Ät med gott samvete

De flesta av oss äter för mycket under julen, men julmaten i sig är de facto inte alls så ohälsosam. Professor Christel Lamberg-Allardt, specialist i näringslära, synar kalorier och flavonoider i glögg och skinka.

Publicerad . Uppdaterad .
 • 18.12.2014 Åboland

  Åbobor fick föråldrat influensavaccin

  Gammalt influensavaccin har i misstag använts då 36 personer vaccinerats vid Runosbackens hälsovårdscentral i Åbo.
 • Hangö hälsovårdscentral
  18.12.2014 Västnyland

  Hangö petar ledande läkare

  Stadsstyrelsen i Hangö är missnöjd med Outi McDonald och vill nu ha bort henne från posten som ledande läkare vid hälsovårdscentralen i staden. McDonald är upprörd över beslutet.
  3
 • 17.12.2014 Åboland

  Besvären mot utvidgningen av Åbolands sjukhus förkastades

  Byggarbeten för att utvidga Åbolands sjukhus kommer inte att komma igång inom den närmaste framtiden, trots att Åbo förvaltningsdomstol på onsdagen kom med beskedet att de förkastar besvären mot sjukhusets utvidgningsplaner.
  1
 • Akuten vid Vasa centralsjukhus.
  17.12.2014 Österbotten

  Dyra byggnader på Vasa sjukhusområde

  De nya byggnaderna på sjukhusområdet i Vasa spränger beräkningarna. Apoteksbyggnaden eller U-huset har fördyrats med fem miljoner euro trots att bygget inte har kommit igång än. Men det är ändå gynnsamt att bygga nu.
  4
 • 16.12.2014 Österbotten

  Österbotten förbereder vårdreform

  I Österbotten planerar en tjänstemannagrupp för vårdreformen 2017. Det ska bli en ny samkommun som tar över all vård i landskapet.
  3
 • Viktmedvetenheten ökar, men var går gränsen mellan sunt tänkande och sjukligt tvång? Bild: Yle/Onni Aaltonen
  15.12.2014 Hälsa

  Familjestödet allt viktigare vid behandling av ätstörningar

  Enligt Finska läkarföreningen Duodecim är den familjebaserade vården mest effektiv då unga lider av ätstörnigar. Det är främst unga kvinnor mellan 12 och 18 år som insjuknar i olika varianter av ätstörningar, bland annat anorexi och bulimi.
 • Dansk julskinka
  15.12.2014 Inrikes

  MOT: S-gruppen struntar i superbakterien MRSA

  En Prismabutik i Esbo säljer dansk julskinka som innehåller den mot antibiotika resistenta bakterien MRSA. Saken kom fram då Yles granskande program MOT och Spotlight lät testa 25 förpackningar med svinkött från olika matbutiker i huvudstadsregionen.
  15
 • Sidney Crosby, kapten i Pittsburgh Penguins.
  14.12.2014 Sport

  Påssjukan fällde även Pittsburgh-stjärnan

  Påssjukan har drabbat flera NHL-spelare under hösten. På söndag bekräftade Pittsburgh Penguins att även Sidney Crosby fallit offer för sjukdomen.
 • Tom och Martina Blomqvist läser på förpackningarna i en matbutik.
  14.12.2014 Inrikes

  Lättläst på livsmedelsförpackningarna

  Snart behöver man inte längre ta med sig förstoringsglaset när man åker till matbutiken. En EU-förordning kräver mer lättläst information på livsmedelsförpackningarna. Bland annat ska texten bli större och allergiframkallande ämnen ska skrivas ut tydligare.
  2
 • Vi kan få ESBL-resistenta bakterier från kyckling.
  14.12.2014 Samhälle

  Bakteriebomb i broiler

  Det finns antibiotikaresistenta bakterier i finländsk broiler. Evira har hittat ESBL-bakterier som är resistenta mot flera sorters antibiotika i den kyckling som säljs i affärerna. ESBL-bakterierna sprids nu snabbt bland oss finländare.
  16
 • Asko Järvinen är överläkare för infektionskliniken vid HUCS.
  14.12.2014 Samhälle

  Allt flera finländare får ESBL-bakterier

  Allt flera patienter på finländska sjukhus bär på resistenta bakterier. Särskilt de resistenta kolibakterierna, ESBL-bakterierna sprids nu också i samhället och det verkar inte finnas någon ände på deras frammarsch.
  3
 • ESBL-bakterier i mikroskop
  14.12.2014 Samhälle

  Bakterien överlistar människan

  Bakterierna och antibiotikan för ett envetet krig mot varandra. Men bakterierna håller på att vinna det kriget. Antibiotikaresistenta bakterier beräknas ha dödat 25 000 människor i Europa under de senaste åren. I Finland dör hundratals människor varje år av sjukhusbakterier.
 • Veckoslutskommittén.
  12.12.2014 X3M

  Glöm inte mommo fast hon glömt dig

  Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén på Radio X3M har båda jobbat på ett ålderdomshem. De har sett en hel del äldre under deras sista dagar i livet.
  1
 • Mitt triathlon gänget cyklar i Vörå
  12.12.2014 Hälsa

  Förläng livet - satsa på konditionsträning

  Så mycket som 10 procent av alla dödsfall i västvärlden beror på för lite fysisk aktivitet enligt World Health Organisations (WHO) rapport från 2009. Det gör fysisk inaktivitet till den fjärde största orsaken till en för tidig död. På första till tredje plats kommer ett för högt blodtryck, rökning och ett för högt blodsocker.
 • Hivviruset
  12.12.2014 Utrikes

  Antalet hivsmittade ökar i Ryssland

  Antalet hivsmittade ökar i rasande takt i Ryssland. Ett av de största problemen är okunskap om hur viruset sprids.
  2
 • Mali har friskförklarat sig själv.
  12.12.2014 Utrikes

  Mali har besegrat ebolan

  Det finns inte längre några ebolasmittade personer i västafrikanska Mali, uppger landets hälsoministerium. Mali har haft några enstaka fall sedan smittan kom till landet i oktober.
 • 12.12.2014 Östnyland

  Vardagen vid Borgå sjukhus fortsätter som förut

  I torsdags klarnade det att kirurgjouren vid Borgå sjukhus får tilläggstid, åtminstone tills kommunerna har fått säga sitt. Sjukhusdirektör Sune Lang är lättad för ögonblicket.
 • Vörå-Maxmo kommungård.
  12.12.2014 Österbotten

  Företagshälsovården fick inte komma på Vöråmöte

  På torsdag kväll skulle företagsläkaren Juhani Lehtonen ha träffat fullmäktige i Vörå för att tala om ohälsan i kommunen. Men mötet ställdes in.
  14
 • Ett solrosfölt som inte skördats i östra Ukraina
  11.12.2014 Möten och människor i österled

  Fiffel och båg på alla nivåer

  Nu har jag träffat en man som helt öppet säger att han gillar att betala mutor. Han heter Ruslan och tycker att mutor är ett fungerande system som gör alla glada. Den allra största summan han själv har betalat gick till en läkare. Det hände efter att han hade råkat ut för en allvarlig olycka i gruvan där han jobbade. Läkaren lovade att Ruslan skulle kunna gå igen.