Är slam från reningsverk en fosforbomb?

Jordbruket står för den största delen av fosforutsläppen längs med kusterna i Finland. Men många jordbrukare misstänker att det finns en dold näringsbelastning i slammet från reningsverk. Slammet blir till jord som används i grönarbeten, hur mycket fosfor läcker den jorden?

Publicerad .
röda kors-arbetare kramar om liten flicka

Tongåvan: Stöd FRK:s katastroffond

Röda korsets katastroffond består av pengar som tas i bruk då en mindre eller större katastrof inträffar. En katastrof kan vara då en familj någonstans i Finland mister sitt hem i en eldsvåda eller då en jordbävning inträffar bortom oceanerna.

Publicerad .

Kommande program i Radio Vega

Fel tala om kvinnans euro?

Samlingspartiets unga anser att det inte finns en kvinnans euro. Löneskillnaderna mellan könen beror enligt deras ordförande på att kvinnor arbetar mindre än män. Samtidigt vittnar många om att kvinnor får lägre lön än män för motsvarande arbetsuppgifter. Slaget efter tolv debatterar.
Fredag 24.10 kl. 12.10

Michael Douglas och Diane Keaton i "Säg aldrig aldrig"

Skådisfest och filmkritik

Stellan Skarsgård tar i med kraft i veckans norska premiär medan Keanu Reeves i rollen som"John Wick" försöker skjuta sig tillbaka in i rampljuset. Och vad händer när skådespelarmässiga drömteam levererar veckans dramakomedier? Mellan recensionerna följer vi upp debatten om filmkritiken.
Fredag 24.10 kl. 16.12

Kram

Tongåvans insamling i oktober

Hjälp åt mänskor som drabbats av ebola, till flyktingar i Syrien och de som drabbats av konflikten i Sydsudan. Det är exempel på till vad pengar från Röda korsets katastroffond används. Också finländare som drabbas av olyckor i hemlandet kan få hjälp från FRK:s katastroffond. Programvärd är Camilla Kivivuori.
Fredag 24.10 kl. 19.30

Ett gråtande barn

Vem får lägga sig i barnuppfostran?

Det sägs att det behövs en by för att fostra ett barn - men vem får vara med i byn och på hurdana villkor? Familjeliv diskuterar med familjeforskaren Anna Rotkirch och Maria Klemetz som är trebarnsmamma och Gun Lundell som är skolmormor och har elva barnbarn.
Lördag 25.10 kl. 9.03

 

Yle Arenan - Lyssna på radio

Lyssna på våra poddar

Ordet med Magnus och Nicke

I Magnus Hanséns och Nicke Aldéns första podcast tar de avstamp i ett ord och ser vart det leder dem. Första ordet ut: Mamma. Både Magnus och Nicke har förlorat sina mammor trots att den andras ännu lever. #vkordet
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Hur stort är ditt fotavtryck?

GPS-sändare på demenspatienter 4

Över tusen äldre som lider av minnessjukdom går vilse i Finland varje år. Antalet försvunna ökar i takt med att befolkningen föråldras och allt fler insjuknar i till exempel alzheimer. Lösningen kunde vara ny GPS-teknologi, frågan är vilket pris vi är redo att betala.

Publicerad . Uppdaterad .
tåg som susar förbi plankorsning i mörker

Förseningar på kustbanan 1

Det förekommer förseningar i tågtrafiken på kustbanan på fredagsmorgonen på grund av ett fel i trafikledningssystemet mellan Kuppis station och Pikis.

Publicerad . Uppdaterad .
Ny Tids nya chefredaktör Janne Wass.

Ny Tid blir månadsmagasin

Kultur- och vänstertidskriften Ny Tid utkommer från och med årsskiftet en gång i månaden i stället för en gång i veckan. Genom förnyelsen vill tidningen kunna erbjuda ett mer finslipat material.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur & nöjesnyheter

Hovet: "De gifter sig i juni" 1

Det har sedan tidigare varit känt att bröllopet mellan Sveriges Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist hålls nästa sommar. Nu har hovet satt datum för vigseln. Det blir ett junibröllop.

Publicerad .
Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014.

Gayungdomar samlas i Jeppis

Föreningen Regnbågsankan drar igång en grupp för HBTIQ-ungdomar i Jakobstad, första träffen är 23.10.

Publicerad .
And So It Goes, Michael Douglas, Diane Keaton

And So It Goes – kära pensionärer

Oren Little (Michael Douglas) är en vresig mäklare som bor granne med den skönsjungande änkan Leah (Diane Keaton). Dessa två delar inget annat än åldersgrupp och civilstånd och frågan är om de någonsin skall kunna mötas? Tja, man skall aldrig säga aldrig.

Publicerad .

Ur arkiven

Tove Jansson läser ur Pappan och Havet

"En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig." När Pappan och havet kom ut 1965 undrade många om muminböckerna nu blivit vuxenböcker. Tove Jansson påpekar att man inte skall skilja åt fullvuxenböcker och barnböcker. Lyssna på hela Pappan och havet!

Svampar med Viking Nyström

Följ med Viking Nyström ut i skogen. Här berättar han om svampar. Han visar och ritar för att åskådliggöra dem. Ur Arkivet.

Publicerad .
Redaktör Ida Fellman

Se på Arkivet i sängen eller på stranden!3

Nu fungerar Arkivet och Elävä arkisto mobilt. I de flesta nya telefoner och pekplattor kan du kan lyssna på radioprogram och se på videon. Dessutom kan man inbädda program i bloggar och annat.

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Stefan Manssén
  Publicerad .

  Min musik: Fina texter i visor och rock

  Stefan Manssén kommer från Närpes och är ingen musikant själv men en ivrig musikkonsument. Han är en stor vän av visor och tycker om sånger med innehållsrika texter.

 • solist i Elisa´s
  Publicerad .

  Dansbandet Elisa´s är här igen

  Dansbandet Elisa´s har gästat både Vegalistan och Danslistan under de senaste åren. Nu är de ute med nytt material med Henrik Sethsson som producent. Det är också han som skrivit singeln Tänk om vi aldrig, som utmanar på Danslistan.

 • Brittas havsminnen målas av lågstadiebarn i Hangö.
  Publicerad . Uppdaterad

  Får man lägga sig i andras barnuppfostran?7

  Det krävs en by för att fostra ett barn sägs det. Men vem får vara med i byn och på hurdana villkor?

 • närbild av en oljemålning i guldram
  Publicerad . Uppdaterad

  Vad är det som gör en tavla värdefull?

  Blir en konstnär populär och eftertraktad om tavlorna har varit utställda på kända gallerier? Vad är det som påverkar priset på en tavla? Hur stor betydelse har det vad konstkritiker säger och hur värderar museifolk de tavlor de köper in eller får i donation?

 • En suddig bild på en lada.
  Publicerad . Uppdaterad

  Österbottens värsta spökhistorier

  Lagom till allhelgona presenterar Nittonhundranånting ett par av Österbottens mest gastkramande spökhistorier

 • kaj backman
  Publicerad . Uppdaterad

  Kaj Backman är Svenska Yles nya radiochef1

  Svenska Yle har i dag utsett en ny programchef för radiokanalerna Yle Radio Vega och Yle X3M. Jobbet som radiochef är nytt. Hittills har Yle Radio Vega och Yle X3M haft skilda programchefer.

 • Luciakandidater 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Direktrapportering från De tios dag

  I dag träffas Svenskfinlands tio luciakandidater på Folkhälsans seniorhus i Brunakärr i Helsingfors. Camilla Kivivuori från Svenska Yle finns på plats och livebloggar med bilder och stämningar.

 • Andy Sundqvist och några av hans tavlor
  Publicerad . Uppdaterad

  Olyckan förändrade Andy Sundqvists liv1

  På åttiotalet var Andy Sundqvist dansare i rockgruppen Ragnar Hare. Sen vistades han en tid i Frankrike och blev intresserad av konst. Han kom tillbaka till Finland, gifte sig och fick sex barn. Han minns ingenting av den allvarliga trafikolycka som han råkade ut för när han var sju år gammal.

 • Lus
  Publicerad . Uppdaterad

  Huvudlöss tecken på jämställdhet och demokrati5

  De flesta som konfronterats med huvudlusen har föga gott att säga om parasiten i fråga. Men huvudlusen kan också anses vara en intressant insekt som berättar en hel del om oss människor och vårt beteende.

 • Markku Vento sadlade om från chefredaktör i Borgå till bokhandlare i Fuengirola
  Publicerad . Uppdaterad

  Vardagsfint liv som bokhandlare i Spanien 3

  För drygt sex år sedan sa journalisten Markku Vento och hans fru Eija tack och hej till Finland. De lämnade hus, släkt, vänner och välbetalda jobb för att ta över en bokhandel i Fuengirola i södra Spanien. På den vägen är de.

 • Shopping
  Publicerad . Uppdaterad

  Höstmodet passar alla åldrar och kroppsformer1

  Då kylan och de allt mörkare dagarna börjar smyga sig på är det få saker som piggar upp humöret lika effektivt som ett tillskott i garderoben. Ibland kan det dock vara svårt att orientera rätt i kläddjungeln och hitta den stil som passar en bäst.

 • Musikartist, trubadur Håkan Streng
  Publicerad . Uppdaterad

  Håkan Streng in i Guldklassen

  Håkan Streng har fått 40 veckor fullt på Danslistan och åker in i Guldklassen med låten Möte i gränden. Han utmanade förra hösten och vännerna och fansen har troget röstat allt sedan dess. Själv säger Håkan Streng att han känner sig som efter ett maratonlopp, trött men segerrusig.

 • Veterinär Lotta Axelsson som svarar på lyssnarnas frågor i Experttimmen, tillsammans med en svart labrador
  Publicerad . Uppdaterad

  Mysteriet med den darrande katten engagerar lyssnarna

  Hur ska Clara veta om hennes gamla katt har smärta och vad borde Majvor tänka om sin gräsätande bichon frisé? Det här och mycket mera fick veterinären Lotta Axelson ta ställning till under Experttimmen Husdjur som även engagerade lyssnarna att komma med goda råd till varandra.

 • Bertil Blom och Pernilla Karlsson
  Publicerad . Uppdaterad

  Clean Bandit möter Scarlatti

  Pernilla Karlsson och Bertil Blom fick i uppdrag att korsrecensera varandras favoritmusik.

 • Tatjana Meyer
  Publicerad .

  Min musik: Jorden runt med Tatjana2

  Tatjana Meyer har rest mycket i sitt liv men har inte orkat bära med sig en kamera. Istället kopplar hon ihop musiken med minnen från Cypern, Skottland, Stockholm, Heidelberg och i Californien.