Lyftbild 1 för spotlight granskar
27.01.2015 Samhälle

Privatiserar vi ihjäl öppenheten?

De räknas i miljarder, skattepengarna som årligen går till privata företag som sköter kommunal service. Vilken rätt till insyn har vi i de här företagen som producerar vår basservice? Offentlighetslagen gäller kommunen, men med underleverantörerna är saken inte lika klar.
5
 • Lyftbild 3 för spotlight granskar
  27.01.2015 Samhälle

  Privata vårdhem dåliga på offentlighet

  Hur väl kan privata företag som producerar tjänster för kommunerna sin offentlighetslagstiftning? Frågan är knepig därför att det inte är alldeles entydigt i hur hög grad offentlighetslagen gäller dem. Det i sin tur är mycket knepigt eftersom deras verksamhet finansieras med skattmedel.
  2
 • Minnen ur gamla fotoalbum
  27.01.2015 Samhälle

  Spotlight testade öppenheten – här är resultaten

  Vi bad att få ut arbetsturlistor för en tvåveckorsperiod i september från effektiverade äldreboenden i Svenskfinlands kommuner. Vi ville testa hur väl offentlighetslagen fungerar oberoende av om vården produceras av kommunen eller ett företag.
 • Lyftbild 2 för spotlight granskar
  27.01.2015 Samhälle

  Kommunerna hyfsade på offentlighet

  Kommuner ska ge ut information och dokument. De lyder under offentlighetslagen utan diskussion. Men flera kommuner i Svenskfinland slarvar med eller helt enkelt struntar i kravet på offentlighet.
  4
 • Jonna Nupponen
  27.01.2015 Samhälle

  Kommentaren: Offentligt men ändå inte

  Rätten till insyn borde gälla all den verksamhet som är offentligt finansierad oavsett vem som driver den – kommunen eller firman.
 • Stockmann
  27.01.2015 Inrikes

  Miljonregn uteblir denna vår?

  Finlandssvenska fonder och stiftelser äger stora delar av Stockmann. I många år har de fått goda dividender, men nu hotar dividendströmmen sina.
  8
 • Del av Stockmanns logo
  26.01.2015 Inrikes

  Digitalisering av handeln överraskade Stockmann

  En aktiekurs återspeglar tron på ett bolags framtidsutsikter. Stockmanns aktiekurs har rasat från knappa 30 euro till snäppet under sju euro på fyra år. Ingen snabb ljusning syns.
  3
 • Greker viftar med falggor under valmöte inför det grekiska parlamentsvalet 25.1.2015
  26.01.2015 Samhälle

  Ny kvast sopar rent i Grekland - men vad tycker grekerna?

  Världens ögon riktades mot Grekland för en januarihelg. Grekerna gick till ett val som väntades få följder för hela EU och kanske avgöra eurons framtid. Pekka Palmgren och Mentor Dreshaj dokumenterade det grekiska valveckoslutet timme för timme för svenska.yle.fi.
  3
 • Alexis Tsipras
  26.01.2015 Samhälle

  På valvaka med Syriza-anhängarna

  När rösträkningen börjar, precis när de grekiska TV-kanalerna börjar sina valsändningar, är vi på plats hemma hos Maria i Aten. Vi har blivit inbjudna på grekisk valvaka med idel Syriza-anhängare.
 • Stockmann Helsingfors centrum
  25.01.2015 Inrikes

  Stockmann knäar

  Rädda Stockmann-rörelsen spred sig på Facebook under några varma juliveckor ifjol. Mannen bakom kampanjen anser att Stockmann vägrar se sanningen i vitögat.
  39
 • Greker viftar med falggor under valmöte inför det grekiska parlamentsvalet 25.1.2015
  25.01.2015 Samhälle

  Det grekiska ödesvalet 2015

  Nu avgörs eurons öde och hela EU:s existens står på spel. Alla följer ödesvalet i Grekland 2015. Men vad tycker grekerna själva? Vilka är stämningarna i Aten när hela världens blickar är riktade mot Grekland?
  13
 • EFILA-grafik
  23.01.2015 Samhälle

  Juristfirmor driver investerarskydd – Stubbs valfinansiär deltar

  En rad internationella juristfirmor har bildat en organisation för att främja investerarskyddet (ISDS) i det planerade frihandelsavtalet (TTIP) mellan EU och USA. Idag hålls öppningskonferensen för The European Federation for Investment Law and Arbitration (EFILA) i London.
  6
 • ESBL-bakterier i mikroskop
  22.01.2015 Inrikes

  Vi hämtar lömska bakterier hem från resan

  Var femte södernresenär hämtar med sig en tarmbakterie som vanliga läkemedel inte biter på. Om man dessutom drabbas av diarré på resan och äter antibiotika mångdubblas risken.
  1
 • det finns för mycket moralism
  20.01.2015 Samhälle

  Spotlight: De heligas solidaritet

  Vi håller helt på att lämna den perioden då det fanns rum för radikala upptäckande tankar proklamerar professorn i social etik, Jaana Hallamaa. Det här syns mycket klart i inställningen till aborter och abortrörelsen där de heliga totalt vill isolera sig från de syndiga och därför inte överhuvudtaget vill ha nånting med aborter att göra
  1
 • Dan Apter vill stärka den preventiva rådgivningen
  20.01.2015 Vetenskap

  Preventivrådgivningen haltar

  Överläkare Dan Apter varnar för att man missköter den preventiva rådgivningen igen och hoppas att frågan så fort som möjligt tas upp till behandling i riksdagen.
 • En låda med fosterdockor
  19.01.2015 Samhälle

  Samvetsfrihet hotar rätten till abort

  Medborgarinitiativet "Ge samvetsfrihet åt vårdpersonal" vill ändra på abortlagen, så att vårdpersonal på etiska eller religiösa grunder kunde vägra delta i en abort. I kampanjen tar man fram hisnande berättelser med exempel på hur barnmorskor tvingats vara med om aborter på foster som ännu sprattlar.Abort diskuteras i Slaget efter tolv kl. 12.10Läs också: De heligas solidaritet
  96
 • En tom barnsäng
  13.01.2015 Samhälle

  Rädda Barnen vill nå pedofiler

  Forskare talar om att cirka en procent av befolkningen kan ha ett sexuellt intresse för barn. Det betyder att det finns 50 000 personer i Finland som kan tänkas vara pedofiler. Nu startar Rädda Barnen en kampanj för att nå ut till pedofilerna.
 • Outokumpus smältverk i Torneå
  29.12.2014 Samhälle

  Outokumpu minskar frivilligt på kvicksilverutsläppen

  Trots myndighetssignaler om att det är okej med rekordhöga utsläpp väljer Outokumpu att investera för att minska sina kvicksilverutsläpp i Torneå.
 • Viktor Kock
  26.12.2014 Samhälle

  Besk eftersmak efter fabriksstängning

  - Jag har nog lugnat ner mig, men det har lämnat en besk eftersmak. Det säger Viktor Kock när han blickar tillbaka på året som gått. Det var i somras som Viktor och nästan hundra andra arbetstagare på Rettigs radiatorfabrik i Jakobstad fick beskedet att fabriken flyttas till Polen.
  14
 • Livsmedelssäkerhetsverket Eviras byggnad
  22.12.2014 Samhälle

  Evira säger inte var bakterierna finns

  Spotlight bad att få veta vilka kycklingimportörer som hämtat kycklingar med resistenta kolibakterier (ESBL) till Finland. Vi frågade också vid vilka slakterier, hos vilka köttförädlare och i vilka affärer bakterierna har hittats. Evira ger inte ut uppgifterna.
  3
Subscribe to Spotlight