Viveca Nylund

Vill hjälpa människor att må bättre

- Mina samlade livserfarenheter har gjort mig till en person som bara måste få jobba med människor. Jag skulle aldrig kunna sitta på ett kontor, säger Viveca Nylund, reflexolog och Aura-Somaterapeut.

Publicerad .

Kommande program i Radio Vega

Radar: Borreliapatienter som inte får vård

Många patienter med svåra ledsmärtor eller neurologiska besvär har svårt att hjälp. Enligt en del läkare och flera patientorganisationer världen över lider de här patienterna av kronisk borrelios och kräver längre antibotikabehandlingar. Radar har träffat Outi Paasivirta som efter många läkarbesök - med varierande resultat, har kommit fram till att hon lider av kronisk borrelios.
Fredag 22.8 kl. 11.03
Lyssna på tidigare program

Israeliska soldater vid gränsen mot Gaza.

Finns det hopp för Gaza?

Efter en dryg veckas eldupphör fortsätter striderna mellan den israeliska armén och Hamas med oförminskad styrka. Vilka är förutsättningarna för att lösa konflikten i Gaza? I debatten deltar Vänsterungas ordförande Li Andersson och Saul Schubak, ordförande för Helsingfors svenskspråkiga högerungdom. Rikhard Husu leder debatten.
Fredag 22.8 kl. 12.10
Lyssna på tidigare program

Hannah Norrena och Hanna Othman.

Nöjesfredag

Nöjesfredag inleder med ett rykande färskt skivråd där den nyaste musiken presenteras av Hans-Åke Manelius. Komikern Alfred Backa gästar studion för att berätta om sitt nya radioprogram och hur man tar sig fram som stand up-komiker ute i världen. Programledare: Hannah Norrena och Hanna Othman.
Fredag 22.8 kl. 13.03

Covers: Bob Dylan

Bob Dylan har själv gjort överraskande covers och andra artister har också lyckats vända och vrida på hans enorma repertoar. Johan Lindroos, musikchef på Radio X3M är veckans Caveri. Programledare är Benny Törnroos.
Fredag 22.3 kl. 18.03
Lyssna på tidigare program

 

Yle Arenan - Lyssna på radio

Lyssna på våra poddar

Aktuellt 17, torsdag 21.9

Tvisten om pensionsåldern borde lösas före budgetmanglingen, men finansminister Antti Rinne tar tidtabellen med ro. Centern går åt onödig byråkrati och storleken på regeringen. I riksdagsvalet i Sverige kan invandringen bli en valfråga.

Familjeliv

Time out-bänk och andra hårda metoder är vanliga på finländska daghem. Ett barn som gör något dumt ska ofta sitta ensamt och fundera över sitt beteende. Men vad säger modern forskning om den här typens barnuppfostran?

Samtal om livet

För Viveca Nylund var det i tiderna lätt att välja yrke - hon visste att hon ville jobba med barn, så hon utbildade sig till barnträdgårdslärare. Vilka omständigheter har format henne till den person hon är idag?

Svenskfinland

Skolböcker.

Bli en plastningsexpert!

Skrynklor, bubblor och plast som fastnar på alla andra ställen än där det borde. Plastning av skolböcker ger föräldrar gråa hår så här i augusti. Bibliotekarierna i Nickby kommer till undsättning i vår instruktionsvideo.

Publicerad . Uppdaterad .
Fred Granberg

Båtarna i Esbo kan dra åt skogen

Då Esbo filar på detaljplanen för Finno, ett område för potentiellt 20 000 nya invånare, får båtägarna troligen se sig om efter nya platser för sin vinterförvaring i norra Esbo. Fullmäktigeledamoten Fred Granberg (SFP) är missnöjd med planerna.

Publicerad .
Fryslagret vid Snellman Ab är fyllt med grisfötter och grisnackar som väntar på export

Snellman fick 80 000 euro i böter 3

Fem arbetarskyddsbrott ledde till en fällande dom för Snellmans Köttförädling Ab i Vasa hovrätt. Snellman hade överklagat domen från Österbottens tingsrätt men domen höll i hovrätten.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur & nöjesnyheter

#Snapshot på Fotomuseet

Hur många bilder har du sett idag? Har du redan har hunnit ta en bild och kanske också laddat upp den på något socialt nätverk? På Fotomuseet i Helsingfors funderar man i höst på hur webben och den digitala tekniken förändrat vårt sett att förhålla oss till bilder.

Publicerad .
World Press Photo of the Year 2013. Afrikanska migranter i Djibouti försöker nå en mobilsignal från Somalia där priserna är billigare.

Här är de bästa bilderna i World Press Photo

På en utställning i Sanomahuset i Helsingfors kan man just nu beundra fjolårets bästa pressbilder. En av de prisbelönta fotograferna är den finländska fågelfotografen Markus Varesvuo.

Publicerad .

Ur arkiven

Tove Jansson läser ur Sommarboken

"Det var en tidig mycket varm morgon i juli...". Tove Jansson läser ur Sommarboken om Sophias sommar med sin gamla farmor.

Publicerad .
Fötter med lackade naglar i vatten

Nu är det ljuvlig sommar

Här plockar Arkivet fram somriga klipp av olika slag. Låt minnena om sommarens nöjen, grönskande trädgårdar och fräsch sommarmat inspirera din dag.

Publicerad .
Redaktör Ida Fellman

Se på Arkivet i sängen eller på stranden!3

Nu fungerar Arkivet och Elävä arkisto mobilt. I de flesta nya telefoner och pekplattor kan du kan lyssna på radioprogram och se på videon. Dessutom kan man inbädda program i bloggar och annat.

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Publicerad . Uppdaterad

  "Skilsmässobarn bär på en gigantisk ryggsäck"4

  Barn med frånskilda föräldrar går ofta omkring med stora hemligheter. Vi kan inte befria dem från den tunga ryggsäcken, men vi kan hjälpa dem att lätta på den, säger familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg. Föräldrarnas relation efter skilsmässan är avgörande.

 • Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hur vill du bli sedd?

  Här ovanför ser du ett foto på mig. Jag funderade rätt länge på vilket foto jag skulle använda. Hur är det med dig, funderar du på vilken profilbild du lägger upp på Facebook, Twitter, Instagram eller Linkedin?

 • Erik Kessels fotoinstallation 24hr in photos på Fotomuseet i Helsingfors hösten 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  #Snapshot på Fotomuseet

  Hur många bilder har du sett idag? Har du redan har hunnit ta en bild och kanske också laddat upp den på något socialt nätverk? På Fotomuseet i Helsingfors funderar man i höst på hur webben och den digitala tekniken förändrat vårt sett att förhålla oss till bilder.

 • Dragspelande man.
  Publicerad . Uppdaterad

  Alfred Backa presenterar: Världens första rapvideo?

  En hiphoplåt ackompanjerad med dragspel. Från tidiga 30-talet i Österbotten, då man mest rappade om släktutredningar.

 • Demonstration i Bahrain mot den syriska regeringen
  Publicerad .

  Kulturskatter i fara

  -Vi är mycket oroliga för världsarv och andra kulturskatter i krigshärjade områden! Gunvor Kronman, vd för Hanaholmens kulturcentrum, sitter också med i Unescos nationella kommission. Människoliv kommer förstås i första hand, men förstörelse och vandalisering tenderar bli allt vanligare i konflikthärdar.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Fokus på elektronisk musik

  I kvällens version av Fokus på gräver Sebastian Bergholm fram tysk kraut, brittisk ambient, turkisk mörk pop, men också en skweee-version av libanesiska sångerskan Yasmine Hamdan.

 • Foto: Yle/Arja Lento
  Publicerad . Uppdaterad

  Tog kärleken slut med semestern?4

  Enligt statistiken är separationer och skilsmässor vanligast efter en längre ledig period som sommaren. Har du frågor om hur du ska hålla ditt parförhållande i liv? Ställ dem till familjeterapeuten här!

 • Publicerad . Uppdaterad

  Radiodoktorn efterlyser: Har du tips för att förebygga minnessjukdomar?15

  Tvåspråkiga, motionerande vindrickare som äter rypsolja och borstar tänderna löper minst risk för att drabbas av minnessjukdomar. Eller? I takt med att minnessjukdomar blir vanligare ökar också nyheterna om hur man kan förebygga demens. Har du några tips eller tankar kring vad man kan göra för att förebygga minnessjukdomar? Dela gärna med dig av dina erfarenheter!

 • Police officers wearing gas masks stand guard during as demonstrators protest the shooting death of Michael Brown in Ferguson, Missouri, USA, 18 August 2014.
  Publicerad . Uppdaterad

  Man sparar inte på skotten i USA3

  Den amerikanska polisen skjuter ihjäl över 400 personer årligen, visar FBI:s statistik. I dessa siffror ingår endast nödvärnsdråp eller så kallade berättigade mord. Alltså då polisen är tvungen att skjuta på grund av att situationen kräver det.

 • Viveca Nylund
  Publicerad . Uppdaterad

  Vill hjälpa människor att må bättre

  - Mina samlade livserfarenheter har gjort mig till en person som bara måste få jobba med människor. Jag skulle aldrig kunna sitta på ett kontor, säger Viveca Nylund, reflexolog och Aura-Somaterapeut.

 • Alfred Backa.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kluvet om Nittonhundranånting3

  Komikern Alfred Backa inleder den 22 augusti programmet "Nittonhundranånting" i Radio Vega. Alfred Backa satte sig själv ner med Alfred Backa, för att höra mer om programmet och hans uppenbara personlighetsklyvning.

 • Peter Fahllund är redaktör och arbetar för Svenska Yle
  Publicerad . Uppdaterad

  Peter Fahllund: På tu man hand igen2

  Så är det dags också för oss, min fru och jag, att med näsduken i hand vinka farväl till vår son som flyttar till egen liten lägenhet. Studierna börjar snart, han har jobbat mycket hela sommaren, och han säger med fasthet i rösten att han är redo att ta detdär sista steget till självständighet. Och vi tror honom. Men...är vi redo? Han är ju vårt enda barn och mycket har förstås kretsat kring honom i många år.

 • Harriet Anderssèn
  Publicerad . Uppdaterad

  Min musik: 70-talsmusiken får fart på Harriet2

  Det finns låtar som kan få Harriet Anderssèn att börja dansa mitt i matlagningen. I hennes låtlista har hon både sin ungdomsmusik och musik från idag. Och som avslutning tar hon med er till hennes sommarparadis.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Matilda Hemnell: Mjuka metoder var lösningen17

  Tvåbarnsmamman Matilda Hemnell använde sig av hot, straff och mutor i barnuppfostran - de klassiska hårda metoderna. Det var mycket skrik, utbrott och dålig stämning hemma. När hon bytte strategi förändrades vardagen. Grälen minskade och både barn och föräldrar blev nöjdare.

 • tanter på bänk
  Publicerad . Uppdaterad

  Bastubad för kropp och själ

  Bastun är viktig för finländarna. I bastun möts man, bokstavligen avklädda från alla roller, för att renas från det som varit och hitta krafter för det som är på kommande.