Strömsö

Strömsö 24.8

Lee broderar barnteckningar för att ge dem ett längre liv, Camilla ger gammal hötorgskonst ett modernare uttryck och Jim gör en rustikare variant av designklassikern stringhyllan. Alexandra boostar immunförsvaret med hjälp av bl a åkerfräken och ingefära. Pumpa, zucchini och anka är några av råvarorna som Paul använder i köket.

Publicerad . Uppdaterad .
Strömsö,Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Pumpa och anka är en något oväntad med god smakkombination.Här rostas pumpan för att man skall få fram en mustigare smak.

Publicerad . Uppdaterad .
Pauls zucchinibrioche

Soppa på ugnsbakad zucchini och zucchinibrioche

För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

Publicerad . Uppdaterad .
Ingefäravatten hjälper mot förkylning.

Immunförsvar - så slipper du höstförkylningen 6

Huskurer mot förkylningar och magsjuka finns det många av. Det är oftast lättare att förebygga än att behandla sjukdomar och hjälpen finns ibland närmare än man tror. Ingefära i ett vattenglas och te på rävrumpor kan göra hela skillnaden mellan en höst i friskhetens tecken och en lång rad sjukdagar. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om huskurer som höjer immunförsvaret.

Publicerad . Uppdaterad .
Färdig tavla.

Hötorgskonst

Vad ska man göra med konst som inte längre passar in i ens liv? Uppgradera dem med bokstäver och målfärg!

Publicerad . Uppdaterad .
Barns teckningar blir fina broderier

Brodera barnteckningar

Ett fint sätt att ta vara på barnens första huvudfotingar eller andra roliga figurer är att brodera dem på tyg och rama in. Återvänd gärna ett klädesplagg som barnet använde i den ålder som teckningen gjordes, t ex tyget från en klänning eller skjorta.

Publicerad . Uppdaterad .
Stringhyllan är enkel och praktisk

Stringhylla till verkstaden 6

Jim bygger hyllor att förvara saker på. Inspirationen kommer från formgivarparet Nisse och Kajsa Strinnings stringhylla - en lätt, finurlig och flexibel hylla. Den nya verkstadshyllan blir en grövre variant med hyllplan av limträskivor och gavlar av armeringsgaller.

Publicerad . Uppdaterad .

Jakt och vilt

Svampar med Viking Nyström

Följ med Viking Nyström ut i skogen. Här berättar han om svampar. Han visar och ritar för att åskådliggöra dem. Ur Arkivet.

Publicerad . Uppdaterad .

Gäddfärs

Det är traditionell och ordentlig mat som tillagas i Mat med mersmak. Kocken Bertel Lindvik går grundligt tillväga med riktiga råvaror. Här gör han färs på gädda. Ur Arkivet.

Publicerad . Uppdaterad .
Rådjur finns i nästan hela Finland.

Hjortar och rådjur

Jakt och viltvård går hand i hand. Så garanterar och kontrollerar man viltstammars överlevnad och existens samt garanterar att jägaren eller jaktlagen har något att fälla följande säsong. Hjortdjuren hör till de fyrbenta krabaterna som ställer till det för såväl bilister som jordbrukare. Men vilka hjortdjur lever då i Finland?

Publicerad . Uppdaterad .

Sylta och safta

Glasburk med saltgurka, frilandsgurkor och dill.

Sommarmat med Morgonöppet- Spara sommaren på burk

Det går att spara små bitar av sommaren för att ta fram dem när höstrugget känns som tyngst. Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tipsar om hur man lägger in, saftar och syltar.

Publicerad . Uppdaterad .
Körsbärsträd vid Aura å.

Bärsylt

Sylt går att göra på allehanda bär och frukter. Här gör Sara en enkel sylt som passar väldigt bra till bl.a ostkakn med keso.

Publicerad . Uppdaterad .
Borgå torg

Syltad blomkål

Syltad blomkål är ett just så gott tilltugg som det låter.

Publicerad . Uppdaterad .
Av fläderblomman görs god saft.

Chokladtryffel smaksatt med fläderblomssaft

Janna Wahlberg och Anna-Lena Lauréns kombinerade läckerhet. Janna stod för chokladtryffeln, Anna-Lena hade fläderblomssaften i kylskåpet. En sammetslen konsistens kombinerad med stark choklad- och fräsch fläderblomssmak - mums!

Publicerad . Uppdaterad .

Bastu

Bastubad för kropp och själ

Bastun är viktig för finländarna. I bastun möts man, bokstavligen avklädda från alla roller, för att renas från det som varit och hitta krafter för det som är på kommande.

Publicerad .
alexandras bastukvast

Bastukvasten – en hälsosam njutning1

För den invigde är bastukvasten en oumbärlig accessoar i bastubadandet, för den oinvigde kan kvasten se ut som ren självspäkning. Sanningen är att den är rena rama hälsokuren.

Så vill vi basta!

Vi gav er chansen att berätta varför ni badar bastu, vilken temperatur som är den bästa och i vilket sällskap nakenheten känns bekväm.

Gårdshuset på Strömsö

Växthuset: Planering

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Virtuell rundvandring på Strömsö

Strömsö intro

Välkomna till Strömsö. Själva huset är över 160 år gammalt och har varit ett hem åt en köpmannafamilj nästan hundra år. I dag är det mest känt för att tvprogrammet Strömsö görs här. Ett lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid.

STK

Not available Svenska Talande Klubben från Pargas: Redrama + Clarissa + Max in the crowd - is no longer available on the Arena. Mer information

Se Svenska Talande Klubben från Pargas!

Svenska Talande Klubben sänds ikväll från Pargas. Kvällens huvudartist är Redrama, som värms upp av Clarissa och Max in the crowd.

Publicerad . Uppdaterad .

Roliga miner och glada typer i Pargas

Svenska Talande Klubben stack igen ut på turné - med destination Pargas denna gång. På Piuggen i Pargas var humöret på topp inför spelningen med Redrama, Clarissa och Max In The Crowd.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyligen publicerat

  • Omstrodd MCT-olja görs i huvudsak på kokosfett
    Publicerad . Uppdaterad

    Smörkaffe med omstridd olja på frammarsch1

    För ett drygt år sedan kom rapporter om en ny dryck som blev en jättetrend i USA: smörkaffe. Många hälsobloggar lovprisar smörkaffet som består av smör, kaffe och en ny olja, MCT-olja.

  • Publicerad .

    Fuglesang om rymdmat

    Astronauten Christer Fuglesang berättar om hur man lagar och äter mat tillsammans i rymden, samt en anekdot om politiskt inkrorrekt renkött.

  • Niklas Engblom
    Publicerad .

    Bordsservering - om du betalar mera

    Många tips som kommit in till Yle Huvudstadsregionens granskning av kundservice i regionen gäller restaurangbranschen. Det handlar om dåligt bemötande, snorkig personal eller bara misslyckad betjäning. En del frågar sig också: Var är bordsserveringen i Finland? Den kunde finnas - om du är villig att betala, säger krögaren Niklas Engblom.

  • Bertil Blom
    Publicerad . Uppdaterad

    Kusten är klar – Bertil summerar

    Paddlingsresan längs finska kusten är klar. Bertil Blom summerar äventyret. - Den sex veckor långa paddlingsresan blev en stor utmaning, en stark skönhetsupplevelse, en övning i att leva i nuet och den har lärt mig mycket om mig själv, skriver han.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Gäddfärs

    Det är traditionell och ordentlig mat som tillagas i Mat med mersmak. Kocken Bertel Lindvik går grundligt tillväga med riktiga råvaror. Här gör han färs på gädda. Ur Arkivet.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Svampar med Viking Nyström

    Följ med Viking Nyström ut i skogen. Här berättar han om svampar. Han visar och ritar för att åskådliggöra dem. Ur Arkivet.

  • Exempel på föremål kopplade till stridsyxekulturen även om det inte är just dessa som analyserats. Den vänstra skålen har hittats i Hyvinge den högra i Närpes.
    Publicerad . Uppdaterad

    4500 år gammal mjölk skriver om historien

    Det var helt klart någon som glömde diska en dag för 4500 år sen. Det tackar arkeologerna för.

  • Blåvita bandet.
    Publicerad . Uppdaterad

    Blåvita bandets besättning byts en sista gång

    I Uleåborg steg Leif Lunabba i land efter att ha paddlat en vecka från Jakobstad. Det blev en vecka med regn och sol, stiltje och blåst, med- och motvindar.

  • Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.
    Publicerad . Uppdaterad

    Hur vill du bli sedd?

    Här ovanför ser du ett foto på mig. Jag funderade rätt länge på vilket foto jag skulle använda. Hur är det med dig, funderar du på vilken profilbild du lägger upp på Facebook, Twitter, Instagram eller Linkedin?

  • Publicerad . Uppdaterad

    Strömsö 24.8

    Lee broderar barnteckningar för att ge dem ett längre liv, Camilla ger gammal hötorgskonst ett modernare uttryck och Jim gör en rustikare variant av designklassikern stringhyllan. Alexandra boostar immunförsvaret med hjälp av bl a åkerfräken och ingefära. Pumpa, zucchini och anka är några av råvarorna som Paul använder i köket.

  • Fröken mammut på väg in.
    Publicerad . Uppdaterad

    Gräsätande jättar in genom fönstret

    Det blev en ovanlig dag på jobbet, både för de museianställda och för dem som följde med processen med att flytta in tre konstgjorda mammutar i naturenlig storlek på Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Käk på torg och gator gläder avgående matstrateg

    Ville Relander är mannen bakom Helsingfors matstrategi - i november lämnar han arbetet som projektchef på staden för att istället jobba för en stor restaurangkedja.

  • Foto: Yle/Arja Lento
    Publicerad . Uppdaterad

    Tog kärleken slut med semestern?10

    Enligt statistiken är separationer och skilsmässor vanligast efter en längre ledig period som sommaren. Har du frågor om hur du ska hålla ditt parförhållande i liv? Ställ dem till familjeterapeuten här!

  • Jägare Mattias Kanckos vid Sandsundsfjärden.
    Publicerad . Uppdaterad

    Slutjagat för 100 000 andjägare?38

    Andjakten inleds vid middagstid på onsdag. Men årets jakt kan vara en av de sista i sitt slag. Så gott som all jakt kommer nämligen att förbjudas på naturskyddsområden som staten äger. Enbart i Österbotten handlar det om kanske 20 000 hektar mark.

  • Melissa Arni-Hardén med sin dotter Aurora Hardén bjuder på koreansk mat på restaurangdagen i Sinebrychoffska parken i Helsingfors.
    Publicerad . Uppdaterad

    Solen lockade tusentals till restaurangdagen

    Koreanskt, vietnamesiskt - eller bara söta cupcakes? Möjligheterna är nästan gränslösa på restaurangdagen som ordnades för fjärde gången i Finland i år. Det soliga vädret lockade tusentals människor till gator, stränder och torg. Se bildgalleri och videoklipp!