Julklapp i miniatyr
28.11.2014 Hobby och hantverk

Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask som passar att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.
 • Kakelugnar i miniatyr av skräp
  28.11.2014 Hobby och hantverk

  Kakelugn i miniatyr av skräp

  Elisabeth Westerlund skapar bland annat kakelugnar i miniatyr av skräp vi andra slänger bort. Hennes passion för återvinning är enorm även om formatet för hennes konstart är minimal.
 • En värld i miniatyr
  28.11.2014 Hobby och hantverk

  Återanvänd ditt skräp och gör miniatyrer

  Elisabeth Westerholm är en passionerad konstnär som skapar hela miniatyrvärldar av skräp vi andra slänger bort. Här har Lee samlat några av hennes enklaste och bästa tips.
 • Två julkakor med fruktkompott
  27.11.2014 Recept

  Julkaka på två sätt

  Julen är en tid då man kan få oväntat besök. Vad bjuder man på då ? Förslagsvis Pauls godaste julkaka. Här kommer den i två versioner, en söt och en salt men med samma fruktkompott som fyllning. Kakorna håller länge om man förvarar dem i kylen. Brietårtan i flera veckor.
 • Strömsös lusthus
  20.11.2014 Trädgård och natur

  Utebelysning i trädgården

  Novembermörkret kan kännas väldigt deprimerande, speciellt om marken är bar. Dagarna blir bara kortare dagsljuset ett suddigt dis. Nu är det dags att pigga upp sig själv, grannarna och trädgården med litet belysning.
 • Jims återanvända klädskåp
  20.11.2014 Bygga och bo

  Återanvänd ett 80-tals klädskåp

  Förr eller senare börjar möblemanget kännas litet gammalt, men istället för att slänga bort skåp, bord, stolar eller sängar kan man låta fantasin dansa ett varv över dem och förvandla dem till något fint. Här tar sig Jim an ett gammalt klädskåp, men i artikeln finns också länkar till andra finurliga förvandlingar.
 • Alexandra doftar på en avokado.
  20.11.2014 Trädgård och natur

  Avokado som frukt och skönhetsprodukt

  Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.
  3
 • Lees brödkorg i rotting.
  18.11.2014 Hobby och hantverk

  Fläta korg i rotting

  Att fläta en egen korg är inte alls så svårt som det kan verka. Så här gör du lätt t ex en egen brödkorg att ha på frukostbordet hemma eller ge bort i present.
 • Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller
  18.11.2014 Recept

  Gädda med kantareller och västerbottensost

  Gädda är en elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. I t ex Frankrike och Tyskland anses gäddan vara en verklig gourmetfisk. Här kommer vår version på gourmetgädda. En kombination av fiskfilé med färsröra mellan som vi smaksätter med kantareller och smakrik ost.
 • Stuckatur av polystyren.
  13.11.2014 Bygga och bo

  Takrosetter och stuckaturer

  Stuck, kommer från Italienskans stucco. Stucco och är ett samlingsnamn för olika blandningar av gips, marmormjöl och lim som man använt för att göra dekorativa detaljer inom arkitektur och konst. Jim inspireras av hantverket och gör en takrosett, men i polystyren istället för gips.
  2
 • Städpatrullen i Tölby träffas.
  11.11.2014 Bygga och bo

  Städpatrullen träffas i Tölby

  Bjud hem dina vänner och gör någonting nyttigt. Så här tänkte Therese Lervik i Korsholm när hon för tio år sedan tog kontakt med tre av sina vänner och föreslog att de kunde träffas regelbundet och hjälpa varandra i hemmen.
 • Ingredienser till Alexandras detox
  11.11.2014 Trädgård och natur

  Avgiftning, utrensning

  Bland alla hälsotrender finns det en som Alexandra är särskilt förtjust i, och det är detox. För henne handlar det om att få bättre hy, klarare blick och mer energi. Men det är också ett bra sätt att bli av med suget efter snabbmat och sötsaker.
  10
 • Nyckelskåp med broderi av plastpärlor.
  11.11.2014 Hobby och hantverk

  Nyckelskåp broderat med plastpärlor

  Att pärla med plastpärlor passar alla åldrar. Fyraåringarnas kreativitet får flöda och de tonåringar och vuxna som ger sig i kast med enorma fotografiska pärlplattsbroderier har en rejäl utmaning. Använd broderimönster för korsstygn eller stramalj som modell.
 • Lök på tre sätt
  11.11.2014 Recept

  Lök på tre sätt

  Ett kilo lök kostar några euro. Billigare mat får man leta efter. Här kommer en drös med recept där löken spelar huvudrollen; lök med bacon, lök tartin och lökringar. Se on sillä sipuli!
  2
 • Städutrustning
  07.11.2014 Mat och fritid

  Hur gilla städning? Så gör du det möjligt

  För en tid sedan lade vi ut en enkel fråga på Strömsös Facebooksida. Vilket är ditt bästa städtips? 2 timmar senare hade 75 kommentarer ramlat in med både fantasifulla, ekologiska och praktiska tips. Här har du nu Strömsötittarnas bästa städtips samlat på ett ställe, nu är det bara att testa.
  8
 • Ekparkett med nåtning
  04.11.2014 Bygga och bo

  Nåtad, fiskbensmönstrad ekparkett

  Parkettgolv blev vanliga på 1600-talet i högreståndsbyggnader. De äldsta modellerna var lagda med breda golvbräder som man placerade i stora, t ex fiskbensmönster. Nåt kallas den mörka, elastiska massa man kan se mellan trästavarna på många segelbåtdäck. Massan gör att ett båtdäck hålls tätt fast trästavarna sväller och krymper. Jim kombinerar dessa traditioner och gör ett nåtat parkettgolv.
 • Sittdyna med stramaljbroderi
  04.11.2014 Hobby och hantverk

  Stolsits med stramaljbroderi

  Stramaljbroderier kan köpas på loppis för en liten slant och återanvändas som dekoration på många olika sätt. Här dekorerar Lee en stolsits med ett begagnat broderi.
  4
 • Citronsorbet med champagne
  04.11.2014 Recept

  Citronsorbet med champagne

  Det är inte svårt att själv göra sorbet, men ibland vill man göra det enkelt för sig. Raakel Lignell bjuder på en snabb och bubblig efterrätt.
 • Potatissallad med tre sorters potatis.
  04.11.2014 Recept

  Tre sorters potatissallad

  Potatis är inte enbart potatis. Den har egen smak, doft och identitet. Den heter Anna-Belle, Opera, Van Gogh, Siikli, Melody mm. I den här rätten har vi försökt ta tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. 3 olika sorter med 3 olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.
 • Sonja Kurtén-Vainio gästar Strömsö
  04.11.2014 Mat och fritid

  Sonja Kurtén-Vartio gästar Strömsö

  Sonja Kurtén-Vartio har ägnat hela sitt åt människorättsfrågor. I tolv år var hon biträdande fängelsedirektör i Vasa. Numera är hon lektor i socialt arbete och där emellan åker hon på uppdrag världen runt, till krisområden och oroliga platser som expert och rådgivare inom fångvården, mentor inom rättsväsendet och människorättsrapportör.
Subscribe to Strömsö