Natos flagga.
21.08.2015 Utrikes

Nato satsar på informationsförsvar mot propaganda

Nato satsar allt mer på informationskriget. Det gäller att möta rysk och islamistisk propaganda på flera fronter.
11
 • En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus.
  13.08.2015 Samhälle

  Högerextremismen har fått växa i fred

  Sannfinländare poserar med nazister och och en riksdagsledamot publicerar ett ärkenationalistiskt manifest. De är logiska konsekvenser av en utveckling som pågått i flera år.
  15
 • Streckgubbe släpar på stor mapp
  09.08.2015 Samhälle

  Företagen ska kolla fusket – men få gör det

  Företag har ansvar för att kolla att deras underleverantörer inte sysslar med grå ekonomi, det är stadgat i lag. Men alltför få gör det eller känner till lagen om beställarens ansvar. Hundratals rättsfall kunde undvikas ifall man följde lagen till punkt och pricka, säger transportfacket.
  2
 • Lovisa kärnkraftverk
  06.08.2015 Inrikes

  Fennovoima betyder taktiska fördelar för Fortum

  Fortums medverkan i Fennovoima är ett taktiskt drag för framtiden. Enligt Veli-Pekka Tynkkynen, professor vid Helsingfors universitet och expert på rysk energipolitik, påverkar detta möjligheterna för att förnya kärnkraftverken i Lovisa.
  5
 • hanhikivi vägskylt
  03.08.2015 Inrikes

  Lönsamheten för Fennovoimas kärnkraft blir allt sämre

  Elpriset i dag är nästan hälften lägre, än det pris som oberoende beräkningar 2009 visade att ett nytt kärnkraftverk skulle kunna producera el för. Det betyder att garantin för att Fennovoima ska ge sina finländska ägare billigare el kanske inte längre är så fördelaktigt.
  7
 • Förstoringsglas
  02.08.2015 Samhälle

  Koll av människor – ny marknad

  "Det går att få fram väldigt mycket information om en människa", säger en expert på det som kallas human due diligence, eller bakgrundskontroller. Och det är inte bara den som söker en hög chefstjänst som blir kollad. Bakgrundskontroller är en växande marknad där allt fler människor på olika nivåer i företag kollas upp.
 • Provtagning av mögelskadat hus
  28.07.2015 Hälsa

  Mögelhusets nya invånare

  En mamma med två barn har flyttat in i huset som ännu i februari var allvarligt mögelskadat. Hyresgästerna kände inte till husets historia, och verkade upprörda då jag berättade om för dem att stadens hälsoinspektör skrivit i sin rapport att man ska undvika att bo i huset.Läs också: Ovanligt att husägare försöker dölja mögelproblem
  7
 • arbetare på kakaoodling
  26.07.2015 Samhälle

  Svårtolkad och snårig rättvisemärkning av choklad

  Chokladindustrin vill inte kopplas ihop med barnarbete men det är svårt att kontrollera att allt går rätt till på kakaoodlingarna. Rättvisemärkt choklad försöker råda bot på detta. Men endast en knapp fjärdedel av världens kakaoproduktion är certifierad.
 • skrattnäsvägen
  24.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Skrattnäsvägen

  När Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar via vår Facebook-sida fick väg 17063, Skrattnäsvägen mest röster i Sydösterbotten. En del befarar att den kommer att degraderas till grusväg så småningom.
  5
 • skärgårdsvägen
  23.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Skärgårdsvägen

  Väg 180, Skärgårdsvägen är livligt trafikerad på sommaren. Stora delar av vägen är helt okay, men när Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar i Svenskfinland lyftes också Skärgårdsvägen fram. Det finns utrymme för förbättringar.
  7
 • Lotlaxvägen
  22.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Lotlaxvägen

  Lotlaxvägen i Vörå – väg 7291 – hörde till de vägar som fick mest röster när Yle Gräv efterlyste dåliga vägar i Svenskfinland. Eller som en av kommentarerna löd: Välkommen till Vörå, varenda väg är åt helvete.
  7
 • huskvarnsvägen
  21.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Huskvarnsvägen

  Väg 1102 i Snappertuna i Raseborg heter Huskvarnsvägen. När Yle Gräv efterlyste dåliga vägar i Svenskfinland tog Johan Ljungqvist kontakt. Han menar att vägen är direkt farlig.
  10
 • monäsvägen
  20.07.2015 Samhälle

  Dåliga vägar: Monäsvägen

  När Yle Gräv efterlyste tips på dåliga vägar och via vår Facebook-sida hade vi en överlägsen vinnare: Monäsvägen i Nykarleby, väg 7274. Ett dussintal webbläsare som tog kontakt med oss tyckte att just den här vägen är sämst i klassen.
  11
 • monäsvägen
  19.07.2015 Samhälle

  Vägnätet förfaller

  Finlands vägnät är i kris. Vi har oreparerade vägar till ett värde av över en miljard euro. Spotlights granskning visar att bilisterna börjar få nog av gropar och sprickor.
  67
 • Golfbolagen funderar på framtiden
  13.07.2015 Samhälle

  Golfbubblan som sprack

  Golfaktier har blivit en kvarnsten om halsen på de allt äldre ägarna. Ingen vill köpa dem, värdet har rasat och ägarna är tvungna att betala för kostsamma reparationer av golfbanorna. Jag kan säga det rent ut. Det här systemet har levt ut sin tid, säger Elisabeth Spåre, ordförande vid Kurk golf rf.
  6
 • Rökbomber och facklor antändes vid matchen FC-Lahti HIFK
  05.07.2015 Samhälle

  Det går hett till på fotbollsläktaren

  Polisen talar om högriskmatcher. Supportrar slåss med ordningsvakter. Klubbar bötfälls för bomber och facklor. Vad är det som händer i lugna fotbolls-Finland?
  15
 • Jenni Klippa och Ragni Enlund dricker kaffe i solen
  03.07.2015 Samhälle

  En solskenshistoria – om än kort

  Ragni Enlund 93 år fick en kaffestund i solen tillsammans med hemvårdare Jenni Klippa den här sommaren. En händelse som i den finländska hemvården är mycket ovanlig, men inte unik. I själva verket är det Ragni Enlunds andra utomhusvistelse den här sommaren.
  5
 • SJK:s Toni Lehtinen skjuter mot VPS mål.
  28.06.2015 Samhälle

  Slättens stolthet vill bli bäst

  Knapphetens stjärna lyser över finländsk fotboll. Men i Seinäjoki är läget ett annat. SJK har snabbt tagit sig från tvåan till ligan. Och det är bara början.
 • Gruppfoto på rikssvensk kärnkraftsdemonstraner med banderoll och flaggor i Pyhäjoki invid Europaväg 8
  14.06.2015 Samhälle

  Importaktivister vill stoppa finsk kärnkraft

  Bottenhavet skiljer Finland och Sverige åt, men kärnkraften har fått avståndet att krympa. I flera års tid har kärnkraftsmotståndare i Västerbotten fört en aktiv kamp mot kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. Vad är det som driver dem? Vad får dom att köra hundratals kilometer, till ett annat land, för att kämpa mot något som Finlands riksdag redan sagt ja till?
  24
 • Gödselstack på åker i Virmo (Mynämäki).
  14.06.2015 Samhälle

  Hönsgödsel väller över Virmo

  Hönsskit blev ett miljöproblem i Virmo i Egentliga Finland. Jättehönsgården Kanax skaffade dubbelt flera hönor, men byggde inte ut avfallshanteringen. När gödselstaden blev full lades gödseln på åkrar.
  11
Subscribe to Spotlight