this is where i leave you,

This Is Where I leave You – tamt familjedrama

Det här är dramakomedin som ståtar med ett av höstens absoluta ”dreamteam”. Med namn som Jane Fonda, Jason Bateman och Adam Driver på rollistan kan man väl inte annat än lyckas. Eller?

Publicerad .
Frillan och prillan med sina gamlingar

Gamlingar på repeat

Använd hjärtat är en kampanj som kommer startas på Yle i november. Den går ut på att man ska uppärksamma och komma ihåg sina äldre. Frillan och Prillan smygstartade kampanjen med "gamlingar på repeat". De frågade runt på redaktionen vad kollegornas gamlingar alltid alltid säger.

Publicerad .
1G3B:s manager Kari Kaistinen på svensexa. Men vad hände egentligen?

Kaistinen är en positiv överraskning

Anka har sett årets film, Kaistinen, som handlar om det närpesiska bandet 1G3B:s manager. Filmen var roligare än hon förväntade sig.

Publicerad .
Ny Tids nya chefredaktör Janne Wass.

Ny Tid blir månadsmagasin

Kultur- och vänstertidskriften Ny Tid utkommer från och med årsskiftet en gång i månaden i stället för en gång i veckan. Genom förnyelsen vill tidningen kunna erbjuda ett mer finslipat material.

Publicerad . Uppdaterad .
Jeanette Öhman

"Sluta klicka på skandalrubriker" 1

Renee Zellweger har varit mycket på tapeten denna vecka. Hennes utseende har kritiserats och medierna har slängt ut skandalösa rubriker. Vi pratade med Peppe Öhman om utseendefixeringen och vad vi kan göra för att förbättra situationen.

Publicerad .

Helsingfors bokmässa 2014

Sista chansen för politikerböcker?

Det är tydligen in igen med politiska memoarer i Finland. Många tjocka böcker har utkommit om regeringsbildning, maktmanövrer och sexuella affärer. Inför fars dag och jul ligger dessa böcker i många gåvopaket men det kan vara svårt att hitta yngre läsare. - Skriv en en Zlatanbok, säger en modersmålslärare.

Publicerad .
Böcker.

Bokmässan for dummies1

Bokmässan har kickat igång i Helsingfors. Bokbloggaren Jessica Andersin hjälper dig att klara av mässvimlet. Hur undviker du svartklädda kulturtanter, vilken dag ska du satsa på och hur lyckas du ta en selfie med Mark Levengood?

Publicerad .

Dokumenterat

Det galnaste program jag nånsin gjort

Så var det med den saken! Min radiodokumentär om galenskap blev gjord och jag tror att jag klarade mig med förståndet i behåll - men jag är inte helt säker. (För hur kan man egentligen veta? Vet man när man har blivit galen? Har jag kanske alltid varit pöllo? Och varför har galenskap alltid intresserat mig?)

Publicerad . Uppdaterad .

Skräck, skrik och skratt 2

Skräck är ångest, oro och rädsla. De känslorna borde inte verka lockande på någon. Ändå är vi många som dras till skräckfilmer, inte trots, utan på grund av den skräck filmerna väcker.

Publicerad . Uppdaterad .

SCENKONST

Dick Holmström

Dick Holmström - från Vicke Vire till teaterchef

Dick Holmströms karriär i teatervärlden började med Vicke Vire i skolan i Pargas. Efter det har det blivit teater av något slag för hela slanten och i dag är han chef på Åbo Svenska Teater.

Publicerad . Uppdaterad .
Kurt Rusk instruerar femmorna och sexorna i Taklax skola under en dramalektion.

Snart får alla elever jobba med drama

– Drama är roligt när man kanske gör bort sig lite. Då skrattar alla även den som gör bort sig, säger Sandras Smedlund i Taklax skola i Korsnäs – en skola där eleverna sedan länge haft drama på schemat.

Publicerad . Uppdaterad .
Eva och Mischa Hietanen

Samtal på en ö - om att möta Gud

Teaterföreställningen "Samtal på en ö" berättar om sex människor som samlas på en ö för att delta i eller leda en kurs i ämnet att höra Gud. Pjäsen är skriven av Eva Hietanen, för regin står Mischa Hietanen.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Frida Andersson

James konkurrerar med starka finlandssvenska kvinnor

Det är nu dubbelt finlandssvenskt på Vegatoppen den här veckan. Frida Andersson och Nina Lassander är fortfarande på första plats och Ingrid Holm steg från förra veckans femte plats till andra.

Publicerad . Uppdaterad .
solist i Elisa´s

Dansbandet Elisa´s är här igen

Dansbandet Elisa´s har gästat både Vegalistan och Danslistan under de senaste åren. Nu är de ute med nytt material med Henrik Sethsson som producent. Det är också han som skrivit singeln Tänk om vi aldrig, som utmanar på Danslistan.

Publicerad .

One Direction kommer till Helsingfors! 1

Fansen har blivit hörda - den brittisk-irländska popgruppen One Direction ska göra en spelning i Finland nästa sommar. Harry, Zayn, Niall, Liam och Louis kommer att uppträda i Helsingfors den 27 juni.

Publicerad . Uppdaterad .
ida-alina boucht,

Musikredaktionen tipsar: Ida-Alina, Lenny och Peer Günt

Vår musikredaktion ger tips på konserter under veckoslutet. Till exempel Ida-Alina Boucht och Mosabacka Big Band som tolkar Billy Holiday i Nordsjö och Lenny Kravitz som erövrar Helsingforsarenan.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter Nio

UTSTÄLLNINGAR

Jean Sibelius 150-årsjubileumsutställning på Ateneum 2014-15

Sibelius och konstens värld

År 2015 har det gått 150 år sedan kompositören Jean Sibelius föddes, vilket bl.a. uppmärksammas stort på Ateneum där man öppnat en utställning om Sibelius för alla sinnen.

Publicerad . Uppdaterad .
#flexing I (2014)

#phoneography: en ny sorts utställning

Den 18 till 24 november ordnas en fotoutställning med smartphone-bilder. Utställningen hålls i centrum av Helsingfors, och det bästa av allt är att ditt foto kan vara med!

Publicerad .

Finlands lucia 2014

Finlands luciakanidater 2014

Finlands luciakanidater 2014

1 min 54 s
Spela upp klipp på Arenan: Finlands luciakanidater 2014

En av dem är Finlands lucia 7

I dag presenterades de tio luciakandidaterna för pressen. Det var nervöst för flickorna, för få av dem hade tidigare gett intervjuer - för att inte tala om att sjunga a cappella inför en tv-kamera. Men alla tio klarade det med glans.

Publicerad . Uppdaterad .

FILM

adam driver, corey stoll, tina fey och jason bateman sitter i en soffa.

En fin skara skådespelare

TGIF! Sex filmer har premiär den här helgen, och de består av action, humor och en animation. Mest ser vi fram emot komedin This Is Where I Leave You som stoltserar med flera stora komedistjärnor. Ett annat hett tips är dystopin The Maze Runner.

Publicerad .
Falsifikator handlar om en man som förfalskar betyg och diplom.

Ett serbiskt film-språkbad

I helgen ordnas den fjärde serbiska filmfestivalen i Helsingfors. Muffe från webbredaktionen, som inte kan serbiska, tittade igenom alla filmers trailers för att testa hur mycket man kan förstå av filmer när man inte förstår språket. Kunde hon gissa handlingen eller ej? Var dokumentärers handling lättare att gissa än fiktionsfilmers?

Publicerad .
Teresa (Kaya Scodelario) och Thomas (Dylan O'Brien) i filmen The Maze Runner.

Dystopibingo i The Maze Runner 4

Anka gick och kollade filmen The Maze Runner och passade samtidigt på att spela dystopibingo. Hur många bingorader tror du det blev?

Publicerad .

LITTERATUR

Svenskfinland fortsätter vara Basses måltavla

Det blir det fjärde seriealbumet som Sebastian ”Basse” Nyberg ger ut när Basses bästa lanseras i samband med bokmässan. Hur länge serien kan överleva är svårt att säga, men Nyberg är långt ifrån färdig med att skämta om Svenskfinland.

Publicerad .
Kanidater till Augustpriset 2014

Augustpriskandidaterna klara

I dag kungjordes kandidaterna till det svenska litteraturpriset Augustpriset och bland kandidaterna till Årets skönlitterära bok finns såväl Sara Stridsberg som Steve Sem-Sandberg.

Publicerad .
Nordiska rådets litteraturpris 2014

Nordiska rådets litteraturpriskandidater 2014

Sammanlagt 13 böcker är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris, som delas ut i oktober. I många av verken finns en stark vilja att syna stämningar i dagens nordiska länder via historiska tillbakablickar. Marit Lindqvist presenterar de nominerade böckerna.

Publicerad .

Kulturbloggar

X3M:s webbredaktion Muffe, Catzo och Anka bloggar om sina tankar, möten och pop.

Dan Eskil serverar musikaliska insikter och anekdoter straight up på baren.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Nyligen publicerat

 • Bild från den prisvinnande dokumentären kasvot Syyrian sodalle.
  Publicerad . Uppdaterad

  Finländsk Syriendokumentär fick prestigefyllt pris

  En av Yles dokumentärer har prisbelönats på Prix Europa-festivalen i Berlin. Vesa Toijonens och Ari Lehikoinens dokumentär Kasvot Syyrian sodalle om kriget i Syrien fick priset för bästa aktualitetsdokumentär. Dokumentären kan ses på Yle Arenan.

 • Jeanette Öhman
  Publicerad .

  "Sluta klicka på skandalrubriker"1

  Renee Zellweger har varit mycket på tapeten denna vecka. Hennes utseende har kritiserats och medierna har slängt ut skandalösa rubriker. Vi pratade med Peppe Öhman om utseendefixeringen och vad vi kan göra för att förbättra situationen.

 • Maria Turtschaninoff med diplom
  Publicerad . Uppdaterad

  Mord i röda klostret

  Maria Turtschaninoff får Svenska Yles litteraturpris 2014 för romanen Maresi krönikor från röda klostret. Årets enväldiga domare var kulturredaktör Tuva Korsström, tidigare kulturchef för Hufvudstadsbladet, som också nyligen skrivit litteraturhistoriken Från Lexå till Glitterscenen, Finlandssvenska tidsbilder, läsningar, författarporträtt 1960–2013.

 • 1G3B:s manager Kari Kaistinen på svensexa. Men vad hände egentligen?
  Publicerad .

  Kaistinen är en positiv överraskning

  Anka har sett årets film, Kaistinen, som handlar om det närpesiska bandet 1G3B:s manager. Filmen var roligare än hon förväntade sig.

 • joakim rundt i börsklubben
  Publicerad . Uppdaterad

  Livet på krogen – år 1980

  Tycker du att dagens Finland har en sträng alkohollagstiftning? Efter Nios Joakim Rundt reser tillbaka i tiden för att bevisa motsatsen.

 • Janne Grönroos och Emma Kemppainen förevigas till Instagram.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ted förstör Emma Kemppainens låt

  Hur tror du det låter när Emma Kemppainen från LCMDF, Janne Grönroos och Ted Forsström uppträder tillsammans och Ted får ta hand om solot?

 • mårten svartström och sonja kailassaari skålar
  Publicerad . Uppdaterad

  Efter en promille tar det roliga oftast slut

  Sonja Kailassaari och Mårten Svartström tog reda på hur full man blir av fyra portioner alkohol, hur kroppen påverkas och hur länge det tar att nyktra till.

 • Frida Andersson
  Publicerad . Uppdaterad

  James konkurrerar med starka finlandssvenska kvinnor

  Det är nu dubbelt finlandssvenskt på Vegatoppen den här veckan. Frida Andersson och Nina Lassander är fortfarande på första plats och Ingrid Holm steg från förra veckans femte plats till andra.

 • Frillan och prillan med sina gamlingar
  Publicerad . Uppdaterad

  Gamlingar på repeat

  Använd hjärtat är en kampanj som kommer startas på Yle i november. Den går ut på att man ska uppärksamma och komma ihåg sina äldre. Frillan och Prillan smygstartade kampanjen med "gamlingar på repeat". De frågade runt på redaktionen vad kollegornas gamlingar alltid alltid säger.

 • this is where i leave you,
  Publicerad . Uppdaterad

  This Is Where I leave You – tamt familjedrama

  Det här är dramakomedin som ståtar med ett av höstens absoluta ”dreamteam”. Med namn som Jane Fonda, Jason Bateman och Adam Driver på rollistan kan man väl inte annat än lyckas. Eller?

 • Åsa Jinder
  Publicerad . Uppdaterad

  Åsa Jinder spelade in sin nya skiva i Finland

  Åsa Jinder imponerade tidigt med sina färdigheter på nyckelharpa men det tog många år innan hon vågade börja sjunga. Som gäst i På resande not ger hon smakprov på både sin röst och sitt instrument.

 • Böcker i bersån 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Statspris till andelslaget Poesia

  Statens litteraturkommission har beviljat statsprisen i litteratur till Andelslaget Poesia och översättaren Riina Vuokko. Det första statspriset i seriekonst gick till seriekonstnären Kati Kovács.

 • Eva Frantz, Sixten Lundberg
  Publicerad . Uppdaterad

  På resande not: sista chansen att gå vidare

  Båda lagen i veckans På resande not har goda chanser att gå vidare till semifinal inför sin tredje och avgörande match i grundspelet. Men det gäller att samla ordentligt med poäng för att inte falla bort.

 • Ann-Sophie, Karin och Peter på väg till "Svarvarn".
  Publicerad . Uppdaterad

  Det galnaste program jag nånsin gjort

  Så var det med den saken! Min radiodokumentär om galenskap blev gjord och jag tror att jag klarade mig med förståndet i behåll - men jag är inte helt säker. (För hur kan man egentligen veta? Vet man när man har blivit galen? Har jag kanske alltid varit pöllo? Och varför har galenskap alltid intresserat mig?)

 • adam driver, corey stoll, tina fey och jason bateman sitter i en soffa.
  Publicerad .

  En fin skara skådespelare

  TGIF! Sex filmer har premiär den här helgen, och de består av action, humor och en animation. Mest ser vi fram emot komedin This Is Where I Leave You som stoltserar med flera stora komedistjärnor. Ett annat hett tips är dystopin The Maze Runner.