Hoppa till huvudinnehåll

"Vi hade tyllkjolar före Sex and the City"

Jaana Varkki-Terho skapar festmode med parisisk känsla.

Jaana Varkki-Terho från Muotikuu i Åbo, där alla hennes designade kläder sys, berättar att hon hade tyllkjolar före den amerikanska tv-serien Sex and the City. Nu inför vårens och sommarens fester visar hon sina nyaste kreationer.

Är du en vardagsspion?

Anne Hietanen filosoferar kring självutnämnda poliser.

Är du en vardagsspion? En självutnämnd polis? En ordningsman utsänd av Lifvet självt? Skulle hela samhällstaket ramla ihop utan dig? Skulle det bli kaos? Ja, det skulle det! Därför jobbar du 24/7. Aldrig ledig. Vardagsspion? Fnys! Snarare vardagshjälte.

Varför måste mamman dö?

I animerade filmer av idag dör mamman.

I animerade filmer lever mammorna farligt – de blir skjutna, de dödas med spjut, de blir uppätna, de drunknar, eller så dör de oförklarligt nog från en scen till en annan. Varför har det blivit så?

Konsten tröstar i kristider

Professor Henrik Meinander om konstens roll i kriser.

Konstnärer har fått tolka folkets känslor i goda tider och dåliga. Särskilt körsången har varit viktig i kristider, säger historikern Henrik Meinander.

Med rätt att spionera

Matti Putkinen – vardagslivets James Bond.

Under fortsättningskriget sysslade också Finland med spionverksamhet. Många som opererade bakom den ryska gränsen gjorde det av hat och politisk övertygelse. En av dem var Matti Putkinen, en vardagslivets James Bond.

Musik

En gul sånggrupp med glasögon

Vier Brillen spelar på Nordisk Visfest i Hangö.

Det är inte många i svenskfinland som upplevt de gulklädda göteborgarna Vier Brillen på scen. Ett fåtal kanske har hört någon av deras låtar. Nu kommer de till Nordisk Visfest i Hangö i sommar. Ett bra val av visarrangörerna som vet att publiken kommer till Kulturmagasinet Victor för att ha roligt.

Prince - en kameleont på scen

Björn Krause minns två konserter med Prince

Jag såg Prince två gånger. Första gången i Stockholm under Sign O The Times-turnén i maj 1987, andra gången i Helsingfors i juli 2011, den enda gången han var i Finland. Här följer några minnen och intryck av konserterna. Med lite utomstående hjälp.

Lasso

Hans roman är en tidsmaskin

Rein Raud tar dig på en tidsresa till ett svunnet Estland.

Den estniske författaren Rein Raud har skrivit en roman som skildrar självständighetskampen i slutet av 80-talet.

Stugliv

Litteratur

En dystopi om att vara dömd till lycka

Jevgenij Zamjatins 1920-talsklassiker ständigt aktuell.

Kan man bli olycklig av för mycket lycka? Kan man tvinga folk att vara lyckliga? Är lycka = ofrihet? Och vad har Legofilmen gemensamt med den sovjetiske författaren Jevgenij Zamjatins 1920-talsklassiker Vi?

#minkör

Veckans filmer

Ett sätt att mätta Zlatan-hungern

Flyhänt berättat om karismatisk stjärna.

Dokumentären Den unge Zlatan skildrar resan från hemmalaget ut i stora världen. Silja Sahlgren-Fodstad blir mest drabbad av hur snabbt publiken pendlar mellan lyrisk hyllning och brutal sågning.

Sagofilm som actionspex

Mer knytnävsslagsmål än saga i The Huntsman: Winter’s War.

Knytnävsslagsmålen överskuggar stämning och spänning, tycker Viktor Granö om den senaste omruskningen av Snövitsagan, The Huntsman: Winter’s War.

Scenkonst

Asfaltsänglar störtar i Sibbopjäs

Premiär är det om en knapp vecka i Lilla Villan i Sibbo.

Johanna Holmströms roman om två tonårsflickors våldsamma kulturkrockar blir nu teater. Premiär är det om en knapp vecka i Lilla Villan i Sibbo.

Att som vuxen möta sin mobbare

Radioteaterns hörspel är tänkvärt och sorgligt.

Två män och en pistol figurerar i Radioteaterns hörspel "Det du minns". Det blir inte speciellt nervkittlande, men nog tankeväckande, skriver Maria Lindh-Garreau.

Konst

Kviltkonstnär Annika Lund

Hon kombinerar sina intressen i en speciell hantverksteknik.

Annika Lund målar med både färg och symaskin och gör avancerade tavlor i tyg hon färgat själv och broderat både med maskin och för hand.

Dokumenterat

Mode och design

Se senaste Belle Epoque med matdesignern Marije Vogelzang

Marije Vogelzang vill lyfta fram örter och mattraditioner.

Matdesignern Marije Vogelzang från Nederländerna, har grundat en egen matdesignakademi. För henne är smakens form det viktigaste. Vi ska inte överromantisera maten, säger hon. Gafflar och knivar har någon gång varit ny design.

Välkommen Heliga Valborg!

Pia-Maria Lehtola smyckar hemmet inför valborg.

Den skira, spirande våren knackar på dörren. Valborg är högtiden då vi berusas av skönhet och känslan av en ny början. Jag smyckade mitt hem med tre olika stilleben för att bjuda Valborg på visit!

Kulturpoddar

Fördjupningar

Berlins bästa bastu finns i en gammal brandbil

Konstnären Dida Zende har skapat ett finskt smultronställe.

En vedeldad bastu i en gammal brandbil. En liten bar. En mongolisk jurta. En iskall dusch. En vattenfylld plastkub att doppa sig i. En rostig tunna att elda i. En gammal bensinstation och kolhandel. Se där: Ett finskt smultronställe mitt i Berlin.

Film och tv

Game of Thrones: var blev vi?

Ted Forsström berättar var alla karaktärer befinner sig.

Världens mest populära och råddiga teveserie fortsätter med säsong sex natten mellan söndag och måndag! Ted Forsström har sammanställt en behändig lista på var alla viktiga karaktärer befinner sig just nu.

Tusen kilo makaroner och ett grishuvud

Flyktingvågen når Åbo hösten 2015.

När flyktingströmmen nådde Finland senaste höst, var det många som ville hjälpa och några som ville provocera. Fler frivilliga än någonsin ställer upp, men så kan det också dyka upp ett grishuvud utanför en flyktingförläggning. Mikaela Weurlander återvänder till sina upplevelser från en TV-dokumentärinspelning om vardagen på en flyktingförläggning i Åbo.

Eurovisionen

Nyligen publicerat