Så här vill jag bli bemött som patient

Eva-Maria Strömsholm är endast 33 år gammal men har drabbats av cancer två gånger. I sin gästkolumn skriver hon om vårdpersonalens bemötande av cancerpatienter. Ett gott bemötande ger förtroende, hopp, lugn och kunskap.

Publicerad . Uppdaterad .

Har jag cancer?

Hos barn är knölar på halsen oftast ofarliga

Knölar på halsen

Orsakerna till knölar på halsen varierar mycket beroende på patientens ålder. Risken för att en halsknöl är ett tecken på cancer ökar markant med stigande ålder.

bröscancers rosa band på en rosa bh

Sekret ur bröstet 6

Är vätskeutsöndring ur bröstvårtan alltid ett tecken på cancer? Läs bröstcancerspecialistens svar:

Publicerad . Uppdaterad .

Blod i avföringen

Blod i avföringen kan bero på ofarliga saker, men är ett symptom som alltid ska tas på allvar.

Publicerad . Uppdaterad .

Labbprov: PSA

P-PSA = prostataspecifikt antigen (PSA) i blodplasma (P) stiger vid prostatacancer, men kan också vara förhöjt vid godartad prostataförstoring.

 • En FN-anställd berättar för några invånare i Liberia hur man undviker ebola.
  29.08.2014 Utrikes

  Ebolafall bekräftades i Senegal

  MyndigheternaI i Senegal bekräftar landets första ebolafall, säger landets hälsominister Awa Marie Coll Seck. Den insjuknade personen är en ung man från Guinea. Det var i Guinea som viruset upptäcktes i mars.
 • Simstrand i Ekenäs.
  29.08.2014 Västnyland

  Badförbudet upphävt vid Knipan i Ekenäs

  Nu kan man igen simma vid Knipan i Ekenäs. Sydspetsens miljöhälsa har upphävt badförbudet eftersom vattenprover visar att vattnet nu fyller kraven för badvatten.
  2
 • 29.08.2014 Västnyland

  Fjärrläkare inom äldrevården i Raseborg

  Raseborg ska nu införa fjärrläkarsystemet inom äldrevården i staden. Grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslutade på sitt möte igår kväll begära offerter för läkartjänsterna.
  3
 • Karis hälsostation
  29.08.2014 Västnyland

  Trots hyrläkare hålls Karisjouren stängd

  Jouren vid Karis hälsostation är stängd också nästa vecka. Raseborg försöker nu åtgärda läkarbristen genom att köpa in två hyrläkare men det innebär inte automatiskt att jouren vid Karis hälsostation öppnar igen.
  4
 • I ice bucket challenge häller man en hink iskallt vatten över sig för att uppmärksamma sjukdomen ALS.
  29.08.2014 Utrikes

  Ice Bucket Challenge levererar också i Finland

  Ice Bucket Challenge, ishinksutmaningen, har visat sig generera mycket mera pengar och uppmärksamhet än vanligt till ALS-forskningen - inte bara i USA utan också här hemma i Finland.
 • Jennie Kronman-Sten
  28.08.2014 Österbotten

  Gymnastik för alla åldrar

  Vasa Gymnastikföreningen drar nästa vecka i gång höstterminen med utbud för hela familjen. Samtidigt har man siktet inställt på Gymnaetrada 2015.
 • Annika Sylvin-Reuter arbetar som redaktör för Svenska Yle
  28.08.2014 Familj

  Annika Sylvin-Reuter: I matbutiken är jag diktator

  Varför har fest och mys blivit samma sak som slisk, kex och essenser? Kring det här funderar Annika Sylvin-Reuter i sin kolumn.
 • Ebola behandlas i ett laboratorium i Tyskland
  28.08.2014 Utrikes

  Ebolavaccin testas på människor

  Ett vaccin som kan skydda mot ebola kan testas på människor redan om några veckor. Samtidigt varnar chefen för det amerikanska smittskyddsinstitutet för att ebolaepidemin förvärras.
  1
 • Omstrodd MCT-olja görs i huvudsak på kokosfett
  27.08.2014 Inrikes

  Smörkaffe med omstridd olja på frammarsch

  För ett drygt år sedan kom rapporter om en ny dryck som blev en jättetrend i USA: smörkaffe. Många hälsobloggar lovprisar smörkaffet som består av smör, kaffe och en ny olja, MCT-olja.
  3
 • Dan Granqvist.
  27.08.2014 X3M

  Man behöver inte knulla så länge

  Det populära radioprogrammet Sex & sånt gör debut på tv. På onsdagar behandlar Dan Granqvist olika intressanta ämnen och först ut är tidig ejakulation.
  4
 • 27.08.2014 Österbotten

  Korsholms närsjukhus är försenat

  Installeringen av sprinklersystemen dröjer. Därför blir det ingen inflyttning ännu nästa vecka till de nya avdelningarna vid Korsholms närsjukhus.
  2
 • eboaloffer
  27.08.2014 Inrikes

  Risken för ebola i Finland är liten

  Risken för att ebolaepidemin sprider sig till Finland är liten, anser Mika Salminen, forskningsprofessor på Institutet för hälsa och välfärd. I Västafrika har ebola smittat över 2 600 personer och krävt 1 400 dödsoffer.
 • eva-maria strömsholm,
  26.08.2014 Hälsa

  Så här vill jag bli bemött som patient

  Eva-Maria Strömsholm är endast 33 år gammal men har drabbats av cancer två gånger. I sin gästkolumn skriver hon om vårdpersonalens bemötande av cancerpatienter. Ett gott bemötande ger förtroende, hopp, lugn och kunskap.
 • 26.08.2014 Östnyland

  Namninsamling för Borgå sjukhus jourverksamhet

  På webbplatsen adressit.com har en namninsamling startat med ändamålet att låta Borgå sjukhus tjänster fortsätta som förut.
  1
 • 26.08.2014 Västnyland

  Sms påminner om läkarbesök

  Nu kan den som har en bokad mottagningstid till hälsovården i Lojo få ett textmeddelande om tiden som påminnelse. Tjänsten fungerar till exempel då man har bokat mottagningstid till läkare, sjukskötare, terapeut, rådgivning eller skolhälsovård.
  2
 • En operation vid ett sjukhus
  25.08.2014 Österbotten

  Hjärtkirurg begärde för hög lön

  Den hjärtkirurg som Vasa centralsjukhus har förhandlat med kräver 10 000 mer i lön än vad sjukvårdsdistriktet kan tänka sig att betala. Nu verkar det bli svårt att fylla kravet på att det ska finnas en ansvarig kirurg om verksamheten ska få fortsätta.
  11
 • Laura Räty
  25.08.2014 Inrikes

  Räty: Jag skulle inte göra om det

  Social- och hälsovårdsminister Laura Räty sa i dag under en presskonferens att hon inte gjorde fel då hon omvandlade sin lön till lägre beskattade dividendinkomster. Hon skulle ändå inte göra om det i dag. – Världen och lagarna har ändrats sedan jag gjorde det.
  30
 • 25.08.2014 Inrikes

  Läkarföretag fixar högre inkomster

  Läkarföretagen erbjuder fortfarande sina läkare lönearrangemang som gör att de får mer pengar i handen. En av dem som har utnyttjat det systemet är den nya social- och hälsovårdsministern Laura Räty.
  37
 • Ebolaviruset
  24.08.2014 Utrikes

  Första ebolafallen i Demokratiska Republiken Kongo

  I Demokratiska Republiken Kongo har de första ebolafallen uppdagats, det uppger landets hälsominister.