Strömsö

Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller

Gädda med kantareller och västerbottensost

Gädda är en elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. I t ex Frankrike och Tyskland anses gäddan vara en verklig gourmetfisk. Här kommer vår version på gourmetgädda. En kombination av fiskfilé med färsröra mellan som vi smaksätter med kantareller och smakrik ost.

Publicerad . Uppdaterad .
Lees brödkorg i rotting.

Fläta korg i rotting

Att fläta en egen korg är inte alls så svårt som det kan verka. Så här gör du lätt t ex en egen brödkorg att ha på frukostbordet hemma eller ge bort i present.

Publicerad . Uppdaterad .
Lusthuset är upplyst i höstmörkret.

Utebelysning i trädgården

Novembermörkret kan kännas väldigt deprimerande, speciellt om marken är bar. Dagarna blir bara kortare dagsljuset ett suddigt dis. Nu är det dags att pigga upp sig själv, grannarna och trädgården med litet belysning.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims återanvända klädskåp

Återanvänd ett 80-tals klädskåp

Förr eller senare börjar möblemanget kännas litet gammalt, men istället för att slänga bort skåp, bord, stolar eller sängar kan man låta fantasin dansa ett varv över dem och förvandla dem till något fint. Här tar sig Jim an ett gammalt klädskåp, men i artikeln finns också länkar till andra finurliga förvandlingar.

Publicerad . Uppdaterad .
Städutrustning

Hur gilla städning? Så gör du det möjligt 8

För en tid sedan lade vi ut en enkel fråga på Strömsös Facebooksida. Vilket är ditt bästa städtips? 2 timmar senare hade 75 kommentarer ramlat in med både fantasifulla, ekologiska och praktiska tips. Här har du nu Strömsötittarnas bästa städtips samlat på ett ställe, nu är det bara att testa.

Publicerad . Uppdaterad .
Städpatrullen i Tölby träffas.

Städpatrullen träffas i Tölby

Bjud hem dina vänner och gör någonting nyttigt. Så här tänkte Therese Lervik i Korsholm när hon för tio år sedan tog kontakt med tre av sina vänner och föreslog att de kunde träffas regelbundet och hjälpa varandra i hemmen.

Publicerad . Uppdaterad .
Stuckatur av polystyren.

Takrosetter och stuckaturer 2

Stuck, kommer från Italienskans stucco. Stucco och är ett samlingsnamn för olika blandningar av gips, marmormjöl och lim som man använt för att göra dekorativa detaljer inom arkitektur och konst. Jim inspireras av hantverket och gör en takrosett, men i polystyren istället för gips.

Publicerad . Uppdaterad .

Lätt och läckert

Sturm und Drangs risotto

Sturm und Drangs risotto

När André Linman och Jesper Welroos från hårdrocksbandet Sturm und Drang gör mat med kärlek så är det här rätten som gäller! Här en krämig risotto med vitt vin, parmesan och basilika.

Publicerad . Uppdaterad .
Carpaccio av gravad lax

Carpaccio di salmone

Paola Fraboni gästar Mat och prat där hon tillreder en mycket snabb och enkel förrätt med gravad lax som huvudingrediens.

Publicerad . Uppdaterad .
Vit pizza och pizza med mozzarella och kronärtskocka

Pizza med mozzarella och kronärtskocka

Paola Fraboni gästade Mat och prat där hon tillredde en traditionell, syditaliensk pizza med klassiska ingredienser samt en vit pizza med örter och salt.

Publicerad . Uppdaterad .
Tiramisu med jordgubbar

Tiramisú estivo (med jordgubbar)

Det finns knappast en italiensk efterrrätt som är så omtyckt världen över som tiramisu. I Mat och prat lagade Paola Fraboni en variant som varit populär i hemmet, med jordgubbar som dekoration.

Publicerad . Uppdaterad .

Liv och leverne

Ett efterugnsbröd.

Svält och övervikt tema för Romtoppmöte 1

Politiska ledare från hela världen har samlats i Rom för att diskutera livsmedelsproblemet i världen - ett problem där de två ytterligheterna framträder allt skarpare. Antalet svältande människor i världen sjunker långsamt, samtidigt som allt fler är överviktiga.

Publicerad . Uppdaterad .
choklad

Chokladbrist kan bli ett faktum 7

Vi äter mer choklad än vad som produceras och nu varnar ledande godistillverkare att chokladen på sikt kan ta slut. Det är bland annat efterfrågan på mörk choklad som har orsakat bristen på kakaobönor.

Publicerad . Uppdaterad .
Kulturredaktör Cecilia Floris

Cecilia Floris: Äta hund 10

Cecilia Floris ifrågasätter hundens plats som människans bästa vän. Vad ska vi i framtiden ha hunden till?

Publicerad . Uppdaterad .
Matudelning.

Unik mathjälp inleds i Vanda 1

Vanda stad satsar stort på att styra överbliven mat från butikerna till invånare som behöver mathjälp. Staden ska ta i bruk ett nytt mathjälpskoncept i samarbete med Vanda kyrkliga samfällighet, lokala matbutiker och den tredje sektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Botanisera i vårt arkiv

Kaffebönor plockas i Ecuador

Kaffe, kaffe och mera kaffe

Kaffet är en av Finlands nationaldrycker, men den har sitt ursprung i Mellanöstern. Här hittar du flera digra artiklar om kaffe.

Kaffe

Recept för kaffeälskarna

Man kan göra så mycket mer med kaffe än bara dricka det. Här hittar du en lista på våra recept som innehåller kaffe.

Publicerad . Uppdaterad .
En korg med kantareller

Svamprecept i mängder

Det är svamptider igen! Här hittar du flera recept på utsökta maträtter som innehåller svamp.

Publicerad . Uppdaterad .
Garn och virknålar

Höstens bästa virkningstips

Virka en kofta snabbt och enkelt eller gör din fula plastflaska lite vackrare. Här hittar du idéer för kommande virkningsprojekt.

Publicerad . Uppdaterad .

Bastu

Vem vill ha strömsöbastun? 2

Strömsöbastun auktioneras ut i samband med näsdagen fredagen den 7 november. Nu kan du också vara med och bjuda på den. Auktionen pågår på huuto.net framtill den 17 november och utropspriset är 2 000 euro.

Publicerad . Uppdaterad .

Ett bastubad för själen 4

Vad gör en vedeldad bastu bättre än en lägenhetsbastu? Vad som skiljer finlandssvensk och finsk bastukultur åt? Elisabeth Morney tar en djupare titt på vår nationalhelgedom i programmet Rivet ur Arkivet.

Publicerad . Uppdaterad .

Gårdshuset på Strömsö

Växthuset: Planering

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Bläddra i innehållet

No articles were found for the selected letter. Please select another one.