Valvira
19.09.2014 Svenska.yle.fi

Sköldkörteln ledde till läkarkonflikt

Läkare anger varandra, och patienterna är i panik. Myndigheterna ingriper med hårda åtgärder. Nu har Valvira begränsat två läkares rätt att sköta sköldkörtelpatienter. Konflikten om sköldkörtelmedicinering behandlas i programmet MOT på måndag...
1
 • Kvinna textar på Böle station. Grafik visar utgående bitar.
  15.09.2014 Samhälle

  Spotlight: Ingenting är längre hemligt

  De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.
  12
 • 08.09.2014 Samhälle

  Nyttiga övningar men inget sätt att spara pengar

  Trots att alla nordiska länder måste spara pengar inom försvaret lyckas man inte göra det genom att samarbeta. Nyttan av samarbetet har hittills bara kommit via gemensamma övningar och internationella uppdrag. Finland har inte ens som mål att spara genom samarbetet.
 • Beväringar marscherar
  07.09.2014 Samhälle

  Värnplikt gör Finlands försvar billigt

  Finland är det enda nordiska land där alla värnpliktiga män kallas till militärtjänst. Värnpliktssystemet verkar spara pengar, Finland använder nämligen mindre summor på sin försvarsmakt än de andra nordiska länderna.
  36
 • Berndt von Veh skattmästare på Eschnerska stiftelsen
  02.09.2014 Samhälle

  Åbosjukan kräver nya offer - nu rivs det igen

  Eschnerska stiftelsen har inte lyckats förverkliga testamentatorns vilja att bygga ett sjukhus för mindre bemedlade. Under alla dessa 160 år har stiftelsen bara vuxit och är idag en stiftelse med en egendom på 55 miljoner.
  11
 • Unga människor med psykisk ohälsa
  26.08.2014 Samhälle

  Blöd så får du hjälp

  Unga människor med psykisk ohälsa måste i dag vänta länge på vård. Drabbade talar om självmordsförsök som en snabbare väg till hjälp. Men måste unga riskera att dö för att få vård?
  7
 • Olika kopplingar i ett automationssystem.
  26.05.2014 Samhälle

  Här är industrins säkerhetsluckor

  För ett år sedan upptäckte en forskargrupp vid Aalto-universitetet att många automatiserade styrsystem låg blottade via internet. Vem som helst kunde nå system i bland annat kraftverk, vattenverk, sjukhus, och fängelser.
  1
 • 26.05.2014 Samhälle

  Vem vill bryta sig in i finska fabriker?

  Om det finns säkerhetsluckor i finska fabriker eller vattenverk är det möjligt att bryta sig in via internet. Men vem vill göra det?
  2
 • I automationsrummet på Borgå Energi
  26.05.2014 Samhälle

  Därför ansluts styrsystem till internet

  Det nya automationssystemet på Borgå Energi är skyddat så att ingen utomstående ska kunna ta sig in hur enkelt som helst. Men varför ska processerna anslutas till nätverk över huvud taget?
  2
 • Europaparlamentet, mars 2014
  13.05.2014 Samhälle

  Högern kommer - hur förändrar det EU?

  Prognoserna förutspår succé för de eurokritiska högerpopulisterna i EU-valet. Frågan är vilken falang som kommer att vinna. Är det reformisterna som vill ha kvar EU, men ge unionen mindre att säga till om?
  15
 • Philip Claeys, Vlaams Belangs europaparlamentariker, mars 2014
  05.05.2014 Samhälle

  Vlaams Belang: Belgien är ett konstgjort land

  Belgien och Bryssel är EU:s hjärta. Här finns EU-kommissionen, Europeiska rådet och Europaparlamentet. Men Belgien är också ett delat, tvåspråkigt land. I norr finns det välmående Flandern, där man talar nederländska, och i söder det fransktalande, fattigare Vallonien.
  9
 • Geert Wilders, ledare för Frihetspartiet PVV, mars 2014
  05.05.2014 Samhälle

  Holland: "Stoppa den muslimska invandringen!"

  Det populäraste EU-kritiska partiet i Holland är Frihetspartiet PVV, som leds av Geert Wilders. Enligt forskarna är PVV ett typiskt högerradikalt parti, som har en nationalistisk, främlingsfientlig och populistisk linje
  39
 • Djupartiet
  29.04.2014 Samhälle

  Partier för alla och en var - också för djuren

  Vad har kärlek och lycka gemensamt med djurens väl? Det finns säkert flera gemensamma saker men ett är säkert: det finns ett parti för kärlek och lycka och två partier för djurens välfärd som ställer upp i EU-parlamentsvalet. Det är en brokig skara av partier och rörelser som försöker nå väljarna inför valet i maj.
 • 29.04.2014 Samhälle

  EU-motståndare väntas segra i EU-valet

  Eurokritikerna förväntas skrälla stort i EU-valet i maj. Enligt prognoserna kommer var fjärde europé att rösta på ett populistparti, och den största valsegern förväntas gå till ytterhögern.
  25
 • Marton Gyöngyösi, Jobbik, mars 2014
  29.04.2014 Samhälle

  Allt mer nationalism i Ungern

  Sedan 2010 har regerande nationalkonservativa och kristdemokratiska Fidesz haft 2/3 majoritet i det ungerska parlamentet, och har nu 133 av totalt 199 parlamentsledamöter.
  1
 • Morten Messerschmidt, europaparlamentariker för Dansk Folkeparti, mars 2014
  29.04.2014 Samhälle

  Dansk Folkeparti: Vi lyckades bromsa invandringen

  Dansk Folkeparti är ett knappt 20 år gammalt parti som grundades av en utbrytargrupp från skatteprotestpartiet Fremskridtspartiet. Den allra viktigaste frågan för Dansk Folkeparti var då att begränsa invandringen, och partiet fick ett stort inflytande över dansk invandrings- och asylpolitik.
  4
 • EU-kommissionen
  22.04.2014 Utrikes

  Lobbarnas paradis

  Det finns 30 000 lobbare i Bryssel. Deras uppgift är att påverka besluten inom EU så att det gynnar deras uppdragsgivare. Borde man vara bekymrad?
  4
 • Ann Fernholm intervjuas av Kjell Lindroos på Spotlight
  10.04.2014 Just nu

  Det dolda sockret

  - Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.
  20
 • Hasse Sundquist
  08.04.2014 Opinion

  Hasse Sundquist: Vad händer med Europa?

  Gränserna sluter sig och det är rumsrent med rasistiska kommentarer och att spotta på de som är annorlunda och har det sämre ställt. Är det ett sådant Europa vi vill ha? Det är kanske ett sådant Europa vi får!
  14
 • Spotlight
  31.03.2014 Samhälle

  Vem har rätt till en värdig död?

  Trots att Finland i åratal haft principer och rekommendationer för vård i livets slutskede så fungerar det inte. Läkarna är oroade för att man håller döende patienter liggande på bädd- och sjukavdelningar utan att beakta att de närmar sig livets slut.
  2
Subscribe to Spotlight