Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: Nagu-nalle har vind i seglen

Henrika Anderssons nallebok rekommenderas varmt.

Den tredje boken om Nagu-nalle är en fristående berättelse om en nalle som får konkurrens och som genom ett vådligt äventyr får kontakt med det barn han tillhör.

Konsthistoria från stenålder till nutid

Konsthistoria från olika epoker på ett lätt sätt

I vår serie om olika epoker inom konsthistorien går vi så långt tillbaka i tiden som till stenåldern. Vi tittar på bruksföremål från stenåldern och fortsätter resan genom tiden med nedslag i olika tider och epoker. Kyrkans viktiga roll på medeltiden och symbolism, det abstrakta inom konsten. Naturalism och miniatyrmålningar, för att nämna några.

Ung Kimitokonstnär: Är jag ett geni?

Alexander Ginlund ställer ut på Villa Lande.

Alexander Ginlund, 18 år, identifierade sig tidigare som serietecknare och många minns honom för hans Kalle Anka-teckningar. Nu är han aktuell med konstutställningen Suis-je un génie? på Villa Lande i Kimito. Ankorna finns med på ett hörn, men också apostlar på lasagneplattor.

Se senaste Belle Epoque med ballerinan Claire Voss

Den älskade franska ballerinan flyttar till Australien.

Hon är född i Metz i Frankrike. För sex år sedan flyttade hon till Finland. Hon har dansat på Nationaloperans scen. Nu känner hon sig vemodig när hon lämnar Finland för Australien.

Veckans filmer

Filmrecension: Jennifer Lawrence och hennes X-Men

Gamla ingredienser, nya kryddor = stark soppa.

Silja Sahlgren-Fodstad får allt svårare att hålla reda på ordningsföljden när det gäller de olika kapitlen i sagan om X-männen. Men spelar det någon roll så länge tempot är högt och skådisarna bra?

Litteratur

Jonas Hassen Khemiri är en najs shuno*

Författaren Jonas Hassen Khemiri söker nya vägar.

I sin nya roman Allt jag inte minns (2015) skriver författaren Jonas Hassen Khemiri mindre fyrverkeriiskt. Berättelsen - inte språket - skulle stå i förgrunden den här gången.

Fördjupningar

Konsthistoria från stenålder till nutid

Konsthistoria från olika epoker på ett lätt sätt

I vår serie om olika epoker inom konsthistorien går vi så långt tillbaka i tiden som till stenåldern. Vi tittar på bruksföremål från stenåldern och fortsätter resan genom tiden med nedslag i olika tider och epoker. Kyrkans viktiga roll på medeltiden och symbolism, det abstrakta inom konsten. Naturalism och miniatyrmålningar, för att nämna några.

Scenkonst

Sīmanis avböjer professuren vid Aalto-universitetet

Jämställdhetskontroversen fick regissören att tänka om.

En häftig jämställdhetsdiskussion bröt ut förra veckan efter den kontroversiella utnämningen av Dāvis Sīmanis till professor i filmregi vid Aalto-universitetet. Sīmanis drar nu tillbaka sin ansökan. ”Jag tyckte inte om hur jag beskrevs och diskuterades i den offentliga debatten.”

Ung man gick före erfarna kvinnor

Professorsutnämningen i filmregi väcker jämställdhetsdebatt.

Den 36-årige, relativt oerfarne Dāvis Sīmanis valdes till professor i spelfilmregi vid Aaltouniversitetet, framom tre etablerade kvinnliga regissörer. Aleksi Bardy, som ledde tillsättningskommittén, hävdar att Sīmanis valdes för sin mångsidighet och sina idéer, inte för sitt kön.

Kulturpoddar

Sandström: Tu ska int ring – he ir kara såm ska jaga

Podden om varför mannen skall jaga kvinnan.

I den tredje delen av podden minns Ann-Sophie och Peter sin mammas feminism, de lyssnar de på en gammal inspelning av Peters band "Brain Damage" och varför uppmanades Ann-Sophie att inte ringa sin pojkvän?

Musik

Lasso

Konst

Med Tom of Finland i homoerotikens värld

Brett flinande muskelmän intog Konsthallen.

Touko Laaksonen, skaparen av den överdrivet maskulina, homoerotiska Tom of Finland-karaktären, lyfte fram livet i marginalen och ville föra samman likasinnade män. I dag står hans verk för tolerans och sexuell jämlikhet och används till att sälja allt från kaffe till lakan.

Mode och design

En fransk ballerina i Helsingfors

Claire Voss har dansat vid Nationalbaletten i sex år.

Balettdansösen Claire Voss är född i staden Metz i Frankrike och hon har bott sex år i Helsingfors. Här har hon fått dansa flera drömroller och mognat som kvinna.

Dokumenterat

Monika Fagerholms kvinnor söker ständigt sin plats i världen

Monika Fagerholm i Ekenäs efter "lilla Nobel-priset".

Från underbara kvinnor vid vatten, via en expanderande tonårstjej till en desorienterad person som försöker springa ifrån ett inre mörker – här något av en utvecklingsbåge hos en del av de karaktärer Monika Fagerholm har tecknat fram sedan romandebuten 1994. Efter sju skönlitterära verk har hon nu fått motta ”lilla Nobel-priset”.

Film och tv

Finsk film vann pris i Cannes

Filmen berättar om boxaren Olli Mäki från Karleby.

Filmen "Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv" har vunnit första pris i klassen Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. Det är första gången som en finsk film vinner pris i den klassen vid filmfestivalen.

Eurovisionen

Dystopier och katastrofer

I nöden prövas vännen

Susanne Wendells hus brann för 17 år sedan.

Det som betydde mest för Susanne Wendell och hennes familj efter att deras hus brann upp, var det stöd de fick från vänner och bekanta.

Framtiden är mörkast på film

Den dystopiska filmen uttrycker rädslor i sin samtid.

I en tid när världen upplevs bräcklig behöver dystopin inte skjutas längre in i framtiden än till morgondagen. Viktor Granö skriver om den dystopiska filmen som ett uttryck för samtidens rädslor.

När världen går under står kvinnan pall

Varför dystopier passar bra för kvinnlig empowerment.

De senaste åren har det uppstått en trend av dystopiska skildringar skrivna av kvinnor och med unga kvinnor som huvudpersoner. Startskottet gick med Suzanne Collins trilogi Hunger Games, Hungerspelen som i bokform sålt mer än hela Harry Potter-serien och blev en lika populär filmserie i fyra delar.

Stugliv

Kasper Strömman kollar in ekologiska sommarstugor

Tre fascinerande, miljövänliga och helt olika stugor.

Idag kollar vi på ekologiska sommarstugor. Kasper träffar bl.a. Bruno Erat, den ekologiska arkitekturens far i Finland, samt två yngre arkitekter - Sofia de Vocht och Jussi Virta

Kasper Strömman semestrar mobilt

Så här kan man fira semester i husbil, husvagn och tält.

I det här avsnittet av Stugor provar Kasper Strömman på att semestra mobilt. Han testar på hur det är att bo i husbil, husvagn och ett tält.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

  • Alva Forsius fick staty i Borgå

    Grundade stadens första bb och förstahem.

    Forsius grundade stadens första förlossningssjukhus och ett förstahem för unga ensamstående mammor. Statyn står på det gamla sjukhusets gård.

  • Vinnarna i De Eurovisas tävling

    Förslagen formligen vällde in, svårt för juryn att välja!

    Jaa, vad sade egentligen Dami Im, Frans och Sergej Lazarev på röda mattan i Stockholm? Ni hade många fina teorier, men nu är tre vinnare utsedda!