

Eurovision 2014

Nyligen publicerat

 • Österrikes Conchita Wurst sjunger på Eurovisionsscenen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Conchita med skägget till Esbo

  Schlagerdrottningen Conchita Wurst uppträder i Esbo i augusti. Conchita kliver upp på scenen under festivalen Serena Pop & Rock.

 • Topi Latukka och Eero Keskinen på Eurovisionsscenen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Börja skriva din vinnarlåt nu!

  Nu är det dags att börja skriva en riktigt bra låt för UMK 2015. Vinnaren uppträder som Finlands representant för hundra miljoner tittare i Eurovision Song Contest i maj nästa år.

 • Reklamstuff från Eurovisionen.
  Publicerad . Uppdaterad

  De vann vår Eurovisions-tävling

  Det var många som gärna ville vinna en drös Eurovisions-memorabilia. Men först gällde det att genomskåda vår lilla bluff.

 • Österrikes Conchita Wurst sjunger på Eurovisionsscenen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ryssland vill ha egen sångtävling - Conchita blev för mycket26

  En grupp ryska politiker har föreslagit att Ryssland och dess grannländer får en egen sångtävling. I tävlingen skulle artister såsom årets Eurovisionsvinnare Conchita Wurst vara portförbjudna.

 • Eero Keskinen och Tuomo Alarinta tas emot av elever och lärare i gymnasiet i Seinäjoki. n juhlasaliin.
  Publicerad . Uppdaterad

  Softengine möttes av hurrande kompisar

  En del av medlemmarna i Softengine återvände till skolan i måndags. Eleverna och lärarna i gymnasiet i Seinäjoki mötte de färska hjältarna från Eurovisionen med applåder och hurrarop.

 • Softengine på Eurovisionsscenen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Softengines första och sista sångtävling

  Softengine var sjukt populära i Danmark. Så populära att de tycker det är ganska skönt att komma hem till Finland. Här får de i alla fall dricka sin öl i fred.

 • Österrikes Conchita Wurst på röda mattan.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ursinniga ryska reaktioner på ESC32

  En rad ryska politiker och artister har reagerat med ilska på resultatet från Eurovision Song Contest, där segern gick till den skäggiga österrikiska transvestiten Conchita Wurst.

 • Frankrikes Twin twin på Eurovisionsscenen.
  Publicerad .

  Eurovisionsfinalen kommenterades flitigt4

  Under sändningen kunde man på Svenska Yles sidor diskutera showen i Köpenhamn. Divornas kamp, Softengines uppträdande och publiken som buade åt Ryssland väckte känslor i både chatten och på Twitter.

 • Softengine i green room under semifinalen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Softengine nöjda med elfte plats1

  Deras mål var att ta sig till final. När poängen började rulla in kunde killarna i Softengine inte tro att det var sant. Europa hade tagit Something better till sig.

 • Nederländernas The common linnets sjunger på Eurovisionsscenen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nederländerna segrade över Sverige3

  Segertippade Sanna Nielsen från Sverige kom trea i Eurovisionsfinalen. Hon blev också i den första semifinal slagen av Nederländernas countrylåt.

 • Softengine på Eurovisionsscenen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Finland elfte – bästa resultatet sedan Lordi3

  Softengine fick poäng av sexton länder i Eurovisionen och landade på en delad elfte plats med Rumänien.

 • Softengine på Eurovisionsscenen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Finland var tredje bäst i sin ESC-deltävling

  Softengine fick tredje mest poäng i den andra semifinalen och till och med en tolva från Norge. Flest poäng fick Österrikes Conchita Wurst.

 • Österrikes Conchita Wurst sjunger på Eurovisionsscenen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Österrikes dragartist vann Eurovisionen47

  Conchita Wurst har segrat i Eurovision song contest i Köpenhamn med låten Rise like a phoenix. Finlands Softengine slutade på en delad elfte plats, det bästa resultatet för Finland på flera år.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Se finalen i Eurovision song contest

  Se på Eurovisionen i realtid med svenskt referat på Yle Arenan. I artikeln finns också hojtlådan som en större ruta.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Chatta om Eurovisionen

  Läs och chatta om vad Svenskfinland tycker just nu om Eurovisionens final.