Långtradare väntar i Västra Hamnen i Helsingfors
24.05.2015 Samhälle

Släpp vägarna fria

I vintras var det stopp. Långtradarchaufförerna hade fått nog och körde i protestkonvoj in i centrum av Helsingfors. Efter det följde fler konvojer i städer runt om i landet. Protesterna var ett desperat försök att rädda den inhemska transportbranschen från den billiga konkurrensen från låglöneländer.
9
 • Exempel på propaganda bilder från Ukrainakrisen
  17.05.2015 Samhälle

  Fritt samhälle möter smygande propaganda

  Desinformation och lögner sprids på nätet. Det är organiserad verksamhet med målet att påverka opinionerna i västländerna, öka oron och destabilisera samhället. Frågan är hur Finland, EU och Nato ska försvara sig mot den ryska propagandan.
  48
 • Pojke med chokladstång.
  12.05.2015 Samhälle

  Chatt om sockerkonsumtion

  Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm chattade med publiken på Svenska.yle.fi om sockerkonsumtion. Ann har själv disputerat i molekylär bioteknik och släppte nyligen boken "Det sötaste vi har". Läs hela chatten här!
 • Ann Fernholm
  12.05.2015 Samhälle

  Socker – en krydda

  Socker är ofta den viktigaste beståndsdelen i bakverk och godis av alla de slag. På den punkten borde vi tänka om menar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Det är dags att sluta gödsla bakverken med socker. Socker borde användas i små mängder, som en krydda.
  8
 • Ann Fernholm
  10.05.2015 Samhälle

  Sockerförgiftade barn

  Vart tionde amerikanskt barn har idag misstänkt fettlever. Den svenska vetenskapsjournalisten Ann Fernholm ser smått bekymrad ut när hon berättar om den dystra utvecklingen i USA. Det här är resultatet av att barn och ungdomar får i sig alltför mycket sötsaker och rör på sig för litet.
  12
 • Nattligt Helsingfors.
  05.05.2015 Samhälle

  Nigerianer säljer sex i Helsingfors – ”Inte människohandel”

  En stor del av de kvinnor som jobbar som gatuprostituerade i Helsingfors kommer från Nigeria. Människohandel är vanligt i Nigeria, men enligt polisen är kvinnorna här frivilligt.
  7
 • Hon älskade sin hallick
  02.05.2015 Samhälle

  Hon älskade sin hallick

  "Min sköna", står det under en bild på en kvinna i färggrann klänning som lades upp på Facebook den 14 juli 2014. Personen som har skrivit det misstänks senare för människohandel. Kvinnan är hans offer. Och flickvän.
  3
 • EIF spelare värmer upp inför match mot TPS april 2015
  02.05.2015 Samhälle

  Inte fett i division ett men Ekenäs IF lever på hoppet

  För Ekenäs IF blir det första säsongen i ettan på över 60 år. Till sitt förfogande har laget seriens minsta budget och en enorm vilja att etablera sig på nationell nivå. Ett av lagen EIF möter är TPS, med en budget på en miljon.
  5
 • onsdagssamling på klubben för herrar
  29.04.2015 Samhälle

  Vem behöver slutna herrklubbar?

  Kvinnofritt och slutna herrklubbar lockar fortfarande affärsmän och akademiker.
  36
 • En femtedel av IS resenärerna är från Europa
  26.04.2015 Samhälle

  Samir från Finland strider nu för IS

  Finländare som ansluter sig till IS ökar hela tiden. Spotlight har varit i kontakt med en man som lämnat Finland för att gå med i IS.
  14
 • Skärmdump av en google-karta
  22.04.2015 Samhälle

  Nyland: Här finns obehöriga klasslärare

  Barnen i Kyrkslätt och Sibbo har oftare obehöriga klasslärare. Det är bättre ställt i skolorna i Borgå, Raseborg och Vanda. Här kan du kolla läget i kommunerna i Nyland.
  17
 • Frida Melén och Amelie Julin har bytt lärare tio gånger under fem år i skolan.
  20.04.2015 Samhälle

  Många elever saknar behörig lärare

  I Nyland finns lågstadier utan en enda behörig klasslärare. En del barn får undervisning som inte håller måttet, andra byter lärare gång på gång. Varför har en lärarutbildning i Helsingfors dröjt så länge?
  18
 • Sirpa Keto.
  13.04.2015 Samhälle

  "Ge oss ens dricksvatten"

  Invånarna i Esbo misstänker att sprängningarna i Vinkelkärr har förstört deras dricksvatten. Nu får det vara nog, säger invånarna som bor bredvid Esbo stads projektområde.
  2
 • Arga invånare på möte i Esbo i Nupurträsk.
  12.04.2015 Samhälle

  "Jag blev rädd då hela huset skakade"

  Esbo stads stora projektområde i Vinkelkärr, bredvid Käringmossen, där man både spränger berg och dumpar överloppsmark har lett till stora problem för grannarna. Sprängningarna har skadat husen och förstört dricksvattnet.
  1
 • Hur många gånger ett ord används i alla partiers valprogram.
  11.04.2015 Val

  Försvaret är populärare än flyktingarna

  Ordet försvar används nästan hundra gånger i partiernas valprogram. Men ordet flykting används bara fem gånger. Ordet Nato används också fler gånger än bistånd.
 • Hur många gånger ett ord används i alla partiers valprogram.
  06.04.2015 Val

  43 000 ord men ingen kärlek

  Valprogrammen handlar mycket om ekonomi. Det handlar om arbete, skatter och offentlig förvaltning. Men hur är det med ord som fred och kärlek? Behöver vi kärlek i valtider?
  14
 • Veikko Vennamo håller tal på Landsbygspartiets partidag 1972.
  06.04.2015 Val

  Historiekollen: Landsbygdspartiet blev Sannfinländskt

  Vem var Sannfinländarnas första riksdagsledamot? Hur många röster fick Tony Halme? Varför gick inte Sannfinländarna med i regeringen efter skrällen 2011?
  2
 • TTIP-demonstration i Helsingfors hösten 2014
  05.04.2015 Samhälle

  Syna TTIP-avtalet!

  Det behövs mera insyn och debatt om det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA, även känt som TTIP (Tranatlantic Trade and Investment Partnership). Den tvistlösningsmekanism (ISDS) som öppnar dörren för företag att stämma stater för demokratiskt fattade beslut borde omprövas.
  20
 • Urho Kekkonen håller Nyårstal 1.1 1972
  05.04.2015 Val

  Historiekollen: Centern har överlevt bättre än landsbygden

  Vilken president avled på järnvägsstationen? Med hur många röster vann Kekkonen 1956? Kom Kennedy från Kannus?
  4
 • De mest förekommande substantiven i de olika valprogrammen.
  04.04.2015 Val

  Orden partierna älskar att använda

  Att Samlingspartiet ofta använder ordet ekonomi eller att Sannfinländarna betonar finländskhet i valprogrammen överraskar inte. Men varför använder Kristdemokraterna "man" så ofta?
  4
Subscribe to Spotlight