Dagens Sommarpratare

Peter Sandström: Mina resor med farsan 2

Pappa ser inte ut som en karl som dödat andra.

Peter Sandströms pappa var en man som tyckte om att resa. Ibland fick Peter följa med honom. Var resorna ett sätt att fly vardagen och krigsminnen eller var det ett sätt att leva?

Publicerad .

Aktuella program i Radio Vega

Nina Ignatius

Vega sommarpratare: Nina Ignatius

Nina Ignatius, kvinnan bakom barnklädesmärket Beibamboo, växte upp i det hon kallar ”finlandssvenskt bomull” i Brunnsparken, Helsingfors. Men livet visade sig vara allt annat än bomull. I sitt sommarprat delar Nina Ignatius med sig av den humor som hjälpt henne genom mindre och större svårigheter.
Fredag 3.7 kl. 10.05 och 18.03

Publicerad . Uppdaterad .
LP-skiva

Fokus på Willie Dixon

Willie Dixon hör inte till de mest kända sångarna i bluesens historia, men som bakgrundsfaktor hade han desto större betydelse. Under 50- och 60-talet hade han en central position inom Chicagobluesen. Den 1 juli har det gått hundra år sedan han föddes. Henrik Svahn berättar om bluesens grå eminens och Willie Dixons musik.
Torsdag 2.7 kl. 17.10

Publicerad . Uppdaterad .
James Randi.

Kvanthopp Remix

Pensionerade vetenskapsredaktören Juhani Westman talar om månlandningsförnekare och ärkeskeptikern James Randi har bestämda åsikter om vaccinförnekare. Lärde vi oss ingenting av smittkopporna? Vi vann kriget mot den smittan. Varför vill vissa att vi ska sluta upp med det här, säger han.
Torsdag 2.7 kl. 11.03

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Sandström är en av Vegas sommarpratare 2015

Vegas sommarpratare: Peter Sandström

Författare Peter Sandström fick ibland fälja med sin pappa på hans resor. Var resorna ett sätt att fly vardagen och krigsminnen eller var det ett sätt att leva? I sommarpratet återger Peter sina tonårsfunderingar varvat med pappans betraktelser när de besökte soliga ständer och kryddoftande basarer.
Torsdag 2.7 kl. 10.05 och 18.03

Publicerad . Uppdaterad .

Sommar i Radio Vega 2

Kära klassiker och mycket nytt i Radio Vegas sommarutbud

Från veckan efter midsommar till medlet av augusti är Radio Vegas sommarschema aktuellt. Helt nya program varvas med sommarklassiker medan stommen i utbudet, det lokala innehållet och nyhets- och aktualitetsbevakningen, består. En del justerade sändningstider är också aktuella under sommaren.

Publicerad .

Kors & ters

Radio Vegas populärkulturkorsord är här! Varje vecka kan du lyssna på Kors & ters och samtidigt lösa ett nytt korsord. Mest handlar det om musik, men också film och annat. Denna version är en testversion som du gärna får använda och ge respons på.

Publicerad . Uppdaterad .

Tongåvan

Tongåvan samlar för nepaleserna

Jordbävningen förstörde 800 000 familjers hem.

Den 25 april är ett datum som många nepaleser kommer att minnas. Det var den dagen vid middagstid då den kraftiga jordbävningen slog till bara några tiotals kilometer från huvudstaden Katmandu.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Språkkurs i finlandssvenska och andra Plepposketcher

Papp dii hadd nog doka när han laga di!

Vill du höra en reklam för Pleppomaa och kolla in språkkursen i finlandssvenska? Dessutom det senaste avsnittet av Medeltida berättelser. Och vad händer en förmiddag på radio Vega?

Publicerad .

Finländare i Sverige2

"Som ensamstående mamma klarar jag inte mig i Finland"

"Som ensamstående mamma klarar jag inte mig längre i Finland". På 1960- och 1970-talet var många finländare arbetslösa. En del flyttade till Sverige i hopp om ett jobb och ett bättre liv.

Publicerad .

Grekisk konfekt

Om svartsjuka, erotik och mord

I Grekisk konfekt finns alla viktiga element för ett riktigt drama: svartsjuka, erotik och mord. Janne träffar Mirjam och dras in i en härva som slutar med ond bråd död.

Publicerad .

Yle Arenan - Lyssna på radio

Nyligen publicerat

 • Peter Sandström är en av Vegas sommarpratare 2015
  Publicerad .

  Peter Sandström: Mina resor med farsan2

  Peter Sandströms pappa var en man som tyckte om att resa. Ibland fick Peter följa med honom. Var resorna ett sätt att fly vardagen och krigsminnen eller var det ett sätt att leva?

 • Tijana T är Dj från Belgrad
  Publicerad . Uppdaterad

  Serbiska dj:n Tijana T: Solen skiner alltid i diskotekets mörkaste vrå

  I och med kriget i Kosovo demoniserades serberna i Europa men i Belgrad gick unga män på klubbar för att slippa rycka in.

 • Jeanette Östman
  Publicerad .

  Jeanette Östman: Udda är ett godtyckligt begrepp7

  Journalisten Jeanette Östman växte upp i en barnrik by i Larsmo på åttiotalet. Hon var den enda på sin klass som inte var laestadian och ansågs därför udda och syndig. Idag ser hon normkritik som ett viktigt verktyg för när vi söker vår plats i samhället, men också som en del av det journalistiska uppdraget.

 • Ulf Palme och Inga Tidblad under inspelningen av SR:s "Fröken Julie".
  Publicerad . Uppdaterad

  Ett udda par det slår gnistor om

  Inga Tidblad och Ulf Palme i Alf Sjöbergs legendariska uppsättning av Strindbergs Fröken Julie från år 1957. Ett udda par som det slår gnistor om!

 • Porträtt av Willie Dixon med kontrabas
  Publicerad .

  Bluesens grå eminens

  Som låtskrivare, arrangör, musiker och inspelningsledare vid skivbolaget Chess Records var Willie Dixon en av Chicagobluesens viktigaste och mest centrala aktörer. Han skrev över 500 låtar och producerade skivor åt bl.a. Muddy Waters, Howling Wolf, Etta James och Chuck Berry. Den 1 juli är det 100 år sedan han föddes.

 • Erik Riska
  Publicerad . Uppdaterad

  Erik Riska: Jag är en del av inredningen i Vasa Sport1

  Språksvårigheter satte stopp för Erik Riskas hockeydrömmar i Esbo. I dag är han kapten i Vasa Sport och blandar friskt finska med svenska.

 • Litterärt sällskap på Villa Golickes glasveranda 1938. Med ryggen mot fönstret Leena och Elmer Diktonius, med ryggen mot kameran Eva Wichman och Ralf Parland. I högra hörnet sitter Gunnar Ekelöf, Ebbe Linde och Sven Grönvall.
  Publicerad . Uppdaterad

  Med pennan mot hjärtat

  Kort innan poeten Gunnar Ekelöf dog bad han om vatten, men ändrade sig och ville ha en penna i stället.Han tog den i handen, pekade mellan sina revben och sa: "Det här är hjärtat!"

 • Mattias Björkas
  Publicerad .

  Sommarnatt och Jakobstad nya på Radio Vegas spellista

  Radio Vega presenterar de nya låtar som kanalen börjar spela den här veckan. Denna gång blir det såväl svenska som finlandssvenska toner.

 • Sluta vara elaka!
  Publicerad . Uppdaterad

  Sluta vara så helvetes elaka uppmanar konstnären Jaša

  Konst har haft en stor roll på Flow i Helsingfors, både vad gäller festivalens utseende och anda, men det är frågan om inte den Ljubljanska varianten av festivalen drar det längsta strået då man fått Jaša att göra en installation enbart för festivalen.

 • Gunvor Brettschneider är en av Vegas sommarpratare 2015
  Publicerad . Uppdaterad

  Gunvor Brettschneider: Vi var vanliga barn som låstes in bakom taggtråd6

  Det har gått drygt 70 år sedan civila tyska och ungerska medborgare i Finland internerades. Gunvor Brettschneider skulle just fylla elva år när fångenskapen började i oktober 1944.

 • Grafik inför Pet Shop Boys
  Publicerad . Uppdaterad

  Efter regnet sken Pet Shop Boys

  Då åskan och spöregnet var som intensivast över Ljubljana hann Sebastian Bergholm föreställa sig hur ovärdigt det skulle vara att stå och lyssna på Pet Shop Boys i regnrock och stövlar.

 • 2/3 av ETEPETETE från Österrike
  Publicerad .

  Meningen är att göra andra människor glada

  Österrikiskt kollektiv fixar party med färger och musik.

 • festivalkonst
  Publicerad . Uppdaterad

  Partajande dj:s och underbar José González

  Glada vakter, få regler, vänliga människor och artister som vill glädja andra skapar en fin festivalstämning. Det enda som saknades på Ljubljanas första Flow-festival var människomassorna.

 • Matthias Pinstcher är konstnärlig ledare för Avanti-orkesterns festival i Borgå 2015.
  Publicerad . Uppdaterad

  Upplevelser och utsökt musikskapande

  Tyska Matthias Pintscher är både kompositör och kapellmästare. I år är han den konstnärliga ledaren bakom programmet för Avantis musikfestival. Allt är planerat in i minsta detalj!

 • Flowfestivalen syns i gatubilden i Ljubljana
  Publicerad . Uppdaterad

  Flowfestivalen intar en gammal tobaksfabrik i Ljubljana

  Ett gammalt industriområde från 1800-talet i Ljubljana fylls under veckoslutet med musik, konst och käk.