En femtedel av IS resenärerna är från Europa
26.04.2015 Samhälle

”Inget plötsligt beslut, därför gick jag med i IS"

Finländare som ansluter sig till "Islamiska Staten", IS, ökar hela tiden. Spotlight har kontakt med en som lämnat Finland för att gå med i IS.
8
 • Skärmdump av en google-karta
  22.04.2015 Samhälle

  Nyland: Här finns obehöriga klasslärare

  Barnen i Kyrkslätt och Sibbo har oftare obehöriga klasslärare. Det är bättre ställt i skolorna i Borgå, Raseborg och Vanda. Här kan du kolla läget i kommunerna i Nyland.
  16
 • Frida Melén och Amelie Julin har bytt lärare tio gånger under fem år i skolan.
  20.04.2015 Samhälle

  Många elever saknar behörig lärare

  I Nyland finns lågstadier utan en enda behörig klasslärare. En del barn får undervisning som inte håller måttet, andra byter lärare gång på gång. Varför har en lärarutbildning i Helsingfors dröjt så länge?
  17
 • Sirpa Keto.
  13.04.2015 Samhälle

  "Ge oss ens dricksvatten"

  Invånarna i Esbo misstänker att sprängningarna i Vinkelkärr har förstört deras dricksvatten. Nu får det vara nog, säger invånarna som bor bredvid Esbo stads projektområde.
  2
 • Arga invånare på möte i Esbo i Nupurträsk.
  12.04.2015 Samhälle

  "Jag blev rädd då hela huset skakade"

  Esbo stads stora projektområde i Vinkelkärr, bredvid Käringmossen, där man både spränger berg och dumpar överloppsmark har lett till stora problem för grannarna. Sprängningarna har skadat husen och förstört dricksvattnet.
  1
 • Hur många gånger ett ord används i alla partiers valprogram.
  11.04.2015 Val

  Försvaret är populärare än flyktingarna

  Ordet försvar används nästan hundra gånger i partiernas valprogram. Men ordet flykting används bara fem gånger. Ordet Nato används också fler gånger än bistånd.
 • Hur många gånger ett ord används i alla partiers valprogram.
  06.04.2015 Val

  43 000 ord men ingen kärlek

  Valprogrammen handlar mycket om ekonomi. Det handlar om arbete, skatter och offentlig förvaltning. Men hur är det med ord som fred och kärlek? Behöver vi kärlek i valtider?
  14
 • Veikko Vennamo håller tal på Landsbygspartiets partidag 1972.
  06.04.2015 Val

  Historiekollen: Landsbygdspartiet blev Sannfinländskt

  Vem var Sannfinländarnas första riksdagsledamot? Hur många röster fick Tony Halme? Varför gick inte Sannfinländarna med i regeringen efter skrällen 2011?
  2
 • TTIP-demonstration i Helsingfors hösten 2014
  05.04.2015 Samhälle

  Syna TTIP-avtalet!

  Det behövs mera insyn och debatt om det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA, även känt som TTIP (Tranatlantic Trade and Investment Partnership). Den tvistlösningsmekanism (ISDS) som öppnar dörren för företag att stämma stater för demokratiskt fattade beslut borde omprövas.
  20
 • Urho Kekkonen håller Nyårstal 1.1 1972
  05.04.2015 Val

  Historiekollen: Centern har överlevt bättre än landsbygden

  Vilken president avled på järnvägsstationen? Med hur många röster vann Kekkonen 1956? Kom Kennedy från Kannus?
  4
 • De mest förekommande substantiven i de olika valprogrammen.
  04.04.2015 Val

  Orden partierna älskar att använda

  Att Samlingspartiet ofta använder ordet ekonomi eller att Sannfinländarna betonar finländskhet i valprogrammen överraskar inte. Men varför använder Kristdemokraterna "man" så ofta?
  4
 • Samlingspartiet
  04.04.2015 Val

  Historiekollen: Samlingspartiet med rötter i hem, religion och fosterland

  Hur reagerade Samlingspartiet på extremhögern? Vem ledde Finland in i EU? Vilken minister trodde att knappt någon tjänar under 2 600 euro i månaden?
  5
 • Statliga verk i Havshagen i Helsingfors.
  29.03.2015 Samhälle

  Jakten på den onödiga tjänstemannen

  Från höger, via mitten och vänsterut är flera ledande politiker överens: Vi har en alltför fet offentlig sektor och tiotusentals överflödiga tjänstemän. Men är det sant? Här börjar jakten på den onödiga tjänstemannen.
  39
 • Ekonomin återhämtar sig
  29.03.2015 Samhälle

  Olyckor och miljökatastrofer en god nyhet för BNP

  Lyssna på vilken politiker som helst som pratar om Finlands framtid. Det vimlar av BNP:n. Det borde det kanske inte göra eftersom det inte finns något samband mellan bruttonationalprodukten och människans välfärd.
  6
 • 29.03.2015 Val

  Historiekollen: Högt till tak i SFP

  Svenska folkpartiet beskrivs ibland som en politisk kameleont, ett mittenparti där det ryms både liberalt och konservativt. Ända sedan grundandet har kärnan i partiet varit att kämpa för det svenska i Finland.
  3
 • vänsterförbundets kommunalvals kampanj på Hangögågata
  28.03.2015 Val

  Historiekollen: Vänsterförbundet har tappat anhängare i 20 år

  Vad sades om kommunism i Vänsterförbundets första partiprogram? Vad ansåg Claes Andersson om att sitta i en regering som skulle skära ned? Varför lämnade Suvi-Anne Siimes Vänsterförbundet?
  14
 • 28.03.2015 Val

  Historiekollen: Grön politik i 30 år

  De gröna har sina rötter i Forssa och i tvisten om Koijärvi. Miljövännerna vann kampen om fågelsjön, som räddades undan torrläggning. Gröna förbundet grundades 1987.
 • Tero Haikara intervjuas av Spotlight
  22.03.2015 Samhälle

  När polisen inte hinner tar väktarna över

  Privata säkerhetsbolag som gör brottsutredningar är något nytt hos. Företag som Gothia Protection Group, som erbjuder tjänster som spaning och teknisk övervakning, har nu landstigit i Finland.
  17
 • Kristdemokraternas logotyp
  22.03.2015 Samhälle

  Historiekollen: KD har kämpat mot synden sedan 1958

  Vad hette forstmästaren som blev partiets första riksdagsledamot? Varför lämnade Kristdemokraterna regeringen 1994? Vilken tidigare ordförande försöker sig på en comeback i politiken som samlingspartist? Här finns det mesta du behöver veta om Kristdemokraternas historia.
 • Väinö Tanner 1950
  21.03.2015 Samhälle

  Historiekollen: Socialdemokraterna letar efter sina väljare

  Vem var Väinö Tanner? Vilken socialdemokrat var statsminister i över 3 000 dagar? Hur kommenterade Mikael Jungner sin kärleksvideo? Här finns det mesta du behöver veta om Socialdemokraternas historia.
  4
Subscribe to Spotlight