Ebola

Ebola är en virussjukdom som ger blödarfeber. Ebola hör till världens mest dödliga infektionssjukdomar. För att ebolaviruset ska smitta krävs dock direktkontakt med en sjuk person eller med kroppsvätskor från denna.

Publicerad . Uppdaterad .
En läkare i Somalia förklarar hur skyddsdräkterna emot ebola ska användas. Somalia trappar upp sina skyddsåtgärder efter att även Mali bekräftat sina första fall av viruset.

"Förödande" om ebolan sprids i flera länder

Antalet ebolafall har passerat 10 000 och dödssiffran närmar sig 5 000, men enligt Världshälsoorganisationen kan de verkliga siffrorna vara tre gånger högre än så. Nu hotas dessutom både Mali och Elfenbenskusten av epidemin.

Publicerad . Uppdaterad .

Debatt: Vem ska stoppa ebola?

I veckans Obs debatt diskuterar riksdagsledamoten Pekka Haavisto, forskningsprofessor Mika Salminen från THL, krispsykologen Ferdinand Garoff och läkaren Åsa Lehtinen den aktuella ebolaepidemin. Varför har sjukdomen tillåtits spridas? Borde rika länder som Finland göra mer för att få bukt med epidemin?

Publicerad . Uppdaterad .
Stefan Liljegren, Ebolacentrum i Liberia

Döda människor överallt – en horribel situation

Läkaren Stefan Liljegrens senaste uppdrag i Liberia var mycket värre än hans tidigare uppdrag för Läkare utan gränser. "Det låg döda människor utanför vårt sjukhus, det satt döda människor i stolar och i bilar. Och det låg döda människor i tältet som vi hade byggt upp. Det var en horribel situation, mycket otäck.”

Publicerad . Uppdaterad .
 • Ebolaviruset
  30.10.2014 Inrikes

  Misstänkt ebolafall i Finland

  Infektionsavdelningen vid Mejlans sjukhus i Helsingfors förbereder sig på att ta emot en patient som kan vara ebolasmittad. Överläkare Asko Järvinen säger att sannolikheten för att det rör sig om ebola är mycket liten.
 • Psalmsång på Ekenäs arbetscenter
  30.10.2014 Västnyland

  Lojo kräver att HNS och Eteva fryser sina priser

  Lojo vägrar betala högre priser till olika samkommuner som staden köper tjänster av, till exempel Kårkulla, Eteva och HNS. Lojo hotar säga upp avtalen ifall samkommunerna inte går med att frysa priserna för 2015.
 • borgå sjukhus
  30.10.2014 Östnyland

  Beslut om Borgå sjukhus om tre veckor

  Inom tre veckor ska Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts (HNS) styrelse fatta beslut om riktlinjerna som i hög grad kommer att påverka verksamheten vid Borgå sjukhus och de tjänster som sjukhuset erbjuder regionen Östra Nyland.
 • 30.10.2014 Västnyland

  Ambulansen ger dyrare sjukvårdsräkning i Västnyland

  Trots att Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) effektiverar sin verksamhet stiger ändå kostnaderna för sjukvården i nästa år. Orsaken är att ambulanstransporterna blir betydligt dyrare på grund av ny lagstiftning.
  1
 • Mikael Fogelholm
  29.10.2014 Hälsa

  Näringsexpert: Lagom mängder mjölk okej

  Den svenska studien som visar att riklig konsumtion av mjölk hänger ihop med hälsofaror, är välgjord och intressant. I det här skedet finns det ändå ingen orsak att ändra näringsrekommendationerna om mjölk, säger finländsk näringsexpert.
  2
 • 29.10.2014 Hälsa

  Svensk studie: Mjölk är skadligt

  Enligt en svensk undersökning är mjölk inte alls så hälsosamt som många tror. I stället för att stärka skelettet och förbättra hälsan, ökar rikligt mjölkdrickande risken för benfrakturer och en alltför tidig död, visar undersökningen.
  45
 • Klas Ingesson
  29.10.2014 Sport

  Ingesson förlorade kampen mot cancer

  Den före detta svenska landslagsspelaren Klas Ingesson har dött. För fem år sedan diagnosticerades han med blodcancer och natten till onsdag somnade han in i sitt hem.
  3
 • 29.10.2014 Västnyland

  Ekenäsvattnet är rent igen

  Ekenäsvattnet innehåller inte längre några koliforma bakterier. Det visar vattenprover som tagits under pågående vecka.
  4
 • Sjukhusdramat Syke handlar om fyra sjuksköterskor.
  29.10.2014 Popbloggen

  Snyggt finskt sjukhusdrama

  Sjukhusserier går ofta hem hos den stora publiken och det finns otaliga bra sådana. Men ganska sällan är de inhemska. Jag kommer egentligen bara på en finsk sjukhusserie från 1990-talet som hette Ihmeidentekijät. Men nu kommer en helt ny serie som är en storsatsning, Syke heter den och har premiär 29.10 på Yle TV 2.
 • forskning
  29.10.2014 Inrikes

  Läkares ekonomiska kopplingar ska bli kända

  Vilka ekonomiska kopplingar läkare, farmaceuter och sjuksköterskor har till läkemedelsbranschen ska bli offentligt från och med nästa år. Den europeiska läkemedelsindustriföreningen har beslutat att branschen själv ska publicera uppgifterna.
  4
 • 28.10.2014 Åboland

  Effektivare vård vid ÅUCS

  Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) uppvisar fina siffror när det gäller vård av patienter. Sjukhuset har effektiverat sin verksamhet under det gångna året och det innebär att fler patienter vårdats med mindre resurser.
  7
 • En läkare i sin mottagning
  28.10.2014 Västnyland

  Pojo hvc och nya läkartjänsten avgörs senare

  Det är ännu inte klart om Raseborg får en ny tjänst som hälsovårdscentralläkare. Stadsstyrelsen beslutade i går (27.10) att frågan avgörs först i samband med budgetbehandlingen.
  6
 • Motion
  28.10.2014 Österbotten

  Vasa universitet fokuserar på motion

  Stillasittande hör till universitetsvärldens vardag. Bland måsten och deadlines ska personal och studerande också tänka på motion. Vasa universitet uppmärksammar välmående denna vecka.
 • En läkare i sin mottagning
  28.10.2014 Huvudstadsregionen

  Över 200 elever blev utan skolhälsovård i Kyrkslätt

  Permitteringar av hälsovårdare och läkare ledde till att 225 skolelever i Kyrkslätt blev utan hälsogranskning under våren. Regionförvaltningsverket konstaterar att Kyrkslätt på grund av permitteringar inte har kunnat garantera rådgivning och skolhälsovård.
 • besökare på väg in i högriskzonen på ebolacentret i Monrovia
  27.10.2014 Utrikes

  Karantän för hemvändande personal i USA

  USA har beslutat att placera hemvändande personal i karantän för säkerhets skull. Karantänen gäller alla som återvänder från arbete i Västafrika - oberoende av om de har symptom på sjukdomen ebola eller inte, meddelar det amerikanska försvarsministeriet Pentagon.
 • 27.10.2014 Inrikes

  Äldre äter för mycket sömn- och lugnande mediciner

  Äldre människor äter för mycket sömnmediciner och lugnande mediciner, och ofta äter de dem under en betydligt längre tid än vad som rekommenderas. Det här kan bland annat bidra till försämrat minne.
  13
 • En läkare i Somalia förklarar hur skyddsdräkterna emot ebola ska användas. Somalia trappar upp sina skyddsåtgärder efter att även Mali bekräftat sina första fall av viruset.
  25.10.2014 Utrikes

  "Förödande" om ebolan sprids i flera länder

  Antalet ebolafall har passerat 10 000 och dödssiffran närmar sig 5 000, men enligt Världshälsoorganisationen kan de verkliga siffrorna vara tre gånger högre än så. Nu hotas dessutom både Mali och Elfenbenskusten av epidemin.
 • Camilla Back tränar fitness
  25.10.2014 Hälsa

  Camilla Back - fitnessdrottningen från Vasa

  25-åriga Vasabon Camilla Back blev i oktober 2014 trea i världsmästerskapen i bikini fitness i Kanada. Vad är det som krävs för att komma upp på en sådan nivå och hur går den världen ihop med vardagen som sminkös på Strömsö?
  8
 • Ebolapatient på väg till sjukhus i Atlanta.
  24.10.2014 Utrikes

  Nästan alla ebolasjuka har tillfrisknat i USA

  En amerikansk sjuksköterska har tillfrisknat från ebola, meddelar hälsovårdsmyndigheterna i USA. Sjuksköterskan smittades av viruset då hon deltog i vården av en ebolasjuk man i Texas.
  2