Detlaj från det Larssonska hemmet
17.12.2014 Kulturhistoria

Inspirationskällan Karin Larsson

Inför den här julen på Strömsö (2014) har vi tagit inspiration av en fantastisk kreativ och mångsidig kvinna, Karin Larsson. Om hon hade levat idag hade hon kunnat kalla sig formgivare, modedesigner, stylist och textilkonstnär. Hon var modernt fritänkande i sitt skapande och långt före sin tid.
 • Annasöga i creppapper.
  17.12.2014 Trädgård och natur

  Julblommor och julgranspynt i Karin Larssons anda

  Owe julpyntar med levande blommor och halmdekorationer. Julblommorna fick en större spridning i Finland efter krigen. Olika halmdekorationer samt riktiga äpplen, pepparkakor och julkarameller var viktiga så att barnen fick något ätbart i samband med julgransplundringen på tjugondag knut!
 • Jims tallrikshylla
  15.12.2014 Bygga och bo

  Tallrikshylla

  Tallrikshyllan är på väg tillbaka in i inredningen och eftersom det inte finns så många gamla hyllor kvar kan en beskrivning på hur man gör en ny passa bra, en ny hylla med inspiration av Carl och Karin Larsson.
 • Jims bokstöd av mdf.
  15.12.2014 Hobby och hantverk

  Bokstöd

  Ibland behöver man något som stöder böckerna eller något som liknar en bok med utrymme för hemliga papper eller viktiga dookument som t ex pass. Jim snickrar ihop ett enkelt bokstöd som smälter bra in i bokhyllan.
 • Pauls julbröd med aprikoser.
  12.12.2014 Recept

  Julbröd med aprikoser

  Ett underbart julbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på bottnen av ugnen då det skall gräddas. Servera med Pauls pressylta.
 • Pauls pressylta
  12.12.2014 Recept

  Pressylta på grishuvud och lägg

  Ibland kan det vara skoj att hålla gamla mattraditioner vid liv. En sådan är pressyltan. Här tar man tillvara alla grisens delar och gör något gott av dem. Pressyltan serveras lämpligen med Pauls julbröd med aprikoser.
 • Rosenmönster av grönsaker
  11.12.2014 Hobby och hantverk

  Tryck rosenmönster med sallad, selleri och kål

  Slänger du bort ändan av salladshuvudet? Den kan bli en fantastiskt fin rosenstämpel för många olika ändamål. Tryck egna rosenmönstrade tyger, dukar, presentpapper, kort, tapeter, ja vad som helst!
 • Girlang av återanvänt papper.
  10.12.2014 Hobby och hantverk

  Girlanger av kottar och papper

  Naturmaterial som dekoration inför jul funkar alltid. Den snabbaste girlangen gör du med grankottar, men snyggt och stämningsfullt blir även girlanger av papper.
 • Pauls marmeladkulor med äppelsmak.
  10.12.2014 Recept

  Marmeladkulor med äppelsmak

  Marmeladgodis på julbordet är en självklarhet för många. Med äkta fruktsmak, helt utan färgämnen blir de här gyllene kulorna årets favoriter.
  6
 • Anne och Ella med gåvopaket
  10.12.2014 Mat och fritid

  Ellas gåvotips till julen

  Ella Grüssner Cromwell-Morgan kombinerar här olika smaker till julhelgen. Marinerad getost med mousserande vin, marinerade oliver med sherry och rödlöksmarmelad till glöggen.
 • Örtmarinerad getost på fröknäckebröd
  08.12.2014 Recept

  Marinerad getost

  Mousserande viner har ofta hög syra som ibland kan bedöva delar av smakupplevelsen. Om vi äter något syrligt till så neutraliseras syran och smakerna får större utrymme. Därför utgörs denna smakpartner en syrlig getost inlagd i örtolja med lime.
 • Marinerade oliver med citrus och ingefära
  08.12.2014 Recept

  Marinerade oliver

  Sherry är en utmärkt följeslagare till skandinavisk mat där andra viner har svårt att passa in, som inlagd strömming, gravad och rökt fisk och sill. Här kombinerar vi sherry med marinerade oliver, en spansk klassiker.
 • Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost
  08.12.2014 Recept

  Rödlöksmarmelad

  En söt dryck får bättre smakbalans om smakpartnern är salt och söt. Sött och sött tar ut varandra och fräschören framträder. Vi kokar en söt rödlöksmarmelad med stjärnanis och glögg i för att få ytterligare ett smakmöte mellan dryck och mat. Läckert!
 • Alexandra mixar ihop ett nötsmör.
  05.12.2014 Trädgård och natur

  Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!
  1
 • Lees japanska julgransboll
  05.12.2014 Mat och fritid

  Japansk garnboll med Lees julgransmönster

  Pompoms eller garnbollar är något som de flesta har gjort någon gång under sin skoltid. Japanerna har utvecklat detta hantverk till en riktig konstform med mer eller mindre avancerade mönster.
  2
 • Virkad stjärna
  05.12.2014 Hobby och hantverk

  Virka stjärna

  Virka stjärnor och gör dina egna girlanger, foga ihop dem till något större eller häng i julgranen som sådana. Fina även att dekorera paket med. Många små virkade stjärnor i olika färger kan bli väldigt dekorativt i all sin enkelhet.
 • Återanvända virkningar som dekorationer.
  03.12.2014 Hobby och hantverk

  Återanvänd virkade dekorationer till lykta och julgranspynt

  Gör egna ljuslyktor eller julgranspynt av gamla virkade gardinomtag. Lee dekorerar en glasburkslykta med virkat och kanelstänger.
 • Pappersgranar till jul
  03.12.2014 Hobby och hantverk

  Vika pappersgran

  Ett vackert pappersark eller en bit gammal tapet kan lätt vikas till dekorativa granar. Följ Camillas beskrivning och skapa julstämning.
 • Dekorerad förvaringspåse
  02.12.2014 Hobby och hantverk

  Sy förvaringspåse med dekorationer

  Strömsötittaren Mayvor Syring skänkte oss en massa gammalt hobbymaterial. En hel låda full med tyger, tapeter, garn, band, spetsar, virkade dekorationer och näsdukarna bland annat. Lee valde att sy en förvaringspåse för t ex pyjamasen, handarbetet eller gymnastikkläderna av material ur lådan. Bra att förvara allt möjligt i eller ge bort som present.
 • Julgransprydnader av näsduk
  02.12.2014 Hobby och hantverk

  Julgransdekorationer

  Det finns så många vackra textilier med underbara mönster som man bara inte vill sätta saxen i, även om man vill åt själva designen. Ett mycket bra sätt att komma förbi det problemet är att kopiera tyget i kopieringsapparaten!
Subscribe to Strömsö