Gunilla Lindh blev lämnad ensam med tre autistiska barn 2

För Gunilla Lindh var 2009 ett omtumlande år. Under nio månader ändrades hennes liv drastiskt då hennes mor hastigt gick bort i cancer, hennes pappa fick en aggressiv prostatacancer och hennes man flyttade till Tyskland med en femton år yngre kvinna och lämnade henne ensam med tre små autistiska barn.

Publicerad .
Författaren Gabriel García Márquez avled den 17 april 2014.

Den magiska realismens fader är död

En av 1900-talets mest älskade och lästa författare, colombianen Gabriel García Márquez, avled på fredagen. Nobelpristagarens verk speglar en tid av våld och förtryck men också samhörighet. Enligt journalisten och litteraturvetaren Tuva Korsström är García Márquez på många sätt en stor litterär gestalt i vår tid.

Publicerad .
Jan-Erik Andersson i sitt hem Life on a Leaf

Ett hus är mer än ett hus

Varför är finska hus så tråkiga? Ja den frågan har bildkonstnären Jan-Erik Andersson ställt sig många år. Nu är han aktuell med en ny pamflett i ämnet. ”Wow, åsikter om finländsk arkitektur”, där han hävdar att det beror på ett slappt och rigoröst tänkande och en arkitektkår som agerar smakdomare.

Publicerad .
Loja Saarinen på 1940-talet framför väggbonaden "The Cranbrook Map".

Loja Saarinen på Hvitträsk

De flesta som tar sig ut till Hvitträsk kommer för att se Eliel Saarinens nyskapande och snillrika arkitektur. Få känner till att Eliels hustru Loja också var konstnär och bland annat hade en egen textilstudio.

Publicerad . Uppdaterad .
Foto ur boken "Lyckan är en gammal gård"

Lyckan är en gammal gård

Ett projekt så vansinnigt att det var intressant. Så beskrevs tanken på att bygga upp ett helt bostadsområde enbart med gamla hus invid Stundars museiområde. Nu har pionjärerna på Stundars och deras efterföljare fått en egen bok ”Lyckan är en gammal gård”.

Publicerad .
Emma Schnitt blev tvåa i den tredje säsongen av Voice of Finland.

Emma Schnitt tvåa i The Voice of Finland 5

Finlandssvenska Emma Schnitt knep en fin andraplats i årets The Voice of Finland-sångtävling. Segern gick till Siru Airistola från Vasa.

Publicerad . Uppdaterad .
Fotgraf Caj Bremer

Minst två sidor av Caj Bremer

Nya bilder och gamla, svartvita och i färg. Det är många sidor av fotograf Caj Bremer som nu visas på Gumbostrand Konst och Form i Sibbo.

Publicerad . Uppdaterad .

Påsk

Memmakonst

Lotten transformerar memma till konst

Kan en nästan-Masterchef få memma att se ut som något annat än ... bajs? Vi höll oss optimistiska när Lotten Lindborg-Suhonen, som kom trea i tv-programmet Masterchef, tog tag i vår uppgift.

Publicerad .
Jonna Olsio på Närpes brödfabrik

Mmm ... som i memma!

Som en mörk spegel ligger den i en låda med näverimiterande dekoration. Den är proteinrik, har rejält med kostfiber och är kalorifattig. Memma ligger faktiskt riktigt rätt i dagens matmedvetna kultur.

Publicerad . Uppdaterad .

Dokumenterat

Dansens järnlady Doris Laine

En av vår tids mest framstående prima ballerinor har i hela sitt liv brunnit för att utveckla dansen i vårt land.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinlands kultband nummer ett

Häxjesus är något så unikt som ett kultförklarat rockband som sjunger på finlandssvenska. I åtta år har bandet odlat sin genreöverskridande musikstil och sina egensinniga, naivistiska låttexter.

Publicerad . Uppdaterad .

FILM

Filmer med Jesus i huvudrollen

Nu är det påsk. Det firar vi med en filmkammare som koncentrerar sig på filmer som handlar om Jesus. Ni vet, han som dog och uppstod just den här helgen för många år sedan.

Publicerad .

LITTERATUR

Den inhemska DJ-kulturen fick en bok

I slutet av förra året utkom boken DJ-kirja, som är den första seriösa djupdykningen i den inhemska DJ-kulturen. Här lyfts fenomenet fram på bred front, ur olika synvinklar genom presentationer av ett 30-tal profiler ur den inhemska DJ-toppen.

Publicerad .
Tommy Pohjola har skrivit boken Underjorden

Tommy Pohjola är metrons Don Quijote 1

”Larmet går på kvällen den 13 januari 2012. Inte så att kyrkklockorna klämtar i Agricolakyrkan vid Fabriksparken utan i mitt huvud.” Så börjar Tommy Pohjolas bok Underjorden, ett djuplodande grävprojekt om Helsingfors metro och Siemens som skulle förverkliga automatiseringen.

Publicerad .
Donna Tartt

Pulitzerpris till Donna Tartt

Författaren Donna Tartt har tilldelats det prestigefyllda Pulitzerpriset i litteraturklassen för sin senaste roman "Steglitsan". Lyssna på Kulturtimmens Bokcirkel om den prisbelönta romanen!

Publicerad .

SCENKONST

Bakom fasaden på Gyllene draken

En tragedi om samtiden skriven som en fars - Nationalteatern ger Roland Schimmelpfennigs succépjäs Gyllene Draken.

Publicerad . Uppdaterad .

En komet kommer hem

Efter en paus på tio år är barndomskompisarna Erbarmar och Vingle tillbaka på scenen i Anders Larssons 'Två män i ett tält 3' men den här gången i ombytta roller. Den karriärsugna Vingle har kraschlandat medan Erbarmar helt oväntat blivit Stor Stjärna over there.

Publicerad . Uppdaterad .

Tipsa oss om evenemang på din ort! 1

Svensk sommar i Finland är snart tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med Yles tv-team till Finland. Vad skulle du visa dem i din region?

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

suann sonntag ny singel sommar 2014

Susann Sonntag utmanar med ballad

Ingåsångerskan Susann Sonntag utmanar på Danslistan med nya låten Kan du se samma måne. Ifjol låg hon inne på listan med So-so-sommar och året innan med Min sommaräng. Susann har skrivit en personlig text och sången har legat ett tag och väntat på att hitta ut till sin publik.

Publicerad .
M A Numminen

M. A. och gummibollen valdes till värsta låten

På onsdag kväll fokuserade vi i Radio Vega på den värsta låten. Ni lyssnare fick en vecka på förhand nominera värstingar och av dem plockade vi ihop en lista på elva låtar som man kunde rösta på. Drygt 700 röster kom in.

Publicerad . Uppdaterad .
jessica wolff

Rena banditer och andra nyheter på Vegas spellista

Det här blir den nästsista spellistan för nu laddar vi upp med ett helt nytt koncept på webben. Premiär blir det den andra maj och då kommer du också att kunna höra de nya låtarna i Nöjesfredag. Veckans nyheter kommer från Ingå via Helsingfors och Stockholm till Cambridge och London.

Publicerad . Uppdaterad .
kristen pop

"Vi skulle undvika världslig musik"

I miniserien "Kristen pop från förra årtusendet" har Majvor Grönroos och Jan-Erik Andelin rotat i sina vinylhögar och i sina minnen, och vi får höra vilken sorts musik som var "tillåten" för kristna ungdomar på 1970-talet

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Påsken kommer – var redo!

I den här påskhelheten får vi ta del av gamla och nya påsktraditioner och orsaker till att vi firar påsk. Och hur man förbereder sig för påsk. Med lammstek, påskbrasor, vackra påskägg och memma.

Publicerad .
Topeliusstatyn i Vasa

Fältskärns berättelser som hörspel

Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar och fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992.

Publicerad .

Bettina

Världsmedborgare i Bettina

Internationell kväll i Bettina med Nura Farah, somalisk romanförfattare, proffsboxaren Robert Helenius med tränaren Karl Helenius och Ninos Dankha, Prince of Assyria som egentligen kommer från Sverige.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Kulturbloggar

Dan Eskil Jansson
Dan Eskil Jansson Bild: Anne Hämäläinen

Dan Eskil serverar musikaliska insikter och anekdoter straight up på baren.

Johan Lindroos
Johan Lindroos Bild: Yle X3M

X3M:s musikchef Johan Lindroos bekänner, och det är en bikt värd att lyssna på!

Peter Lüttge i teatersalongen.
Peter Lüttge i teatersalongen. Bild: Yle/Rolf Granqvist

För Peter Lüttge öppnar sig Svenskfinland som en trädgård och en teaterscen. Ibland ordagrant, ibland bildligt.

Nyligen publicerat

 • Publicerad .

  Se del två av De Eurovisa

  Det andra avsnittet av De Eurovisa kan nu ses på Yle Arenan. Vem fick flest poäng av panelen bestående av Patric Sarin, Pernilla Karlsson och Geir Rönning?

 • De Eurovisa studion.
  Publicerad . Uppdaterad

  De Eurovisas poäng i del två1

  I det andra avsnittet av De Eurovisa analyserades tio av bidragen i årets Eurovision.

 • Publicerad .

  Moto Boy räddad av tysk läcka

  Att få ut nya skivan har varit ett riktigt triathlonlopp för Moto Boy. Han tappade rösten, åkte till Indonesien med The Cardigans, och lade allt på is i missnöje. Räddningen? Ett tyskt badkar.

 • De Eurovisas panel.
  Publicerad . Uppdaterad

  Skäggiga damer och James Bond-låtar

  De Eurovisa betygsätter idag ett färggrant fält av både artister och musikstilar. Kommer Ukraina att få Europas stöd? Vilket land bjuder på en låt med Avicii-inslag? Och vem har kopierat Lady Antebellum?

 • Famagusta.
  Publicerad . Uppdaterad

  Historisk långfredagsmässa på norra Cypern

  Ett par tusen grekisk-ortodoxa pilgrimer kunde på långfredagen hålla en historisk gudstjänst i Famagusta på norra Cypern. Ceremonin är ett tecken på den allt aktivare gräsrotsrörelse, vars mål är att skapa försoning mellan grek- och turkcyprioter.

 • Gunilla Lindh
  Publicerad . Uppdaterad

  Gunilla Lindh blev lämnad ensam med tre autistiska barn2

  För Gunilla Lindh var 2009 ett omtumlande år. Under nio månader ändrades hennes liv drastiskt då hennes mor hastigt gick bort i cancer, hennes pappa fick en aggressiv prostatacancer och hennes man flyttade till Tyskland med en femton år yngre kvinna och lämnade henne ensam med tre små autistiska barn.

 • Boktips.
  Publicerad .

  Det stora finlandssvenska boktipset

  Sugen på något att läsa under påsk? Kolla in alla de tips som ges av våra påskbokharar.

 • Äggjalkt på x3m.yle.fi
  Publicerad . Uppdaterad

  Hitta påskäggen på x3m.yle.fi

  Vad är det roligaste med påsken? Nå äggjakt såklart! Delta i vår äggjakt och vinn X3M-prylar kryddat med härliga Anna Abreu.

 • Foto ur boken "Lyckan är en gammal gård"
  Publicerad . Uppdaterad

  Lyckan är en gammal gård

  Ett projekt så vansinnigt att det var intressant. Så beskrevs tanken på att bygga upp ett helt bostadsområde enbart med gamla hus invid Stundars museiområde. Nu har pionjärerna på Stundars och deras efterföljare fått en egen bok ”Lyckan är en gammal gård”.

 • Emma Schnitt blev tvåa i den tredje säsongen av Voice of Finland.
  Publicerad . Uppdaterad

  Emma Schnitt tvåa i The Voice of Finland5

  Finlandssvenska Emma Schnitt knep en fin andraplats i årets The Voice of Finland-sångtävling. Segern gick till Siru Airistola från Vasa.

 • Författaren Gabriel García Márquez avled den 17 april 2014.
  Publicerad . Uppdaterad

  Den magiska realismens fader är död

  En av 1900-talets mest älskade och lästa författare, colombianen Gabriel García Márquez, avled på fredagen. Nobelpristagarens verk speglar en tid av våld och förtryck men också samhörighet. Enligt journalisten och litteraturvetaren Tuva Korsström är García Márquez på många sätt en stor litterär gestalt i vår tid.

 • Kvinna håller i ett krucifix och ler
  Publicerad .

  Filmer med Jesus i huvudrollen

  Nu är det påsk. Det firar vi med en filmkammare som koncentrerar sig på filmer som handlar om Jesus. Ni vet, han som dog och uppstod just den här helgen för många år sedan.

 • suann sonntag ny singel sommar 2014
  Publicerad .

  Susann Sonntag utmanar med ballad

  Ingåsångerskan Susann Sonntag utmanar på Danslistan med nya låten Kan du se samma måne. Ifjol låg hon inne på listan med So-so-sommar och året innan med Min sommaräng. Susann har skrivit en personlig text och sången har legat ett tag och väntat på att hitta ut till sin publik.

 • Påskpåsen, kaninkepsen eller påskriset. Här finns något för alla.
  Publicerad . Uppdaterad

  Påskpyssel för alla

  Påsk innebär förutom godis och lata dagar, även påskpynt. Har du inte hunnit påskpynta ditt hem? Frukta icke. Här bjuder vi på några enkla påskpyssel som du gör i ett nafs.

 • Håkan Ahlnäs och Petter Sandelin i kapellet i Socklot
  Publicerad . Uppdaterad

  Hur känns det att måla korsfästelsen?

  Hur känns det att måla korsfästelsen? Konstnären Håkan Ahlnäs svarar.