Jazzbönan från Vimmerby som blev hela världens Astrid

Från jazzböna och rebell till älskad och firad barnboksförfattare. I den nyutkomna biografin ”Denna dagen, ett liv” ger Jens Andersen ett mångfacetterat porträtt av Astrid Lindgren, och i julas sändes en färsk dokumentärserie om författaren på svensk tv.

Publicerad .
Julia Korander som Ronja Rövardotter på ÅST våren 2015

Ronjas mäktiga vårskrik på ÅST

På Åbo svenska teater gör Julia Korander en fenomenal och frimodig tolkning av Ronja: hon är kavat och känslig på samma gång, varje skiftning i känsloläge kan avläsas med seismometer i hennes ansikte. Och vårskriket skär genom märg och ben.

Publicerad .
Silvana Imam och Beatrice Eli under en fotosession.

Silvana Imam, Beatrice Eli och Edith Södergran

Silvana Imam och Beatrice Eli gör en spelning inspirerad av Edith Södergran. Vi träffar årets mest hajpade svenska hiphopakt Silvana Imam mitt under den hemliga fotosessionen inför presssläppet och lyssnar på vad det är hon vill säga om och om igen.

Publicerad .

Sanningen på 1 minut

Säg det på 1 minut! Det är det enda kravet för att få göra kortfilm för Lasso. Ja, nå, sen skall filmen också vara rolig. Och av hög kvalitet. Och gjord på ett tema som Lasso bestämmer. Men annars fritt fram. Lasso gav uppgiften åt en grupp filmstuderande och trappar upp inför säsongstarten 4.3 med en film i veckan.

Publicerad . Uppdaterad .

Puderrosa är vårens färg i Paris

Vårens starkaste trendfärger presenterades på inredningsmässan Maison & Objet i Paris. Det är ljusa, upplyftande pastellfärger, som skall synas i våra hem. Den milda, puderrosa nyansen syntes redan i gatubilden i Paris. Sanna Raatikainen, agent inom inredningsbranschen, har just anlänt från modemetropolen.

Publicerad . Uppdaterad .

FILM & TV

White God – film som är på bettet

Handen på hjärtat; när såg Du senast en ungersk film? Ifjol? Aldrig? Oberoende av svaret så lönar det sig att genast utöka den ungerska kvoten med ”White God”.

Publicerad .
Joni Luomanen och Heikki Häkkinen

Att rädda livet på en vän

Joni Luomanen och Heikki Häkkinen reste till Thailand för att rädda sin alkoholiserade vän som tappat både gångförmågan och kontakten med den yttre världen. Allt fångades på film, och nu har deras dokumentär Hymyjen maa premiär.

Publicerad .
Bergholms pojkrumsvägg

Filmen om världens bästa okända band

Det finns band som ligger bakom andra bands framgång. De här banden får ofta respekt och beundran men inte kommersiell framgång. Descendents uppfann poppunken och i filmen om bandet får publiken veta historien om ett band som levde i sunkiga knutar, kämpade och som var före sin tid.

Publicerad .

Musik

Bandet Shava.

Shava gör bhangra på finska 1

Nu är det dags att presentera nästa UMK-deltagare, Shava, som sysslar med något verkligen ovanligt – indisk musik på finska. Läs om bandet och kolla in musikvideon för deras tävlingsbidrag här.

Publicerad . Uppdaterad .
Hans on the bass.

Nya låtar på Radio Vegas spellista

Här presenterar Radio Vega litet närmare de nya låtar som kanalen nu börjar spela.

Publicerad . Uppdaterad .
Mona Gustafsson, dansbandssångerska från Sverige

Mona G fortfarande på G

Dansbandssångerskan Mona G är still going strong efter över 40 år i branschen. Hennes senaste radiosingel Jag glömmer ej men jag går vidare röstades in på Danslistans sjunde plats. Som vanligt står Mona Gustafsson för både text och musik själv, vilket inte är helt vanligt bland dansbandsmusikerna.

Publicerad .

Nästan unplugged

Nästan unplugged: Jennie Storbacka

Jennie Storbacka född 1984, uppvuxen i österbottniska Esse, är vår sista artist på Alexandersteatern i Helsingfors. På repertoaren står både poplåtar och verk ur musikaler.

Publicerad .
Jennie Storbacka

Musik ur Fighting Star

Under invigningsgalan av Campus Allegro i Jakobstad i mars 2013 framför Jennie Storbacka låten Ordinary Tears. Låten ingick också i Fighting Star - Wasa Teaters musikalsatsning senare samma år. (Länkar till Fighting Stars kanal på YouTube)

Jekyll & Hyde

Inför Jekyll & Hyde i Åbo

Jennie Storbacka intervjuas inför sin roll i musikalen Jekyll & Hyde på Åbo stadsteater. Jennie berättar om musiken i barndomen, varför det blev musikal och utbudet av finlandssvenska musikalartister. Intervjun gjord 12.11.2012

LITTERATUR

Sagor från hela världen i samma bok

Redan Zacharias Topelius konstaterade i Boken om vårt land från 1875 att ”i detta land bor ett folk av olika härkomst och olika språk”. Nu bekräftas detta även med sagans hjälp i ”När månen skrattade, och andra sagor berättade i vårt land”

Publicerad . Uppdaterad .

Naomi Klein: Det är inte koldioxiden, utan kapitalismen 20

Naomi Klein ställer i sin bok ”This Changes Everything” obekväma frågor om den globala fossilindustrin. Men den här gången ställer hon producenterna, inte konsumenterna till svars.

Publicerad . Uppdaterad .

UTSTÄLLNINGAR

Kurator Juha-Heikki Tihinen från Pro Artibus.

Modernistisk konstnär visas i Galleri Elverket

Rabbe Enckell uppskattas vara en av Svenskfinlands främsta modernistiska konstnärer. Nu visas hans tavlor på Galleri Elverket i Ekenäs. Förutom de här bidrar hans släktingar med alster.

Publicerad .

Bilder om gott och ont

Rumänsk redskapsgymnastik hänförde konstnären Salla Tykkä 2004. I sitt verk Giant undersöker hon frågor om frihet och om våra visuella minnen. Vilken är relationen mellan ett politiskt system och de människor det fostrar fram?

Publicerad . Uppdaterad .
Jean Sibelius på utställningen Din tillgivne

Din tillgivne på Sibeliusmuseum

En utställning om Jean Sibelius öppnar på Sibeliusmuseum i Åbo. Det är framför allt kompositörens mångfacetterade förhållande till Åbo och till stadens kulturliv som lyfts fram på utställningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Miniatyr av medeltida stadsdel i Åbo.

Medeltiden i miniatyr

På Aboa Vetus & Ars Nova-museerna har en ny liten medeltida stadsdel öppnats.

Publicerad . Uppdaterad .
Radioteleskopet ALMA i Chile.

Chile: Kvanthopp på världens tak

På 5 000 meter över havet är luften hälften så tunn som vid havsnivå. Föreställ dig att du skippar vartannat andetag. Det här kan bli jobbigt i längden, insåg Marcus Rosenlund mycket snart då han steg ur jeepen på högplatån Chajnantor i chilenska Anderna.

Publicerad . Uppdaterad .

SCENKONST

Candide i blå peruk

Vad får du om du tar en lekfull operadebuterande regissör, en handfull solister, en stor kör och orkester som är med på noterna? Svar: en fantastisk föreställning och utsålda hus.

Publicerad .
Foto från Hevosten keinu

En älskad familj gör comeback

Sirkku Peltolas pjäser om familjen Kotala har på tio år blivit ett begrepp inom finskt teaterliv, ett slags Niskavuori-saga i bister men galghumoristisk samtidstappning. På Tampereen Työväen Teatteri är den färgstarka familjen nu tillbaka med en ny pjäs i sviten, Hevosten keinu.

Publicerad .
emmi pesonen, ulrika bengts, christina indrenius-zalewski, gunilla hemming,

Radioteatern om äldres utsatthet

Gunilla Hemmings nya radiopjäs Om ett försvinnande tar i Ulrika Bengts regi upp problemet med ensamma åldringar som i sin utsatthet lätt blir offer för olika former av utnyttjade.

Publicerad .

UMK

Mezzosopranen Essi Luttinen, sångaren i Opera Skaala.

Opera Skaala kombinerar opera med EDM

Det är dags att presentera Opera Skaala som deltar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med den verkligen unika låten Heart of a light. Vem står bakom den mystiska Opera Skaala? Ta reda på här och lyssna på deras låt.

Publicerad . Uppdaterad .
Bandet Eeverest.

Eeverest vill bli större än Mount Everest

En UMK-artist per dag, det är vårt mål!. Idag presenterar vi dig Eeverest, Finlands senaste nykomling på EDM-scenen. Bandet tävlar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med låten Love it all away.

Publicerad . Uppdaterad .
Bandet Shava.

Shava gör bhangra på finska 1

Nu är det dags att presentera nästa UMK-deltagare, Shava, som sysslar med något verkligen ovanligt – indisk musik på finska. Läs om bandet och kolla in musikvideon för deras tävlingsbidrag här.

Publicerad . Uppdaterad .

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

Långläsning

Järnväg förändrar Tibet för alltid

En tågresa utan motstycke. Så marknadsför kinesiska resebyråer en färd från den kinesiska staden Golmud till Tibets huvudstad Lhasa. För kineserna är järnvägen strategiskt viktig - men många tibetaner oroar sig över att järnvägen gör deras hemland allt mer kinesiskt.

Publicerad .
Dar al Yasmins frivilliga delar ut gasvärmare till flyktingar i Zaatari i norra Jordanien.

Jordansk vinter slog hårt mot Syrien-flyktingarna

I norra Jordanien har en ovanligt hård vinter betytt svåra prövningar för flyktingarna från Syrien, berättar finlandssvenska Gaelle Sundelin från hjälporganisationen Dar al Yasmin.

Publicerad .
Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

Dachau - prototypen till helvetet6

Marcus Rosenlund minns sitt eget besök i ett koncentrationslägret, KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Nyligen publicerat

 • Fotoutställning på Kabelfabriken.
  Publicerad . Uppdaterad

  Politiska fotografier ställs ut på Kabelfabriken

  Kabelfabrikens fotomuseum ställer ut politiska fotografier som med ett djupt samhällsengagemang beskriver världen i dag. I fotografierna får man se den krassa verkligheten från sju olika länder.

 • Bergholms pojkrumsvägg
  Publicerad . Uppdaterad

  Filmen om världens bästa okända band

  Det finns band som ligger bakom andra bands framgång. De här banden får ofta respekt och beundran men inte kommersiell framgång. Descendents uppfann poppunken och i filmen om bandet får publiken veta historien om ett band som levde i sunkiga knutar, kämpade och som var före sin tid.

 • Ett ensamt gul löv hänger ensamt kvar på en gren.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hur påverkar årstiden ditt framtida jag?

  När du är född på året kan forma dig som vuxen!

 • Irene Hagman och Fatma Matar.
  Publicerad . Uppdaterad

  De kämpar mot vardagsrasismen3

  I kväll ordnas evenemanget Culture Crash i Vasa. Under kvällen får besökarna bland annat lyssna på livemusik, och diskutera vardagsrasism. Temat fortsätter på lördag, när den som vill får prova på att bära en hijab, alltså en slöja.

 • Hans on the bass.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nya låtar på Radio Vegas spellista

  Här presenterar Radio Vega litet närmare de nya låtar som kanalen nu börjar spela.

 • Alina Devecerski och Linnea Henriksson
  Publicerad .

  STK i Åbo slutsåld

  Alina Devecerski och Linnéa Henriksson uppträder i kväll på Svenska Talande Klubben i Åbo. Spelningen är slutsåld. Om du hade planerat att gå på den slutsålda klubben är ändå inte allt hopp ute. Vi streamar klubben här med start kl 21!

 • Mona Gustafsson, dansbandssångerska från Sverige
  Publicerad . Uppdaterad

  Mona G fortfarande på G

  Dansbandssångerskan Mona G är still going strong efter över 40 år i branschen. Hennes senaste radiosingel Jag glömmer ej men jag går vidare röstades in på Danslistans sjunde plats. Som vanligt står Mona Gustafsson för både text och musik själv, vilket inte är helt vanligt bland dansbandsmusikerna.

 • Jannike Sandström och Linda Thompson.
  Publicerad . Uppdaterad

  Elvis Presleys sambo på Vegatoppen

  Det blev en händelserik vecka på Vegatoppen. Fredrik Furu och Benjamin föll ut från listan och i stället kom UMK aktuella Satin Circus in på en sjätte plats. Den största överraskningen var dock Jannike som gick rakt in på en överlägsen första plats som utmanare.

 • Lovisas spelmanslag övar inför 40-årsjubileet 31.1.2015
  Publicerad . Uppdaterad

  Lovisa spelmanslag - spelglädje i fyrtio år

  Det var Åke Grandell som tog initiativet till Lovisa spelmanslag. I januari 2015 firar spelmanslaget sina 40 år.

 • Kåren i Åbo
  Publicerad . Uppdaterad

  Är du en misslyckad Superhjälte?

  Studentteatern i Åbo bjuder in alla misslyckade Superhjältar till sitt café på Kåren.

 • kenneth och maria thelen
  Publicerad . Uppdaterad

  ”Drogerna starkare än allt annat”

  För Maria och Kenneth Thelen började helvetet för tre år sedan, med ett telefonsamtal från polisen sent en natt.

 • Julia Korander som Ronja Rövardotter på ÅST våren 2015
  Publicerad . Uppdaterad

  Ronjas mäktiga vårskrik på ÅST

  På Åbo svenska teater gör Julia Korander en fenomenal och frimodig tolkning av Ronja: hon är kavat och känslig på samma gång, varje skiftning i känsloläge kan avläsas med seismometer i hennes ansikte. Och vårskriket skär genom märg och ben.

 • ari och mona riabacke
  Publicerad . Uppdaterad

  Vi är rädda för att ta beslut

  Vi fattar mellan 2500 och 10 000 beslut per dygn. Ofta fattar vi besluten utan att tänka på hur vi gör det och hur vi kunde göra det bättre, säger beslutspexperterna Ari och Mona Riabacke.

 • gruppbild
  Publicerad . Uppdaterad

  Warlord besöker Succémorgon

  Idag var Mathias ”Warlord” Nygård gästprogramledare i Succémorgon. Efter att Mathias turnerat hela världen med sitt band Turisas hade han äntligen tid att besöka Succémorgon i tre hela timmar.

 • Astrid Lindgren
  Publicerad . Uppdaterad

  Jazzbönan från Vimmerby som blev hela världens Astrid

  Från jazzböna och rebell till älskad och firad barnboksförfattare. I den nyutkomna biografin ”Denna dagen, ett liv” ger Jens Andersen ett mångfacetterat porträtt av Astrid Lindgren, och i julas sändes en färsk dokumentärserie om författaren på svensk tv.