Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen Heliga Valborg!

Pia-Maria Lehtola smyckar hemmet inför valborg.

Den skira, spirande våren knackar på dörren. Valborg är högtiden då vi berusas av skönhet och känslan av en ny början. Jag smyckade mitt hem med tre olika stilleben för att bjuda Valborg på visit!

Musik

Prince - en kameleont på scen

Björn Krause minns två konserter med Prince

Jag såg Prince två gånger. Första gången i Stockholm under Sign O The Times-turnén i maj 1987, andra gången i Helsingfors i juli 2011, den enda gången han var i Finland. Här följer några minnen och intryck av konserterna. Med lite utomstående hjälp.

Från Soundcloud till världen

Tontario från Österbotten gör housemusik i sitt sovrum.

Armin van Buuren och Hardwell. Dem gör Tony Lagerström sällskap med sitt nya kontrakt med nederländska skivförlaget Cloud 9. Men att växa ur Smedsby i Korsholm finns det inga planer på.

Världsmusikartisten Papa Wemba död

Wemba dog under sin konsert i Elfenbenskusten.

Den kongolesiska världsmusikartisten Papa Wemba är död. Papa Wemba kollapsade under sin konsert i Abidjan i Elfenbenskusten, och avled före han kom fram till sjukhuset.

Lasso

Stugliv

Litteratur

Hans roman är en tidsmaskin

Rein Raud tar dig på en tidsresa till ett svunnet Estland.

Den estniske författaren Rein Raud har skrivit en roman som skildrar självständighetskampen i slutet av 80-talet.

#minkör

#minkör: Hundraåringen

Yle Sportens Antti Koivukangas är en inbiten korist.

Det bästa beslut jag någonsin fattat var att gå med i Jakobstads Sångarbröder, skriver Yle Sportens Antti Koivukangas och beskriver kören som en pigg hundra(ett)åring som är bra på att sjunga hårt och jobbar hårt på att sjunga bra!

#minkör: Pedavoces kommer alltid att vara en del av mig

Jenny Rancken skriver om sin kärlek till kören

Jag började sjunga i Studentkören Pedavoces 2010, under de första veckorna av min studietid i Vasa. Mitt studieliv har nu i sex år förgyllts av diverse konserter, resor, serenader, vänskaper och otaliga festliga tillfällen.

Veckans filmer

Sagofilm som actionspex

Mer knytnävsslagsmål än saga i The Huntsman: Winter’s War.

Knytnävsslagsmålen överskuggar stämning och spänning, tycker Viktor Granö om den senaste omruskningen av Snövitsagan, The Huntsman: Winter’s War.

Ett sätt att mätta Zlatan-hungern

Flyhänt berättat om karismatisk stjärna.

Dokumentären Den unge Zlatan skildrar resan från hemmalaget ut i stora världen. Silja Sahlgren-Fodstad blir mest drabbad av hur snabbt publiken pendlar mellan lyrisk hyllning och brutal sågning.

Scenkonst

Att som vuxen möta sin mobbare

Radioteaterns hörspel är tänkvärt och sorgligt.

Två män och en pistol figurerar i Radioteaterns hörspel "Det du minns". Det blir inte speciellt nervkittlande, men nog tankeväckande, skriver Maria Lindh-Garreau.

Konst

Kviltkonstnär Annika Lund

Hon kombinerar sina intressen i en speciell hantverksteknik.

Annika Lund målar med både färg och symaskin och gör avancerade tavlor i tyg hon färgat själv och broderat både med maskin och för hand.

Dokumenterat

Mode och design

Se senaste Belle Epoque med hårstylisten Charlott Björkqvist

Wetlook och denimblått är trendigt i vår.

På 90-talet var hårtrenderna färre och mer dominerande. Om rött hår eller ljusa slingor var mode så syntes det på stan. I dag är trenderna fler och mer tillåtande. Det gråa Granny-håret är på väg bort. Nu gäller varma koppartoner och denimblått. Männen ska ha snaggat vid sidorna och fylligt på hjässan.

Kulturpoddar

Game of thrones-podden är äntligen här

Nu startar GoT-podden med My, Ted och Anka.

Hör upp alla ni som älskar Game of thrones. Nu startar GoT-podden med X3M:s My Tengström, Ted Forsström och Anka Granroth. Här får du reda på vem de favoriserar, vem de vill ska dö och vem som borde sitta på tronen.

Fördjupningar

Berlins bästa bastu finns i en gammal brandbil

Konstnären Dida Zende har skapat ett finskt smultronställe.

En vedeldad bastu i en gammal brandbil. En liten bar. En mongolisk jurta. En iskall dusch. En vattenfylld plastkub att doppa sig i. En rostig tunna att elda i. En gammal bensinstation och kolhandel. Se där: Ett finskt smultronställe mitt i Berlin.

Reinheitsgebot: Tyskt öl firas

500 år av renhetspåbud.

En av världens äldsta föreskrifter för livsmedel fyller i dessa dagar 500 år. Så länge har det i Tyskland funnits ett överregionalt regelverk för hur öl ska bryggas. Det så kallade renhetspåbudet, som egentligen handlade om pengar, skulle så småningom komma att handla om ölkvalitet.

Film och tv

Game of Thrones: var blev vi?

Ted Forsström berättar var alla karaktärer befinner sig.

Världens mest populära och råddiga teveserie fortsätter med säsong sex natten mellan söndag och måndag! Ted Forsström har sammanställt en behändig lista på var alla viktiga karaktärer befinner sig just nu.

Tusen kilo makaroner och ett grishuvud

Flyktingvågen når Åbo hösten 2015.

När flyktingströmmen nådde Finland senaste höst, var det många som ville hjälpa och några som ville provocera. Fler frivilliga än någonsin ställer upp, men så kan det också dyka upp ett grishuvud utanför en flyktingförläggning. Mikaela Weurlander återvänder till sina upplevelser från en TV-dokumentärinspelning om vardagen på en flyktingförläggning i Åbo.

Eurovisionen

Nyligen publicerat

 • De Eurovisas poäng i del fyra

  Panelen var generös med poängen.

  Panelen delade ut fyra tiopoängare, men de gick till fyra olika länders Eurovisionsbidrag. Ukrainas omstridda låt väckte känslor.

 • Vintern rasade i strålande solsken på Vårdberget

  Här är bilderna från valborgsfirandet i Åbo.

  Valborgsmässoafton firades traditionsenligt med pompa och ståt på Vårdberget i Åbo. Brahe Djäknar sjöng in våren mitt i havet av bubbel, ballonger och glada miner på finlandssvenskarnas inofficiella vårträff.

 • "Det var en stor sorg när Lappviken stängdes"

  Kaj Westerlund jobbade på Lappviken i 26 år.

  Radioteatern efterlyfter patienters, anhörigas och vårdares minnen från Lappvikens sjukhus. Här kan du läsa Kaj Westerlunds berättese. Han arbetade på den rättsprykiatriska avdelningen i 26 år.

 • Jag vill läsa din mentalvårdsberättelse

  Radioteatern återskapar Lappvikens sjukhus.

  Under Konstens natt öppnar Radioteatern en del av utrymmena i Lappvikens nedlagda mentalsjukhus och återskapar rum och röster från svunna tider. Kan du hjälpa till genom att berätta dina minnen som patient, anhöring eller vårdare? Skriv din berättelse här.