• Rostade nötter med kakao.
    Rostade nötter med kakao Rostade nötter med kakao. Bild: YLE/Strömsö

    Rostade nötter med kakao

    Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio och hämtade med sig en hel meny med äppelglögg och plockmat till julbordet.
  • Pipsas äppelglögg
    Pipsas äppelglögg Pipsas äppelglögg Bild: YLE/Strömsö

    Äppelglögg

    Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio och hämtade med sig en hel meny med äppelglögg och plockmat till julbordet.
  • Pauls julbröd med aprikoser.
    Pauls julbröd med aprikoser Pauls julbröd med aprikoser. Bild: YLE/Strömsö

    Julbröd med aprikoser

    Ett underbart julbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på bottnen av ugnen då det skall gräddas. Servera med Pauls pressylta.
  • Pauls pressylta
    Pauls pressylta Pauls pressylta Bild: YLE/Strömsö

    Pressylta på grishuvud och lägg

    Ibland kan det vara skoj att hålla gamla mattraditioner vid liv. En sådan är pressyltan. Här tar man tillvara alla grisens delar och gör något gott av dem. Pressyltan serveras lämpligen med Pauls julbröd med aprikoser.
  • Pulled pork sandwich
    Pulled pork sandwich Pulled pork sandwich Bild: Yle/Anton Sucksdorff

    Pulled pork sandwich

    Världens godaste recept på pulled pork är en favorit som kan tillredas både i ugn och grill. Hemligheten med en god pulled pork är att bryna grisbogen rejält i ugnen på låg värme.
  • Pauls marmeladkulor med äppelsmak.
    Pauls marmeladkulor med äppelsmak Pauls marmeladkulor med äppelsmak. Bild: YLE/Strömsö

    Marmeladkulor med äppelsmak

    Marmeladgodis på julbordet är en självklarhet för många. Med äkta fruktsmak, helt utan färgämnen blir de här gyllene kulorna årets favoriter.
  • Örtmarinerad getost på fröknäckebröd
    Örtmarinerad getost på fröknäckebröd Örtmarinerad getost på fröknäckebröd Bild: YLE/Strömsö

    Marinerad getost

    Mousserande viner har ofta hög syra som ibland kan bedöva delar av smakupplevelsen. Om vi äter något syrligt till så neutraliseras syran och smakerna får större utrymme. Därför utgörs denna smakpartner en syrlig getost inlagd i örtolja med lime.
  • Marinerade oliver med citrus och ingefära
    Marinerade oliver med citrus och ingefära Marinerade oliver med citrus och ingefära Bild: YLE/Strömsö

    Marinerade oliver

    Sherry är en utmärkt följeslagare till skandinavisk mat där andra viner har svårt att passa in, som inlagd strömming, gravad och rökt fisk och sill. Här kombinerar vi sherry med marinerade oliver, en spansk klassiker.
  • Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost
    Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost Bild: YLE/Strömsö

    Rödlöksmarmelad

    En söt dryck får bättre smakbalans om smakpartnern är salt och söt. Sött och sött tar ut varandra och fräschören framträder. Vi kokar en söt rödlöksmarmelad med stjärnanis och glögg i för att få ytterligare ett smakmöte mellan dryck och mat. Läckert!
  • Ellen Svinhufvuds tårta
    Ellen Svinhufvuds tårta Ellen Svinhufvuds tårta Bild: Bild: Yle

    Ellen Svinhufvuds tårta

    Ett klassikt bakverk av landets första dam, Ellen Svinhufvud, som på 1930-talet gjorde sin egen variant av en sans rival-tårta och smaksatte smörkrämen med kaffe.
  • Plättar med apelsinlikör
    Plättar med apelsinlikör Plättar med apelsinlikör Bild: Jukka Koskinen

    Plättar i apelsinlikör

    Maggie Lindholm steker plättar som hon kryddar med apelsinlikör. En utmärkt efterrätt som bekräftas av ungerska Lili Zoe-Ermezei som gästar Mat och prat.
  • Maggies slaviska köttgryta
    Maggies slaviska köttgryta Maggies slaviska köttgryta Bild: Jukka Koskinen

    Slavisk köttgryta á la Maggie

    Maggie Lindholm tillreder en slavisk köttgryta med inspiration av ungerska Lili Zoe-Ermezei som gästar Mat och prat.
  • Cocktailpavlova med havtorn
    Cocktailpavlova med havtorn Cocktailpavlova med havtorn Bild: YLE/Strömsö

    Cocktailpavlova med havtornsfärskost och havtornssocker

    Louise Mérus gästade Efter nio och skapade en meny värd en självständighetsdag. I menun ingår denna pavlova med havtorn, men också en tarte tatin, rödbetstartar och en mörtmoussedipp.
  • Rödbetstartar i filodeg
    Rödbetstartar i filodeg Rödbetstartar i filodeg Bild: Yle/Parad Media

    Rödbetstartar

    Louise Mérus gästade Efter nio och skapade en meny värd en självständighetsdag. I menun ingår denna rödbetstartar, men också en pavlova med havtorn, mörtmoussedipp och en tarte tatin med jordärtskocka och getost.
  • Mörtmoussedipp
    Mörtmoussedipp Mörtmoussedipp Bild: Yle/Parad Media

    Mörtmoussedipp med rotsakschips

    Louise Mérus gästade Efter nio och skapade en meny värd en självständighetsdag. I menun ingår denna mörtmoussedipp, men också en pavlova med havtorn, rödbetstartar och en tarte tatin med jordärtskocka och getost.
  • Jordärtskocka tarte tatin med getost
    Tarte tatin med jordärtskocka och getost Jordärtskocka tarte tatin med getost Bild: Yle/Parad Media

    Jordärtskocka tarte tatin med getost

    Louise Mérus gästade Efter nio och skapade en meny värd en självständighetsdag. I menun ingår denna tarte tatin, men också en pavlova med havtorn, rödbetstartar och en mörtmoussedipp.
  • En portion Sillburk
    En portion sillburk En portion Sillburk Bild: YLE/Strömsö

    Sillburk

    Det här konceptet heter helt enkelt Sillburk. Gör färdiga sillportioner i en glasburk serveras envar vid bordet. Använda vilken av dina favoritsillar som helst som bas, men du kan också laga Pauls egen kryddsill efter receptet här.
  • Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap
    Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap Bild: Jukka Koskinen

    Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap

    Maggie Lindholm tar vara på överblivna plättar genom att fylla dem med en smet på mascarpone, pistagenötter och jordgubbar. Hela härligheten smaksätts med en libanesisk sirap, atter med smak av apelsinblomma.
  • Snigelpyttipanna á la Maggie
    Snigelpyttipanna á la Maggie Snigelpyttipanna á la Maggie Bild: Jukka Koskinen

    Maggies snigelpyttipanna

    Stekpannan går het när Maggie Lindholm skapar denna libanesiskt inspirerade rätt med skandinavisk förlaga, en pyttipanna med bl a potatis, rödbeta, halloumiost och sniglar.
  • Libanesiska köttbullar i tomatsås
    Libanesiska köttbullar i tomatsås Libanesiska köttbullar i tomatsås Bild: Jukka Koskinen

    Libanesiska köttbullar i tomatsås

    När Ahmed Hassan gästade Mat och prat lagades inte somalisk mat utan libanesisk. Maggie Lindholm ledde arbetet i köket som resulterade i libanesiska köttbullar med en smakrik tomatsås.
  • Martinas vitaminsmoothie
    Martinas vitaminsmoothie Martinas vitaminsmoothie Bild: Yle/Parad Media

    Martinas vitaminsmoothies

    Martina Aitolehti besöker Efter Nio och tillreder två varianter av smoothie som hjälper en att orka.
  • Två julkakor med fruktkompott
    Två julkakor med fruktkompott Två julkakor med fruktkompott Bild: YLE/Strömsö

    Julkaka på två sätt

    Julen är en tid då man kan få oväntat besök. Vad bjuder man på då ? Förslagsvis Pauls godaste julkaka. Här kommer den i två versioner, en söt och en salt men med samma fruktkompott som fyllning. Kakorna håller länge om man förvarar dem i kylen. Brietårtan i flera veckor.
  • Sturm und Drangs risotto
    Sturm und Drangs risotto Sturm und Drangs risotto Bild: Yle/Parad Media

    Sturm und Drangs risotto

    När André Linman och Jesper Welroos från Sturm und Drang gör mat med kärlek så är det här rätten som gäller! Här en krämig risotto med vitt vin, parmesan och basilika.
  • Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller
    Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller Bild: YLE/Strömsö

    Gädda med kantareller och västerbottensost

    Gädda är en elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. I t ex Frankrike och Tyskland anses gäddan vara en verklig gourmetfisk. Här kommer vår version på gourmetgädda. En kombination av fiskfilé med färsröra mellan som vi smaksätter med kantareller och smakrik ost.
  • Tiramisu med jordgubbar
    Tiramisu med jordgubbar Tiramisu med jordgubbar Bild: Jukka Koskinen

    Tiramisú estivo (med jordgubbar)

    Det finns knappast en italiensk efterrrätt som är så omtyckt världen över som tiramisu. I Mat och prat lagade Paola Fraboni en variant som varit populär i hemmet, med jordgubbar som dekoration.

Sidor