Dansk julskinka
15.12.2014 Inrikes

MOT: S-gruppen struntar i superbakterien MRSA

En Prismabutik i Esbo säljer dansk julskinka som innehåller den mot antibiotika resistenta bakterien MRSA. Saken kom fram då Yles granskande program MOT och Spotlight lät testa 25 förpackningar med svinkött från olika matbutiker i huvudstadsregionen.
15
 • Vi kan få ESBL-resistenta bakterier från kyckling.
  14.12.2014 Samhälle

  Bakteriebomb i broiler

  Det finns antibiotikaresistenta bakterier i finländsk broiler. Evira har hittat ESBL-bakterier som är resistenta mot flera sorters antibiotika i den kyckling som säljs i affärerna. ESBL-bakterierna sprids nu snabbt bland oss finländare.
  16
 • Asko Järvinen är överläkare för infektionskliniken vid HUCS.
  14.12.2014 Samhälle

  Allt flera finländare får ESBL-bakterier

  Allt flera patienter på finländska sjukhus bär på resistenta bakterier. Särskilt de resistenta kolibakterierna, ESBL-bakterierna sprids nu också i samhället och det verkar inte finnas någon ände på deras frammarsch.
  3
 • En holländsk kycklingfarm med 450 000 broilerkycklingar.
  14.12.2014 Samhälle

  Mycket resistens i holländsk kyckling

  Över 80% av den kyckling som säljs i affärerna i Nederländerna innehåller ESBL-bakterier. Vi importerar allt mera kyckling till Finland, och största delen av den råa kycklingen kommer från Nederländerna.
  2
 • ESBL-bakterier i mikroskop
  14.12.2014 Samhälle

  Bakterien överlistar människan

  Bakterierna och antibiotikan för ett envetet krig mot varandra. Men bakterierna håller på att vinna det kriget. Antibiotikaresistenta bakterier beräknas ha dödat 25 000 människor i Europa under de senaste åren. I Finland dör hundratals människor varje år av sjukhusbakterier.
 • Inifrån Olkiluioto 3:an
  03.12.2014 Inrikes

  Fennovoima fast med ryskt kärnbränsle

  Fennovoima kan få problem med att få kärnbränsle från andra leverantörer än från Ryssland. Efter att Fennovoimas 10-åriga ryska bränslekontrakt går ut finns det enligt kärnbränsle-bolaget Westinghouse flera problem med att tillverka och leverera bränsle till Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.
  5
 • martti koskenniemi
  02.12.2014 Samhälle

  UM får skarp kritik för handelsförhandlingar

  En tjänsteman på Utrikesministeriet jobbar som rådgivare för stora advokatbyråer med miljonintressen i frihandelsavtalet mellan EU och USA. Otroligt, kommenterar professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi.Läs också: UM-tjänsteman tvingas lämna lobbyorganisation
  8
 • Redaktör Elin von Wright
  23.11.2014 Samhälle

  Elin von Wright: Hur skulle du vilja bli behandlad som flykting?

  Taggtrådsstängsel, höga murar, låsta dörrar, konfiskerade telefoner och en timmes ute-rast om dagen på en liten asfalterad innergård. Likheten med ett fängelse är slående när jag besöker Krämertsskogs förvarsenhet i Helsingfors.
  5
 • Ferhat Alar har varit inlåst sedan han lämnade in asylansökan, nu i två månader.
  22.11.2014 Samhälle

  Asylsökande barn bakom galler

  Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Att låsa in asylsökande minderåriga strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar från sydöstra Turkiet på gränsen till Syrien. Han har suttit inlåst i månader.
  4
 • Olkiluoto 3 kärnkraftverk
  18.11.2014 Samhälle

  Kärnkraftsstrulet som fick konsekvenser

  Redan från början var kärnkraftverket Olkiluoto 3 dåligt planerat. Bygget påbörjades innan planerna var klappade och klara. Konsekvenserna syns redan i kärnkraftssäkerheten och elpriset.
  8
 • Polisbil i nattlig stad
  10.11.2014 Samhälle

  Stryk för en miljon

  Det har kallats den finländska rättshistoriens dyraste knytnävsslag. Ett enda slag i ett nattligt fyllebråk vid korvkiosken har lett till 10 år av rättegångar, närmare 40.000 € i rättegångskostnader och ett utdömt skadestånd på sammanlagt över en miljon euro. Hur är det möjligt att samma slagsmål kommer upp i rätten om och om igen? Och varför ska skattebetalarna betala såväl rättegångskostnaderna som skadeståndet?
  7
 • Khalid får inte återse sin familj
  28.10.2014 Inrikes

  "Staten tog mina föräldrar"

  Barn flyr till Finland ensamma utan sin mamma och pappa. Närmare hundra barn i året söker skydd men de finska myndigheterna är restriktiva och familjerna får sällan återförenas med barnen.
  13
 • Man har gett upp de kollektiva lösningarna
  20.10.2014 Samhälle

  Välfärden smulas sönder

  Enligt professor Tapio Salonen finns det en vilja att upprätthålla välfärdsmålen men, det konkreta beslutsfattandet har gått i en helt motsatt riktning.
  11
 • Brödköerna är bara plåster
  20.10.2014 Samhälle

  Brödköernas rike

  Det delas ut mat 1,7 miljoner gånger årligen, berättar forskaren Maria Ohisalo från Östra Finlands universitet. Vi har sammanlagt 400 olika aktörer som sköter utdelningen.
  1
 • Wentzel är oroad
  20.10.2014 Samhälle

  Ska välgörenhet rädda välfärds-Finland?

  Christian Wentzel, som är verksamhetsledare för föreningen Stationens barn, är frustrerad över att hela tiden vara tvungen att tigga pengar för sin verksamhet.
 • lada på en åker
  13.10.2014 Samhälle

  Har vi råd med en levande landsbygd?

  Urbaniseringen tilltar och det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden. Nu ifrågasätts stödpengar till landsbygden. Det kan nämligen löna sig bättre att satsa allt på städerna där utvecklingen sker i dag.
  39
 • Alger i Skärgårdshavet i slutet av juli 2014
  06.10.2014 Samhälle

  Stödpengar i sjön

  Trots årliga 300 miljoner i miljöstöd till jordbrukarna har Finland inte klarat målsättningen med renare vatten i Östersjön. Politiker och intressegrupper grälar, och Skärgårdshavet drabbas värst.
  26
 • Petteri Orpo är jord- och skogsbruksminister sedan i somras.
  06.10.2014 Samhälle

  Miljöstödet riktas inte till rätt ställen

  Regeringsprogrammet lovade mera miljöstöd till de jordbruksområden som belastar miljön hårdast. Men så gick det inte. Området för stödet blev allt större när statsrådet beslöt om miljöstödet.
 • måsar efter en harv på åker
  06.10.2014 Samhälle

  Jordprov hålls hemliga

  Alla jordbrukare som får miljöstöd måste ta jordprov på sina åkrar. Men jordanalyserna är hemliga. Det här trots att 40 procent av åkrarna i Egentliga Finland har för höga fosforvärden och området har stora problem med att fosforn rinner ut i vattendrag.
  22
 • Händer som rotar i vetefält
  06.10.2014 Samhälle

  Miljöstödet också ett inkomststöd

  Miljöstödet kom till för 20 år sedan när Finland gick med i EU. Produkterna som våra jordbrukare odlade tappade hälften av sitt värde, och EU-kommissionen föreslog ett stöd som skulle hjälpa dem ur knipan.
Subscribe to Spotlight