Pollenallergi och hösnuva

För många är våren den bästa tiden på året, medan andra går och snörvlar med rinnande ögon och hostar nätterna igenom. Men om man vågar sig ut i naturen under pollenperioden finns det växter som hjälper.

Publicerad . Uppdaterad .

SCORE-kalkylator 3

Fyll i dina uppgifter - bl.a. ditt systoliska (övre) blodtryck och ditt totalkolesterolvärde - och se hur stor risken är att du inom 10 år dör i en kardiovaskulär sjukdom. Om du vill lägga till diabates som en riskfaktor kan du istället använda THL:s (finskspråkiga) kalkylaror Finrisk.

Laboratorieprov

B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

 • Kyrkoesplanadens servicehem
  15.04.2014 Österbotten

  Kampen om Kyrkoesplanaden fortsätter

  Vasa fortsätter kampen om serviceboendet på Kyrkoesplanaden. Nu ska ett kallelsesystem införskaffas och installeras.
 • Alexandra njuter av tussilagote
  15.04.2014 Trädgård och natur

  Pollenallergi och hösnuva

  För många är våren den bästa tiden på året, medan andra går och snörvlar med rinnande ögon och hostar nätterna igenom. Men om man vågar sig ut i naturen under pollenperioden finns det växter som hjälper.
 • Pionjärkompaniet i Nylands brigad gör muskelkonditionstest. Oskar Hagström längst till vänster.
  13.04.2014 Inrikes

  Allt fler beväringar dras med övervikt

  Övervikt i sig ger inte befrielse från värnplikt, men har man ett BMI över 35 och dessutom är i fysiskt dåligt skick kan det bli aktuellt med C-papper. Å andra sidan kan den som är ivrig utnyttja militärtjänstgöringen till att komma i form. 4
 • Smog över Shanghai
  12.04.2014 Utrikes

  Cancerkris hotar Kina, Indien och Ryssland

  En cancerkris kan drabba Kina, Indien och Ryssland, och länderna bör reagera snabbt för att motarbeta utvecklingen, varnar en grupp experter i publikationen The Lancet Oncology.
 • 12.04.2014 Inrikes

  Karjalainen: HPV-test effektivare mot livmoderhalscancer

  Ett nytt test kunde halvera kostnaderna för att spåra cancer i livmoderhalsen och samtidigt minska antalet cancerfall med över en tredjedel. Det hävdar kliniköverläkare Pekka Nieminen vid Helsingfors universitets centralsjukhus i tidningen Karjalainen. 1
 • 11.04.2014 Hälsa

  Uthållig med stavgång

  Knappa 20 år sedan började man se dem, motionärer som gick omkring med stavar och det var många som uttalade sig om att något dylikt skulle de aldrig göra! Men saker och ting förändras och nu är det allt oftare man ser stavgångare i rask fart. Har du själv inte prövat är det kanske dags nu. Du kommer att märka att stavgång är synnerligen effektivt.
 • YLE/Stefan Paavola
  11.04.2014 Östnyland

  Borgå ås vatten ska bli renare

  Borgå å är bland de första som ska bli renare då Finland går in för att börja effektivera reningen av avfallsvatten.
 • 10.04.2014 Östnyland

  Hemsjukhus startar i Borgå

  Borgå stad startar hemsjukhusverksamhet i början av maj. Med hemsjukhus avses en vårdform som arrangeras i patientens hem och som ersätter vård på avdelning. Målet är att främja patientens välbefinnande.
 • Laktosintolerans
  10.04.2014 Östnyland

  Ytterligare fall av tarminflammation i Östra Nyland

  Ytterligare två personer i Borgåregionen har konstaterat ha tarminflammation orsakad av Yersinia pseudotuberculosis-bakterier. Dessutom pågår undersökningar av misstänkta fall. 2
 • Bild: YLE/Jessica Edén
  10.04.2014 Åboland

  Hur mår Åboborna?

  Drygt 40 procent av Åboborna upplever att deras hälsa försämrats. Det visar en nationell utredning som genomförts av Institutet för hälsa och välfärd. 2
 • 10.04.2014 Inrikes

  Stora skillnader i stadsbors hälsa

  En färsk undersökning visar att högutbildade och välbärgade mår bäst och är lyckligast. Var fjärde arbetsför finländare anser att den lider av nedsatt arbetsförmåga, men varannan känner trots det att livskvaliteten är god.
 • Influensamedicinen Tamiflu.
  10.04.2014 Utrikes

  Tamiflu så gott som verkningslöst

  Den virushämmande medicinen Tamiflu är så gott som verkningslös och europeiska länder har slösat bort miljarder på medicinen. Det här visar en ny studie från det oberoende forskarnätverket Cochrane. 14
 • En mans hand håller i en åldrings hand
  10.04.2014 Huvudstadsregionen

  IS: Falsk dotter vid Alzheimerpatients dödsbädd

  Iltasanomat skriver om ett fall på äldreboendet Djurbergets servicecentral i Södra Haga i Helsingfors där en falsk dotter besökt en Alzheimersjuk man i flera månader.
 • Ebola behandlas i ett laboratorium i Tyskland
  07.04.2014 Utrikes

  Ingen ebola i Ghana

  Misstankarna om att det finns ebola också i Ghana har visat sig vara obefogade. Blodprov från den 12-åriga flickan som dog i blödarsjuka på ett sjukhus i landets huvudstad Accra har analyserats och ingen ebola hittades. Se också Tv-nytts inslag om ebolasmittan! 1
 • Ulla-Maj Wideroos och Sture Erickson
  07.04.2014 Österbotten

  Svenskan i fara i vårdreform

  Riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos (SFP) deltar i en parlamentarisk styrgrupp som inleder sitt arbete på tisdag. Tillsvidare finns bara beslutet att all vård - allt från socialen till hjärtoperationer ska integreras. Men hur det ska gå till vet ingen. 9
 • Pollen på vindruta.
  07.04.2014 Östnyland

  Information i allergibilen

  Allergiveckan syns i både apoteken och i gatubilden i Östnyland under veckan.
 • Ebola behandlas i ett laboratorium i Tyskland
  07.04.2014 Utrikes

  Misstänkt ebolafall i Ghana

  Den mycket dödliga sjukdomen ebola kan nu ha spridit sig också till Ghana. Hälsomyndigheterna undersöker prover från en 12-årig flicka som dog av feber och blödningar.
 • 05.04.2014 Utrikes

  Mali skärper kontrollen av rädsla för Ebola

  Nu skärper också Mali kontrollen för att hindra den fruktade Ebolasmittan att sprida sig. Ebola har påträffats både i Guinea oh Liberia och mer än 130 människor har insjuknat i epidemin.
 • Rullstol i sjukhuskorridor.
  04.04.2014 Österbotten

  Inga radikala inbesparingsförslag i Kronoby

  I januari anlitades en konsultbyrå för att hitta besparingar inom social- och hälsovården i Kronoby. Den nu färdigställda rapporten innehåller det som man väldigt långt redan visste.