Mat och fritid

Se hur korv stoppas i Sörnäs

I Sörnäs i Helsingfors stoppas korv fyra dagar i veckan. För att göra en god korv måste köttet innehålla rikligt med fett, tipsar Veijo Votkin, som år 1978 grundade köttfabriken som bär hans eget namn.

Publicerad .
Nagubon Nina Kavón på Ekenäs torg

"Ta bäst före med en nypa salt" 4

Många slänger livsmedel som ännu går att äta. I en nordisk undersökning försöker man nu kartlägga svinnet och komma åt problemet genom en mer flexibel datum-märkning av produkterna.

Publicerad . Uppdaterad .

Tyskland: Min mat blir din mat 2

Tusentals ton livsmedel hamnar varje dag på avstjälpningsplatser runtom i Tyskland. På olika håll i landet etablerar sig nu så kallade livsmedelsräddare, som vill sätta stopp för slöseriet. Man samlar in livsmedel, som fördelas bland folk som nöjer sig med gårdagens bröd.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lindström med kajaken "Bad banana".

Kajaken är mer än ett sommarfordon

Kan du simma, kan du också paddla kajak. Ett fritidsintresse som ligger Peter Lindström varmt om hjärtat. Lindström är född och uppvuxen vid havet och gillar långa utflykter ute i det fria.

Publicerad .

Bastukväll på Strömsö

Mobila bastur på Strömsö.

Mobila bastur på Strömsö

En bastu behöver inte vara stationär, och den kan byggas nästan var som helst. Under Bastukväll på Strömsö-sändningen har vi en en hel by av mobila bastur.

Så vill vi basta!

Vi gav er chansen att berätta varför ni badar bastu, vilken temperatur som är den bästa och i vilket sällskap nakenheten känns bekväm.

alexandras bastukvast

Bastukvasten – en hälsosam njutning 1

För den invigde är bastukvasten en oumbärlig accessoar i bastubadandet, för den oinvigde kan kvasten se ut som ren självspäkning. Sanningen är att den är rena rama hälsokuren.

Rök ur skorstenen skulle ha signalerat att bastun är färdig. Ugnen på plats men ingen rök

Det gick inte riktigt som på Strömsö 7

Bastubyggarna på Strömsö svettades, sågade, barkade och byggde i bästa Strömsöanda, men det blev aldrig något bad. Försöket att bygga en bastu på sex timmar blev ändå en publiksuccé.

Skånsk vinnarkorv med smak av lamm

Under bastukvällen tillredde Paul en oslagbar skånsk bastukorv med smak av lamm. Strömsös jury utsåg Pauls korv till vinnare. Saftig och god.

Mat så in i Norden

Michaels bastukorv av lamm

I samband med bastukvällen tillredde Michael Björklund sin bästa bastukorv av lamm. Kom på andra plats, men var den egentligen godare än Pauls?

Kassler med pepparost

Bastumat

Två flugor i en smäll – ett avkopplande bastubad och en välsmakande måltid, det får du här. Välj mellan lax med sötma eller en pepprig kassler.

Strömsö

En näckros i Monets anda

Näckrosor i kol

Det enkla är oftast det vackraste. Några kolstreck på brunt papper ackompanjerat av några vita fält. Och så några tankar om Claude Monet och hans älskade näckrosor.

Rabarbersoppa med vaniljglass

Rabarber på grillen

Barndomens rabarbersoppa med lite ny fräschör i smaksättningen och rostad rabarber. När du grillar, välj gärna en som är rejält röd i skalet och ger vacker färg.

Ett skönt fotbad ger frid.

Örtterapi - fotbad med blommor

Örtterapi är mycket mer än att använda växter till medicin och hudvård. Samvaron med växterna är minst lika terapeutisk som effekten av växternas aktiva ämnen. Här visar vi hur du gör ett uppfriskande fotbad med blommor.

En fjärilsbar lockar till sig många olika arter.

Fjärilsbar 1

Ifall du vill följa med vilka fjärilar som besöker din trädgård och vill ge dem lite extra näring, speciellt under perioder då inget blommar i trädgården, kan du grunda en fjärilsbar. Det är ju inte bara fjärilar som besöker baren utan många andra flygfän.

Alexandra fotograferar växter i Jokkmokk

Fjällträdgården i Jokkmokk

I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

Groblad är naturens plåster

Groblad

Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

Strömsö 15.6

I Strömsös repriskavalkad grillar Paul och Jonathan på verandan. Det blir rabarber på två sätt. Paul tipsar även om hur du kan använda grillen som ugn att baka bröd i. Rödvin, råsocker och honung serveras i Lottas och Annes fjärilsbar.

Brandade på gädda med hårdbröd

I mellaneuropa hör gädda till de verkliga fiskdelikatesserna. Dags alltså att slå ett slag för inhemsk matfisk av bästa sort med ett recept på Brandade som är en spansk rätt som består av mosad potatis med fisk i en eller annan form – här serverad med en syrlig tomatsallad.

Gårdshuset på Strömsö

Växthuset: Planering

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Virtuell rundvandring på Strömsö

Strömsö intro

Välkomna till Strömsö. Själva huset är över 160 år gammalt och har varit ett hem åt en köpmannafamilj nästan hundra år. I dag är det mest känt för att tvprogrammet Strömsö görs här. Ett lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid.

Nyligen publicerat

 • tång i skärgårdshavet
  Publicerad . Uppdaterad

  Inget fågelbo, men väl en häxkvast

  Naturväktarna fick ta sig an bilder på tång, tornfalksungar och en hel del frågor om den utdragna värmeböljan, till exempel varför det just idag uppenbarat sig så många amiralfjärilar. Här kan du lyssna påsändningen och se alla bilderna!

 • Publicerad . Uppdaterad

  Äventyrliga svenskar på Kaljakellunta och i Östnyland

  Ölflytet eller Kaljakellunta är sommarens mest anarkistiska och kanske farligaste evenemang. Vad händer då En svensk sommar i Finland tar med sig två svenskar för att dricka öl i Vanda å - och i Östnyland?

 • korvstoppning på Chef Wotkin's fabrik i Sörnäs
  Publicerad .

  Se hur korv stoppas i Sörnäs

  I Sörnäs stoppas korv fyra dagar i veckan. För att göra en god korv måste köttet innehålla rikligt med fett, tipsar Veijo Votkin.

 • Jontti Granbacka hjälper Audun Adsen i land efter rekonstruktionen av sjöslaget vid Rilax
  Publicerad . Uppdaterad

  Mycket kroppskontakt i Hangö

  Osloborna Audun Adsen och Héctor Melo fick uppleva en oförglömlig helg i Hangö och gjorde också intressanta iakttagelser om oss finländare.

 • Pelle Lillqvist på Jakobstads motormuseum
  Publicerad . Uppdaterad

  Jakobstads motormuseum är störst på båtmotorer

  Jakobstads motormuseum på Alholmen är landets största båtmotormuseum. Här kan man se en alldeles unik samling av de båtmotorer som tillverkades i Jakobstad under åren 1917 till 1960. Totalt finns det 290 motorer, ungefär 50 större motorcyklar, mopeder och cyklar med hjälpmotorer på museet.

 • Mats Sabel är körgare i Vasa
  Publicerad . Uppdaterad

  Dagens långkok: grillad fläsksida3

  Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

 • Mikaela Suoniemi bland plantor på Grönback trädgård i Ingå.
  Publicerad . Uppdaterad

  Grönbacka blev plantskola

  Nu mognar bären på trädgårdens buskar. Handeln med bär domineras av jordgubbe och hallon både i volym och värde men hemma i trädgårdarna är utbudet bredare.

 • Kräftor
  Publicerad . Uppdaterad

  Sommarmat med Morgonöppet- Kräftsäsongen är här

  Kalatukku Eriksson kokar årligen 400 000 kräftor. Inköps- och försäljningschef Martin Söderström är därför rätt person att fråga om tips när det gäller kräftkok.

 • Årets sjusovare slängs in i fontänen i Hangö
  Publicerad .

  Slumpmässiga norrmän härjar i Hangö - följ med!1

  Också det här veckoslutet får två slumpmässigt utvalda norrmän släppa allt för händer och följa med Jontti Granbacka och Yles tv-team till Finland. Sedan bär det av till Hangö där norrmännen får kriga och slänga folk i fontäner!

 • Jontti Granbacka, Amanda Wallander och Michelle Wanström på galeasen Albanus.
  Publicerad . Uppdaterad

  Åland är toppklass!1

  Stockholmarna Amanda och Michelle spar inte på lovorden när de beskriver sin överraskningshelg på Åland.

 • flodkräftor
  Publicerad . Uppdaterad

  Kräftexpert: Vi kan äta kräftor med gott samvete

  I måndags klockan 12 var väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

 • Kalvar på Gårdskulla i Sjundeå
  Publicerad . Uppdaterad

  Dagens mattips: Pulled beef à la Mats Sabel

  Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står pulled beef på högrev på menyn.

 • Scen ur filmen The fault in our stars
  Publicerad . Uppdaterad

  Omvälvande kärleksfilm2

  Filmen The Fault in Our Stars hade Finlandspremiär häromveckan, och det var en filmupplevelse man inte glömmer i första taget.

 • Zucchini, vitlök och spenat i en träskål.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sommarmat med Morgonöppet- Gröna skönheter

  Solmogen zucchini, spröd spenat och färsk vitlök full av smak skördas i regionen den här veckan. Den versatila zucchinin trivs lika bra i en salt sallad som i en kaka till kaffet.

 • Chasing The Deads monitorer
  Publicerad .

  Konstiga ljudfenomen på Svartå slott4

  En svårförklarlig knackning uppdagades då vi lyssnade igenom materialet från tv-inspelningarna av En svensk sommar i Finland på Svartå slott.