Hoppa till huvudinnehåll
Ägg

Finländsk forskning visar: Ägget är ingen hjärtmarodör

Ägg ökar inte risken för hjärtinfarkter, enligt forskningen.

Ägg har ett rykte om sig som kolesterolhöjande mat som är dålig för hjärtat. Men det här stämmer inte, enligt finländska forskare. Ägget ökar inte risken för hjärtinfarkt ens om man på grund av sina gener är känslig för kolesterol.

Strömsö denna vecka

Fiskaren Ove Nysund och Elin

Oves lakrecept

Laken är för många starkt förknippad med julbordet men den är en utmärkt matfisk hela vintern. Den kan verka slemmig och lite skrämmande men köttet är ljust och mört och rommen är en riktig delikatess.

Köttbuljong

Köttbuljong har blivit en het ny hälsotrend i USA under namnet bone broth. Vi hävdar att den aldrig varit omodern.

Allt du vill veta om blinier

Fiskrom med blinier, gräddfil och lök

Att säga att man tycker om rom är som att säga att man tycker om mat. Det finns lika många romsorter som det finns fiskar och vissa fiskar har elegantare rom än andra. Här serveras rom med nystekta blinier.

Michael Björklunds blinier

En frasig väljäst blini är god festmat som uppskattas av dom flesta. Michaels blinier kan också lagas glutenfria genom att bara använda bovetemjöl.

Blinier och pannkakor

Nu går vi mot bättre tider- blinitider.

Blinier är ryska plättar bakade på bovetemjöl. Namnet kommer från det fornslaviska mlin, vilket betyder mala. Blinier görs vanligen för att fira vinterns slut och för äta upp sig inför stora fastan i Ryssland under Maslenitsa.

Svamp och lök till ragu

Återvinn råvaror och lagad mat

Tips på återvinning

I Strömsös kök lagas ofta mat av udda råvaror, svampar, vilda örter och växter samt överblivna rester och mat som kan frysas ner och ätas senare. Här är några tips på hur du kan variera din matlagning.

Trashanksmode i recessionstider?

Hur blint följer vi trender och hur viktig är klädseln för oss. Och vad händer i ekonomiskt kärva tider? Måste vi sluta följa trender eller kan vi utnyttja recessionen då vi skapar och köper kläder.

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat

 • Åby knäckebröd.

  Fransmännen har upptäckt östnyländska smaker

  Sädesris från Lovisa och knäckebröd från Borgå slår igenom.

  Då sädesrisotto från Lovisa och knäckebröd från Borgå presenterades i Paris väckte det genast stort intresse bland finsmakarna på Frankrikes bästa restauranger.

 • teblad

  Kaffesnobbar ohoy - teet är det nya svarta

  Allt fler söker nya smakupplevelser i tekulturen.

  Tedrickare har hittills oftast hänvisats till ett litet utbud av Forest Fruits men nu börjar även tevärlden florera i västvärlden. Finlands enda tésommelier Stefan Sjöholm är glad att se en tekultur vakna upp.

  3
 • Kari Penttinen är en passionerad fågelskådare

  Fåglar är en passion

  Fåglar har alltid facinerat Kari Penttinen

  Hur många olika fågelarter har du observerat i Finland? Kari Penttinen i Pargas hör till eliten med sina 320 olika arter, men en del fågelskådare har sett 450!

  1