Förstföderskor får information i nya infovideor 2

VCS förbereder de blivande mödrarna för förlossningen

Att föda barn är en spännande, kanske också skrämmande, upplevelse - särskilt den första gången. Nu har Vasa centralsjukhus producerat en serie informationsvideor som beskriver vad som sker före, under och efter förlossningen.

Publicerad .
Diabetesdag i Västra hälsostationen i Borgå.

Hälsosam kost och mycket motion stoppar diabetes5

Temadag om diabetes i Borgå ökade medvetenheten.

Det är viktigt att veta hur man ska äta och hur mycket man ska röra på sig, speciellt om man hör till den grupp som riskerar att få diabetes. Flera instanser samlade sina krafter för att sprida information i Borgå på onsdagen.

Publicerad .
Kaffe.

Skydda hjärtat - drick kaffe1

Kaffe kan förebygga åderförkalkning och hjärtsjukdomar.

Att regelbundet dricka kaffe kan förebygga åderförkalkning och minska risken för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar. Forskare har kommit fram till att artärerna är friskast hos personer, som dagligen dricker 3-5 koppar kaffe.

Publicerad .
Alkohol.

Måttligt drickande = fyra glas 12

Finländarna har stränga gränser för måttligt alkoholbruk

Finländarna har en rätt strikt syn på vad som kan anses vara en måttlig alkoholkonsumtion: Gränsen går vid högst fyra portioner alkohol per gång. Det tycker närmare 70 procent av finländarna, enligt en enkät som TNS-Gallup har gjort.

Publicerad .
Gränsen mellan Norge och Finland i Kilpisjärvi.

Norge lade sjukvården på staten - hur gick det sen? 8

Lokalpolitikerna miste sin makt.

Om man vill reformera en hostande sjukvård kan man ta makten från lokalpolitikerna och låta staten ta över. Så gjorde man i Norge för femton år sedan då man var i samma situation som Finland är i nu.

Publicerad . Uppdaterad .
omega 3-kapslar

Hjärtläkare: Ät inte Omega 3 6

Ökad blödningsrisk & få vetenskapliga bevis på hälsoeffekter

Fettsyrepreparatet Omega 3 är ett populärt kosttillskott som marknadsförs synligt både i apotek, matbutiker och hälsokostaffärer. Det här trots att det saknas långvariga studier om preparatets hälsoeffekter och att det finns klara risker med att använda det, enligt kardiologen Karl Johan Tötterman. – Omega 3 gör att blodet tunnas ut och det ökar blödningsrisken. Innan de påstådda hälsoeffekterna har bevisats genom långvariga vetenskapliga studier avråder jag från att använda det.

Publicerad . Uppdaterad .
tinnitus

Tinnitusbesvär är komplicerade - men hopp finns 5

Ljudterapi kan kanske lindra tillståndet.

Tinnitus har kopplingar till flera olika delar av hjärnan, menar ny amerikansk forskning. Det motsäger den tidigare uppfattningen om att tinnitus bara skulle orsakas av de delar som har med hörseln att göra. Insikten är både goda och dåliga nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .
Läskedrycksfabrik

Sockrade läskedrycker risk för hjärtat 3

I undersökningen drack 85 vuxna läskedrycker dagligen.

Läskedrycker och safter med tillsatt socker kan enligt en färsk undersökning öka risken för hjärtsjukdomar på bara några veckor. Tillsatt socker inverkar i synnerhet på kolesterolhalterna, visar undersökningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Pojke med chokladstång.

Chatt om sockerkonsumtion

Publiken fick svar på frågor om socker.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm chattade med publiken på Svenska.yle.fi om sockerkonsumtion. Ann har själv disputerat i molekylär bioteknik och släppte nyligen boken "Det sötaste vi har". Läs hela chatten här!

Publicerad . Uppdaterad .
Ann Fernholm

Socker – en krydda 8

Barnen äter för mycket sött. Finns det alternativ?

Socker är ofta den viktigaste beståndsdelen i bakverk och godis av alla de slag. På den punkten borde vi tänka om menar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Det är dags att sluta gödsla bakverken med socker. Socker borde användas i små mängder, som en krydda.

Publicerad . Uppdaterad .
Ann Fernholm

Sockerförgiftade barn 12

Barnen äter för mycket socker. Det kan leda till fettlever.

Vart tionde amerikanskt barn har idag misstänkt fettlever. Den svenska vetenskapsjournalisten Ann Fernholm ser smått bekymrad ut när hon berättar om den dystra utvecklingen i USA. Det här är resultatet av att barn och ungdomar får i sig alltför mycket sötsaker och rör på sig för litet.

Publicerad . Uppdaterad .

Vi måste prata om cancer

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer?

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer? Den frågan grubblade Mi Tyler på när hon fick beskedet om att hon själv insjuknat i leukemi.

Publicerad .
konstnär Jenni Uusitalo

Cancerns estetik1

Konstnär Jenni Uusitalo utforskar cancerns estetik

Jag träffade Jenni Uusitalo första gången på kursgården Kuortinkartano någon gång i slutet av 1990-talet. Hon var då tio år och hade några år tidigare genomgått cancerbehandlingar på avdelning 10 i Helsingfors. Jag var där som förälder till ett cancerbarn.

Publicerad .

Diagnos: Cancer i ögat

Cancer i ögat gav Eva ny syn på livet

I april 2012 besökte Eva Kleman en läkare för att få sin blodtrycksmedicin förnyad och passade samtidigt på att undersöka sin syn hos läkaren, för att eventuellt skaffa nya glasögon. Ett dygn senare hade hon fått diagnosen, hon hade cancer i vänstra ögat. Se Eva Kleman i Himlaliv från må 27.4. på Arenan (utan landsbegränsning)

Publicerad .

Simuleringar stimulerar läkare 2

ÅUCS har fått ett nytt simuleringsrum

Ett nytt simuleringsrum har invigts vid Åbo Universitetscentralsjukhus. Rummet är gjort enbart för simuleringar, så att det inte ska störa den egentliga verksamheten vid sjukhuset.

Publicerad . Uppdaterad .
Magnetundersökning vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Brist på magnetkameror förlänger vårdköerna

Efterfrågan ökar men HNS kan inte skaffa ny apparatur.

Hittills i år har efterfrågan på magnetundersökningar ökat med 14 procent jämfört med samma tid i fjol vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt. Men det finns inte pengar för ny apparatur.

Publicerad . Uppdaterad .
Erfarenhetsexperterna Sara Nylund och Pamela Kinnunen.

Erfarenhetsexperter behövs då psykvården planeras 4

Raseborg borde lyssna på mera på klienterna.

Det blir allt vanligare att anlita erfarenhetsexperter när psykvården omorganiseras. Men deras expertis kunde användas betydligt mera också i Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .
Våg

Depression ofta orsak till bantning 1

Vanligt att ungdomar i högstadieåldern bantar.

Uppemot hälften av ungdomar i högstadieåldern bantar - oftast helt i onödan. Bantning blir en universallösning på problem som inte har något med vikt att göra. Men att banta är inte riskfritt.

Publicerad . Uppdaterad .
Brandbackens servicecenter

"Vi måste våga prata om vanvård" 2

Ombudsman: Något fel på arbetskulturen på Astrea.

Alla har rätt till vård och omsorg av god kvalitet. Det är viktigt att beakta människans egna behov och försöka tillmötesgå dem. Det säger ombudsman Birgitta Gran angående misstankarna om vanskötsel på serviceboendet Astrea i Hangö.

Publicerad . Uppdaterad .
Vesa Nevalainen är psykolog och författare

Så handskas du med besvärliga människor 3

Alla har vi besvärliga människor i vår omgivning men det är inte alltid så lätt att handskas med dem. Psykolog Vesa Nevalainen har skrivit en bok om aderton knepiga människotyper som vi alla känner till – eller kanske är själva.

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Slotte

Själen är bra för kroppen

I Pia med flera diskuteras balans mellan kropp och själ.

I Pia med flera diskuterar författaren Kjell Lindblad, bildkonstnären Malin Ahlsved och yogainstruktören Alexander Lemberg om hur man uppnår en andlig och fysisk balans i livet och vardagen. Programledare Monica Slotte.

Publicerad . Uppdaterad .
Sömnproblem vanligare

Sömnstörningar kan ge bestående förändringar i hjärnan

Svåra sömnproblem påverkar vardagen, hälsan och minnet.

Nästan alla människor sover dåligt ibland men för vissa är sömnstörningarna så svåra att de påverkar det dagliga livet och till och med hälsan.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyligen publicerat

 • Mona Rönnholm och Henrik Karlsson
  Publicerad . Uppdaterad

  Byggstart om två år för nya Åbolands sjukhus

  De juridiska hindren för att utvidga Åbolands sjukhus i Åbo är nu undanröjda. Men statens hälsovårdsreform är avgörande för hur framtiden för sjukhuset ser ut.

 • Sune Lang, president i sjuttioåriga Borgå Rotaryklubb
  Publicerad . Uppdaterad

  Sune Lang lämnar Borgå sjukhus

  Borgå sjukhus mångåriga direktör Sune Lang lämnar sjukhuset för att bli ledande läkare vid Västra Nylands sjukvårdsområde. Han motiverar bytet av jobb med familjeskäl.

 • Ulrika och Micke Krantz.
  Publicerad . Uppdaterad

  "Alkoholist, jag? Ja, det är jag"2

  När Micke började sin rehabiliterande behandling gick han ut med det på sociala medier. Hans alkoholism hade börjat påverka hans egen och familjens psykiska hälsa. Nu delar han med sig för att hjälpa både sig själv och andra.

 • Jag vill så gärna kunna njuta av de små sakerna i livet igen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ätstörningen och jag

  ”Du behöver inte det där. Det är för mycket. Du klarar av att gå, tala, andas. Och det räcker. Du behöver inget mera.”

 • Diabetesdag i Västra hälsostationen i Borgå.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hälsosam kost och mycket motion stoppar diabetes5

  Det är viktigt att veta hur man ska äta och hur mycket man ska röra på sig, speciellt om man hör till den grupp som riskerar att få diabetes. Flera instanser samlade sina krafter för att sprida information i Borgå på onsdagen.

 • Publicerad .

  Akademiprofessor Markku Laakso fick Finlands vetenskapspris

  Akademiprofessor Markku Laakso vid Östra Finlands universitet har fått Finlands vetenskapspris 2015. Han utreder bland annat olika genetiska bakgrundsfaktorer för typ 2 diabetes och insulinresistens.

 • Bild ur en informationsvideo för förstföderskor.
  Publicerad . Uppdaterad

  Förstföderskor får information i nya infovideor2

  Att föda barn är en spännande, kanske också skrämmande, upplevelse - särskilt den första gången. Nu har Vasa centralsjukhus producerat en serie informationsvideor som beskriver vad som sker före, under och efter förlossningen.

 • Alkohol.
  Publicerad . Uppdaterad

  Måttligt drickande = fyra glas 12

  Finländarna har en rätt strikt syn på vad som kan anses vara en måttlig alkoholkonsumtion: Gränsen går vid högst fyra portioner alkohol per gång. Det tycker närmare 70 procent av finländarna, enligt en enkät som TNS-Gallup har gjort.

 • Fötter på strand.
  Publicerad .

  Finland med i kampanj mot hudcancer 2

  Hudcancer är den vanligaste cancerformen i världen. En internationell kampanj vill få oss att uppmärksamma misstänkta hudförändringar i ett tidigt skede.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Mental träning hjälper när det stormar

  Alla behöver träna sin mentala styrka. Mental träning handlar inte om krishantering, men om du är tränad blir inte topparna lika höga när det stormar och krisen slår till. Det säger Bengt Aspfors, som ska utbilda mentala tränare i Svenskfinland i höst.

 • Läskedrycksfabrik
  Publicerad . Uppdaterad

  Sockrade läskedrycker risk för hjärtat3

  Läskedrycker och safter med tillsatt socker kan enligt en färsk undersökning öka risken för hjärtsjukdomar på bara några veckor. Tillsatt socker inverkar i synnerhet på kolesterolhalterna, visar undersökningen.

 • Löpning på löpmatta
  Publicerad . Uppdaterad

  Träningsmani ökar bland unga1

  Ortorexi eller att vara sjukligt hälsosam har ökat bland unga sedan årsskiftet. Det har man märkt av på den österbottniska ungdomsportalen Decibel.fi.

 • Gränsen mellan Norge och Finland i Kilpisjärvi.
  Publicerad . Uppdaterad

  Norge lade sjukvården på staten - hur gick det sen?8

  Om man vill reformera en hostande sjukvård kan man ta makten från lokalpolitikerna och låta staten ta över. Så gjorde man i Norge för femton år sedan då man var i samma situation som Finland är i nu.

 • tinnitus
  Publicerad . Uppdaterad

  Tinnitusbesvär är komplicerade - men hopp finns5

  Tinnitus har kopplingar till flera olika delar av hjärnan, menar ny amerikansk forskning. Det motsäger den tidigare uppfattningen om att tinnitus bara skulle orsakas av de delar som har med hörseln att göra. Insikten är både goda och dåliga nyheter.

 • Överviktig person som äter grillmat och dricker läsk.
  Publicerad . Uppdaterad

  "Fetmaepidemin måste brytas"5

  Den svenska radioprataren Henrik Johnsson tycker föräldrar till överviktiga barn ska förbjudas att köpa chips och godis till sina barn. Debatten går het.