Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö denna vecka

Strömsös club sandwich

Klassikern sin bästa tappning någonsin!

En klassisk klubbsmörgås i sin bästa tappning någonsin! Med alla smaker i varje tugga. Saftig av grönsaker, med sälta av bacon och kycklingfilé och med ett krämigt sting av pepparrotsmajonnäs. Till lunch eller kvällsbit - se till att du provar Strömsös supertunna club sandwhich!

Odla i lastpall

Det finns alltid en plats för en lastpallsodling.

En liten lastpall med sallad och örter utanför köksdörren är väl inte så illa för den som gillar matlagning. Och den som gillar att skapa mönster och större helheter kan placera ut ett dussin lastpallar och fylla dem med örter, sommarblommor, gräs och perenner.

Växtmjölk i stället för komjölk

Gör din egen mjölk av mandel och havre.

Mjölk kommer inte bara från kossor och getter, det finns också många olika sorters mjölk som är gjord av växter som havre, mandel och soja.

Från jord till bord denna vecka

Vete - världens viktigaste brödsäd

"Vete finns överallt, även där du inte vill."

Vetet har en lång och komplex historia. Sedan stenåldern har människan odlat enkorn, emmer, durum, spelt och brödvete. Idag odlas mest brödvete, men gamla sorter har blivit populära igen och berikar utbudet av detta viktiga sädesslag.

Efter nio

Toast Skagen á la Bella Alén

Den här klassikern lagas inte med vanligt rostbröd, utan en läcker maltlimpa som bas. Fungerar utmärkt som en förrätt till fester.

Bellas maltlimpa

Maltlimpa ger en känsla av skärgård och fest. Bella Aléns limpa bakas på apelsinjuice, inte surmjölk och är värd att pröva med Skageningredienser.

Camillas mjöd

Hemlagat mjöd är ingen konst bara du är försiktig med mängden jäst och håller ett öga på russinen i flaskorna.

Valborgsmjöd

Att dricka mjöd på Valborg hör till och extra gott och trevligt blir det då man gör mjöden själv!

Mjödito

Kira Åkerström-Kekkonens variant på mjöd med en twist.

Tottos honungsmjöd

Sonja Kailassaari och Michael Björklund besökte biodlaren Totto Eckerman i Finström och fick smaka på utsökt honungsmjöd. I det första avsnittet av Mat så in i Norden gästade vi Åland.

Berlins bästa bastu finns i en gammal brandbil

Konstnären Dida Zende har skapat ett finskt smultronställe.

En vedeldad bastu i en gammal brandbil. En liten bar. En mongolisk jurta. En iskall dusch. En vattenfylld plastkub att doppa sig i. En rostig tunna att elda i. En gammal bensinstation och kolhandel. Se där: Ett finskt smultronställe mitt i Berlin.

Stuglivet

Kasper Strömman i sommarstugornas förlovade land

Vad är riktigt grejen med stugor?

Kasper Strömman går till botten med vad som får oss att gå igång på sommarstugor. Stuglivet är som kattmynta för finländare, verkar det som. Kasper själv förstår sig inte riktigt på sommarstugor, men nu vill han ge dem en chans.

Nu är tiden inne för trädgårdsplanering

Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

En solig vägg är en ypperlig odlingsplats.

En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat

  • Mumsiga munkar med traditionellt fett

    Första maj närmar sig!

    Valborg är här! Därför passar det bra att testa i vilket fett man steker de godaste munkarna. Solrosolja, rypsolja eller kokosfett?

  • Valborg i bilder

    Här samlar vi svenskfinlands valborgsbilder.

    Serpentin och poplin, körsång och skumpa. Här samlar vi svenskfinlands valborgsbilder med taggen #ylevappen på instagram och twitter.

  • Klarar man sig utan att dricka på första maj?

    Radio X3M föreställer sig en nykter första maj.

    I år infaller första maj på en söndag, utan extra lediga dagar. Du bestämmer dig för att vara nykter hela veckoslutet. Det måste väl gå att fira vappen och första maj nykter? Radio X3M föreställer sig en nykter första maj

  • Vem har rätt att njuta av sex?

    Kroppsmissnöjet är en miljonaffär.

    Människor talar oerhört grymt till sig själva, och tror sig inte förtjäna njutning innan deras kroppar ser perfekta ut. Det säger fotografen Milla Vaahtera.