• Bönor i durkslag
    Bönor i durkslag Bild: Svenska Yle

    Torkade bönor

    Min dagmamma, mormor Asta, torkade bondbönor i kökssoffan på tidningar. Där låg de varmt, luftigt och dammfritt tills de var helt torra. Men det går också bra att torka dem på en bricka med en handduk eller i torkställningen.
  • Alexandra De Paoli skördar bönor.
    Öreexpert Alexandra De Paoli skördar bönor i trädgården på Strömsö. Alexandra De Paoli skördar bönor. Bild: Svenska Yle

    Mormor Astas bondbönsoppa

    Den här soppan är bland det godaste jag vet, kanske för att jag har starka barndomsminnen förknippade med den.
  • Grönkålssmoothie hälls upp i glas.
    Grönkålssmoothie hälls upp i glas. Bild: Svenska Yle

    Grön råsaft med grönkål

    Grön råsaft är lite hardcore – den ser inte så kul ut och många tycker att den smakar gräs. Men den är ack så nyttig.
  • ett glas smoothie och en luktärt
    ett glas smoothie och en luktärt Bild: Svenska Yle

    Grönkålssmoothie med nötsmör

    Den här smoothien har blivit en storfavorit hemma. Vi dricker den som mellanmål, före träningen, efter träningen och som matsäcksmat.
  • Blandade bönor i glasburk och mjölksyrade bönor i glasburkar.
    Blandade bönor i glasburk och mjölksyrade bönor i glasburkar. Bild: Svenska Yle

    Mjölksyrade vaxbönor och haricôts verts

  • zucchinipasta på tallrik
    zucchinipasta på tallrik Bild: Yle

    Zucchinitagliatelle med rostade pumpakärnor

    Zucchini passar väldigt bra som ersättning för pasta. En del äter den rå, men jag tycker att den blir godast om man fräser upp den snabbt i en stekpanna så att den fina nötsmaken kommer fram.
  • Inlagda gurkor i glasburkar
    Inlagda gurkor i glasburkar Bild: Yle/Monica Storm

    Inlagd gurka

  • Porterstek med gräddstekta rotfrukter
    Porterstek med gräddstekta rotfrukter Porterstek med gräddstekta rotfrukter Bild: YLE/Strömsö

    Porterstek med gräddstekta rotfrukter och persilja

    Söndagsstek. Det finns något vilsamt över hela det ordet. Lite jobb i köket och sedan en lång väntan innan man slår sig till bords med sina nära och kära. I Pauls version blir det en klassisk porterstek som serveras med de godaste rotfrukterna tillredda på två olika sätt.
  • Oxkind med potatispuré
    Oxkind med potatispuré Oxkind med potatispuré Bild: YLE/Strömsö

    Oxkinder med potatispuré och syrade grönsaker

    Oxfilé i all ära, men varför inte någongång prova på en köttbit som är betydligt billigare och t o m snäppet bättre. Oxkind är ett härligt marmorerat kött som blir mört som smör med den rätta tillagningen.
  • Laxrulle med wasabi och färskost
    Laxrulle med wasabi och färskost Laxrulle med wasabi och färskost Bild: Yle/Parad Media

    Laxrulle med wasabi och färskost

    Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio och hämtade med sig en hel meny med äppelglögg och plockmat till julbordet.
  • Julcrostini med ricotta och plommonsylt
    Julcrostini med ricotta och plommonsylt Julcrostini med ricotta och plommonsylt Bild: Yle/Parad Media

    Julcrostini med ricottaost och plommonsylt

    Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio och hämtade med sig en hel meny med äppelglögg och plockmat till julbordet.
  • Rostade nötter med kakao.
    Rostade nötter med kakao Rostade nötter med kakao. Bild: Yle/Parad Media

    Rostade nötter med kakao

    Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio och hämtade med sig en hel meny med äppelglögg och plockmat till julbordet.
  • Pipsas äppelglögg
    Pipsas äppelglögg Pipsas äppelglögg Bild: Yle/Parad Media

    Äppelglögg

    Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio och hämtade med sig en hel meny med äppelglögg och plockmat till julbordet.
  • Pauls julbröd med aprikoser.
    Pauls julbröd med aprikoser Pauls julbröd med aprikoser. Bild: YLE/Strömsö

    Julbröd med aprikoser

    Ett underbart julbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på bottnen av ugnen då det skall gräddas. Servera med Pauls pressylta.
  • Pauls pressylta
    Pauls pressylta Pauls pressylta Bild: YLE/Strömsö

    Pressylta på grishuvud och lägg

    Ibland kan det vara skoj att hålla gamla mattraditioner vid liv. En sådan är pressyltan. Här tar man tillvara alla grisens delar och gör något gott av dem. Pressyltan serveras lämpligen med Pauls julbröd med aprikoser.
  • Pulled pork sandwich
    Pulled pork sandwich Pulled pork sandwich Bild: Yle/Anton Sucksdorff

    Pulled pork sandwich

    Världens godaste recept på pulled pork är en favorit som kan tillredas både i ugn och grill. Hemligheten med en god pulled pork är att bryna grisbogen rejält i ugnen på låg värme.
  • Pauls marmeladkulor med äppelsmak.
    Pauls marmeladkulor med äppelsmak Pauls marmeladkulor med äppelsmak. Bild: YLE/Strömsö

    Marmeladkulor med äppelsmak

    Marmeladgodis på julbordet är en självklarhet för många. Med äkta fruktsmak, helt utan färgämnen blir de här gyllene kulorna årets favoriter.
  • Örtmarinerad getost på fröknäckebröd
    Örtmarinerad getost på fröknäckebröd Örtmarinerad getost på fröknäckebröd Bild: YLE/Strömsö

    Marinerad getost

    Mousserande viner har ofta hög syra som ibland kan bedöva delar av smakupplevelsen. Om vi äter något syrligt till så neutraliseras syran och smakerna får större utrymme. Därför utgörs denna smakpartner en syrlig getost inlagd i örtolja med lime.
  • Marinerade oliver med citrus och ingefära
    Marinerade oliver med citrus och ingefära Marinerade oliver med citrus och ingefära Bild: YLE/Strömsö

    Marinerade oliver

    Sherry är en utmärkt följeslagare till skandinavisk mat där andra viner har svårt att passa in, som inlagd strömming, gravad och rökt fisk och sill. Här kombinerar vi sherry med marinerade oliver, en spansk klassiker.
  • Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost
    Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost Bild: YLE/Strömsö

    Rödlöksmarmelad

    En söt dryck får bättre smakbalans om smakpartnern är salt och söt. Sött och sött tar ut varandra och fräschören framträder. Vi kokar en söt rödlöksmarmelad med stjärnanis och glögg i för att få ytterligare ett smakmöte mellan dryck och mat. Läckert!
  • Ellen Svinhufvuds tårta
    Ellen Svinhufvuds tårta Ellen Svinhufvuds tårta Bild: Bild: Yle

    Ellen Svinhufvuds tårta

    Ett klassikt bakverk av landets första dam, Ellen Svinhufvud, som på 1930-talet gjorde sin egen variant av en sans rival-tårta och smaksatte smörkrämen med kaffe.
  • Plättar med apelsinlikör
    Plättar med apelsinlikör Plättar med apelsinlikör Bild: Jukka Koskinen

    Plättar i apelsinlikör

    Maggie Lindholm steker plättar som hon kryddar med apelsinlikör. En utmärkt efterrätt som bekräftas av ungerska Lili Zoe-Ermezei som gästar Mat och prat.
  • Maggies slaviska köttgryta
    Maggies slaviska köttgryta Maggies slaviska köttgryta Bild: Jukka Koskinen

    Slavisk köttgryta á la Maggie

    Maggie Lindholm tillreder en slavisk köttgryta med inspiration av ungerska Lili Zoe-Ermezei som gästar Mat och prat.
  • Cocktailpavlova med havtorn
    Cocktailpavlova med havtorn Cocktailpavlova med havtorn Bild: YLE/Strömsö

    Cocktailpavlova med havtornsfärskost och havtornssocker

    Louise Mérus gästade Efter nio och skapade en meny värd en självständighetsdag. I menun ingår denna pavlova med havtorn, men också en tarte tatin, rödbetstartar och en mörtmoussedipp.
  • Rödbetstartar i filodeg
    Rödbetstartar i filodeg Rödbetstartar i filodeg Bild: Yle/Parad Media

    Rödbetstartar

    Louise Mérus gästade Efter nio och skapade en meny värd en självständighetsdag. I menun ingår denna rödbetstartar, men också en pavlova med havtorn, mörtmoussedipp och en tarte tatin med jordärtskocka och getost.

Sidor