Hoppa till huvudinnehåll

Sabine Forsblom får stort litteraturpris

Maskrosgudens barn når ut över klass- och språkgränser.

Sabine Forsblom har med sina böcker om fattigt arbetarliv i Borgå och Pernå skrivit in Östnyland på den finlandssvenska litterära kartan. Svenska litteratursällskapet premierar henne med ett betydande pris.

Veckans filmer

Martti Suosalo och Samuli Edelman i filmen Tappajan näköinen mies

Ryska skurkar i trist thriller

Bra ingredienser blir oväntat tunn soppa.

Silja Sahlgren-Fodstad har svårt att veta hur hon skall förhålla sig till Med en mördares ansikte. Hur kan ett vinnande koncept bli såhär stelt och klumpigt?

Konst

När knark blir konst

Oscar och Beni dokumenterar droganvändningen i Österbotten.

Oscar Hagen och Beni Köhler har gjort ett personligt porträtt av Österbotten. Det består av fotografier, videor och berättelser. Och temat? Det är droger.

Debatt

Litteratur

Lars Huldén

Lars Huldéns gravepitafier i nytryck

Lars Huldén firar 90 år med nygammal lyriksamling.

”Nej!” – så lyder världslitteraturens kortaste dikt. Dikten ingår i Lars Huldéns lyriksamling ”Läsning för vandrare” som utgavs första gången 1974, men som ny utges på nytt för att hedra författaren som fyller 90 år idag, den 5 februari.

Tapio Koivukari fick Runebergspriset

"En mästerlig skildrare av den lilla människan."

Runebergspriset för år 2016 tilldelades författaren Tapio Koivukari i Borgå på fredagen. Han fick priset för romanen Unissasaarnaaja (Sömnpredikanten).

Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

Musik

Vierge Moderne

Barn

Barndomen - den varar bara ett ögonblick

Anna Blom om att vara mamma, den som är mest behövd.

Att bli mamma; den mest privata känslan och samtidigt - den mest allmänna. Den största lyckan och den djupaste sorgen, funderar Anna Blom

UMK 2016 bakom kulisserna

Första deltävling börjar imorgon gott folk!

På lördag är det dags att festa loss. Första deltävlingen i UMK är äntligen här. Imorgon kommer sex fina artister att ta scenen med storm i en fantastisk direktsändning. Du som tittare får rösta på vem som kommer att gå vidare till finalen. X3M fick också äran att ta en titt bakom UMK-kulisserna.

Makalösa Marion

När en 16-årig frisörstuderande blev Eurovisionsstjärna.

Hon var vår andra Eurovisionsrepresentant och i denna dag en av de mest framgångsrika. Visst minns du Tipi-tii och Tom tom tom?

Scenkonst

Mode och design

På ett cafébord finns olika tesorter och en kopp te med efterrätt.

Te ger trygghet

Finland firar Tedagen den 6 februari.

Finland får en egen Tedag den 6 februari på Teas namnsdag. På lördagen kan man delta i en Teawalk i Teadistrictet i Helsingfors. Kirsi Pullinen älskar te och har för fem år sedan hämtat ett tehus från Wien till Helsingfors.

tre doftljus i rad på ett fönsterbräde

Doftljus - en uppfinning från Versailles

Doftljusen sprider inte bara vällust utan också historia.

I de flesta inredningsreportagen i dag har doftljusen en central roll. I en pampig nyrenässansvåning i Köpenhamn har ägaren placerat fyra olika doftljus i glas på kakelugnskanten. I ett franskt badrum som inretts som en boudoir med sammet och spets finns dramatiska svarta doftljus med jasmindoft och neroli vid fönsterbrädet.

En liten flicka håller om sin pappa

Priscas och Papas Tarte Tatin

Prisca Leclerc skrev en kokbok med pappas franska recept.

Det började en höst när Prisca Leclerc skulle baka Tarte Tatin. Äppelpajen doftade inte riktigt såsom pappas. Hon ringde upp honom och frågade hur han bakar sin ljuvliga paj. Nu finns den vackraste franska kokboken på finska.

Dokumenterat

Tomas Jansson

Tre myter om kritikern

Är kritikern bara en misslyckad konstnär?

”De är alla misslyckade konstnärer”, ”kritikeryrket finns bara till för att fördärva konstnärer” och andra myter kommenteras av kritiker.

Fördjupningar

Den sista pressfotografen?

Cata Portin är besviken över pressfotografens roll idag.

Pressfotografin är inte längre det yrke Cata Portin föreställde sig då hon började jobba. Även om bra bilder är avgörande för både webben och tidningarnas tabloidformat, sparar redaktionerna paradoxalt nog mycket på bildjournalistiken.

Kulturpoddar

Film och tv

Filmstaden Åbo vill få ännu fler produktioner

Åbo som inspelningsplats marknadsförs utomlands.

Åbo har växt fram till att bli en betydande stad för filmproduktion. Filmkommissionär Teija Raninen har nyligen återvänt från London, där hon tillsammans med andra finländska regioner har försökt sälja inspelningsplatser och filmdräkter.

Första mötet med Christine Schildt

Ny dokumentär av Henrietta Clayhills om "Tipun".

Det var mitt i vintern. Jag plumsade omkring i snön utanför Villa Skeppet i Ekenäs utan att vara säker på hur jag skulle ta mig in. När jag gick runt huset såg jag en kvast som sopade bort snön framför det som tydligen var huvudentrén.

Rivet ur arkivet

En man ringer med en NMT telefon

Minns ni den här häftiga telefonen?

Här telefonens historia på knappa två minuter

När telefonen uppfanns i slutet av 1800-talet ansåg man den vara en förbluffande uppfinning. Samtidigt frågade man sig: Behövs den nu verkligen?

Vi vill ha dig...

Nyligen publicerat

 • UMK fick sina första finalister

  UMK har sina första finalister för i år.

  Saara Aalto, Stella Christine och Eini - där har du bidragen som fortsätter kampen om UMK-bucklan.

 • Sambakarnevalen kör igång i Rio

  Fem miljoner människor väntas besöka karnevalen.

  Den världskända fem dagar långa sambakarnevalen har inletts i Brasilien. Fem miljoner människor väntas besöka karnevalen. Zikaviruset lägger dock en skugga över festligheterna.

 • Påev och partiarken träffas

  Påven och patriarken träffas - kan tusenårig schism lösas?

  Kristnas lidanden i MÖ för kyrkorna närmare varandra.

  Påven Franciskus och den rysk-ortodoxa kyrkans ledare patriarken Kirill ska träffas på Kuba den 12 februari. Det är första gången någonsin som den västliga och den östliga kyrkans mäktigaste män träffas.

  2