Sommarhälsa

Hjälp en medvetslös att andas 3

Förutom att ringa 112 är det viktigaste och enklaste du kan göra för att rädda livet på en medvetslös person att se till att andningsvägarna är öppna. Maaret Castrén, professor i akutvård, visar i två enkla videor hur du gör.

Publicerad .
bilolycka

Handla rätt vid trafikolyckor5

Vet du hur du ska bete dig om du kommer till platsen för en trafikolycka? Akutläkaren Tom Silfvast lär ut de få, men viktiga regler som finns.

Publicerad .

Stabilt sidoläge3

Flytta en skadad person så lite som möjligt, men se till att andningsvägarna är öppna. Lämna ingen liggande på rygg. Lär dig de enkla greppen för att få över en medvetslös person i framstupa sidoläge.

Publicerad .
Hårfärgning

Hos ekofrissan slipper man kemikalierna 3

Intresset för ekologisk hårvård ökar.

Ungefär 60 procent av kvinnorna och 5-10 procent av männen färgar sitt flera gånger om året. Också unga börjar färga håret allt tidigare. Tyvärr kan färgerna framkalla allergier och eksem för livet. Ekofrissan kan vara ett alternativ då man vill byta hårfärg.

Publicerad . Uppdaterad .
Professor Jari Tiihonen vid Yle i Böle 1.6.2014

Psyk- och smärtmediciner kan höja risken för våldsbrott 2

Alkoholen är ändå det farligaste ämnet i sammanhanget.

Användningen av läkemedel som påverkar centrala nervsystemet kan öka risken för att en person begår mord eller dråp, visar en finsk-svensk undersökning. Risken är liten och det är tryggt att använda läkemedel i enlighet med rekommendationerna, säger finsk professor.

Publicerad . Uppdaterad .
Ett glas med vatten och läkemedelsburkar

Riskgrupper bör undvika osteoporosmedicinen Protelos

Patienter med hjärt- och kärsjukdomar bör undvika Protelos

En Radiodoktorn-lyssnare har blivit tveksam till osteoporosmedicinen Protelos efter att ha läst en artikel om att medicinen fått försäljningsförbud i Sverige. På grund av goda resultat i bentäthetsmätningar har lyssnaren på eget bevåg tagit medicinen varannan dag istället för varje dag, som ordinationen lyder.

Publicerad .
Kvinna, bakifrån, som lyfter en vikt i ett gym.

Ortorexi är en lömsk sjukdom 9

Jenna Wilhelmsson tog sig ur ortorexin.

När Jenna Wilhelmsson led av ortorexi tränade hon varje dag, flera gånger om dagen. När ryggen slutligen sade upp kontraktet, visste hon att hennes livsstil inte längre var hållbar.

Publicerad .
Friidrottande barn.

Dags att skippa godiset inom ungdomsidrotten

Dagis och skolor skippar godiset. Quo vadis idrotten?

Nu är det dags att se över godiskulturen också inom idrottsversksamheten i Östnyland. Borgå stads idrottstjänster bannlyser godis. Idrottsföreningarna verkar inte göra det.

Publicerad .
Läskedrycksfabrik

Sockrade läskedrycker risk för hjärtat 3

I undersökningen drack 85 vuxna läskedrycker dagligen.

Läskedrycker och safter med tillsatt socker kan enligt en färsk undersökning öka risken för hjärtsjukdomar på bara några veckor. Tillsatt socker inverkar i synnerhet på kolesterolhalterna, visar undersökningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Pojke med chokladstång.

Chatt om sockerkonsumtion

Publiken fick svar på frågor om socker.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm chattade med publiken på Svenska.yle.fi om sockerkonsumtion. Ann har själv disputerat i molekylär bioteknik och släppte nyligen boken "Det sötaste vi har". Läs hela chatten här!

Publicerad . Uppdaterad .
Alkohol.

Måttligt drickande = fyra glas 12

Finländarna har stränga gränser för måttligt alkoholbruk

Finländarna har en rätt strikt syn på vad som kan anses vara en måttlig alkoholkonsumtion: Gränsen går vid högst fyra portioner alkohol per gång. Det tycker närmare 70 procent av finländarna, enligt en enkät som TNS-Gallup har gjort.

Publicerad .
Gränsen mellan Norge och Finland i Kilpisjärvi.

Norge lade sjukvården på staten - hur gick det sen? 8

Lokalpolitikerna miste sin makt.

Om man vill reformera en hostande sjukvård kan man ta makten från lokalpolitikerna och låta staten ta över. Så gjorde man i Norge för femton år sedan då man var i samma situation som Finland är i nu.

Publicerad . Uppdaterad .
omega 3-kapslar

Hjärtläkare: Ät inte Omega 3 6

Ökad blödningsrisk & få vetenskapliga bevis på hälsoeffekter

Fettsyrepreparatet Omega 3 är ett populärt kosttillskott som marknadsförs synligt både i apotek, matbutiker och hälsokostaffärer. Det här trots att det saknas långvariga studier om preparatets hälsoeffekter och att det finns klara risker med att använda det, enligt kardiologen Karl Johan Tötterman.

Publicerad . Uppdaterad .
tinnitus

Tinnitusbesvär är komplicerade - men hopp finns 6

Ljudterapi kan kanske lindra tillståndet.

Tinnitus har kopplingar till flera olika delar av hjärnan, menar ny amerikansk forskning. Det motsäger den tidigare uppfattningen om att tinnitus bara skulle orsakas av de delar som har med hörseln att göra. Insikten är både goda och dåliga nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .

Vi måste prata om cancer

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer?

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer? Den frågan grubblade Mi Tyler på när hon fick beskedet om att hon själv insjuknat i leukemi.

Publicerad .
konstnär Jenni Uusitalo

Cancerns estetik1

Konstnär Jenni Uusitalo utforskar cancerns estetik

Jag träffade Jenni Uusitalo första gången på kursgården Kuortinkartano någon gång i slutet av 1990-talet. Hon var då tio år och hade några år tidigare genomgått cancerbehandlingar på avdelning 10 i Helsingfors. Jag var där som förälder till ett cancerbarn.

Publicerad .

Diagnos: Cancer i ögat

Cancer i ögat gav Eva ny syn på livet

I april 2012 besökte Eva Kleman en läkare för att få sin blodtrycksmedicin förnyad och passade samtidigt på att undersöka sin syn hos läkaren, för att eventuellt skaffa nya glasögon. Ett dygn senare hade hon fått diagnosen, hon hade cancer i vänstra ögat. Se Eva Kleman i Himlaliv från må 27.4. på Arenan (utan landsbegränsning)

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Seniordans på paviljongen på Skeppsbron.
  Publicerad .

  Ta dig en svängom med andra seniorer

  Seniordans gör gott för både kropp och själ. Samtidigt som man får umgås med likasinnade tränar man upp rörlighet och koordination. På Skeppsbron i Lovisa kan man ta sig en svängom med andra seniorer.

 • Person i rullstol
  Publicerad . Uppdaterad

  Lättare att få stöd för närståendevård på Kimitoön

  Det ska bli lättare att beviljas stöd för närståendevård. Nu kommer kriterierna för vårdtagare som fyllt 75 år att sänkas med omedelbar verkan.

 • Choklad
  Publicerad .

  Du får inte finnar av choklad! Hurra!6

  Är det slut med akne efter tonåren? Hur ska man låta bli att klämma finnar? Hudläkaren Calle Kyrklund slår hål på en del myter om finnar och akne.

 • Texten Polyamory now står skrivet med krita på asfalt.
  Publicerad . Uppdaterad

  Polyamori - relationsanarki eller ultimat kärlek?

  Vad tänker du på när du hör månggifte eller polyamori? Österländska harem kanske, eller muslimskt kvinnoförtryck? Serien Big Love möjligtvis, eller kanske du till och med börjar fundera på moral och etik?

 • gamla glasögon
  Publicerad .

  Ögonläkare: Vi går mot sämre seende 4

  Upprepade små ögonrörelser med närfokus och ett liv inomhus utan fysisk aktivitet - där har vi enligt ögonläkare skälen till att unga också i Finland är allt mer närsynta. I Asien finns redan områden där så gott som ingen ser normalt.

 • Läkare Jarmo Oksi
  Publicerad .

  "Forska mer om Finlands farligaste djur"2

  Jarmo Oksi är överläkare för infektionssjukdomar vid ÅUCS, Åbo universitetscentralsjukhus, och har sett ett antal borreliospatienter i sina dagar. Han efterlyser mer forskning om fästingar, fästingburna sjukdomar och borrelios.

 • Pekka Sonck.
  Publicerad . Uppdaterad

  Borrelios eller inte borrelios - det är frågan2

  I höstas kände sig Pekka Sonck, till vardags dramaturg på Åbo Svenska Teater, styv och trött och hade allmänna förkylningssymptom. Många månader senare fick han veta att han hade en pågående borreliainfektion.

 • Man som ligger på gräset med en hatt över ansiktet.
  Publicerad .

  Lås in mobilen och koncentrera dig på sommaren

  Allt fler klagar på att vi är beroende av smarttelefonen. Den påverkar vår koncentration, och den påverkar vår hållning. Men hur mycket påverkar den vår semester?

 • Kvinna med laptop i somrigt landskap.
  Publicerad .

  Loggar du ut under semestern?2

  Vare sig du är ledig fyra veckor eller fyra dagar i sommar är det viktigt att försöka koppla av från vardagen. Ett störningsmoment i avkopplingen kan vara mobilen. Klarar du av att lägga den ifrån dig?

 • Publicerad . Uppdaterad

  "Skjutna rådjur minskar inte fästingburna sjukdomar" 18

  Förslaget att motarbeta fästingarnas framfart genom att radikalt skjuta bort rådjur och vitsvanshjortar får mothugg av åländsk expert. Professor Dag Nyman som leder borreliaforskningen på Åland säger att en radikal minskning av hjortdjuren kunde få fatala konsekvenser.

 • Janne Antin
  Publicerad . Uppdaterad

  HIV-positiva Janne överöst med kramar6

  HIV-positiva Janne Antin ställde sig mitt på Esplanaden i Helsingfors och uppmuntrade folk att röra vid honom. Filmen där folk i alla åldrar går fram och rör och kramar Janne har fått stor spridning och väckt mycket känslor.

 • Damer vid Seniorsvängen-evenemanget
  Publicerad . Uppdaterad

  "Vi slutar skicka remisser av och an"5

  Ledprotesoperationerna i Nyland sköts inte alls vettigt ur patientens synvinkel. Det anser vd:n för vårdjätten HNS och föreslår en ny enhet. Nyckelordet är en gemensam operationskö för hela HNS.

 • Ungdomar som surfar på sina smarttelefoner.
  Publicerad . Uppdaterad

  Är du Facebook-missbrukare?9

  Känns det som om de sociala medierna tar kontrollen över ditt liv? Inverkar Facebook på din arbetsförmåga? Blir du frustrerad om du inte kommer åt internet? A-kliniken testar hur allmänt nätberoendet är i Finland.

 • Henry Karlsson
  Publicerad . Uppdaterad

  Fetma syns i hjärnan11

  Överviktiga personer blir inte tillfredsställda lika snabbt som normalviktiga. Det visar en undersökning som gjorts vid Åbo universitet och Aaltouniversitetet.

 • Rött kött.
  Publicerad . Uppdaterad

  SVT: Allt fler köttallergiker upptäcks18

  Antalet diagnostiserade köttallergier har ökat tiofaldigt i Sverige under de senaste åren, uppger Sveriges television. Forskarna misstänker att köttallergierna beror på fästingbett.