Strömsö

Christer Fuglesang i arbetsmundering.

Strömsö 31.8

Paul ångkokar grönsaker och gör dumplings. Jim tillverkar arbetsbockar. Lee gör festblusar av t-tröjor med hjälp av virkade loppisdukar och Camilla gör typografiska planscher med hjälp av bokstäver. Dessutom återser vi astronaut Christer Fuglesang i Strömsösoffan.

Publicerad .
Ånkokning

Ångkokta degknyten (dumplings)

Ångkokta, fyllda degknyten hör till det asiatiska köket, men fungerar lika bra med inhemska, färska grönsaker. Ångkokning behåller färgen på maten, näringsinnehållet hålls högt och smakerna framträder på bästa sätt.

Publicerad . Uppdaterad .
Kontrollera att gångjärnen fungerar

Arbetsbockar

En ihopvikbar arbetsbock är en viktig möbel i varje hushåll där man regelbundet utför små och större reparationer. Den är ypperlig att måla bräder på, men kan också vara stommen till barnens koja, täckt med en filt. Moment: Allt material till bockarna är gjort av hyvlade lister i furu.

Publicerad . Uppdaterad .

Fuglesang om rymdmat

Astronauten Christer Fuglesang berättar om hur man lagar och äter mat tillsammans i rymden, samt en anekdot om politiskt inkrorrekt renkött.

Publicerad . Uppdaterad .

Typografiska planscher

Finurliga texter i läckra fonter är alltid snyggt på väggen! Våga lämna datorns ritprogram och rita istället texten för hand!

Publicerad .
Lees t-tröjor med virkade dekorationer

T-tröjor med virkade dukar som dekoration

Piffa upp dina tröjor med virkade dukar och ge dem helt nya uttryck. Om man inte vill virka dukarna själv hittar man dem för ett par euro styck på loppmarknader.

Publicerad .

Strömsö 24.8

Lee broderar barnteckningar för att ge dem ett längre liv, Camilla ger gammal hötorgskonst ett modernare uttryck och Jim gör en rustikare variant av designklassikern stringhyllan. Alexandra boostar immunförsvaret med hjälp av bl a åkerfräken och ingefära. Pumpa, zucchini och anka är några av råvarorna som Paul använder i köket.

Publicerad .

Jakt och vilt

Svampar med Viking Nyström

Följ med Viking Nyström ut i skogen. Här berättar han om svampar. Han visar och ritar för att åskådliggöra dem. Ur Arkivet.

Publicerad . Uppdaterad .

Gäddfärs

Det är traditionell och ordentlig mat som tillagas i Mat med mersmak. Kocken Bertel Lindvik går grundligt tillväga med riktiga råvaror. Här gör han färs på gädda. Ur Arkivet.

Publicerad . Uppdaterad .
Rådjur finns i nästan hela Finland.

Hjortar och rådjur

Jakt och viltvård går hand i hand. Så garanterar och kontrollerar man viltstammars överlevnad och existens samt garanterar att jägaren eller jaktlagen har något att fälla följande säsong. Hjortdjuren hör till de fyrbenta krabaterna som ställer till det för såväl bilister som jordbrukare. Men vilka hjortdjur lever då i Finland?

Publicerad . Uppdaterad .

Sylta och safta

Glasburk med saltgurka, frilandsgurkor och dill.

Sommarmat med Morgonöppet- Spara sommaren på burk

Det går att spara små bitar av sommaren för att ta fram dem när höstrugget känns som tyngst. Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tipsar om hur man lägger in, saftar och syltar.

Publicerad . Uppdaterad .
Körsbärsträd vid Aura å.

Bärsylt

Sylt går att göra på allehanda bär och frukter. Här gör Sara en enkel sylt som passar väldigt bra till bl.a ostkakn med keso.

Publicerad . Uppdaterad .
Borgå torg

Syltad blomkål

Syltad blomkål är ett just så gott tilltugg som det låter.

Publicerad . Uppdaterad .
Av fläderblomman görs god saft.

Chokladtryffel smaksatt med fläderblomssaft

Janna Wahlberg och Anna-Lena Lauréns kombinerade läckerhet. Janna stod för chokladtryffeln, Anna-Lena hade fläderblomssaften i kylskåpet. En sammetslen konsistens kombinerad med stark choklad- och fräsch fläderblomssmak - mums!

Publicerad . Uppdaterad .

Bastu

Bastubad för kropp och själ

Bastun är viktig för finländarna. I bastun möts man, bokstavligen avklädda från alla roller, för att renas från det som varit och hitta krafter för det som är på kommande.

Publicerad .
alexandras bastukvast

Bastukvasten – en hälsosam njutning1

För den invigde är bastukvasten en oumbärlig accessoar i bastubadandet, för den oinvigde kan kvasten se ut som ren självspäkning. Sanningen är att den är rena rama hälsokuren.

Så vill vi basta!

Vi gav er chansen att berätta varför ni badar bastu, vilken temperatur som är den bästa och i vilket sällskap nakenheten känns bekväm.

Gårdshuset på Strömsö

Växthuset: Planering

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Virtuell rundvandring på Strömsö

Strömsö intro

Välkomna till Strömsö. Själva huset är över 160 år gammalt och har varit ett hem åt en köpmannafamilj nästan hundra år. I dag är det mest känt för att tvprogrammet Strömsö görs här. Ett lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid.

STK

Not available Svenska Talande Klubben från Pargas: Redrama + Clarissa + Max in the crowd - is no longer available on the Arena. Mer information

Se Svenska Talande Klubben från Pargas!

Svenska Talande Klubben sänds ikväll från Pargas. Kvällens huvudartist är Redrama, som värms upp av Clarissa och Max in the crowd.

Publicerad . Uppdaterad .

Roliga miner och glada typer i Pargas

Svenska Talande Klubben stack igen ut på turné - med destination Pargas denna gång. På Piuggen i Pargas var humöret på topp inför spelningen med Redrama, Clarissa och Max In The Crowd.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyligen publicerat

  • Publicerad .

    Strömsö 31.8

    Paul ångkokar grönsaker och gör dumplings. Jim tillverkar arbetsbockar. Lee gör festblusar av t-tröjor med hjälp av virkade loppisdukar och Camilla gör typografiska planscher med hjälp av bokstäver. Dessutom återser vi astronaut Christer Fuglesang i Strömsösoffan.

  • Omstrodd MCT-olja görs i huvudsak på kokosfett
    Publicerad . Uppdaterad

    Smörkaffe med omstridd olja på frammarsch2

    För ett drygt år sedan kom rapporter om en ny dryck som blev en jättetrend i USA: smörkaffe. Många hälsobloggar lovprisar smörkaffet som består av smör, kaffe och en ny olja, MCT-olja.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Fuglesang om rymdmat

    Astronauten Christer Fuglesang berättar om hur man lagar och äter mat tillsammans i rymden, samt en anekdot om politiskt inkrorrekt renkött.

  • Niklas Engblom
    Publicerad .

    Bordsservering - om du betalar mera

    Många tips som kommit in till Yle Huvudstadsregionens granskning av kundservice i regionen gäller restaurangbranschen. Det handlar om dåligt bemötande, snorkig personal eller bara misslyckad betjäning. En del frågar sig också: Var är bordsserveringen i Finland? Den kunde finnas - om du är villig att betala, säger krögaren Niklas Engblom.

  • Kantareller
    Publicerad . Uppdaterad

    Nu kommer svamparna!

    De senaste veckornas regn har fått fart på svamparna och i Sydvästra Finland börjar kantarellerna nu dyka upp. Förutom mat bjuder skogen också på motion, meditation och skatter av olika slag. Se video!

  • Bertil Blom
    Publicerad . Uppdaterad

    Kusten är klar – Bertil summerar

    Paddlingsresan längs finska kusten är klar. Bertil Blom summerar äventyret. - Den sex veckor långa paddlingsresan blev en stor utmaning, en stark skönhetsupplevelse, en övning i att leva i nuet och den har lärt mig mycket om mig själv, skriver han.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Gäddfärs

    Det är traditionell och ordentlig mat som tillagas i Mat med mersmak. Kocken Bertel Lindvik går grundligt tillväga med riktiga råvaror. Här gör han färs på gädda. Ur Arkivet.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Svampar med Viking Nyström

    Följ med Viking Nyström ut i skogen. Här berättar han om svampar. Han visar och ritar för att åskådliggöra dem. Ur Arkivet.

  • Exempel på föremål kopplade till stridsyxekulturen även om det inte är just dessa som analyserats. Den vänstra skålen har hittats i Hyvinge den högra i Närpes.
    Publicerad . Uppdaterad

    4500 år gammal mjölk skriver om historien

    Det var helt klart någon som glömde diska en dag för 4500 år sen. Det tackar arkeologerna för.

  • Blåvita bandet.
    Publicerad . Uppdaterad

    Blåvita bandets besättning byts en sista gång

    I Uleåborg steg Leif Lunabba i land efter att ha paddlat en vecka från Jakobstad. Det blev en vecka med regn och sol, stiltje och blåst, med- och motvindar.

  • Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.
    Publicerad . Uppdaterad

    Hur vill du bli sedd?

    Här ovanför ser du ett foto på mig. Jag funderade rätt länge på vilket foto jag skulle använda. Hur är det med dig, funderar du på vilken profilbild du lägger upp på Facebook, Twitter, Instagram eller Linkedin?

  • Publicerad . Uppdaterad

    Strömsö 24.8

    Lee broderar barnteckningar för att ge dem ett längre liv, Camilla ger gammal hötorgskonst ett modernare uttryck och Jim gör en rustikare variant av designklassikern stringhyllan. Alexandra boostar immunförsvaret med hjälp av bl a åkerfräken och ingefära. Pumpa, zucchini och anka är några av råvarorna som Paul använder i köket.

  • Fröken mammut på väg in.
    Publicerad . Uppdaterad

    Gräsätande jättar in genom fönstret

    Det blev en ovanlig dag på jobbet, både för de museianställda och för dem som följde med processen med att flytta in tre konstgjorda mammutar i naturenlig storlek på Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Käk på torg och gator gläder avgående matstrateg

    Ville Relander är mannen bakom Helsingfors matstrategi - i november lämnar han arbetet som projektchef på staden för att istället jobba för en stor restaurangkedja.

  • Foto: Yle/Arja Lento
    Publicerad . Uppdaterad

    Tog kärleken slut med semestern?10

    Enligt statistiken är separationer och skilsmässor vanligast efter en längre ledig period som sommaren. Har du frågor om hur du ska hålla ditt parförhållande i liv? Ställ dem till familjeterapeuten här!