Finländarna älskar sitt gamla Arabiaporslin

I tio år har Tiina Westerlund drivit en liten affär i Helsingfors där man får köpa gammalt Arabiaporslin. Efterfrågan är konstant. De flesta kunderna kommer för att komplettera en servis som de har ärvt eller hittat på loppis.

Publicerad .
centrumbiblioteket

Centrumbibban en långdans - se vår tidslinje!

Det är nästan tjugo år sedan kulturminister Claes Andersson efterlyste ett centrumbibliotek. I höst sätts första spadtaget i marken invid Tölöviken. Se tidslinje över beslutsprocessen här.

Publicerad .
Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund

Flickorna gör allt du begär! Allt!5

Från och med söndagen den 1 februari kan du delta i en obscen webbperformance. Då kan du möta arbetsgruppen nameless som består av filmaren Anna-Sofia Nylund och skådespelaren och burlesqueartisten Lidia Bäck i ett virtuellt rum de har skapat: room without escape

Publicerad .
Oy Yleisradio Ab:n varsinainen yhtiökokous Fabianinkadun radiotalossa. Vasemmalta lukien Hella Wuolijoki, tuntematon mieshenkilö, tekninen johtaja Juho Rissanen, tuntematon mieshenkilö ja Markus Rautio. Takarivissä oikealta lukien ensimmäisenä mahdollises

O.Y. Suomen Yleisradio - A.B. Rundradion

Oy Yleisradio Ab:s Bolagsstämma i radiohuset på Fabiansgatan år 1946. Från vänster Hella Wuolijoki, en okänd manlig person, tekniska direktören Juho Rissanen, en okänd mansperson och Markus Rautio. Bakre raden från höger räknat, den första, eventuellt Vennola och den andra är Jussi Koski Luoma. Fabiansgatan Studio 2.

Publicerad .
Vad för slags människa växer fram ur ett system där vi förväntas vara enbart ekonomiska aktörer? Undergången är en radioessä av Ulrika Nielsen (bilden).

Vi är alla förlorare 7

Vad för slags människa växer fram ur ett system där vi förväntas vara enbart ekonomiska aktörer? Där alla andra aspekter av vad det är att vara människa, där alla andra värden, som för bara något decennium sedan ansågs som fullständigt självklara, framstår som irrationella, löjliga, förhatliga.

Publicerad . Uppdaterad .
Fredrik Furu, Nina Lassander och Roland Junell på ett kafé i Stockholm

Stockholm i mitt finlandssvenska hjärta 2

Radio X3M åkte till Stockholm för att snacka stockholmsromantik, sammanhållning och svårigheten att komma igång i det svenska samhället med tre finlandssvenska musiker.

Publicerad . Uppdaterad .

Sanningen på 1 minut

Säg det på 1 minut! Det är det enda kravet för att få göra kortfilm för Lasso. Ja, nå, sen skall filmen också vara rolig. Och av hög kvalitet. Och gjord på ett tema som Lasso bestämmer. Men annars fritt fram. Lasso gav uppgiften åt en grupp filmstuderande och trappar upp inför säsongstarten 4.3 med en film i veckan.

Publicerad . Uppdaterad .

LITTERATUR

Jazzbönan från Vimmerby som blev hela världens Astrid

Från jazzböna och rebell till älskad och firad barnboksförfattare. I den nyutkomna biografin ”Denna dagen, ett liv” ger Jens Andersen ett mångfacetterat porträtt av Astrid Lindgren, och i julas sändes en färsk dokumentärserie om författaren på svensk tv.

Publicerad .
Sanna Hietala läser för barn från Strömbergin koulu

Sagor från hela världen i samma bok

Redan Zacharias Topelius konstaterade i Boken om vårt land från 1875 att ”i detta land bor ett folk av olika härkomst och olika språk”. Nu bekräftas detta även med sagans hjälp i ”När månen skrattade, och andra sagor berättade i vårt land”

Publicerad .

FILM & TV

I wanna marry Harry

Tv-tips inför februari

Vi har rotat i tv-tablån och grävt fram det bästa nya serierna och hittade väldigt mycket intressant. Eller vad sägs om en fejk brittisk monark som söker kärlek, Robin Williams sista tv-produktion och kändisar som tävlar i matlagning?

Publicerad .
Från filmen Wild

Bästa överlevnadsfilmerna

Inspirerande filmer om kampen om överlevnad. Alla baserar sig på sanna händelser.

Publicerad .
White God, Zsófia Spotta

White God – film som är på bettet

Handen på hjärtat; när såg Du senast en ungersk film? Ifjol? Aldrig? Oberoende av svaret så lönar det sig att genast utöka den ungerska kvoten med ”White God”.

Publicerad .
Bergholms pojkrumsvägg

Filmen om världens bästa okända band

Det finns band som ligger bakom andra bands framgång. De här banden får ofta respekt och beundran men inte kommersiell framgång. Descendents uppfann poppunken och i filmen om bandet får publiken veta historien om ett band som levde i sunkiga knutar, kämpade och som var före sin tid.

Publicerad . Uppdaterad .

SCENKONST

Ronjas mäktiga vårskrik på ÅST

På Åbo svenska teater gör Julia Korander en fenomenal och frimodig tolkning av Ronja: hon är kavat och känslig på samma gång, varje skiftning i känsloläge kan avläsas med seismometer i hennes ansikte. Och vårskriket skär genom märg och ben.

Publicerad . Uppdaterad .

Candide i blå peruk

Vad får du om du tar en lekfull operadebuterande regissör, en handfull solister, en stor kör och orkester som är med på noterna? Svar: en fantastisk föreställning och utsålda hus.

Publicerad . Uppdaterad .

UTSTÄLLNINGAR

Kurator Juha-Heikki Tihinen från Pro Artibus.

Modernistisk konstnär visas i Galleri Elverket

Rabbe Enckell uppskattas vara en av Svenskfinlands främsta modernistiska konstnärer. Nu visas hans tavlor på Galleri Elverket i Ekenäs. Förutom de här bidrar hans släktingar med alster.

Publicerad .

Bilder om gott och ont

Rumänsk redskapsgymnastik hänförde konstnären Salla Tykkä 2004. I sitt verk Giant undersöker hon frågor om frihet och om våra visuella minnen. Vilken är relationen mellan ett politiskt system och de människor det fostrar fram?

Publicerad . Uppdaterad .
Jean Sibelius på utställningen Din tillgivne

Din tillgivne på Sibeliusmuseum

En utställning om Jean Sibelius öppnar på Sibeliusmuseum i Åbo. Det är framför allt kompositörens mångfacetterade förhållande till Åbo och till stadens kulturliv som lyfts fram på utställningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Nästan unplugged

Nästan unplugged: Jennie Storbacka

Jennie Storbacka född 1984, uppvuxen i österbottniska Esse, är vår sista artist på Alexandersteatern i Helsingfors. På repertoaren står både poplåtar och verk ur musikaler.

Publicerad .
Jennie Storbacka

Musik ur Fighting Star

Under invigningsgalan av Campus Allegro i Jakobstad i mars 2013 framför Jennie Storbacka låten Ordinary Tears. Låten ingick också i Fighting Star - Wasa Teaters musikalsatsning senare samma år. (Länkar till Fighting Stars kanal på YouTube)

Jekyll & Hyde

Inför Jekyll & Hyde i Åbo

Jennie Storbacka intervjuas inför sin roll i musikalen Jekyll & Hyde på Åbo stadsteater. Jennie berättar om musiken i barndomen, varför det blev musikal och utbudet av finlandssvenska musikalartister. Intervjun gjord 12.11.2012

Musik

Silvana Imam och Beatrice Eli under en fotosession.

Silvana Imam, Beatrice Eli och Edith Södergran

Silvana Imam och Beatrice Eli gör en spelning inspirerad av Edith Södergran. Vi träffar årets mest hajpade svenska hiphopakt Silvana Imam mitt under den hemliga fotosessionen inför presssläppet och lyssnar på vad det är hon vill säga om och om igen.

Publicerad . Uppdaterad .
Bandet Shava.

Shava gör bhangra på finska 3

Nu är det dags att presentera nästa UMK-deltagare, Shava, som sysslar med något verkligen ovanligt – indisk musik på finska. Läs om bandet och kolla in musikvideon för deras tävlingsbidrag här.

Publicerad . Uppdaterad .
Hans on the bass.

Nya låtar på Radio Vegas spellista

Här presenterar Radio Vega litet närmare de nya låtar som kanalen nu börjar spela.

Publicerad . Uppdaterad .
Mona Gustafsson, dansbandssångerska från Sverige

Mona G fortfarande på G 1

Dansbandssångerskan Mona G är still going strong efter över 40 år i branschen. Hennes senaste radiosingel Jag glömmer ej men jag går vidare röstades in på Danslistans sjunde plats. Som vanligt står Mona Gustafsson för både text och musik själv, vilket inte är helt vanligt bland dansbandsmusikerna.

Publicerad .

UMK

Mezzosopranen Essi Luttinen, sångaren i Opera Skaala.

Opera Skaala kombinerar opera med EDM

Det är dags att presentera Opera Skaala som deltar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med den verkligen unika låten Heart of a light. Vem står bakom den mystiska Opera Skaala? Ta reda på här och lyssna på deras låt.

Publicerad . Uppdaterad .
Bandet Eeverest.

Eeverest vill bli större än Mount Everest

En UMK-artist per dag, det är vårt mål!. Idag presenterar vi dig Eeverest, Finlands senaste nykomling på EDM-scenen. Bandet tävlar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med låten Love it all away.

Publicerad . Uppdaterad .
Bandet Shava.

Shava gör bhangra på finska 3

Nu är det dags att presentera nästa UMK-deltagare, Shava, som sysslar med något verkligen ovanligt – indisk musik på finska. Läs om bandet och kolla in musikvideon för deras tävlingsbidrag här.

Publicerad . Uppdaterad .

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

Långläsning

Järnvägsstation i Lhasa

Järnväg förändrar Tibet för alltid

En tågresa utan motstycke. Så marknadsför kinesiska resebyråer en färd från den kinesiska staden Golmud till Tibets huvudstad Lhasa. För kineserna är järnvägen strategiskt viktig - men många tibetaner oroar sig över att järnvägen gör deras hemland allt mer kinesiskt.

Publicerad . Uppdaterad .
Dar al Yasmins frivilliga delar ut gasvärmare till flyktingar i Zaatari i norra Jordanien.

Jordansk vinter slog hårt mot Syrien-flyktingarna

I norra Jordanien har en ovanligt hård vinter betytt svåra prövningar för flyktingarna från Syrien, berättar finlandssvenska Gaelle Sundelin från hjälporganisationen Dar al Yasmin.

Publicerad .
Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

Dachau - prototypen till helvetet 6

Marcus Rosenlund minns sitt eget besök i ett koncentrationslägret, KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

Publicerad . Uppdaterad .
Radioteleskopet ALMA i Chile.

Chile: Kvanthopp på världens tak

På 5 000 meter över havet är luften hälften så tunn som vid havsnivå. Föreställ dig att du skippar vartannat andetag. Det här kan bli jobbigt i längden, insåg Marcus Rosenlund mycket snart då han steg ur jeepen på högplatån Chajnantor i chilenska Anderna.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Nyligen publicerat

 • Oy Yleisradio Ab:n varsinainen yhtiökokous Fabianinkadun radiotalossa. Vasemmalta lukien Hella Wuolijoki, tuntematon mieshenkilö, tekninen johtaja Juho Rissanen, tuntematon mieshenkilö ja Markus Rautio. Takarivissä oikealta lukien ensimmäisenä mahdollises
  Publicerad .

  O.Y. Suomen Yleisradio - A.B. Rundradion

  Oy Yleisradio Ab:s Bolagsstämma i radiohuset på Fabiansgatan år 1946. Från vänster Hella Wuolijoki, en okänd manlig person, tekniska direktören Juho Rissanen, en okänd mansperson och Markus Rautio. Bakre raden från höger räknat, den första, eventuellt Vennola och den andra är Jussi Koski Luoma. Fabiansgatan Studio 2.

 • Arabia
  Publicerad . Uppdaterad

  Finländarna älskar sitt gamla Arabiaporslin

  I tio år har Tiina Westerlund drivit en liten affär i Helsingfors där man får köpa gammalt Arabiaporslin. Efterfrågan är konstant. De flesta kunderna kommer för att komplettera en servis som de har ärvt eller hittat på loppis.

 • Från filmen Wild
  Publicerad .

  Bästa överlevnadsfilmerna

  Inspirerande filmer om kampen om överlevnad. Alla baserar sig på sanna händelser.

 • Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund
  Publicerad . Uppdaterad

  Flickorna gör allt du begär! Allt!5

  Från och med söndagen den 1 februari kan du delta i en obscen webbperformance. Då kan du möta arbetsgruppen nameless som består av filmaren Anna-Sofia Nylund och skådespelaren och burlesqueartisten Lidia Bäck i ett virtuellt rum de har skapat: room without escape

 • centrumbiblioteket
  Publicerad . Uppdaterad

  Centrumbibban en långdans - se vår tidslinje!

  Det är nästan tjugo år sedan kulturminister Claes Andersson efterlyste ett centrumbibliotek. I höst sätts första spadtaget i marken invid Tölöviken. Se tidslinje över beslutsprocessen här.

 • I wanna marry Harry
  Publicerad .

  Tv-tips inför februari

  Vi har rotat i tv-tablån och grävt fram det bästa nya serierna och hittade väldigt mycket intressant. Eller vad sägs om en fejk brittisk monark som söker kärlek, Robin Williams sista tv-produktion och kändisar som tävlar i matlagning?

 • Fredrik Furu, Nina Lassander och Roland Junell på ett kafé i Stockholm
  Publicerad . Uppdaterad

  Stockholm i mitt finlandssvenska hjärta2

  Radio X3M åkte till Stockholm för att snacka stockholmsromantik, sammanhållning och svårigheten att komma igång i det svenska samhället med tre finlandssvenska musiker.

 • Philaet strax inför landningen på kometen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Historiska filmmisstag

  När Hollywood har en intressant premiss för en film händer det ibland att den förverkligas på bekostnad av triviala saker som logik och verklighetsförankring. Filmkammaren ger dig tre filmer fyllda med historiska misstag.

 • STK Åbo
  Publicerad . Uppdaterad

  Svensk girl power på STK i Åbo

  Det tog bara åtta år – Svenska Talande Klubben anlände återigen till Åbo fredagen den 30 januari, den här gången till Klubi. Och vilken kväll det var! Fast vi förväntade oss inget mindre med Linnea Henriksson och Alina Devecerski som intog scenen. Läs vad som hände och kolla in bilderna här.

 • Vad för slags människa växer fram ur ett system där vi förväntas vara enbart ekonomiska aktörer? Undergången är en radioessä av Ulrika Nielsen (bilden).
  Publicerad . Uppdaterad

  Vi är alla förlorare7

  Vad för slags människa växer fram ur ett system där vi förväntas vara enbart ekonomiska aktörer? Där alla andra aspekter av vad det är att vara människa, där alla andra värden, som för bara något decennium sedan ansågs som fullständigt självklara, framstår som irrationella, löjliga, förhatliga.

 • Selfiepinne
  Publicerad . Uppdaterad

  Selfiemingel på STK

  Svenska Talande Klubben gick av stapeln i Åbo. Vi packade med vår nya selfiepinne och bad klubbgästerna ta fina bilder på sig själva. Vem hade det roligaste användarnamnet på Instagram?

 • Fotoutställning på Kabelfabriken.
  Publicerad . Uppdaterad

  Politiska fotografier ställs ut på Kabelfabriken

  Kabelfabrikens fotomuseum ställer ut politiska fotografier som med ett djupt samhällsengagemang beskriver världen i dag. I fotografierna får man se den krassa verkligheten från sju olika länder.

 • Finlands arkitekturmuseum
  Publicerad . Uppdaterad

  Arkitekturmuseet lider av en för akademisk prägel1

  Ska man tro reseguiden Tripadvisor så är Arkitekturmuseet den näst tråkiga sevärdheten i Helsingfors. Nu bemöter museichefen Juulia Kauste kritiken.

 • Bergholms pojkrumsvägg
  Publicerad . Uppdaterad

  Filmen om världens bästa okända band

  Det finns band som ligger bakom andra bands framgång. De här banden får ofta respekt och beundran men inte kommersiell framgång. Descendents uppfann poppunken och i filmen om bandet får publiken veta historien om ett band som levde i sunkiga knutar, kämpade och som var före sin tid.

 • Ett ensamt gul löv hänger ensamt kvar på en gren.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hur påverkar årstiden ditt framtida jag?

  När du är född på året kan forma dig som vuxen!