Varför fascinerar ondskan? 1

De onda, komplexa hjältarna finns till för att de är intressantare än tråkiga goda hjältar, men de utmanar också ett svart-vitt moraltänkande anser religionsvetaren Sofia Sjö.

Publicerad .
Pertti Kurikan nimipäivät

Dokumentären Kovasikajuttu nu på Arenan

Dokumentären Kovasikajuttu, som handlar om punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät, finns nu tillgänglig i tre månader på Arenan. Punkbandet PKN representerar Finland i Eurovision Song Contest i Wien i maj

Publicerad .
Sånggruppen The Temptations

Hitlåtarna som spelades in i ett garage 2

Under hela 60- och början av 70-talet dominerades hitlistorna av ett skivbolag. Tamla Motown fanns i Detroit och namnet kom från att staden var en av de största biltillverkarna på den tiden, a motortown. Då Barry Gordy bildade bolaget år 1959 så köpte han också ett gammalt hus för de 800 dollar som han hade fått låna av föräldrarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Mommovarning! 2

Att bli kallad mommo har inte alltid varit något positivt. I dag är det en komplimang. Webbproducenten Henna-Kaisa Sivonen har skrivit en handbok för den som vill vara en mommo.

Publicerad . Uppdaterad .
Jean Sibelius i salen på Ainola

Veckans Sibbe: I dagboken för 100 år sedan

Våren 1915 var Jean Sibelius 49 år och en flitig dagboksskrivare. Han ventilerade sin tankar och känslor och skrev både om vardagliga företeelser och om sitt komponerande. Då och då gläntade han också på dörren till sitt inre. I mars fick han sin violinsonatin op.80 färdig.

Publicerad . Uppdaterad .
Lars Sunds Natten är ännu ung

Natten är ännu ung 40 år

När Lars Sund gav sig ikast med att skriva debutromanen "Natten är ännu ung" ville han skriva om uppror, längtan bort, frustrationer, fester, kamratskap, köttets lust samt känslornas berg- och dalbana. I år fyller denna klassiska ungdomsroman 40 år.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Vi älskar 90-talet!

Det var en tidig novembermorgon. Jag och min bror vandrade med sömnen fortfarande i ögonen från hamnen vid Stadsgården i Stockholm, riktning Globen

Publicerad .
Amerikansak skådespelaren Leonard Nimoy känd från Star Trek

Spock sjunger bland stjärnorna

När universum häromdagen nåddes av sorgebudet att Leonard Nimoy gått bort var det en hel värld som mindes hans fenomenala insatser i Star Trek. Det var ändå förvånansvärt få som mindes hans karriär inom musiken.

Publicerad .
Nils W "Limpan" Lindholm och Ebba Löfström, Visans Vänner i Helsingfors, 1973

Ebba ville vara med i herrklubben

År 1945 grundades Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors som den andra visföreningen i Norden. Herrarna i Helsingfors hade tänkt sig en herrklubb ungefär såsom Akademiska Sångföreningen, men den första som svarade på uppropet i Hufvudstadsbladet var Ebba Löfström, som ville vara med och sjunga visor.

Publicerad .

Lasso

jens lapidus

Vart tog hjälten vägen? 2

Idag verkar de klassiska hjältarnas tid vara förbi. De dygdiga förebilderna har blivit töntiga och omoderna och ersatts av popidoler, idrotts- och filmstjärnor. Somliga hjältar har rentav bytt skepnad och blivit onda. Vart tog de goda hjältarna vägen? Och hur kommer det sig att brottslingar blivit hjältar i deckare och TV-serier?

Publicerad . Uppdaterad .
Ur Arcadas kortfilm för Lasso

Sanningen på 1 minut: Hjältar

Säg det på 1 minut! Det är det enda kravet för att få göra kortfilm för Lasso. Ja, nå, sen skall filmen också vara rolig. Och av hög kvalitet. Och gjord på ett tema som Lasso bestämmer. Men annars fritt fram. Lasso gav uppgiften åt en grupp filmstuderande och här är resultatet.

Publicerad .
Lasso

Lasso kastar loss

När solen och värmen kryper sakteligen fram i Finland är det dags att samla på vårtecken. Samhälls- och kulturprogrammet Lasso på Yle Fem är ett av de säkraste att spana in.

Publicerad . Uppdaterad .

SCENKONST

Mannen utan minne första gången på svenska 1

En av filmregissören Aki Kaurismäkis mest kända filmskapelser "Mannen utan minne" sätts för första gången upp som teaterpjäs på svenska. Den har premiär på Dramaten i Stockholm på torsdag.

Publicerad .
Foto från Pubertets-manual

Nidbilder av vuxenrollen

Hur tacklar man föräldraskapet när barnen kommit in i puberteten? I Unga Teaterns Pubertets-manual diskuteras rollfördelning och spelregler via fyra parodiska porträtt av vuxna som landat rejält snett i sin vuxenroll.

Publicerad .
Foto från Jakten på det försvuna ljudet

Jakten på det försvunna ljudet

Vet du hur det låter när sniglar pussas? I Teater Taimines nya turnépjäs för barn i dagisåldern handlar det om konsten att lyssna, också till det som bara kan anas när det är riktigt tyst.

Publicerad .

FILM & TV

Kira Åkerström-Kekkonen på Food Truck området i San Francisco

Premiär för nya TV-programmet "Mat med Kira"

Kira Åkerström-Kekkonen kammade hem segern i finska Masterchef 2013. Nu är hon aktuell med tv-programet ”Mat med Kira” som får sin premiär på Yle Fem torsdagen 5 mars 2015.

Publicerad . Uppdaterad .
En glad Elmer Bäck på den röda mattan på Berlinale 2015

Elmer Bäcks 24 timmar av berömmelse

Under filmfestivalen Berlinale skrev Elmer Bäck finländsk filmhistoria. Tomas Jansson följde med honom före, under och efter, för radioprogrammet Dokumenterat,

Publicerad . Uppdaterad .
Bloodline

Har du hört om Bloodline och Fittstim?

Bloodline är serien vi ser fram emot efter House of Cards. Petter Sandelin tycker att Bloodline och Fittstim ska finnas med på ditt tv-schema i mars.

Publicerad .

UTSTÄLLNINGAR

Nina Roos i tv-studion.

En gång tvilling - alltid tvilling

Nina Roos är en av Nordens mest lysstarka målare. Med henne finns alltid hennes tvillingsyster, konstkritikern Rita Roos.

Publicerad . Uppdaterad .
konstverk

”Wow-faktorn kommer först efter en tid”

Det första intrycket i Konsthallen i Borgå bedrar lätt en alltför rastlös betraktare. Utställningen Intermediate Space bjuder på spännande modern textilkonst från Holland, Sverige och Finland.

Publicerad .

LITTERATUR

Att skapa ”Eva Dahlgren”

På vilka sätt skapas bilden av jaget i Eva Dahlgrens rocktexter och i tidningspressen under åren 1980-2000? Det är temat i Anna Biströms doktorsavhandling som hon nyligen lade fram vid Humanistiska fakulteten på Helsingfors universitet.

Publicerad .
Ett rökmoln uppstod efter explosionen vid reaktor 3 i Fukushima

Monstret i soluppgångens land2

Tänk dig att leva hela din barndom utan att få leka utomhus. Det är verklighet för de barn som bor i närheten av de havererade kärnkraftverken i Fukushima.

Publicerad .
Ett hjärta inristat i en björk

Vårt behov av naturen

FIlmer som Wild, Into the wild och författare som skriver i Nature writing-genren visar på vårt behov av naturen som en plats för kontemplation, en källa till kraft och styrka, en tyst och stillsam oas mitt i allt larm och brus.

Publicerad .

EUROVISION

"Den sociala skammen begränsar oss alla" 28

Normer begränsar oss alla. Vi alla bär egenskaper som begränsar oss. Pertti Kurikans Nimipäiväts UMK-seger påminner om hur självacceptans, mod och delaktiget är förutsättningar för att bli det man kan, skriver Sebastian Bergholm.

Publicerad . Uppdaterad .
Guy Sebastian representerar Australien i ESC 2015 i Wien.

Australien valde sin Eurovisionsrepresentant

Det är Idolvinnaren Guy Sebastian som kommer att sjunga för Australien i maj. Landet deltar i sångtävlingen för första gången och sätter sina kort på den prisbelönta sångaren från Adelaide.

Publicerad . Uppdaterad .

Fördjupad

Hammershøis himmelska tysta rum

Den danska konstnären Vilhelm Hammershøi (1864-1916) är känd för sina tysta, mjuka interiörer. Ofta ser betraktaren en kvinna i svart klänning med det mörka håret uppsatt i en lös knut. Vem är kvinnan och varför vill hon vara i fred?

Publicerad .
Colonist / Mechanical

Finlandssvensk proge à la Colonist 2

Mitt i allt kommer jag på mig själv med att spela luftgitarr. När har finlandssvensk musik senast fått mig att spontant börja lira luftgitarr? Har det ens någonsin tidigare hänt? Jag tror inte det. Colonist – anåda!

Publicerad . Uppdaterad .
The Theory of Everything

Stephen Hawking och teorin om allting 2

"Teorin om allting", så heter den nu aktuella, Oscarbelönade filmen om kosmologen Stephen Hawking, mannen som har gett sjukdomen ALS ett ansikte. Filmen är bra, konstaterar Marcus Rosenlund, men kan verklighetens Hawking leva upp till all hype kring hans person?

Publicerad . Uppdaterad .

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

Yle Arenan - Titta och lyssna

Nyligen publicerat

 • Frej Lindfors
  Publicerad .

  Einleista psalmer och vigulanta katter i Liljendalrevyn

  Äntligen är det dags igen! Årets Liljendalrevy "Einleist", med premiär den 14 mars, är både rolig och stämningsfull. Yle Östnyland hängde med på en av övningarna. Se bilder!

 • Pertti Kurikan nimipäivät
  Publicerad . Uppdaterad

  Dokumentären Kovasikajuttu nu på Arenan

  Dokumentären Kovasikajuttu, som handlar om punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät, finns nu tillgänglig i tre månader på Arenan. Punkbandet PKN representerar Finland i Eurovision Song Contest i Wien i maj

 • Kinesisk målning med oxar, kor och en Buddha
  Publicerad . Uppdaterad

  Förstå dagens Kina via konsten

  Den kinesiska konstens genombrott sker samtidigt med uppgången i den kinesiska ekonomin. Kina expanderar globalt men konstnärerna söker sig till sina rötter.

 • Benjamin Karmi är med i Temptation Island.
  Publicerad . Uppdaterad

  Uppdrag: förför upptagna kvinnor

  Benjamin Karmi har som uppgift att stöta på upptagna kvinnor på en paradisö i tv-serien Temptation Island. Han säger att han inte gått med för att förstöra något förhållande.

 • Maria Frände och Ida-Marie Jungell
  Publicerad . Uppdaterad

  En ny bloggala i Svenskfinland1

  En av höstens största händelser i bloggosfären är galan som tjejerna bakom Facebook-gruppen Finlandssvenska bloggare tänker ordna i november.

 • en duva satt på en gren och funderade på tillvaron,
  Publicerad . Uppdaterad

  En duva satt på en gren - alla goda ting är tre?

  Efter ”Sånger från andra våningen” och Du levande” levererar Roy Andersson ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Och tvingar åskådaren att fundera över om filmen är lika imponerade som dess titel?

 • Författaren Susanne Ringell
  Publicerad . Uppdaterad

  Susanne Ringell 60 år

  Yle Kultur vill hylla Susanne Ringell på hennes 60 års dag. Hon är en av våra allra starkaste författarröster med ett skimrande språk.

 • Sånggruppen The Temptations
  Publicerad . Uppdaterad

  Hitlåtarna som spelades in i ett garage2

  Under hela 60- och början av 70-talet dominerades hitlistorna av ett skivbolag. Tamla Motown fanns i Detroit och namnet kom från att staden var en av de största biltillverkarna på den tiden, a motortown. Då Barry Gordy bildade bolaget år 1959 så köpte han också ett gammalt hus för de 800 dollar som han hade fått låna av föräldrarna.

 • Santa Cruz tillsammans med Succémorgon.
  Publicerad . Uppdaterad

  Finsk rock på amerikansk tv

  Hur lyckas man få sina låtar spelade på en stor amerikansk tv-kanal? Killarna från Santa Cruz vet.

 • Sofia Sjöö och ondskan
  Publicerad . Uppdaterad

  Varför fascinerar ondskan?1

  De onda, komplexa hjältarna finns till för att de är intressantare än tråkiga goda hjältar, men de utmanar också ett svart-vitt moraltänkande anser religionsvetaren Sofia Sjö.

 • Guy Sebastian representerar Australien i ESC 2015 i Wien.
  Publicerad . Uppdaterad

  Australien valde sin Eurovisionsrepresentant

  Det är Idolvinnaren Guy Sebastian som kommer att sjunga för Australien i maj. Landet deltar i sångtävlingen för första gången och sätter sina kort på den prisbelönta sångaren från Adelaide.

 • Andreas Rothlin Svensson i rollen som "mannen" i teatern "Mannen utan minne".
  Publicerad . Uppdaterad

  Mannen utan minne första gången på svenska 1

  En av filmregissören Aki Kaurismäkis mest kända filmskapelser "Mannen utan minne" sätts för första gången upp som teaterpjäs på svenska. Den har premiär på Dramaten i Stockholm på torsdag.

 • 90-talet
  Publicerad . Uppdaterad

  Vi älskar 90-talet!

  Det var en tidig novembermorgon. Jag och min bror vandrade med sömnen fortfarande i ögonen från hamnen vid Stadsgården i Stockholm, riktning Globen

 • krista siegfrids
  Publicerad . Uppdaterad

  Krista Siegfrids klarar inte av att vara lat1

  Artisten Krista Siegfrieds har alltid tusen järn i elden. Efter Nio frågar henne hur hon gör för att varva ner. Svar: Det gör hon inte.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Skapa en klyscha och vinn Mellobiljett!

  Vi har två biljetter till finalen av Melodifestivalen och de kan bli dina!