Olkiluoto 3 kärnkraftverk
18.11.2014 Samhälle

Kärnkraftsstrulet som fick konsekvenser

Redan från början var kärnkraftverket Olkiluoto 3 dåligt planerat. Bygget påbörjades innan planerna var klappade och klara. Konsekvenserna syns redan i kärnkraftssäkerheten och elpriset.
8
 • Polisbil i nattlig stad
  10.11.2014 Samhälle

  Stryk för en miljon

  Det har kallats den finländska rättshistoriens dyraste knytnävsslag. Ett enda slag i ett nattligt fyllebråk vid korvkiosken har lett till 10 år av rättegångar, närmare 40.000 € i rättegångskostnader och ett utdömt skadestånd på sammanlagt över en miljon euro. Hur är det möjligt att samma slagsmål kommer upp i rätten om och om igen? Och varför ska skattebetalarna betala såväl rättegångskostnaderna som skadeståndet?
  7
 • Khalid får inte återse sin familj
  28.10.2014 Inrikes

  "Staten tog mina föräldrar"

  Barn flyr till Finland ensamma utan sin mamma och pappa. Närmare hundra barn i året söker skydd men de finska myndigheterna är restriktiva och familjerna får sällan återförenas med barnen.
  13
 • Man har gett upp de kollektiva lösningarna
  20.10.2014 Samhälle

  Välfärden smulas sönder

  Enligt professor Tapio Salonen finns det en vilja att upprätthålla välfärdsmålen men, det konkreta beslutsfattandet har gått i en helt motsatt riktning.
  11
 • Brödköerna är bara plåster
  20.10.2014 Samhälle

  Brödköernas rike

  Det delas ut mat 1,7 miljoner gånger årligen, berättar forskaren Maria Ohisalo från Östra Finlands universitet. Vi har sammanlagt 400 olika aktörer som sköter utdelningen.
  1
 • Wentzel är oroad
  20.10.2014 Samhälle

  Ska välgörenhet rädda välfärds-Finland?

  Christian Wentzel, som är verksamhetsledare för föreningen Stationens barn, är frustrerad över att hela tiden vara tvungen att tigga pengar för sin verksamhet.
 • lada på en åker
  13.10.2014 Samhälle

  Har vi råd med en levande landsbygd?

  Urbaniseringen tilltar och det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden. Nu ifrågasätts stödpengar till landsbygden. Det kan nämligen löna sig bättre att satsa allt på städerna där utvecklingen sker i dag.
  39
 • Alger i Skärgårdshavet i slutet av juli 2014
  06.10.2014 Samhälle

  Stödpengar i sjön

  Trots årliga 300 miljoner i miljöstöd till jordbrukarna har Finland inte klarat målsättningen med renare vatten i Östersjön. Politiker och intressegrupper grälar, och Skärgårdshavet drabbas värst.
  26
 • Petteri Orpo är jord- och skogsbruksminister sedan i somras.
  06.10.2014 Samhälle

  Miljöstödet riktas inte till rätt ställen

  Regeringsprogrammet lovade mera miljöstöd till de jordbruksområden som belastar miljön hårdast. Men så gick det inte. Området för stödet blev allt större när statsrådet beslöt om miljöstödet.
 • måsar efter en harv på åker
  06.10.2014 Samhälle

  Jordprov hålls hemliga

  Alla jordbrukare som får miljöstöd måste ta jordprov på sina åkrar. Men jordanalyserna är hemliga. Det här trots att 40 procent av åkrarna i Egentliga Finland har för höga fosforvärden och området har stora problem med att fosforn rinner ut i vattendrag.
  22
 • Händer som rotar i vetefält
  06.10.2014 Samhälle

  Miljöstödet också ett inkomststöd

  Miljöstödet kom till för 20 år sedan när Finland gick med i EU. Produkterna som våra jordbrukare odlade tappade hälften av sitt värde, och EU-kommissionen föreslog ett stöd som skulle hjälpa dem ur knipan.
 • En vattendrag som rinner som ringer genom ett jordbuksområde.
  06.10.2014 Samhälle

  Mindre miljöstödspengar oacceptabelt

  Föreningen Natur och miljö är starkt kritisk till förslaget till nytt miljöersättningsprogram för jordbrukarna. Pengarna minskar och en del goda åtgärder försvann på vägen.
 • Olav Eklund professor i geologi vid Åbo Akademi
  29.09.2014 Samhälle

  Geolog: Talvivaara ingen enorm miljökatastrof

  Det som hände i Talvivaara kan aldrig hända i Utsjoki, säger Olav Eklund, professor i geologi vid Åbo Akademi
  11
 • Esko Aikio, född och uppvuxen i Utsjoki
  29.09.2014 Samhälle

  "Gruvindustrin en form av kolonialism"

  De flesta i Utsjoki är emot planerna på en möjlig diamantgruva och ser planerna som ett hot mot den samiska kulturen.
 • Utsjoki
  29.09.2014 Samhälle

  Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter

  Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Finland. Men alla förhåller sig inte positiva till det här. Majoriteten av Utsjokiborna ser planerna som ett hot mot den orörda naturen och den samiska kulturen.
 • 23.09.2014 Samhälle

  Vi blir alla profilerade

  Betalar du mera för en resa än vad din granne betalar? Svaret beror på hur du är profilerad på nätet. Har du någonsin hört talas om Acxiom, Corelogic, Datalogix, eBureau, ID Analytics, Intelius, PeekYou, Rapleaf, Recorded Future? Du borde känna dem. De känner dig. Det är på grund av dem som du kanske betalar mera för din resa.
  12
 • Valvira
  19.09.2014 Svenska.yle.fi

  Sköldkörteln ledde till läkarkonflikt

  Läkare anger varandra, och patienterna är i panik. Myndigheterna ingriper med hårda åtgärder. Nu har Valvira begränsat två läkares rätt att sköta sköldkörtelpatienter. Konflikten om sköldkörtelmedicinering behandlas i programmet MOT på måndag...
  1
 • Kvinna textar på Böle station. Grafik visar utgående bitar.
  15.09.2014 Samhälle

  Spotlight: Ingenting är längre hemligt

  De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.
  12
 • 08.09.2014 Samhälle

  Nyttiga övningar men inget sätt att spara pengar

  Trots att alla nordiska länder måste spara pengar inom försvaret lyckas man inte göra det genom att samarbeta. Nyttan av samarbetet har hittills bara kommit via gemensamma övningar och internationella uppdrag. Finland har inte ens som mål att spara genom samarbetet.
 • Beväringar marscherar
  07.09.2014 Samhälle

  Värnplikt gör Finlands försvar billigt

  Finland är det enda nordiska land där alla värnpliktiga män kallas till militärtjänst. Värnpliktssystemet verkar spara pengar, Finland använder nämligen mindre summor på sin försvarsmakt än de andra nordiska länderna.
  36
Subscribe to Spotlight