Hoppa till huvudinnehåll

Spotlight


APP Spotlight

Era tips

Här listar vi de tips ni har skickat in. Öppna ett tips för att se mera vad det handlar om och följa med hur vi jobbar med tipsen. Hör av dig om du vet mer gällande något av tipsen!

Nyaste tipsSenast uppdaterade

Har du skickat in ett tips? Skriv in tipsets id-nummer här för att se vad som har hänt med tipset. Det går bara att följa upp offentliga tips.

Tipsa Spotlight

Känner du till något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Dina tips tas emot av Malin Ekholm, Patrik Skön eller någon annan från Spotlight-redaktionen. Ju konkretare du kan vara desto bättre; skriv gärna ut detaljer, namn och annan information som hjälper oss att verifiera och följa upp tipset.
Vi kan publicera ditt tips om du går med på det. Vi avslöjar aldrig din identitet utan ditt medgivande.
 • Får tipset publiceras:* • Ditt tips skickas över en säker förbindelse och sparas på webbtjänsten Wufoo. Det är endast Spotlight-redaktionen som kommer åt tipsen.

  Om du hellre skickar brev är adressen Patrik Skön, PB 45, 00024 Rundradion.


Gunilla Celvin: Dina tips blir avgörande när vi gräver

Redaktionschef Celvin skriver varför Spotlight tips behövs.

I en tid där åsikter jämställs med fakta är behovet av undersökande journalistik större än någonsin. Mediebranchens kris förvärrar läget ytterligare. För att motverka den utvecklingen gör Svenska Yle en storsatsning på grävande journalistik - tillsammans med er...

Titta & lyssna på Arenan

 • Sarah Söderholm har haft svårt att nå arbets- och näringsbyrån.

  Unga arbetslösa utan hjälp

  07.02.201633Samhälle
  Unga arbetslösa med utbildning måste klara sig själva. Personalen vid arbets- och näringsbyråerna har skurits ner och de arbetslösa hänvisas till nätet för att söka jobb.
 • Sköldkörtelmedicinen Thyroxin.

  Liten körtel kan ge stora problem

  02.02.20169Samhälle
  200 miljoner människor i världen lider av någon form av sköldkörtelsjukdom. I Finland tar mer än 300 000 människor medicin för underfunktion i sköldkörteln. Det är dubbelt så många som för 10 år sen.
 • Katarina Liljeqvist sitter i sitt kök

  "Det är min hälsa det handlar om"

  31.01.20169Samhälle
  Sköldkörtelsjukdomar drabbar allt fler. Det är i större utsträckning kvinnor som blir sjuka. Medicinen som rekommenderas allmänt hjälper de flesta, men inte alla.
 • Collage för artikel om offentlig upphandling

  Måste allt konkurrensutsättas?

  26.01.20164Samhälle
  Den offentliga upphandlingen har blivit vardag i Finland. Men måste alla tjänster konkurrensutsättas, frågar handikapporganisationer.
 • Miiku Lehteläs grafik

  Ska vi byta missbrukare med varandra?

  24.01.2016Samhälle
  Användningen av smutsiga sprutor kommer att öka och hälsoläget bland narkomaner kommer att försämras. Det misstänker personer som jobbar med narkomaner i Helsingfors efter att staden konkurrensutsatte social- och hälsovårdstjänster för drogmissbrukare.
 • Obehöriga yrkeslärare

  Många obehöriga lärare i yrkesskolor

  13.12.20156Samhälle
  En tredjedel av lärarna i de svenskspråkiga yrkesskolorna är inte behöriga. De finska yrkeskolorna har betydligt fler behöriga lärare.
 • Raoul plockar fram gitarren

  När politikerna glömde de minnessjuka

  07.12.201510Samhälle
  När beslutsfattarna tar till storsläggan och spikar fast social- och hälsovården hamnar de svagaste grupperna i kläm i samhället. Regeringens planer på att skära ner inom både institutionsvården och den öppna vården kommer att försvaga minnespatienternas möjlighet till vård och trygghet.
 • Invandrare rekryteras till sjukvården

  För fattig för att ha rätt till familj

  29.11.20159Samhälle
  Arbetskraftsinvandrare sköter allt fler av de låglönejobb som finländare ratar. De städar och jobbar som vårdbiträden. De får jobb i Finland. Men rätten till ett fullvärdigt liv med sina familjer får de inte.
 • Städning av trappa

  Familjen välkommen – om du kan försörja den

  29.11.20155Samhälle
  Arbetskraftsinvandrare i låglönebranscher tjänar för lite för att kunna ta sina familjer till Finland. Spotlight frågade partiernas riksdagsgruppsordförande om arbetskraftsinvandrare har rätt till familjeliv.
 • Kvinna på gata.

  Arbetslös lärare: Jag är ett offer för politiken

  26.11.201510Samhälle
  Maria har varit arbetslös i över två år, men har inte fått någon hjälp på arbets- och näringsbyrån. Hon fick inte utbilda sig, och måste slåss för att få beslutet ändrat. Hon fick inget lönestöd och gick miste om jobbet som väntade på henne.
 • Helmi Heinonen skulle få ett jobb med lönestöd för unga, men blev utan pengar och jobb.

  Inget jobb, inget lönestöd för unga

  24.11.20151Samhälle
  Efter ett halvt års arbetslöshet fick Helmi Heinonen ett jobb med lönestöd för unga. Helmi var lycklig över arbetet som skulle ge henne både lön och erfarenhet. Men ett par dagar innan jobbet skulle börja fick hon höra att lönestödet för ungdomar var indraget.
 • Flyktingar kommer över gränsen till Makedonien.

  Ska familjeåterförening bli svårare? Så här svarar politikerna

  24.11.20152Samhälle
  Regeringen vill nu i snabb takt ändra lagen så att familjeåterförening ska bli svårare. Spotlight frågade alla riksdagsgrupper hur de ser på planerna och på den nuvarande lagen.
 • För Amila blev familjeåterföreningen en mardröm.

  Återförena familjen blev livsfarligt

  23.11.20151Samhälle
  När Amila från Bangladesh ville återförena sin familj blev processen en mardröm. Barnen måste resa till Delhi i Indien för att lämna in ansökan. Det innebar flera livsfarliga resor för deras mamma, som tvingats fly från sitt gamla hemland.
 • Nadifo Shador Ali kom till Finland som flykting men får inte sina barn hit.

  Svårt återförena flyktingfamiljer

  22.11.20152Samhälle
  Somaliska Nadifo flydde från sitt hemland till Finland, men hennes barn som nu är 8 och 11 får inte komma hit. Migrationsverket anser att familjelivet upphörde när Nadifo flydde. Somalierna får oftare avslag än andra när de ansöker om familjeåterförening. Regeringen vill ytterligare strama åt lagen.
 • elina lepomäki

  Partierna för öppnare bolagsredovisning – Samlingspartiet mest kritiskt

  17.11.20157Samhälle
  - Det är naivt att statsbolagen ska föregå med gott exempel. Samlingspartiets Elina Lepomäki är kritisk till att våra statsbolag öppet ska redovisa för sina skattespår. De flesta partierna förhåller sig i alla fall positivt till så kallad landsvis skatterapportering. Det visar Spotlights enkät.
 • heikki telkki

  Statsbolagens kryphål

  15.11.20159Samhälle
  Inga skatteparadis, inget fiffel. Det var tanken när våra statsbolag ålades att idka så kallad landsvis skatterapportering. Slutresultatet blev en halvmesyr full av kryphål, menar juristen Henri Telkki.
 • Bangkok

  Ananasjuicens bittra eftersmak

  08.11.20154Utrikes
  Barnarbetskraft. Fabriksdirektören som konfiskerar gästarbetarnas pass. Obetalda löner och ersättningar. När det kom fram att Pirkkas, Eldorados och Rainbows ananasjuice tillverkades i Thailand under omänskliga arbetsförhållanden blev det stor uppståndelse i Finland.
 • Sugga i insemineringshäck. Väntar på att bli dräktig.

  Pengar eller glada grisar? Chatta om djurskyddet.

  27.10.20154Samhälle
  Djurskyddslagen ska skrivas om, för jordbruket kan det här innebära kostnader. Samtidigt är det kärva tider för det finländska jordbruket. Vad anser ni behöver djurskyddslagen skärpas? Eller tar vi livet av det finländska jordbruket genom en sträng lagstiftning? Chatten börjar 20.30. Men det går bra att ställa frågor på förhand.
 • Mjölkkor i båsladugård i Liljendal

  Djurskyddslagen vill ge kon möjlighet att röra sig fritt – båsladugården på väg ut

  26.10.2015Samhälle
  Båsladugårdens tid börjar vara förbi. Det är budet från styrgruppen som jobbar med djurskyddslagen. Hälften av mjölkkorna i Finland finns i båsladugårdar, så förslaget är långt ifrån oproblematiskt.
 • Griskultingar i kuvös.

  Vem betalar för välfärden när djurskyddslagen skrivs om?

  25.10.20153Samhälle
  Djurskyddslagen skrivs om i ett kärvt ekonomiskt klimat. Sipiläs regering har sagt att jordbrukarna inte ska få nya kostnader. För suggan innebär det sannolikt att livet i en trång grisningsbur fortsätter.

Relaterade ämnen