En läkare i Somalia förklarar hur skyddsdräkterna emot ebola ska användas. Somalia trappar upp sina skyddsåtgärder efter att även Mali bekräftat sina första fall av viruset.

"Förödande" om ebolan sprids i flera länder

Antalet ebolafall har passerat 10 000 och dödssiffran närmar sig 5 000, men enligt Världshälsoorganisationen kan de verkliga siffrorna vara tre gånger högre än så. Nu hotas dessutom både Mali och Elfenbenskusten av epidemin.

Publicerad . Uppdaterad .

Debatt: Vem ska stoppa ebola?

I veckans Obs debatt diskuterar riksdagsledamoten Pekka Haavisto, forskningsprofessor Mika Salminen från THL, krispsykologen Ferdinand Garoff och läkaren Åsa Lehtinen den aktuella ebolaepidemin. Varför har sjukdomen tillåtits spridas? Borde rika länder som Finland göra mer för att få bukt med epidemin?

Publicerad . Uppdaterad .
Stefan Liljegren, Ebolacentrum i Liberia

Döda människor överallt – en horribel situation

Läkaren Stefan Liljegrens senaste uppdrag i Liberia var mycket värre än hans tidigare uppdrag för Läkare utan gränser. "Det låg döda människor utanför vårt sjukhus, det satt döda människor i stolar och i bilar. Och det låg döda människor i tältet som vi hade byggt upp. Det var en horribel situation, mycket otäck.”

Publicerad . Uppdaterad .
 • Camilla Back tränar fitness
  25.10.2014 Hälsa

  Camilla Back - fitnessdrottningen från Vasa

  25-åriga Vasabon Camilla Back blev i oktober 2014 trea i världsmästerskapen i bikini fitness i Kanada. Vad är det som krävs för att komma upp på en sådan nivå och hur går den världen ihop med vardagen som sminkös på Strömsö?
  3
 • Ebolapatient på väg till sjukhus i Atlanta.
  24.10.2014 Utrikes

  Nästan alla ebolasjuka har tillfrisknat i USA

  En amerikansk sjuksköterska har tillfrisknat från ebola, meddelar hälsovårdsmyndigheterna i USA. Sjuksköterskan smittades av viruset då hon deltog i vården av en ebolasjuk man i Texas.
  1
 • 24.10.2014 Österbotten

  Centralsjukhusen väl förberedda för fall av ebola

  Det är mer sannolikt att få fullpott på lotto än att smittas av ebola i Finland. Det säger infektionsläkare Marko Rahkonen på Mellersta Österbottens Centralsjukhus i Karleby. På torsdagen demonstrerade sjukhuset hur en skyddsdräkt mot ebola fungerar.
 • Ann-Sophie, Karin och Peter på väg till "Svarvarn".
  24.10.2014 Kultur och nöje

  Det galnaste program jag nånsin gjort

  Så var det med den saken! Min radiodokumentär om galenskap blev gjord och jag tror att jag klarade mig med förståndet i behåll - men jag är inte helt säker. (För hur kan man egentligen veta? Vet man när man har blivit galen? Har jag kanske alltid varit pöllo? Och varför har galenskap alltid intresserat mig?)
 • 24.10.2014 Åboland

  TS: Inomhusluften fortfarande ett gissel vid ÅUCS

  Problemen med inomhusluften på förlossningsavdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus fortsätter. Det skriver Turun Sanomat.
 • En polisbil utanför sjukhuset Bellevue i New York den 23 oktober 2014, där den ebolasmittade läkaren Craig Spencer vårdas.
  24.10.2014 Utrikes

  Ebolasmittad läkare i New York

  USA:s största stad handskas nu med sitt första fall av ebola. En läkare i New York har testats positiv för ebolaviruset. Samtidigt har västafrikanska Mali bekräftat sitt första ebolafall.
  7
 • poliser letar efter ebolasmittade i monrovia
  23.10.2014 Hälsa

  Debatt: Vem ska stoppa ebola?

  I veckans Obs debatt diskuterar riksdagsledamoten Pekka Haavisto, forskningsprofessor Mika Salminen från THL, krispsykologen Ferdinand Garoff och läkaren Åsa Lehtinen den aktuella ebolaepidemin. Varför har sjukdomen tillåtits spridas? Borde rika länder som Finland göra mer för att få bukt med epidemin?
 • 23.10.2014 Västnyland

  Raseborgs stad vill samarbeta mera med sjukhusets kök

  Raseborgs stad har i flera år förberett en kosthållsreform. Målet är att besluta hur många av stadens nuvarande tiotals kök som ska renoveras för att alla ska få god och näringsrik mat men med 10-20 procent färre årsverken än nu.
  3
 • Baksidan av huvudubyggnaden vid Mjölbolsta sjukhus, huvudbyggnaden.
  23.10.2014 Västnyland

  Demensavdelningen i Ekåsen flyttar

  Raseborgs stads egen demens- och mentalvårdsavdelning i huvudbyggnaden på Ekåsen i Ekenäs ska flytta tillfälligt. Det är ännu oklart vart man flyttar, men ett förslag är Mjölbolsta.
  10
 • Elisabet Rantschukoff trodde att reseförsäkringen täckte alla vårdbehov.
  23.10.2014 Österbotten

  Försäkring täckte inte sjukhusvård i Kina

  Läs det finstilta och ställ frågor. Det är Vasabon Elisabet Rantschukoffs råd till alla reseförsäkringstagare. Hon for iväg till Kina i augusti för att jobba som lärare i engelska och för ett par veckor sedan insjuknade hon och lades in på sjukhus.
 • Forskaren Mats Utas är expert på Västafrika
  23.10.2014 Samhälle

  ”Man tar det på allvar när det drabbar någon i västvärlden”

  Forskaren Mats Utas hör till Nordens främsta Västafrikakännare. I en intervju för Svenska Yle berättar han om sin syn på ebolaepidemin, vården av de insjuknade och västvärldens bristande ansvarskänsla.
  4
 • Vårdpersonal i Liberia tar hand om smittade patienter.
  22.10.2014 Utrikes

  WHO: Ebolasmittade kan snart behandlas med serum

  Inom några månader kan ebolasmittade behandlas med serum, meddelar WHO. Den nya metoden går ut på att använda antikroppar från patienter som blivit friska från ebola.
 • papperskemki
  22.10.2014 Åboland

  ÅA-forskning: Nanopartiklar kan stoppa bakterier på sjukhus

  Ny forskning vid Åbo Akademi tar reda på hur man med hjälp av nanopartiklar kan stoppa spridningen av bakterier på sjukhus. Nanopartiklar på beröringsytorna kan göra att bakterierna inte trivs och förökar sig där.
 • Företagshälsovårdare Catarina André
  22.10.2014 Österbotten

  Goda resultat med rökfritt Vasa

  En rökfri kommun ger de rätta signalerna till barn och unga. De förstår att det inte är bra att röka, det är en av de positiva effekterna av att fimpa i kommunen, menar hälsovårdare Catarina Andrén.
  1
 • Kalervo Werkkala
  21.10.2014 Österbotten

  Redo att öppna hjärtkirurgin i Vasa

  Överläkaren Kalervo Werkkala är redo att komma till Vasa i början av december för att starta upp hjärtkirurgin igen.
  2
 • fransk sköterska klär på sig andra paret handskar. Inanför riskzonen får inte huden exponeras ens en centimeter
  21.10.2014 Samhälle

  Hur farligt är ebola?

  Många hjälparbetare har redan i ett halvt år förgäves försökt få omvärlden att förstå omfattningen av ebolaepidemin, men hittills har västvärldens hjälpinsatser inte varit tillräckligt stora.
 • Polisens nya bilar har limegrön reflekterande tejp.
  21.10.2014 Österbotten

  Bil på taket i Karleby

  Ett gäng med ungdomar ställde till det för sig i Karleby. Efter lite gasande med bilen välte den och hamnade på taket.
 • 21.10.2014 Österbotten

  Planerna på ny hälsostation går vidare

  Stadsstyrelsen i Vasa går vidare med planeringen av en ny hälsostation, men vill utreda alternativa finansieringsmetoder eftersom bygget blir så dyrt.
 • 20.10.2014 Åboland

  Mäki och Eliander får läkartjänsterna på Kimitoön

  De två lediganslagna läkartjänsterna på Kimitoön går till Sanna Mäki och Lotta-Kaisa Eliander. Det beslutade Kimitoöns omsorgsnämnd under måndagkvällen.
  26