Odling av vinrankor
17.04.2014 Mat och fritid

Odling av vinrankor

En vinranka som ger svalkande skugga åt uteplatsen och är fylld med härliga mognande druvklasar är minnet jag har med mej hem från mina södernresor. Många grunnar säkert på om det i vårt klimat över huvudtaget är möjligt att odla vinrankor och tillverka vin av egna druvor!
 • Jim testar sin bumerang
  17.04.2014 Mat och fritid

  Bumerang

  Den viktigaste egenskapen med en bumerang är nog att den är lätt. Formen spelar också stor roll. En bumerang skall också slängas iväg på ett speciellt sätt. Om man får en bra bumerang tillverkad och slänger den rätt så kommer den tillbaka... då gäller det att våga fånga den.
 • Alexandra njuter av tussilagote
  15.04.2014 Trädgård och natur

  Pollenallergi och hösnuva

  För många är våren den bästa tiden på året, medan andra går och snörvlar med rinnande ögon och hostar nätterna igenom. Men om man vågar sig ut i naturen under pollenperioden finns det växter som hjälper.
 • Lee som spindel
  15.04.2014 Hobby och hantverk

  Enkla och snabba utklädningskläder

  Maskerad på dagis, temafest på jobbet eller utklädningskostymer till skolan eller födelsedagsfesten. Här kommer flera olika tips på väldigt enkla kostymer du kan göra själv utan att behöva sy ett enda stygn och enbart av material du hittar hemma i garderoben. 1
 • Musslor i tunnbröd
  15.04.2014 Recept

  Musslor i tunnbröd

 • Påskhönor i honeycomb papper
  11.04.2014 Mat och fritid

  Höna i honeycombpapper

  Påsken närmar sig och då passar det bra med några fluffiga hönor! Camilla använder sig av s.k honeycombpapper för att göra fina påskdekorationer i form av hönor och ägg. Enkelt och roligt!
 • Lökblommor i styroxhalvor
  10.04.2014 Mat och fritid

  Lökblommor i styroxhalvor

  Ägg och gula narcisser är väl något som vi alla förknippar med påskfirandet! Gör din egen variant av äggskal med hjälp av en styroxboll-halva, lite fjädrar eller annat som täckmaterial och plantera sen i det färdiga äggskalet härliga vårlökar – narcisser, tulpaner, krokus och pärlhyacinter. Snabbt, enkelt och framför allt – roligt!
 • Ägg färgade med naturliga råvaror
  08.04.2014 Mat och fritid

  Färga ägg med naturliga råvaror

  Giftfria, ätbara färger kan man enkelt få till i härliga nyanser av sådant man hittar hemma i köket. Och ska man äta de ägg man färgat till påsk så vill man ju inte få i sig en massa onödiga kemikalier. Så köp ekologiska råvaror och experimentera med årets äggfärgning!
 • Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker
  08.04.2014 Recept

  Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker

  Frikassé är en blond gryta som passar ypperligt att göra på höna. Med en myckenhet av läckra grönsaker blir det här en varm och god huvudrätt som känns fräsch och modern.
 • Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen
  07.04.2014 Mat och fritid

  Sy egna kläder 3: Tröja i trikå

  Barntröjor i trikå är roliga att sy eftersom det behövs så lite tyg och då kan man passa på och kombinera de sista bitarna från andra projekt och skapa unika tröjor som man inte hittar i butiken. Grunden för hur man syr en tröja är densamma oberoende av storlek. Följ anvisningarna i tidningen, syordningen varierar något beroende på om tröjan t ex har raglanärmar eller vanliga.
 • Elin och Simo är redo för plurrövning
  02.04.2014 Mat och fritid

  Trygg på isen – med eller utan skridskor

  Blanka vårisar kan vara lockande oberoende om man är långfärdsskrinnare eller isamatör. Men vilken kategori man än tillhör är det viktigt att tänka på säkerheten när man rör sig på isen, för den kan ge vika även om isläget är bra på de flesta ställena.
 • Hemgjorda delikata croissanter
  02.04.2014 Recept

  Croissanter, godast som nygräddade

  De allra flesta bakverk är godast när de är nybakade, men det finns nog inget som går opp mot det ljuvliga fraset av en nygräddad, hemgjord croissant, direkt ur ugnen. Här visar vi också på två smaksättningar, en med mjölkchoklad och en med honungsäpplen. Att göra degen är inte alls svårt, men tar lite tid. Vi lovar det är värt besväret!
 • Potatisplantorna gror och mår bra i halmen
  02.04.2014 Mat och fritid

  Odling i halm

  Om du vill gå den enkla vägen när du anlägger ditt potatisland då är halmodling den rätta tekniken! Att odla i halm är lätt, snyggt och roligt. Halm som odlingssubstrat är inte något nytt utan gammalt och välbeprövat. 3
 • Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl
  28.03.2014 Mat och fritid

  Citronskal till skrubb och te

  Citronskal är alldeles för nyttiga för att kastas bort. Alexandra visar vad man kan göra med citronskalen - en härlig stimulerande citronskrubb och två sorters uppigande tesorter. 4
 • Jims utomhuslampa i metall lyser upp på Strömsö
  28.03.2014 Mat och fritid

  Utomhuslampa i metall

  Det går en stig runt Strömsö området. Längs den har vi gjort en del informationsskyltar med text som berättar om livet på Strömsö förr och nu. Där stigen börjar, invid porten framför verandan, finns en större skylt med information om hur stigen går, om när programmet Strömsö började göras och så vidare. Området runt skylten är ganska mörkt och den behövde lysas upp. 2
 • Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser
  28.03.2014 Mat och fritid

  Sy egna kläder 2: Byxor - sy mjuka byxor i velour

  Det roliga med att sy byxor själv är att man kan trixa och sy finesser och dekorationer som inte finns på färdigt köpta byxor i butiken, t.ex genom att göra extra långa muddar som kan vikas dubbla. Har man en overlock- eller coverlock maskin kan man naturligtvis använda dem men det går lika bra med en vanlig symaskin som har åtminstone någon form av töjbar söm. 1
 • Lee syr gröna tights av stretchigt material
  28.03.2014 Mat och fritid

  Sy egna kläder 2: Byxor - tights av stretchigt material

  Byxor kan se ut på oändligt många olika sätt men grunden är densamma och om man börjar med något riktigt enkelt så kan man sedan variera och avancera så mycket man vill. Ett par enkla tights utan mudd har en bakdel och en framdel som klipps till i önskat tyg t ex mjuk trikå.
 • Owe och Camilla gör ett halvautomatiskt bevattningssytem
  27.03.2014 Trädgård och natur

  Bevattning

  Ett växthus fyllt med egenhändigt odlade tomater, gurkor och paprikor är något som många längtar efter. Men odlingarna kräver daglig eftersyn, vädringsluckorna skall öppnas på morgonen och stängas till kvällen, plantorna vattnas – i bästa fall flere gånger om dagen.
 • Raw citroncheesecake med chokladbotten
  26.03.2014 Recept

  Raw citroncheesecake med chokladbotten

  Vilka dofter - och vilka underbara, rena smaker! Raw food är snabb, rolig och färggrann matlagning. Ingen ugn, ingen spis, istället använder vi bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl.
 • Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto
  26.03.2014 Recept

  Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto

  Vilka dofter - och vilka underbara, rena smaker! Raw food är snabb, rolig och färggrann matlagning. Ingen ugn, ingen spis, istället använder vi bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl.
Subscribe to Strömsö