Ställ frågor om fertilitet och barnlöshet

Ställ en fråga till fertilitetsläkaren

Idag lever vi allt längre och friskare, men äggstockarna har inte hängt med i den utvecklingen. Många tror att om man inte har några hälsoproblem ska det inte vara problem att få barn i högre ålder.

Publicerad . Uppdaterad .

Anne Hietanen: "Hellre död än tjock" 41

Anne Hietanen skriver om kroppsacceptans.

Det är förbjudet att vara fet, i synnerhet för unga kvinnor. Som ung kvinna är det fräckaste du kan tänka dig att ta för mycket plats. Du kommer att få höra!

Publicerad . Uppdaterad .

Forskning: Alzheimer kan vara smittsamt 1

I praktiken är det ändå mycket otroligt.

Alzheimers sjukdom kan enligt brittisk forskning överföras från en person till en annan. Att det i praktiken skulle hända är ändå mycket otroligt, anser forskarna.

Publicerad .
Arbets- och näringsbyrå i Helsingfors.

Regeringens planer hårt slag för långtidssjuka 4

Stort inkomstbortfall om lön blir sjukdagpenning.

Regeringens planer att skära ned ersättningarna som betalas ut vid sjukfrånvaro är ett hårt slag för långtidssjuka, säger Seppo Koskinen som är professor i arbetsrätt vid Åbo universitet.

Publicerad . Uppdaterad .
Höstpromenad

Psykavdelningens flytt oroar i Pargas

Kan tryggheten på den lilla avdelningen återbyggas i Åbo?

Åbolands sjukhus psykiatriska avdelning i Pargas kommer troligtvis att stänga. Anhörig tvivlar på att svensk vård kan garanteras i Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .
Elin Willows.

Diagnos: Förlossningsrädd 12

Elin har förlossningsrädsla, tvingas kämpa för kejsarsnitt.

”Ta den, för jag tänker inte gå igenom fler graviditeter”. Det sa Elin Willows till läkaren som sa att ett kejsarsnitt kunde kosta henne livmodern.

Publicerad . Uppdaterad .
Camilla Westerlund

Maten smakar godare då man äter tillsammans

Folkhälsan inleder verksamhet med matsällskap.

Det är tråkigt att äta ensam och maten smakar bättre om man äter den i sällskap. Nu inleds en verksamhet med matsällskap i Folkhälsanhuset Wasa, berättar informationschef Camilla Westerlund.

Publicerad .
Ilpo Lakka, psykolog

Fler kommer att jobba krassliga

Många jobbar småkrassliga om sjukkarensdagen blir av

Om allt fler jobbar fast de är krassliga eller sjuka på grund av att karensdagen införs får vi problem, menar psykologen Ilpo Lakka. Fler arbetsplatsolyckor, kolleger som smittas, och ökad utmattning är några av följderna han tror att blir vanligare.

Publicerad .
Allmän bild av evenemanget, Tomatkarnevalen

Nya människor, nytt liv 8

Invandring aktiverar.

Finland kan komma att få och behöva 100 000 flyktingar de närmaste åren, skrev Jaakko Kiander på pensionsbolaget Ilmarinen tidigare i veckan. Han syftar då på att befolkningspyramiden kan vändas med hjälp av en mängd nya invånare. I Närpes har precis det här skett - i liten skala.

Publicerad . Uppdaterad .
Timo Soini, Juha Sipilä och Alexander Stubb på Villa Bjälbo.

Upp på barrikaderna? 10

Regeringen slog till. Tänker du protestera eller applådera?

Så har regeringen lagt korten på bordet och facket har listat sina motåtgärder: Det ska bli en jättedemonstration den 18 september. Nu är frågan: tänker du gå med, eller tvärtom bli hemma och applådera regeringens beslut?

Publicerad . Uppdaterad .

Vi måste prata om cancer

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer?

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer? Den frågan grubblade Mi Tyler på när hon fick beskedet om att hon själv insjuknat i leukemi.

Publicerad .
konstnär Jenni Uusitalo

Cancerns estetik1

Konstnär Jenni Uusitalo utforskar cancerns estetik

Jag träffade Jenni Uusitalo första gången på kursgården Kuortinkartano någon gång i slutet av 1990-talet. Hon var då tio år och hade några år tidigare genomgått cancerbehandlingar på avdelning 10 i Helsingfors. Jag var där som förälder till ett cancerbarn.

Publicerad .

Diagnos: Cancer i ögat

Cancer i ögat gav Eva ny syn på livet

I april 2012 besökte Eva Kleman en läkare för att få sin blodtrycksmedicin förnyad och passade samtidigt på att undersöka sin syn hos läkaren, för att eventuellt skaffa nya glasögon. Ett dygn senare hade hon fått diagnosen, hon hade cancer i vänstra ögat. Se Eva Kleman i Himlaliv från må 27.4. på Arenan (utan landsbegränsning)

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Gravid.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ställ frågor om fertilitet och barnlöshet

  Idag lever vi allt längre och friskare, men äggstockarna har inte hängt med i den utvecklingen. Många tror att om man inte har några hälsoproblem ska det inte vara problem att få barn i högre ålder.

 • Gymnastiktimme i Ekenäs högstadieskola
  Publicerad . Uppdaterad

  Ska vi slopa skolbetyg i gymnastik?24

  Barnombudsmannen Tuomas Kurttila föreslår att man borde sluta ge vitsord i kreativa ämnen såsom till exempel gymnastik, bildkonst och musik.

 • Nikolaj Andersson har aspergers.
  Publicerad . Uppdaterad

  En god regel ska följas till varje pris1

  Nikolaj Andersson från Mariehamn har aspergers. Det innebär bland annat svårigheter i att läsa andra människors tal och avsikter, men också en strävan efter att söka logiska lösningar på problem och leva efter starka regelverk.

 • Inga Lassfolk-Herler
  Publicerad .

  Stöd när dödsstämpeln sitter i pannan

  För 25 år sedan insjuknade Inga Lassfolk-Herler i bröstcancer. I dag är hon stödperson åt kvinnor som drabbats av bröstcancer.

 • De nya kostrekommendationerna
  Publicerad . Uppdaterad

  Är det vårt eget fel om vi är tjocka?20

  Det har stormat kring viktdebatten den här hösten. Det talas om fatshaming, träningshets och fettskräck och alla verkar ha en åsikt. Hur ska man veta vad som är lagom?

 • Daghemmet Laban i Lojo.
  Publicerad . Uppdaterad

  Forskare: Att spara på småbarnsfostran ökar mentalvårdskostnaderna14

  Det är väldigt kortsiktigt av regeringen att spara i småbarnsfostran, säger foskningschef Minna Salmi vid THL. Forskning visar att om man tvärtom investerar i småbarn så betalar det sig flerfalt tillbaka.

 • Matilda Gyllenberg
  Publicerad . Uppdaterad

  Matilda Gyllenberg: Får man sparka en robothund?3

  Vilken dum fråga. En robot känner ingen smärta, den har inget medvetande och den skall inte blandas ihop med levande, tänkande och kännande varelser. Eller?

 • Olika superpulver i skålar
  Publicerad . Uppdaterad

  Superpulver – växter som näringstillskott1

  Så kallade superpulver blir allt vanligare i mathyllor och recept. Så vad ska man egentligen ha dem till?

 • mellanmål med spuperpulver
  Publicerad . Uppdaterad

  Energikick med superpulver

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Klätterparkerna har vuxit upp som svampar de senaste åren...
  Publicerad . Uppdaterad

  Tv-inspelning i träden

  Varje dag görs det mängder av radio- och tv-program på Yle. Följ med och se hur vi gjorde tv-programmet Rivet ur arkivet. Programmet sänds i Yle Fem på fredag.

 • Hangö hvc, sliten 1970-talsbyggnad, i förgrunden en skylt med texten Terveyskeskus-Hälsocentralen.
  Publicerad . Uppdaterad

  "Missbruket kommer att synas mera i Hangö"2

  Den västnyländska avvänjningsenheten för missbrukare läggs ned 2016 eller 2017. Nedläggningen kommer på sikt att synas i gatubilden i Hangö där missbruket fortsätter att öka, tror en erfaren vårdare.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Oklart när Katkon i Ekenäs stänger1

  Det är oklart när den öppna vården för missbrukare i Västnyland börjar. Ekåsens huvudbyggnad börjar renoveras nästa år, så avvänjningsenheten öppnar någon annanstans eller så inleds den öppna vården redan nästa sommar.

 • Receptionen vid Omasairaala i Helsingfors.
  Publicerad .

  Finland får fem sjukhus som ägs av försäkringsbolag22

  En miljon finländare har en sjukförsäkring i dag och det gör att försäkringsbolagen satsar allt mer inom vården. Det första sjukhuset som ägs av ett försäkringsbolag, OP-Pohjola, byggs som bäst upp och inom kort byggs fyra till.

 • Myshörna för besökare på Malms sjukhus.
  Publicerad . Uppdaterad

  Malms sjukhus behöver svenskspråkiga frivilliga1

  Malms sjukhus behöver extra händer för att klara av rusningen i jouren. Personalen hinner inte umgås med patienterna. Svenskspråkiga frivilliga är särskilt välkomna.

 • Ett glas mjölk
  Publicerad . Uppdaterad

  Forskning: Kalcium förebygger inte benbrott4

  Åldrande människor brukar uppmanas att äta kalcium och mycket mjölkprodukter för att förebygga benbrott. Ny forskning visar dock att det här är onödigt för de flesta.