Aktuellt

Ögonläkarbristen skapar kö för glasögon

Ögonpatienter till Lojo och Helsingfors 5

Det är ont om ögonläkare i Västnyland och remisspatienter måste nu resa längre bort för vård. Läkarstationen Ekenäs Öga som haft ett avtal med sjukvårdsdistriktet erbjuder för tillfället inga läkartjänster.

Publicerad . Uppdaterad .
svartvit bild av vårdare vid säng

Berättelse 6: Min arbetskamrat bröt mot tystnadsplikten

Kolleger som inte följde reglerna och en chef som inte kunde ta itu med problemen blev för mycket. En läsare som som skriver in till #MittJobb fick till sist nog och bytte jobb.

Publicerad . Uppdaterad .

Gen som orsakar fosterdöd upptäckt

Svenska forskare har upptäckt en gen som kan orsaka fosterdöd i ett sent skede av graviditeten. Forskarna hoppas kunna använda kunskapen vid fosterdiagnostik och för att förklara plötslig fosterdöd.

Publicerad . Uppdaterad .
vatten i ett glas

Värdefullt tema i Experttimmen

I Experttimmen, gammalt och antikt presenteras det mest värdefulla vi har. Det är inte någon tavla, inte heller några ädelstenar eller några sköra papyrusrullar där vi kan följa med kärlekskorrespondensen mellan Kleopatra och Julius Caesar. Nej, det mest värdefulla vi har är vårt vatten!

Publicerad . Uppdaterad .
Provrörsbefruktning

Provrörsbefruktning allt säkrare

Allt fler barn föds med hjälp av assisterad befruktning - och de mår också bättre, visar en ny nordisk studie. Bland annat har risken för prematur förlossning minskat.

Publicerad . Uppdaterad .

Räty stöder vaccinering på apoteken 3

Apotekens verksamhet kunde utvidgas genom att erbjuda vaccinationer mot säsongsinfluensa. Det föreslår en arbetsgrupp vid Social- och hälsovårdsministeriet och minister Laura Räty (Saml) är positivt inställd.

Publicerad .

Hundra dagar utan sprit

Peter Lüttge galeasen Hoppets bom.

Utan alkohol i 100 dagar

Hur länge klarar du att vara utan alkohol? Yles satsning #100päivää uppmanar folk att delta i den alkoholfria kampanjen och leva ett helnyktert liv under våren. Svenska Yles Peter Lüttge som deltar i kampanjen hoppas att han ska må bättre, rensa kroppen och gå ner tio kilo i vikt under de cirka fjorton veckorna.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild på Thomas Karlsson

Alkoholforskare: Kroppen tackar för en vit månad 6

Redan under en vit månad hinner levern återhämta sig hos en som har supit under en längre tid, säger alkoholforskare Thomas Karlsson. Hundra dagar utan alkohol är förstås ännu bättre för kroppen! Nu kan den som vill delta i Yles kampanj #100päivää och leva nyktert under våren 2015.

Publicerad .
Viveka och Hans Rabehl i soffan

Pia med flera: Vem ska vi vårda?

Viveka och Hans Rabehl om sin kamp mot cancern och vårdinstanserna. Helsingfors universitets centralsjukhus beslöt år 2004 att Vivekas cancer inte kunde behandlas utan att hon hade ett halvt till två år kvar. Ladda ner mp3

Nyligen publicerat