Ex Machina – mänskan leker Skapare

Varför måste en robot ha ett kön?

Vad gör en människa till en människa? Den frågan har ställts ett antal gånger i diverse scifi-filmer om artificiell intelligens. Men i regissören och manusförfattaren Alex Garlands film Ex Machina är den intressantare frågan varför måste en robot ha ett kön?

Publicerad .
Bergholm läser Arendt

Filosofi mot förtryck och förintelse

Filosofi om på vilket sätt vi är ansvariga för världen.

Under 1940-talet formulerade filosofen Hannah Arendt tankar som kom att prägla hennes författarskap. Flyktingskap, förintelse och människans ansvar för vår gemensamma värld är viktiga klossar i hennes filosofiska bygge.

Publicerad .
Pärmbilden till Vi från Jedwabne av Anna Bikont.

Pogromer i polska Jedwabne

Anna Bikont skriver om judepogromerna i Jedwabne.

Vad hände i den lilla polska byn Jedwabne den 10 juli 1941 när byns judiska befolkning brändes levande inne i en lada? I reportageboken "Vi från Jedwabne" skriver Anna Bikont om vad som egentligen hände i Jedwabne och varför.

Publicerad . Uppdaterad .
Kulturreaktionen, kulturpodden, kia svaetichin, silja sahlgren-fodstad, johanna grönqvist,

Kulturreaktionen - podden där vi reagerar på vad vi sett i veckan

Kulturreaktionen - vad vi sett den här veckan

Välkomna till podden där vi reagerar på vad vi sett i veckan. Hillary Clinton, giraffer och dramaturgilös valdebatt diskuteras av Kia Svaetichin, Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad från Svenska Yles kulturredaktion.

Publicerad . Uppdaterad .
Matthew Mcconaughey i filmen Interstellar.

De bästa tänkande robotarna på film

Filmkammaren ger dig en topp trea favoritmaskiner med AI

Att sudda ut gränsen mellan människa och maskin har länge varit en favoritsysselsättning inom filmvärlden och genom åren har vi fått otaliga dystopiska filmer som varnar för risken med självmedvetna system. Filmkammaren ger dig en topp trea favoritmaskiner med AI genom åren.

Publicerad .
Maria Ahonen

Vilket parti har den roligaste valvakan? 1

Vem festar mest på söndag kväll.

Centern ordnar valvaka på sitt kontor, Samlingspartiet går på flådig nattklubb och SFP samlas i en irländsk pub. Grafikern Maria Ahonen analyserar partiernas valvakor.

Publicerad .

Veckans filmer

Stark story bakom Tsamo 1

Finlandssvensken som köpte en indian.

Året är 1861. Platsen Alaska. Startskottet: en handelstransaktion. För några rubel köper den finlandssvenske ingenjören Simon ett barn. Det är oklart om Tsamo är indian eller inuit, men det spelar ingen roll. För nu skall hon bli finländare. På svenska.

Publicerad .
Tsamo, Albina Tologonova

Tsamo – eller talar du svenska?

En film om utanförskap och identitet.

Tsamo är berättelsen om att vara annorlunda och kampen om att få behålla åtminstone en del av sin identitet. Filmen är baserad på verkliga personer.

Publicerad .
Henkesi edestä, Laura Birn, Eero Aho

Henkesi edestä - hur långt skulle du gå?

Förmår förmildrande omständigheter mildra skammen?

Petri Kotwicas nya film ställer publiken inför ett intrikat upplägg. Ett brott begås oavsiktligt. En person är skyldig till det som sker, en annan till att det skedda förtigs. Frågan är om alla är offer?

Publicerad .

LITTERATUR

tittar på sig själv

Leif Salmén: Jag spelade en roll 6

Revolverjournalisten har svårt att andas i Svenskfinland.

Det är så inkrökt och futtigt att man inte ens kan andas i Svenskfinland, säger Leif Salmén, i tiderna landets mest kända revolverjournalist.

Publicerad . Uppdaterad .
Brandenburger Tor i Berlin

En stad full av ärr

Tankar då det gått sjuttio år sedan andra världskrigets slut

Invid Brandenburger Tor i Öst-Berlin, där stod jag och tittade in under bågen mot väst. Det var i början av 1980-talet men fortfarande minns jag den märkliga känslan av att försöka få syn på något som med ens kändes så avlägset.

Publicerad . Uppdaterad .
Barnboksförfattaren till bland annat böckerna om Totte, Gunilla Wolde.

Tottes mamma Gunilla Wolde är död 1

Wolde är känd som skapare av böckerna om Totte och Emma.

Den svenska barnboksförfattaren Gunilla Wolde är död. Wolde är känd som skapare av böckerna om Totte och Emma, som de flesta 70-talister växte upp med.

Publicerad . Uppdaterad .
Pärmbild till boken om Ida Bäckmann, "Den umbärliga"

Kärlek i olag

Var Ida Bäckmann en stalker?

Stalkade läraren Ida Bäckmann författarna Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf? Bland annat det har den svenska författaren och kulturjournalisten Sigrid Combüchen varit inne på i sin bok om Bäckmann, kallad ”Den umbärliga”.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Pixies – grungens gudfäder

Kurt Cobain ville spela i ett Pixies-coverband.

Pixies blandade noise-pop och surf rock med snygga melodier på ett sätt som ingen annan före dem. Men de splittrades innan de hann bli riktigt stora. När Pixies gjorde comeback hyllades de som rockens frälsare.

Publicerad .
Jennie Storbacka med sin coach Michael Monroe.

Jennie Storbacka trea i TVOF

Frisörskan Miia Kosunen vann TVOF

Finlandssvenska Jennie Storbacka placerade sig inte i bland de två bästa i fredagens final av The Voice of Finland. Frisörskan Miia Kosunen från Joensuu vann årets upplaga av tävlingen.

Publicerad .
Dansbandet Contrazt, Gro Anita Johansen, Leif Dybedahl

Contrazt genom alla dessa år

Norska Contrazt har ännu inte fått in en fullträff

Norska dansbandet Contrazt har gjort fem korta visiter på Vegas Danslista, men aldrig lyckats ta en plats bland de 10 bästa. Bandet har testats med egna låtar, men också med en cover på Hasse Anderssons vackra låt Det handlar om att leva (Det hainnle om å leve) samt med Lasse Stefanz hiten Nere på söder. Nu är det kanske sjätte gången gillt.

Publicerad .

SCENKONST

Emma Gustafsson, Alexander Granvik, Karoliina Forsén, Filip Vikström, Maria Miia Lahtela, Rachele Greco

Slutsålt till Natten är ännu ung

Alla biljetter har gått åt till musikalen.

Om en vecka spelas musikalen Natten är ännu ung för sista gången och biljetterna är slutsålda. - Musikalen är ett mycket värdigt firande av Musikinstitutets 40-års jubileum, säger Sören Lillkung som själv medverkar. Och även författaren Lars Sund är nöjd. - De har verkligen lyckats fånga känslan i min roman, säger Sund.

Publicerad . Uppdaterad .
Föreställningen Varekai i Bogota i Colombia 20.3.2013.

Cirque du Soleil kan säljas för miljardbelopp

Nycirkusgruppen sysselsätter 1 300 artister.

Nycirkusgruppen Cirque du Soleil kan säljas till flera riskkapitalbolag för ett miljardbelopp i dollar, rapporterar bland annat Wall Street Journal och Reuters. Cirque du Soleil är världens mest kända företag inom nycirkus

Publicerad .
Teater Galeasens uppsättning av Vår klass

”Vår klass” om judepogromer

Teater Galeasen besöker Finland med pjäsen "Vår klass".

I april gör Teater Galeasen en turné runtom i Finland inom ramen för Riksteatern med föreställningen ”Vår klass” – en pjäs av den polska författaren Tadeusz Słobodzianek där han skildrar de tilltagande spänningarna mellan den judiska och den polska befolkningen i ett litet samhälle.

Publicerad . Uppdaterad .

Lasso

Arne Anka och yttrandeansvaret 1

Charlie Christensen gör humor av nazism och islamism.

"Ifall det någon gång kommer en islamist och skär av huvudet på mig, så vill jag åtminstone veta varför" säger serietecknaren Charlie Christensen om sitt kommande Arne Anka-album.

Publicerad .
Arkitektkontoret Snøhetta i centrala Oslo

Här ritas framtidens hus!

<strong>Snøhetta</strong>, ett arkitektkontor med visioner.

Det världsberömda arkitektkontoret Snøhetta är mest känt för Operahuset i Oslo. Med en enkel lösning blev byggnaden ett hus för alla. I ett gammalt hamnmagasin i centrala Oslo med skrikande måsar och spöfiskare precis utanför fönstren, ligger arkitektkontoret Snøhetta. Ungefär 200 personer samsas i den ljusa lokalen i ett enda golvplan.

Publicerad .

Fulhet i vackra fotografier1

Fulheten ligger i det sammanhangen

Bröstskåran som är fotograferad i närbild visar sig vara en manlig skinka i bh. Hon leker med vår blick, med det vi förväntar oss att se. Fulheten ligger i det sammanhang som omringar objekten, skönheten i det konstnären visar oss.

Publicerad .

EUROVISION

Eurovisionens 60 år på 60 dagar

I år fyller Eurovision song contest 60 år. Det firar vi med en artikel per dag ända tills tävlingen börjar i maj. I varje artikel presenteras ett år, en vinnare och de händelser som gjorde just den Eurovisionstävlingen speciell på sitt sätt. Minns ni exempelvis när Finland var med första gången? Eller vem som var först med att använda rekvisita på scenen? Och vilket land var först med att få noll poäng?

Klicka på årtalet i rutfältet för att läsa hela historien.

Publicerad . Uppdaterad .

TV

guardians of the galaxy

Lagligt att strömma olagliga videor? 32

I vart fjärde hushåll ser man på olagligt uppladdade videor.

Vart fjärde finländskt hushåll ser på olagligt uppladdade tv-serier och filmer via nätet, och andelen växer kraftigt. Upphovsrättsinnehavarnas intresseorganisation anser att det är olagligt, men den uppfattningen får inte stöd bland juridiska experter.

Publicerad . Uppdaterad .
Tony på stranden

Heroinlivet blev ett helvete 19

Tony och Mikke var hemlösa och Mia gav bort sitt barn.

Tony, Mia och Mikke har alla använt heroin. Och för dem alla blev livet ett helvete. Tony och Mikke har levt som hemlösa och Mia gav bort sitt barn för att hon inte kunde ta hand om det själv.

Publicerad . Uppdaterad .
Benny Holmström och Ted Forsström

Benny spöar Ted på motorcykel 6

Kontroller recenserar Bloodborne och motorcykelspelet Ride.

Benny spöar Ted på motorcykel i veckans avsnitt av Kontroller. Susanne slåss mot flådda hundar i Bloodborne.

Publicerad . Uppdaterad .

Kulturpolitik

Hurdan kulturpolitik får Finland? 1

Ta del av de åtta största partiernas syn på hur kulturen

Kulturen är ett mänskligt grundbehov. Alla har rätt till kultur. Privata kultursatsningar som t.ex. Guggenheim ska staten inte finansiera. Åsikterna är lika många som partierna.

Publicerad . Uppdaterad .

Svalt intresse för kulturpolitik i årets riksdagsval

Kultur är ingenting att orda om tycker de flesta

Bara ett av de största partierna har tagit upp kulturen i sitt valprogram och väldigt få personer har läst våra artiklar om partiernas kulturpolitik. Intresserar kulturen politiken eller medborgarna?

Publicerad . Uppdaterad .

UTSTÄLLNINGAR

En massa tavlor på väggen i Elverket.

Elverket lånar konst från Ekenäshem

Utställningen "Vi har samlat" kombinerar högt och lågt.

På galleri Elverket i Ekenäs samsas professionella konstnärer med amatörer och barn. Ett hundratal lånade konstverk från över 30 privata hem skapar en spännande och unik helhet.

Publicerad . Uppdaterad .
Tiina Vainio, Pro Fide på WAM

Stickprov av Åbokonstnärer

Nytt och fräscht åbomåleri

Måleriet mår bra i Åbo att döma av nya utställningen Stickprov på Wäinö Aaltonens museum.

Publicerad . Uppdaterad .

Gösta & Paul

Finaste samlingar av äldre måleri

På Sinebrychoffs museum i Helsingfors kan man ännu några veckor se ett par av vårt lands finaste samlingar av äldre måleri. På besök är målningar från de Serlachiuska samlingarna i Mänttä, som tidigare har varit i alltför dåligt skick för att visas.

Publicerad .

Fördjupad

En hederlig lögnare 13

Världens kändaste skeptiker och trollkarl besökte H:fors.

Det är helt okej att ljuga för publiken, säger James Randi, åttiosex år, och ler illmarigt. Så länge publiken är medveten om det. Men vill du ha en miljon dollar av Randi så får du nog bevisa helt på riktigt att du har övernaturliga förmågor.

Publicerad .
Anna-Lena Laurén och Peter Lodenius

Lodenius och Laurén om ett Ukraina i kläm

Från kornbod till krigszon

Jag har en liten rund platt sten som min mor hämtade åt mig från Anton Tjechovs trädgård i Jalta på Krimhalvön någon gång på 80-talet. För mig har Jalta sen dess framstått som ett romantiskt semestermål med anor. Men hur är det idag? Skulle dagens ryska författare vila upp sig där?

Publicerad .
Pärmbild till Kalle Kniiviläs bok "Krim tillhör oss"

Krim tillhör oss - imperiets återkomst

Kalle Kniivilä om vardagen på Krim efter annekteringen.

Hösten 2014 reste journalisten Kalle Kniivilä runt på Krim för att samtala med både anhängare och motståndare till den ryska annekteringen. Resultatet blev reportageboken ”Krim tillhör oss – imperiets återkomst”.

Publicerad .

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Nyligen publicerat

 • Irländska Johnny Logan vann Eurovisionen år 1980.
  Publicerad . Uppdaterad

  Eurovisionen år 19803

  Norge protestjojkade, Turkiet sjöng om olja och en vuxen man dansade omkring på scenen i en pingvindräkt. Men bäst minns alla Johnny Logans seger.

 • Darin målar
  Publicerad . Uppdaterad

  Darins dolda talang

  Den tidigare Idol-tvåan visar upp en dold talang när Frillan och Prillan tar fram penslar och målfärg under intervjun.

 • Skräp på en strand
  Publicerad . Uppdaterad

  Skräp överbord2

  Inspirerade av mikroplast i Östersjön tog vi reda på de underligaste grejerna som sköljt upp på stränder runt om i världen.

 • Alicia Vikander som Ava i Ex Machina
  Publicerad . Uppdaterad

  Ex Machina – mänskan leker Skapare

  Vad gör en människa till en människa? Den frågan har ställts ett antal gånger i diverse scifi-filmer om artificiell intelligens. Men i regissören och manusförfattaren Alex Garlands film Ex Machina är den intressantare frågan varför måste en robot ha ett kön?

 • Matthew Mcconaughey i filmen Interstellar.
  Publicerad . Uppdaterad

  De bästa tänkande robotarna på film

  Att sudda ut gränsen mellan människa och maskin har länge varit en favoritsysselsättning inom filmvärlden och genom åren har vi fått otaliga dystopiska filmer som varnar för risken med självmedvetna system. Filmkammaren ger dig en topp trea favoritmaskiner med AI genom åren.

 • Maria Ahonen
  Publicerad . Uppdaterad

  Vilket parti har den roligaste valvakan?1

  Centern ordnar valvaka på sitt kontor, Samlingspartiet går på flådig nattklubb och SFP samlas i en irländsk pub. Grafikern Maria Ahonen analyserar partiernas valvakor.

 • Bergholm läser Arendt
  Publicerad . Uppdaterad

  Filosofi mot förtryck och förintelse

  Under 1940-talet formulerade filosofen Hannah Arendt tankar som kom att prägla hennes författarskap. Flyktingskap, förintelse och människans ansvar för vår gemensamma värld är viktiga klossar i hennes filosofiska bygge.

 • Emma Gustafsson, Alexander Granvik, Karoliina Forsén, Filip Vikström, Maria Miia Lahtela, Rachele Greco
  Publicerad . Uppdaterad

  Slutsålt till Natten är ännu ung

  Om en vecka spelas musikalen Natten är ännu ung för sista gången och biljetterna är slutsålda. - Musikalen är ett mycket värdigt firande av Musikinstitutets 40-års jubileum, säger Sören Lillkung som själv medverkar. Och även författaren Lars Sund är nöjd. - De har verkligen lyckats fånga känslan i min roman, säger Sund.

 • Jennie Storbacka med sin coach Michael Monroe.
  Publicerad . Uppdaterad

  Jennie Storbacka trea i TVOF

  Finlandssvenska Jennie Storbacka placerade sig inte i bland de två bästa i fredagens final av The Voice of Finland. Frisörskan Miia Kosunen från Joensuu vann årets upplaga av tävlingen.

 • Kulturreaktionen, kulturpodden, kia svaetichin, silja sahlgren-fodstad, johanna grönqvist,
  Publicerad . Uppdaterad

  Kulturreaktionen - podden där vi reagerar på vad vi sett i veckan

  Välkomna till podden där vi reagerar på vad vi sett i veckan. Hillary Clinton, giraffer och dramaturgilös valdebatt diskuteras av Kia Svaetichin, Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad från Svenska Yles kulturredaktion.

 • Run all night
  Publicerad . Uppdaterad

  Ta din kompis i handen och gå på bio

  TGIF! Här får du de nyaste filmerna.

 • ola salo
  Publicerad . Uppdaterad

  Ola Salos tips: Bli ihop med din kompis

  Debutskivaktuella Ola Salo gästade Efter Nio för att prata om vänskap – den solida grunden som ledde till att han gifte sig med en kompis.

 • Stefan Lindfors är inredningsarkitekt och formgivare.
  Publicerad . Uppdaterad

  Stefan Lindfors är arrogant och högljudd

  Stefan Lindfors är en av våra mest framstående formgivare och har inte varit rädd för att beträda ny mark och gå tvärt emot strömmen. Och han räds inte heller kritik.

 • Tsamo, Albina Tologonova
  Publicerad . Uppdaterad

  Tsamo – eller talar du svenska?

  Tsamo är berättelsen om att vara annorlunda och kampen om att få behålla åtminstone en del av sin identitet. Filmen är baserad på verkliga personer.

 • Föreställningen Varekai i Bogota i Colombia 20.3.2013.
  Publicerad . Uppdaterad

  Cirque du Soleil kan säljas för miljardbelopp

  Nycirkusgruppen Cirque du Soleil kan säljas till flera riskkapitalbolag för ett miljardbelopp i dollar, rapporterar bland annat Wall Street Journal och Reuters. Cirque du Soleil är världens mest kända företag inom nycirkus