Jessica sköljer näsan 7

Under en Radiodoktornsändning tidigare i år avtvingade doktorn Otto Lindberg redaktören Jessica Edén ett löfte om att "innan vi gör nästa sändning tillsammans ska du ha sköljt din näsa med en nässköljningskanna". Bakgrunden var att Otto i alla år har förespråkat nässköljning och att Jessica varje gång har sagt "usch, det låter äckligt". Till slut reagerade lyssnarna och tyckte att Jessica skrämde upp alla dem som inte vet hur en sköljning känns.

Publicerad . Uppdaterad .
stevia växt

Sötningsmedel kan öka diabetesrisken 4

Forskningsresultatet tas emot med en nypa salt i vetenskapsvärlden. Enligt näringsexperter kan man inte dra några definitiva slutsatser på basis av forskningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Röd solhatt förebygger förkylningar.

Sant eller strunt: Solhatt botar förkylning 4

"Nej men oj vad du är förkyld! Se här, ta lite solhattsextrakt, det har alltid hjälpt mig!" Låter det bekant? Vad säger vetenskapen om solhatt eller Echinacea, kurerar den din flunsa på riktigt?

Publicerad . Uppdaterad .
Deltagare i Kanontian 2013 i Ekenäs

Konditionstest

Det finns många olika sätt att mäta konditionen på, ett av de enklaste är Coopertestet, som helt enkelt går ut på att se hur långt du orkar springa på 12 minuter. Testet utvecklades av Kenneth H.

Publicerad . Uppdaterad .

Insulinresistens och midjemått 3

Ett midjemått på över 80 cm hos kvinnor och över 94 cm hos män, förhöjda triglyceridvärden, ett lågt HDL, förhöjt blodtryck och förhöjt blodsockervärde = metabolt syndrom = insulinresistens = ett stort steg mot diabetes.

Publicerad . Uppdaterad .
 • 22.11.2014 Inrikes

  Vad händer med det anrika apoteket Svanen?

  Framtiden för landets äldsta apotek är i vågskålen. Det över hundra år gamla apoteket Svanen i Helsingfors hotas av nedläggning. Apotekaren Bengt Mattila kämpar hårt för att hålla det förlustbringande apoteket på fötter.
  3
 • 22.11.2014 Inrikes

  Ensamhet sitter mellan öronen

  Många äldre känner sig ensamma och studier visar att det är inte nyttigt för hälsan att vara ensam. Men det är inte säkert att lösningen är att bunta ihop människor som känner sig ensamma med andra ensamma på till exempel ett äldreboende, anser Lars Andersson, professor i gerontologi.
  4
 • Nyfött barn
  21.11.2014 Östnyland

  Facket sällar sig till Borgå bb:s stödtrupper

  Fackförbundet JHL välkomnar HNS beslut att ansöka om ett par års förlängning för förlossningsavdelningen vid Borgå sjukhus. 130 av de anställda på Borgå sjukhus är medlemmar i JHL.
 • Operationsverktyg på Vasa centralsjukhus.
  21.11.2014 Östnyland

  Borgå stad oroar sig för sjukhusets framtid

  De brådskande operationerna får inte försvinna från Borgå sjukhus, konstaterar Borgå stad. Det skulle föra med sig betydande extra kostnader för de östnyländska kommunerna.
 • Bild på Anna Rukko.
  21.11.2014 X3M

  Presidenten bjöd Anna Rukko på fest

  Anna Rukko har samlat in 50 000 euro till det nya barnsjukhuset genom att göra smycken och auktionera ut dem på nätet. Förra veckan hittade hon en överraskning bland posten, presidenten bjöd henne till självständighetsbalen.
 • 20.11.2014 Östnyland

  SS: Långa väntetider till läkaren i Sibbo

  Sibbobor som vill ha läkartid kan få vänta i sex veckor, skriver Sipoon Sanomat. Köerna har blivit längre bland annat på grund av Operation Grytlock.
 • Alexandra doftar på en avokado.
  20.11.2014 Trädgård och natur

  Avokado som frukt och skönhetsprodukt

  Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.
  3
 • Ambulans med blinkers
  20.11.2014 Västnyland

  Västnyland kan få ambulansrabatt

  Kommunerna i Västnyland har våndats med höga och stigande kostnader för ambulanstransporter. Nu föreslås det att Hangö, Raseborg och Ingå får sina ambulanskostnaderna sänkta med hela 1,5 miljoner euro.
  1
 • Sköterska informerar om sjukdomen KOL
  20.11.2014 Östnyland

  I Borgå tar man väl hand om KOL-patienter

  Fyra till fem procent av Finlands befolkning lider av lungsjukdomen KOL. Andningsförbundet anser Borgå sjukhus vara en föregångare i att stoppa rökning.
 • 19.11.2014 Östnyland

  Uusimaa: Dyrare ambulanser om sjukhuset sparar

  HNS vd Aki Lindén beräknade att en stängning av Borgå bb skulle spara en miljon euro. I verkligheten blir besparingen inte alls så stor, då man bland annat måste höja beredskapen inom akutvården.
  1
 • psykavdelningen vid borgå sjukhus
  19.11.2014 Östnyland

  Psykakuten vid Borgå sjukhus hotad

  Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) planerar att stänga psykakuten i Borgå och samtidigt minska dramatiskt på antalet avdelningsplatser. Frågan kommer troligen upp i HNS styrelse på måndag.
  5
 • Göran Sabel, Bo Beijar, Frans Skog, Jarl Skog och Börje Rågård
  18.11.2014 Österbotten

  Humor, motion och en sväng ut på nätet är bra för hälsan

  Våra äldre mår överlag bra idag. Rent fysiskt åtminstone. Dock lider var tionde senior av någon form av depression. Ett sätt att mota den ensamhet många upplever är att ge sig ut på internet.
  2
 • Markku Mäntymaa
  17.11.2014 Österbotten

  Mäntymaa ställer inte upp i valet

  Riksdagsman Markku Mäntymaa (saml) ställer inte upp i riksdagsvalet i vår. Mäntymaa inskjuknade för ett år sedan i cancer.
 • borgå sjukhus
  17.11.2014 Östnyland

  "Jippii! Nu uppmanar jag alla att föda barn i Borgå"

  Sociala medier svämmar över av glada kommentarer om Borgå bb.
  1
 • En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten
  17.11.2014 Östnyland

  Borgå bb får fortsätta - tills vidare

  HNS styrelse har enhälligt beslutat att ansöka om undantagslov för Borgå bb. Om Social- och hälsovårdsministeriet beviljar undantagslovet får förlossningarna fortsätta åtminstone till slutet av 2016.
  8
 • Influensavaccin.
  17.11.2014 Inrikes

  Influensavaccinet skyddar äldre sämre

  Influensavaccinationerna inleds den här veckan på flera hälsovårdsstationer. Men en ny studie visar att vaccinet har en sämre skyddseffekt på äldre personer.
  1
 • En man går förbi en vägg med texten "Stop Ebola" i Liberias huvudstad Monrovia den 6 oktober 2014.
  16.11.2014 Utrikes

  Liberias julönskan: Noll nya ebolafall

  Liberia har satt upp ett mål för att stoppa ebolaepidemin som härjar i landet. Landet försöker att få ner antalet nya fall till noll fram till den 25 december. President Ellen Johnson Sirleaf offentliggjorde målet i ett radiotal på söndagen.
  1
 • Demostration för Borgå BB
  15.11.2014 Östnyland

  ”Jag vill inte föda på en fabrik”

  Manifestationen för att bevara Borgå BB samlade hundratals östnylänningar till Borgå torg på lördag. Devisen ”Upp till kamp för Borgå BB” stöddes helhjärtat med tal, musik, plakat och banderoller. Se bildspel!
  20
 • Parkinsonparkering. Med dagens mediciner kan rollatorn ofta lämnas parkerad.
  14.11.2014 Åboland

  Parkinson är ingen dödsdom

  Med de mediciner som finns i dag och med mycket motion, kan man leva lika länge som med vilken som helst annan sjukdom. Information och stöd är viktigt.