Sommarhälsa

Hjälp en medvetslös att andas 3

Förutom att ringa 112 är det viktigaste och enklaste du kan göra för att rädda livet på en medvetslös person att se till att andningsvägarna är öppna. Maaret Castrén, professor i akutvård, visar i två enkla videor hur du gör.

Publicerad .
bilolycka

Handla rätt vid trafikolyckor8

Här listar vi de viktigaste reglerna.

Vet du hur du ska bete dig om du kommer till platsen för en trafikolycka? Akutläkaren Tom Silfvast lär ut de få, men viktiga regler som finns.

Publicerad .

Stabilt sidoläge3

Flytta en skadad person så lite som möjligt, men se till att andningsvägarna är öppna. Lämna ingen liggande på rygg. Lär dig de enkla greppen för att få över en medvetslös person i framstupa sidoläge.

Publicerad .
Hårfärgning

Hos ekofrissan slipper man kemikalierna 3

Intresset för ekologisk hårvård ökar.

Ungefär 60 procent av kvinnorna och 5-10 procent av männen färgar sitt flera gånger om året. Också unga börjar färga håret allt tidigare. Tyvärr kan färgerna framkalla allergier och eksem för livet. Ekofrissan kan vara ett alternativ då man vill byta hårfärg.

Publicerad . Uppdaterad .
Professor Jari Tiihonen vid Yle i Böle 1.6.2014

Psyk- och smärtmediciner kan höja risken för våldsbrott 2

Alkoholen är ändå det farligaste ämnet i sammanhanget.

Användningen av läkemedel som påverkar centrala nervsystemet kan öka risken för att en person begår mord eller dråp, visar en finsk-svensk undersökning. Risken är liten och det är tryggt att använda läkemedel i enlighet med rekommendationerna, säger finsk professor.

Publicerad . Uppdaterad .
Ett glas med vatten och läkemedelsburkar

Riskgrupper bör undvika osteoporosmedicinen Protelos

Patienter med hjärt- och kärsjukdomar bör undvika Protelos

En Radiodoktorn-lyssnare har blivit tveksam till osteoporosmedicinen Protelos efter att ha läst en artikel om att medicinen fått försäljningsförbud i Sverige. På grund av goda resultat i bentäthetsmätningar har lyssnaren på eget bevåg tagit medicinen varannan dag istället för varje dag, som ordinationen lyder.

Publicerad .
Kvinna, bakifrån, som lyfter en vikt i ett gym.

Ortorexi är en lömsk sjukdom 9

Jenna Wilhelmsson tog sig ur ortorexin.

När Jenna Wilhelmsson led av ortorexi tränade hon varje dag, flera gånger om dagen. När ryggen slutligen sade upp kontraktet, visste hon att hennes livsstil inte längre var hållbar.

Publicerad .
Friidrottande barn.

Dags att skippa godiset inom ungdomsidrotten

Dagis och skolor skippar godiset. Quo vadis idrotten?

Nu är det dags att se över godiskulturen också inom idrottsversksamheten i Östnyland. Borgå stads idrottstjänster bannlyser godis. Idrottsföreningarna verkar inte göra det.

Publicerad .
Läskedrycksfabrik

Sockrade läskedrycker risk för hjärtat 4

I undersökningen drack 85 vuxna läskedrycker dagligen.

Läskedrycker och safter med tillsatt socker kan enligt en färsk undersökning öka risken för hjärtsjukdomar på bara några veckor. Tillsatt socker inverkar i synnerhet på kolesterolhalterna, visar undersökningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Pojke med chokladstång.

Chatt om sockerkonsumtion

Publiken fick svar på frågor om socker.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm chattade med publiken på Svenska.yle.fi om sockerkonsumtion. Ann har själv disputerat i molekylär bioteknik och släppte nyligen boken "Det sötaste vi har". Läs hela chatten här!

Publicerad . Uppdaterad .
Alkohol.

Måttligt drickande = fyra glas 13

Finländarna har stränga gränser för måttligt alkoholbruk

Finländarna har en rätt strikt syn på vad som kan anses vara en måttlig alkoholkonsumtion: Gränsen går vid högst fyra portioner alkohol per gång. Det tycker närmare 70 procent av finländarna, enligt en enkät som TNS-Gallup har gjort.

Publicerad .
Gränsen mellan Norge och Finland i Kilpisjärvi.

Norge lade sjukvården på staten - hur gick det sen? 8

Lokalpolitikerna miste sin makt.

Om man vill reformera en hostande sjukvård kan man ta makten från lokalpolitikerna och låta staten ta över. Så gjorde man i Norge för femton år sedan då man var i samma situation som Finland är i nu.

Publicerad . Uppdaterad .
omega 3-kapslar

Hjärtläkare: Ät inte Omega 3 11

Ökad blödningsrisk & få vetenskapliga bevis på hälsoeffekter

Fettsyrepreparatet Omega 3 är ett populärt kosttillskott som marknadsförs synligt både i apotek, matbutiker och hälsokostaffärer. Det här trots att det saknas långvariga studier om preparatets hälsoeffekter och att det finns klara risker med att använda det, enligt kardiologen Karl Johan Tötterman.

Publicerad . Uppdaterad .
tinnitus

Tinnitusbesvär är komplicerade - men hopp finns 6

Ljudterapi kan kanske lindra tillståndet.

Tinnitus har kopplingar till flera olika delar av hjärnan, menar ny amerikansk forskning. Det motsäger den tidigare uppfattningen om att tinnitus bara skulle orsakas av de delar som har med hörseln att göra. Insikten är både goda och dåliga nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .

Vi måste prata om cancer

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer?

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer? Den frågan grubblade Mi Tyler på när hon fick beskedet om att hon själv insjuknat i leukemi.

Publicerad .
konstnär Jenni Uusitalo

Cancerns estetik1

Konstnär Jenni Uusitalo utforskar cancerns estetik

Jag träffade Jenni Uusitalo första gången på kursgården Kuortinkartano någon gång i slutet av 1990-talet. Hon var då tio år och hade några år tidigare genomgått cancerbehandlingar på avdelning 10 i Helsingfors. Jag var där som förälder till ett cancerbarn.

Publicerad .

Diagnos: Cancer i ögat

Cancer i ögat gav Eva ny syn på livet

I april 2012 besökte Eva Kleman en läkare för att få sin blodtrycksmedicin förnyad och passade samtidigt på att undersöka sin syn hos läkaren, för att eventuellt skaffa nya glasögon. Ett dygn senare hade hon fått diagnosen, hon hade cancer i vänstra ögat. Se Eva Kleman i Himlaliv från må 27.4. på Arenan (utan landsbegränsning)

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Publicerad . Uppdaterad

  Det röda guldet mognar i skogen1

  Ännu är lingonen inte riktigt mogna men vill du koka gelé så är det dags att göra det nu. Förut var det kutym att barnen tog med sig några liter lingon till skolan, men den traditionen har försvunnit på många håll.

 • Möte
  Publicerad .

  Unga lider av hårt tempo på jobbet 10

  Dagens hårda arbetstempo plågar särskilt unga, 20-40-åriga arbetstagare, visar en färsk undersökning. Samtidigt sköter under 40-åringar bättre om sin hälsa.

 • Man och kvinna i parterapi.
  Publicerad . Uppdaterad

  Funderar du på parterapi?

  Kommunikationssvårigheter, gräl och risk för skilsmässa gör att par söker sig till en terapeut. Också användningen av sociala medier är ett ämne som numera behandlas i parterapi.

 • Spädbarnsfötter i en spjälsäng
  Publicerad .

  Uusimaa: Bb-utredning får kritik i Borgå8

  Social- och hälsovårdsministeriets färska utredning om de små förlossningssjukhusen väcker kritik i Östnyland. Det skriver tidningen Uusimaa.

 • brunbergs kyss på borgå stads vapen
  Publicerad . Uppdaterad

  "Kyssar till barnen rätt när Borgå firar"

  Borgå stads beslut att dela ut chokladkyssar i skolor när staden nu har 50 000 invånare väcker diskussion. Orsaken är stadens kostråd som talar för mindre socker.

 • Ur Milja Laurilas utställning "Magnetisk sömn"
  Publicerad . Uppdaterad

  Kvinnor, psykiatri och medicin

  Fotoutställning i Åbo ställer frågor om den medicinska blicken på kvinnor och har utgångspunkt i begreppet "magnetisk sömn" där ett medvetande bortom medvetandet framträder.

 • Lejon vilar sig på gren
  Publicerad . Uppdaterad

  Sluta vara lat!

  Hur ska du få disciplin att göra allt det där du tänkt att du borde göra i höst för att bli en bättre människa? Kampsportaren Johan Lahti hjälper dig!

 • sushi
  Publicerad .

  Ät som en japan och lev längre1

  Vi lever hela tiden allt längre, men det betyder inte att vi blir friskare. Japan är det land där man är frisk längst. Här får du veta hur du härmar dem.

 • Människor utanför universitetet.
  Publicerad . Uppdaterad

  Tänkandets fest nästa vecka

  Helsingfors universitet arrangerar stadsfestival.

 • Bild på Sofia Torvalds
  Publicerad .

  Anhöriga behöver också få prata om ätstörningen

  Sofia Torvalds skulle ha behövt någon att prata med när hennes dotter insjuknade i en ätstörning. Idag leder hon en stödgrupp för anhöriga.

 • Nora Tobiasson.
  Publicerad . Uppdaterad

  Någonstans finns ett barn som ser ut som Nora 1

  Nora Tobiasson har genomgått flera, ganska smärtsamma ingrepp, för att hjälpa barnlösa människor som inte kan bli gravida på naturlig väg.

 • familjen sylvin
  Publicerad . Uppdaterad

  "Det känns inget när ryggen bryts"

  Ett litet misstag kom att påverka resten av livet för Henrik Sylvin och hans närmaste. Det som skulle bli ett elegant hopp från bryggan ledde till att ryggraden bröts. Sedan dess har hela nedre delen av Henrik Sylvins kropp varit förlamad och han är rullstolsbunden. "Mitt allra största stöd sitter här bredvid", säger han och tittar på sin fru Christina Sylvin.

 • Paula Suokas med tävlingsnummer.
  Publicerad . Uppdaterad

  Separationen blev början på ett aktivt liv

  Då Paula Suokas blev lämnad för fyra år sedan lade hon sig inte ner på soffan med en flaska vin utan begav sig istället ut i löpspåret. Idag springer hon maraton.

 • Läkare injicerar så kallad filler under huden för att skulptera kindben.
  Publicerad .

  Fel vid botox-behandling i Norge - patienter utsattes för hiv-risk

  Patienter som fått injektioner med botox på universitetssjukhuset i Nord-Norge kan ha smittats med hiv, hepatit B eller C. Sjukhuset använde stora sprutor som inte byttes ut.

 • Närbild på dator och smarttelefon.
  Publicerad .

  Hej datorn, jag är deprimerad

  Psykoterapi på nätet kan sänka tröskeln för unga att söka hjälp. Dessutom sparar man in på kostnaderna och ger fler möjlighet att få hjälp på svenska.