Nu går skam på torra land

Känslan av skam har varit olika stark under tidens gång. Och det finns de som menar att vi idag igen lever i en tid präglad av skam, att vi idag lever i ett skamsamhälle.

Publicerad .
Inga och jag

Kakor och kotletter hos Inga

Inga har alltid en historia på lager. Hon berättar om hur hon gav den polisomringade Hella Wuolijoki en spruta och hur svårt det var att hitta rätt i allt hull. Och så berättar hon om hur det var att vara sjuksköterska under kriget

Publicerad .
Svenska duon First Aid Kit.

Överraskning på Vegatoppen

Fredrik Furu hann bara vara en vecka i ledningen på Vegatoppen så kom de svenska countrysystrarna och överraskade alla. Utmanarna har det inte heller så lätt. Det var bara Anastacia som lyckades ta sig in på listan och det betydde att KENT överraskande föll ut.

Publicerad .

Kommande program i Radio Vega

Ordböcker.

Vettigt att integrera på svenska?

Är det vettigt att integrera invandrare på svenska i Finland där 90 personer av 100 talar finska? Går det att bli en fullvärdig medlem i vårt land om man inte kan finska? Blir invandrarna slagträn i Svenskfinlands överlevnadskamp? I debatten deltar Peter Lüttge och Ann-Jolin Grüne som jobbar med integration på svenska i Helsingfors.
Torsdag 18.9 kl. 12.10

Maria Forslund

Maria Forslund samtalar om livet

Maria är trettiofyra år gammal, trebarnsmor och fysioterapeut med egen firma. Redan som som ung var hon väldigt prestationsinriktad. Maria gick i väggen när hon ännu inte hade fyllt trettio, men under sjukskrivningstiden kom hon till insikt om att man faktiskt inte alltid behvöer vara duktig på allt.
Torsdag 18.9 kl. 13.03

Gamla föremål i köp och sälj butiken J Talsi

Vilket är ditt bästa loppisfynd?

Har du fyndat på antik- eller loppmarknader i sommar? Vill du veta mera om det föremål, den möbel eller tavla du har köpt? Antikhandlare Bernt Morelius är tillbaka i Experttimmen. Då handlar det också om gamla och nyare tillbehör till kräftskivan. Skicka frågor och bilder till expert@yle.fi eller ring 0600-11 12 13 mellan klockan 19 och 21.
Torsdag 18.9 kl. 19.30

Bo-Erik Ekström

Radar: Den nya svenska välfärdsmodellen

Sverige förknippas fortfarande med begreppet folkhemmet; ett samhälle där det offentliga spelar en stor och viktig roll, särskilt inom vård, skola och omsorg. Allt mer av skattebetalarnas pengar förvaltas idag av stora vårdkoncerner med vinstintressen. Men nu rör sig vinstentusiaster och valfrihetsförespråkare i motvind.
Fredag 19.9 kl. 11.03

 

Yle Arenan - Lyssna på radio

Lyssna på våra poddar

Slaget: Vägval i politiken

Finlands ekonomi blir allt sämre men de riktigt svåra besluten verkar vara svåra att ta. Med en hotande regeringskris för dörren och val om ett drygt halvår ser den politiska hösten trots det ut att bli riktigt intressant. Vilka frågor seglar upp som knäckfrågor inför valet?
Ladda ner mp3

Svenskfinland

Minna Saranpää och Hanna Vilkuna vill ha hjälp att börja löpa

Första stegen från gång till löpning

Den populära löpskolan i Borgå är tillbaka. Ett fyrtiotal motionssugna bänkade sig i idrottshallen för att få en knuff framåt och börja motionera.

Publicerad . Uppdaterad .
Entrén till akutpolikliniken på VCS

Hjärtgruppen oense - ingen rapport till fullmäktige 2

Den så kallade hjärtgruppen gick igenom den rapport som skulle presenteras för Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige i början av oktober. Men meningsskiljaktigheterna är så stora att rapporten måste omarbetas.

Publicerad . Uppdaterad .

Bluffpolis fiskar bankkoder i Vanda

Polisenheten i Östra Nyland uppger att man under onsdagen fått kännedom om åtminstone fem fall där en man ringt upp och sagt sig vara från polisen och försökt fiska efter nätbankskoder och lösenord. Också förra veckan kom liknande fall till polisens kännedom.

Publicerad .
Social-och hälsovårdsverket i Jakobstad

Social- och hälsovårdsreformen får skarp kritik i Jakobstad 1

Social-och hälsovårdsnämnden i Jakobstad är inte nådig i sin kritik över social-och hälsovårdsreformen. Den är inte bara lagstridig, kommunernas roll blir bara betalarens roll anser nämndens ordförande.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur & nöjesnyheter

Frossa eller strejka?

Kläder och konsumtion är ett hett ämne. Kläder har aldrig varit så billiga som nu och det har lett till en motreaktion bland många som helt enkelt vägrar köpa nya kläder. Men andra får kickar av att konsumera och ser klädshoppande som ett fritidsintresse.

Publicerad .
En deltagande i världrekordsförsöket i oavbrutet tv-tittande. Bild från Amsterdams centralstation 12 maj 2014.

Skärmen hör inte hemma i sängen3

Är du en av dem som ligger och scrollar på telefonen eller pekplattans skärm före du somnar? Det blåa ljuset från skärmen kan störa vår sömn och ha dålig inverkan på vårt minne och vår inlärning. Sömnforskare vid Uppsala universitet forskar som bäst i hur skärmarna påverkar oss.

Publicerad .
Lilla Teatern

Lillan vill ha ditt teatermanus

Lilla Teatern fyller nästa år 75, och födelsedagen till ära anordnas en pjästävling. Tävlingen ska vaska fram nyskriven, svensk- och finskspråkig teater, där den bästa pjäsen belönas med 15 000 euro.

Publicerad .

Ur arkiven

Tove Jansson läser ur Pappan och Havet

"En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig." När Pappan och havet kom ut 1965 undrade många om muminböckerna nu blivit vuxenböcker. Tove Jansson påpekar att man inte skall skilja åt fullvuxenböcker och barnböcker. Lyssna på hela Pappan och havet!

Svampar med Viking Nyström

Följ med Viking Nyström ut i skogen. Här berättar han om svampar. Han visar och ritar för att åskådliggöra dem. Ur Arkivet.

Publicerad .
Redaktör Ida Fellman

Se på Arkivet i sängen eller på stranden!3

Nu fungerar Arkivet och Elävä arkisto mobilt. I de flesta nya telefoner och pekplattor kan du kan lyssna på radioprogram och se på videon. Dessutom kan man inbädda program i bloggar och annat.

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Publicerad . Uppdaterad

  Kognitiv beteendeterapi hjälper sexualbrottslingar

  STOP är ett av programmen som används inom den finländska fångvården i rehabiliteringen av sexualbrottslingar. Det baserar sig på kognitiv beteende terapi och innebär att fångarna får samtalsterapi i grupp. När de märker att de inte är ensamma om sina problem löses många knutar och det blir lättare för dem att öppna sig och tala ut.

 • Konstnärerna Catharina Kajander, Christine Candolin och Solveig Lehtonen medverkar på utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.
  Publicerad . Uppdaterad

  Psyke, isolering och utanförskap på Tikanojas konsthem

  Sjukhusön Själö, 30 km söder om Åbo, har i flera år inspirerat konstnärsgruppen Sjählö9. Just nu kan man se deras verk i utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Intensiv och intim musikal

  Hon står där helt förkrossad, han minns deras första möte. Så här ser upptakten ut till Åbo Svenska Teaters nya musikal The Last 5 Years.

 • kvinna spelar piano
  Publicerad . Uppdaterad

  Min musik: Evergreens för hela slanten1

  Jakobstadsbon Kerstin Kassab har valt musiken den här veckan. Det blir evergreens från början till slut så det är bara att luta sig bakåt i fåtöljen och njuta.

 • Hilkka Olkinuora
  Publicerad . Uppdaterad

  Nu går skam på torra land

  Känslan av skam har varit olika stark under tidens gång. Och det finns de som menar att vi idag igen lever i en tid präglad av skam, att vi idag lever i ett skamsamhälle.

 • Gamla föremål i bl.a. koppar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sommarens bästa loppisfynd

  Sommartid är också loppistid. Har du fyndat i sommar?

 • Bernt Morelius bland antikviteter.
  Publicerad . Uppdaterad

  Bernt har samlandet i sina gener

  Experttimmens antikkännare Bernt Morelius tycker om att diska sina glas för hand. Hans tv-möbel är en nyrenässanssoffa där man sitter rak i ryggen.

 • Leksaker med säkerhetsbrister
  Publicerad . Uppdaterad

  Vår barnkammare är en plastig kemikaliehärd

  Familjelivs Annika Löfgren bjöd in Säkerhets- och kemikalieverkets direktör för att syna leksakerna i barnkammaren. Många av de mjuka plastleksakerna kan innehålla hormonstörande ftalater och flamskyddsmedel.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Saknas empatin i vården?1

  Är större vårdenheter synonymt med mindre empati och mänsklighet? Eller ger större enheter tvärtom möjlighet till personlig vård och medicinisk trygghet?

 • Svenska duon First Aid Kit.
  Publicerad . Uppdaterad

  Överraskning på Vegatoppen

  Fredrik Furu hann bara vara en vecka i ledningen på Vegatoppen så kom de svenska countrysystrarna och överraskade alla. Utmanarna har det inte heller så lätt. Det var bara Anastacia som lyckades ta sig in på listan och det betydde att KENT överraskande föll ut.

 • Val
  Publicerad . Uppdaterad

  Sossarna vinner svenska valet, tippar Heidi Avellan

  Men valresultatet blir svagt, säger hon. Socialdemokraterna som inom mannaminne har varit ett fyrtioprocentsparti, kämpar i dethär valet för att nå över trettio procent av rösterna. Gapet mellan de politiska blocken pendlar i de färskaste opinionsmätningarna mellan 3,6 och 6 procentenheter i de rödgrönas fördel över alliansen. När Avellan, som är politisk chefredaktör för Sydsvenskan, tittar vidare i kristallkulan ser hon följande utveckling:

 • Marcus Rosenlund
  Publicerad . Uppdaterad

  Marcus Rosenlund: Livet - att leva eller överleva?

  Allt som du ser runtomkring dig kan potentiellt ta livet av dig. Nästan allt ger dig cancer. Om du ändå överlever ftalaterna och radonet, bli inte för kaxig, din granne kanske inte har samma tur. Men deppa inte: med lite solkräm och sunt förnuft kommer man förvånansvärt långt.

 • Dansbandet Marlenes, Marlene Östersund
  Publicerad . Uppdaterad

  Angelina fick en egen sång

  Angelina vägde bara 470 gram när hon föddes. Det blev en tuff start för henne och familjen i Sundom. Idag mår Angelina bra och har fått en egen sång. Mamma Marlene Östersund i dansbandet Marlenes skrev en låt om sin lilla flicka. Marlene berättar att orden bara rann ur henne och att lilla Angelina redan gillar låten. Marlenes utmanar på veckans Danslista med nya singeln Angelina.

 • Krigstida serier
  Publicerad .

  Serieeld! En bok om krigstida serier

  Finlandssvenska och finska krigstida serier skiljer sig från varandra, konstaterar Ville Hänninen och Jussi Karjalainen i den nyutkomna boken "Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat".

 • Anna-Karin och Jontti i disco mode
  Publicerad . Uppdaterad

  MGP:s musikvideo - Sluta tramsa börja dansa!

  Årets MGP-musikvideo heter Sluta tramsa börja dansa. Programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jonathan "Jontti" Granbacka klär sig i värsta discostil och visar upp de coolaste discomovarna sen 1980-talet.