Strömsö

Alexandra och Anne med vattlingon.

Strömsö 28.9

Vattlingon, fruktläder och en rawkaka på bär blir det på Strömsö. Alexandra och Anne gör alternativa och gammeldags beredningsmetoder för lingon, hallon och blåbär. Jim fortsätter att fixa på vedlidret, nya dörrar står på tur. Lee bygger en torkställning av en gammal spjälsäng och i trädgården planteras rhododendron och azalea. I köket bjuder Paul på en härlig kantarelltoast.

Publicerad .
Knapparna och armbandet är gjorda av kvistar och återanvänd vinställning.

Knappar och pärlor av trä

Gör dina egna knappar och pärlor av små kvistar som hittas på marken på skogsstigar eller i diken. Du kan också återanvända en träställning som t ex en vinställning från loppis. Borra ett eller två hål i en lagom lång bit så har du en knapp eller pärla som kan dekoreras i det oändliga om du så tycker!

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer fotograferar Anne.

Christoffer Relander på Strömsö

Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.

Publicerad . Uppdaterad .
Strömsö får en oas med barrväxter, bl a serbisk dvärggran.

Plantera barrväxter på hösten

Augusti – september är högaktuella planteringsmånader, speciellt om du vill plantera barrväxter men även andra buskar, träd och perenner kan med fördel planteras på hösten.

Publicerad . Uppdaterad .
Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims och Camillas konstgjorda stengrund

Vedlidret: Grunden 1

Jim renoverar vedlidret på Strömsö. I tur står en stenfot av bräder som han målar grå tillsammans med Camilla.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

Strömsö 21.9

Jim inleder en serie reparationer på vedlidret. Först byts grunden ut. Owe och Jonathan planterar barrväxter. Lee letar material i skogen för att göra träknappar. I köket bjuds det på rökta mejeriprodukter. Gäst är fotografen, Ekenäsbon Christoffer Relander som blivit känd för sina dubbelexponerade bilder.

Publicerad . Uppdaterad .

Aktuellt

Kebab är populär snabbmat

"Vi äter och sitter oss till döds" 14

Svenskarna är friska 14 år längre än finländarna. Det här framgår av uppgifter från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Finlands tunga krigserfarenheter belastar fortfarande folkhälsan, men det stora hotet mot folkhälsan är våra matvanor. Vi äter och sitter oss helt enkelt till döds.

Publicerad . Uppdaterad .
Det finns yoghurtrar för alla smaker

Barn äter allt mer sött till frukost

Antalet matvaror som riktar sig till barn ökar kraftigt. Men produkterna är ofta onyttiga. Till värstingarna hör flingor och smaksatta yoghurtar. Läs mer i SVT:s artikel

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserade pistagenötter

Rostat ger allergi

Rostade jordnötter framkallar mer allergi än råa. Kan det vara själva rostningen som är boven? Forskare tror sig nu vara orsaken till jordnötsallergi på spåren. Läs mer i SVT:s artikel

Publicerad . Uppdaterad .
Gröna äpplen på Strömsö

Beskärning av äppelträd 1

Vissa saker är bra att komma ihåg när äppelträden skall beskäras. Beskärningsredskapen skall vara i skick, beskärningens grundprinciper bör följas och årstiden skall vara lämplig.

Publicerad . Uppdaterad .

Botanisera i vårt arkiv

En korg med kantareller

Svamprecept i mängder

Det är svamptider igen! Här hittar du flera recept på utsökta maträtter som innehåller svamp.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du våra vintips

Vin i flaska eller vin i låda? Vin till ost eller till sill? Eller kanske ett glas Motörhead? Här hittar du svaren och mycket mer om viner.

Publicerad . Uppdaterad .
Garn och virknålar

Höstens bästa virkningstips

Virka en kofta snabbt och enkelt eller gör din fula plastflaska lite vackrare. Här hittar du idéer för kommande virkningsprojekt.

Publicerad . Uppdaterad .
Riskvastar

Massor av pysseltips

Färga garn i mikron, fixa ett korthus av gamla vykort, laga en regnsäker cykelsits. Gräv bland våra hobby- och hantverksartiklar.

Jakt och vilt

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

En enkel kantarelltoast är gott. Det här är kanske ännu godare och ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt. En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citronsaft och –skal.

Publicerad . Uppdaterad .

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .

Bastu

Bastubad för kropp och själ

Bastun är viktig för finländarna. I bastun möts man, bokstavligen avklädda från alla roller, för att renas från det som varit och hitta krafter för det som är på kommande.

Publicerad .
alexandras bastukvast

Bastukvasten – en hälsosam njutning1

För den invigde är bastukvasten en oumbärlig accessoar i bastubadandet, för den oinvigde kan kvasten se ut som ren självspäkning. Sanningen är att den är rena rama hälsokuren.

Så vill vi basta!

Vi gav er chansen att berätta varför ni badar bastu, vilken temperatur som är den bästa och i vilket sällskap nakenheten känns bekväm.

Gårdshuset på Strömsö

Växthuset: Planering

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Virtuell rundvandring på Strömsö

Strömsö intro

Välkomna till Strömsö. Själva huset är över 160 år gammalt och har varit ett hem åt en köpmannafamilj nästan hundra år. I dag är det mest känt för att tvprogrammet Strömsö görs här. Ett lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid.

Mat och fritid

Rawkaka av blåbär

Raw blåbärskaka

Alexandra och Anne bakar en smaskig blåbärspaj utan socker, spannmål, mjölkprodukter och uppvärmning, men med blåbär, nötter och dadlar. Resultatet blev en himmelskt god kaka.

Publicerad . Uppdaterad .
marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad . Uppdaterad .
Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer fotograferar Anne.

Christoffer Relander på Strömsö

Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyligen publicerat

  • En vacker rododendron
    Publicerad . Uppdaterad

    Rododendron och azalea

    När du engång har fått din rhododendron att trivas, då ger den dig glädje i många år! Rhododendron och den mindre kända azalean är lättskötta och långlivade. De är heller inte särskilt utsatta för sjukdom eller ohyra!

  • Lees torkställning av spjälsäng
    Publicerad . Uppdaterad

    Torkställning av gammal spjälsäng

    En trasig eller bortglömd spjälsäng blir en mycket behändig torkställning. En bra lösning i ett litet badrum eller för trångbodda. Dessutom lätt att städa med ställningen nedfälld på väggen.

  • Vattlingon och fruktläder
    Publicerad . Uppdaterad

    Vattlingon och fruktläder

    Bären är våra nordiska superfrukter – sprängfyllda av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vi testade att vara på höstens bär med gammeldags och alternativa metoder som bevarar vitaminerna och dessutom är helt sockerfria. Resultatet blev lingon på farfars vis och fruktläder.

  • Kebab är populär snabbmat
    Publicerad . Uppdaterad

    "Vi äter och sitter oss till döds"14

    Svenskarna är friska 14 år längre än finländarna. Det här framgår av uppgifter från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Finlands tunga krigserfarenheter belastar fortfarande folkhälsan, men det stora hotet mot folkhälsan är våra matvanor. Vi äter och sitter oss helt enkelt till döds.

  • Publicerad . Uppdaterad

    Barn äter allt mer sött till frukost

    Antalet matvaror som riktar sig till barn ökar kraftigt. Men produkterna är ofta onyttiga. Till värstingarna hör flingor och smaksatta yoghurtar. Läs mer i SVT:s artikel

  • Publicerad . Uppdaterad

    Rostat ger allergi

    Rostade jordnötter framkallar mer allergi än råa. Kan det vara själva rostningen som är boven? Forskare tror sig nu vara orsaken till jordnötsallergi på spåren. Läs mer i SVT:s artikel

  • Publicerad .

    Strömsö 28.9

    Vattlingon, fruktläder och en rawkaka på bär blir det på Strömsö. Alexandra och Anne gör alternativa och gammeldags beredningsmetoder för lingon, hallon och blåbär. Jim fortsätter att fixa på vedlidret, nya dörrar står på tur. Lee bygger en torkställning av en gammal spjälsäng och i trädgården planteras rhododendron och azalea. I köket bjuder Paul på en härlig kantarelltoast.

  • Svampdagen ordnades i Teurastamo i Helsingfors den 20 september 2014.
    Publicerad . Uppdaterad

    Svamp intresserar också yngre kockar

    Den varma och soliga hösten har lockat många svampentusiaster ut i skogen. I Helsingfors rådde det riktig svampfeber på lördag när en handfull eldsjälar ordnade svampdag vid det gamla slakteriet Teurastamo.

  • Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.
    Publicerad . Uppdaterad

    Vår inre hamster

    Vad är det som händer på hösten? Facebook svämmar över av bilder på svampkorgar och äppelskörd. Vi fyller våra förråd för vintern fastän vi vet att butiken tillhandahåller vad vi behöver och ser till att vi inte behöver svälta.

  • Christoffer fotograferar Anne.
    Publicerad . Uppdaterad

    Christoffer Relander på Strömsö

    Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.

  • Jims och Camillas konstgjorda stengrund
    Publicerad . Uppdaterad

    Vedlidret: Grunden1

    Jim renoverar vedlidret på Strömsö. I tur står en stenfot av bräder som han målar grå tillsammans med Camilla.

  • Lenin blickar ut över det övergivna gruvsamhället Pyramiden på Svalbard
    Publicerad . Uppdaterad

    Svalbard - halvvägs till Nordpolen och Sovjet1

    Svalbard är en obskyr mix av friluftsparadis och sovjetiskt gruvsamhälle. Det är rätt billigt och enkelt att åka dit för att njuta av att man för en stund är en av världens nordligaste finländare.

  • stevia växt
    Publicerad . Uppdaterad

    Sötningsmedel kan öka diabetesrisken4

    Forskningsresultatet tas emot med en nypa salt i vetenskapsvärlden. Enligt näringsexperter kan man inte dra några definitiva slutsatser på basis av forskningen.

  • Dukat för kräftskiva.
    Publicerad . Uppdaterad

    Kräftskiva i Experttimmen

    Helan gååååår i Experttimmen på torsdag (18.09) när antikexpert Bernt Morelius berättar om olika kräftskivetillbehör. Programledaren Tiina Grönroos går på utställning där nutidskonstnärer presenterar sin syn på kräftskivor.

  • Massi föddes i maj 2013.
    Publicerad . Uppdaterad

    Den luktar sig till pengar

    Vi må tycka om teknik i alla andra fall, men när det gäller dofter och lukter är hunden överlägsen allt annat. Det har både polisen och nu också tullen satt i system.