Mat och fritid

fiskrökning

Fiskrökning i Nagu

Vår sommarserie med fokus på fisk, "Bakom flötet", handlar i dag om hur man röker fisk. För att få koll på hur man bäst röker fisk besökte vår reporter Lotta Sundström Börje Öhman i Nagu.

Publicerad . Uppdaterad .
Mats Sabel är körgare i Vasa

Dagens långkok: grillad fläsksida 2

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citron gör susen för soltrött kropp 4

Kasta inte bort citronskalet, utan använd det torkade och rivna skalet till en uppiggande kroppsskrubb, tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli.

Publicerad . Uppdaterad .
Färdig ram med spegelglas på Strömsö.

Taklist blir ram på Strömsövis

Man tager en taklist och vips har man en vacker ram. Åtminstone om man heter Jim Björni och är snickeriexpert på Strömsö.

Publicerad . Uppdaterad .

Bastukväll på Strömsö

Mobila bastur på Strömsö.

Mobila bastur på Strömsö

En bastu behöver inte vara stationär, och den kan byggas nästan var som helst. Under Bastukväll på Strömsö-sändningen har vi en en hel by av mobila bastur.

Så vill vi basta!

Vi gav er chansen att berätta varför ni badar bastu, vilken temperatur som är den bästa och i vilket sällskap nakenheten känns bekväm.

alexandras bastukvast

Bastukvasten – en hälsosam njutning 1

För den invigde är bastukvasten en oumbärlig accessoar i bastubadandet, för den oinvigde kan kvasten se ut som ren självspäkning. Sanningen är att den är rena rama hälsokuren.

Rök ur skorstenen skulle ha signalerat att bastun är färdig. Ugnen på plats men ingen rök

Det gick inte riktigt som på Strömsö 7

Bastubyggarna på Strömsö svettades, sågade, barkade och byggde i bästa Strömsöanda, men det blev aldrig något bad. Försöket att bygga en bastu på sex timmar blev ändå en publiksuccé.

Skånsk vinnarkorv med smak av lamm

Under bastukvällen tillredde Paul en oslagbar skånsk bastukorv med smak av lamm. Strömsös jury utsåg Pauls korv till vinnare. Saftig och god.

Mat så in i Norden

Michaels bastukorv av lamm

I samband med bastukvällen tillredde Michael Björklund sin bästa bastukorv av lamm. Kom på andra plats, men var den egentligen godare än Pauls?

Kassler med pepparost

Bastumat

Två flugor i en smäll – ett avkopplande bastubad och en välsmakande måltid, det får du här. Välj mellan lax med sötma eller en pepprig kassler.

Strömsö

En näckros i Monets anda

Näckrosor i kol

Det enkla är oftast det vackraste. Några kolstreck på brunt papper ackompanjerat av några vita fält. Och så några tankar om Claude Monet och hans älskade näckrosor.

Rabarbersoppa med vaniljglass

Rabarber på grillen

Barndomens rabarbersoppa med lite ny fräschör i smaksättningen och rostad rabarber. När du grillar, välj gärna en som är rejält röd i skalet och ger vacker färg.

Ett skönt fotbad ger frid.

Örtterapi - fotbad med blommor

Örtterapi är mycket mer än att använda växter till medicin och hudvård. Samvaron med växterna är minst lika terapeutisk som effekten av växternas aktiva ämnen. Här visar vi hur du gör ett uppfriskande fotbad med blommor.

En fjärilsbar lockar till sig många olika arter.

Fjärilsbar 1

Ifall du vill följa med vilka fjärilar som besöker din trädgård och vill ge dem lite extra näring, speciellt under perioder då inget blommar i trädgården, kan du grunda en fjärilsbar. Det är ju inte bara fjärilar som besöker baren utan många andra flygfän.

Alexandra fotograferar växter i Jokkmokk

Fjällträdgården i Jokkmokk

I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

Groblad är naturens plåster

Groblad

Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

Strömsö 15.6

I Strömsös repriskavalkad grillar Paul och Jonathan på verandan. Det blir rabarber på två sätt. Paul tipsar även om hur du kan använda grillen som ugn att baka bröd i. Rödvin, råsocker och honung serveras i Lottas och Annes fjärilsbar.

Brandade på gädda med hårdbröd

I mellaneuropa hör gädda till de verkliga fiskdelikatesserna. Dags alltså att slå ett slag för inhemsk matfisk av bästa sort med ett recept på Brandade som är en spansk rätt som består av mosad potatis med fisk i en eller annan form – här serverad med en syrlig tomatsallad.

Gårdshuset på Strömsö

Växthuset: Planering

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Virtuell rundvandring på Strömsö

Strömsö intro

Välkomna till Strömsö. Själva huset är över 160 år gammalt och har varit ett hem åt en köpmannafamilj nästan hundra år. I dag är det mest känt för att tvprogrammet Strömsö görs här. Ett lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid.

Nyligen publicerat

  • Pelle Lillqvist på Jakobstads motormuseum
    Publicerad . Uppdaterad

    Jakobstads motormuseum är störst på båtmotorer

    Jakobstads motormuseum på Alholmen är landets största båtmotormuseum. Här kan man se en alldeles unik samling av de båtmotorer som tillverkades i Jakobstad under åren 1917 till 1960. Totalt finns det 290 motorer, ungefär 50 större motorcyklar, mopeder och cyklar med hjälpmotorer på museet.

  • Mats Sabel är körgare i Vasa
    Publicerad . Uppdaterad

    Dagens långkok: grillad fläsksida2

    Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

  • Mikaela Suoniemi bland plantor på Grönback trädgård i Ingå.
    Publicerad . Uppdaterad

    Grönbacka blev plantskola

    Nu mognar bären på trädgårdens buskar. Handeln med bär domineras av jordgubbe och hallon både i volym och värde men hemma i trädgårdarna är utbudet bredare.

  • Kräftor
    Publicerad . Uppdaterad

    Sommarmat med Morgonöppet- Kräftsäsongen är här

    Kalatukku Eriksson kokar årligen 400 000 kräftor. Inköps- och försäljningschef Martin Söderström är därför rätt person att fråga om tips när det gäller kräftkok.

  • Årets sjusovare slängs in i fontänen i Hangö
    Publicerad .

    Slumpmässiga norrmän härjar i Hangö - följ med!1

    Också det här veckoslutet får två slumpmässigt utvalda norrmän släppa allt för händer och följa med Jontti Granbacka och Yles tv-team till Finland. Sedan bär det av till Hangö där norrmännen får kriga och slänga folk i fontäner!

  • Jontti Granbacka, Amanda Wallander och Michelle Wanström på galeasen Albanus.
    Publicerad . Uppdaterad

    Åland är toppklass!1

    Stockholmarna Amanda och Michelle spar inte på lovorden när de beskriver sin överraskningshelg på Åland.

  • flodkräftor
    Publicerad . Uppdaterad

    Kräftexpert: Vi kan äta kräftor med gott samvete

    I måndags klockan 12 var väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

  • Kalvar på Gårdskulla i Sjundeå
    Publicerad . Uppdaterad

    Dagens mattips: Pulled beef à la Mats Sabel

    Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står pulled beef på högrev på menyn.

  • Scen ur filmen The fault in our stars
    Publicerad . Uppdaterad

    Omvälvande kärleksfilm2

    Filmen The Fault in Our Stars hade Finlandspremiär häromveckan, och det var en filmupplevelse man inte glömmer i första taget.

  • Zucchini, vitlök och spenat i en träskål.
    Publicerad . Uppdaterad

    Sommarmat med Morgonöppet- Gröna skönheter

    Solmogen zucchini, spröd spenat och färsk vitlök full av smak skördas i regionen den här veckan. Den versatila zucchinin trivs lika bra i en salt sallad som i en kaka till kaffet.

  • Fören på en träbåt
    Publicerad . Uppdaterad

    Stockholmare upplever Åland på noll varsel

    Också den här helgen får två intet ont anande stockholmare uppleva ett oförglömligt sommarveckoslut i Finland. Det här gången är det Åland i tur. Följ med hur det går här!

  • Chasing The Deads monitorer
    Publicerad .

    Konstiga ljudfenomen på Svartå slott4

    En svårförklarlig knackning uppdagades då vi lyssnade igenom materialet från tv-inspelningarna av En svensk sommar i Finland på Svartå slott.

  • Jontti Granbacka, Benny Törnroos, Lise Torstensen och Kari-Anne Torstensen på Brännskär i Åbolands skärgård
    Publicerad . Uppdaterad

    Jag vill vara finländsk, sa Lise efter besöket i Åboland5

    Jag skulle älska att vara finländsk! Det sade norska Lise efter äventyret i Åboland som Jontti Granbacka och Yle-teamet bjöd på förra helgen.

  • Publicerad . Uppdaterad

    "Superfood betyder ingenting"

    Det finns nästan ingen gräns för vad man kan åstadkomma med hjälp av så kallat superfood, eller supermat, om man får tro produktbeskrivningarna eller entusiasterna.

  • Publicerad .

    Vårt uråldriga mjökdrickande en myt1

    Skickliga reklammakare är duktiga på att rida på myten om den hälsosamma mjölken som vi har druckit sedan urminnes tider. Det är inte sant - vi har de facto inte druckit mjölk här i Norden mer än i ett århundrade ungefär, säger etnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet som har doktorerat på mjölkens kulturella betydelse. - Att vi dricker mjölk är ett rätt sent påfund. Det är något som uppstår under andra hälften av 1800-talet, berättar Jönsson.