Skeptikern och magikern James Randi

En hederlig lögnare 13

Världens kändaste skeptiker och trollkarl besökte H:fors.

Det är helt okej att ljuga för publiken, säger James Randi, åttiosex år, och ler illmarigt. Så länge publiken är medveten om det. Men vill du ha en miljon dollar av Randi så får du nog bevisa helt på riktigt att du har övernaturliga förmågor.

Publicerad . Uppdaterad .
Jocke Berg

Lisa Nilsson, Jocke Berg och Madonna nya på Radio Vegas spellista

Veckans nya låtar på Radio Vega.

Här presenterar Radio Vega litet närmare de nya låtar som kanalen nu börjar spela. Denna vecka blir det musik med Lisa Nilsson & Joakim Berg, Madonna, Jess Glynne och Kim Kronman.

Publicerad . Uppdaterad .
Improvisationsföreningen Intopiukeet

"Av med skjortan!"

Teatertävling där det är publiken som styr.

En vänskaplig tävling i teater. Så kunde man till exempel definiera improvisationstävlingen ”Improskaba” som gick av stapel i Vasa under studentteaterfestivalen förra helgen.

Publicerad . Uppdaterad .

Filmmagasinet

Stark story bakom Tsamo 1

Finlandssvensken som köpte en indian.

Året är 1861. Platsen Alaska. Startskottet: en handelstransaktion. För några rubel köper den finlandssvenske ingenjören Simon ett barn. Det är oklart om Tsamo är indian eller inuit, men det spelar ingen roll. För nu skall hon bli finländare. På svenska.

Publicerad .
Henkesi edestä, Laura Birn, Eero Aho

Henkesi edestä - hur långt skulle du gå?

Förmår förmildrande omständigheter mildra skammen?

Petri Kotwicas nya film ställer publiken inför ett intrikat upplägg. Ett brott begås oavsiktligt. En person är skyldig till det som sker, en annan till att det skedda förtigs. Frågan är om alla är offer?

Publicerad .
Divergent 2 - Insurgent, The Divergent Series, Theo James, Shailene Woodley

Divergent 2 - våldsam dröm om fred

Hård kamp i skuggan av hungerspelen.

De kunde vara systrar - Hungerspelens Katniss och Divergent-seriens Tris. Två hjältinnor som i en dystopisk framtidvision kämpar för det goda. Med hårda tag. Och bägge håller publiken i ett fast grepp - turvis.

Publicerad .

Bråkar ni om städning? 24

Städning leder till mycket konflikter - hur är det hos er?

Hur ser det ut hemma hos er? Deltar alla i städningen?

Publicerad . Uppdaterad .

Vill du bli en av Vegas sommarpratare? 1

Anmäl dig genom att spela in din prata på tel 09-1480 3789

Är du en bra berättare? Sitter du och ruvar på en god historia, någonting spännande, roligt eller otroligt?

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur

Bergholm läser Arendt

Filosofi mot förtryck och förintelse

Filosofi om på vilket sätt vi är ansvariga för världen.

Under 1940-talet formulerade filosofen Hannah Arendt tankar som kom att prägla hennes författarskap. Flyktingskap, förintelse och människans ansvar för vår gemensamma värld är viktiga klossar i hennes filosofiska bygge.

Publicerad .
Pärmbilden till Vi från Jedwabne av Anna Bikont.

Pogromer i polska Jedwabne

Anna Bikont skriver om judepogromerna i Jedwabne.

Vad hände i den lilla polska byn Jedwabne den 10 juli 1941 när byns judiska befolkning brändes levande inne i en lada? I reportageboken "Vi från Jedwabne" skriver Anna Bikont om vad som egentligen hände i Jedwabne och varför.

Publicerad . Uppdaterad .
Teater Galeasens uppsättning av Vår klass

”Vår klass” om judepogromer

Teater Galeasen besöker Finland med pjäsen "Vår klass".

I april gör Teater Galeasen en turné runtom i Finland inom ramen för Riksteatern med föreställningen ”Vår klass” – en pjäs av den polska författaren Tadeusz Słobodzianek där han skildrar de tilltagande spänningarna mellan den judiska och den polska befolkningen i ett litet samhälle.

Publicerad . Uppdaterad .
Foto från Fosterlandet.

Längtan till landet som icke är

Krigsbarnsdramat Fosterlandet visas nu i Helsingfors.

En femtedel av de finländska barn som sändes till Sverige under krigsåren återvände aldrig. Vad innebar det för dem, deras föräldrar, deras egna barn? Efter urpremiären i Göteborg har Lucas Svenssons familjekrönika Fosterlandet nu nått Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

Vegasporten

Tredje finalakten i Vegasporten

Hockeyfinaler och damfotboll dominerar agendan i

Kärpät och Tappara drabbar samman i den tredje ligafinalen i ishockey på lördag och matchen är naturligt huvudnummer i Vegasporten på lördag.

Publicerad . Uppdaterad .

Musikprogram

Dansbandet Contrazt, Gro Anita Johansen, Leif Dybedahl

Contrazt genom alla dessa år

Norska Contrazt har ännu inte fått in en fullträff

Norska dansbandet Contrazt har gjort fem korta visiter på Vegas Danslista, men aldrig lyckats ta en plats bland de 10 bästa. Bandet har testats med egna låtar, men också med en cover på Hasse Anderssons vackra låt Det handlar om att leva (Det hainnle om å leve) samt med Lasse Stefanz hiten Nere på söder. Nu är det kanske sjätte gången gillt.

Publicerad .
Black Francis i Pixies

Pixies – grungens gudfäder

Kurt Cobain ville spela i ett Pixies-coverband.

Pixies blandade noise-pop och surf rock med snygga melodier på ett sätt som ingen annan före dem. Men de splittrades innan de hann bli riktigt stora. När Pixies gjorde comeback hyllades de som rockens frälsare.

Publicerad . Uppdaterad .
Thomas di leva

Han har rest i en ufo

Di Leva rör alltid om i kastrullen.

Ingen av utmanarna lyckades övertyga publiken och komma in på Vegatoppen den här veckan. I täten ligger fortfarande Jannike men Måns Zelmerlöw knappar in på försprånget hela tiden ju närmare som ESC kommer.

Publicerad . Uppdaterad .
Porträtt av Nasiba Abdullajeva

En tjej från Samarkand

När hörde du senast musik från Uzbekistan?

Musik från Uzbekistan är inte vardagsmat för oss här i Norden. Uzbekiska artister blir sällan kända utanför landets gränser. Ett sällsynt undantag är Nasiba Abdullajeva, som nyligen har gett ut sin andra internationella skiva.

Publicerad . Uppdaterad .

Samhälle

Se till mig som liten är 13

Är den här nya partnern bra för mina barn?

Plötsligt ska det ätas glass med nån fnittrig tant eller så ligger det något främmande i soffan när man kommer dragande med sitt täcke för lite lördagsmorgon-tv. Ingendera skulle ha vunnit uttagningen till "ny resursvuxen" om man själv skulle ha suttit i juryn, skriver Maria Sundblom Lindberg om barnens perspektiv när mamma eller pappa hittar en ny partner.

Publicerad .
Terry Grahn

Terry Grahn är inte "bara en mamma"

Terry Grahn är expert på alternativ kommunikation

Terry Grahn i Grankulla är sjukskötare, beteendevetare, MBA och managementkonsult. Hon är också mamma till ett icke-talande specialbarn, och de senaste 10 åren har hon kommit att ägna sig allt mer åt specialpedagogik och alternativ kommunikation.

Publicerad .
Bollfångarrobot, Lunds universitet.

Riktigt smart AI låter vänta på sig

Artificiell intelligens? Inte ännu, men vi jobbar på det.

Det har nu gått 65 år sedan Isaac Asimov skrev sin science fiction-klassiker "Jag, robot". Förväntningarna på artificiell intelligens har länge varit skyhöga, men ännu väntar vi på det stora genombrottet när det gäller intelligenta maskiner.

Publicerad .

Aktuella program i Radio Vega

vitsippa i solsken

Andligt och fysiskt fokus

I Pia med flera möts författaren Kjell Lindblad, bildkonstnären Malin Ahlsved och yogainstruktören Alexander Lemberg. Tillsammans med programledaren Monica Slotte att diskuterar de hur ett andligt och ett fysiskt fokus samverkar i livet och vardagen.
Söndag 19.4 kl. 10.03

Publicerad . Uppdaterad .
waterloo

Dokumenterat: Waterloo och Napoleons eftermäle

I Storbritannien och Belgien organiseras det många utställningar i samband med 200-årsminnet av slaget vid Waterloo. Albert Ehrnrooth berättar med hjälp av experter om slaget. Hur ser fransmän, holländare och britter idag på Napoleons eftermäle?
Söndag 19.4 kl. 9.03

Publicerad . Uppdaterad .
Claes Andersson och Annika Cleo i Ljuvligt & Gruvligt 2015

Vega visor välkomnar våren

Våren välkomnas med sånger av Tom Gardberg, Teddy Granroth, Tidens brus, Pär Sörman och Susanne Alfvengren. Det blir också skivnyheter med flera finlandssvenska artister såsom Annika Cleo och Claes Andersson, Leo Holmgren samt David Strömbäck.
Söndag 19.4 kl. 8.05

Publicerad . Uppdaterad .
Dan Idman

Mellanakt men ingen ridå för Dan

I över trettio år har skådespelare Dan Idman spelat teater. I år fyller han 50 och firar med att vara ledig hela sommaren. Nu ska han simma med barnen och gå på teater när han själv vill. Redaktör: Tiina Grönroos.
Lördag 18.4 kl. 20.03

Publicerad . Uppdaterad .

Kors & ters

Kors & ters

Radio Vegas populärkulturkorsord är här! Varje vecka kan du lyssna på Kors & ters och samtidigt lösa ett nytt korsord. Mest handlar det om musik, men också film och annat. Denna version är en testversion som du gärna får använda och ge respons på.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

En hög med disk på diskbordet.

Vardag i Västnyland väntar de flesta kandidaterna på måndag

Maarit och Thomas siktar på återval. Hur går det för Joona?

I Västnyland är sannolikheten stor att Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Thomas Blomqvist (SFP) fortsätter i riksdagen. Frågan är om Joona Räsänen (SDP) ärver Matti Saarinens plats.

Publicerad .
Maria Ahonen

Vilket parti har den roligaste valvakan? 1

Vem festar mest på söndag kväll.

Centern ordnar valvaka på sitt kontor, Samlingspartiet går på flådig nattklubb och SFP samlas i en irländsk pub. Grafikern Maria Ahonen analyserar partiernas valvakor.

Publicerad .
Emma Gustafsson, Alexander Granvik, Karoliina Forsén, Filip Vikström, Maria Miia Lahtela, Rachele Greco

Slutsålt till Natten är ännu ung

Alla biljetter har gått åt till musikalen.

Om en vecka spelas musikalen Natten är ännu ung för sista gången och biljetterna är slutsålda. - Musikalen är ett mycket värdigt firande av Musikinstitutets 40-års jubileum, säger Sören Lillkung som själv medverkar. Och även författaren Lars Sund är nöjd. - De har verkligen lyckats fånga känslan i min roman, säger Sund.

Publicerad . Uppdaterad .
Västerby skola i Ekenäs.

17 punkter ska rädda Raseborgs ekonomi 10

Under tre år ska staden Raseborg spara närmare 12 miljoner.

Under åren 2016 till 2018 ska staden Raseborg spara sammanlagt 11,7 miljoner euro. Det ska göras genom 17 olika åtgärder och bland annat skolstängningar är igen aktuella.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Aktuellt 17: Slutspurt för valkampanjen

Sannfinländarna och SFP var ute på fältet i Östnyland. En regionrunda från Österbotten till Östnyland bjuder på sista minuten tippningar om kandidaterna. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv: Städning - är det värt grälet?

Den vanligaste orsaken till gräl i hemmen är städning och hushållssysslor. Vi trivs i städade hem, men att få alla i familjen med och hjälpa innebär ofta bråk och tjat - är det värt det då? Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Riksdagsvalet 1983

1983 får valet en standargäst – datorn!

Riksdagsvalet 1983 introducerar ett nytt inslag: datorerna. Ulla Eloranta, som "kommenderar" maskinerna, är sändningens viktigaste person. Mot slutet av sändningen kraschar datorerna och svartvita reservdatorer får köra in slutresultaten.

Publicerad .

Pål Pressli i riksdagen

Pål Pressli undersöker makten och politiken.

Pål Pressli sitter i lugn och ro och tränar finska när två terrorister attackerar honom i tron att han är finansminister Kalevi Sorsa. När Pål Pressli fått iväg terroristerna beger han sig till riksdagen för att ta reda på vad man gör där.

Publicerad .

Riksdagsvalet 1975

Valdebatt om pensioner, mammalön och socialpolitik.

Riksdagsvalet hölls något i förtid, hösten 1975. I valdebatten inför valet diskuteras bl.a. pensioner, mammalön och socialpolitik. I själva valet bibehöll de borgerliga en knapp majoritet.

Publicerad .

Yle Arenan - Lyssna på radio

Nyligen publicerat

 • Bergholm läser Arendt
  Publicerad .

  Filosofi mot förtryck och förintelse

  Under 1940-talet formulerade filosofen Hannah Arendt tankar som kom att prägla hennes författarskap. Flyktingskap, förintelse och människans ansvar för vår gemensamma värld är viktiga klossar i hennes filosofiska bygge.

 • Dansbandet Contrazt, Gro Anita Johansen, Leif Dybedahl
  Publicerad . Uppdaterad

  Contrazt genom alla dessa år

  Norska dansbandet Contrazt har gjort fem korta visiter på Vegas Danslista, men aldrig lyckats ta en plats bland de 10 bästa. Bandet har testats med egna låtar, men också med en cover på Hasse Anderssons vackra låt Det handlar om att leva (Det hainnle om å leve) samt med Lasse Stefanz hiten Nere på söder. Nu är det kanske sjätte gången gillt.

 • Väljarstödet för partierna april 2015.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ser vi SFP i regeringen?8

  SFP sneglar som vanligt på regeringsstolarna. Men valet ser på många sätt ut att bli en thriller. Centern torde bli störst, men kampen för att bli näst störst är stenhård.

 • Pärmbilden till Vi från Jedwabne av Anna Bikont.
  Publicerad . Uppdaterad

  Pogromer i polska Jedwabne

  Vad hände i den lilla polska byn Jedwabne den 10 juli 1941 när byns judiska befolkning brändes levande inne i en lada? I reportageboken "Vi från Jedwabne" skriver Anna Bikont om vad som egentligen hände i Jedwabne och varför.

 • Tioåriga Tsamo anländer från Alaska till Finland 1861. Albina Tologonova spelar huvudrollen som Tsamo.
  Publicerad . Uppdaterad

  Stark story bakom Tsamo1

  Året är 1861. Platsen Alaska. Startskottet: en handelstransaktion. För några rubel köper den finlandssvenske ingenjören Simon ett barn. Det är oklart om Tsamo är indian eller inuit, men det spelar ingen roll. För nu skall hon bli finländare. På svenska.

 • Thomas di leva
  Publicerad . Uppdaterad

  Han har rest i en ufo

  Ingen av utmanarna lyckades övertyga publiken och komma in på Vegatoppen den här veckan. I täten ligger fortfarande Jannike men Måns Zelmerlöw knappar in på försprånget hela tiden ju närmare som ESC kommer.

 • Jocke Berg
  Publicerad . Uppdaterad

  Lisa Nilsson, Jocke Berg och Madonna nya på Radio Vegas spellista

  Här presenterar Radio Vega litet närmare de nya låtar som kanalen nu börjar spela. Denna vecka blir det musik med Lisa Nilsson & Joakim Berg, Madonna, Jess Glynne och Kim Kronman.

 • Så nära men inte riktigt ännu. Pelle Heikkilä några tiotal meter från den legendariska röda mattan.
  Publicerad . Uppdaterad

  Cannes nästa för Pelle Heikkilä och Kajsa Ek

  Världens största filmfestival i franska Cannes har offentliggjort delar av årets program, och redan nu kan två finlandssvenska skådespelare boka biljett till medelhavskusten

 • Dan Idman ser fram emot en ledig sommar. Den första på drygt 30 år
  Publicerad . Uppdaterad

  Mellanakt men ingen ridå för teaterns allt i allo

  I över trettio år har skådespelare Dan Idman spelat teater. I år fyller han 50 och firar med att vara ledig hela sommaren.

 • Skeptikern och magikern James Randi
  Publicerad . Uppdaterad

  En hederlig lögnare13

  Det är helt okej att ljuga för publiken, säger James Randi, åttiosex år, och ler illmarigt. Så länge publiken är medveten om det. Men vill du ha en miljon dollar av Randi så får du nog bevisa helt på riktigt att du har övernaturliga förmågor.

 • Valaffischer i Åbo inför riksdagsvalet 2015
  Publicerad . Uppdaterad

  Svalt intresse för kulturpolitik i årets riksdagsval

  Bara ett av de största partierna har tagit upp kulturen i sitt valprogram och väldigt få personer har läst våra artiklar om partiernas kulturpolitik. Intresserar kulturen politiken eller medborgarna?

 • Black Francis i Pixies
  Publicerad . Uppdaterad

  Pixies – grungens gudfäder

  Pixies blandade noise-pop och surf rock med snygga melodier på ett sätt som ingen annan före dem. Men de splittrades innan de hann bli riktigt stora. När Pixies gjorde comeback hyllades de som rockens frälsare.

 • Arkitektkontoret Snøhetta i centrala Oslo
  Publicerad . Uppdaterad

  Här ritas framtidens hus!

  Det världsberömda arkitektkontoret Snøhetta är mest känt för Operahuset i Oslo. Med en enkel lösning blev byggnaden ett hus för alla. I ett gammalt hamnmagasin i centrala Oslo med skrikande måsar och spöfiskare precis utanför fönstren, ligger arkitektkontoret Snøhetta. Ungefär 200 personer samsas i den ljusa lokalen i ett enda golvplan.

 • Porträtt av Nasiba Abdullajeva
  Publicerad . Uppdaterad

  En tjej från Samarkand

  Musik från Uzbekistan är inte vardagsmat för oss här i Norden. Uzbekiska artister blir sällan kända utanför landets gränser. Ett sällsynt undantag är Nasiba Abdullajeva, som nyligen har gett ut sin andra internationella skiva.