Hoppa till huvudinnehåll

Från jord till bord denna vecka

Kantarellen - skogens guld och snapsglas

"Kantarellen är vår mest populära matsvamp."

Den lyser klar och gul mellan löven som fallit från de omgivande träden i skogsdungen, den som ingen annan vet om. Favoritplatsen är hemlig för alla andra utom släktens medlemmar och skogens invånare. Kantarellen kallas skogens guld och det är med respekt men stor iver vi plockar den med oss hem.

Stuglivet

Strömsö denna vecka

Strömsös club sandwich

Klassikern sin bästa tappning någonsin!

En klassisk klubbsmörgås i sin bästa tappning någonsin! Med alla smaker i varje tugga. Saftig av grönsaker, med sälta av bacon och kycklingfilé och med ett krämigt sting av pepparrotsmajonnäs. Till lunch eller kvällsbit - se till att du provar Strömsös supertunna club sandwhich!

Odla i lastpall

Det finns alltid en plats för en lastpallsodling.

En liten lastpall med sallad och örter utanför köksdörren är väl inte så illa för den som gillar matlagning. Och den som gillar att skapa mönster och större helheter kan placera ut ett dussin lastpallar och fylla dem med örter, sommarblommor, gräs och perenner.

Efter nio

Toast Skagen á la Bella Alén

Den här klassikern lagas inte med vanligt rostbröd, utan en läcker maltlimpa som bas. Fungerar utmärkt som en förrätt till fester.

Bellas maltlimpa

Maltlimpa ger en känsla av skärgård och fest. Bella Aléns limpa bakas på apelsinjuice, inte surmjölk och är värd att pröva med Skageningredienser.

Camillas mjöd

Hemlagat mjöd är ingen konst bara du är försiktig med mängden jäst och håller ett öga på russinen i flaskorna.

Valborgsmjöd

Att dricka mjöd på Valborg hör till och extra gott och trevligt blir det då man gör mjöden själv!

Mjödito

Kira Åkerström-Kekkonens variant på mjöd med en twist.

Tottos honungsmjöd

Sonja Kailassaari och Michael Björklund besökte biodlaren Totto Eckerman i Finström och fick smaka på utsökt honungsmjöd. I det första avsnittet av Mat så in i Norden gästade vi Åland.

Berlins bästa bastu finns i en gammal brandbil

Konstnären Dida Zende har skapat ett finskt smultronställe.

En vedeldad bastu i en gammal brandbil. En liten bar. En mongolisk jurta. En iskall dusch. En vattenfylld plastkub att doppa sig i. En rostig tunna att elda i. En gammal bensinstation och kolhandel. Se där: Ett finskt smultronställe mitt i Berlin.

Nu är tiden inne för trädgårdsplanering

Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

En solig vägg är en ypperlig odlingsplats.

En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat

  • Naturväktarnas bildblogg

    I bloggen samlar vi lyssnarnas bilder från våren 2016.

    Här samlar vi ett urval av lyssnarnas bilder från Naturväktarnas program under våren och försommaren 2016.

  • Lyxig frukost med långbakad frukt

    Låt henne vakna till en ljuvlig frukost på morsdagen!

    Låt henne vakna till dofterna av en ljuvlig frukost på morsdagen! Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse att vänta följande morgon. Kryddig plommonkompott och knaprig mysli går snabbt att göra och det blir gott om tid över att njuta länge. Servera gärna med en god tjock yoghurt.

  • Kasper Strömman synar klasskillnader i stuglivets historia

    Kasper Strömman besöker bl.a. Tarja Halonens stuga.

    Olika samhällsklasser har alltid haft olika sorts sommarstugor. Vi besöker en klassisk överklassvilla och en lika klassisk medelklassvilla. Kasper besöker dessutom Tarja Halonen i hennes stuga i en koloniträdgård.