Myggburna sjukdomar

Visste du att också finländska myggor kan sprida sjukdomar?

Antalet fall av myggburen harpest är ovanligt stort i Finland just nu och väntas öka under september. Om det runt stället där myggan stack uppstår en rodnande upphöjning med en kraterliknande mitt ska du söka vård.

Publicerad . Uppdaterad .
Hårfärgning

Hos ekofrissan slipper man kemikalierna 3

Intresset för ekologisk hårvård ökar.

Ungefär 60 procent av kvinnorna och 5-10 procent av männen färgar sitt flera gånger om året. Också unga börjar färga håret allt tidigare. Tyvärr kan färgerna framkalla allergier och eksem för livet. Ekofrissan kan vara ett alternativ då man vill byta hårfärg.

Publicerad . Uppdaterad .
Professor Jari Tiihonen vid Yle i Böle 1.6.2014

Psyk- och smärtmediciner kan höja risken för våldsbrott 2

Alkoholen är ändå det farligaste ämnet i sammanhanget.

Användningen av läkemedel som påverkar centrala nervsystemet kan öka risken för att en person begår mord eller dråp, visar en finsk-svensk undersökning. Risken är liten och det är tryggt att använda läkemedel i enlighet med rekommendationerna, säger finsk professor.

Publicerad . Uppdaterad .
Ett glas med vatten och läkemedelsburkar

Riskgrupper bör undvika osteoporosmedicinen Protelos

Patienter med hjärt- och kärsjukdomar bör undvika Protelos

En Radiodoktorn-lyssnare har blivit tveksam till osteoporosmedicinen Protelos efter att ha läst en artikel om att medicinen fått försäljningsförbud i Sverige. På grund av goda resultat i bentäthetsmätningar har lyssnaren på eget bevåg tagit medicinen varannan dag istället för varje dag, som ordinationen lyder.

Publicerad .
Kvinna, bakifrån, som lyfter en vikt i ett gym.

Ortorexi är en lömsk sjukdom 9

Jenna Wilhelmsson tog sig ur ortorexin.

När Jenna Wilhelmsson led av ortorexi tränade hon varje dag, flera gånger om dagen. När ryggen slutligen sade upp kontraktet, visste hon att hennes livsstil inte längre var hållbar.

Publicerad .
Friidrottande barn.

Dags att skippa godiset inom ungdomsidrotten

Dagis och skolor skippar godiset. Quo vadis idrotten?

Nu är det dags att se över godiskulturen också inom idrottsversksamheten i Östnyland. Borgå stads idrottstjänster bannlyser godis. Idrottsföreningarna verkar inte göra det.

Publicerad .
Läskedrycksfabrik

Sockrade läskedrycker risk för hjärtat 4

I undersökningen drack 85 vuxna läskedrycker dagligen.

Läskedrycker och safter med tillsatt socker kan enligt en färsk undersökning öka risken för hjärtsjukdomar på bara några veckor. Tillsatt socker inverkar i synnerhet på kolesterolhalterna, visar undersökningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Pojke med chokladstång.

Chatt om sockerkonsumtion

Publiken fick svar på frågor om socker.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm chattade med publiken på Svenska.yle.fi om sockerkonsumtion. Ann har själv disputerat i molekylär bioteknik och släppte nyligen boken "Det sötaste vi har". Läs hela chatten här!

Publicerad . Uppdaterad .
Alkohol.

Måttligt drickande = fyra glas 13

Finländarna har stränga gränser för måttligt alkoholbruk

Finländarna har en rätt strikt syn på vad som kan anses vara en måttlig alkoholkonsumtion: Gränsen går vid högst fyra portioner alkohol per gång. Det tycker närmare 70 procent av finländarna, enligt en enkät som TNS-Gallup har gjort.

Publicerad .
Gränsen mellan Norge och Finland i Kilpisjärvi.

Norge lade sjukvården på staten - hur gick det sen? 8

Lokalpolitikerna miste sin makt.

Om man vill reformera en hostande sjukvård kan man ta makten från lokalpolitikerna och låta staten ta över. Så gjorde man i Norge för femton år sedan då man var i samma situation som Finland är i nu.

Publicerad . Uppdaterad .
omega 3-kapslar

Hjärtläkare: Ät inte Omega 3 11

Ökad blödningsrisk & få vetenskapliga bevis på hälsoeffekter

Fettsyrepreparatet Omega 3 är ett populärt kosttillskott som marknadsförs synligt både i apotek, matbutiker och hälsokostaffärer. Det här trots att det saknas långvariga studier om preparatets hälsoeffekter och att det finns klara risker med att använda det, enligt kardiologen Karl Johan Tötterman.

Publicerad . Uppdaterad .
tinnitus

Tinnitusbesvär är komplicerade - men hopp finns 6

Ljudterapi kan kanske lindra tillståndet.

Tinnitus har kopplingar till flera olika delar av hjärnan, menar ny amerikansk forskning. Det motsäger den tidigare uppfattningen om att tinnitus bara skulle orsakas av de delar som har med hörseln att göra. Insikten är både goda och dåliga nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .

Vi måste prata om cancer

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer?

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer? Den frågan grubblade Mi Tyler på när hon fick beskedet om att hon själv insjuknat i leukemi.

Publicerad .
konstnär Jenni Uusitalo

Cancerns estetik1

Konstnär Jenni Uusitalo utforskar cancerns estetik

Jag träffade Jenni Uusitalo första gången på kursgården Kuortinkartano någon gång i slutet av 1990-talet. Hon var då tio år och hade några år tidigare genomgått cancerbehandlingar på avdelning 10 i Helsingfors. Jag var där som förälder till ett cancerbarn.

Publicerad .

Diagnos: Cancer i ögat

Cancer i ögat gav Eva ny syn på livet

I april 2012 besökte Eva Kleman en läkare för att få sin blodtrycksmedicin förnyad och passade samtidigt på att undersöka sin syn hos läkaren, för att eventuellt skaffa nya glasögon. Ett dygn senare hade hon fått diagnosen, hon hade cancer i vänstra ögat. Se Eva Kleman i Himlaliv från må 27.4. på Arenan (utan landsbegränsning)

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Pauliina turakka Purhonen skrattar
  Publicerad . Uppdaterad

  Hon har slutat drömma om att gömma sig1

  Konstnären Pauliina Turakka Purhonen har sluta drömma om att krypa in i buskarna och gömma sig. - Det går ju inte, säger hon. Jag är inte osynlig och försvinner inte ur mänskors liv, inte ens fast jag flyttar ut på landet. Istället har hon bosatt sig mitt i stan, i Helsingfors, på elfte våningen.

 • Liselott Nyström, ungdomsinformatör.
  Publicerad . Uppdaterad

  Barnen behöver prata om skilsmässan

  Då föräldrarna bestämmer sig för att separera har de själva processat beslutet länge. Det är först i slutskedet barnen får veta om separationen, vilket ofta innebär en chock för dem.

 • Matilda Gyllenberg
  Publicerad .

  Matilda Gyllenberg: Mensblod för fult för TV8

  Fem år av mitt liv har jag gått omkring i mensvärkens töcken. Fler lär det bli.

 • Kvinna ensam i dubbelsäng.
  Publicerad . Uppdaterad

  Berättelse 27: "Sjukdomen dödade kärleken"

  Min man orkade inte älska mig efter min sjukdom. Sjukdomen tog det finaste jag hade.

 • Ansiktslös kvinna.
  Publicerad . Uppdaterad

  Lyckligt gift men kär i en annan11

  Förälskelser utanför parrelationen är vanliga. Frågan är hur man hanterar saken: agerar man eller låter man förtjusningen passera?

 • Sofia föddes för tidigt.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sofia vägde 850 gram när hon föddes

  Sofia visar en bild där hon ligger nyfödd i en handflata och dinglar med benen, lika liten som en kattunge. Och ännu mindre skulle hon bli. Som minst vägde hon under 700 gram. Hela första månaden efter födseln vacklade Sofia mellan liv och död.

 • Grafik för skilsmässor bland finlandssvenskar
  Publicerad . Uppdaterad

  På Åland och i Österbotten håller man ihop11

  När två finlandssvenskar gifter sig kan de vara ganska säkra på att få dela livet tills döden skiljer dem åt. Bara en fjärdedel av de par där båda har svenska som modersmål skiljer sig.

 • robert bergholm
  Publicerad . Uppdaterad

  Vi har fler bakterier än celler i kroppen

  För det mesta lever vi i symbios med bakterierna i vår kropp. Men hamnar bobborna på fel ställe blir de livsfarliga.

 • blomma täckt med snö
  Publicerad . Uppdaterad

  Narcissisten krossar sin partners självförtroende

  Den självcentrerade narcissisten vill vara bäst i världen, törstar efter beröm, avundas andra och vill eller kan inte ta andras behov i hänsyn. För partnern som försöker blidka, avguda och betjäna narcissisten och narcissistens nyckfulla sinnesstämningar kan krafterna tryta och i värsta fall kan självförtroendet rasa.

 • Lili-Ann Junell-Kousa på besök utanför sitt barndomshem i Dragsvik
  Publicerad . Uppdaterad

  Lili-Ann var nära att bli skjuten

  Ett dramatiskt skottintermezzo kunde ha dödat Lili-Ann Junell-Kousa när hon var ett litet barn, men i övrigt var barndomen innanför Nylands brigads portar det tryggaste man kunde tänka sig. I Samtal om livet berättar Lili-Ann om sin roliga uppväxt i Dragsvik, om jobb, sjuklig stress och en olaglig uppsägning.

 • Dörren till den neurologiska kliniken i ett sjukhus
  Publicerad . Uppdaterad

  Fler hjärninfarktpatienter borde få rehabilitering2

  Rehabiliteringen av hjärninfarktpatienter är bristfällig och många patienter får inte den vård de behöver. Det råder brist särskilt på talterapi och neuropsykologisk rehabilitering.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Det röda guldet mognar i skogen3

  Ännu är lingonen inte riktigt mogna men vill du koka gelé så är det dags att göra det nu. Förut var det kutym att barnen tog med sig några liter lingon till skolan, men den traditionen har försvunnit på många håll.

 • Möte
  Publicerad .

  Unga lider av hårt tempo på jobbet 12

  Dagens hårda arbetstempo plågar särskilt unga, 20-40-åriga arbetstagare, visar en färsk undersökning. Samtidigt sköter under 40-åringar bättre om sin hälsa.

 • Man och kvinna i parterapi.
  Publicerad . Uppdaterad

  Funderar du på parterapi?

  Kommunikationssvårigheter, gräl och risk för skilsmässa gör att par söker sig till en terapeut. Också användningen av sociala medier är ett ämne som numera behandlas i parterapi.

 • Spädbarnsfötter i en spjälsäng
  Publicerad .

  Uusimaa: Bb-utredning får kritik i Borgå8

  Social- och hälsovårdsministeriets färska utredning om de små förlossningssjukhusen väcker kritik i Östnyland. Det skriver tidningen Uusimaa.