Kolumn: Livskvalitet med Parkinson?

"Allting sker långsammare än tidigare men om jag tycker någon tittar snett på mig på t.ex. golfbanan ber jag om ursäkt och berättar varför jag ibland blir efter." Så skriver Kristian Hallbäck, ordförande för Helsingforsnejdens Parkinsonklubb. På onsdag svarar han på dina frågor i Radiodoktorn kl. 19.30.

Publicerad . Uppdaterad .
 • FN-arbetare vaccinerar ett barn mot mässling i Kongo-Kinshasa
  20.10.2014 Inrikes

  Finland går i bräschen för att förebygga epidemier

  Från och med nästa år är Finland ordförandeland för det globala räddningsprojektet Global Health Security Agenda som har som mål att förstärka länders beredskap mot smittsamma sjukdomar.
 • En sjuksköterska som vårdat en patient med ebolavirus på ett sjukhus i Madrid uppgavs ha smittats av ebola den 6 oktober 2014.
  19.10.2014 Utrikes

  MTV3: Spansk sjuksköterska frisk efter ebola

  Den spanska sjuksköterskan Teresa Romero har tillfrisknat från ebola.
 • ebolamisstanke på Arlanda
  19.10.2014 Utrikes

  Ebolamisstanke på Arlanda

  Ett misstänkt ebolafall har uppdagats på Arlanda flygplats i Stockholm, uppger svenska medier. Alla platser på Arlanda där mannen befunnit sig decinficeras.
  1
 • Skylt vid väntrummet på Pojo hälsostation.
  17.10.2014 Västnyland

  Pojoborna hyllar läkarbeslutet

  Beskedet om att läkaren får stanna på hälsostationen i Pojo tas emot med jubel av Pojoborna. Beslutet visar att det finns goda viljor, säger företagaren Jan Westman.
  2
 • 17.10.2014 Västnyland

  Doctagon sköter fjärrläkartjänster i Raseborg

  Det är vårdföretaget Doctagon som ska sköta fjärrläkartjänsterna inom äldreomsorgen i Raseborg. Förutom Doctagon hade också vårdföretaget Attendo lämnat in en offert.
  1
 • 17.10.2014 Österbotten

  Få patienskador inom Vasa sjukvårdsdistrikt

  Inom Vasa sjukvårdsdistrikt uppstår näst minst patientskador i landet. Det visar den jämförelse Yle Uutiset gjort mellan landets sjukvårdsdistrikt.
 • Esbo sjukhus
  17.10.2014 Huvudstadsregionen

  Här reser sig Esbos största byggprojekt – se bilderna

  Intill Jorvs sjukhus reser sig Esbos genom tiderna största byggprojekt, Esbo sjukhus. Då det nya sjukhuset enligt beräkningarna står färdigt år 2016 har det en areal på 69 000 våningskvadratmeter, motsvarande tolv fotbollsplaner.
  1
 • Bänkar och bord i väntrummet i Pojo hälsostation.
  17.10.2014 Västnyland

  Läkare fortsätter i Pojo

  Läkarmottagningen i Pojo fortsätter som tidigare. Det beslöt grundtrygghetsnämnden i går i en jämn omröstning. Känslorna svallar ändå när Pojoborna tycker till om planerna på att dra in läkarmottagningen vid hälsostationen i byn. Frågorna är många och vid hälsostationen vet inte personalen vad de ska ge för svar.
  14
 • Carola Backholm drabbades plötsligt av ett hjärtfel och behövde en så kallad nödoperation.
  17.10.2014 Österbotten

  Skulle ha dött utan hjärtkirurgi

  Närpesbon Carola Backholm, 44, skulle ha dött om hjärtkirurgin inte hade funnits när hon plötsligt blev sjuk förra våren. Nu kräver hon rättning i sjukvårdsdistriktets ledning.
  5
 • Michelle Obama skördar grönsaker i Vita Husets trädgård tillsammans med skolbarn.
  16.10.2014 Utrikes

  Michelle Obama gör viral succé med rova

  Michelle Obama har gjort succé på sociala medier med en kort videosnutt där hon dunkar takten till en känd låt med en rova. Videon är ett led i presidenthustruns kampanj för att få amerikanska barn att äta nyttigare.
 • 16.10.2014 Åboland

  Åbolands sjukhus kan eventuellt sänka sina patientavgifter

  Åbolands sjukhus ekonomi är i balans och därför har sjukhuset heller inga planer på att höja patientavgifterna. Snarare tvärtom, menar sjukhusets direktionsordförande Ole Åberg.
 • Vid JFK flygplatsen i New York har man en speciell kontroll för passagerare som kommer från de eboladrabbade länderna i Västafrika.
  16.10.2014 Utrikes

  EU begrundar förebyggande åtgärder mot smittospridning

  EU-länderna samlas till ett extra möte i Bryssel för att diskutera ebolaepidemin och vilken inverkan den kan ha på medlemsländerna. EU-länderna skickar antingen sina hälsoministrar eller statssekreterare till mötet.
 • Bratwurst med surkål
  16.10.2014 Inrikes

  Håll igång, uppmanar fetmaforskare

  En del människor tror att de kan äta vad som helst utan att gå upp i vikt. Enligt expertisen är det ändå inte så här enkelt: De här människorna rör kanske på sig mer, och äter mindre. De kan också ha en snabb ämnesomsättning, säger Kirsi Pietiläinen, som forskar i fetma.
 • Klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus.
  16.10.2014 Österbotten

  Sjukvårdschef: Oroa dig inte för ebola

  Nyheterna om ebola duggar tätt. Men vi behöver inte vara oroliga för att sjukdomen ska sprida sig i Finland. Det säger klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus.
  7
 • Ebolaviruset
  15.10.2014 Inrikes

  Finländskt företag utvecklar ebolavaccin

  Det finländska företaget FIT Biotech håller på att utveckla ett vaccin mot ebola tillsammans med det estniska företaget Icosagen.
  6
 • Vårdare som sköter ebola-patienter klär sig i skyddsdräkt.
  15.10.2014 Utrikes

  WHO: Världen har 60 dagar på sig att stoppa ebola

  FN:s ebolasamordnare varnade FN:s säkerhetsråd för att världen har 60 dagar på sig att bromsa ebolaepidemin i Västafrika - annars väntar kaos. Den goda nyheten enligt samordnaren är att man vet hur ebolan kan stoppas.
  9
 • Grönsaksskörd på Västankvarn
  14.10.2014 Inrikes

  EU: Tolv sätt att förebygga cancer

  EU publicerade på tisdagen nya rekommendationer för hur man kan förebygga cancer. Men den som väntar sig att hitta några nya omvälvande knep för att undvika cancer blir antagligen besviken.
  3
 • En ekenäsflicka som fötts på Lojo BB.
  14.10.2014 Åboland

  Salo BB kan få bli kvar

  Sjukvårdsdistriktet i Egentliga Finland vill att Salo BB ska få bli kvar. En av orsakerna är att det är ont om utrymme i Åbo och dessutom anser man att resorna till BB blir för långa.
 • Vårdpersonal i Liberia tar hand om smittade patienter.
  14.10.2014 Utrikes

  Ebolaepidemin skördar allt fler liv

  I Västafrika har dödligheten i ebola stigit till 70 procent av de insjuknade. Enligt Världshälsoorganisationen WHO kan antalet nya sjukdomsfall stiga till 10 000 per vecka inom de närmaste två månaderna.