Sebastian Bergholm: Rädslan som styr röstandet 3

Hellre nävar än strukturell fientlighet?

Den som röstar fram politikern som verkställer den människofientliga politiken står aldrig öga mot öga med den som drabbas. Kanske är det, det som gör röstandet på en främlingsfientlig kandidat så enkelt?

Publicerad .
Henrik Jansson

Med blick för det ofullkomliga

Henrik Janssons dikter om motstånd

Henrik Janssons senaste prosalyriska bok Där jag står i det strömmande beskriver ett sinnelag där motstånd blandas med förnöjsamhet.

Publicerad .
belle and sebastian

Naket och nära, nostalgiskt och nytt

Fem låttips för våren.

Våren är här, och bjuder kanske inte in till dans, men till strandpromenader och nya tankar. Innan sommarens lättsamma toner kan dessa fem låtar hjälpa till i övergångstiden.

Publicerad .
Ida Henriksson är redaktör på Svenska Yle.

Ida Henriksson: Oseriös jämställdhetspolitik 8

Ordet feminism har ännu en negativ klang i Finland

Gårdagens valresultat är ingen triumf för jämställdheten i Finland. Vi fortsätter att sparka neråt. Jämställdhetsfrågor har överlag diskuterats förvånansvärt lite inför valet. Det kan kanske nämnas att genomsnittskandidaten i riksdagsvalet var en 40-årig vit man.

Publicerad . Uppdaterad .
Parc art Helsinki är ett av bidragen i Next Helsinki tävlingen.

The Next Helsinki räcker långfingret åt Guggenheim

En alternativ tävling visar vad som borde byggas i stället.

The Next Helsinki är tävlingen som ger förslag på hur stadsborna ska kunna möta konst och kultur i södra hamnen. Den alternativa tävlingen ska ifrågasätta Guggenheim-projektet.

Publicerad . Uppdaterad .

Nu blir det rollspel

Vi spelar Pillars of Eternity och Xenoblade Chronicle 3D

Kontroller ställer väst mot Japan. Björn har spelat västerländska Pillars of Eternity och Benny har spelat japanska Xenoblade Chronicles 3D. Länderna ställs mot varandra, Ted dukar upp för monsterpicknick i rymden och Benny pratar med sina fingrar.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Ola Salo gästade Succémorgon 16.4.2015.

Ola Salo krigar med musiken som vapen

Ola Salo berättar om sin comeback som soloartist

Ola Salo, den forna frontfiguren i The Ark, har efter några års paus från scenen där vi är vana att se honom hittat gnistan igen och satsar nu på solokarriär. Han ser fram emot att äntra scenen igen som artist, bland annat på Ruisrock i sommar.

Publicerad .
Black Francis i Pixies

Pixies – grungens gudfäder

Kurt Cobain ville spela i ett Pixies-coverband.

Pixies blandade noise-pop och surf rock med snygga melodier på ett sätt som ingen annan före dem. Men de splittrades innan de hann bli riktigt stora. När Pixies gjorde comeback hyllades de som rockens frälsare.

Publicerad .

Lasso

Arne Anka hjärta Lasso, svartvit

Arne Anka och yttrandeansvaret 1

Charlie Christensen gör humor av nazism och islamism.

"Ifall det någon gång kommer en islamist och skär av huvudet på mig, så vill jag åtminstone veta varför" säger serietecknaren Charlie Christensen om sitt kommande Arne Anka-album.

Publicerad . Uppdaterad .

Fulhet i vackra fotografier 1

Fulheten ligger i det sammanhangen

Bröstskåran som är fotograferad i närbild visar sig vara en manlig skinka i bh. Hon leker med vår blick, med det vi förväntar oss att se. Fulheten ligger i det sammanhang som omringar objekten, skönheten i det konstnären visar oss.

Publicerad . Uppdaterad .
Arkitektkontoret Snøhetta i centrala Oslo

Här ritas framtidens hus!

<strong>Snøhetta</strong>, ett arkitektkontor med visioner.

Det världsberömda arkitektkontoret Snøhetta är mest känt för Operahuset i Oslo. Med en enkel lösning blev byggnaden ett hus för alla. I ett gammalt hamnmagasin i centrala Oslo med skrikande måsar och spöfiskare precis utanför fönstren, ligger arkitektkontoret Snøhetta. Ungefär 200 personer samsas i den ljusa lokalen i ett enda golvplan.

Publicerad . Uppdaterad .

Lasso träffar Arne Ankas far

Lasso träffar serietecknaren Charlie Christensen i Pamplona.

Yle Fem:s kulturprogram Lasso tar oss nästa vecka till Pamplona i Spanien för att prata med serietecknaren Charlie Christensen, mannen bakom den arga poeten Arne Anka.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans filmer

Stark story bakom Tsamo 1

Finlandssvensken som köpte en indian.

Året är 1861. Platsen Alaska. Startskottet: en handelstransaktion. För några rubel köper den finlandssvenske ingenjören Simon ett barn. Det är oklart om Tsamo är indian eller inuit, men det spelar ingen roll. För nu skall hon bli finländare. På svenska.

Publicerad .
Alicia Vikander som Ava i Ex Machina

Ex Machina – mänskan leker Skapare3

Varför måste en robot ha ett kön?

Vad gör en människa till en människa? Den frågan har ställts ett antal gånger i diverse scifi-filmer om artificiell intelligens. Men i regissören och manusförfattaren Alex Garlands film Ex Machina är den intressantare frågan varför måste en robot ha ett kön?

Publicerad .

LITTERATUR

Pärmbilden till Vi från Jedwabne av Anna Bikont.

Pogromer i polska Jedwabne

Anna Bikont skriver om judepogromerna i Jedwabne.

Vad hände i den lilla polska byn Jedwabne den 10 juli 1941 när byns judiska befolkning brändes levande inne i en lada? I reportageboken "Vi från Jedwabne" skriver Anna Bikont om vad som egentligen hände i Jedwabne och varför.

Publicerad . Uppdaterad .
tittar på sig själv

Leif Salmén: Jag spelade en roll 6

Revolverjournalisten har svårt att andas i Svenskfinland.

Det är så inkrökt och futtigt att man inte ens kan andas i Svenskfinland, säger Leif Salmén, i tiderna landets mest kända revolverjournalist.

Publicerad . Uppdaterad .
Brandenburger Tor i Berlin

En stad full av ärr

Tankar då det gått sjuttio år sedan andra världskrigets slut

Invid Brandenburger Tor i Öst-Berlin, där stod jag och tittade in under bågen mot väst. Det var i början av 1980-talet men fortfarande minns jag den märkliga känslan av att försöka få syn på något som med ens kändes så avlägset.

Publicerad . Uppdaterad .

SCENKONST

Emma Gustafsson, Alexander Granvik, Karoliina Forsén, Filip Vikström, Maria Miia Lahtela, Rachele Greco

Slutsålt till Natten är ännu ung

Alla biljetter har gått åt till musikalen.

Om en vecka spelas musikalen Natten är ännu ung för sista gången och biljetterna är slutsålda. - Musikalen är ett mycket värdigt firande av Musikinstitutets 40-års jubileum, säger Sören Lillkung som själv medverkar. Och även författaren Lars Sund är nöjd. - De har verkligen lyckats fånga känslan i min roman, säger Sund.

Publicerad . Uppdaterad .
Föreställningen Varekai i Bogota i Colombia 20.3.2013.

Cirque du Soleil kan säljas för miljardbelopp

Nycirkusgruppen sysselsätter 1 300 artister.

Nycirkusgruppen Cirque du Soleil kan säljas till flera riskkapitalbolag för ett miljardbelopp i dollar, rapporterar bland annat Wall Street Journal och Reuters. Cirque du Soleil är världens mest kända företag inom nycirkus

Publicerad .
Teater Galeasens uppsättning av Vår klass

”Vår klass” om judepogromer

Teater Galeasen besöker Finland med pjäsen "Vår klass".

I april gör Teater Galeasen en turné runtom i Finland inom ramen för Riksteatern med föreställningen ”Vår klass” – en pjäs av den polska författaren Tadeusz Słobodzianek där han skildrar de tilltagande spänningarna mellan den judiska och den polska befolkningen i ett litet samhälle.

Publicerad . Uppdaterad .

EUROVISION

Eurovisionens 60 år på 60 dagar

I år fyller Eurovision song contest 60 år. Det firar vi med en artikel per dag ända tills tävlingen börjar i maj. I varje artikel presenteras ett år, en vinnare och de händelser som gjorde just den Eurovisionstävlingen speciell på sitt sätt. Minns ni exempelvis när Finland var med första gången? Eller vem som var först med att använda rekvisita på scenen? Och vilket land var först med att få noll poäng?

Klicka på årtalet i rutfältet för att läsa hela historien.

Publicerad . Uppdaterad .

TV

Himlaliv

Anteckningar från en skrivarretreat

Kent Danielsson om meditation

Tystnad råder under alla andra tider utom under själva skrivpassen. Man pratar inte med varandra, använder inte telefon utan man äter under tystnad, går, sover, vaknar, mediterar. Och så skriver man under ledning av Birgitta. Då bryts självklart tystnaden och deltagarna skriver, läser och reflekterar högt. Kyrkoherden i Jomala Kent Danielson har under några år lett s.k. skrivarretreater tillsammans med författaren Birgitta Boucht.

Publicerad . Uppdaterad .
Unga bönder

Framtidens bönder

Ett år med åtta ungdomar som valt ett jobb med ansvar.

I serien Unga bönder möter vi åtta unga danskar som inget högre önskar än att bli bönder. Sedan barnsben har de sparat vartenda slant för att kunna förverkliga sin dröm om en egen går. Få unga väljer ett så krävande och ansvarsfullt arbete.

Publicerad .
guardians of the galaxy

Lagligt att strömma olagliga videor? 33

I vart fjärde hushåll ser man på olagligt uppladdade videor.

Vart fjärde finländskt hushåll ser på olagligt uppladdade tv-serier och filmer via nätet, och andelen växer kraftigt. Upphovsrättsinnehavarnas intresseorganisation anser att det är olagligt, men den uppfattningen får inte stöd bland juridiska experter.

Publicerad . Uppdaterad .

UTSTÄLLNINGAR

En massa tavlor på väggen i Elverket.

Elverket lånar konst från Ekenäshem

Utställningen "Vi har samlat" kombinerar högt och lågt.

På galleri Elverket i Ekenäs samsas professionella konstnärer med amatörer och barn. Ett hundratal lånade konstverk från över 30 privata hem skapar en spännande och unik helhet.

Publicerad . Uppdaterad .
Tiina Vainio, Pro Fide på WAM

Stickprov av Åbokonstnärer

Nytt och fräscht åbomåleri

Måleriet mår bra i Åbo att döma av nya utställningen Stickprov på Wäinö Aaltonens museum.

Publicerad . Uppdaterad .

Gösta & Paul

Finaste samlingar av äldre måleri

På Sinebrychoffs museum i Helsingfors kan man ännu några veckor se ett par av vårt lands finaste samlingar av äldre måleri. På besök är målningar från de Serlachiuska samlingarna i Mänttä, som tidigare har varit i alltför dåligt skick för att visas.

Publicerad .

Fördjupad

Filosofi mot förtryck och förintelse

Filosofi om på vilket sätt vi är ansvariga för världen.

Under 1940-talet formulerade filosofen Hannah Arendt tankar som kom att prägla hennes författarskap. Flyktingskap, förintelse och människans ansvar för vår gemensamma värld är viktiga klossar i hennes filosofiska bygge.

Publicerad .
Skeptikern och magikern James Randi

En hederlig lögnare14

Världens kändaste skeptiker och trollkarl besökte H:fors.

Det är helt okej att ljuga för publiken, säger James Randi, åttiosex år, och ler illmarigt. Så länge publiken är medveten om det. Men vill du ha en miljon dollar av Randi så får du nog bevisa helt på riktigt att du har övernaturliga förmågor.

Publicerad .
Anna-Lena Laurén och Peter Lodenius

Lodenius och Laurén om ett Ukraina i kläm

Från kornbod till krigszon

Jag har en liten rund platt sten som min mor hämtade åt mig från Anton Tjechovs trädgård i Jalta på Krimhalvön någon gång på 80-talet. För mig har Jalta sen dess framstått som ett romantiskt semestermål med anor. Men hur är det idag? Skulle dagens ryska författare vila upp sig där?

Publicerad .

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Nyligen publicerat

 • belle and sebastian
  Publicerad . Uppdaterad

  Naket och nära, nostalgiskt och nytt

  Våren är här, och bjuder kanske inte in till dans, men till strandpromenader och nya tankar. Innan sommarens lättsamma toner kan dessa fem låtar hjälpa till i övergångstiden.

 • Tyska Nicole vann Eurovisionen år 1982.
  Publicerad .

  Eurovisionen år 1982

  Efter 27 försök vann Tyskland äntligen Eurovisionen med en sång om lite fred. Finlands Kojo sjöng också om fred men bommade totalt.

 • Sebastian Bergholm
  Publicerad . Uppdaterad

  Sebastian Bergholm: Rädslan som styr röstandet3

  Den som röstar fram politikern som verkställer den människofientliga politiken står aldrig öga mot öga med den som drabbas. Kanske är det, det som gör röstandet på en främlingsfientlig kandidat så enkelt?

 • Kimi Räikkönen
  Publicerad . Uppdaterad

  Så här imiterar du Kimi

  Jarkko Tamminen lär oss hur man imiterar Kimi Räikkönen.

 • Henrik Jansson
  Publicerad . Uppdaterad

  Med blick för det ofullkomliga

  Henrik Janssons senaste prosalyriska bok Där jag står i det strömmande beskriver ett sinnelag där motstånd blandas med förnöjsamhet.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Hyllningslåtar och självrannsakan på spellistan

  Fyra nya låtar får vi njuta av den här veckan. Håll till godo!

 • Kontroller
  Publicerad . Uppdaterad

  Nu blir det rollspel

  Kontroller ställer väst mot Japan. Björn har spelat västerländska Pillars of Eternity och Benny har spelat japanska Xenoblade Chronicles 3D. Länderna ställs mot varandra, Ted dukar upp för monsterpicknick i rymden och Benny pratar med sina fingrar.

 • Parc art Helsinki är ett av bidragen i Next Helsinki tävlingen.
  Publicerad . Uppdaterad

  The Next Helsinki räcker långfingret åt Guggenheim

  The Next Helsinki är tävlingen som ger förslag på hur stadsborna ska kunna möta konst och kultur i södra hamnen. Den alternativa tävlingen ska ifrågasätta Guggenheim-projektet.

 • Himlaliv
  Publicerad . Uppdaterad

  Anteckningar från en skrivarretreat

  Tystnad råder under alla andra tider utom under själva skrivpassen. Man pratar inte med varandra, använder inte telefon utan man äter under tystnad, går, sover, vaknar, mediterar. Och så skriver man under ledning av Birgitta. Då bryts självklart tystnaden och deltagarna skriver, läser och reflekterar högt. Kyrkoherden i Jomala Kent Danielson har under några år lett s.k. skrivarretreater tillsammans med författaren Birgitta Boucht.

 • Ola Salo gästade Succémorgon 16.4.2015.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ola Salo krigar med musiken som vapen

  Ola Salo, den forna frontfiguren i The Ark, har efter några års paus från scenen där vi är vana att se honom hittat gnistan igen och satsar nu på solokarriär. Han ser fram emot att äntra scenen igen som artist, bland annat på Ruisrock i sommar.

 • STorbritanniens Bucks fizz vann Eurovisionen år 1981.
  Publicerad .

  Eurovisionen år 1981

  Riki Sorsa testade på reggae, Tysklands Johnny Blue lärde sig spela gitarr och Bucks fizz twistade sig till vinst.

 • Pjäsens huvudgestalt Bess ensam på bergsklipporna
  Publicerad . Uppdaterad

  Von Triers martyrfilm på Åbo stadsteater

  Kärleken övervinner allt, men att glorifiera martyrskapet är tveksamt

 • Avengers: Age of Ultron
  Publicerad . Uppdaterad

  The Avengers roligaste scener

  Den tredje mest inkomstbringande filmen genom tiderna har fått en uppföljare. Avengers: Age of Ultron har Finlandspremiär den 22.4. Vi laddar upp med en topp trea på de roligaste scenerna från den första filmen.

 • Irländska Johnny Logan vann Eurovisionen år 1980.
  Publicerad . Uppdaterad

  Eurovisionen år 19803

  Norge protestjojkade, Turkiet sjöng om olja och en vuxen man dansade omkring på scenen i en pingvindräkt. Men bäst minns alla Johnny Logans seger.

 • Darin målar
  Publicerad . Uppdaterad

  Darins dolda talang

  Den tidigare Idol-tvåan visar upp en dold talang när Frillan och Prillan tar fram penslar och målfärg under intervjun.