Rester och Gäster på Strömsö

Direktsändning: Rester och Gäster på Strömsö 6.9 1

Ett program om det som blir kvar då livet går vidare.

Den 6 september direktsänder vi programmet Rester och Gäster på Strömsö från 17.00 till 19.30. Mat, mode och gäster – allt återvunnet på ett eller annat sätt.

Publicerad .
provdocka

Skicka en bild till Strömsö: Återvunnet från topp till tå

Skicka en bild på din bästa out fit och kom med i Strömsö.

Återvinning och upcycling har alltid varit en del av Strömsö och nu direktsänder vi Rester och Gäster på Strömsö den 6 september kl. 17-19.30. Det handlar om mat, mode och gäster – allt återvunnet på ett eller annat sätt. Skicka in en bild på din bästa återvunna out fit och kom med!

Publicerad .
Lees t-tröja med virkad duk baksidan.

Återvinn kläder och accessoarer

Tips på återvinning

Lee Esselström samlar på gamla kläder och accessoarer som kan återanvändas och bli fantasifulla och vackra kreationer. Här får du tips till nästa garderobstömning.

Publicerad .
I Lees ateljé förvandlas månget gammalt till nytt.

Återvinn inredningsmaterial

Tips för återvinning

Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.

Publicerad .
Måla färg över hela tavlan.

Återvinn hobbymaterial

Tips på återvinning

Camilla Forsén-Ströms tips på hur du tar till vara gammalt hobbymaterial, t ex kartong, papper, trä och metall och förvandlar det till nya kreationer.

Publicerad .
Fönster och dörrar hemma hos Jim.

Återvinn verkstadsmaterial och idéer

Tips på återvinning

Jim Björnis tips på hur du tar till vara arkitektoniska lösningar samt gamla möbler, skrot, metall och trä som du kan förvandla till nya kreationer.

Publicerad .

Återanvänd din egen garderob

Festsäsongen är i full gång och många står med rynkade pannor framför garderoben och tänker - vad ska jag ha på mig? Frukta ej. Här är tipsen som gör din garderob som ny, utan att du köpt ett endaste nytt plagg.

Publicerad .

Trashanksmode i recessionstider?

Hur blint följer vi trender och hur viktig är klädseln för oss. Och vad händer i ekonomiskt kärva tider? Måste vi sluta följa trender eller kan vi utnyttja recessionen då vi skapar och köper kläder.

Publicerad . Uppdaterad .

Återvinn råvaror och lagad mat

Tips på återvinning

I Strömsös kök lagas ofta mat av udda råvaror, svampar, vilda örter och växter samt överblivna rester och mat som kan frysas ner och ätas senare. Här är några tips på hur du kan variera din matlagning.

Publicerad .

Våra bästa fiskrecept

Lista på fina fiskrecept.

Stå inte med oroad blick när du klubbat gäddan eller tömt näten på mört och braxen. Här ger vi våra bästa tips på rätter du kan tillreda av den fångade fisken.

Publicerad . Uppdaterad .
Två strömmingssmörgåsar

Två strömmingssmörgåsar

Man får sällan nog av strömming. Här är två enkla recept som passar bra som nattmat eller till en hel middag, om man byter ut knäckebrödet mot potatis.

Publicerad . Uppdaterad .
Abborre

Tempurafriterad abborre med grönsaker

Niklas Ekstedt gör en klassisk japansk rätt med inslag av svensk fisk - tempurafriterad abborre med het dipsås. Tempurafriterad fisk är faktiskt vanligare än sushi i Japan, så det vill han varmt rekommendera.

Publicerad . Uppdaterad .
Potatis, ansjovis och vaktelägg

Gubbröra deluxe

Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra på ansjovis presenteras därför vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Alexandra De Paoli med ett fat torkade örter

Alexandras näringsguide

Kort om det viktigaste kroppen behöver.

Alexandra skriver kortfattat om vitaminer, mineraler och antioxidanter - om det viktigaste som våra kroppar behöver.

Publicerad . Uppdaterad .
skördade grödor på fat

Alexandras grönsaksguide

Vad våra vanligaste grönsaker innehåller.

Alexandra skriver kort om vilka vitaminer och mineraler våra vanligaste grönsaker och örter innehåller. Vi får också reda på vilka växter som hjälper mot vilka krämpor och vilka andra väntade och oväntade effekter de kan ha på oss och vår omgivning.

Publicerad .
Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås.

Guldäpplen från Medelhavet

Alexandra skriver om det goda med färska grönsaker i maten.

Alexandras mormor grät när hon kom till Sverige och det inte fanns färska tomater i affären. Själv har jag svårt att tänka mig ett liv utan Medelhavsområdets grönsaker – jag hade nog vänt och åkt raka vägen tillbaka till Italien om jag varit mormor. Eller så hade jag glasat in balkongen och odlat tomater själv.

Publicerad . Uppdaterad .
maskrosor

Ätbara blommor: vilda och odlade 1

Artikel om vilda blommor som kan ätas.

Ätbara blommor och växter finns det gott om i våra skogar och trädgårdar. I den här artikeln listar vi de flesta som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad . Uppdaterad .

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Nyligen publicerat

 • Publicerad .

  Förslag 116: En elektronisk patientjournal räcker

  En elektronisk patientjournal räcker för vårt lilla land. Varför betalar vi flera miljoner för ca 15 olika elektroniska patientjournal -program som inte kommunicerar med varandra och som kräver mycket tid och skolning av personalen. Läkare

 • Publicerad .

  Radiodoktorn med psykologen Marina Maatela

  Att vi har fungerande relationer är A och O för hur vi mår och orkar, både privat och på jobbet. Har du frågor kring de här ämnena eller om ditt psykiska välmående i övrigt, hör då av dig till Radiodoktorn med arbetshälsopsykologen Marina Maatela i studion. E-posta oss på radiodoktorn.vega@yle.fi eller ring till studion på nummer 0600 11 12 13 från klockan 19. Nanette-Marie Forsström är redaktör.
  Onsdag 9.9 kl. 19.30

 • Publicerad .

  Förslag 115: Gör marijuana lagligt

  Gör marijuanan laglig och till en statlig inkomstkälla. Börja odla själva på stora odlingar och sälja fast i apotek. Skatten kan vara hög för att dra in mera pengar. Det här skulle dra bort massa pengar från drogmarknaden och dra in det till staten istället. Detta skulle göra att det kommer in mera pengar till staten. Detta skulle också troligen sänka brottsligheten med en viss %.

 • Sovande man på flyktingförläggningen i Pansio, Åbo
  Publicerad . Uppdaterad

  Upp till 30 000 flyktingar på kommande till Finland

  Inrikesministeriet fördubblar prognosen för hur många flyktingar Finland kommer att ta emot under det här året. Ministeriet bedömer att siffran kan stiga till inemot 30 000 personer.

 • Finlands fotbollslandslag tränar inför bortamatchen mot Grekland, september 2015.
  Publicerad . Uppdaterad

  Rösta: Hur går det för Finland i Pireus?

  Finlands fotbollsherrar har haft ett bedrövligt EM-kval och jagar ikväll en bortaseger över Grekland under ledning av Markku Kanerva. Hur tror DU det kommer att gå?

 • På resande not
  Publicerad . Uppdaterad

  Nya vinstsugna lag i På resande not

  Den musikaliska frågesporten På resande not är tillbaka med en ny säsong, nya vinstsugna lagmedlemmar och nya gästartister med koppling till Eurovision Song Contest. Programledare Thomas Lundin är glad att få göra ett program som samlar människor.

 • Publicerad .

  Förslag 114: Flytta till landsbygden

  Bekosta inte otroligt dyra samhälleliga projekt. Ta ta åtminstone en offert först och tänk sedan efter om det är rimligt! Stöd en tillbakaflytt till landsbyggden. Där folk kan producera exportprodukter. Folk i värden är trött på IT tjafs. Man vill ha robusta produkter som håller värde och som gör nytta

 • Publicerad .

  Förslag 113: Uppmana de rika Gulfstaterna att ta emot sina syriska olycksbröder

  Uppmana de ofantligt rika Gulfstaterna att ta emot sina syriska olycksbröder och systrar. Satsa i stället de medel vi sparar på minskad flyktingmottagning på jobb inom skola, vård, äldreomsorg, samt statliga infrastrukturprojekt. Kalle

 • HIFK-SC Bern, CHL, augusti 2015.
  Publicerad .

  HIFK-veteran fick toppjobb i NHL

  Den mångåriga ligaspelaren Veli-Pekka Kautonen har utnämnts till chef för NHL-klubben New York Islanders scoutingverksamhet. Kautonen forsätter också jobba för Helsingfors IFK.