Spelberoende
02.03.2015 Samhälle

Utländska spelsajter hotar finländskt spelmonopol

På nätet kan man inte tala om någon monopolställning för de finska spelbolagen. Utländska spelsajter lockar med erbjudanden som de inhemska bolagen inte kan matcha.
1
 • Robert Sola på stan.
  01.03.2015 Samhälle

  Finländarna är duktiga på att spela bort pengar

  En genomsnittsfinländare spelar bort nästan 400 euro varje år på penningspel. Det här är en så pass stor summa att finländarna placerar sig på femte plats på listan över storspelarna i hela världen.
  6
 • spelmaskin
  28.02.2015 Samhälle

  Är du spelberoende? Se upp för dessa varningstecken

  Finland är Nordens spelmecka. Över hundra tusen finländare klassificeras som problemspelare. Kolla om du är en av dem.
  4
 • 24.02.2015 Samhälle

  Chatt om superbakterier

  Hur allvarligt är problemet med superbakterier? Infektionsläkare Anu Kantele och Spotlights redaktör Annvi Gardberg chattade under Spotlights sändning.
  2
 • Pieter Breughel den äldre målade "Döden triumferar" på 1500-talet.
  22.02.2015 Samhälle

  Superbakterierna sprider sig som pesten

  Antibiotikaresistenta bakterier sprider sig nu snabbare än vad någon kunde ana. Läkarna befarar att våra nuvarande antibiotika slutar fungera innan vi får nya läkemedel.
  18
 • Ville Kähkönen
  22.02.2015 Samhälle

  Han kom hem med resistenta bakterier

  Ville reste till Indien för att få modern cancervård men kom hem med den resistenta bakterien ESBL. Medicinsk turism innebär rejäla risker, säger läkarna.
  5
 • Vi behöver nya läkemedel när antibiotika slutar fungera.
  22.02.2015 Samhälle

  Antibiotika slutar verka innan vi får nya läkemedel

  Det är svårt och dyrt att utveckla nya läkemedel som hjälper mot antibiotikaresistenta bakterier. Det går för långsamt och läkarna förutspår en högre dödlighet i infektioner.
 • A file photograph showing a bucket dredger produces brown coal in Jaenschwalde, Germany, 01 January 2014. Reports on 30 October 2014 state that the Swedish energy company Vattenfall is considering the disposal of its German brown coal branch in the
  20.02.2015 Samhälle

  Grön energi tvingar människor att lämna sina hem

  Invånare måste överge sina hus för nya geotermiska kraftverk i Kenya. Kraftverken har indirekt finansierats med finländska skattemedel via Världsbanken. Målet är att bidra till hållbar utveckling, men nu blir resultatet det motsatta, säger en representant för massajer.
  18
 • Anders Ekholm och Nina Wessberg i studion.
  17.02.2015 Mitt jobb

  Så här räddas jobben

  Hur ska Finland ta sig ur den ekonomiska krisen? Nina Wessberg på Metallförbundet och Anders Ekholm på tankesmedjan Libera har medicinkuren klar.
  21
 • Johanna Metso hemma
  14.02.2015 Mitt jobb

  Ägarförändring i R-kiosk bekymrar arbetstagare

  Johanna Metso trivs som försäljare i en R-kiosk. Ändå oroas hon av en kommande förändring i ägarstrukturen. Snart ska nämligen alla kiosker drivas av egenföretagare.
 • Rullbanden på posten.
  10.02.2015 Samhälle

  Posten missbrukar monopolställning

  Företagarnas missnöje med Posten har även nått bolagets förvaltningsråd. Men det är inte lätt att ändra på ett bolag som har en monopolliknande position.
  2
 • Itallas lastbilar i Vanda 2010
  10.02.2015 Samhälle

  Företagare kräver bättre postservice och sänkt porto

  Kunder vill ha personlig service, det är en gammal sanning för de flesta företagare. Men hur ser den personliga servicen ut om kunden är småföretagare och företaget de köper service av är posten. För att få svar på frågan kontaktade vi ett 15-tal småföretagare som använder sig av postens tjänster. Svaret vi fick var entydigt. Postens service kunde vara bättre.
  1
 • Tania Grönroos.
  10.02.2015 Samhälle

  Möglet sprider sig

  Tania Grönroos i Borgå är en av många vars hem har drabbats av mögel. Hon är inte ensam med sitt problem för Finlands bostadsbestånd är i dåligt skick. Upp till 600 000 finländare bor eller jobbar i mögelskadade hus och det blir bara värre.
  6
 • David Strömbäck sitter vid skrivbord bläddrar i katalog
  08.02.2015 Samhälle

  Företagare förbannad på dålig postservice

  Småföretagare börjar få nog av hur de blir behandlade av posten. En av dem är David Strömbäck i Närpes, som har ett hatkärleksförhållande till posten. Posten är livsviktig för hans företag, men han börjar bli trött på de ständiga prishöjningarna i kombination med usel kundservice.
  6
 • Postens logo vid kontoret i Ilmala
  08.02.2015 Samhälle

  Posten klarar inte egna målsättningen

  De österbottniska företagarna kritiserar posten i hårda ordalag. Posten medger att de inte har nått upp till sina mål.
  10
 • Jonna Nupponen
  27.01.2015 Samhälle

  Kommentaren: Offentligt men ändå inte

  Rätten till insyn borde gälla all den verksamhet som är offentligt finansierad oavsett vem som driver den – kommunen eller firman.
 • Lyftbild 1 för spotlight granskar
  27.01.2015 Samhälle

  Privatiserar vi ihjäl öppenheten?

  De räknas i miljarder, skattepengarna som årligen går till privata företag som sköter kommunal service. Vilken rätt till insyn har vi i de här företagen som producerar vår basservice? Offentlighetslagen gäller kommunen, men med underleverantörerna är saken inte lika klar.
  6
 • Lyftbild 2 för spotlight granskar
  27.01.2015 Samhälle

  Kommunerna hyfsade på offentlighet

  Kommuner ska ge ut information och dokument. De lyder under offentlighetslagen utan diskussion. Men flera kommuner i Svenskfinland slarvar med eller helt enkelt struntar i kravet på offentlighet.
  4
 • Lyftbild 3 för spotlight granskar
  27.01.2015 Samhälle

  Privata vårdhem dåliga på offentlighet

  Hur väl kan privata företag som producerar tjänster för kommunerna sin offentlighetslagstiftning? Frågan är knepig därför att det inte är alldeles entydigt i hur hög grad offentlighetslagen gäller dem. Det i sin tur är mycket knepigt eftersom deras verksamhet finansieras med skattmedel.
  2
 • Minnen ur gamla fotoalbum
  27.01.2015 Samhälle

  Spotlight testade öppenheten – här är resultaten

  Vi bad att få ut arbetsturlistor för en tvåveckorsperiod i september från effektiverade äldreboenden i Svenskfinlands kommuner. Vi ville testa hur väl offentlighetslagen fungerar oberoende av om vården produceras av kommunen eller ett företag.
Subscribe to Spotlight