Strömsö

Gubbröra deluxe

Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

Publicerad .
makramègardin

Makramé av mattrasor kan bli en gardin

En luftig gardin du lätt gör själv

En kvist som gardinstång med en luftig gardin inspirerad av fiskenät är Lees förslag som somrig inredning. Lätt att göra själv med två olika makramé knopar.

Publicerad .
Tavlor gjorda av drivved, föreställande fiskar

Unik drivvedskonst

Hitta din inre sakletare och gå på skattjakt!

Havet är bevisligen en fantastisk formgivare, det formar de vanligaste träbitar till unika former!

Publicerad .

Plantering och odling

Vårskötsel av krukväxter

Vårskötsel av krukväxter

Vårsolen värmer och dagarna blir allt längre och man riktigt känner hur livsandarna återkommer efter vintermörkret! Nu är det dags att titta till krukväxterna. Även de känner av de längre dagarna och solens värme.

Publicerad . Uppdaterad .
Detalj av bevattningskanna i plåt

Den kemiska jorden

Näringsbalansen i jorden är avgörande för hur växterna mår. Lär därför känna din jord! Och vill du odla ekologiskt finns det goda alternativ att välja mellan.

Publicerad . Uppdaterad .
kålodling

Ekologisk skadedjursbekämpning

Kålen älskas av skrottar och småkryp under sommarens alla månader. Genast vid vårsådden kommer jordloppor och skinnbaggar. Sen kommer små och stora kålflugor i olika generationer och flyger ända in i augusti.

Publicerad . Uppdaterad .
En plantering i en blomliknande videkonstruktion

Egen örtagård är mödan värd

Solen skiner från en klarblå himmel och luften dallrar av värme. Insekterna surrar och luften är mättad av dofter. Jag går från planta till planta, doftar, krossar blad mellan fingrarna och doftar igen - det här är min örtagård!

Publicerad . Uppdaterad .

Så och skola sommarplantor

Sommaren är äntligen på väg och det är tid att förbereda trädgårdens blomsterprakt. Christine visar här hur man sår och skolar sommarblommor innan det är dags att påta ner dem i rabatten.

Publicerad . Uppdaterad .

Tre planterade trädgårdsrum

Artikel om plantering

Det ligger i tiden att indela sin trädgård i olika rum, s k trädgårdsrum. Här har Catharina svängt en aning på den tanken och planerat rummen mera bokstavligt, men bara i dekorativt syfte.

Publicerad . Uppdaterad .

Drivhusbord

Artikel om hur bygga ett drivhusbord.

Idén med vårt drivhusbord är återanvändning, och då får man ju utgå från det material man har. På Strömsö fanns fönsterbågen och de störar, skruvar och beslag som behövdes.

Publicerad . Uppdaterad .
Krokusen är ett säkert vårtecken.

Så väcker du trädgården ur vinterdvalan

Tips på hur man hjälper trädgården att kasta vinterpälsen!

Ju starkare solens strålar blir desto mer vaknar våra sömniga trädgårdar till liv. Jan-Anders Barkar ger de bästa tipsen på hur man hjälper trädgården att kasta vinterpälsen.

Publicerad .
Ogräs i krukor pryder också miljön.

Ogräs i kruka

Man kan undra över vad som egentligen gör en växt till ett ogräs. Är det rätt växt på fel plats? Om man håller ogräset snyggt och prydligt kanske folk tycker att det är vackert? Det går att odla ogräs i kruka.

Publicerad .
djungelgurka ock grönväxt

Udda gurkor och andra mobila växter

Sätt dina krukor på hjul för krukor är tunga att bära.

Vårt trädgårdshus på Strömsö har flera olika funktioner. Dels vill vi odla både nytto- och prydnadsväxter men också skapa en plats för arbete och avkoppling. Trädgårdshusets arkitektur med vägg mot norr och glas mot söder ger ypperliga förutsättningar för olika funktioner i ett och samma utrymme.

Publicerad . Uppdaterad .
Odling av vinrankor

Odling av vinrankor 2

En vinranka som ger svalkande skugga åt uteplatsen och är fylld med härliga mognande druvklasar är minnet jag har med mej hem från mina södernresor. Många grunnar säkert på om det i vårt klimat över huvudtaget är möjligt att odla vinrankor och tillverka vin av egna druvor!

Publicerad . Uppdaterad .

Förhindra invasiva växter

Tips om invasiva växters spridning.

Lotta Flemming på NTM-centralen tipsar om hur man undviker spridningen av invasiva växter och var man kan få hjälp med bekämpningen av dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Vårlökar mellan fönstren

Tips om blommor mellan förnstren.

Nu är det dags för vårlökar i alla de former och färger, vackra att se på – men ack så kortvariga de är! Men - har du någon gång tänkt på att i många hus finns ypperliga "svalskåp" där vårlökarna kan blomma mycket längre? Det handlar förstås om ta utrymmet mellan fönstren i bruk.

Publicerad . Uppdaterad .

Vind- och torktålig plantering

Om vind- och torktålig plantering

Sommarblommor i kruka på sommarstället kan vara ganska knepigt, speciellt om man är där endast på veckosluten. Sommarblommor behöver en hel del vatten! Dessutom torkar vinden ut ytterligare! Satsa på andra sorters växter som tål utsatta lägen, såsom torktåliga barrväxter och stenpartiväxter och snygga i kruka!

Publicerad . Uppdaterad .
Växt i konservburk

Vår krukodling - en salig blandning

Det första intrycket är alltid det viktigaste, det gäller både då man träffar nya människor men också då man besöker en trädgård första gången. En inbjudande entré som speglar trädgården och väcker lusten att upptäcka resten är något att sträva efter.

Publicerad . Uppdaterad .
Krukorna har fått nya blommor.

Plantera tidiga vårblommor

Utbudet på växter som tål en smula kyla ökar hela tiden. Owe och Jonathan planterar en bred uppsättning vårblommor utanför Strömsövillan.

Publicerad .
Sparrisen tar tre år innan den kan skördas.

Sparrisodling 2

När du besöker gamla trädgårdar och herrgårdar kan du hitta gamla sparrisbestånd. Sparrisen har nämligen varit en populär odlingsväxt i Norden sedan slutet av 1600-talet.

Publicerad . Uppdaterad .
en trädgård i Enare

Från sandmo till trädgård i Enare

En jordsäck är en ypperlig present om man besöker en trädgårdsodlare i Lappland. Normalt växer nästan ingenting i norra Lappland av det som finns i södra Finland, men med några knep och goda råd kan en frodig trädgård bli till även i det kargaste landskap.

Publicerad .
I den här plantkuvösen förodlas plantor som kräver mycket värme, ljus, fukt och näring

Plantkuvös

Att förkultivera i en plantkuvös har sina fördelar, där kan vi lättare kontrollera tillväxtfaktorerna – ljus, värme, fukt och näring. Plantkuvöser finns i många olika utföranden att köpa men den som är händig snickrar ihop en plantkuvös som är skräddarsydd just för de egna behoven.

Publicerad . Uppdaterad .
Planteringsram byggs på Strömsö.

Planteringsramar

Artikel om odlingsmetoder och plantering.

Ett annorlunda arrangemang i trädgården eller ute på gården skapar du genom att snickra ihop planteringsramar. Storleken på en planteringsram beror förstås på utrymmet du har.

Publicerad . Uppdaterad .
Camilla Forsén-Ström i Potager-trädgården på Strömsö

I en potagere möter nyttan skönheten

Tips på estetisk odling

Den klassiska franska köksträdgården, också kallad potagere, är en fröjd för ögat med sina olika mönster, färger och bladformer.

Publicerad . Uppdaterad .
en skiss för potager-trädgård

Grafisk skiss över potager-planteringen

Ta ett steg närmare och fotografera din trädgårds blad, färger och former. Du får vackra bilder och hjälper minnet inför nästa års plantering!

Publicerad .

Långläsning

Alexandra De Paoli med ett fat torkade örter

Alexandras näringsguide

Kort om det viktigaste kroppen behöver.

Alexandra skriver kortfattat om vitaminer, mineraler och antioxidanter - om det viktigaste som våra kroppar behöver.

Publicerad . Uppdaterad .
skördade grödor på fat

Alexandras grönsaksguide

Vad våra vanligaste grönsaker innehåller.

Alexandra skriver kort om vilka vitaminer och mineraler våra vanligaste grönsaker och örter innehåller. Vi får också reda på vilka växter som hjälper mot vilka krämpor och vilka andra väntade och oväntade effekter de kan ha på oss och vår omgivning.

Publicerad .
Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås.

Guldäpplen från Medelhavet

Alexandra skriver om det goda med färska grönsaker i maten.

Alexandras mormor grät när hon kom till Sverige och det inte fanns färska tomater i affären. Själv har jag svårt att tänka mig ett liv utan Medelhavsområdets grönsaker – jag hade nog vänt och åkt raka vägen tillbaka till Italien om jag varit mormor. Eller så hade jag glasat in balkongen och odlat tomater själv.

Publicerad . Uppdaterad .
maskrosor

Ätbara blommor: vilda och odlade 1

Artikel om vilda blommor som kan ätas.

Ätbara blommor och växter finns det gott om i våra skogar och trädgårdar. I den här artikeln listar vi de flesta som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad . Uppdaterad .

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat

 • Regeringsbildaren Juha Sipilä (C) vid regeringsförhandlingarna på Smolna.
  Publicerad .

  Sipilä: Stora beslut i dag

  Lördagen blir de stora beslutens dag i regeringsförhandlingarna, sade regeringsbildaren Juha Sipilä (C) sent på fredagskvällen.

 • Publicerad .

  Häng med: Livechatt: ESC finalen

  De Eurovisa följer med Eurovisionens final från Wien här på Svenska Yles webbplats.

 • Eurovisionsscenen år 2015.
  Publicerad .

  Hur ser din topp 10 ut?

  På lördag kväll ska Europa och Australien rangordna 27 låtar i Eurovisionen. Vilka låtar finns i våra läsares topp tio-lista? Rösta!

 • En doula är en stödperson vid förlossningen som inte har medicinskt ansvar.
  Publicerad .

  “Tack vare doulan var jag inte nervös inför förlossningen”

  Det blir allt vanligare att ha med en stödperson, en så kallad doula, vid förlossningar. Doulan kan vara ett stöd för både föderskan och en eventuell partner som är med vid förlossningen, men det medicinska ansvaret finns alltid hos barnmorskor och läkare. – Jag ville ha en doula mest på grund av ett visst trygghetsbehov.

 • Publik på Stafettkarnevalen 2015.
  Publicerad .

  Stafettkarnevalsfredag med solsken och suverän stämning

  Årets Stafettkarneval, den 55:e i ordningen, sparkades i gång på fredagseftermiddagen i strålande solsken på Olympiastadion i Helsingfors.

 • Granhultsskolans maskotar på Olympiastadion.
  Publicerad . Uppdaterad

  Granhultsskolan hade den bästa hejarklacken

  Nordsjö lågstadieskola och Kyrkfjärdens skola belönades med hedersomnämnanden.

 • Heikki Kauppi, verksamhetsledare för Teknikens akademikerförbund.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kauppi utmanar Fjäder

  Teknikens Akademikerförbunds TEK:s verksamhetsledare Heikki Kauppi utmanar Akavas sittande ordförande Sture Fjäder i ordförandevalet nästa vecka.

 • Fotbollsspelare
  Publicerad .

  Izvestija – Roman Eremenko kan få lång avstängning och böter

  Enligt den ryska tidningen Izvestija hotas Roman Eremenko av en avstängning som i värsta fall skulle räcka fyra månader.