On the road again 1

Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

Publicerad .
anna-maria helsing

"Jeppis Pride handlar om allas lika rättigheter"17

För ett knappt år sedan, när man just hade börjat planera Jeppis Pride, förundrade sig Anna-Maria Helsing över kommentarer som ”De ska inte komma hit till Jakobstad med sin parad”. - Vilka ”de” är det man avser? Vi finns ju redan här!

Publicerad .

Västnyländsk dialekt: Sloiro och sluberjox 5

Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp i programmet Dialekter å tåkådä i Yle Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .

Östnyländsk dialektskola med "nå" och "nu" 1

- Du pratar helt för snabbt och du måste sätta in "nå" och "nu", säger läraren Helena Palmén till eleven Freddi Wilén. Yle Östnyland har dialektskola för alla som vill lära sig östnyländska.

Publicerad . Uppdaterad .

Kommande program i Radio Vega

Rötter: Roger Waters

Det finns många erkända och hyllade musiker som inspirerat en hel värld. Men hurdana låtar och artister var det som tände dem att en gång i tiden själva börja göra egen musik? I den femte delen får ni veta var Roger Waters musikaliska rötter finns. Redaktör: Dan Eskil Jansson.
Torsdag 24.7 kl. 21.05
Lyssna på tidigare program

Kerstin Kronvall är en av Vegas sommarpratare 2014

Vegas sommarpratare: Kerstin Kronvall

Läget i Ukraina är inte det värsta i världen, men det har kommit rysslandskorrespondenten Kerstin Kronvall nära. Hon vet hur bland andra Aleksej ser ut, hur han talar, går och kör bil. Han är vänlig och omtänksam, trygg och snygg. Jag vill att hans fru ska klaga på att han lämnar saker på fel ställen. Jag vill att han ska få leva sin vanliga vardag och inte ligga i bakhåll och skjuta på sina grannar.
Fredag 25.7 kl. 10.05 och 18.03

Radar: Designade droger

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder. Lagstiftningen och myndigheterna är ständigt steget efter. Då ett ämne förbjuds ersätts det med ett annat. Redaktörer: Elin von Wright och Annica Lindström. (Repris)
Fredag 25.7 kl. 11.03
Lyssna på tidigare program

Covers på Pink Floyds låtar

Temat för veckans program är rockgiganten Pink Floyd. Med bl.a See Emily play, Money, Wish you were here befäste de sin position som ett av de största banden genom tiderna. De gick sin egen väg och gjorde aldrig en cover, inte en endaste en. Många har däremot gjort covers på Pink Floyds låtar. Veckans Caveri är Heidi Grandell-Sonck.
Fredag 25.7 kl. 13.03
Lyssna på tidigare program

 

Yle Arenan - Lyssna på radio

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Varför är vi finländare så dåliga på att hälsa? Du får också höra stämningarna från Nederländerna där landet sörjer offrena i den malaysiska flygkraschen, de flesta holländska medborgare. Dessutom diskuterar vi skivaffärernas roll i dag och hur det är att jobba som sjökapten.

Hallongrottan med Catariina Salo

Hallongrottan

Ellen Strömberg och Lisen Sundqvist från Jakobstad är två av de drivande motorerna bakom Jeppis Pride. Jag har träffat dem för att prata om varför de gör det här trots så mycket motstånd från allmänheten.

Radar

Är socker ett gift vi borde undvika helt och hållet eller är det okej i lagom mängd? Forskaren Robert Lustig vid University of California i San Francisco anser att socker är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig.

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Mycket alger i de sydvästra havsområdena

Omfattande blomningar av blågrönalger har observerats i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och norra delen av Östersjöns huvudbassäng. Vi har besökt Utö utanför Pargas där det finns ytterst rikligt med alger just nu - se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Färja i skärgården.

Sämre arbetsförhållanden för skärgårdsanställda

Den familjära stämningen i skärgården bidrar till att sådant som arbetskontrakt lätt glöms bort eller anses oviktigt. - Jag frågade efter kontraktet många gånger och de sade att det är på gång, men det blev aldrig av, berättar Philip som sommarjobbade som båtförare.

Publicerad . Uppdaterad .
Bergöfärjans fergfäste i Malax

Jakt kan förbjudas på nya naturskyddsområden 13

Under de närmaste åren ska staten freda ny mark i den österbottniska skärgården. Det kan bli förbjudet att jaga och på vissa håll även att fiska. Enligt tidigare beslut skulle man få jaga på en stor del av områdena.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur & nöjesnyheter

"Harry har en hel del Henri i sig"

"Scenen där huvudpersonen kallas in till chefen och får veta att det inte längre finns jobb för honom skrev jag för två år sedan. Senare blev sagan verklighet när Finska notisbyrån hade samarbetsförhandlingar." Så berättar Henri Forss om en av de inledande händelserna i sin nya bok "Cannabis, baby!".

Publicerad .
Böcker.

Cannabis, baby!

Rykten om en mystisk nyskriven bok med titeln Cannabis, baby! har florerat på sociala medier och via djungeltrumman den senaste veckan, och Kulturtimmen nosade upp författaren, Henri Forss, vid ett Pop-Up-bokstånd i centrala Helsingfors.

Publicerad .
Elin Willows.

Elin Willows: Hoppfullt utan stereotyper1

Alla barn ska få känna igen sig i barnböcker, och inte behöva känna sig annorlunda för det. Det svenska barnboksförlaget Olika ger ut inkluderande böcker. Elin Willows läser några av förlagets senaste böcker och funderar på normkritik.

Publicerad .

Ur arkiven

Tove Jansson läser ur Sommarboken

"Det var en tidig mycket varm morgon i juli...". Tove Jansson läser ur Sommarboken om Sophias sommar med sin gamla farmor.

Publicerad .
Fötter med lackade naglar i vatten

Nu är det ljuvlig sommar

Här plockar Arkivet fram somriga klipp av olika slag. Låt minnena om sommarens nöjen, grönskande trädgårdar och fräsch sommarmat inspirera din dag.

Publicerad .
Redaktör Ida Fellman

Se på Arkivet i sängen eller på stranden!3

Nu fungerar Arkivet och Elävä arkisto mobilt. I de flesta nya telefoner och pekplattor kan du kan lyssna på radioprogram och se på videon. Dessutom kan man inbädda program i bloggar och annat.

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Mikael Backman
  Publicerad . Uppdaterad

  On the road again1

  Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

 • anna-maria helsing
  Publicerad . Uppdaterad

  Anna-Maria Helsing: Jeppis Pride handlar om allas lika rättigheter!17

  För ett knappt år sedan, när man just hade börjat planera Jeppis Pride som går av stapeln i slutet av den här veckan, förundrade sig Anna-Maria Helsing över kommentarer som ”De ska inte komma hit till Jakobstad med sin parad” -Ursäkta nu, vilka ”de” är det man avser? För vi finns ju redan här!

 • Mia Hafrén är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Mmm som i musik, mamma och Mamma Mia

  I mitten av januari när skådespelaren och sångaren Mia Hafrén åt frukost på ett hotell i norra Tyskland ringde telefonen. -När jag såg vem som ringde, gick min puls upp till 200. Om telefonsamtalet kom med ett Ja skulle jag verkligen få nånting att fundera på.

 • Johan Lönnberg i Yle Västnylands studio.
  Publicerad . Uppdaterad

  Västnyländsk dialekt: Sloiro och sluberjox5

  Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp i programmet Dialekter å tåkådä i Yle Västnyland.

 • Fumiko Fujita.
  Publicerad . Uppdaterad

  Att grilla – en japansk lyx2

  Fumiko Fujita från Japan tycker att de japanska somrarna är för fuktiga och varma. Hon gillar den finländska sommarens torrhet, men tycker att solen är lite för stark här ibland.

 • fred wilén & helena palmén
  Publicerad . Uppdaterad

  Östnyländsk dialektskola med "nå" och "nu"1

  - Du pratar helt för snabbt och du måste sätta in "nå" och "nu", säger läraren Helena Palmén till eleven Freddi Wilén. Yle Östnyland har dialektskola för alla som vill lära sig östnyländska.

 • Mathias Rosenlund
  Publicerad . Uppdaterad

  "Jag vanskötte mina barn"

  - Jag kände mig otillräcklig, jag räckte inte till för mitt arbete. Jag gick runt på det dagis jag jobbade och kände dag för dag hur jag hade mindre ork och tålamod med de barn jag hade hand om. Mathias Rosenlund är författare och bjuder i sitt sommarprat på en stark berättelse om sorg, ilska och depression. Depressionen som fick honom själv att kollapsa.

 • Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz
  Publicerad . Uppdaterad

  Årets sångare hade underkänt i sång

  Olle Jönsson från dansbandet Lasse Stefanz fick en Guldklave i kategorin Årets sångare i Malung. Han är förstås glad över utnämningen, också om Lasse Stefanz håvat in ett otal Guldklavar under årens lopp. Till saken hör att Olle hade underkänt i sång i skolan, men det säger väl mer om skolan än om Olle med den mörka basrösten.

 • Peter Joutsi på stranden
  Publicerad .

  Min musik: Peter bjuder på en 11 rätters musikmåltid

  Det blir musik från olika genrer, från nio olika länder och med lyrik och musik från sent 1800-tal fram till idag. Det är bara att sätta sig till bords och njuta av det som bjuds.

 • Anne Bjaerre, nominerad i lyssnarnas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Hon kallar sig Fru Skilsmässa

  Anne Bjaerre har av lyssnarna blivit vald till Vegas sommarpratare 2014. Då hennes ex-man för snar två år sedan skrev boken om sin resa, från ett marginaliserat liv som kriminell till ett liv som framgångsrik kirurg, visste hon inom sig att hon någon dag ville berätta sin version av historien.

 • Kalvar på Gårdskulla i Sjundeå
  Publicerad . Uppdaterad

  Dagens mattips: Pulled beef à la Mats Sabel

  Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står pulled beef på högrev på menyn.

 • Bandet Vintage Puppys
  Publicerad . Uppdaterad

  "Allt skit ut bara"

  För en del är musiken nödvändig för att man ska orka leva. Om det handlar veckans kortdokumentär "Året då skivan Noir kom till" av Heidi Grandell-Sonck.

 • Filmregissör Ulrika Bengts i bild
  Publicerad . Uppdaterad

  Åttiotalet gjorde mänska av mig4

  - Jag är ett barn av det tjugonde seklet. Inte för att jag själv hade något att säga till om men om, men om man nu promt skulle födas till den här världen, anser jag nog att det var ett av de bättre alternativen att dimpa ner i en liten österbottnisk by vintern 1962 inleder, filmregissör Ulrika Bengts sitt sommarprat i Radio Vega.

 • Wille Wilenius är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Willes hjärta klappar för finlandssvenska artister

  - Allt skulle ha gått så bra här i livet, men så en vacker dag fick jag en stroke, en propp i hjärnan. Jag blev förlamad och jag var riktigt, riktigt sjuk. Nuförtiden är jag återställd och njuter av en andra start, som man brukar säga. Vegas sommarpratare, Wille Wilenius är företagare inom kommunikation. Han berättar om sin kärlek till det finlandssvenska artisteriet och Radio Vega som var hans sällskap i sjukhussängen då han varken kunde tala eller röra sig.

 • Mari Koli är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad .

  Hur kuttrade min svenska mormor med helfinska morfar?2

  Tvåspråkighet och språklig identitet är vad förlagschef Mari Koli funderar på i sitt sommarprat. Med avstamp i sina morföräldrars harmoniska äktenskap spinner hon vidare till dagens språkdebatt. Mari berättar också när hon som femåring hittade sin pappa död efter ett självmord.