SJK:s Toni Lehtinen skjuter mot VPS mål.
28.06.2015 Samhälle

Slättens stolthet vill bli bäst

Knapphetens stjärna lyser över finländsk fotboll. Men i Seinäjoki är läget ett annat. SJK har snabbt tagit sig från tvåan till ligan. Och det är bara början.
 • Gruppfoto på rikssvensk kärnkraftsdemonstraner med banderoll och flaggor i Pyhäjoki invid Europaväg 8
  14.06.2015 Samhälle

  Importaktivister vill stoppa finsk kärnkraft

  Bottenhavet skiljer Finland och Sverige åt, men kärnkraften har fått avståndet att krympa. I flera års tid har kärnkraftsmotståndare i Västerbotten fört en aktiv kamp mot kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. Vad är det som driver dem? Vad får dom att köra hundratals kilometer, till ett annat land, för att kämpa mot något som Finlands riksdag redan sagt ja till?
  24
 • Gödselstack på åker i Virmo (Mynämäki).
  14.06.2015 Samhälle

  Hönsgödsel väller över Virmo

  Hönsskit blev ett miljöproblem i Virmo i Egentliga Finland. Jättehönsgården Kanax skaffade dubbelt flera hönor, men byggde inte ut avfallshanteringen. När gödselstaden blev full lades gödseln på åkrar.
  11
 • Syriska flyktingar till Kos i Grekland
  07.06.2015 Inrikes

  Fem "sanningar" om invandrare

  Har vi råd med invandrare? Har vi råd att vara utan? Allas sanningar om invandring håller inte måttet.
  42
 • flyktingar på överfull båt
  07.06.2015 Samhälle

  "Dom kommer hit och tar våra jobb"

  Vad kostar invandrarna? Det är en fråga som diskuteras just nu. Men vi kunde också fråga hur mycket vi vinner på invandrarna?
  22
 • gammal kamera och gamla solglasögon
  06.06.2015 Samhälle

  Gamla grejer håller än

  Kameran och solglasögonen på bilden har åtminstone 60 år på nacken. Men de fungerar ändå. Vi ville sätta fokus på produkter som hållit länge och uppmanade lyssnare och läsare att skicka in foton på prylar som hållit år efter år. Trotjänare som inte gett upp i första taget. Här är resultatet.
  9
 • mobiler
  31.05.2015 Samhälle

  Prylar är inte gjorda för att hålla

  Mobilen ger upp efter ett halvt år. Skrivaren säckar ihop efter att ha skrivit ut allt för få papper. Ibland känns det som att dagens prylar inte är gjorda för att hålla särskilt länge. Och det är de inte heller. Det säger professor Sara Ilstedt på KTH i Stockholm. Enligt henne handlar det om planerat åldrande. En produkt tillverkas medvetet så att den ska hålla en kortare tid än den egentligen skulle behöva.
  8
 • Kristian Laakso, f.d. transportföretagare står intill sin lastbil
  31.05.2015 Samhälle

  Lönedumpningen blev den ärlige företagarens fall

  Kristian Laaksos transportföretag gick i konkurs i mars. Som mest hade han tio anställda, men nu står bilarna stilla. Prisdumpningen i transportbranschen slår hårt mot hederliga företagare.
  20
 • Långtradare bakom ett stängsel.
  31.05.2015 Samhälle

  Ett bättre liv blev jobb för svältlön

  Ryska Oleg kör långtradare för en finsk arbetsgivare men får bara en tredjedel av den finska lönen. Han är inte ensam. Många ryska chaufförer får för lite betalt av sina finska arbetsgivare. Att betala för låg lön är en del av den grå ekonomin i transportbranschen.
  29
 • Collage med glassföretagare Robin Nyman, glassmärken och ko
  30.05.2015 Samhälle

  Samma glass från Borgå till Botswana

  Finländare äter mest glass i Europa, ungefär 12 liter per person i året. Största delen kommer från två livsmedelsjättar. Vi äter i stort sett samma glass över hela kontinenten, men nu har små utmanare börjat dyka upp.
  3
 • Långtradare väntar i Västra Hamnen i Helsingfors
  24.05.2015 Samhälle

  Släpp vägarna fria

  I vintras var det stopp. Långtradarchaufförerna hade fått nog och körde i protestkonvoj in i centrum av Helsingfors. Efter det följde fler konvojer i städer runt om i landet. Protesterna var ett desperat försök att rädda den inhemska transportbranschen från den billiga konkurrensen från låglöneländer.
  20
 • Exempel på propaganda bilder från Ukrainakrisen
  17.05.2015 Samhälle

  Fritt samhälle möter smygande propaganda

  Desinformation och lögner sprids på nätet. Det är organiserad verksamhet med målet att påverka opinionerna i västländerna, öka oron och destabilisera samhället. Frågan är hur Finland, EU och Nato ska försvara sig mot den ryska propagandan.
  48
 • Pojke med chokladstång.
  12.05.2015 Samhälle

  Chatt om sockerkonsumtion

  Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm chattade med publiken på Svenska.yle.fi om sockerkonsumtion. Ann har själv disputerat i molekylär bioteknik och släppte nyligen boken "Det sötaste vi har". Läs hela chatten här!
 • Ann Fernholm
  12.05.2015 Samhälle

  Socker – en krydda

  Socker är ofta den viktigaste beståndsdelen i bakverk och godis av alla de slag. På den punkten borde vi tänka om menar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Det är dags att sluta gödsla bakverken med socker. Socker borde användas i små mängder, som en krydda.
  8
 • Ann Fernholm
  10.05.2015 Samhälle

  Sockerförgiftade barn

  Vart tionde amerikanskt barn har idag misstänkt fettlever. Den svenska vetenskapsjournalisten Ann Fernholm ser smått bekymrad ut när hon berättar om den dystra utvecklingen i USA. Det här är resultatet av att barn och ungdomar får i sig alltför mycket sötsaker och rör på sig för litet.
  12
 • Nattligt Helsingfors.
  05.05.2015 Samhälle

  Nigerianer säljer sex i Helsingfors – ”Inte människohandel”

  En stor del av de kvinnor som jobbar som gatuprostituerade i Helsingfors kommer från Nigeria. Människohandel är vanligt i Nigeria, men enligt polisen är kvinnorna här frivilligt.
  7
 • Pekka Palmgren med euro-sedlar.
  03.05.2015 Samhälle

  Bara turisten vinner på en grekisk konkurs

  Det har många gånger varnats för en ekonomisk krasch i Grekland. Men i juni är det allvar. Då kan turisten bli den enda vinnaren i den här lånekarusellen.
  13
 • Hon älskade sin hallick
  02.05.2015 Samhälle

  Hon älskade sin hallick

  "Min sköna", står det under en bild på en kvinna i färggrann klänning som lades upp på Facebook den 14 juli 2014. Personen som har skrivit det misstänks senare för människohandel. Kvinnan är hans offer. Och flickvän.
  3
 • EIF spelare värmer upp inför match mot TPS april 2015
  02.05.2015 Samhälle

  Inte fett i division ett men Ekenäs IF lever på hoppet

  För Ekenäs IF blir det första säsongen i ettan på över 60 år. Till sitt förfogande har laget seriens minsta budget och en enorm vilja att etablera sig på nationell nivå. Ett av lagen EIF möter är TPS, med en budget på en miljon.
  5
 • onsdagssamling på klubben för herrar
  29.04.2015 Samhälle

  Vem behöver slutna herrklubbar?

  Kvinnofritt och slutna herrklubbar lockar fortfarande affärsmän och akademiker.
  36
Subscribe to Spotlight