Strömsö

Helgrillad rödlök med jordärtskocka

En enkel lunch eller kvällsbit, lika lätt att tillreda ute på bollgrillen vid sommarstugan som hemma i uteköket. En jättehit att dela med sej av i sommar!

Publicerad .
Krukodlingen vid entrén.

Sommarblommor och örter i samplantering

En lek med färg och form i krukor

Perennerna, bärbuskarna och videträden vi planterade ifjol har alla övervintrat bra, nu behövs lite beskärning och putsning. Vi fyller på med ny jord och gödsel och så är vi klara för en nyplantering.

Publicerad .
broderi

Brodera på metallstängsel

Mjuka upp en grå omgivning med ett broderi i jätteformat

Allt för att sprida glädje och kreativitet och mjuka upp våra omgivningar. Virkgraffiti, stickgraffiti eller garnbombning, namnen är många och garnen och hantverket kan variera.

Publicerad .

Plantering och odling

Alexandras sallad med maskrosblad.

Maskros - ett matnyttigt ogräs 2

Artikel om maskrosor.

Det finns uppåt 1000 olika arter av maskrosor i Skandinavien. Alexandra gör en sallad och brygger te av en smaklig sort maskrosblad. Maskrosen är god hela sommaren och passar bra till grönsaksfräs och sallader.

Publicerad . Uppdaterad .
vassgardin i växthustak

Sol och skuggande vassgardin

Så gör du en skuggande gardin av vass och fisknät.

Vi vill ju ha så mycket sol och ljus som möjligt in i våra odlingsutrymmen men det kan också bli för mycket av den varan.

Publicerad . Uppdaterad .
ett bi på en blomma

Småkrypen - dina bästa vänner

Det är de små insekterna som gör det. VIP för din trädgård!

Det är de små, små detaljerna som gör det. Det är även de små, små insekterna som behövs för att din trädgård ska bli till något alls.

Publicerad . Uppdaterad .
omogna jordgubbar

Tunna för trendbär

Vi har en ovärderlig skatt i våra bär, både odlade och vilda. De är formligen sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter, de är lättodlade och anpassade för vårt klimat.

Publicerad . Uppdaterad .

Vi måste börja tänka på de minsta!

Insekterna är livsviktiga för trädgården.

Tänk på våra livsviktiga små vänner – insekterna. Bygg din trädgård så att de känner sig välkomna. Var inte så noga med städningen. Skapa oaser med lite ovårdad växtlighet, nässlor, ris och gamla stubbar. Anlägg en äng som drar till sig pollinerare. Bygg bon åt fjärilar och humlor och framförallt – glöm alla kemikalier!

Publicerad . Uppdaterad .

Så och skola sommarplantor

Sommaren är äntligen på väg och det är tid att förbereda trädgårdens blomsterprakt. Christine visar här hur man sår och skolar sommarblommor innan det är dags att påta ner dem i rabatten.

Publicerad . Uppdaterad .

Tre planterade trädgårdsrum

Artikel om plantering

Det ligger i tiden att indela sin trädgård i olika rum, s k trädgårdsrum. Här har Catharina svängt en aning på den tanken och planerat rummen mera bokstavligt, men bara i dekorativt syfte.

Publicerad . Uppdaterad .

Drivhusbord

Artikel om hur bygga ett drivhusbord.

Idén med vårt drivhusbord är återanvändning, och då får man ju utgå från det material man har. På Strömsö fanns fönsterbågen och de störar, skruvar och beslag som behövdes.

Publicerad . Uppdaterad .

Odla tomater och chili

En av de absolut bästa stunderna är när man på sensommaren plockar solvarma, mogna tomater från eget växthus. Doften av tomatplantorna i det varma växthuset, de varma saftiga tomaterna sprängfyllda med smak och arom – det känns bara helt sagolikt!

Publicerad . Uppdaterad .

Bevattning

Ett växthus fyllt med egenhändigt odlade tomater, gurkor och paprikor är något som många längtar efter. Men odlingarna kräver daglig eftersyn, vädringsluckorna skall öppnas på morgonen och stängas till kvällen, plantorna vattnas – i bästa fall flere gånger om dagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Förhindra invasiva växter

Tips om invasiva växters spridning.

Lotta Flemming på NTM-centralen tipsar om hur man undviker spridningen av invasiva växter och var man kan få hjälp med bekämpningen av dem.

Publicerad . Uppdaterad .
Lupiner

Invasiva växter

Om invasiva växter.

En del av våra invasiva arter är ursprungligen prydnadsväxter som planterats ut i trädgårdarna. De saknar naturliga konkurrenter och har därför haft lätt ta över.

Publicerad . Uppdaterad .

Vind- och torktålig plantering

Om vind- och torktålig plantering

Sommarblommor i kruka på sommarstället kan vara ganska knepigt, speciellt om man är där endast på veckosluten. Satsa på växter som tål sol, vind och utsatta lägen, t ex torktåliga barrväxter och stenpartiväxter.

Publicerad . Uppdaterad .
I den här plantkuvösen förodlas plantor som kräver mycket värme, ljus, fukt och näring

Plantkuvös

Att förkultivera i en plantkuvös har sina fördelar, där kan vi lättare kontrollera tillväxtfaktorerna – ljus, värme, fukt och näring. Plantkuvöser finns i många olika utföranden att köpa men den som är händig snickrar ihop en plantkuvös som är skräddarsydd just för de egna behoven.

Publicerad . Uppdaterad .
Planteringsram byggs på Strömsö.

Planteringsramar

Artikel om odlingsmetoder och plantering.

Ett annorlunda arrangemang i trädgården eller ute på gården skapar du genom att snickra ihop planteringsramar. Storleken på en planteringsram beror förstås på utrymmet du har.

Publicerad . Uppdaterad .
Camilla Forsén-Ström i Potager-trädgården på Strömsö

I en potagere möter nyttan skönheten

Tips på estetisk odling

Den klassiska franska köksträdgården, också kallad potagere, är en fröjd för ögat med sina olika mönster, färger och bladformer.

Publicerad . Uppdaterad .
en skiss för potager-trädgård

Grafisk skiss över potager-planteringen

Ta ett steg närmare och fotografera din trädgårds blad, färger och former. Du får vackra bilder och hjälper minnet inför nästa års plantering!

Publicerad .

Långläsning

Alexandra De Paoli med ett fat torkade örter

Alexandras näringsguide

Kort om det viktigaste kroppen behöver.

Alexandra skriver kortfattat om vitaminer, mineraler och antioxidanter - om det viktigaste som våra kroppar behöver.

Publicerad . Uppdaterad .
skördade grödor på fat

Alexandras grönsaksguide

Vad våra vanligaste grönsaker innehåller.

Alexandra skriver kort om vilka vitaminer och mineraler våra vanligaste grönsaker och örter innehåller. Vi får också reda på vilka växter som hjälper mot vilka krämpor och vilka andra väntade och oväntade effekter de kan ha på oss och vår omgivning.

Publicerad .
Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås.

Guldäpplen från Medelhavet

Alexandra skriver om det goda med färska grönsaker i maten.

Alexandras mormor grät när hon kom till Sverige och det inte fanns färska tomater i affären. Själv har jag svårt att tänka mig ett liv utan Medelhavsområdets grönsaker – jag hade nog vänt och åkt raka vägen tillbaka till Italien om jag varit mormor. Eller så hade jag glasat in balkongen och odlat tomater själv.

Publicerad . Uppdaterad .
maskrosor

Ätbara blommor: vilda och odlade 1

Artikel om vilda blommor som kan ätas.

Ätbara blommor och växter finns det gott om i våra skogar och trädgårdar. I den här artikeln listar vi de flesta som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad . Uppdaterad .

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat

 • Chefstränare i Segling
  Publicerad . Uppdaterad

  Nya vindar i seglingen då Multala blev politiker

  Joakim Wilenius, Jan Thorström och Thomas Hacklin har nu tagit över ansvaret för seglingstopparna med blickarna fästa på OS i Rio de Janeiro.

 • Mammor i Karleby.
  Publicerad . Uppdaterad

  Mammor i Karleby: Notera oss!

  Mammorna i Facebookgruppen Mammat i Karleby vill dricka kaffe, diskutera barnmat och sömnproblem. Men de vill också att beslutsfattarna ska se hur många de är, och notera dem. Därför firade de sina 1 000 medlemmar med marsch genom staden.

 • Pertti Alaja, orförande, Bollförbundet
  Publicerad . Uppdaterad

  Bollförbundets Alaja: En stor lättnad

  Ordförande för Finlands bollförbund, Pertti Alaja, kände en stor lättnad när han i samband med damernas cupfinal i Helsingfors blev informerad om att FIFA-ordförande Sepp Blatter hade avgått.

 • Michel Platini har lett UEFA sedan år 2007.
  Publicerad .

  Platini: Rätt beslut av Blatter

  Ett svårt beslut, men både rätt och klokt, Med de orden beskrev det europeiska fotbollsförbundet UEFA:s ordförande Michel Platini Sepp Blatters avgång.

 • Vinterförvaring av båtar i Finno
  Publicerad .

  Två åtalas i tvist kring Finno båthamn

  Två av Esbo stads anställda åtalas för brott i en härva som pågått kring Finno båthamn mellan oktober 2012 och september 2014.

 • Marie Söderman.
  Publicerad . Uppdaterad

  Svenska Yle premierade insatser - Marie Söderman fick språkpris2

  Svenska Yle har belönat årets främsta innehåll och medarbetare som i sitt jobb gjort en insats utöver det vanliga.