Hoppa till huvudinnehåll

Spotlight

#PanamaPapers

Spotlight är med och gräver i Panamahärvan. Artiklarna hittar du här: #PanamaPapers.

APP Spotlight

Era tips: De här tipsen jobbar med just nu. Tryck på ett tips för att läsa mera om det. Du kan också sortera tipsen enligt senaste uppdateringar.

Har du skickat in ett tips? Skriv in tipsets id-nummer här för att se vad som har hänt med tipset. Det går bara att följa upp offentliga tips.

Tipsa Spotlight

Känner du till något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Dina tips tas emot av Malin Ekholm, Patrik Skön eller någon annan från Spotlight-redaktionen. Ju konkretare du kan vara desto bättre; skriv gärna ut detaljer, namn och annan information som hjälper oss att verifiera och följa upp tipset.
Vi kan publicera ditt tips om du går med på det. Vi avslöjar aldrig din identitet utan ditt medgivande.
 • Får tipset publiceras:* • Ditt tips skickas över en säker förbindelse och sparas på webbtjänsten Wufoo. Det är endast Spotlight-redaktionen som kommer åt tipsen.

  Om du hellre skickar brev är adressen Patrik Skön, PB 45, 00024 Rundradion.

Titta & lyssna på Arenan

 • Veckan då världen höll andan

  01.05.20167Samhälle
  Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen. Utrikesministeriets hemligstämplade dokument avslöjar hur Finlands ledning var splittrad och rädd för en massiv flyktingström över östgränsen. Spotlight har tagit del av de nu offentliggjorda dokumenten.
 • Finska advokater och affärsmän mellanhänder i skatteparadisekonomin

  29.04.20169Samhälle
  I Panamadokumenten finns drygt ett dussin finska advokater eller affärsmän som har grundat och förvaltat ett otal skatteparadisbolag via Mossack Fonseca. Det här har pågått sedan 1990-talet och fortsatt fram till idag.
 • Varför vill Finland vara beroende av rysk energi?

  24.04.2016Inrikes
  Spotlight visar hur konsekvent Finland blundar för riskerna med att göra sig ännu mer beroende av rysk energi. EU rekommenderar andra energikällor än rysk el och gas. De baltiska länderna har med framgång gjort sig oberoende av rysk energi.
 • Ryskt energiberoende är en stor risk

  24.04.201633Samhälle
  EU vill minska Europas beroende av rysk energi men Finland har valt en annan väg. Finlands ryska energiberoende är stort och ökar med det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Om förhållandet med Ryssland försämras är energiberoendet en stor risk.
 • När Johannes Salminen stack sitt svärd i presidenten

  20.04.20164Kultur och nöje
  Finska diplomater matade statschefen också med essäer. Essäisten och författaren Johannes Salminens upprop för friheten skrevs under augustikuppen i Moskva 1991 och skickades med ilpost till presidenten personligen.
 • Nationalegendomen till salu?

  17.04.201615Samhälle
  Riksdagens beslut om bolagisering och omorganisering av Forststyrelsen väcker oro. Hela omorganiseringen visade sig vara en komplicerad process där konflikter kring maktfördelningen inom Forststyrelsen styrde hela beslutsfattandet.
 • Finsk affärsman i skatteparadis

  12.04.20169Samhälle
  En av advokatbyrån Mossack Fonsecas trogna kunder under hela 2000-talet är affärsmannen Hannes Kulvik och hans familj. Han blev rikskändis under casinoekonomins dagar i samband med de så kallade Kouriaffärerna; en maktkamp mellan de stora bankerna.
 • Forskare: Skatteparadis tär på demokratin

  12.04.201617Samhälle
  Skatteparadisen. Det handlar inte enbart om att undvika skatter. I slutändan handlar det om att undvika lagen. - Den som har tillräckligt mycket pengar behöver inte följa lagen, säger forskaren Brooke Harrington.
 • Finska idrottare i skatteparadis

  06.04.20166Samhälle
  Spotlight och MOT har tills vidare hittat några finländska ishockeyspelare och Formel 1-förare i materialet.
 • Inga finska politiker i Panamadokumenten

  05.04.201616Samhälle
  Yles MOT- och Spotlightredaktioner har tills vidare hittat cirka 300 personer med finskt medborgarskap eller adress i Finland bland Panamapappren.
 • Skatteparadisens inkastare

  04.04.20167Samhälle
  I centrum av skatteparadisläckan står juristbolaget Mossack Fonseca från Panama. Mossack Fonseca är en av världens största bolagsfabriker.
 • Panamaavslöjanden leder till utredningar i Australien, Nya Zeeland och Norge

  04.04.20163Utrikes
  Skattemyndigheter i Australien och Nya Zeeland tar tag i läckan av skatteparadisuppgifter från Panama. I Norge krävs banken DNB på en skriftlig utredning.
 • Statsledare i skatteparadis

  04.04.201613Samhälle
  De är ministrar och presidenter, kungar och diktatorer. Många av världens ledande beslutsfattare utnyttjar skatteparadis.
 • Putins nätverk

  03.04.20161Samhälle
  Ryska oligarker med band till Finland har flitigt utnyttjat skatteparadis. Samma gäller för andra affärsmän med band till den ryska presidenten Vladimir Putin. Det visar hemliga dokument som kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.
 • Panamadokumenten avslöjar makthavarnas skatteparadisbolag

  03.04.201634Samhälle
  Hundratals grävande journalister har fått tillgång till 11,5 miljoner läckta dokument. De kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Firman är en av världens största vad gäller skatteparadistjänster. Mossack Fonsecas filialer finns i hela världen, i över 40 länder.
 • Isländsk statsminister i skatteparadis

  03.04.20168Samhälle
  En av de största överraskningarna i Panamadokumenten (#panamapapers) är att Sigmundur David Gunnlaugssons namn dyker upp där. Islands statsminister har tillsammans med sin fru ägt ett bolag vid namn Wintris på Brittiska Jungfruöarna.
 • Världens största dataläcka

  01.04.201617Samhälle
  Spotlight har kommit över världens största dataläcka, som avslöjar skatteparadisbolag och deras ägare världen över.
 • Självmordsförsök på bangård - flyktingmottagningen tiger

  28.03.2016Samhälle
  En flykting försöker slänga sig under ett tåg på en finsk bangård, men blir i sista ögonblicket stoppad. Mannen bor på en flyktingmottagning invid bangården, utan skyddande staket mot järnvägsspåren. Mottagningscentralens ägare kommenterar inte incidenten.
 • Rekordmånga vargar döda

  20.03.20169Samhälle
  Under det senaste halvåret har 75 vargar dött i Finland trots att vargen är fridlyst. Det är cirka en tredjedel av landets vargar.
 • Vargen skrämmer barnfamiljer

  20.03.201640Samhälle
  Nioåriga Eerika får inte gå i skogen på egen hand, och elvaåriga Marija får inte ens vara ensam på gården. Vargarna i sydvästra Finland har blivit flera, och de kommer närmare husen och skrämmer barnfamiljer.

Relaterade ämnen