Strömsö

Karin Larsson avporträtterad av Carl Larsson.

Inspirationskällan Karin Larsson

Inför den här julen på Strömsö (2014) har vi tagit inspiration av en fantastisk kreativ och mångsidig kvinna, Karin Larsson. Om hon hade levat idag hade hon kunnat kalla sig formgivare, modedesigner, stylist och textilkonstnär. Hon var modernt fritänkande i sitt skapande och långt före sin tid.

Publicerad . Uppdaterad .
Annasöga i creppapper.

Julblommor och julgranspynt i Karin Larssons anda

Owe julpyntar med levande blommor och halmdekorationer. Julblommorna fick en större spridning i Finland efter krigen. Olika halmdekorationer samt riktiga äpplen, pepparkakor och julkarameller var viktiga så att barnen fick något ätbart i samband med julgransplundringen på tjugondag knut!

Publicerad . Uppdaterad .
Servettring med broderi på gammalt papper.

Servettringar med korsstygn på gamla boksidor

Festlig dukning med egna servettringar är lätt fixat av material du har hemma. Några sidor ur en bok och tomma wc-pappersrullar är egentligen allt du behöver.

Publicerad . Uppdaterad .
Nyår i 1960-talsstil på Strömsö.

Modet på 1960-talet

Vill du ha en trendig stil på nyårsfesten kan du låta dig inspireras av 1960-talet. För just nu är 60-talet hett.

Publicerad . Uppdaterad .
Oxkind med potatispuré

Oxkinder med potatispuré och syrade grönsaker

Oxfilé i all ära, men varför inte någongång prova på en köttbit som är betydligt billigare och t o m snäppet bättre. Oxkind är ett härligt marmorerat kött som blir mört som smör med den rätta tillagningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Lees lampskärm av återanvända värmeljuskoppar.

Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

Publicerad . Uppdaterad .
Hängande amaryllisinstallation i Strömsövillan.

Hängande amaryllisinstallation

Att slå klackarna i taket är ett känt talesätt när man vill beskriva en riktigt hejdundrande fest. Vår hängande amaryllisinstallation med stjälkarna upp och blommorna nedåt är väl passande på en sådan fest?

Publicerad . Uppdaterad .
Jims restaurerade bord från 1960-talet.

Restaurera ett 60-talsbord

1950- och 60-talens möbelformgivning var i många fall stram och tydlig. Det var inte mycket detaljer och krusiduller. Konstruktionerna var lätta och det finns en slags spänst i den här tidens möbler. Jim restaurerar ett soffbord från den här epoken.

Publicerad . Uppdaterad .

Strömsös bästa julmat

Glöggtilltugg

Det är trevligt att servera lite tilltugg till glöggen. Om man får oväntat besök och ändå vill bjuda på något annat än bara pepparkakor har Paul samlat ihop några enkla tips.

Publicerad .

Lätt och läckert

Ellas gåvotips till julen

Ella Grüssner Cromwell-Morgan kombinerar här olika smaker till julhelgen. Marinerad getost med mousserande vin, marinerade oliver med sherry och rödlöksmarmelad till glöggen.

Publicerad . Uppdaterad .

Pipsa Hurmerintas tilltugg till glöggen

Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio där hon bjöd på äppelglögg tillsammans med rostade nötter, crostini med ricotta och plommonsylt samt laxrullar med wasabi.

Publicerad . Uppdaterad .

Pressylta på grishuvud och lägg

Ibland kan det vara skoj att hålla gamla mattraditioner vid liv. En sådan är pressyltan. Här tar man tillvara alla grisens delar och gör något gott av dem. Pressyltan serveras lämpligen med Pauls julbröd med aprikos

Publicerad . Uppdaterad .

Julbröd med aprikoser

Ett underbart julbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på bottnen av ugnen då det skall gräddas. Servera med Pauls pressylta.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

En bagare med lärling

Mat vid medeltida slott

Fisk, bröd, gröt, rotfrukter, baljväxter och öl. Det är i korthet vad befolkningen i det medeltida Finland levde på, även vid våra slott. Hade man det bättre ställt fanns även kött på bordet, men det var inte alla förunnat.

Publicerad . Uppdaterad .
Leo Gammals.

Leo Gammals: Att dela bröd på TV

När den amerikanske kocken och författaren Anthony Bourdain besöker krisområden handlar det inte bara om att få en inblick i det politiska läget utan också om att dela bröd med lokalbefolkningen, något skribenten saknar i dagens nyhetsrapportering.

Publicerad . Uppdaterad .
En präktig efterrätt från restaurang Alinea i New York.

Molekyler är också mat

Ordet gastronomi kommer från grekiskans gastros, mage, och betecknar läran om sambandet mellan mat och kultur. Tyngdpunkten ligger inte i att äta maten, utan mer i att besvara frågorna hur, vad, när och framför allt varför.

Publicerad . Uppdaterad .

Strömsö förbereder 20-tals nyår

Nyåret firas på Strömsö i 1920-tals stil. Här får du följa med hur Camilla besöker Åbo svenska teater för smink, frisyr och stass samt gör en plansch i tidsenlig anda.

Publicerad . Uppdaterad .
Jordgubbar på fest

Jordgubbar och bubbelvin - fest och jämlikhet 1

Nordens vårliga fest är här! Läckerheter - jordgubbar och mousserande vin - plockas fram. Men varför blev bubbelvinet allas dryck och hur trillade jordgubben ner i glaset?

Publicerad . Uppdaterad .

Tom mage - kurr och fasta

Varför är det viktigt att ha tom mage inför en operation? Vad händer i magen när man fastar? Herman von Numers, specialist i kirurgi och gastroenterologi svarar på frågor om magen.

Publicerad . Uppdaterad .
Mistel i äppelträd

Misteln - bringar lycka och barn

Den är en halvparasit, en snyltväxt som borrar sin rot genom trädets bark, tränger sig in mellan barken och veden och sänker korta grenar in i vedmassan. Misteln är en växt som ansågs helig redan av romarna och de keltiska druiderna.

Publicerad . Uppdaterad .

Bläddra i innehållet

No articles were found for the selected letter. Please select another one.