Vårt behov av naturen

FIlmer som Wild, Into the wild och författare som skriver i Nature writing-genren visar på vårt behov av naturen som en plats för kontemplation, en källa till kraft och styrka, en tyst och stillsam oas mitt i allt larm och brus.

Publicerad .
Svampbob och hans team

Svampbob i Dostojevskijs fotspår

Ett försvunnet recept på krabburgare orsakar kaos i samhället. Svampbob fyrkant är inte utflippad nog för att övertyga recensenten om att se filmen istället för tv-serien.

Publicerad .

En avdammad Svansjön

Dammig och gammalmodig, så har performancekonstnären Annika Tudeer ofta uppfattat den klassiska baletten Svansjön. I "Annika gör Svansjön" skapar hon en ny, helt egen monologversion.

Publicerad . Uppdaterad .
Skådespelarbröderna Willehard och Jan Korander spelar polisbröderna Charles och Östen Berglund i filmen Lola uppochner

Korander för hela slanten i Lola uppochner 1

Författaren Monika Fagerholms småstadssaga Lola uppochner skall filmas i år. Nu är skådespelarna till tv-serien Lola uppochner valda. Det blev en storslam för den västnyländska skådespelarfamiljen Korander.

Publicerad . Uppdaterad .
Colonist / Mechanical

Finlandssvensk proge à la Colonist

Mitt i allt kommer jag på mig själv med att spela luftgitarr. När har finlandssvensk musik senast fått mig att spontant börja lira luftgitarr? Har det ens någonsin tidigare hänt? Jag tror inte det. Colonist – anåda!

Publicerad . Uppdaterad .
The Theory of Everything

Stephen Hawking och teorin om allting 2

"Teorin om allting", så heter den nu aktuella, Oscarbelönade filmen om kosmologen Stephen Hawking, mannen som har gett sjukdomen ALS ett ansikte. Filmen är bra, konstaterar Marcus Rosenlund, men kan verklighetens Hawking leva upp till all hype kring hans person?

Publicerad . Uppdaterad .

Lasso

Vart tog hjälten vägen?

Idag verkar de klassiska hjältarnas tid vara förbi. De dygdiga förebilderna har blivit töntiga och omoderna och ersatts av popidoler, idrotts- och filmstjärnor. Somliga hjältar har rentav bytt skepnad och blivit onda. Vart tog de goda hjältarna vägen? Och hur kommer det sig att brottslingar blivit hjältar i deckare och TV-serier?

Publicerad .
Lassoteamet 2015

Lasso is back!

Väntar man på något gott väntar man aldrig för länge. Lasso kör äntligen igång vårsäsongen!

Publicerad .

Sanningen på 1 minut: Barnslighet

Säg det på 1 minut! Det är det enda kravet för att få göra kortfilm för Lasso. Ja, nå, sen skall filmen också vara rolig. Och av hög kvalitet. Och gjord på ett tema som Lasso bestämmer. Men annars fritt fram. Lasso gav uppgiften åt en grupp filmstuderande och trappar upp inför säsongstarten 4.3 med en film i veckan.

Publicerad .

Musik

Mattias Björkas

Den exotiska finlandssvensken

Vasas Flora & fauna släpper skiva på svenskt bolag. Den exotiska finlandssvensken är här.

Publicerad . Uppdaterad .

Flow får systerfestival i Slovenien

Den populära Flow-festivalen kommer utöver i Helsingfors också att ordnas i Sloveniens huvudstad Ljubljana i sommar. Flow-festivalen kommer att ordnas i en gammal tobaksfabrik.

Publicerad . Uppdaterad .
Sodom.

Sodom om fans, jakt och fotboll

En isande kall vinterkväll i Norrköping förvandlas snabbt till ett brännhett inferno. Legendariska Sodom samlar till sig fans från Sverige, Finland och till och med Afghanistan.

Publicerad . Uppdaterad .
Edwyn Collins, Orange Juice, skivomslag

Med musikens hjälp klådde Edwyn Collins sin stroke

I mitten av 90-talet stod Edwyn Collins på toppen av sin karriär. Singeln A Girl Like You hade blivit en stor hit världen över. 10 år senare drabbades han av en svår stroke och kunde inte säga mycket mer än "ja" och "nej". Men Edwyn var segare än stroken.

Publicerad . Uppdaterad .

UTSTÄLLNINGAR

”Wow-faktorn kommer först efter en tid”

Det första intrycket i Konsthallen i Borgå bedrar lätt en alltför rastlös betraktare. Utställningen Intermediate Space bjuder på spännande modern textilkonst från Holland, Sverige och Finland.

Publicerad .
Evangelos Velentzas spelar bouzuki

"Leendet har försvunnit från grekernas ansikten"4

Då tilltron till hela samhället och allt man tror på rämnar tvingas man ompröva sina värderingar i grunden, säger greken Evangelos Velentzas. Milka Alanens foton i Laterna Magica-galleriet i Helsingfors gör ett djupt intryck på honom, grekerna har slutat le, säger han. Se reportage i TV-nytt!

Publicerad .
Rurikdynastin

På jakt efter det ryska imperiet10

I Ryssland har historia blivit ett allt viktigare redskap för att uppbåda en patriotism bland medborgarna. Just nu turnerar en stor, statligt sponsrad utställning i landet om den medeltida Rurikdynastin.

Publicerad .

LITTERATUR

Böckerna Not that kind of girl av Lena Dunham och Närhelst hon kommer av Jolin Slotte.

"Not That Kind of Girl" och "Närhelst hon kommer" i Läspodden 1

Läspodden är här! Böckerna "Not that kind of girl" av Lena Dunham och Jolin Slottes "Närhelst hon kommer" ananlyseras och diskuteras av Kia Svaetichin, Ida Henriksson, Catariina Salo och Ida-Lina Nyholm.

Publicerad . Uppdaterad .

Malin Klingenberg bjuder piller för pli

I Malin Klingenbergs böcker om pensionärsmakten var det en parkerad buss i Åbo med skylten ”kaffepaussi” som fick fantasin att gå igång.

Publicerad .
Gun Anderssén-Wilhelms ungdomsroman Nattläger.

Nattläger som kurs i överlevnad

Hur klarar man livhanken i skogen utan mobil och gps? I ungdomsboken Nattläger skriver Gun Anderssén-Wilhelms om utsatthet och vänskap samt överlevnadsförmåga under ett par dramatiska dygn på den österbottniska landsbygden.

Publicerad .
Lena Kårelands biografi över George Sand

George Sand: Älska det är allt!

”Vårt liv är gjort av kärlek, att inte längre älska är att inte längre leva” skrev George Sand år 1871. Lena Kåreland har porträtterat George Sand i en biografi som sätter in Sands författarskap i ett historiskt sammanhang.

Publicerad . Uppdaterad .

SCENKONST

Bländande analys av begär på Q

Vad är det som styr våra handlingar egentligen? I sin nya pjäs Jotain toista granskar Milja Sarkola det personliga begäret med en klarsyn som känns både skoningslös och befriande.

Publicerad .

Äldre damer spelar äldre primadonnor

Endast fyra föreställningar finns i spelprogrammet av Lost Primadonnas - ett flerårigt projekt som nu har urpremiär på kulturhuset Karelias scen i Ekenäs. De medverkande säger att pjäsen är ett drama som har sina roligheter, men som ändå är ganska allvarlig.

Publicerad .

Klä din själ i teaterkostym

Att få klä sig i en teaterkostym kan göra under. Dräkterna är gjorda för att ge styrka och mod åt bäraren. Att en vanlig vardag få bli någon annan kan vara befriande. I bästa fall hittar man sitt sanna jag.

Publicerad .

FILM & TV

svartvit film, the addams family, the artist, jezebel, tv-serie, skärmdumpar

Svartvita filmer bedrar dina sinnen

Har du någonsin föreställt dig hur en svartvit film ser ut i färg? Om du har, är det sannolikt att dina föreställningar inte alls motsvarar verkligheten. Kolla in här.

Publicerad . Uppdaterad .
Arthur Franck, Oskar Forstén

Jante Redux 3

Du skall inte tro att du är något. Den första paragrafen i Jantelagen summerar fint vad hela mentaliteten bygger på. Filmmakarna Arthur Franck och Oskar Forstén undersöker fenomenet Jante genom fem filmer under dokumentärfilmsprojektet dox@net.

Publicerad . Uppdaterad .
Eddard Stark (Sean Bean)

TV-seriens musikaliska visitkort 3

Nästan varje TV-serie inleds med en signaturmelodi eller en temalåt. TV-bolagen hade länge egen personal och ofta egna orkestrar som producerade signaturerna men nu för tiden använder man ofta låtar av rock- och popkaraktär.

Publicerad . Uppdaterad .

EUROVISION

Vem vinner UMK 2015? 3

Lördagens final bjuder på allt från bhangra och barock till reaggeton och punk. Läs De Eurovisas synpunkter om de nio finalbidragen och berätta vem du hejar på!

Publicerad .

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

Långläsning

skärmglasögon

Virtuella verkligheter kan få dig att må bättre

Forskning visar att virtuella verkligheter kan hjälpa människor att lindra eller bli av med mentala problem såsom fobier och posttraumatisk stress. Teknologin har blivit både rejält billigare och bättre under senare år, men trots det så används den knappt alls inom psykoterapin.

Publicerad . Uppdaterad .
en svartråtta

Den svarta råttan kan få upprättelse 2

Det är möjligt att den svarta råttan inte alls bär skulden för de upprepade utbrott av böldpest som genom historien pinade Europa. Det visar ny internationell forskning. Forskarna tror nu att pesten kan ha härstammat från gerbiler i Asien.

Publicerad . Uppdaterad .
Pieter Breughel den äldre målade "Döden triumferar" på 1500-talet.

Superbakterierna sprider sig som pesten 18

Antibiotikaresistenta bakterier sprider sig nu snabbare än vad någon kunde ana. Läkarna befarar att våra nuvarande antibiotika slutar fungera innan vi får nya läkemedel.

Publicerad . Uppdaterad .
Jumbo i Vanda.

Är hypermarketarnas tid förbi? 28

Vi är inte längre intresserade av att handla på enorma stormarknader, som har allt från mat och kläder till elektronik. I stället ser forskare att kunderna nu lockas av mindre närbutiker – och att de stora utrymmena i stormarknaderna snart kan bli ett problem.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Nyligen publicerat

 • Luokkakokous, Sami Hedberg, Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa
  Publicerad .

  Finsk & svensk humor - kan det bli roligare?

  Veckans finska humordos levereras av tre fulla män på väg mot en klassträff. Veckans svenska klasskomedi satsar på snygga skådisar i vackra miljöer. Men hur roligt är det – egentligen?

 • Björn Suomivuori poserar i X3M-tv:s studio och funderar hur han skulle posera på pärmen till Rolling Stone.
  Publicerad .

  Svenskfinlands egen Voice-stjärna i elden i kväll

  I kväll gäller det för Helsingforsmusikern Björn Suomivuori - då är han en av de tävlande i The voice of Finlands så kallade battle. Se vår video från Björns besök i Morgonöppet!

 • jens lapidus
  Publicerad . Uppdaterad

  Vart tog hjälten vägen?

  Idag verkar de klassiska hjältarnas tid vara förbi. De dygdiga förebilderna har blivit töntiga och omoderna och ersatts av popidoler, idrotts- och filmstjärnor. Somliga hjältar har rentav bytt skepnad och blivit onda. Vart tog de goda hjältarna vägen? Och hur kommer det sig att brottslingar blivit hjältar i deckare och TV-serier?

 • Medina
  Publicerad .

  STK + Pampas Nationaldag = sant

  Radio X3M deltar i Pampas Nationaldag genom att hämta Svenska Talande Klubben med Medina och Stök till kvällsfesten. Dessutom sänder Stiftelsen direkt från olympiaden.

 • Japanese pop girl group Momoiro Clover Z perform during the MTV Video Music Awards Japan 2013 in Chiba, near Tokyo, Japan,.
  Publicerad . Uppdaterad

  Asien är guldgruvan för låtskrivare

  Japanerna älskar inte bara tomten och Lappland, de gillar också soundet vi har på vår musik. De gillar det så mycket att de importerat massor med låtskrivare från Norden. Hur ska du göra för att ta dig in på musikmarknaden?

 • Peter Svanström, singersongwriter från Jakobstad
  Publicerad .

  Svanström med Vingar som bär

  Jakobstadsmusikern Peter Svanström debuterar på Danslistan med nya låten Vingar som bär. Ett album är på kommande i vår med låtar mitt-i-livet. Vingar som bär är en kärleksballad och som vanligt står Svanström för både text och musik.

 • Janne Grönroos, Pata Degerman, Fredrika Lindholm
  Publicerad .

  "Pissa inte i motvind" är en lögn!

  Du känner till uttrycket ”att pissa någon i ögat” som man brukar säga om man för någon bakom ljuset? Det gör dagens gästprogramledare Pata Degerman också. Men kanske på ett lite annat sätt än resten av oss.

 • Nina Roos i tv-studion.
  Publicerad .

  En gång tvilling - alltid tvilling

  Nina Roos är en av Nordens mest lysstarka målare. Med henne finns alltid hennes tvillingsyster, konstkritikern Rita Roos.

 • Ett hjärta inristat i en björk
  Publicerad . Uppdaterad

  Vårt behov av naturen

  FIlmer som Wild, Into the wild och författare som skriver i Nature writing-genren visar på vårt behov av naturen som en plats för kontemplation, en källa till kraft och styrka, en tyst och stillsam oas mitt i allt larm och brus.

 • Natalia Giloeva producerar Yles nyheter på karelska.
  Publicerad . Uppdaterad

  Yle börjar sända radionyheter på karelska

  Från och med den 27 februari börjar Yle sända nyheter på ett nytt språk - karelska. Nyhetssändningarna, Yle uudizet karjalakse, hörs hädanefter varje fredag eftermiddag i regionalradion Yle Pohjois-Karjala.

 • Svampbob och hans team
  Publicerad . Uppdaterad

  Svampbob i Dostojevskijs fotspår

  Ett försvunnet recept på krabburgare orsakar kaos i samhället. Svampbob fyrkant är inte utflippad nog för att övertyga recensenten om att se filmen istället för tv-serien.

 • rosa Sofia Silvén
  Publicerad . Uppdaterad

  Nej, du får inte heta precis vad du vill!

  Vårt namnsdagsfirande går tillbaka till gamla helgonkalendrar och har efter det gått via kungligheter till borgerligheten och slutligen till folket. Rosa Sofia Silvén har tagit reda på mer om den här traditionen.

 • svartvit film, the addams family, the artist, jezebel, tv-serie, skärmdumpar
  Publicerad . Uppdaterad

  Svartvita filmer bedrar dina sinnen

  Har du någonsin föreställt dig hur en svartvit film ser ut i färg? Om du har, är det sannolikt att dina föreställningar inte alls motsvarar verkligheten. Kolla in här.

 • Fredrika Lindholm och André Karring.
  Publicerad .

  Lägg inte ut dina brott på nätet1

  André Karring har vikarierat Succémorgon under de två föregående somrarna. Under den tiden har han ringt en massa skämtsamtal, men den här gången fick han smaka på egen medicin.