Strömsö

Karin Larsson avporträtterad av Carl Larsson.

Inspirationskällan Karin Larsson

Inför den här julen på Strömsö (2014) har vi tagit inspiration av en fantastisk kreativ och mångsidig kvinna, Karin Larsson. Om hon hade levat idag hade hon kunnat kalla sig formgivare, modedesigner, stylist och textilkonstnär. Hon var modernt fritänkande i sitt skapande och långt före sin tid.

Publicerad . Uppdaterad .
Servettring med broderi på gammalt papper.

Servettringar med korsstygn på gamla boksidor

Festlig dukning med egna servettringar är lätt fixat av material du har hemma. Några sidor ur en bok och tomma wc-pappersrullar är egentligen allt du behöver.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims tallrikshylla

Tallrikshylla

Tallrikshyllan är på väg tillbaka in i inredningen och eftersom det inte finns så många gamla hyllor kvar kan en beskrivning på hur man gör en ny passa bra, en ny hylla med inspiration av Carl och Karin Larsson.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne och Ella med gåvopaket

Ellas gåvotips till julen

Ella Grüssner Cromwell-Morgan kombinerar här olika smaker till julhelgen. Marinerad getost med mousserande vin, marinerade oliver med sherry och rödlöksmarmelad till glöggen.

Publicerad . Uppdaterad .
Julstjärnor i papper

Julpynta ditt hem

Julen blir extra lekfull med snygga kransar och julstjärnor i papper. Läs alla våra tips om hur du pyntar inför julen.

Annasöga i creppapper.

Julblommor och julgranspynt i Karin Larssons anda

Owe julpyntar med levande blommor och halmdekorationer. Julblommorna fick en större spridning i Finland efter krigen. Olika halmdekorationer samt riktiga äpplen, pepparkakor och julkarameller var viktiga så att barnen fick något ätbart i samband med julgransplundringen på tjugondag knut!

Publicerad . Uppdaterad .
Rosenmönster av grönsaker

Tryck rosenmönster med sallad, selleri och kål

Slänger du bort ändan av salladshuvudet? Den kan bli en fantastiskt fin rosenstämpel för många olika ändamål. Tryck egna rosenmönstrade tyger, dukar, presentpapper, kort, tapeter, ja vad som helst!

Publicerad . Uppdaterad .
Jims bokstöd av mdf.

Bokstöd

Ibland behöver man något som stöder böckerna eller något som liknar en bok med utrymme för hemliga papper eller viktiga dookument som t ex pass. Jim snickrar ihop ett enkelt bokstöd som smälter bra in i bokhyllan.

Publicerad . Uppdaterad .

Lätt och läckert

Pressylta på grishuvud och lägg

Ibland kan det vara skoj att hålla gamla mattraditioner vid liv. En sådan är pressyltan. Här tar man tillvara alla grisens delar och gör något gott av dem. Pressyltan serveras lämpligen med Pauls julbröd med aprikos

Publicerad . Uppdaterad .

Julbröd med aprikoser

Ett underbart julbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på bottnen av ugnen då det skall gräddas. Servera med Pauls pressylta.

Publicerad . Uppdaterad .
Alexandra mixar ihop ett nötsmör.

Nyttiga nötter och eget nötsmör 1

Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

Publicerad . Uppdaterad .
Maggies slaviska köttgryta

Slavisk köttgryta á la Maggie

Maggie Lindholm tillreder en slavisk köttgryta med inspiration av ungerska Lili Zoe-Ermezei som gästar Mat och prat.

Publicerad . Uppdaterad .
Plättar med apelsinlikör

Plättar i apelsinlikör

Maggie Lindholm steker plättar som hon kryddar med apelsinlikör. En utmärkt efterrätt som bekräftas av ungerska Lili Zoe-Ermezei som gästar Mat och prat.

Publicerad . Uppdaterad .
Leo Gammals.

Leo Gammals: Att dela bröd på TV

När den amerikanske kocken och författaren Anthony Bourdain besöker krisområden handlar det inte bara om att få en inblick i det politiska läget utan också om att dela bröd med lokalbefolkningen, något skribenten saknar i dagens nyhetsrapportering.

Publicerad . Uppdaterad .

Strömsös bästa julmat

Glöggtilltugg

Det är trevligt att servera lite tilltugg till glöggen. Om man får oväntat besök och ändå vill bjuda på något annat än bara pepparkakor har Paul samlat ihop några enkla tips.

Publicerad .

Mat och politik

Köttsoppsportion

Karisbarnen får äta militärmat 2

Barnen i skolor och daghem i Karis kommer att få äta militärmat under årets första månader. Leijona catering levererar matportionerna eftersom Sydspetsens miljöhälsa inte godkände de tillfälliga arrangemang kosthållet i Raseborg planerade.

Publicerad . Uppdaterad .
Dansk julskinka

MOT: S-gruppen struntar i superbakterien MRSA 15

En Prismabutik i Esbo säljer dansk julskinka som innehåller den mot antibiotika resistenta bakterien MRSA. Saken kom fram då Yles granskande program MOT och Spotlight lät testa 25 förpackningar med svinkött från olika matbutiker i huvudstadsregionen.

Publicerad . Uppdaterad .
Vi kan få ESBL-resistenta bakterier från kyckling.

Bakteriebomb i broiler 16

Det finns antibiotikaresistenta bakterier i finländsk broiler. Evira har hittat ESBL-bakterier som är resistenta mot flera sorters antibiotika i den kyckling som säljs i affärerna. ESBL-bakterierna sprids nu snabbt bland oss finländare.

Publicerad . Uppdaterad .
En holländsk kycklingfarm med 450 000 broilerkycklingar.

Mycket resistens i holländsk kyckling 2

Över 80% av den kyckling som säljs i affärerna i Nederländerna innehåller ESBL-bakterier. Vi importerar allt mera kyckling till Finland, och största delen av den råa kycklingen kommer från Nederländerna.

Publicerad . Uppdaterad .

Bläddra i innehållet

No articles were found for the selected letter. Please select another one.