Blodpudding med bacon och lingon.
21.10.2014 Recept

Blodpudding

Blodpudding kan vara både frasig och krämig om man serverar den på rätt sätt. Den görs dagen innan och med läckra tillbehör är det här en riktig goding som hör hemma på vardagsmenyn; syrliga äpplen, söt lingonröra och knaperstekt bacon - wow vilken middag!
 • Kuddar med geometriska former
  21.10.2014 Hobby och hantverk

  Tygtryck med potatis, penna och pappersrulle

  Gör dina egna inredningstyger med egna mönster i valfria färger och geometriska former. En halverad potatis kan skäras och användas som stämpel i bästa 70-80-tals anda. Komplettera med hushållspappersrulle och en helt vanlig penna med suddgummi i toppen så gör du enkelt fler stämplar och former.
 • Freddis råghamburgare
  20.10.2014 Recept

  Freddis rågburgare

  Fredrik Smulter, regerande världsmästare och världsrekordhållare i bänkpress, bjuder på sin hälsosamma och mättande rågburgare. Smakmässigt är det rödlöken som gör det, säger han, så snåla inte med den!
 • Vid Allhelgona uppmärksammans de avlidna.
  16.10.2014 Mat och fritid

  Allhelgona på mexikanskt vis

  Det finns olika sätt att fira allhelgona. I Finland firar vi mera stillsamt med tända ljus, men på andra ställen i världen är helgen ett tillfälle för släkten att samlas. Elisabeth Morney var med när allhelgona firades på mexikanskt vis i Helsingfors.
 • Lee med påtad halstub och handledsvärmare.
  16.10.2014 Hobby och hantverk

  Sticka halstub och handledsvärmare med stickring

  Att sticka med stickring kallas påtning. Påtning är en teknik som går att göra i många olika variationer och storlekar. Det enda som behövs är någon typ av ring med taggar och något att lyfta garnet med. Med en rund ring kan man t ex göra en mössa, benvärmare, halstub eller handledsvärmare.
 • Fredrik och Anne med smaskiga hamburgare
  14.10.2014 Mat och fritid

  Fredrik Smulter gästar Strömsö

  Fredrik Smulter är världsmästare i bänkpress, tre gånger om. Han har tränat bänkpress sedan han var 14 år. Se klippet när han vrider ihop en stekpanna.
 • Churros är klassiker i spansktalande länder.
  14.10.2014 Recept

  Churros med söt mjölk och passionsfrukt

  Churros är den mexikanska varianten av våra munkar. I Mexico serveras churros ofta i gatustånd, på caféer eller till frukost. Prova också att doppa churros i en varm kakao.
  1
 • Pauls chili con carne
  14.10.2014 Recept

  Chili con carne

  Chili con carne är bra vardagsmat. Här kommer rätten i en förfinad form. Ett enkelt långkok som ger mustiga smaker. Kryddningen kan man välja själv, det här receptet ger en ganska het gryta, vill man ha en mildare version är det bara att minska på mängden chili.
 • Camillas hommage till Frida Kahlo
  14.10.2014 Konst

  Hommage a Frida Kahlo

  Hommage kommer från franskan och är en hyllning, en akt av vördnad. Termen används ofta inom konsten när man hyllar en annan konstnär genom sitt verk. Inspirerad av den färgstarka och dramatiska Frida Kahlo gör Camilla en stor tavla i blandteknik.
  1
 • Jims stöd för städ
  08.10.2014 Bygga och bo

  Stöd för städ

  Städet är smedens verktyg. Ett städ är en tung järnklimp som används som stöd när glödande järn skall bultas till en ny form. Städet är tungt och behöver ett stadigt underlag. Jim snickrar ihop en stadig kub av massivt virke som tål mycket bultande.
 • Kebu gästar Strömsö
  08.10.2014 Konst

  Kebu spelar i Strömsö

  Som liten fick han skruva båtmotorer i sin pappas verkstad. Tack vare det kan han idag skruva och serva sina syntar vid behov. Sebastian Kebu Teir är en sällsynt syntartist som skapar musik han själv saknar. Här berättar han om musiken, syntharna och livet.
 • Lees stoppade socka
  06.10.2014 Hobby och hantverk

  Stoppa stickade strumpor

  Det tar många timmar att sticka en strumpa så att lära sig stoppa den om det går hål på den är en riktig investering för både plånbok och miljö. Det finns många olika sätt att stoppa en strumpa. Lee visar här ett som är enkelt och snabbt. På samma sätt kan du även stoppa andra stickade plagg som vantar och tröjor.
 • Ingredienser till teer för ammande mödrar och spädbarn
  06.10.2014 Trädgård och natur

  Mammalåda med örter

  I Finland välkomnas alla nyfödda med en fantastisk present – mammalådan, eller moderskapsförpackningen. Det mesta mor och barn behöver för den första tiden finns i lådan, men jag saknade några saker och skapade en egen låda: Örtmammalådan.
 • Vedlidrets nya brädgolv
  06.10.2014 Bygga och bo

  Vedlidret: Golvet

  Jim lägger ett golv i vedlidret på Strömsö. Bräderna sågades av stockar som blev över från sommarens bastubygge i direktsändning.
 • Raclette skall ätas riktigt varm.
  03.10.2014 Recept

  Raclette - hur du gör det lätt

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används idag raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.
  2
 • Lees kaktusar av sten och garn
  30.09.2014 Hobby och hantverk

  Måla, virka eller sticka kaktusar

  Tre olika sätt att göra egna krukväxter som inte behöver vattnas. Passar utmärkt för den som reser ofta, har små barn eller kanske är allergisk mot grönväxter. Måla kaktusstenar, virka eller sticka din blomma till fönsterbrädet.
 • Gröna och blå enbär
  29.09.2014 Trädgård och natur

  Enbär

  Enbär är en av de mest använda örtmedicinerna här i norr. Enbär är starkt urindrivande och hjälper mot urinvägsinfektioner och plötsliga svullnader i leder. Alexandra brygger enbärste och hostmedicin med enbär.
 • Vedlidrets dubbeldörrar
  26.09.2014 Bygga och bo

  Vedlidret: Dörrar

  De gamla dörrarna till vedlidret är beyond repair och behöver bytas ut. Jim och praktikanten Mathilda bygger en dubbeldörr av gran och målar i blått.
 • En vacker rododendron
  23.09.2014 Trädgård och natur

  Rododendron och azalea

  När du engång har fått din rhododendron att trivas, då ger den dig glädje i många år! Rhododendron och den mindre kända azalean är lättskötta och långlivade. De är heller inte särskilt utsatta för sjukdom eller ohyra!
 • Lees torkställning av spjälsäng
  23.09.2014 Hobby och hantverk

  Torkställning av gammal spjälsäng

  En trasig eller bortglömd spjälsäng blir en mycket behändig torkställning. En bra lösning i ett litet badrum eller för trångbodda. Dessutom lätt att städa med ställningen nedfälld på väggen.
Subscribe to Strömsö