Sommarhälsa

Hjälp en medvetslös att andas 3

Förutom att ringa 112 är det viktigaste och enklaste du kan göra för att rädda livet på en medvetslös person att se till att andningsvägarna är öppna. Maaret Castrén, professor i akutvård, visar i två enkla videor hur du gör.

Publicerad .
bilolycka

Handla rätt vid trafikolyckor8

Här listar vi de viktigaste reglerna.

Vet du hur du ska bete dig om du kommer till platsen för en trafikolycka? Akutläkaren Tom Silfvast lär ut de få, men viktiga regler som finns.

Publicerad .

Stabilt sidoläge3

Flytta en skadad person så lite som möjligt, men se till att andningsvägarna är öppna. Lämna ingen liggande på rygg. Lär dig de enkla greppen för att få över en medvetslös person i framstupa sidoläge.

Publicerad .
Hårfärgning

Hos ekofrissan slipper man kemikalierna 3

Intresset för ekologisk hårvård ökar.

Ungefär 60 procent av kvinnorna och 5-10 procent av männen färgar sitt flera gånger om året. Också unga börjar färga håret allt tidigare. Tyvärr kan färgerna framkalla allergier och eksem för livet. Ekofrissan kan vara ett alternativ då man vill byta hårfärg.

Publicerad . Uppdaterad .
Professor Jari Tiihonen vid Yle i Böle 1.6.2014

Psyk- och smärtmediciner kan höja risken för våldsbrott 2

Alkoholen är ändå det farligaste ämnet i sammanhanget.

Användningen av läkemedel som påverkar centrala nervsystemet kan öka risken för att en person begår mord eller dråp, visar en finsk-svensk undersökning. Risken är liten och det är tryggt att använda läkemedel i enlighet med rekommendationerna, säger finsk professor.

Publicerad . Uppdaterad .
Ett glas med vatten och läkemedelsburkar

Riskgrupper bör undvika osteoporosmedicinen Protelos

Patienter med hjärt- och kärsjukdomar bör undvika Protelos

En Radiodoktorn-lyssnare har blivit tveksam till osteoporosmedicinen Protelos efter att ha läst en artikel om att medicinen fått försäljningsförbud i Sverige. På grund av goda resultat i bentäthetsmätningar har lyssnaren på eget bevåg tagit medicinen varannan dag istället för varje dag, som ordinationen lyder.

Publicerad .
Kvinna, bakifrån, som lyfter en vikt i ett gym.

Ortorexi är en lömsk sjukdom 9

Jenna Wilhelmsson tog sig ur ortorexin.

När Jenna Wilhelmsson led av ortorexi tränade hon varje dag, flera gånger om dagen. När ryggen slutligen sade upp kontraktet, visste hon att hennes livsstil inte längre var hållbar.

Publicerad .
Friidrottande barn.

Dags att skippa godiset inom ungdomsidrotten

Dagis och skolor skippar godiset. Quo vadis idrotten?

Nu är det dags att se över godiskulturen också inom idrottsversksamheten i Östnyland. Borgå stads idrottstjänster bannlyser godis. Idrottsföreningarna verkar inte göra det.

Publicerad .
Läskedrycksfabrik

Sockrade läskedrycker risk för hjärtat 3

I undersökningen drack 85 vuxna läskedrycker dagligen.

Läskedrycker och safter med tillsatt socker kan enligt en färsk undersökning öka risken för hjärtsjukdomar på bara några veckor. Tillsatt socker inverkar i synnerhet på kolesterolhalterna, visar undersökningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Pojke med chokladstång.

Chatt om sockerkonsumtion

Publiken fick svar på frågor om socker.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm chattade med publiken på Svenska.yle.fi om sockerkonsumtion. Ann har själv disputerat i molekylär bioteknik och släppte nyligen boken "Det sötaste vi har". Läs hela chatten här!

Publicerad . Uppdaterad .
Alkohol.

Måttligt drickande = fyra glas 13

Finländarna har stränga gränser för måttligt alkoholbruk

Finländarna har en rätt strikt syn på vad som kan anses vara en måttlig alkoholkonsumtion: Gränsen går vid högst fyra portioner alkohol per gång. Det tycker närmare 70 procent av finländarna, enligt en enkät som TNS-Gallup har gjort.

Publicerad .
Gränsen mellan Norge och Finland i Kilpisjärvi.

Norge lade sjukvården på staten - hur gick det sen? 8

Lokalpolitikerna miste sin makt.

Om man vill reformera en hostande sjukvård kan man ta makten från lokalpolitikerna och låta staten ta över. Så gjorde man i Norge för femton år sedan då man var i samma situation som Finland är i nu.

Publicerad . Uppdaterad .
omega 3-kapslar

Hjärtläkare: Ät inte Omega 3 10

Ökad blödningsrisk & få vetenskapliga bevis på hälsoeffekter

Fettsyrepreparatet Omega 3 är ett populärt kosttillskott som marknadsförs synligt både i apotek, matbutiker och hälsokostaffärer. Det här trots att det saknas långvariga studier om preparatets hälsoeffekter och att det finns klara risker med att använda det, enligt kardiologen Karl Johan Tötterman.

Publicerad . Uppdaterad .
tinnitus

Tinnitusbesvär är komplicerade - men hopp finns 6

Ljudterapi kan kanske lindra tillståndet.

Tinnitus har kopplingar till flera olika delar av hjärnan, menar ny amerikansk forskning. Det motsäger den tidigare uppfattningen om att tinnitus bara skulle orsakas av de delar som har med hörseln att göra. Insikten är både goda och dåliga nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .

Vi måste prata om cancer

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer?

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer? Den frågan grubblade Mi Tyler på när hon fick beskedet om att hon själv insjuknat i leukemi.

Publicerad .
konstnär Jenni Uusitalo

Cancerns estetik1

Konstnär Jenni Uusitalo utforskar cancerns estetik

Jag träffade Jenni Uusitalo första gången på kursgården Kuortinkartano någon gång i slutet av 1990-talet. Hon var då tio år och hade några år tidigare genomgått cancerbehandlingar på avdelning 10 i Helsingfors. Jag var där som förälder till ett cancerbarn.

Publicerad .

Diagnos: Cancer i ögat

Cancer i ögat gav Eva ny syn på livet

I april 2012 besökte Eva Kleman en läkare för att få sin blodtrycksmedicin förnyad och passade samtidigt på att undersöka sin syn hos läkaren, för att eventuellt skaffa nya glasögon. Ett dygn senare hade hon fått diagnosen, hon hade cancer i vänstra ögat. Se Eva Kleman i Himlaliv från må 27.4. på Arenan (utan landsbegränsning)

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Försäkringsbolaget Lokaltapiola delar ut aktivitetsarband till sina kunder. Syftet är att reda ut om kunderna är villiga att dela ut personlig hälsodata till boalget.
  Publicerad . Uppdaterad

  Försäkringsbolag vill komma åt kundernas hälsodata20

  Försäkringsbolaget Lokaltapiola har under sommaren inlett ett pilotprojekt där kunder erbjuds ett aktivitetsarmband och hälsovägledning i utbyte mot data om deras hälsa. Uppkopplingsexpert Mattias Allring varnar för etiska dilemman då den tekniska utvecklingen går snabbare än lagstiftningen.

 • Familjen Nystedt Maria och Magnus med sönerna Adrian och Maximilian.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sonens sjukdom hindrade inte flytt till Mallorca

  När familjen Nystedt fick sin andra son gjorde livet en kullerbytta. De skulle flytta utomlands men i stället blev barnsjukhuset i Stockholm familjens andra hem.

 • Läkare skriver ut recept
  Publicerad . Uppdaterad

  Svenska patienter får finska dokument från Borgå sjukhus13

  Borgå sjukhus skickar i regel vårdrelaterade dokument till patienterna på finska, också till svenskspråkiga patienter.

 • Martina Lindroos.
  Publicerad .

  "Minnen och känslor lagras i kroppen"

  Borgåbon Martina Lindroos är Finlands enda psykopraktor. En psykopraktor jobbar med känslor och minnen som har lagrats i kroppen och förorsakar spänningar eller smärta.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Handeln med kosttillskott klarar sig trots lågkonjunktur

  Finländarna spenderar en hundralapp på kosttillskott varje år. Samtidigt bör en mångsidig kost hålla pillerburkarna borta, enligt de officiella näringsrekommendationerna.

 • Provtagning av mögelskadat hus
  Publicerad . Uppdaterad

  Mögelhusets nya invånare7

  En mamma med två barn har flyttat in i huset som ännu i februari var allvarligt mögelskadat. Hyresgästerna kände inte till husets historia, och verkade upprörda då jag berättade om för dem att stadens hälsoinspektör skrivit i sin rapport att man ska undvika att bo i huset.
  Läs också: Ovanligt att husägare försöker dölja mögelproblem

 • Maria Antman
  Publicerad . Uppdaterad

  Maria Antman: Min mamma var alkoholist4

  Hennes mamma var sminkös och perukmakare på Wasa Teater. Hon var mycket uppskattad bland kollegerna. Men hemma visade hon upp en annan sida. Marias mamma var alkoholist.

 • Erika Andersson
  Publicerad . Uppdaterad

  Idrottsinstruktör: Det går att träna också på stugan

  Idrottsinstruktör Erika Andersson bjuder här på några tips om hur man kan hålla sig i form mellan grillmiddagar och sköna stunder i hängmattan.

 • medicin i cocktailglas
  Publicerad .

  Kemikaliecocktail kan orsaka cancer

  En cocktail av vanliga, var för sig ofarliga, kemikalier kan tillsammans orsaka cancer. Det visar en internationell forskningsrapport.

 • Biskopsgatan 15 i Borgå.
  Publicerad .

  Borgås fastigheter möglar bort2

  Borgå stad äger en hel del mögelskadade hus. Några rivs eller saneras, men en del lämnas åt sitt öde. Huset på Biskopsgatan 15 hör till de kulturhistoriskt värdefulla byggnader som skulle kunna repareras. Men staden har svårt att komma till skott.

 • patientskada,
  Publicerad .

  Frågetimmen om hälsa och krämpor

  Hälsa och krämpor var temat för denna veckas frågetimme. Avdelningsskötare Ann-Katrin Brandtberg besvarade lyssnarnas frågor och berättade om sitt arbete.

 • Äldre kvinna.
  Publicerad . Uppdaterad

  Forskning: Demenssjukdomar förvärras snabbare hos kvinnor

  Demenssjukdomar hos äldre kvinnor förvärras nästan dubbelt så snabbt som de jämngamla männens, enligt amerikansk forskning.

 • läkare håller patients hand
  Publicerad . Uppdaterad

  "Personalen vid Mariefors sjukhus är chockade över stängningsbeskedet"

  Vid Mariefors sjukhus blev personalen tagna på sängen av HNS lednings besked om att sjukhuset planeras läggas ner år 2019.

 • Hanna Grandell är en av Vegas sommarpratare 2015
  Publicerad . Uppdaterad

  Hanna Grandell: Jag är mittemellan21

  För Hanna Grandell har det varit oklart om hon har en lindrig utvecklingsstörning. Nu har hon slagit fast att hon är någonstans mittemellan. Så som hon är mellanbarnet i en syskonskara upplever Hanna att hon är mellan dem som kallar sig normala och dem som har en utvecklingsstörning.

 • Den nya strålningapparaten vid Vasa centralsjukhus
  Publicerad . Uppdaterad

  Läkare om "onödig cancervård": Behandlingarna bevisat effektiva7

  Tidningen Keskisuomalainen skrev på måndagen att många behandlas för cancer i onödan. Petri Bono, som är överläkare vid HUCS Cancercenter, skriver inte under dessa uppgifter. Det finns oklara fall, men i allmänhet ges inte onödig vård.