Lees kaktusar av sten och garn
30.09.2014 Hobby och hantverk

Måla, virka eller sticka kaktusar

Tre olika sätt att göra egna krukväxter som inte behöver vattnas. Passar utmärkt för den som reser ofta, har små barn eller kanske är allergisk mot grönväxter. Måla kaktusstenar, virka eller sticka din blomma till fönsterbrädet.
 • Gröna och blå enbär
  29.09.2014 Trädgård och natur

  Enbär

  Enbär är en av de mest använda örtmedicinerna här i norr. Enbär är starkt urindrivande och hjälper mot urinvägsinfektioner och plötsliga svullnader i leder. Alexandra brygger enbärste och hostmedicin med enbär.
 • Vedlidrets dubbeldörrar
  26.09.2014 Bygga och bo

  Vedlidret: Dörrar

  De gamla dörrarna till vedlidret är beyond repair och behöver bytas ut. Jim och praktikanten Mathilda bygger en dubbeldörr av gran och målar i blått.
 • En vacker rododendron
  23.09.2014 Trädgård och natur

  Rododendron och azalea

  När du engång har fått din rhododendron att trivas, då ger den dig glädje i många år! Rhododendron och den mindre kända azalean är lättskötta och långlivade. De är heller inte särskilt utsatta för sjukdom eller ohyra!
 • Lees torkställning av spjälsäng
  23.09.2014 Hobby och hantverk

  Torkställning av gammal spjälsäng

  En trasig eller bortglömd spjälsäng blir en mycket behändig torkställning. En bra lösning i ett litet badrum eller för trångbodda. Dessutom lätt att städa med ställningen nedfälld på väggen.
 • Vattlingon och fruktläder
  23.09.2014 Trädgård och natur

  Vattlingon och fruktläder

  Bären är våra nordiska superfrukter – sprängfyllda av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vi testade att vara på höstens bär med gammeldags och alternativa metoder som bevarar vitaminerna och dessutom är helt sockerfria. Resultatet blev lingon på farfars vis och fruktläder.
 • Rawkaka av blåbär
  22.09.2014 Recept

  Rå blåbärskaka

  Rawfood, råkost eller levande föda är en populär matlagningsteknik, inte minst för att den är skonsam mot näringsämnena i maten. Vi bakade en smaskig blåbärspaj helt utan socker, spannmål, mjölkprodukter och uppvärmning, i stället använde vi nötter och dadlar. Resultatet blev en himmelskt god och nyttig kaka.
  4
 • Christoffer fotograferar Anne.
  18.09.2014 Konst

  Christoffer Relander på Strömsö

  Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.
 • Jims och Camillas konstgjorda stengrund
  18.09.2014 Bygga och bo

  Vedlidret: Grunden

  Jim renoverar vedlidret på Strömsö. I tur står en stenfot av bräder som han målar grå tillsammans med Camilla.
  1
 • Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö
  17.09.2014 Mat och fritid

  Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

  Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangernas sociala beteende. Målet är en doktorsavhandling, vid universitetet i Zürich, med rubriken ”Testing the Cultural Intelligence Hypothesis in Orangutans”.
 • Knapparna och armbandet är gjorda av kvistar och återanvänd vinställning.
  16.09.2014 Hobby och hantverk

  Knappar och pärlor av trä

  Gör dina egna knappar och pärlor av små kvistar som hittas på marken på skogsstigar eller i diken. Du kan också återanvända en träställning som t ex en vinställning från loppis. Borra ett eller två hål i en lagom lång bit så har du en knapp eller pärla som kan dekoreras i det oändliga om du så tycker!
 • Grönsaker med kallrökt grädde
  16.09.2014 Recept

  Kallrökt grädde och smör

  Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.
 • Strömsö får en oas med barrväxter, bl a serbisk dvärggran.
  16.09.2014 Trädgård och natur

  Plantera barrväxter på hösten

  Augusti – september är högaktuella planteringsmånader, speciellt om du vill plantera barrväxter men även andra buskar, träd och perenner kan med fördel planteras på hösten.
 • Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot
  16.09.2014 Recept

  Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

  En enkel kantarelltoast är gott. Det här är kanske ännu godare och ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt. En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citronsaft och –skal. Den här rätten är planerad för att bli en smakupplevelse där, land möter skog och hav och där kallt möter varmt.
 • Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.
  13.09.2014 Recept

  Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

  Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Hans farmor och farfar serverade det ofta. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.
 • Alexandra och Anne skrubbar sig med sandskrubb.
  12.09.2014 Trädgård och natur

  Sandskrubb och nyponskrubb

  Sand är ett utmärkt slipmedel, inte bara för ingrodda stekpannor och smutsiga golv, utan även för sommarslitna fötter och torra ben. Känslan av att gå barfota på en sandstrand är något jag gärna vill spara över vintern, så här är två skrubbar som återskapar strandkänslan.
 • Camillas blå servetter färgade med shiboriteknik
  10.09.2014 Hobby och hantverk

  Batik - färga tyger med shiboriteknik

  Vika vrida klämma. Sätten är många och batikfärgning är både snabbt och roligt sätt att skapa egna mönster på tyg! Camilla introducerar en japansk metod.
 • Lees och Jim ankare utav plastkorkar
  10.09.2014 Hobby och hantverk

  Konstverk av plastkorkar

  Lee och Jim gör ett konstverk av plastkorkar på badhusets vägg. Efter några hundra korkar tappade de räkningen, men resultatet blev ett ankare i många färger.
 • Skärgårdsgryta med abborre och kräftor
  28.08.2014 Recept

  Skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong

  Kräftskalen från kräftskivan kan ses som ett illaluktande problemavfall eller som en utmärkt bas för en buljong till soppor och grytor. Här används buljongen i en härlig skärgårdsgryta. Skalen kan frysas för att senare bli buljong eller så kokar man buljongen och fryser in den.
 • Rök ur skorstenen skulle ha signalerat att bastun är färdig. Ugnen på plats men ingen rök
  19.06.2014 Inrikes

  Det gick inte riktigt som på Strömsö

  Bastubyggarna på Strömsö svettades, sågade, barkade och byggde i bästa Strömsöanda, men det blev aldrig något bad. Försöket att bygga en bastu på sex timmar blev ändå en publiksuccé som följdes av tittare från många hörn av världen.
  7
Subscribe to Strömsö