ASLAUG HERSTEINSDOTTIR-HÖLTTÄ
06.10.2015 Samhälle

Isländskt hälsotalko

- Det var en stor chock, valutan kraschade, hela finanssystemet kraschade. Aslaug Hersteinsdóttir-Hölttä kommer som många andra islänningar bra ihåg när finanskrisen slog till 2008. Men det som inte kraschade var folkhälsan.
1
 • Psykiater Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör för Föreningen för Mental Hälsa i Finland.
  04.10.2015 Samhälle

  ”Satsa på de mest utsatta”

  Om de mest utsatta i samhället glöms bort i sparivern leder det till mera självmord, ökad utslagning och ökad dödlighet. Den bilden målar utvecklingsdirektör Kristian Wahlbeck på Föreningen för mental hälsa i Finland upp.
  6
 • Glyfosattest vid Åbo universitet.
  28.09.2015 Samhälle

  Test: Glyfosat i linser från Kanada

  Spotlight lät testa tio paket med livsmedel: mjöl, bröd, soja och linser. Spannmål och importerade baljväxter hör till de livsmedel som får innehålla mest av bekämpningsmedlet glyfosat. Och mycket riktigt: Åbo universitet hittade glyfosat i linserna.
  1
 • Jordbrukare Raimo Antila sprutar glyfosat i maj 2015
  27.09.2015 Samhälle

  Ogräsgift lagras i våra kroppar

  Glyfosat är det mest använda ogräsgiftet i Finland, över 500 ton sprutas per år. Det här giftet skulle vara ofarligt för människor och djur, men nu varnas för hälsorisker. Finländska forskare kritiserar nu våra myndigheter. De anser att myndigheterna letar efter glyfosat i så få prover att vi inte vet vilka resthalterna i livsmedlen är.
  52
 • en bild som visar mänskor som väntar på en tid för att få vård
  20.09.2015 Yle Fem

  Ett spel med papperslösas hälsa

  Regeringen lät bli att ge de papperslösa rätt till hälsovård på samhällets bekostnad. Rädslan för att erbjuda mänskor vård blev större än oron för hur det går för dem.
  6
 • Esko Hannula, verkställande direktör på IT-företaget Qentinel
  13.09.2015 Samhälle

  Den mörka sidan av sociala medier

  En verkställande direktör blir mobbad i sociala medier. Själva företaget är också mål för attacker. Identitetsstöld i sociala medier blir allt vanligare. Den nya lagen hjälper bara i få fall.
 • Natos flagga.
  21.08.2015 Utrikes

  Nato satsar på informationsförsvar mot propaganda

  Nato satsar allt mer på informationskriget. Det gäller att möta rysk och islamistisk propaganda på flera fronter.
  11
 • En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus.
  13.08.2015 Samhälle

  Högerextremismen har fått växa i fred

  Sannfinländare poserar med nazister och och en riksdagsledamot publicerar ett ärkenationalistiskt manifest. De är logiska konsekvenser av en utveckling som pågått i flera år.
  15
 • Streckgubbe släpar på stor mapp
  09.08.2015 Samhälle

  Företagen ska kolla fusket – men få gör det

  Företag har ansvar för att kolla att deras underleverantörer inte sysslar med grå ekonomi, det är stadgat i lag. Men alltför få gör det eller känner till lagen om beställarens ansvar. Hundratals rättsfall kunde undvikas ifall man följde lagen till punkt och pricka, säger transportfacket.
  2
 • Lovisa kärnkraftverk
  06.08.2015 Inrikes

  Fennovoima betyder taktiska fördelar för Fortum

  Fortums medverkan i Fennovoima är ett taktiskt drag för framtiden. Enligt Veli-Pekka Tynkkynen, professor vid Helsingfors universitet och expert på rysk energipolitik, påverkar detta möjligheterna för att förnya kärnkraftverken i Lovisa.
  5
 • hanhikivi vägskylt
  03.08.2015 Inrikes

  Lönsamheten för Fennovoimas kärnkraft blir allt sämre

  Elpriset i dag är nästan hälften lägre, än det pris som oberoende beräkningar 2009 visade att ett nytt kärnkraftverk skulle kunna producera el för. Det betyder att garantin för att Fennovoima ska ge sina finländska ägare billigare el kanske inte längre är så fördelaktigt.
  7
 • Förstoringsglas
  02.08.2015 Samhälle

  Koll av människor – ny marknad

  "Det går att få fram väldigt mycket information om en människa", säger en expert på det som kallas human due diligence, eller bakgrundskontroller. Och det är inte bara den som söker en hög chefstjänst som blir kollad. Bakgrundskontroller är en växande marknad där allt fler människor på olika nivåer i företag kollas upp.
 • Provtagning av mögelskadat hus
  28.07.2015 Hälsa

  Mögelhusets nya invånare

  En mamma med två barn har flyttat in i huset som ännu i februari var allvarligt mögelskadat. Hyresgästerna kände inte till husets historia, och verkade upprörda då jag berättade om för dem att stadens hälsoinspektör skrivit i sin rapport att man ska undvika att bo i huset.Läs också: Ovanligt att husägare försöker dölja mögelproblem
  7
 • arbetare på kakaoodling
  26.07.2015 Samhälle

  Svårtolkad och snårig rättvisemärkning av choklad

  Chokladindustrin vill inte kopplas ihop med barnarbete men det är svårt att kontrollera att allt går rätt till på kakaoodlingarna. Rättvisemärkt choklad försöker råda bot på detta. Men endast en knapp fjärdedel av världens kakaoproduktion är certifierad.
 • skrattnäsvägen
  24.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Skrattnäsvägen

  När Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar via vår Facebook-sida fick väg 17063, Skrattnäsvägen mest röster i Sydösterbotten. En del befarar att den kommer att degraderas till grusväg så småningom.
  5
 • skärgårdsvägen
  23.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Skärgårdsvägen

  Väg 180, Skärgårdsvägen är livligt trafikerad på sommaren. Stora delar av vägen är helt okay, men när Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar i Svenskfinland lyftes också Skärgårdsvägen fram. Det finns utrymme för förbättringar.
  7
 • Lotlaxvägen
  22.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Lotlaxvägen

  Lotlaxvägen i Vörå – väg 7291 – hörde till de vägar som fick mest röster när Yle Gräv efterlyste dåliga vägar i Svenskfinland. Eller som en av kommentarerna löd: Välkommen till Vörå, varenda väg är åt helvete.
  7
 • huskvarnsvägen
  21.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Huskvarnsvägen

  Väg 1102 i Snappertuna i Raseborg heter Huskvarnsvägen. När Yle Gräv efterlyste dåliga vägar i Svenskfinland tog Johan Ljungqvist kontakt. Han menar att vägen är direkt farlig.
  10
 • monäsvägen
  20.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Monäsvägen

  När Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar och via vår Facebook-sida hade vi en överlägsen vinnare: Monäsvägen i Nykarleby, väg 7274. Ett dussintal webbläsare som tog kontakt med oss tyckte att just den här vägen är sämst i klassen.
  11
 • monäsvägen
  19.07.2015 Samhälle

  Vägnätet förfaller

  Finlands vägnät är i kris. Vi har oreparerade vägar till ett värde av över en miljard euro. Spotlights granskning visar att bilisterna börjar få nog av gropar och sprickor.
  67
Subscribe to Spotlight