Litteratur som spränger språkföreställningar 2

Mångspråkiga författarskap växer fram i Finland och utmanar uppfattningen om att finländsk litteratur bara skrivs på två eller tre språk. Författaren Zinaida Lindén beskriver den litterära verkligheten i Finland och genom att skriva har hon accepterats som en fullvärdig samhällsmedlem utan att behöva förändra sig själv.

Publicerad .
Svampbob och hans team

Svampbob i Dostojevskijs fotspår

Ett försvunnet recept på krabburgare orsakar kaos i samhället. Svampbob fyrkant är inte utflippad nog för att övertyga recensenten om att se filmen istället för tv-serien.

Publicerad .
Foto från Jakten på det försvuna ljudet

Jakten på det försvunna ljudet

Vet du hur det låter när sniglar pussas? I Teater Taimines nya turnépjäs för barn i dagisåldern handlar det om konsten att lyssna, också till det som bara kan anas när det är riktigt tyst.

Publicerad .
Nina Roos i tv-studion.

En gång tvilling - alltid tvilling

Nina Roos är en av Nordens mest lysstarka målare. Med henne finns alltid hennes tvillingsyster, konstkritikern Rita Roos.

Publicerad . Uppdaterad .
Luokkakokous, Sami Hedberg, Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa

Finsk & svensk humor - kan det bli roligare?

Veckans finska humordos levereras av tre fulla män på väg mot en klassträff. Veckans svenska klasskomedi satsar på snygga skådisar i vackra miljöer. Men hur roligt är det – egentligen?

Publicerad .
Ett hjärta inristat i en björk

Vårt behov av naturen

FIlmer som Wild, Into the wild och författare som skriver i Nature writing-genren visar på vårt behov av naturen som en plats för kontemplation, en källa till kraft och styrka, en tyst och stillsam oas mitt i allt larm och brus.

Publicerad . Uppdaterad .

EUROVISION

Bandet Pertti Kurikan nimipäivät gläds över att ha gått vidare till final i UMK.

Tre vinnarfavoriter i UMK-finalen

På lördag avgörs Tävlingen för ny musik, UMK. Beroende på om man tittar på vadslagningsbyråernas listor, de mest spelade låtarna på Spotify eller Yles egen gallup så pekar de alla på olika bidrag som den mest sannolika vinnaren.

Publicerad .
De Eurovisa

Vem vinner UMK 2015? 3

Lördagens final bjuder på allt från bhangra och barock till reaggeton och punk. Läs De Eurovisas synpunkter om de nio finalbidragen och berätta vem du hejar på!

Publicerad . Uppdaterad .
Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.

Ska musiken eller artisten vara i fokus i ESC? 2

Vem skickar Finland till ESC? Ska musiken eller artisten vara i fokus? Den diskussionen förs på många håll i och med gruppen Pertti Kurikan Nimipäiväts deltagande i årets upplaga av UMK.

Publicerad . Uppdaterad .
Alla tävlare i UMK 2015.

Så avgörs Tävlingen för ny musik

Domarna är borta och folket har mest makt i finalen. Men vad är det för jurygrupper som det går rykten om?

Publicerad . Uppdaterad .

Kalevala-sagor

Ior Bock och Lemminkäinens tempel

Ior Bock menade att Lemminkäinens tempel låg i Sibbo. Ior Bocks fascinerande berättelser fick Lemminkäinens bolag att börja gräva efter Kalevala-guld i Sibbo och Rundradions bil att köra i diket.

Publicerad . Uppdaterad .

Kalevala för lata

"Väinämöinen/ bygdens son och stolthet/ sångartisten, kändisen och skalden /.../ ensam stod han för minst halva bygdens samlade bedrifter". Så beskrivs huvudpersonen i Kalevala för lata.

Publicerad . Uppdaterad .

Kalevala av idag

150 år efter att Elias Lönnrot samlat in Kalevala-berättelserna utkom både den svenska nyöversättningen av Kalevala samt Anders Larssons Kalevala för lata. De gjorde det lättare att förstå sig på Kalevala.

Publicerad . Uppdaterad .

Lasso

Vart tog hjälten vägen? 2

Idag verkar de klassiska hjältarnas tid vara förbi. De dygdiga förebilderna har blivit töntiga och omoderna och ersatts av popidoler, idrotts- och filmstjärnor. Somliga hjältar har rentav bytt skepnad och blivit onda. Vart tog de goda hjältarna vägen? Och hur kommer det sig att brottslingar blivit hjältar i deckare och TV-serier?

Publicerad .
Lassoteamet 2015

Lasso is back!

Väntar man på något gott väntar man aldrig för länge. Lasso kör äntligen igång vårsäsongen!

Publicerad .

Sanningen på 1 minut: Barnslighet

Säg det på 1 minut! Det är det enda kravet för att få göra kortfilm för Lasso. Ja, nå, sen skall filmen också vara rolig. Och av hög kvalitet. Och gjord på ett tema som Lasso bestämmer. Men annars fritt fram. Lasso gav uppgiften åt en grupp filmstuderande och trappar upp inför säsongstarten 4.3 med en film i veckan.

Publicerad .

Musik

Körverk

Veckans Sibbe: den 25 oktober 1902

Verket Den 25 oktober för blandad kör finns nedtecknat i två olika versioner. Den första versionen med rubriken Till Therese Hahl och den senare med titeln Den 25 Oktober 1902. Den 25 oktober 1902 fyllde Theresa Hahl 60 år. Hon var tillsammans med sin man Taavi en av de ledande gestalterna i det finländska körlivet omkring sekelskiftet.

Publicerad .
Mattias Björkas

Den exotiska finlandssvensken

Vasas Flora & fauna släpper skiva på svenskt bolag. Den exotiska finlandssvensken är här.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Svanström, singersongwriter från Jakobstad

Svanström med Vingar som bär

Jakobstadsmusikern Peter Svanström debuterar på Danslistan med nya låten Vingar som bär. Ett album är på kommande i vår med låtar mitt-i-livet. Vingar som bär är en kärleksballad och som vanligt står Svanström för både text och musik.

Publicerad .
Japanese pop girl group Momoiro Clover Z perform during the MTV Video Music Awards Japan 2013 in Chiba, near Tokyo, Japan,.

Asien är guldgruvan för låtskrivare

Japanerna älskar inte bara tomten och Lappland, de gillar också soundet vi har på vår musik. De gillar det så mycket att de importerat massor med låtskrivare från Norden. Hur ska du göra för att ta dig in på musikmarknaden?

Publicerad . Uppdaterad .

SCENKONST

Korander för hela slanten i Lola uppochner 1

Författaren Monika Fagerholms småstadssaga Lola uppochner skall filmas i år. Nu är skådespelarna till tv-serien Lola uppochner valda. Det blev en storslam för den västnyländska skådespelarfamiljen Korander.

Publicerad .

En avdammad Svansjön

Dammig och gammalmodig, så har performancekonstnären Annika Tudeer ofta uppfattat den klassiska baletten Svansjön. I "Annika gör Svansjön" skapar hon en ny, helt egen monologversion.

Publicerad .
Foto från Jotain toista

Bländande analys av begär på Q

Vad är det som styr våra handlingar egentligen? I sin nya pjäs Jotain toista granskar Milja Sarkola det personliga begäret med en klarsyn som känns både skoningslös och befriande.

Publicerad .

FILM & TV

Wild Tales

Komedierna tar över biograferna

Vill du se något roligt på bio i helgen så är det bara att välja och vraka bland premiärfilmerna. Mera skratt åt folket!

Publicerad .
svartvit film, the addams family, the artist, jezebel, tv-serie, skärmdumpar

Svartvita filmer bedrar dina sinnen 1

Har du någonsin föreställt dig hur en svartvit film ser ut i färg? Om du har, är det sannolikt att dina föreställningar inte alls motsvarar verkligheten. Kolla in här.

Publicerad . Uppdaterad .

UTSTÄLLNINGAR

”Wow-faktorn kommer först efter en tid”

Det första intrycket i Konsthallen i Borgå bedrar lätt en alltför rastlös betraktare. Utställningen Intermediate Space bjuder på spännande modern textilkonst från Holland, Sverige och Finland.

Publicerad .
Evangelos Velentzas spelar bouzuki

"Leendet har försvunnit från grekernas ansikten"4

Då tilltron till hela samhället och allt man tror på rämnar tvingas man ompröva sina värderingar i grunden, säger greken Evangelos Velentzas. Milka Alanens foton i Laterna Magica-galleriet i Helsingfors gör ett djupt intryck på honom, grekerna har slutat le, säger han. Se reportage i TV-nytt!

Publicerad .

LITTERATUR

Böckerna Not that kind of girl av Lena Dunham och Närhelst hon kommer av Jolin Slotte.

"Not That Kind of Girl" och "Närhelst hon kommer" i Läspodden 1

Läspodden är här! Böckerna "Not that kind of girl" av Lena Dunham och Jolin Slottes "Närhelst hon kommer" ananlyseras och diskuteras av Kia Svaetichin, Ida Henriksson, Catariina Salo och Ida-Lina Nyholm.

Publicerad . Uppdaterad .

Malin Klingenberg bjuder piller för pli

I Malin Klingenbergs böcker om pensionärsmakten var det en parkerad buss i Åbo med skylten ”kaffepaussi” som fick fantasin att gå igång.

Publicerad .
Gun Anderssén-Wilhelms ungdomsroman Nattläger.

Nattläger som kurs i överlevnad

Hur klarar man livhanken i skogen utan mobil och gps? I ungdomsboken Nattläger skriver Gun Anderssén-Wilhelms om utsatthet och vänskap samt överlevnadsförmåga under ett par dramatiska dygn på den österbottniska landsbygden.

Publicerad .
Lena Kårelands biografi över George Sand

George Sand: Älska det är allt!

”Vårt liv är gjort av kärlek, att inte längre älska är att inte längre leva” skrev George Sand år 1871. Lena Kåreland har porträtterat George Sand i en biografi som sätter in Sands författarskap i ett historiskt sammanhang.

Publicerad . Uppdaterad .

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

Långläsning

Yogalärare i Sydafrika

Yoga - en livsstil också för västerlandet

Yoga har åtminstone 5 000 år gamla traditioner, och är därmed en av de äldsta levande andliga traditionerna i världen. Yogan har anammats av västvärlden allt mer och ger många en välbehövlig inre tillfredsställelse.

Publicerad .
The Theory of Everything

Stephen Hawking och teorin om allting 2

"Teorin om allting", så heter den nu aktuella, Oscarbelönade filmen om kosmologen Stephen Hawking, mannen som har gett sjukdomen ALS ett ansikte. Filmen är bra, konstaterar Marcus Rosenlund, men kan verklighetens Hawking leva upp till all hype kring hans person?

Publicerad . Uppdaterad .
skärmglasögon

Virtuella verkligheter kan få dig att må bättre

Forskning visar att virtuella verkligheter kan hjälpa människor att lindra eller bli av med mentala problem såsom fobier och posttraumatisk stress. Teknologin har blivit både rejält billigare och bättre under senare år, men trots det så används den knappt alls inom psykoterapin.

Publicerad . Uppdaterad .
en svartråtta

Den svarta råttan kan få upprättelse 2

Det är möjligt att den svarta råttan inte alls bär skulden för de upprepade utbrott av böldpest som genom historien pinade Europa. Det visar ny internationell forskning. Forskarna tror nu att pesten kan ha härstammat från gerbiler i Asien.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Nyligen publicerat

 • Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ska musiken eller artisten vara i fokus i ESC?2

  Vem skickar Finland till ESC? Ska musiken eller artisten vara i fokus? Den diskussionen förs på många håll i och med gruppen Pertti Kurikan Nimipäiväts deltagande i årets upplaga av UMK.

 • Meow Parlour är kattvännernas nya favoritställe i New York.
  Publicerad . Uppdaterad

  Gosigt värre på New Yorks nyöppnade kattcafé1

  Kattvännerna i New York har ett nytt favoritställe. I nyöppnade Meow Parlour kan kattälskare umgås med hittekatter och få sitt behov av att gosa stillat.

 • Från filmen Micke och Veronica
  Publicerad . Uppdaterad

  Klassfrågan i Micke och Veronica

  Petter Sandelin har sett Micke och Veronica. Han skrattade och förfärades.

 • Författaren Zinaida Lindén
  Publicerad . Uppdaterad

  Litteratur som spränger språkföreställningar2

  Mångspråkiga författarskap växer fram i Finland och utmanar uppfattningen om att finländsk litteratur bara skrivs på två eller tre språk. Författaren Zinaida Lindén beskriver den litterära verkligheten i Finland och genom att skriva har hon accepterats som en fullvärdig samhällsmedlem utan att behöva förändra sig själv.

 • tre män och en kvinna
  Publicerad .

  Emma-statyetterna delades ut

  Priserna för fjolårets bästa artister delades ut på Emma-galan på fredag kväll. Haloo Helsinki tog hem priset för årets band för andra året i rad.

 • Bandet Pertti Kurikan nimipäivät gläds över att ha gått vidare till final i UMK.
  Publicerad . Uppdaterad

  Tre vinnarfavoriter i UMK-finalen

  På lördag avgörs Tävlingen för ny musik, UMK. Beroende på om man tittar på vadslagningsbyråernas listor, de mest spelade låtarna på Spotify eller Yles egen gallup så pekar de alla på olika bidrag som den mest sannolika vinnaren.

 • Foto från Jakten på det försvuna ljudet
  Publicerad . Uppdaterad

  Jakten på det försvunna ljudet

  Vet du hur det låter när sniglar pussas? I Teater Taimines nya turnépjäs för barn i dagisåldern handlar det om konsten att lyssna, också till det som bara kan anas när det är riktigt tyst.

 • Amerikansak skådespelaren Leonard Nimoy känd från Star Trek
  Publicerad . Uppdaterad

  Star Trek-stjärnan Leonard Nimoy död

  Den amerikanske skådespelaren Leonard Nimoy var mest känd för rollen som Spock i science fiction-serien Star Trek. Han dog på fredag morgon i sitt hem i Los Angeles, 83 år gammal.

 • Wild Tales
  Publicerad . Uppdaterad

  Komedierna tar över biograferna

  Vill du se något roligt på bio i helgen så är det bara att välja och vraka bland premiärfilmerna. Mera skratt åt folket!

 • Man står med förbundna ögon och väntar på en kram, med utsträckta armar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Om du litar på mig - krama mig

  Invandrare, stig fram och krama mig. Jag litar på dig, litar du på mig? Det var Petski Westerholms budskap där han stod mitt i centrum med förbundna ögon.

 • Körverk
  Publicerad . Uppdaterad

  Veckans Sibbe: den 25 oktober 1902

  Verket Den 25 oktober för blandad kör finns nedtecknat i två olika versioner. Den första versionen med rubriken Till Therese Hahl och den senare med titeln Den 25 Oktober 1902. Den 25 oktober 1902 fyllde Theresa Hahl 60 år. Hon var tillsammans med sin man Taavi en av de ledande gestalterna i det finländska körlivet omkring sekelskiftet.

 • johanna tukiainen
  Publicerad . Uppdaterad

  Johanna Tukiainen kan inte lämna offentligheten

  Underhållaren Johanna Tukiainen är ett bekant ansikte på löpsedlarna och bilden av henne i offentligheten är sällan smickrande. Men hur stor makt har medierna över hennes liv?

 • Raila Tapio, informatör på Aboa Vetus & Ars Nova
  Publicerad . Uppdaterad

  Jubileumsutställningar på Ars Nova

  Tre mycket starka men sinsemellan mycket olika utställningar på Ars Nova i Åbo.

 • Luokkakokous, Sami Hedberg, Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa
  Publicerad . Uppdaterad

  Finsk & svensk humor - kan det bli roligare?

  Veckans finska humordos levereras av tre fulla män på väg mot en klassträff. Veckans svenska klasskomedi satsar på snygga skådisar i vackra miljöer. Men hur roligt är det – egentligen?

 • Björn Suomivuori poserar i X3M-tv:s studio och funderar hur han skulle posera på pärmen till Rolling Stone.
  Publicerad . Uppdaterad

  Svenskfinlands egen Jon Bon Jovi i elden

  I kväll gäller det för Helsingforsmusikern Björn Suomivuori - då är han en av de tävlande i The Voice of Finlands så kallade battle. Se vår video från Björns besök i Morgonöppet!