Den omätliga isländska sommarvyn

Stefán Sturla Sigurjónsson har bott i Vasa i åtta år. Han älskar den finländska sommaren. Eftersom han inte är van vid fyra årstider uppskattar han var och en av dem.

Publicerad .
Sam Cooke

Tidernas bästa popsångare?2

I Kulturtimmens sommarserie om musikinstrument har det nu blivit dags att lyfta fram det eventuellt mest ursprungliga instrumentet: rösten.

Publicerad .

Tsunamins efterdyningar

Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

Publicerad .

Västnyländsk dialekt: Sloiro och sluberjox 6

Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp i programmet Dialekter å tåkådä i Yle Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .

Östnyländsk dialektskola med "nå" och "nu" 1

- Du pratar helt för snabbt och du måste sätta in "nå" och "nu", säger läraren Helena Palmén till eleven Freddi Wilén. Yle Östnyland har dialektskola för alla som vill lära sig östnyländska.

Publicerad . Uppdaterad .

Kommande program i Radio Vega

Torbjörn Kevin

Vegas sommarpratare: Torbjörn Kevin

I sommarpratet berättar ÅU:s pensionerade chefredaktör om sin morfars hårda barndom, en liten pojke som såldes på offentlig auktion. I sitt öppna brev till Ragnar Johannes Karlsson börjar Torbjörn nysta upp sin morfars levnadsöde. Det är en historia med tragisk början men ett vackert slut. Onsdag 30.7 kl. 10.05 och 18.03
Lyssna på tidigare program

Lägret vid Patilitsina

Dokumenterat: Farfars tystnad

Sommaren 1917, mitt under den ryska revolutionen, åkte en påkostad finländsk geologisk expedition ut för att leta guld i södra Sibirien. Med på resan var Eric Lindén från Helsingfors. Sommaren 2013 reser Erics son Carl-Johan i sin fars fotspår. Vi får åka båt nerför steniga forsar, leta spår bland gammeltroende ortodoxa och delta i shamanens renlighetsritual.
Onsdag 30.7 kl. 11.03

Kraft: Dansa på deadline

Att ständigt skjuta upp viktiga åtaganden kan påverka hälsan. Om man dansar på deadline stup i kvarten blir stressnivåerna lätt högre än om man hade tagit tag i uppgifterna direkt. Det säger psykolog Alexander Rozental som ger matnyttiga tips för att sluta skjuta upp saker och ting. Vi bekantar oss med Folkhälsans avslappningsprogram för barn och diskuterar vilken sorts semester som är ultimat för att återhämta sig på bästa möjliga sätt.
Onsdag 30.7 kl. 19.30

En strand på Kuba

Café Continental: Melodier från tolv länder

Malika Ayane, italienska med marockanska rötter, João Cabral, populär gitarrist från Moçambique, och Luciana Souza, mångsidigt begåvad sångerska från Brasilien, det är några av artisterna i veckans café, som bjuder på musikaliska godbitar från Europa, Afrika och Latinamerika. Redaktör: Henrik Svahn. (Repris)
Onsdag 30.7 kl. 21.05

 

Yle Arenan - Lyssna på radio

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Agneta kom hem från jobbet och hittade en kungsboa hemma i lägenheten. Du får höra hennes berättelse och dessutom mera tips på hur husdjuren påverkas av värmen.

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Svenskfinland

Kungsboan i ett terrarium

"Boaormen kom in via min balkong"

När Agneta Falck kom hem i går kväll till sin lägenhet i Karis fick hon en rejäl överraskning. En två meter lång kungsboa som hade rymt från grannen gömde sig under hennes TV.

Publicerad . Uppdaterad .
Tvättlina med kläder i regnbågens färger

Facebook-inlägg av journalist sårar kristna 54

Ett Facebook-inlägg skrivet av en journalist på Österbottens tidning har väckt starka reaktioner och fått ett tiotal personer att säga upp prenumerationen.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild på Facebook logotypen från webbsidan

”Sociala medier är jättesvårt” 19

Enligt Johanna Törn-Mangs, programchef för Svenska.yle.fi, ska journalister komma ihåg att publiken inte alltid ser journalisten som en privatperson.

Publicerad . Uppdaterad .
Tysk kackerlacka (Blattella germanica).

Kackerlackorna reser i din väska

Kampens köpcenter har drabbats av kackerlackor. De trivs extra bra just nu i värmen, och har du otur kan de åka snålskjuts i väskan och bosätta sig i ditt hem.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur & nöjesnyheter

Sampling demokratiserar konsten på ett helt nytt sätt

Ibland känns det som om varannan ny låt egentligen är en gammal hit som bara är lite omgjord. Artister och band samplar gamla låtar som aldrig förr, men hur går det egentligen till? Musikexperten Jennah Vainio har svaren.

Publicerad .
Marlene Östersund är sångerska i dansbandet Marlenes

Marlenes vill toppa danslistorna

Marlene Östersunds dotter fick tuff start på sitt liv och den berättelsen blev texten dansbandet Marlenes kommande singel som kommer ut i höst.

Publicerad .

Ur arkiven

Tove Jansson läser ur Sommarboken

"Det var en tidig mycket varm morgon i juli...". Tove Jansson läser ur Sommarboken om Sophias sommar med sin gamla farmor.

Publicerad .
Fötter med lackade naglar i vatten

Nu är det ljuvlig sommar

Här plockar Arkivet fram somriga klipp av olika slag. Låt minnena om sommarens nöjen, grönskande trädgårdar och fräsch sommarmat inspirera din dag.

Publicerad .
Redaktör Ida Fellman

Se på Arkivet i sängen eller på stranden!3

Nu fungerar Arkivet och Elävä arkisto mobilt. I de flesta nya telefoner och pekplattor kan du kan lyssna på radioprogram och se på videon. Dessutom kan man inbädda program i bloggar och annat.

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Stefán Sturla Sigurjónsson.
  Publicerad . Uppdaterad

  Den omätliga isländska sommarvyn

  Stefán Sturla Sigurjónsson har bott i Vasa i åtta år. Han älskar den finländska sommaren. Eftersom han inte är van vid fyra årstider uppskattar han var och en av dem.

 • Katarina Rejman är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Inte utan min bokhylla

  - Det finns böcker som kan bära mig genom livets olika skeden. Genom böcker och berättelser får jag syn på mitt eget liv och kan distansera mig från det. Också de ringaktade allersromanerna har haft en plats i Katarina Rejmans uppväxt

 • Sam Cooke
  Publicerad .

  Tidernas bästa popsångare?2

  Det finns knappast ett instrument som kan vara lika direkt berörande som människorösten och i Kulturtimmens sommarserie om musikinstrument har det nu blivit dags att lyfta fram det eventuellt mest ursprungliga instrumentet: rösten.

 • Gunilla Holmberg
  Publicerad .

  Min musik: Gunilla älskar dansant musik

  På låtlistan den här veckan hör ni musik som är bra att dansa till. Gunilla Holmberg presenterar musik från sin tonårstid och hon vill via sångerna hälsa till sin vänner.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Inte bråttom längre

  För tre år sedan var Kimitobon Anne Andersson väldigt nära att mista sin då 18-åriga son Tony i en trafikolycka. Avkörningen ledde till omfattande hjärnskador vilket betyder att Anne bokstavligen lärt sitt barn tala, äta och gå på nytt. I Samtal om livet handlar det om de några få sekunder, som totalt förändrade en mammas och hennes sons vardag. Det är också en berättelse kryddad med envishet, kärlek och ett lyckligt slut.

 • Marcus Birro är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  När jag inte orkar med livet, orkar livet med mig1

  - Jag har under hela mitt liv varit väldigt mycket bättre på att dikta än på att leva. Jag är stämd i en lägre tonart. Jag har ett ständigt lågtryck runt hjärtat, ett kretsande vemod som aldrig lämnar mig, berättar Marcus Birro i sitt sommarprat.

 • Marinbiologen och dykaren Juha Roope
  Publicerad . Uppdaterad

  De tysta hemligheterna i havet

  Paddlingsäventyret Blåvita bandet och Bertil Blom kom på lördag 26 juli till Tvärminne där han på den zoologiska stationen träffade marinbiologen och dykaren Juha Roope som tillsammans med dykgruppen Badewanne arbetar med forskning av krigstida vrak.

 • Från Pampas till Hollywood
  Publicerad . Uppdaterad

  Jimmy Westerlund – från Lappfjärd till Los Angeles

  Jimmy Westerlund är Lappfjärdspojken som inte visste vad han skulle bli då han blir stor. Han prövade sig fram i olika branscher för att sedan satsa fullt ut på en karriär som musiker, låtskrivare och producent. Drömmen tog honom till änglarnas stad Los Angeles där han under flera år jobbat stenhårt för att bli ett namn att räkna med.

 • Mats Sabel är körgare i Vasa
  Publicerad . Uppdaterad

  Dagens långkok: grillad fläsksida2

  Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Tsunamins efterdyningar

  Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

 • Kerstin Kronvall är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Tänk om folk struntar i Ukraina

  - Vi som rapporterar för nyheterna om händelser utomlands känner oss ofta otillräckliga. Det finns så mycket att berätta. Det är så mycket som inte ryms med. Tänk om de struntar i Ukraina, tänker jag under nattens sömnlösa timmar då jag ligger och ältar allt jag inte klarade av.

 • Mikael Backman
  Publicerad . Uppdaterad

  On the road again1

  Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

 • anna-maria helsing
  Publicerad . Uppdaterad

  Anna-Maria Helsing: Jeppis Pride handlar om allas lika rättigheter!23

  För ett knappt år sedan, när man just hade börjat planera Jeppis Pride som går av stapeln i slutet av den här veckan, förundrade sig Anna-Maria Helsing över kommentarer som ”De ska inte komma hit till Jakobstad med sin parad” -Ursäkta nu, vilka ”de” är det man avser? För vi finns ju redan här!

 • Mia Hafrén är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Mmm som i musik, mamma och Mamma Mia

  I mitten av januari när skådespelaren och sångaren Mia Hafrén åt frukost på ett hotell i norra Tyskland ringde telefonen. -När jag såg vem som ringde, gick min puls upp till 200. Om telefonsamtalet kom med ett Ja skulle jag verkligen få nånting att fundera på.

 • Johan Lönnberg i Yle Västnylands studio.
  Publicerad . Uppdaterad

  Västnyländsk dialekt: Sloiro och sluberjox6

  Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp i programmet Dialekter å tåkådä i Yle Västnyland.