16-åring toppar Vegatoppen 1

Det blev en total överraskning på Vegatoppen den här veckan. Ingrid Holm från Kimitoön som har gjort skivdebut med en egen låt gick rakt upp på en första plats. Hjälp har hon haft av producenten Hannu Korkeamäki som jobbat med många stora finländska artister och mest känd blev han som domare i Idols.

Publicerad .
President Urho Kekkonen håller nyårstal den 1.1.1958

Blir vi finlandiserade ... igen?8

Känner ni fläktarna från det förgångna? Eller handlar allt "bara" om att trygga vårt energibehov? Vad tycker du?

Publicerad .

Kommande program i Radio Vega

kjell ekholm, benny törnroos och en gitarr

Covers på Paul McCartneys låtar

Sir Paul torde vara den mest covererade artisten/låtskrivaren. Yesterday har i flera omgångar nämnts som låten med de flesta versionerna. Men, den är inte den enda. Paul har många örhängen som Kjell Caveri Ekholm har letat fram. I`m a roadraunner och Wuthering heights finns också med på spellistan.
Fredag 19.9 kl. 18.03

Vad ska vi lära oss i skolan?

Läraren Maarit Korhonen anser att skolan undervisar på samma sätt som för hundra år sedan trots att samhället har förändrats radikalt. Professor Esko Valtaoja anser att det största problemet är att finländska skolelever är olyckliga. Familjeliv diskuterar framtidens skola med Anders Wikström, rektor för två vandaskolor.
Lördag 20.9 kl. 9.03
Lyssna på tidigare program

Jukka Isojoki och Hanna Norrena

Lördax

handlar om kärlek och kändisskap, berömmelse, sång och konstnärliga uppoffringar. Vi träffar Mona Damén, en till synes helt vanlig Ekenäskvinna som i höst söker kärleken på TV i Sveriges Bonde söker fru. Dessutom talar vi musikaler och drömmar med norska superstjärnan Erik-André Hvidsten.
Lördag 20.9 kl. 10.03

Maria Forslund

Maria Forslund samtalar om livet

Maria är trettiofyra år gammal, trebarnsmor och fysioterapeut med egen firma. Redan som som ung var hon väldigt prestationsinriktad. Maria gick i väggen när hon ännu inte hade fyllt trettio, men under sjukskrivningstiden kom hon till insikt om att man faktiskt inte alltid behvöer vara duktig på allt.
Lördag 20.9 kl. 20.03

 

Yle Arenan - Lyssna på radio

Lyssna på våra poddar

Svenskfinland

Andelsbankerna i Östnyland slås ihop

Östnylands andelsbank och Porvoon osuuspankki blir en enda bank i juli 2015. Den nuvarande personalen får behålla sina arbetsplatser.

Publicerad . Uppdaterad .
Fackförbundet JHL:s logo.

JHL tvingas böta för strejkhot

JHL:s hot om strejk i Helsingfors nästa vecka får tummen ner av arbetsdomstolen. Dessutom kräver Kommunarbetsgivarna att JHL blåser av strejken.

Publicerad . Uppdaterad .
Emil Nygård med mynten han hittat

ÅA-student hittade silvermynt från vikingatiden: "Känns fantastiskt" 1

Ett fynd med mynt från vikingatiden har hittats nära Aura å i gränstrakterna mellan Åbo och S:t Karins. Emil Nygård heter mannen som hittade mynten. "Det var ganska fantastiskt" säger ÅA-geologistudenten om den värdefulla upptäckten.

Publicerad . Uppdaterad .
Pargas centrum

”Alla vinner på att satsa lokalt” 9

Små lokala företag har svårt att mäta sig i konkurrensen när Pargas stad upphandlar. Enligt företagarna skulle staden ha mycket att vinna på att satsa lokalt.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur & nöjesnyheter

Kärlek & Anarki: Mat och mode

Äntligen! Äntligen en underhållande dokumentär om mode även för den som inte automatiskt faller i extas inför hoptråcklade tylldrömmar. Och äntligen en rolig film om mat även för den som är utled på visuella matorgier.

Publicerad .
Niklas Engdahl, Erik Ehn, Anders Berg, Återträffen

Kärlek & Anarki: Svenska pärlor

Det svenska utbudet på årets K & A-festival är både fränt och fräscht. Uppfriskande är t ex tre filmer av kvinnliga regissörer som inte skyggar för det obekväma. Håll alltså utkik efter "Hotell", "Ömheten" och "Återträffen".

Publicerad .

Ur arkiven

Tove Jansson läser ur Pappan och Havet

"En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig." När Pappan och havet kom ut 1965 undrade många om muminböckerna nu blivit vuxenböcker. Tove Jansson påpekar att man inte skall skilja åt fullvuxenböcker och barnböcker. Lyssna på hela Pappan och havet!

Svampar med Viking Nyström

Följ med Viking Nyström ut i skogen. Här berättar han om svampar. Han visar och ritar för att åskådliggöra dem. Ur Arkivet.

Publicerad .
Redaktör Ida Fellman

Se på Arkivet i sängen eller på stranden!3

Nu fungerar Arkivet och Elävä arkisto mobilt. I de flesta nya telefoner och pekplattor kan du kan lyssna på radioprogram och se på videon. Dessutom kan man inbädda program i bloggar och annat.

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Publicerad .

  Första norrmännen i topp på Danslistan

  Norska dansbandet Ole Ivars firar 50 år i år och är historiens första norrmän som toppar Danslistan. De nordiska banden får sällan ens en plats på listan. Duetten med Kikki Danielsson, Jag trodde änglarna fanns, valdes till en av bandets bästa ballader och kom med på vårens jubileumsalbum. Och nu är de här!

 • President Urho Kekkonen håller nyårstal den 1.1.1958
  Publicerad . Uppdaterad

  Blir vi finlandiserade ... igen?8

  Känner ni fläktarna från det förgångna? Eller handlar allt "bara" om att trygga vårt energibehov? Vad tycker du?

 • benita zweygberg wirgart på väg till vallokal i solna i sverige
  Publicerad . Uppdaterad

  Svensk välfärdskapitalism

  När Benita Zweygberg Wirgart gick till vallokalen i Solna senaste vecka var en av frågorna som ställdes: är välfärden till salu? Välfärden i Sverige är förvisso ännu offentligt finansierad, men privata aktörer blir allt vanligare. Och det flesta av dem drivs i vinstsyfte. Ladda ner Radar som podd!

 • Ingrid Holm 16 år Kimitoön
  Publicerad . Uppdaterad

  16-åring toppar Vegatoppen1

  Det blev en total överraskning på Vegatoppen den här veckan. Ingrid Holm från Kimitoön som har gjort skivdebut med en egen låt gick rakt upp på en första plats. Hjälp har hon haft av producenten Hannu Korkeamäki som jobbat med många stora finländska artister och mest känd blev han som domare i Idols.

 • Publikhav under Lily Allens spelning på Ruisrock.
  Publicerad . Uppdaterad

  Musikredaktionen räddar din helg

  Svenska Yles musikredaktion ger tips på veckoslutets konserter och musikaliska evenemang.

 • Maria Forslund
  Publicerad . Uppdaterad

  Duktig flicka brände ut sig1

  Maria Forslund i Nykarleby är trettiofyra år gammal, trebarnsmor och fysioterapeut med egen firma. Redan som som ung var hon väldigt prestationsinriktad, och hon ställde höga krav på sig själv i skolan. Så fortsatte det under studietiden i Sverige, och när hon väl kom ut i arbetslivet var hon helt utmattad. Maria gick i väggen när hon ännu inte hade fyllt trettio, men under sjukskrivningstiden kom hon till insikt om att man faktiskt inte alltid behöver vara duktig på allt.

 • Kvinna sitter på parkbänk och tittar ut över havet
  Publicerad . Uppdaterad

  Mera känslor åt folket?

  Vi vill gärna se oss själva som förnuftstyrda varelser som gör rationella beslut, men ändå är känslorna ständigt närvarande i allt vi gör.

 • Grannakuten
  Publicerad . Uppdaterad

  Massor av katter förstör livet för grannskapet

  Fråga: Grannens 15 utekatter utför sina behov i blombänkarna så att vi inte kan vädra på grund av den fruktansvärda stanken. Och vi bor mitt i stan. Samma sak gäller för trädgårdslandet bland mogna jordgubbar och andra nyttoväxter, så att man tappar aptiten. Och håller man upp dörren eller fönster så kommer de intassande i huset.

 • Dukat för kräftskiva.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kräftskiva i Experttimmen

  Helan gååååår i Experttimmen på torsdag (18.09) när antikexpert Bernt Morelius berättar om olika kräftskivetillbehör. Programledaren Tiina Grönroos går på utställning där nutidskonstnärer presenterar sin syn på kräftskivor.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Kognitiv beteendeterapi hjälper sexualbrottslingar

  STOP är ett av programmen som används inom den finländska fångvården i rehabiliteringen av sexualbrottslingar. Det baserar sig på kognitiv beteende terapi och innebär att fångarna får samtalsterapi i grupp. När de märker att de inte är ensamma om sina problem löses många knutar och det blir lättare för dem att öppna sig och tala ut.

 • Konstnärerna Catharina Kajander, Christine Candolin och Solveig Lehtonen medverkar på utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.
  Publicerad . Uppdaterad

  Psyke, isolering och utanförskap på Tikanojas konsthem

  Sjukhusön Själö, 30 km söder om Åbo, har i flera år inspirerat konstnärsgruppen Sjählö9. Just nu kan man se deras verk i utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Intensiv och intim musikal

  Hon står där helt förkrossad, han minns deras första möte. Så här ser upptakten ut till Åbo Svenska Teaters nya musikal The Last 5 Years.

 • kvinna spelar piano
  Publicerad . Uppdaterad

  Min musik: Evergreens för hela slanten2

  Jakobstadsbon Kerstin Kassab har valt musiken den här veckan. Det blir evergreens från början till slut så det är bara att luta sig bakåt i fåtöljen och njuta.

 • Hilkka Olkinuora
  Publicerad . Uppdaterad

  Nu går skam på torra land

  Känslan av skam har varit olika stark under tidens gång. Och det finns de som menar att vi idag igen lever i en tid präglad av skam, att vi idag lever i ett skamsamhälle.

 • Gamla föremål i bl.a. koppar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sommarens bästa loppisfynd

  Sommartid är också loppistid. Har du fyndat i sommar?