hanhikivi vägskylt
03.08.2015 Inrikes

Lönsamheten för Fennovoimas kärnkraft blir allt sämre

Elpriset i dag är nästan hälften lägre, än det pris som oberoende beräkningar 2009 visade att ett nytt kärnkraftverk skulle kunna producera el för. Det betyder att garantin för att Fennovoima ska ge sina finländska ägare billigare el kanske inte längre är så fördelaktigt.
6
 • Förstoringsglas
  02.08.2015 Samhälle

  Koll av människor – ny marknad

  "Det går att få fram väldigt mycket information om en människa", säger en expert på det som kallas human due diligence, eller bakgrundskontroller. Och det är inte bara den som söker en hög chefstjänst som blir kollad. Bakgrundskontroller är en växande marknad där allt fler människor på olika nivåer i företag kollas upp.
 • Provtagning av mögelskadat hus
  28.07.2015 Hälsa

  Mögelhusets nya invånare

  En mamma med två barn har flyttat in i huset som ännu i februari var allvarligt mögelskadat. Hyresgästerna kände inte till husets historia, och verkade upprörda då jag berättade om för dem att stadens hälsoinspektör skrivit i sin rapport att man ska undvika att bo i huset.Läs också: Ovanligt att husägare försöker dölja mögelproblem
  7
 • arbetare på kakaoodling
  26.07.2015 Samhälle

  Svårtolkad och snårig rättvisemärkning av choklad

  Chokladindustrin vill inte kopplas ihop med barnarbete men det är svårt att kontrollera att allt går rätt till på kakaoodlingarna. Rättvisemärkt choklad försöker råda bot på detta. Men endast en knapp fjärdedel av världens kakaoproduktion är certifierad.
 • skrattnäsvägen
  24.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Skrattnäsvägen

  När Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar via vår Facebook-sida fick väg 17063, Skrattnäsvägen mest röster i Sydösterbotten. En del befarar att den kommer att degraderas till grusväg så småningom.
  5
 • skärgårdsvägen
  23.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Skärgårdsvägen

  Väg 180, Skärgårdsvägen är livligt trafikerad på sommaren. Stora delar av vägen är helt okay, men när Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar i Svenskfinland lyftes också Skärgårdsvägen fram. Det finns utrymme för förbättringar.
  7
 • Lotlaxvägen
  22.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Lotlaxvägen

  Lotlaxvägen i Vörå – väg 7291 – hörde till de vägar som fick mest röster när Yle Gräv efterlyste dåliga vägar i Svenskfinland. Eller som en av kommentarerna löd: Välkommen till Vörå, varenda väg är åt helvete.
  7
 • huskvarnsvägen
  21.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Huskvarnsvägen

  Väg 1102 i Snappertuna i Raseborg heter Huskvarnsvägen. När Yle Gräv efterlyste dåliga vägar i Svenskfinland tog Johan Ljungqvist kontakt. Han menar att vägen är direkt farlig.
  10
 • monäsvägen
  20.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Monäsvägen

  När Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar och via vår Facebook-sida hade vi en överlägsen vinnare: Monäsvägen i Nykarleby, väg 7274. Ett dussintal webbläsare som tog kontakt med oss tyckte att just den här vägen är sämst i klassen.
  11
 • monäsvägen
  19.07.2015 Samhälle

  Vägnätet förfaller

  Finlands vägnät är i kris. Vi har oreparerade vägar till ett värde av över en miljard euro. Spotlights granskning visar att bilisterna börjar få nog av gropar och sprickor.
  67
 • Golfbolagen funderar på framtiden
  13.07.2015 Samhälle

  Golfbubblan som sprack

  Golfaktier har blivit en kvarnsten om halsen på de allt äldre ägarna. Ingen vill köpa dem, värdet har rasat och ägarna är tvungna att betala för kostsamma reparationer av golfbanorna. Jag kan säga det rent ut. Det här systemet har levt ut sin tid, säger Elisabeth Spåre, ordförande vid Kurk golf rf.
  6
 • Rökbomber och facklor antändes vid matchen FC-Lahti HIFK
  05.07.2015 Samhälle

  Det går hett till på fotbollsläktaren

  Polisen talar om högriskmatcher. Supportrar slåss med ordningsvakter. Klubbar bötfälls för bomber och facklor. Vad är det som händer i lugna fotbolls-Finland?
  15
 • Jenni Klippa och Ragni Enlund dricker kaffe i solen
  03.07.2015 Samhälle

  En solskenshistoria – om än kort

  Ragni Enlund 93 år fick en kaffestund i solen tillsammans med hemvårdare Jenni Klippa den här sommaren. En händelse som i den finländska hemvården är mycket ovanlig, men inte unik. I själva verket är det Ragni Enlunds andra utomhusvistelse den här sommaren.
  5
 • SJK:s Toni Lehtinen skjuter mot VPS mål.
  28.06.2015 Samhälle

  Slättens stolthet vill bli bäst

  Knapphetens stjärna lyser över finländsk fotboll. Men i Seinäjoki är läget ett annat. SJK har snabbt tagit sig från tvåan till ligan. Och det är bara början.
 • Gruppfoto på rikssvensk kärnkraftsdemonstraner med banderoll och flaggor i Pyhäjoki invid Europaväg 8
  14.06.2015 Samhälle

  Importaktivister vill stoppa finsk kärnkraft

  Bottenhavet skiljer Finland och Sverige åt, men kärnkraften har fått avståndet att krympa. I flera års tid har kärnkraftsmotståndare i Västerbotten fört en aktiv kamp mot kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. Vad är det som driver dem? Vad får dom att köra hundratals kilometer, till ett annat land, för att kämpa mot något som Finlands riksdag redan sagt ja till?
  24
 • Gödselstack på åker i Virmo (Mynämäki).
  14.06.2015 Samhälle

  Hönsgödsel väller över Virmo

  Hönsskit blev ett miljöproblem i Virmo i Egentliga Finland. Jättehönsgården Kanax skaffade dubbelt flera hönor, men byggde inte ut avfallshanteringen. När gödselstaden blev full lades gödseln på åkrar.
  11
 • Syriska flyktingar till Kos i Grekland
  07.06.2015 Inrikes

  Fem "sanningar" om invandrare

  Har vi råd med invandrare? Har vi råd att vara utan? Allas sanningar om invandring håller inte måttet.
  42
 • flyktingar på överfull båt
  07.06.2015 Samhälle

  "Dom kommer hit och tar våra jobb"

  Vad kostar invandrarna? Det är en fråga som diskuteras just nu. Men vi kunde också fråga hur mycket vi vinner på invandrarna?
  22
 • gammal kamera och gamla solglasögon
  06.06.2015 Samhälle

  Gamla grejer håller än

  Kameran och solglasögonen på bilden har åtminstone 60 år på nacken. Men de fungerar ändå. Vi ville sätta fokus på produkter som hållit länge och uppmanade lyssnare och läsare att skicka in foton på prylar som hållit år efter år. Trotjänare som inte gett upp i första taget. Här är resultatet.
  9
 • mobiler
  31.05.2015 Samhälle

  Prylar är inte gjorda för att hålla

  Mobilen ger upp efter ett halvt år. Skrivaren säckar ihop efter att ha skrivit ut allt för få papper. Ibland känns det som att dagens prylar inte är gjorda för att hålla särskilt länge. Och det är de inte heller. Det säger professor Sara Ilstedt på KTH i Stockholm. Enligt henne handlar det om planerat åldrande. En produkt tillverkas medvetet så att den ska hålla en kortare tid än den egentligen skulle behöva.
  8
Subscribe to Spotlight