Plantering och odling

Oregano på Gammelgården i Ingå.

Hyr en odlingslåda från Sibbo bibliotek!

Biblioteket i Nickby hyr ut odlingslådor för sommaren.

Biblioteket i Nickby hyr ut odlingslådor och satsar på hängmattor och piknikstolar i parken utanför. Biblioteket lånar också ut utespel såsom krocket och petanque.

Publicerad . Uppdaterad .
En plantering i en blomliknande videkonstruktion

Egen örtagård är mödan värd

Solen skiner från en klarblå himmel och luften dallrar av värme. Insekterna surrar och luften är mättad av dofter. Jag går från planta till planta, doftar, krossar blad mellan fingrarna och doftar igen - det här är min örtagård!

Publicerad . Uppdaterad .
En fjäril på ett blad

Ekologisk odling

Den största utmaningen i ekologisk odling ligger i bekämpningen av ohyra och växtsjukdomar. Men känner du din jord och planerar väl får du en slutprodukt som är ren.

Publicerad . Uppdaterad .
skottkärra med hästbajs

Komposterad hästbajs blir värme i stallet 2

Tillsvidare är spillningen en kostnad på 1 200 euro i året.

Om två år hoppas ägarna till Borgå ridstall att stallet ska kunna värmas upp med komposterad hästspillning. Råvara finns det gott om: De tiotals hästarna producerar ett lastbilsflak "bränsle" varje månad.

Publicerad . Uppdaterad .

Så och skola sommarplantor

Sommaren är äntligen på väg och det är tid att förbereda trädgårdens blomsterprakt. Christine visar här hur man sår och skolar sommarblommor innan det är dags att påta ner dem i rabatten.

Publicerad . Uppdaterad .

Odla i låda: Pelargonsticklingar

Tips på hur man odlar i lådor

Ett gammalt fönster, en hög bräder och några störar förvandlades i Tomas skickliga händer till ett charmigt drivhusbord. Chrisse tog bordet i bruk för sina pelargonsticklingar.

Publicerad . Uppdaterad .

Drivhusbord

Artikel om hur bygga ett drivhusbord.

Idén med vårt drivhusbord är återanvändning, och då får man ju utgå från det material man har. På Strömsö fanns fönsterbågen och de störar, skruvar och beslag som behövdes.

Publicerad . Uppdaterad .
Krokusen är ett säkert vårtecken.

Så väcker du trädgården ur vinterdvalan

Tips på hur man hjälper trädgården att kasta vinterpälsen!

Ju starkare solens strålar blir desto mer vaknar våra sömniga trädgårdar till liv. Jan-Anders Barkar ger de bästa tipsen på hur man hjälper trädgården att kasta vinterpälsen.

Publicerad .
Ogräs i krukor pryder också miljön.

Ogräs i kruka

Man kan undra över vad som egentligen gör en växt till ett ogräs. Är det rätt växt på fel plats? Om man håller ogräset snyggt och prydligt kanske folk tycker att det är vackert? Det går att odla ogräs i kruka.

Publicerad .
djungelgurka ock grönväxt

Udda gurkor och andra mobila växter

Sätt dina krukor på hjul för krukor är tunga att bära.

Vårt trädgårdshus på Strömsö har flera olika funktioner. Dels vill vi odla både nytto- och prydnadsväxter men också skapa en plats för arbete och avkoppling. Trädgårdshusets arkitektur med vägg mot norr och glas mot söder ger ypperliga förutsättningar för olika funktioner i ett och samma utrymme.

Publicerad . Uppdaterad .
Odling av vinrankor

Odling av vinrankor 2

En vinranka som ger svalkande skugga åt uteplatsen och är fylld med härliga mognande druvklasar är minnet jag har med mej hem från mina södernresor. Många grunnar säkert på om det i vårt klimat över huvudtaget är möjligt att odla vinrankor och tillverka vin av egna druvor!

Publicerad . Uppdaterad .

Vårlökar mellan fönstren

Tips om blommor mellan förnstren.

Nu är det dags för vårlökar i alla de former och färger, vackra att se på – men ack så kortvariga de är! Men - har du någon gång tänkt på att i många hus finns ypperliga "svalskåp" där vårlökarna kan blomma mycket längre? Det handlar förstås om ta utrymmet mellan fönstren i bruk.

Publicerad . Uppdaterad .

Vind- och torktålig plantering

Om vind- och torktålig plantering

Sommarblommor i kruka på sommarstället kan vara ganska knepigt, speciellt om man är där endast på veckosluten. Sommarblommor behöver en hel del vatten! Dessutom torkar vinden ut ytterligare! Satsa på andra sorters växter som tål utsatta lägen, såsom torktåliga barrväxter och stenpartiväxter och snygga i kruka!

Publicerad . Uppdaterad .

Mobil köksträdgård

Artikel om flyttbar odling.

Det är knepigt att odla sitt trädgårdsland hemma om man tillbringar en stor del av sommaren t ex i båten, på sommarstugan eller på en campingplats.

Publicerad . Uppdaterad .
Växt i konservburk

Vår krukodling - en salig blandning

Det första intrycket är alltid det viktigaste, det gäller både då man träffar nya människor men också då man besöker en trädgård första gången. En inbjudande entré som speglar trädgården och väcker lusten att upptäcka resten är något att sträva efter.

Publicerad . Uppdaterad .
Krukorna har fått nya blommor.

Plantera tidiga vårblommor

Utbudet på växter som tål en smula kyla ökar hela tiden. Owe och Jonathan planterar en bred uppsättning vårblommor utanför Strömsövillan.

Publicerad .
Sparrisen tar tre år innan den kan skördas.

Sparrisodling 2

När du besöker gamla trädgårdar och herrgårdar kan du hitta gamla sparrisbestånd. Sparrisen har nämligen varit en populär odlingsväxt i Norden sedan slutet av 1600-talet.

Publicerad . Uppdaterad .
en trädgård i Enare

Från sandmo till trädgård i Enare

En jordsäck är en ypperlig present om man besöker en trädgårdsodlare i Lappland. Normalt växer nästan ingenting i norra Lappland av det som finns i södra Finland, men med några knep och goda råd kan en frodig trädgård bli till även i det kargaste landskap.

Publicerad .
I den här plantkuvösen förodlas plantor som kräver mycket värme, ljus, fukt och näring

Plantkuvös

Att förkultivera i en plantkuvös har sina fördelar, där kan vi lättare kontrollera tillväxtfaktorerna – ljus, värme, fukt och näring. Plantkuvöser finns i många olika utföranden att köpa men den som är händig snickrar ihop en plantkuvös som är skräddarsydd just för de egna behoven.

Publicerad . Uppdaterad .
Planteringsram byggs på Strömsö.

Planteringsramar

Ett annorlunda arrangemang i trädgården eller ute på gården skapar du genom att snickra ihop planteringsramar. Storleken på en planteringsram beror förstås på utrymmet du har.

Publicerad . Uppdaterad .
Camilla Forsén-Ström i Potager-trädgården på Strömsö

I en potagere möter nyttan skönheten

Tips på estetisk odling

Den klassiska franska köksträdgården, också kallad potagere, är en fröjd för ögat med sina olika mönster, färger och bladformer.

Publicerad . Uppdaterad .
en skiss för potager-trädgård

Grafisk skiss över potager-planteringen

Ta ett steg närmare och fotografera din trädgårds blad, färger och former. Du får vackra bilder och hjälper minnet inför nästa års plantering!

Publicerad .

Strömsö

Crepe Vonassiennes med romkräm

Frasiga potatisplättar serveras med fluffig och syrlig romkräm som piffig kvällsvickning eller varför inte som förrätt.

Publicerad .
t-tröjor

Fixa om en t-tröja

Två olika sätt att göra om en vanlig t-tröja.

Lee gör mönster på två t-tröjor. Den ena får ett flätmönster med hjälp av en sax och den andra pryds med en stjärna som skiftar i turkost.

Publicerad .
Röd klädhängare

Klassisk klädhängare

Snickra en klassisk klädhängare

Snickra en klassisk klädhängare eller tamburmajor som håller ordning på ytterrockarna.

Publicerad .

Långläsning

Alexandra De Paoli med ett fat torkade örter

Alexandras näringsguide

Kort om det viktigaste kroppen behöver.

Alexandra skriver kortfattat om vitaminer, mineraler och antioxidanter - om det viktigaste som våra kroppar behöver.

Publicerad . Uppdaterad .
skördade grödor på fat

Alexandras grönsaksguide

Vad våra vanligaste grönsaker innehåller.

Alexandra skriver kort om vilka vitaminer och mineraler våra vanligaste grönsaker och örter innehåller. Vi får också reda på vilka växter som hjälper mot vilka krämpor och vilka andra väntade och oväntade effekter de kan ha på oss och vår omgivning.

Publicerad .
Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås.

Guldäpplen från Medelhavet

Alexandra skriver om det goda med färska grönsaker i maten.

Alexandras mormor grät när hon kom till Sverige och det inte fanns färska tomater i affären. Själv har jag svårt att tänka mig ett liv utan Medelhavsområdets grönsaker – jag hade nog vänt och åkt raka vägen tillbaka till Italien om jag varit mormor. Eller så hade jag glasat in balkongen och odlat tomater själv.

Publicerad . Uppdaterad .
maskrosor

Ätbara blommor: vilda och odlade 1

Artikel om vilda blommor som kan ätas.

Ätbara blommor och växter finns det gott om i våra skogar och trädgårdar. I den här artikeln listar vi de flesta som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad . Uppdaterad .

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat

 • Guldhjälten från 1995 har tankarna på VM också 2015. Ville Peltonen är i dag en av Kari Jalonens assisterande tränare.
  Publicerad . Uppdaterad

  20 år sedan i dag – men Peltonen vill inte tjata om guldet

  Att det i dag har gått exakt 20 år sedan Finland för första gången blev världsmästare i ishockey har det pratats mycket om. För mycket, tycker den allra största guldhjälten.

 • Norskt jubel under 3-2-segern mot Slovakien.
  Publicerad . Uppdaterad

  Norge reste sig – med i kampen om kvartsfinalplats

  Tre förluster i de tre första matcherna knäckte inte Norge. Mot Slovakien tog det norska laget en seger med 3–2 och har nu vägen öppen till kvartsfinal.

 • Taylor Halls straffmål mot Anders Nilsson var en av sex kanadensiska fullträffar i segern över Sverige.
  Publicerad . Uppdaterad

  Tre Kronor säckade ihop – vild vändning av Kanada4

  Den svenska tremålsledningen räckte ingenstans. Kanada tog sig i kapp och gick i slutskedet förbi. 6–4 till ett kanadensiskt lag som framstår som VM:s givna guldfavorit.

 • Restaurang Brukspatron huserar i den beige byggnaden på bilden
  Publicerad .

  Raseborg krymper byggrätten i Billnäs kärna

  I centrala Billnäs får affärsmannen Olli Muurainen bygga 17 800 kvadratmeter nytt istället för 25 600 som han hade önskat. Han planerar hotell- och kongresscenter i det gamla bruket.

 • Juha Sipilä
  Publicerad . Uppdaterad

  Sipilä: Det blir inget samhällsfördrag5

  Det blir inget samhällsfördrag, meddelar regeringssonderaren Juha Sipilä. Dagens förhandlingar har visat att parterna på arbetsmarknaden inte kan komma överens om samhällsfördraget. Finlands näringsliv EK är besviket, medan akademikercentralen Akava säger att priset helt enkelt blev för högt.

 • David Cameron gör valkampanj.
  Publicerad . Uppdaterad

  Förlust i valet för de konservativa kan öka EU-frustrationen

  Den sittande premiärministern David Cameron från konservativa Tories har lovat en folkomröstning om EU ifall han vinner valet. Den kommer att bli verklighet förr eller senare, bedömer analytiker.

 • West mot Atlas i bronsmatchen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Fördel West i svajig bronskamp

  HC West kopplade ett litet grepp om bronsmedaljerna i FM-ligan i handboll efter en 20-19-seger över Atlas. Det långa speluppehållet efter semifinalerna syntes i båda lagens spel i Vanda.

 • Celine Dion vann Eurovisionen år 1988 för Schweiz.
  Publicerad .

  Eurovisionen år 1988

  Sveriges Tommy Körberg var i gott sällskap då både Céline Dion och Lara Fabian också tävlade i Eurovisionen.