Hoppa till huvudinnehåll

Sabine Forsblom får stort litteraturpris

Maskrosgudens barn når ut över klass- och språkgränser.

Sabine Forsblom har med sina böcker om fattigt arbetarliv i Borgå och Pernå skrivit in Östnyland på den finlandssvenska litterära kartan. Svenska litteratursällskapet premierar henne med ett betydande pris.

Lars Huldéns gravepitafier i nytryck

Lars Huldén firar 90 år med nygammal lyriksamling.

”Nej!” – så lyder världslitteraturens kortaste dikt. Dikten ingår i Lars Huldéns lyriksamling ”Läsning för vandrare” som utgavs första gången 1974, men som ny utges på nytt för att hedra författaren som fyller 90 år idag, den 5 februari.

Tollanderska priset till Bengt Ahlfors

”Ahlfors känsla för timing är god”.

Dramatikern och föffattaren Bengt Ahlfors får Svenska Litteratursällskapets Tollanderska pris. Ahlfors får priset för boken Medan jag ännu minns. Sju brev till mina barnbarn. Priset omfattar 40 000 euro och den Tollanderska medaljen.

Veckans filmer

Martti Suosalo och Samuli Edelman i filmen Tappajan näköinen mies

Ryska skurkar i trist thriller

Bra ingredienser blir oväntat tunn soppa.

Silja Sahlgren-Fodstad har svårt att veta hur hon skall förhålla sig till Med en mördares ansikte. Hur kan ett vinnande koncept bli såhär stelt och klumpigt?

Konst

När knark blir konst

Oscar och Beni dokumenterar droganvändningen i Österbotten.

Oscar Hagen och Beni Köhler har gjort ett personligt porträtt av Österbotten. Det består av fotografier, videor och berättelser. Och temat? Det är droger.

Debatt

Litteratur

Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

Den kinesiska ensamheten

Två böcker om ensamhet i Kina under olika tider.

Vad gör misstro och kontroll med oss? Två nyutkomna böcker skildrar ensamhet och misstro gentemot andra både i det förgångnas och dagens Kina. Ingendera beskriver explicit dagens politiska verklighet. Men däremot går det nog att utläsa vilka mänskliga konsekvenser förtrycket har.

Musik

Vierge Moderne

Barn

Barndomen - den varar bara ett ögonblick

Anna Blom om att vara mamma, den som är mest behövd.

Att bli mamma; den mest privata känslan och samtidigt - den mest allmänna. Den största lyckan och den djupaste sorgen, funderar Anna Blom

Scenkonst

Mode och design

På ett cafébord finns olika tesorter och en kopp te med efterrätt.

Te ger trygghet

Finland firar Tedagen den 6 februari.

Finland får en egen Tedag den 6 februari på Teas namnsdag. På lördagen kan man delta i en Teawalk i Teadistrictet i Helsingfors. Kirsi Pullinen älskar te och har för fem år sedan hämtat ett tehus från Wien till Helsingfors.

tre doftljus i rad på ett fönsterbräde

Doftljus - en uppfinning från Versailles

Doftljusen sprider inte bara vällust utan också historia.

I de flesta inredningsreportagen i dag har doftljusen en central roll. I en pampig nyrenässansvåning i Köpenhamn har ägaren placerat fyra olika doftljus i glas på kakelugnskanten. I ett franskt badrum som inretts som en boudoir med sammet och spets finns dramatiska svarta doftljus med jasmindoft och neroli vid fönsterbrädet.

En liten flicka håller om sin pappa

Priscas och Papas Tarte Tatin

Prisca Leclerc skrev en kokbok med pappas franska recept.

Det började en höst när Prisca Leclerc skulle baka Tarte Tatin. Äppelpajen doftade inte riktigt såsom pappas. Hon ringde upp honom och frågade hur han bakar sin ljuvliga paj. Nu finns den vackraste franska kokboken på finska.

Dokumenterat

Tomas Jansson

Tre myter om kritikern

Är kritikern bara en misslyckad konstnär?

”De är alla misslyckade konstnärer”, ”kritikeryrket finns bara till för att fördärva konstnärer” och andra myter kommenteras av kritiker.

Fördjupningar

Kulturpoddar

Film och tv

Den sista pressfotografen?

Cata Portin är besviken över pressfotografens roll idag.

Pressfotografin är inte längre det yrke Cata Portin föreställde sig då hon började jobba. Även om bra bilder är avgörande för både webben och tidningarnas tabloidformat, sparar redaktionerna paradoxalt nog mycket på bildjournalistiken.

Filmstaden Åbo vill få ännu fler produktioner

Åbo som inspelningsplats marknadsförs utomlands.

Åbo har växt fram till att bli en betydande stad för filmproduktion. Filmkommissionär Teija Raninen har nyligen återvänt från London, där hon tillsammans med andra finländska regioner har försökt sälja inspelningsplatser och filmdräkter.

Första mötet med Christine Schildt

Ny dokumentär av Henrietta Clayhills om "Tipun".

Det var mitt i vintern. Jag plumsade omkring i snön utanför Villa Skeppet i Ekenäs utan att vara säker på hur jag skulle ta mig in. När jag gick runt huset såg jag en kvast som sopade bort snön framför det som tydligen var huvudentrén.

Rivet ur arkivet

En man ringer med en NMT telefon

Minns ni den här häftiga telefonen?

Här telefonens historia på knappa två minuter

När telefonen uppfanns i slutet av 1800-talet ansåg man den vara en förbluffande uppfinning. Samtidigt frågade man sig: Behövs den nu verkligen?

Vi vill ha dig...

Nyligen publicerat

 • Sambakarnevalen kör igång i Rio

  Fem miljoner människor väntas besöka karnevalen.

  Den världskända fem dagar långa sambakarnevalen har inletts i Brasilien. Fem miljoner människor väntas besöka karnevalen. Zikaviruset lägger dock en skugga över festligheterna.

 • Anna Käcko-Englund är ansvarig handledare vid Oravais flyktingbyrå

  ”Vi här i Finland är de som är ovanliga”

  Arbetet med flyktingbarn ger henne många aha-upplevelser

  Anna Käcko-Englund, ansvarig handledare vid Oravais flyktingbyrå, jobbar med ensamkommande flyktingbarn. Arbetet har gett henne många aha-upplevelser om flyktingfrågor men också hur vi finländare fungerar i en global kontext.

 • Ulf Söderblom

  Ulf Söderblom in memoriam

  Söderblom var operans chefsdirigent 1973-1993

  Den 4 februari gick Ulf Söderblom ur tiden, bara ett dygn innan han skulle ha fyllt 86 år.