Mat och fritid

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

På måndag klockan 12 är väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerat papper är snyggt

Marmorera papper

Marmorering är ett enkelt sätt att göra vackra och färggranna papper för till exempel pärmar. Till marmorering behövs marmoreringsfärg och -lim.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerad vägg ger känsla av antiken

... eller väggar

Marmorering är också en traditionell målningsteknik, som använts som ersättning för äkta marmor i slott och herrgårdar i hundratals år.

Publicerad . Uppdaterad .
Ge naglarna ny färglyster med marmoreing.

... eller dina naglar

När man marmorerar naglarna är det samma teknik som när man marmorerar papper, men det är nagellacket som fungerar som marmoreringsfärg.

Publicerad . Uppdaterad .

Bastukväll på Strömsö

Mobila bastur på Strömsö.

Mobila bastur på Strömsö

En bastu behöver inte vara stationär, och den kan byggas nästan var som helst. Under Bastukväll på Strömsö-sändningen har vi en en hel by av mobila bastur.

Så vill vi basta!

Vi gav er chansen att berätta varför ni badar bastu, vilken temperatur som är den bästa och i vilket sällskap nakenheten känns bekväm.

alexandras bastukvast

Bastukvasten – en hälsosam njutning

För den invigde är bastukvasten en oumbärlig accessoar i bastubadandet, för den oinvigde kan kvasten se ut som ren självspäkning. Sanningen är att den är rena rama hälsokuren.

Rök ur skorstenen skulle ha signalerat att bastun är färdig. Ugnen på plats men ingen rök

Det gick inte riktigt som på Strömsö 7

Bastubyggarna på Strömsö svettades, sågade, barkade och byggde i bästa Strömsöanda, men det blev aldrig något bad. Försöket att bygga en bastu på sex timmar blev ändå en publiksuccé.

Skånsk vinnarkorv med smak av lamm

Under bastukvällen tillredde Paul en oslagbar skånsk bastukorv med smak av lamm. Strömsös jury utsåg Pauls korv till vinnare. Saftig och god.

Mat så in i Norden

Michaels bastukorv av lamm

I samband med bastukvällen tillredde Michael Björklund sin bästa bastukorv av lamm. Kom på andra plats, men var den egentligen godare än Pauls?

Kassler med pepparost

Bastumat

Två flugor i en smäll – ett avkopplande bastubad och en välsmakande måltid, det får du här. Välj mellan lax med sötma eller en pepprig kassler.

Strömsö

En näckros i Monets anda

Näckrosor i kol

Det enkla är oftast det vackraste. Några kolstreck på brunt papper ackompanjerat av några vita fält. Och så några tankar om Claude Monet och hans älskade näckrosor.

Rabarbersoppa med vaniljglass

Rabarber på grillen

Barndomens rabarbersoppa med lite ny fräschör i smaksättningen och rostad rabarber. När du grillar, välj gärna en som är rejält röd i skalet och ger vacker färg.

Ett skönt fotbad ger frid.

Örtterapi - fotbad med blommor

Örtterapi är mycket mer än att använda växter till medicin och hudvård. Samvaron med växterna är minst lika terapeutisk som effekten av växternas aktiva ämnen. Här visar vi hur du gör ett uppfriskande fotbad med blommor.

En fjärilsbar lockar till sig många olika arter.

Fjärilsbar 1

Ifall du vill följa med vilka fjärilar som besöker din trädgård och vill ge dem lite extra näring, speciellt under perioder då inget blommar i trädgården, kan du grunda en fjärilsbar. Det är ju inte bara fjärilar som besöker baren utan många andra flygfän.

Alexandra fotograferar växter i Jokkmokk

Fjällträdgården i Jokkmokk

I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

Groblad är naturens plåster

Groblad

Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

Strömsö 15.6

I Strömsös repriskavalkad grillar Paul och Jonathan på verandan. Det blir rabarber på två sätt. Paul tipsar även om hur du kan använda grillen som ugn att baka bröd i. Rödvin, råsocker och honung serveras i Lottas och Annes fjärilsbar.

Brandade på gädda med hårdbröd

I mellaneuropa hör gädda till de verkliga fiskdelikatesserna. Dags alltså att slå ett slag för inhemsk matfisk av bästa sort med ett recept på Brandade som är en spansk rätt som består av mosad potatis med fisk i en eller annan form – här serverad med en syrlig tomatsallad.

Gårdshuset på Strömsö

Växthuset: Planering

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Virtuell rundvandring på Strömsö

Strömsö intro

Välkomna till Strömsö. Själva huset är över 160 år gammalt och har varit ett hem åt en köpmannafamilj nästan hundra år. I dag är det mest känt för att tvprogrammet Strömsö görs här. Ett lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid.

Nyligen publicerat

 • flodkräftor
  Publicerad . Uppdaterad

  Kräftexpert: Vi kan äta kräftor med gott samvete

  I måndags klockan 12 var väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

 • Kalvar på Gårdskulla i Sjundeå
  Publicerad . Uppdaterad

  Dagens mattips: Pulled beef à la Mats Sabel

  Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står pulled beef på högrev på menyn.

 • Scen ur filmen The fault in our stars
  Publicerad . Uppdaterad

  Omvälvande kärleksfilm2

  Filmen The Fault in Our Stars hade Finlandspremiär häromveckan, och det var en filmupplevelse man inte glömmer i första taget.

 • Zucchini, vitlök och spenat i en träskål.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sommarmat med Morgonöppet- Gröna skönheter

  Solmogen zucchini, spröd spenat och färsk vitlök full av smak skördas i regionen den här veckan. Den versatila zucchinin trivs lika bra i en salt sallad som i en kaka till kaffet.

 • Fören på en träbåt
  Publicerad . Uppdaterad

  Stockholmare upplever Åland på noll varsel

  Också den här helgen får två intet ont anande stockholmare uppleva ett oförglömligt sommarveckoslut i Finland. Det här gången är det Åland i tur. Följ med hur det går här!

 • Chasing The Deads monitorer
  Publicerad .

  Konstiga ljudfenomen på Svartå slott4

  En svårförklarlig knackning uppdagades då vi lyssnade igenom materialet från tv-inspelningarna av En svensk sommar i Finland på Svartå slott.

 • Jontti Granbacka, Benny Törnroos, Lise Torstensen och Kari-Anne Torstensen på Brännskär i Åbolands skärgård
  Publicerad . Uppdaterad

  Jag vill vara finländsk, sa Lise efter besöket i Åboland5

  Jag skulle älska att vara finländsk! Det sade norska Lise efter äventyret i Åboland som Jontti Granbacka och Yle-teamet bjöd på förra helgen.

 • Publicerad . Uppdaterad

  "Superfood betyder ingenting"

  Det finns nästan ingen gräns för vad man kan åstadkomma med hjälp av så kallat superfood, eller supermat, om man får tro produktbeskrivningarna eller entusiasterna.

 • Publicerad .

  Vårt uråldriga mjökdrickande en myt1

  Skickliga reklammakare är duktiga på att rida på myten om den hälsosamma mjölken som vi har druckit sedan urminnes tider. Det är inte sant - vi har de facto inte druckit mjölk här i Norden mer än i ett århundrade ungefär, säger etnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet som har doktorerat på mjölkens kulturella betydelse. - Att vi dricker mjölk är ett rätt sent påfund. Det är något som uppstår under andra hälften av 1800-talet, berättar Jönsson.

 • Läckerhet a la Andreas Sandén.
  Publicerad . Uppdaterad

  Picata på kyckling med tomatsås och örtrostad palsternacka

  Andreas Sandén är kock, sommelier och lärare i Vasa och idag delar han med sig av en egen middagsfavorit.

 • Kantarellpaj på ett skärbräde.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sommarmat med Morgonöppet- Kantarellpaj

  För många är kantarellen den mest älskade matsvampen i våra skogar. I Morgonöppets sommarmat den här veckan samsas kantarellerna med basturökt skinka i en paj.

 • Väggmålning i serieteckningsstil med djur som äter glass.
  Publicerad . Uppdaterad

  Glass sitter bra i gamla slakthuset

  Småskalig lokal produktion är populärt i dag. Glassfabriken och -kaféet Jädelino på slakthusområdet i Helsingfors som säger sig vara landets minsta glassfabrik är mitt i prick med trenden.

 • Publicerad .

  Cykling är dyrt - men överkomligt7

  Hobbymotionen blir allt proffsigare vilket syns i kostnaderna för utövandet. Cykelentusiaster tycler ändå inte att plånboken ska hindra någon från att sätta sig i cykelsadeln.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Vi tar norrmännen med oss till Åbolands skärgård1

  Den här helgen åker igen Jontti Granbacka och Yles tv-team till Oslo för att shanghaja två norrmän. Personerna måste följa med filmteamet till Åbolands skärgård redan samma dag. Följ med hur det går här!

 • Catherine Henriksson och Carl Fohlin hejar på Kraft Närpes tillsammans med hejarklacken
  Publicerad . Uppdaterad

  Österbottningarna är extremt varma

  - Det var mycket kärlek och människorna visade Finland från sin bästa sida, säger stockholmsborna Catherine och Carl som vi drog med till Finland på noll varsel förra helgen.