Nyår i 1960-talsstil på Strömsö.
19.12.2014 Kulturhistoria

Modet på 1960-talet

Vill du ha en trendig stil på nyårsfesten kan du låta dig inspireras av 1960-talet. För just nu är 60-talet hett.
 • Jims restaurerade bord från 1960-talet.
  18.12.2014 Bygga och bo

  Restaurera ett 60-talsbord

  1950- och 60-talens möbelformgivning var i många fall stram och tydlig. Det var inte mycket detaljer och krusiduller. Konstruktionerna var lätta och det finns en slags spänst i den här tidens möbler. Jim restaurerar ett soffbord från den här epoken.
 • Oxkind med potatispuré
  18.12.2014 Recept

  Oxkinder med potatispuré och syrade grönsaker

  Oxfilé i all ära, men varför inte någongång prova på en köttbit som är betydligt billigare och t o m snäppet bättre. Oxkind är ett härligt marmorerat kött som blir mört som smör med den rätta tillagningen.
 • Lees lampskärm av återanvända värmeljuskoppar.
  18.12.2014 Hobby och hantverk

  Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

  Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.
 • Hängande amaryllisinstallation i Strömsövillan.
  18.12.2014 Trädgård och natur

  Hängande amaryllisinstallation

  Att slå klackarna i taket är ett känt talesätt när man vill beskriva en riktigt hejdundrande fest. Vår hängande amaryllisinstallation med stjälkarna upp och blommorna nedåt är väl passande på en sådan fest?
 • Servettring med broderi på gammalt papper.
  18.12.2014 Hobby och hantverk

  Servettringar med korsstygn på gamla boksidor

  Festlig dukning med egna servettringar är lätt fixat av material du har hemma. Några sidor ur en bok och tomma wc-pappersrullar är egentligen allt du behöver.
 • Karin Larsson avporträtterad av Carl Larsson.
  17.12.2014 Kulturhistoria

  Inspirationskällan Karin Larsson

  Inför den här julen på Strömsö (2014) har vi tagit inspiration av en fantastisk kreativ och mångsidig kvinna, Karin Larsson. Om hon hade levat idag hade hon kunnat kalla sig formgivare, modedesigner, stylist och textilkonstnär. Hon var modernt fritänkande i sitt skapande och långt före sin tid.
 • Annasöga i creppapper.
  17.12.2014 Trädgård och natur

  Julblommor och julgranspynt i Karin Larssons anda

  Owe julpyntar med levande blommor och halmdekorationer. Julblommorna fick en större spridning i Finland efter krigen. Olika halmdekorationer samt riktiga äpplen, pepparkakor och julkarameller var viktiga så att barnen fick något ätbart i samband med julgransplundringen på tjugondag knut!
 • Jims tallrikshylla
  15.12.2014 Bygga och bo

  Tallrikshylla

  Tallrikshyllan är på väg tillbaka in i inredningen och eftersom det inte finns så många gamla hyllor kvar kan en beskrivning på hur man gör en ny passa bra, en ny hylla med inspiration av Carl och Karin Larsson.
 • Jims bokstöd av mdf.
  15.12.2014 Hobby och hantverk

  Bokstöd

  Ibland behöver man något som stöder böckerna eller något som liknar en bok med utrymme för hemliga papper eller viktiga dookument som t ex pass. Jim snickrar ihop ett enkelt bokstöd som smälter bra in i bokhyllan.
 • Pauls julbröd med aprikoser.
  12.12.2014 Recept

  Julbröd med aprikoser

  Ett underbart julbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på bottnen av ugnen då det skall gräddas. Servera med Pauls pressylta.
 • Pauls pressylta
  12.12.2014 Recept

  Pressylta på grishuvud och lägg

  Ibland kan det vara skoj att hålla gamla mattraditioner vid liv. En sådan är pressyltan. Här tar man tillvara alla grisens delar och gör något gott av dem. Pressyltan serveras lämpligen med Pauls julbröd med aprikoser.
 • Rosenmönster av grönsaker
  11.12.2014 Hobby och hantverk

  Tryck rosenmönster med sallad, selleri och kål

  Slänger du bort ändan av salladshuvudet? Den kan bli en fantastiskt fin rosenstämpel för många olika ändamål. Tryck egna rosenmönstrade tyger, dukar, presentpapper, kort, tapeter, ja vad som helst!
 • Girlang av återanvänt papper.
  10.12.2014 Hobby och hantverk

  Girlanger av kottar och papper

  Naturmaterial som dekoration inför jul funkar alltid. Den snabbaste girlangen gör du med grankottar, men snyggt och stämningsfullt blir även girlanger av papper.
 • Pauls marmeladkulor med äppelsmak.
  10.12.2014 Recept

  Marmeladkulor med äppelsmak

  Marmeladgodis på julbordet är en självklarhet för många. Med äkta fruktsmak, helt utan färgämnen blir de här gyllene kulorna årets favoriter.
  7
 • Anne och Ella med gåvopaket
  10.12.2014 Mat och fritid

  Ellas gåvotips till julen

  Ella Grüssner Cromwell-Morgan kombinerar här olika smaker till julhelgen. Marinerad getost med mousserande vin, marinerade oliver med sherry och rödlöksmarmelad till glöggen.
 • Örtmarinerad getost på fröknäckebröd
  08.12.2014 Recept

  Marinerad getost

  Mousserande viner har ofta hög syra som ibland kan bedöva delar av smakupplevelsen. Om vi äter något syrligt till så neutraliseras syran och smakerna får större utrymme. Därför utgörs denna smakpartner en syrlig getost inlagd i örtolja med lime.
 • Marinerade oliver med citrus och ingefära
  08.12.2014 Recept

  Marinerade oliver

  Sherry är en utmärkt följeslagare till skandinavisk mat där andra viner har svårt att passa in, som inlagd strömming, gravad och rökt fisk och sill. Här kombinerar vi sherry med marinerade oliver, en spansk klassiker.
 • Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost
  08.12.2014 Recept

  Rödlöksmarmelad

  En söt dryck får bättre smakbalans om smakpartnern är salt och söt. Sött och sött tar ut varandra och fräschören framträder. Vi kokar en söt rödlöksmarmelad med stjärnanis och glögg i för att få ytterligare ett smakmöte mellan dryck och mat. Läckert!
 • Alexandra mixar ihop ett nötsmör.
  05.12.2014 Trädgård och natur

  Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!
  1
Subscribe to Strömsö