Morfar såldes på auktion 7

Kära morfar – Ragnar Johannes Karlsson. Så börjar Torbjörn Kevins brev till morfar, som dog två år innan Torbjörn föddes. I Vegas sommarprat berättar ÅU:s pensionerade chefredaktör om sin morfars hårda barndom, en liten pojke som såldes på offentlig auktion. I brevet jämför Torbjörn sitt liv med sin morfars. Två vitt skilda berättelser, men med starka släktband som förenar.

Publicerad .
Alexander Rozental, psykolog och författare till boken Dansa på Deadline - uppskjutandets psykologi

Uppskjutande ökar stressen2

Att medvetet skjuta upp viktiga åtaganden kan påverka hälsan och i förlängningen leda till mer stress i vardagen. Psykologens råd är att dela upp jobbiga åtaganden i konkreta minimål.

Publicerad .

Tsunamins efterdyningar

Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

Publicerad .

Västnyländsk dialekt: Sloiro och sluberjox 7

Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp i programmet Dialekter å tåkådä i Yle Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .

Östnyländsk dialektskola med "nå" och "nu" 1

- Du pratar helt för snabbt och du måste sätta in "nå" och "nu", säger läraren Helena Palmén till eleven Freddi Wilén. Yle Östnyland har dialektskola för alla som vill lära sig östnyländska.

Publicerad . Uppdaterad .

Kommande program i Radio Vega

Philip Teir, en av vegas sommarpratare 2014

Vegas sommarpratare: Philip Teir

Vad pratar vi om när vi pratar om frihet? Philip Teir tidigare kulturchef på Hufvudstadsbladet, nu fri författare pratar bland annat om frihet, sin farmor och om föräldraskap. Frihetsdrömmar är ofta starkt förknippade med manligenhet menar Teir. Ta nu som exempel Muminpappan som bestämmer sig för att ta sin familj och resa iväg till en fyr.
Fredag 1.8 kl. 10.05 och 18.03

I skarvkolonin i Velkua bor över 2000 skarvar på tre små öar.

Skarvarna gör slut på fisket

När skarven flyttade in minskade abborfångsterna snabbt, säger Bo-Erik Rosin som är fiskare i Nagu. Han får medhåll av forskare både i Sverige och Finland: skarven äter mångdubbelt mera fisk än våra yrkesfiskare och fritidsfiskare fångar tillsammans. Skarvkolonin i Velkua består nu av över tvåtusen skarvar på tre små öar. (Repris)
Fredag 1.8 kl. 11.03

Benny Törnroos och Kjell Lindroos är veckans Caverin

Covers på Webben

D.v.s. Jimmy Webb. Man kan med fog påstå att Jimmy Webbs låtar är mera kända än han själv. By the time I get to Phoenix, Witchita Lineman, Up, Up and away är några exempel på örhängen som bär hans signatur. Men, vem är Jimmy Webb. Saken utreds av Caverina Kjell Lindroos och Benny Törnroos.
Fredag 1.8 kl. 13.03

Hannah Norrena och Hanna Othman.

Nöjesfredag: Hur man skriver och producerar en berörande låt

Jonas Karlsson, mannen bakom bl.a. Pernilla Karlssons bidrag i Eurovision Song Contest gästar studion för att dela med sig av tips. Dessutom besöker vi sommarteatern "Vägen hem" på Pellinge och så blir det i vanlig ordning Sommarskivrådet, denna gång med temat: semesterorter. Programledare: Hannah Norrena och Hanna Othman (bild).
Fredag 1.8 kl. 14.03

 

Yle Arenan - Lyssna på radio

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Agneta kom hem från jobbet och hittade en kungsboa hemma i lägenheten. Du får höra hennes berättelse och dessutom mera tips på hur husdjuren påverkas av värmen.

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Svenskfinland

Veolia

Attacker i Gaza påverkar busstrafiken i huvudstadsregionen 1

Israels angrepp mot Gaza gör att planerna på en bojkott av bussbolaget Veolia i huvudstadsregionen bör påskyndas. Det här uppger Tarja Kantola (SDP) som sitter i HRT:s styrelse och jobbar vid Utrikesministeriet.

Publicerad .
lekpark

Eliten finns nu i Pojo och Karis

Ännu år 2009 var lekparkerna i Pojo och Karis i bedrövligt skick. Lekparkerna i Ekenäs höll betydligt högre standard. I dag är det jämnare och i Fiskars finns en av regionens främsta lekparker.

Publicerad . Uppdaterad .
konferensen IATUR 214 vid Åbo Akademi

Vad har du gjort idag?

Hur förbrukar vi vår tid och varför? Sådana frågor dryftas i Åbo just nu där över 100 tidsforskare samlats för att delta i konferensen IATUR 2014.

Publicerad . Uppdaterad .
Sol på blå himmel

Vården förbereder sig på värmebölja 2

De närmaste dagarna väntas temperaturer kring 30 grader. Social- och hälsovårdsverket i Vasa uppmanar nu alla att hålla koll på hur ens anhöriga mår. Verkets anställda uppmanas ta paus varje timme.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur & nöjesnyheter

Teckenspråkig kultur samlas i Åbo 2

De dövas nordiska kulturfestival inleddes på Logomo i Åbo igår. Festivalen samlar tusentals besökare och kulturaktörer från hela Norden.

Publicerad .
Sanni Impilä, Mecki Ruokolahti, Venla och Birger

Lyckad dockteater för Teaterboulage

Lyckad premiär för Teaterboulages pjäs Bagare Birger får en vän. Trots att pjäsen handlar om ensamhet lockade den till många skratt.

Publicerad .

Ur arkiven

Tove Jansson läser ur Sommarboken

"Det var en tidig mycket varm morgon i juli...". Tove Jansson läser ur Sommarboken om Sophias sommar med sin gamla farmor.

Publicerad .
Fötter med lackade naglar i vatten

Nu är det ljuvlig sommar

Här plockar Arkivet fram somriga klipp av olika slag. Låt minnena om sommarens nöjen, grönskande trädgårdar och fräsch sommarmat inspirera din dag.

Publicerad .
Redaktör Ida Fellman

Se på Arkivet i sängen eller på stranden!3

Nu fungerar Arkivet och Elävä arkisto mobilt. I de flesta nya telefoner och pekplattor kan du kan lyssna på radioprogram och se på videon. Dessutom kan man inbädda program i bloggar och annat.

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Philip Teir, en av vegas sommarpratare 2014
  Publicerad .

  Philip och friheten

  - Fri. Jo det är ett ord som smakar bra men vad betyder det egentligen? Philip Teir tidigare kulturchef på Hufvudstadsbladet, nu fri författare pratar i sitt sommarprat bland annat om frihet, sin farmor och om föräldraskap.

 • Wivan Nygård-Fagerudd
  Publicerad . Uppdaterad

  Enda barnet som inte kan motstå kall länkkorv

  En postlådsorange Renault och vad man gjorde i färjkön till Replot är några av ingredienserna i kulturredaktör, musiker, sångare och politiker Wivan Nygård-Fagerudds sommarprat. Dessutom delar hon med sig ett recept till alla pappor med döttrar.

 • Torbjörn Kevin
  Publicerad . Uppdaterad

  Morfar såldes på auktion7

  Kära morfar – Ragnar Johannes Karlsson. Så börjar Torbjörn Kevins brev till morfar, som dog två år innan Torbjörn föddes. I Vegas sommarprat berättar ÅU:s pensionerade chefredaktör om sin morfars hårda barndom, en liten pojke som såldes på offentlig auktion. I brevet jämför Torbjörn sitt liv med sin morfars. Två vitt skilda berättelser, men med starka släktband som förenar.

 • Stefán Sturla Sigurjónsson.
  Publicerad . Uppdaterad

  Den omätliga isländska sommarvyn1

  Stefán Sturla Sigurjónsson har bott i Vasa i åtta år. Han älskar den finländska sommaren. Eftersom han inte är van vid fyra årstider uppskattar han var och en av dem.

 • Katarina Rejman är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Inte utan min bokhylla

  - Det finns böcker som kan bära mig genom livets olika skeden. Genom böcker och berättelser får jag syn på mitt eget liv och kan distansera mig från det. Också de ringaktade allersromanerna har haft en plats i Katarina Rejmans uppväxt

 • Sam Cooke
  Publicerad .

  Tidernas bästa popsångare?3

  Det finns knappast ett instrument som kan vara lika direkt berörande som människorösten och i Kulturtimmens sommarserie om musikinstrument har det nu blivit dags att lyfta fram det eventuellt mest ursprungliga instrumentet: rösten.

 • Gunilla Holmberg
  Publicerad .

  Min musik: Gunilla älskar dansant musik

  På låtlistan den här veckan hör ni musik som är bra att dansa till. Gunilla Holmberg presenterar musik från sin tonårstid och hon vill via sångerna hälsa till sin vänner.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Inte bråttom längre

  För tre år sedan var Kimitobon Anne Andersson väldigt nära att mista sin då 18-åriga son Tony i en trafikolycka. Avkörningen ledde till omfattande hjärnskador vilket betyder att Anne bokstavligen lärt sitt barn tala, äta och gå på nytt. I Samtal om livet handlar det om de några få sekunder, som totalt förändrade en mammas och hennes sons vardag. Det är också en berättelse kryddad med envishet, kärlek och ett lyckligt slut.

 • Marcus Birro är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  När jag inte orkar med livet, orkar livet med mig1

  - Jag har under hela mitt liv varit väldigt mycket bättre på att dikta än på att leva. Jag är stämd i en lägre tonart. Jag har ett ständigt lågtryck runt hjärtat, ett kretsande vemod som aldrig lämnar mig, berättar Marcus Birro i sitt sommarprat.

 • Marinbiologen och dykaren Juha Roope
  Publicerad . Uppdaterad

  De tysta hemligheterna i havet

  Paddlingsäventyret Blåvita bandet och Bertil Blom kom på lördag 26 juli till Tvärminne där han på den zoologiska stationen träffade marinbiologen och dykaren Juha Roope som tillsammans med dykgruppen Badewanne arbetar med forskning av krigstida vrak.

 • Från Pampas till Hollywood
  Publicerad . Uppdaterad

  Jimmy Westerlund – från Lappfjärd till Los Angeles

  Jimmy Westerlund är Lappfjärdspojken som inte visste vad han skulle bli då han blir stor. Han prövade sig fram i olika branscher för att sedan satsa fullt ut på en karriär som musiker, låtskrivare och producent. Drömmen tog honom till änglarnas stad Los Angeles där han under flera år jobbat stenhårt för att bli ett namn att räkna med.

 • Mats Sabel är körgare i Vasa
  Publicerad . Uppdaterad

  Dagens långkok: grillad fläsksida3

  Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Tsunamins efterdyningar

  Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

 • Kerstin Kronvall är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Tänk om folk struntar i Ukraina

  - Vi som rapporterar för nyheterna om händelser utomlands känner oss ofta otillräckliga. Det finns så mycket att berätta. Det är så mycket som inte ryms med. Tänk om de struntar i Ukraina, tänker jag under nattens sömnlösa timmar då jag ligger och ältar allt jag inte klarade av.

 • Mikael Backman
  Publicerad . Uppdaterad

  On the road again1

  Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.