Hoppa till huvudinnehåll

Dans till Bachs ära

Dans till Bachs ära. Premiär på Nationalbaletten.

Tänk dig att någon spelar på dig som om du var en cello och att du plötsligt också ställs upp och ner. Så här går det till i Nationalbalettens uppsättning av spanjoren Nacho Duatos koreografi BACH. Forms of Silence and Emptiness.

"Vi hade tyllkjolar före Sex and the City"

Jaana Varkki-Terho skapar festmode med parisisk känsla.

Jaana Varkki-Terho från Muotikuu i Åbo, där alla hennes designade kläder sys, berättar att hon hade tyllkjolar före den amerikanska tv-serien Sex and the City. Nu inför vårens och sommarens fester visar hon sina nyaste kreationer.

Musik

En gul sånggrupp med glasögon

Vier Brillen spelar på Nordisk Visfest i Hangö.

Det är inte många i svenskfinland som upplevt de gulklädda göteborgarna Vier Brillen på scen. Ett fåtal kanske har hört någon av deras låtar. Nu kommer de till Nordisk Visfest i Hangö i sommar. Ett bra val av visarrangörerna som vet att publiken kommer till Kulturmagasinet Victor för att ha roligt.

Prince - en kameleont på scen

Björn Krause minns två konserter med Prince

Jag såg Prince två gånger. Första gången i Stockholm under Sign O The Times-turnén i maj 1987, andra gången i Helsingfors i juli 2011, den enda gången han var i Finland. Här följer några minnen och intryck av konserterna. Med lite utomstående hjälp.

Lasso

Med rätt att spionera

Matti Putkinen – vardagslivets James Bond.

Under fortsättningskriget sysslade också Finland med spionverksamhet. Många som opererade bakom den ryska gränsen gjorde det av hat och politisk övertygelse. En av dem var Matti Putkinen, en vardagslivets James Bond.

Är du en vardagsspion?

Anne Hietanen filosoferar kring självutnämnda poliser.

Är du en vardagsspion? En självutnämnd polis? En ordningsman utsänd av Lifvet självt? Skulle hela samhällstaket ramla ihop utan dig? Skulle det bli kaos? Ja, det skulle det! Därför jobbar du 24/7. Aldrig ledig. Vardagsspion? Fnys! Snarare vardagshjälte.

Stugliv

Litteratur

#minkör

#minkör: Jag var med och startade Pedavoces

Marja-Lena Södergård har sjungit i kör hela livet.

Jag var med och startade Pedavoces under PFs första år. Det var en trevande start. Någon hade varit med i en studentkör, jag hade sjungit hela mitt liv men i stämmor först gymnasiet, berättar Marja-Lena Södergård från Vasa.

Dystopier och katastrofer

Prepperrörelsen är ständigt beredd på katastrofer

En prepper förbereder sig för potentiella katastrofer.

Vårt samhälle blir allt mera sårbart då vi gör oss beroende av el och internet - vad händer om allt kollapsar och systemen slås ut? En så kallad prepper ger tips på hur du klarar dig om katastrofen slår till.

En dystopi om att vara dömd till lycka

Jevgenij Zamjatins 1920-talsklassiker ständigt aktuell.

Kan man bli olycklig av för mycket lycka? Kan man tvinga folk att vara lyckliga? Är lycka = ofrihet? Och vad har Legofilmen gemensamt med den sovjetiske författaren Jevgenij Zamjatins 1920-talsklassiker Vi?

Veckans filmer

När världen går under står kvinnan pall

Varför dystopier passar bra för kvinnlig empowerment.

De senaste åren har det uppstått en trend av dystopiska skildringar skrivna av kvinnor och med unga kvinnor som huvudpersoner. Startskottet gick med Suzanne Collins trilogi Hunger Games, Hungerspelen som i bokform sålt mer än hela Harry Potter-serien och blev en lika populär filmserie i fyra delar.

Scenkonst

Jag vill läsa din mentalvårdsberättelse

Radioteatern återskapar Lappvikens sjukhus.

Under Konstens natt öppnar Radioteatern en del av utrymmena i Lappvikens nedlagda mentalsjukhus och återskapar rum och röster från svunna tider. Kan du hjälpa till genom att berätta dina minnen som patient, anhörig eller vårdare? Skriv din berättelse här.

Asfaltsänglar störtar i Sibbopjäs

Premiär är det om en knapp vecka i Lilla Villan i Sibbo.

Johanna Holmströms roman om två tonårsflickors våldsamma kulturkrockar blir nu teater. Premiär är det om en knapp vecka i Lilla Villan i Sibbo.

Konst

Konsten tröstar i kristider

Professor Henrik Meinander om konstens roll i kriser.

Konstnärer har fått tolka folkets känslor i goda tider och dåliga. Särskilt körsången har varit viktig i kristider, säger historikern Henrik Meinander.

Dokumenterat

Mode och design

Se senaste Belle Epoque med matdesignern Marije Vogelzang

Marije Vogelzang vill lyfta fram örter och mattraditioner.

Matdesignern Marije Vogelzang från Nederländerna, har grundat en egen matdesignakademi. För henne är smakens form det viktigaste. Vi ska inte överromantisera maten, säger hon. Gafflar och knivar har någon gång varit ny design.

Välkommen Heliga Valborg!

Pia-Maria Lehtola smyckar hemmet inför valborg.

Den skira, spirande våren knackar på dörren. Valborg är högtiden då vi berusas av skönhet och känslan av en ny början. Jag smyckade mitt hem med tre olika stilleben för att bjuda Valborg på visit!

Kulturpoddar

Fördjupningar

Varför måste mamman dö?

I animerade filmer av idag dör mamman.

I animerade filmer lever mammorna farligt – de blir skjutna, de dödas med spjut, de blir uppätna, de drunknar, eller så dör de oförklarligt nog från en scen till en annan. Varför har det blivit så?

Berlins bästa bastu finns i en gammal brandbil

Konstnären Dida Zende har skapat ett finskt smultronställe.

En vedeldad bastu i en gammal brandbil. En liten bar. En mongolisk jurta. En iskall dusch. En vattenfylld plastkub att doppa sig i. En rostig tunna att elda i. En gammal bensinstation och kolhandel. Se där: Ett finskt smultronställe mitt i Berlin.

Film och tv

Slumpen förde Johanna Koljonen till Sverige

Johanna Koljonen blev du med hela Sverige 2010 i På spåret.

Hon är föreläsare, författare, kritiker, jounalist och programledare. Hon fick stora journalistpriset i Sverige år 2011 och vann frågesporten På spåret år 2010. Därtill är hon också en stor påverkare.

Game of Thrones: var blev vi?

Ted Forsström berättar var alla karaktärer befinner sig.

Världens mest populära och råddiga teveserie fortsätter med säsong sex natten mellan söndag och måndag! Ted Forsström har sammanställt en behändig lista på var alla viktiga karaktärer befinner sig just nu.

Eurovisionen

Nyligen publicerat

 • Inte bara rumpan bar när Tom of Finland gör rentré

  Också konstnären Touko Laaksonens personlighet blottas.

  Finlands hittills mest omfattande exposé av Tom of Finland visas på Helsingfors Konsthall hela sommaren. Utställningen The Pleasure of Play är fylld av klassisk homoerotisk konst, men visar också nya sidor av konstnären Touko Laaksonen.

 • Slumpen förde Johanna Koljonen till Sverige

  Johanna Koljonen blev du med hela Sverige 2010 i På spåret.

  Hon är föreläsare, författare, kritiker, jounalist och programledare. Hon fick stora journalistpriset i Sverige år 2011 och vann frågesporten På spåret år 2010. Därtill är hon också en stor påverkare.

 • Dans till Bachs ära

  Dans till Bachs ära. Premiär på Nationalbaletten.

  Tänk dig att någon spelar på dig som om du var en cello och att du plötsligt också ställs upp och ner. Så här går det till i Nationalbalettens uppsättning av spanjoren Nacho Duatos koreografi BACH. Forms of Silence and Emptiness.