Fastighetsmäklare: Havsutsikt kan bli ett krig som aldrig tar slut5

Idag brukar kunderna inte fundera så mycket på fastighetsskatten när de köper hus, men det kan förändras om skatten höjs. Det tror fastighetsmäklaren Kristofer Öfverström, som säljer bostäder på dyra områden i Helsingfors och Esbo.

Publicerad .
Det höghus i två våningar som brann i Helsingfors.

Branden i Malmgård var anlagd

Undersökningarna kring den våldsamma branden i Malmgård i Helsingfors på onsdag morgon framskrider. Polisen finner nu orsak att misstänka en person för att ha anlagt branden i sin egen lägenhet. De övriga döda bodde i våningen ovanför.

Publicerad .

Senaste nytt

Påsk

Våra mest traumatiska påskhäxminnen 2

Äldre människor som delar ut "sina sista slantar", besvärliga ramsor på finska och soltorkade klibbiga karameller...Nej, det är inte alltid så kul att vara påskhäxa. Här delar Yle Huvudstadsregionen med sig av sina värsta påskhäxminnen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kartläggning visar: Helsingforsgymnasier lockar inte längre 5

Gymnasiet Grankulla samskola, Helsinge gymnasium och Kyrkslätts gymnasium är de svenskspråkiga gymnasier som drar i huvudstadsregionen just nu. Däremot lockar inte gymnasierna i Helsingfors. Det här visar Yle Huvudstadsregionens kartläggning, där antalet förstahandssökande mellan 2013 och 2014 har jämförts.

Publicerad .
Birgitta Lindholm

Helsingfors IFK höll undan 1

Helsingfors IFK:s damer kopplade grepp om finalserien i handboll genom att besegra Dicken i öppningsmatchen med 24-22.

Publicerad .
Fritjof Sahlström Beteendevetenskapliga fakulteten Institutionen för beteendevetenskaper Ansvarig forskare vid Helsingfors Universitet

HU-docent överraskad av ÅA:s soloåkning 6

- Åhå, utbrast Fritjof Sahlström till nyheten om att Åbo Akademi startar en klasslärarutbildning i Helsingfors i höst. Dagen efter att beskedet kom var det nämligen meningen att börja planera samarbetet mellan Helsingfors universitet och Åbo Akademi

Publicerad . Uppdaterad .

Om det brinner

Kartläggning över olagliga soptippar

Här dumpas olagligt avfall. Se karta!

Dumpar någon sina trasiga möbler eller gamla kylskåp i din närskog? Du är inte ensam. Yle huvudstadsregionen tackar för alla tips vi fått in hittills! Fortsätt gärna hjälpa oss att kartlägga var de olagliga soptipparna finns i vår region.

Publicerad . Uppdaterad .
Kriminalkommissarie Juha Tuovinen redogör för hur ett typiskt miljöbrott ser ut.

"Tips om miljöbrott är jätteviktiga för polisen!" 1

Miljöbrottsutredningen är i sin linda i Finland, men för ett år sedan gjordes ett viktigt framsteg då polisstyrelsen gav pengar till Östra Nylands polisinrättning för att anställa två miljöbrottsutredare på heltid. Nu har fallen mångfaldigats på ett år.

Publicerad . Uppdaterad .
Vandas miljödirektör Stefan Skog har 35 års erfarenhet av nedskräpning.

Miljödirektör: Ingen tar tag i systematisk nedskräpning 5

Varje vecka sätter en företagare avfallssorteringsavgiften i egen ficka. I stället för att köra avfallet till Käringmossens avstjälpningsplats slängs det ut i naturen.

Publicerad . Uppdaterad .
Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Hur mycket skit ska man tåla? 15

- Du har visst tappat något? sa jag till en ung man som gick framför mig och som stunden innan hade slängt ifrån sig ett godispapper på marken. Jag såg hur mannens ansiktsuttryck snabbt växlande från förvåning till ilska, så jag gick raskt därifrån.

Publicerad . Uppdaterad .
Trasiga möbler och en tv-apparat ligger och skräpar några hundra meter från presidentens tjänstebostad.

Presidenten bor granne med soptipp 3

Helsingforsbon Stefan Djupsjö hittade en olaglig soptipp några hundra meter från presidentens tjänstebostad. Varje år får miljöcentralerna i huvudstadsregionen in flera anmälningar om olagliga soptippar.

Publicerad . Uppdaterad .

Babylycka

Babynytt från Högholmen, se bilder!

Om våren brukar det bli babyboom på Högholmen, så också denna vår. Högholmens djurfamiljer har fått tillökning passligt till påsk.

Publicerad . Uppdaterad .

Morgonöppet

Ny ungdomspunkt planeras till Kampen

Helsingfors Ungdomscentral håller på att planera en ny ungdomspunkt i centrala Helsingfors. Inga beslut har ännu fattats men planen är att komma igång med verksamheten 2015.

Publicerad .
Tommy Pohjola har skrivit boken Underjorden

Tommy Pohjola är metrons Don Quijote 1

”Larmet går på kvällen den 13 januari 2012. Inte så att kyrkklockorna klämtar i Agricolakyrkan vid Fabriksparken utan i mitt huvud.” Så börjar Tommy Pohjolas bok Underjorden, ett djuplodande grävprojekt om Helsingfors metro och Siemens som skulle förverkliga automatiseringen.

Publicerad .
Tisdagssnackarna

"Marknadsför sopsorteringen och gör den gratis"

Morgonöppets tisdagssnackare, bibliotekarie Ylva Larsdotter och bankdirektör Oscar Taimitarha, diskuterar problematiken kring de illegala soptipparna och om hur ryktet om att finländarna är bra på att tiga inte stämmer överens med verkligheten.

Publicerad .

Sport

BK-46 slog HIFK med klara siffror. Här gör Olli-Pekka Korpimäki ett av sina åtta mål i matchen.

BK-46 sprang över HIFK i hemmahallen

Karisklubben BK-46:s handbollsherrar formligen sprang över Helsingfors IFK i den första kvartsfinalen på tisdagen. Matchen spelades i Karis bollhall.

Publicerad . Uppdaterad .
HC West - Dicken 18.1.2014

Fördel Dicken i kvartsfinalerna

Helsingforslaget Dicken var klart bättre än Atlas från Vanda i den första kvartsfinalen. Dickens segersiffror skrevs 33-22.

Publicerad . Uppdaterad .

Derbyuppgörelse i damfinalen

Damernas handbollsfinaler kör igång på onsdagen då HIFK står värd för Dicken i Berghälls idrottshus. Det regerande mästarlagets hårda och rutinerade defensiv sätts på prov då det unga drumsölaget ämnar springa sönder försvarsmuren.

Publicerad . Uppdaterad .

Källman fortsätter lotsa HC West

Mikael Källman fortsätter träna HC West i FM-serien i handboll. Klubben har tecknat ett fortsättnignskontrakt på 1+1 år, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Publicerad . Uppdaterad .

Följ oss på sociala medier

Facebook (Yle Huvudstadsregionen)

Twitter (@Yle_Hreg)

Instagram (@Morgonoppet)

Mer nyheter

Carmela Walder är redaktör på Svenska Yle och arbetar för Radio Vega Östnyland.

Carmela Walder: Kvana on my mind

Jag hörde till de mindre bemedlade Helsingforsbarn som spenderade sina somrar på lägergårdar. Kvarnuddens lägergård i Pernå kändes ack så långt borta då vi åkte dit i farfars gamla mersu.

Publicerad . Uppdaterad .
Karta över kommunreformen

Metropolförvaltningen kan skrotas

Kommunminister Henna Virkkunen tvivlar på nyttan med en gemensam metropolförvaltning om social- och hälsovårdsreformen blir verklighet. Det skriver Helsingin Sanomat.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅA:s extra lärarutbildning i H:fors får tack men väcker frågor 8

Myndigheter och politiker i Helsingfors välkomnar Åbo Akademis initiativ att starta utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Samtidigt hoppas man på långsiktigare lösningar och samarbete mellan universitet i framtiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Nostalgiresa till 80-talet

Publicerad .

På Hotell- och restaurangmuseet i Helsingfors kan man göra en nostalgiresa tillbaka till tiden när kinakålen och paprika-majs-ärt-frysblandningen landade på var mans salladsbord och mikrovågsugnen blev en vanlig syn i många hem.

Väcker debatt

Polisen: Angrepp mot svenskspråkig berodde på ångest 34

Polisen håller fast vid att språket inte var orsaken till att en man försökte strypa en finlandssvensk kvinna i en buss på Västerleden i tisdags. - Orsaken finns i mannen själv, säger kommissarie Teemu Värtinen.

Publicerad . Uppdaterad .

Läsarkommentarer

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris torsdag kl.17.25

"Kärleken har jag inom mig"

Hur ska kyrkan klara sig när fler skriver ut sig och färre barn döps? Samtidigt stiger utgifterna för löner och fastigheter. Frivillighet och satsning på barnfamiljer är svaret. Åtminstone om man får tro kyrkan själv.

Publicerad . Uppdaterad .

Frivilligt försvarsarbete

Uppsving av skjutglada reservister1

Det har blivit svårare att få en vapenlicens, medan reservistföreningar har fri tillgång till skyttebanor. Detta är en orsak till att fler blir aktiva reservister, tror Markus Liesalho.

Publicerad .
Edward Ingman är en aktiv reservist

Han förvarar stridsutrustningen hemma

- Jag har allt utom stormgeväret hemma i garderoben, säger Edward Ingman som ger mellan tio och tjugo dagar av sitt år till frivilligt försvarsbete. Uniformsrocken hänger bland de andra jackorna i hallen. Han tillhör den växande skaran med ett intresse för reservistverksamhet i huvudstadsregionen

Publicerad .
 
 
 
 

Vädret

Här hittar du oss!

Telefon: studion 09-14 76 00 (vardagar 6.30 - 9.00), redaktionen 09-1480 3702 (vardagar 5.00 - 16.45)
E-post: vega.huvudstadsregionen@yle.fi eller förnamn.efternamn@yle.fi
Postadress: Radio Vega Huvudstadsregionen, PB 5, 00024 RUNDRADION

 

Svenskfinland

Korsfästelsen, soldater och Jesus.

Borgå Östnylands Jerusalem

På långfredagskvällen framförs passionsspelet Via Crucis i gamla stan i Borgå. Hör en intervju med Jesus, huvudrollsinnehavaren Wilhelm Grotenfelt, regissören Frank Skog och Sabine Forsblom, viceordförande i stödföreningen för Via Crucis i Borgå.

Publicerad .

En gripen i samband med dödsfallet i Kauhava

I måndags blev en man på cykel påkörd av en bil i Kauhava. Mannen dog senare på sjukhuset. Polisen har nu gripit en misstänkt.

Publicerad . Uppdaterad .
Bildäck och sand på asfalt

Olovlig väg måste bort i Raseborg 4

En fastighetsägare i en by nära Tenala måste avlägsna en grusväg och bland annat en utetoalett, en husvagn och en brygga från sin tomt. Det beslöt miljö- och byggnadsnämnden på sitt möte i går (16.4).

Publicerad . Uppdaterad .

Nyligen publicerat

 • Yle Huvudstadsregionens påskhäxor
  Publicerad . Uppdaterad

  Våra mest traumatiska påskhäxminnen2

  Äldre människor som delar ut "sina sista slantar", besvärliga ramsor på finska och soltorkade klibbiga karameller...Nej, det är inte alltid så kul att vara påskhäxa. Här delar Yle Huvudstadsregionen med sig av sina värsta påskhäxminnen.

 • eld
  Publicerad . Uppdaterad

  Så gör du om det börjar brinna hemma - se video!

  På endast tre minuter kan kastrullen bli livsfarlig - se video hur du kan göra om det börjar brinna hemma!

 • Kristofer Öfverström
  Publicerad . Uppdaterad

  Fastighetsmäklare: Havsutsikt kan bli ett krig som aldrig tar slut5

  Idag brukar kunderna inte fundera så mycket på fastighetsskatten när de köper hus, men det kan förändras om skatten höjs. Det tror fastighetsmäklaren Kristofer Öfverström, som säljer bostäder på dyra områden i Helsingfors och Esbo.

 • Det höghus i två våningar som brann i Helsingfors.
  Publicerad . Uppdaterad

  Branden i Malmgård var anlagd

  Undersökningarna kring den våldsamma branden i Malmgård i Helsingfors på onsdag morgon framskrider. Polisen finner nu orsak att misstänka en person för att ha anlagt branden i sin egen lägenhet. De övriga döda bodde i våningen ovanför.

 • Loja Saarinen på 1940-talet framför väggbonaden "The Cranbrook Map".
  Publicerad . Uppdaterad

  Loja Saarinen på Hvitträsk

  De flesta som tar sig ut till Hvitträsk kommer för att se Eliel Saarinens nyskapande och snillrika arkitektur. Få känner till att Eliels hustru Loja också var konstnär och bland annat hade en egen textilstudio.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Tipsa oss om evenemang på din ort!

  Svensk sommar i Finland är snart tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med Yles tv-team till Finland. Vad skulle du visa dem i din region?

 • Kriminalkommissarie Juha Tuovinen redogör för hur ett typiskt miljöbrott ser ut.
  Publicerad . Uppdaterad

  "Tips om miljöbrott är jätteviktiga för polisen!"1

  Miljöbrottsutredningen är i sin linda i Finland, men för ett år sedan gjordes ett viktigt framsteg då polisstyrelsen gav pengar till Östra Nylands polisinrättning för att anställa två miljöbrottsutredare på heltid. Nu har fallen mångfaldigats på ett år.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Kartläggning visar: Helsingforsgymnasier lockar inte längre5

  Gymnasiet Grankulla samskola, Helsinge gymnasium och Kyrkslätts gymnasium är de svenskspråkiga gymnasier som drar i huvudstadsregionen just nu. Däremot lockar inte gymnasierna i Helsingfors. Det här visar Yle Huvudstadsregionens kartläggning, där antalet förstahandssökande mellan 2013 och 2014 har jämförts.

 • Birgitta Lindholm
  Publicerad .

  Helsingfors IFK höll undan1

  Helsingfors IFK:s damer kopplade grepp om finalserien i handboll genom att besegra Dicken i öppningsmatchen med 24-22.

 • Gundiungar på Högholmen
  Publicerad . Uppdaterad

  Babynytt från Högholmen, se bilder!

  Högholmens djurfamiljer har fått tillökning passligt till påsk.

 • Vendlaskolan
  Publicerad .

  Nurmijärvis enda svenska skola växer så det knakar2

  Nurmijärvis enda svenskspråkiga grundskola lockar allt fler elever. Skolan firar tioårsjubileum i år och elevunderlaget har nästan femdubblats under dess första decennium.

 • Fritjof Sahlström Beteendevetenskapliga fakulteten Institutionen för beteendevetenskaper Ansvarig forskare vid Helsingfors Universitet
  Publicerad . Uppdaterad

  HU-docent överraskad av ÅA:s soloåkning6

  - Åhå, utbrast Fritjof Sahlström till nyheten om att Åbo Akademi startar en klasslärarutbildning i Helsingfors i höst. Dagen efter att beskedet kom var det nämligen meningen att börja planera samarbetet mellan Helsingfors universitet och Åbo Akademi

 • Publicerad . Uppdaterad

  ÅA:s extra lärarutbildning i H:fors får tack men väcker frågor8

  Myndigheter och politiker i Helsingfors välkomnar Åbo Akademis initiativ att starta utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Samtidigt hoppas man på långsiktigare lösningar och samarbete mellan universitet i framtiden.

 • Aalto-universitetets handelshögskola
  Publicerad . Uppdaterad

  130 jobb hotade vid Aalto-universitetet

  Aalto-universitetet inleder samarbetsförhandlingar som berör kring 1 600 personer. Högst 130 arbetstillfällen bedöms vara hotade Nedskärningarna berör stödfunktionerna, inte undervisningen eller forskningen.

 • Martti Poteri
  Publicerad . Uppdaterad

  Ny ungdomspunkt planeras till Kampen

  Helsingfors Ungdomscentral håller på att planera en ny ungdomspunkt i centrala Helsingfors. Inga beslut har ännu fattats men planen är att komma igång med verksamheten 2015.