Strömsö

Babylåda med Lees virkade babykofta

Strömsö 7.9

Vi träffar välgörenhetsvirkaren Maria Blomberg, som fyller babylådor med mössor och sockor till asylsökande mammor och barn. Lee hakar på och virkar en babytöja. Jim snickrar ett klaffbord enligt en gammal modell och bjuder på en lektion i sandpapprandets ädla konst.

Publicerad .
Ånkokning

Ångkokta degknyten (dumplings)

Ångkokta, fyllda degknyten hör till det asiatiska köket, men fungerar lika bra med inhemska, färska grönsaker. Ångkokning behåller färgen på maten, näringsinnehållet hålls högt och smakerna framträder på bästa sätt.

Publicerad . Uppdaterad .
Kontrollera att gångjärnen fungerar

Arbetsbockar

En ihopvikbar arbetsbock är en viktig möbel i varje hushåll där man regelbundet utför små och större reparationer. Den är ypperlig att måla bräder på, men kan också vara stommen till barnens koja, täckt med en filt. Moment: Allt material till bockarna är gjort av hyvlade lister i furu.

Publicerad . Uppdaterad .

Fuglesang om rymdmat

Astronauten Christer Fuglesang berättar om hur man lagar och äter mat tillsammans i rymden, samt en anekdot om politiskt inkrorrekt renkött.

Publicerad . Uppdaterad .
Camillas plansch med Picasso-citat.

Typografiska planscher

Finurliga texter i läckra fonter är alltid snyggt på väggen! Våga lämna datorns ritprogram och rita istället texten för hand!

Publicerad . Uppdaterad .
Lees t-tröjor med virkade dekorationer

T-tröjor med virkade dukar som dekoration

Piffa upp dina tröjor med virkade dukar och ge dem helt nya uttryck. Om man inte vill virka dukarna själv hittar man dem för ett par euro styck på loppmarknader.

Publicerad . Uppdaterad .
Skärgårdsgryta med abborre och kräftor

Skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong

Kräftskalen från kräftskivan kan ses som ett illaluktande problemavfall eller som en utmärkt bas för en buljong till soppor och grytor. Här används buljongen i en härlig skärgårdsgryta. Skalen kan frysas för att senare bli buljong eller så kokar man buljongen och fryser in den.

Publicerad . Uppdaterad .

Strömsö 31.8

Paul ångkokar grönsaker och gör dumplings. Jim tillverkar arbetsbockar. Lee gör festblusar av t-tröjor med hjälp av virkade loppisdukar och Camilla gör typografiska planscher med hjälp av bokstäver. Dessutom återser vi astronaut Christer Fuglesang i Strömsösoffan.

Publicerad . Uppdaterad .

Jakt och vilt

Kantareller

Nu kommer svamparna! 2

De senaste veckornas regn har fått fart på svamparna och i Sydvästra Finland börjar kantarellerna nu dyka upp. Förutom mat bjuder skogen också på motion, meditation och skatter av olika slag. Se video!

Publicerad . Uppdaterad .

Svampar med Viking Nyström

Följ med Viking Nyström ut i skogen. Här berättar han om svampar. Han visar och ritar för att åskådliggöra dem. Ur Arkivet.

Publicerad . Uppdaterad .
Svamp ravioli

Svampravioli och karljohante

En mustig svampconsomme, eller svampte som jag kallar det, lyfter den här lättlagade raviolirätten som smakar mycket höst och mycket svamp. Jordärtskockan är det perfekta tillbehöret.

Strömmingen försvinner från matborden? 3

Strömmingen riskerar att försvinna från affärernas fiskdiskar på grund av det ryska importstoppet på livsmedel, som också gäller fisk.

Publicerad . Uppdaterad .

Sylta och safta

Glasburk med saltgurka, frilandsgurkor och dill.

Sommarmat med Morgonöppet- Spara sommaren på burk

Det går att spara små bitar av sommaren för att ta fram dem när höstrugget känns som tyngst. Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tipsar om hur man lägger in, saftar och syltar.

Publicerad . Uppdaterad .
Körsbärsträd vid Aura å.

Bärsylt

Sylt går att göra på allehanda bär och frukter. Här gör Sara en enkel sylt som passar väldigt bra till bl.a ostkakn med keso.

Publicerad . Uppdaterad .
Borgå torg

Syltad blomkål

Syltad blomkål är ett just så gott tilltugg som det låter.

Publicerad . Uppdaterad .
Av fläderblomman görs god saft.

Chokladtryffel smaksatt med fläderblomssaft

Janna Wahlberg och Anna-Lena Lauréns kombinerade läckerhet. Janna stod för chokladtryffeln, Anna-Lena hade fläderblomssaften i kylskåpet. En sammetslen konsistens kombinerad med stark choklad- och fräsch fläderblomssmak - mums!

Publicerad . Uppdaterad .

Bastu

Bastubad för kropp och själ

Bastun är viktig för finländarna. I bastun möts man, bokstavligen avklädda från alla roller, för att renas från det som varit och hitta krafter för det som är på kommande.

Publicerad .
alexandras bastukvast

Bastukvasten – en hälsosam njutning1

För den invigde är bastukvasten en oumbärlig accessoar i bastubadandet, för den oinvigde kan kvasten se ut som ren självspäkning. Sanningen är att den är rena rama hälsokuren.

Så vill vi basta!

Vi gav er chansen att berätta varför ni badar bastu, vilken temperatur som är den bästa och i vilket sällskap nakenheten känns bekväm.

Gårdshuset på Strömsö

Växthuset: Planering

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Virtuell rundvandring på Strömsö

Strömsö intro

Välkomna till Strömsö. Själva huset är över 160 år gammalt och har varit ett hem åt en köpmannafamilj nästan hundra år. I dag är det mest känt för att tvprogrammet Strömsö görs här. Ett lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid.

Mat och Hälsa

Avkopplande med välplanerad trädgård

Efter den torra och heta sommaren kommer regnen och de potentiella skyfallen. Nu är det hög tid att tänka på dränering och dikning i trädgården.

Publicerad .
tanter på bänk

Bastubad för kropp och själ

Bastun är viktig för finländarna. I bastun möts man, bokstavligen avklädda från alla roller, för att renas från det som varit och hitta krafter för det som är på kommande.

Publicerad .
Hjärtfilm

Hälsofrågor är mediernas akilleshäl 5

Rapporteringen om hälsa och sjukdomar är allt för svartvit. Man drar för snabba slutsatser och fokuserar på detaljer. ”Ät det här så minskar risken för cancer med 20 procent!” Låter det bekant?

Publicerad .

Nyligen publicerat

  • Publicerad .

    Strömsö 7.9

    Vi träffar välgörenhetsvirkaren Maria Blomberg, som fyller babylådor med mössor och sockor till asylsökande mammor och barn. Lee hakar på och virkar en babytöja. Jim snickrar ett klaffbord enligt en gammal modell och bjuder på en lektion i sandpapprandets ädla konst.

  • Pizza.
    Publicerad . Uppdaterad

    Restauranger bötfälldes för arbetstidsbrott17

    Endast elva restauranger fick grönt ljus då polisen under veckoslutet granskade 52 etniska restauranger i Västnyland. Målet med razzian var bland annat att hitta eventuell illegal arbetskraft, kontrollera olägenheter i arbetarskyddet och syna försäljning utan kvitto .

  • Pernilla Jonsson är trendexpert
    Publicerad . Uppdaterad

    Nya trender inom matvärlden

    Pernilla Jonsson är en svensk trendexpert och doktor i företagsekonomi som i samarbete med OBH Nordica har gjort en undersökning som klargör människors matvanor och matens roll i sociala sammanhang.

  • En bagare med lärling
    Publicerad . Uppdaterad

    Mat vid medeltida slott

    Fisk, bröd, gröt, rotfrukter, baljväxter och öl. Det är i korthet vad befolkningen i det medeltida Finland levde på, även vid våra slott. Hade man det bättre ställt fanns även kött på bordet, men det var inte alla förunnat.

  • Alexandras maskroste
    Publicerad . Uppdaterad

    Te och kultur

    Mindfullness tusentals år innan ordet uppfanns? Pia Abrahamsson diskuterar med Pirkko Arstila som grundade en förening för vänner av te och med Stefan Sjöholm som är tesommelier. Kolla också chatten med intresserade lyssnare!

  • Annika Sylvin-Reuter arbetar som redaktör för Svenska Yle
    Publicerad . Uppdaterad

    Annika Sylvin-Reuter: I matbutiken är jag diktator 1

    Varför har fest och mys blivit samma sak som slisk, kex och essenser? Kring det här funderar Annika Sylvin-Reuter i sin kolumn.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Strömsö 31.8

    Paul ångkokar grönsaker och gör dumplings. Jim tillverkar arbetsbockar. Lee gör festblusar av t-tröjor med hjälp av virkade loppisdukar och Camilla gör typografiska planscher med hjälp av bokstäver. Dessutom återser vi astronaut Christer Fuglesang i Strömsösoffan.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Ekologisk mat framtiden för Åbos skolor - men pengarna saknas3

    Arkea, som lagar all offentlig mat i Åbo, vill satsa ännu mer på ekologisk mat, men för att göra det krävs mer pengar av Åbo stad. Något som blir väldigt svårt med tanke på stadens tuffa besparingskrav.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Strömmingen försvinner från matborden?3

    Strömmingen riskerar att försvinna från affärernas fiskdiskar på grund av det ryska importstoppet på livsmedel, som också gäller fisk.

  • Omstrodd MCT-olja görs i huvudsak på kokosfett
    Publicerad . Uppdaterad

    Smörkaffe med omstridd olja på frammarsch3

    För ett drygt år sedan kom rapporter om en ny dryck som blev en jättetrend i USA: smörkaffe. Många hälsobloggar lovprisar smörkaffet som består av smör, kaffe och en ny olja, MCT-olja.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Fuglesang om rymdmat

    Astronauten Christer Fuglesang berättar om hur man lagar och äter mat tillsammans i rymden, samt en anekdot om politiskt inkrorrekt renkött.

  • Niklas Engblom
    Publicerad .

    Bordsservering - om du betalar mera

    Många tips som kommit in till Yle Huvudstadsregionens granskning av kundservice i regionen gäller restaurangbranschen. Det handlar om dåligt bemötande, snorkig personal eller bara misslyckad betjäning. En del frågar sig också: Var är bordsserveringen i Finland? Den kunde finnas - om du är villig att betala, säger krögaren Niklas Engblom.

  • Kantareller
    Publicerad . Uppdaterad

    Nu kommer svamparna!2

    De senaste veckornas regn har fått fart på svamparna och i Sydvästra Finland börjar kantarellerna nu dyka upp. Förutom mat bjuder skogen också på motion, meditation och skatter av olika slag. Se video!

  • Bertil Blom
    Publicerad . Uppdaterad

    Kusten är klar – Bertil summerar

    Paddlingsresan längs finska kusten är klar. Bertil Blom summerar äventyret. - Den sex veckor långa paddlingsresan blev en stor utmaning, en stark skönhetsupplevelse, en övning i att leva i nuet och den har lärt mig mycket om mig själv, skriver han.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Gäddfärs

    Det är traditionell och ordentlig mat som tillagas i Mat med mersmak. Kocken Bertel Lindvik går grundligt tillväga med riktiga råvaror. Här gör han färs på gädda. Ur Arkivet.