Musik utan frihet

Yttrandefrihet är långtifrån någon självklarhet. Men det gäller inte enbart det talade eller skrivna ordet. Även många musiker världen över censureras och förbjuds att uttrycka sina åsikter via sin musik. Idag, den 3:e mars, är den internationella dagen för musikalisk yttrandefrihet.

Publicerad .

Mommovarning!2

Att bli kallad mommo har inte alltid varit något positivt. I dag är det en komplimang. Webbproducenten Henna-Kaisa Sivonen har skrivit en handbok för den som vill vara en mommo.

Publicerad .

"Den sociala skammen begränsar oss alla"26

Normer begränsar oss alla. Vi alla bär egenskaper som begränsar oss. Pertti Kurikans Nimipäiväts UMK-seger påminner om hur självacceptans, mod och delaktiget är förutsättningar för att bli det man kan, skriver Sebastian Bergholm.

Publicerad .
Foto från Pubertets-manual

Nidbilder av vuxenrollen

Hur tacklar man föräldraskapet när barnen kommit in i puberteten? I Unga Teaterns Pubertets-manual diskuteras rollfördelning och spelregler via fyra parodiska porträtt av vuxna som landat rejält snett i sin vuxenroll.

Publicerad . Uppdaterad .
Nils W "Limpan" Lindholm och Ebba Löfström, Visans Vänner i Helsingfors, 1973

Ebba ville vara med i herrklubben

År 1945 grundades Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors som den andra visföreningen i Norden. Herrarna i Helsingfors hade tänkt sig en herrklubb ungefär såsom Akademiska Sångföreningen, men den första som svarade på uppropet i Hufvudstadsbladet var Ebba Löfström, som ville vara med och sjunga visor.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna Biströms doktorsavhandling om Eva Dahlgren

Att skapa ”Eva Dahlgren”

På vilka sätt skapas bilden av jaget i Eva Dahlgrens rocktexter och i tidningspressen under åren 1980-2000? Det är temat i Anna Biströms doktorsavhandling som hon nyligen lade fram vid Humanistiska fakulteten på Helsingfors universitet.

Publicerad . Uppdaterad .
En glad Elmer Bäck på den röda mattan på Berlinale 2015

Elmer Bäcks 24 timmar av berömmelse

Under filmfestivalen Berlinale skrev Elmer Bäck finländsk filmhistoria. Tomas Jansson följde med honom före, under och efter, för radioprogrammet Dokumenterat,

Publicerad . Uppdaterad .

Lasso

Lasso kastar loss

När solen och värmen kryper sakteligen fram i Finland är det dags att samla på vårtecken. Samhälls- och kulturprogrammet Lasso på Yle Fem är ett av de säkraste att spana in.

Publicerad .
jens lapidus

Vart tog hjälten vägen?2

Idag verkar de klassiska hjältarnas tid vara förbi. De dygdiga förebilderna har blivit töntiga och omoderna och ersatts av popidoler, idrotts- och filmstjärnor. Somliga hjältar har rentav bytt skepnad och blivit onda. Vart tog de goda hjältarna vägen? Och hur kommer det sig att brottslingar blivit hjältar i deckare och TV-serier?

Publicerad .

Sanningen på 1 minut: Barnslighet

Säg det på 1 minut! Det är det enda kravet för att få göra kortfilm för Lasso. Ja, nå, sen skall filmen också vara rolig. Och av hög kvalitet. Och gjord på ett tema som Lasso bestämmer. Men annars fritt fram. Lasso gav uppgiften åt en grupp filmstuderande och trappar upp inför säsongstarten 4.3 med en film i veckan.

Publicerad .

EUROVISION

Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.

Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK 41

Punkbandet från Helsingfors kommer att representera Finland i Eurovisionen senare i vår. Bandet har redan väckt uppståndelse utanför Finlands gränser eftersom alla bandmedlemmar har någon form av funktionsnedsättning.

Publicerad . Uppdaterad .

"Ni har aldrig hört något liknande" 15

Medier runtom i världen har uppmärksammat att Finland kommer att representeras av punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät i Eurovisionstävlingen i maj. Man lyfter upp att bandets medlemmar har olika funktionsnedsättningar, men deras musikstil får minst lika mycket uppmärksamhet.

Publicerad . Uppdaterad .

FILM & TV

Bloodline

Har du hört om Bloodline och Fittstim?

Bloodline är serien vi ser fram emot efter House of Cards. Petter Sandelin tycker att Bloodline och Fittstim ska finnas med på ditt tv-schema i mars.

Publicerad .
Svampbob och hans team

Svampbob i Dostojevskijs fotspår

Ett försvunnet recept på krabburgare orsakar kaos i samhället. Svampbob fyrkant är inte utflippad nog för att övertyga recensenten om att se filmen istället för tv-serien.

Publicerad . Uppdaterad .
Luokkakokous, Sami Hedberg, Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa

Finsk & svensk humor - kan det bli roligare?

Veckans finska humordos levereras av tre fulla män på väg mot en klassträff. Veckans svenska klasskomedi satsar på snygga skådisar i vackra miljöer. Men hur roligt är det – egentligen?

Publicerad .

Musik

Körverk

Veckans Sibbe: den 25 oktober 1902

Verket Den 25 oktober för blandad kör finns nedtecknat i två olika versioner. Den första versionen med rubriken Till Therese Hahl och den senare med titeln Den 25 Oktober 1902. Den 25 oktober 1902 fyllde Theresa Hahl 60 år. Hon var tillsammans med sin man Taavi en av de ledande gestalterna i det finländska körlivet omkring sekelskiftet.

Publicerad .
Mattias Björkas

Den exotiska finlandssvensken

Vasas Flora & fauna släpper skiva på svenskt bolag. Den exotiska finlandssvensken är här.

Publicerad . Uppdaterad .
Japanese pop girl group Momoiro Clover Z perform during the MTV Video Music Awards Japan 2013 in Chiba, near Tokyo, Japan,.

Asien är guldgruvan för låtskrivare

Japanerna älskar inte bara tomten och Lappland, de gillar också soundet vi har på vår musik. De gillar det så mycket att de importerat massor med låtskrivare från Norden. Hur ska du göra för att ta dig in på musikmarknaden?

Publicerad . Uppdaterad .

SCENKONST

Jakten på det försvunna ljudet

Vet du hur det låter när sniglar pussas? I Teater Taimines nya turnépjäs för barn i dagisåldern handlar det om konsten att lyssna, också till det som bara kan anas när det är riktigt tyst.

Publicerad .
Skådespelarbröderna Willehard och Jan Korander spelar polisbröderna Charles och Östen Berglund i filmen Lola uppochner

Korander för hela slanten i Lola uppochner1

Författaren Monika Fagerholms småstadssaga Lola uppochner skall filmas i år. Nu är skådespelarna till tv-serien Lola uppochner valda. Det blev en storslam för den västnyländska skådespelarfamiljen Korander.

Publicerad .
Foto från Jotain toista

Bländande analys av begär på Q

Vad är det som styr våra handlingar egentligen? I sin nya pjäs Jotain toista granskar Milja Sarkola det personliga begäret med en klarsyn som känns både skoningslös och befriande.

Publicerad .

UTSTÄLLNINGAR

Nina Roos i tv-studion.

En gång tvilling - alltid tvilling

Nina Roos är en av Nordens mest lysstarka målare. Med henne finns alltid hennes tvillingsyster, konstkritikern Rita Roos.

Publicerad . Uppdaterad .
konstverk

”Wow-faktorn kommer först efter en tid”

Det första intrycket i Konsthallen i Borgå bedrar lätt en alltför rastlös betraktare. Utställningen Intermediate Space bjuder på spännande modern textilkonst från Holland, Sverige och Finland.

Publicerad .

LITTERATUR

Det finns hopp för bokbranschen

Storsäljarna banar väg för den smala litteraturen. Bokförlaget Scriptum i Vasa har lyckats vända den negativa trenden.

Publicerad .

Litteratur som spränger språkföreställningar2

Mångspråkiga författarskap växer fram i Finland och utmanar uppfattningen om att finländsk litteratur bara skrivs på två eller tre språk. Författaren Zinaida Lindén beskriver den litterära verkligheten i Finland och genom att skriva har hon accepterats som en fullvärdig samhällsmedlem utan att behöva förändra sig själv.

Publicerad .
Ett hjärta inristat i en björk

Vårt behov av naturen

FIlmer som Wild, Into the wild och författare som skriver i Nature writing-genren visar på vårt behov av naturen som en plats för kontemplation, en källa till kraft och styrka, en tyst och stillsam oas mitt i allt larm och brus.

Publicerad .

Fördjupad

Hammershøis himmelska tysta rum

Den danska konstnären Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är känd för sina tysta, mjuka interiörer. Ofta ser betraktaren en kvinna i svart klänning med det mörka håret uppsatt i en lös knut. Vem är kvinnan och varför vill hon vara i fred?

Publicerad .
Colonist / Mechanical

Finlandssvensk proge à la Colonist

Mitt i allt kommer jag på mig själv med att spela luftgitarr. När har finlandssvensk musik senast fått mig att spontant börja lira luftgitarr? Har det ens någonsin tidigare hänt? Jag tror inte det. Colonist – anåda!

Publicerad . Uppdaterad .
The Theory of Everything

Stephen Hawking och teorin om allting 2

"Teorin om allting", så heter den nu aktuella, Oscarbelönade filmen om kosmologen Stephen Hawking, mannen som har gett sjukdomen ALS ett ansikte. Filmen är bra, konstaterar Marcus Rosenlund, men kan verklighetens Hawking leva upp till all hype kring hans person?

Publicerad . Uppdaterad .
Mastrare Svante Forsbäck i sin studio.

Svante är Rammsteins hovmastrare

Det som engång i tiden började i föräldrarnas vardagsrum växte så småningom till ett yrke och det har nu gjort honom vida känd också utanför landets gränser. Men alla som ber om hans tjänster behandlas jämlikt. Oberoende om det är en lokal förmåga eller ett världsnamn.

Publicerad . Uppdaterad .

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

Yle Arenan - Titta och lyssna

Nyligen publicerat

 • Thorbjörn Jagland kungör vinnaren av Nobels fredspris 2012.
  Publicerad .

  Nobelkommitténs chef byts ut - Thorbjörn Jagland avgår1

  Ordföranden för stortingets Nobelkommitté i Norge har överraskande bytts ut. Socialdemokraten Thorbjörn Jagland, som har varit kommitténs chef i sex år, tvingades lämna posten i dag.

 • En person är påväg ut ur skåpet
  Publicerad . Uppdaterad

  Finlandssvenskarna som kom ur skåpet

  De allra flesta som någonsin varit i skåpet har varit rädda för hur folk kommer att reagera om de kommer ut därifrån.

 • Frillan och Prillan kör truck
  Publicerad .

  Trucking b*tches in the hood

  Hur gick det när Frillan och Prillan lärde sig köra truck?

 • Ett rökmoln uppstod efter explosionen vid reaktor 3 i Fukushima
  Publicerad .

  Monstret i soluppgångens land

  Tänk dig att leva hela din barndom utan att få leka utomhus. Det är verklighet för de barn som bor i närheten av de havererade kärnkraftverken i Fukushima.

 • En tavla av en sjuarmad ljusstake. Texten är en bön för förmögenhet på hebreiska.
  Publicerad . Uppdaterad

  Judarna i Åbo - De tio budordens folk

  De tio budordens folk. Om judiska traditioner och högtider. Men också om det förtryck judarna i Åbo utsattes för ända fram till 1917 då de fick rättigheter i Finland.

 • music freedom day
  Publicerad . Uppdaterad

  Musik utan frihet

  Yttrandefrihet är långtifrån någon självklarhet. Men det gäller inte enbart det talade eller skrivna ordet. Även många musiker världen över censureras och förbjuds att uttrycka sina åsikter via sin musik. Idag, den 3:e mars, är den internationella dagen för musikalisk yttrandefrihet.

 • Folkloristklassfoto
  Publicerad .

  Varför firar vi det ena eller det andra?

  Både livet och året är fyllt av olika fester, begivenheter och märkesdagar och frågan är varför vi egentligen firar dem. En grupp studerande i folkloristik vid Åbo Akademi har tittat närmare på ilka begivenheter och presenterar dem i varsitt radioprogram. Det här inom ramen för kursen Det rituella året och livets högtider.

 • Rasmus Häggblom
  Publicerad .

  På midsommaren är magiska krafter i rörelse

  Bakgrunden till vårt midsommarfirande är ganska diffus. Kanske går det tillbaka till något forntida soldyrkande men också det är osäkert. Klart är i alla fall att magiska krafter ansågs vara i rörelse vid just den här tiden på året. Det konstaterar Rasmus Häggblom, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi.

 • Sweden's King Carl XVI Gustaf (R) and Queen Silvia (C) arrive to attend a military ceremony at the Hotel National des Invalides in Paris, France, 02 December 2014. The Swedish royals are on a three-day official visit in France.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kungaparet anländer med finporslin och dukar

  När den svenska kungen och drottningen kommer på besök eskorteras de av en lång rad bilar, men på vilket sätt skyddar egentligen en bilkö kungaparet?

 • Succémorgon med Lorenz Backman
  Publicerad . Uppdaterad

  Lorenz får inte se på film utan hörlurar

  Hur känns det att stiga upp med tuppen och vilka oskrivna regler finns det i hushåll där någon måste gör det? Lorenz Backman, aktuell med programmet Adoptoidut, gästade Succémorgon och vi snackade om bland annat detta.

 • Seinabo Sey och en porslinspanter.
  Publicerad . Uppdaterad

  Seinabo Sey på Svenska Talande Klubben i april2

  Aprilversionen av STK bjuder in den fantastiska svenska musikern Seinabo Sey och som uppvärmare ser vi vår egen Ronya.

 • Drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, Yle 1983
  Publicerad . Uppdaterad

  Det svenska kungaparet i Finland 1983

  I Finland var det kungafeber 1983 då det svenska kunga paret besökte landet i dagarna fyra. Kung Carl XIV Gustaf och Silvia Sommerlath är Finlandsvänner.

 • Jennika Friman, t.f. direktör för kultur- och medborgarverksamhet.
  Publicerad .

  Friman föreslås bli kulturdirektör i Hangö

  Långköraren med att välja ny direktör för kultur- och medborgarverksamheten i Hangö närmar sig ett slut. Tillförordnande direktör Jennika Friman föreslås få tjänsten efter en jämn omröstning i stadsstyrelsen.

 • Bloodline
  Publicerad . Uppdaterad

  Har du hört om Bloodline och Fittstim?

  Bloodline är serien vi ser fram emot efter House of Cards. Petter Sandelin tycker att Bloodline och Fittstim ska finnas med på ditt tv-schema i mars.

 • Huvudbild. Antti Kuntsi: Vauvasumu. OBS Får användas endast i samband med utställningen i Sjundeå.
  Publicerad . Uppdaterad

  Regnbågar, norrsken, stjärnor och andra galaxer i Sjundeå bibliotek

  Tänk dig en exponeringstid på fyrtio timmar. Så länge och till och med längre har de suttit och väntat, astrofotograferna som nu ställer ut stjärnfotografier i biblioteket på Sjundeå station.