• Skärgårdsgryta med abborre och kräftor
    Skärgårdsgryta med abborre och kräftor Skärgårdsgryta med abborre och kräftor Bild: YLE/Strömsö

    Skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong

    Kräftskalen från kräftskivan kan ses som ett illaluktande problemavfall eller som en utmärkt bas för en buljong till soppor och grytor. Här används buljongen i en härlig skärgårdsgryta. Skalen kan frysas för att senare bli buljong eller så kokar man buljongen och fryser in den.
  • En portion ceviche
    En portion ceviche En portion ceviche Bild: YLE/Parad Media

    Ceviche

    Ceviche är en maträtt, men också ett sätt att tillreda fisk och skaldjur på. Rätten härstammar från Peru, där den är en nationalrätt, men den förekommer i hela Sydamerika och Mexico.
  • Paul Svensson och Michael Björklund tillverkar bastukorv.
    Paul Svensson och Michael Björklund tillverkar bastukorv. Bild: Yle/Siv Wester

    Michaels bastukorv av lamm

    I samband med Bastukvällen på Strömsö tillredde Michael Björklund denna förträffliga lammkorv.
  • Paul Svensson och Michael Björklund tillverkar bastukorv.
    Paul Svensson och Michael Björklund tillverkar bastukorv. Bild: Yle/Siv Wester

    Skånsk vinnarkorv med smak av lamm

    I samband med Bastukvällen på Strömsö tillreder Paul den ultimata bastukorv med smak av lamm.
  • Grillad sandkaka med hallon
    Grillad sandkaka med hallon Grillad sandkaka med hallon Bild: YLE/Strömsö

    Grillad sandkaka med hallon

    En somrig efterrätt från grillen som kronar alla middagar. Det är aldrig fel med glass och färska bär.
  • Dagobertsmackan är en måltid i sig.
    Dagobertsmackan är en måltid i sig. Dagobertsmackan är en måltid i sig. Bild: YLE/Strömsö

    Grillad Dagobertsmacka

    Att halstergrilla en färdiglagd macka ger utflykten eller lunchen på verandan både en guldkant och en otroligt god smak från grillen. Man kan krydda mackan med lite rök av alspån för att ge extra karaktär.
  • Pulled pork i bröd med kimchi
    Pulled pork i bröd med kimchi Pulled pork i bröd med kimchi Bild: YLE/Strömsö

    Pulled pork med ångat bröd och koreansk kålsallad

    Rivet griskött, eller pulled pork som den här populära rätten oftast kallas, är vanligtvis ett långkok av rang. Vi gör en snabbvariant av köttet som blir minst lika mört och gott och serverar det i sött ångat bröd med vår salladsversion av koreansk kimchi (syrad kål).
  • Morotstartar med friterad kapris
    Morotstartar med friterad kapris Morotstartar med friterad kapris Bild: YLE/Strömsö

    Morotstartar med friterad kapris

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk, komplett med den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt och tillsammans med ljuvlig sälta och knaprighet från både kapris och bröd saknar man inte köttet alls.
  • Banana split deluxe med frusen mynta.
    Banana split deluxe med frusen mynta Banana split deluxe med frusen mynta. Bild: YLE/Strömsö

    Banana split deluxe med chokladsås

    Den här lyxiga efterrätten är så exklusiv att den knappt kan kallas banana split. Vi gjorde den high-tech och frös ingredienserna med flytande kväve och fick en rykande kall glass. Här kommer receptet för alla oss hemmakockar som vill göra den på det traditionella sättet.
  • Musslor i tunnbröd
    Musslor i tunnbröd Musslor i tunnbröd Bild: YLE/Strömsö

    Musslor i tunnbröd

    Enkel mat som tillagas utomhus, det är easy living på riktigt. Vi gör en matig havsklämma med potatis och musslor i honungsöl. Ta med ingredienserna utomhus och njut av vädret, den friska luften och det faktum att smakerna förstärks när man äter ute.
  • Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker
    Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker Bild: YLE/Strömsö

    Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker

    Frikassé är en blond gryta som passar ypperligt att göra på höna. Med en myckenhet av läckra grönsaker blir det här en varm och god huvudrätt som känns fräsch och modern.
  • Hemgjorda delikata croissanter
    Frasiga, nygräddade och hemgjorda croissanter Hemgjorda delikata croissanter Bild: YLE/Strömsö

    Croissanter, godast som nygräddade

    De allra flesta bakverk är godast när de är nybakade, men det finns nog inget som går opp mot det ljuvliga fraset av en nygräddad, hemgjord croissant, direkt ur ugnen. Här visar vi också på två smaksättningar, en med mjölkchoklad och en med honungsäpplen.
  • Raw citroncheesecake med chokladbotten
    Raw citroncheesecake med chokladbotten Raw citroncheesecake med chokladbotten Bild: YLE/Strömsö

    Raw citroncheesecake med chokladbotten

    Vilka dofter - och vilka underbara, rena smaker! Raw food är snabb, rolig och färggrann matlagning. Ingen ugn, ingen spis, istället använder vi bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl. En matig <a href="http://svenska.yle.fi/recept/2014/03/26/raw-zucchinipasta-med-tomatsas-och-pesto">pastarätt med smak av tomat och avokado</a> samt en krämig citronkaka med proteinrika nötter, varsågod och njut.
  • Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto
    Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto Bild: YLE/Strömsö

    Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto

    Vilka dofter - och vilka underbara, rena smaker! Raw food är snabb, rolig och färggrann matlagning. Ingen ugn, ingen spis, istället använder vi bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl. Systrarna Rosanna och Maria Lundström tillreder en matig pastarätt med smak av tomat och avokado samt en krämig <a href="http://svenska.yle.fi/recept/2014/03/26/raw-citroncheesecake-med-chokladbotten">citronkaka med proteinrika nötter</a>, varsågod och njut.
  • Päron- och kolapannacotta med gräddsifón
    Päron- och kolapannacotta med gräddsifón Päron- och kolapannacotta med gräddsifón Bild: YLE/Strömsö

    Päron- och kolapannacotta med gräddsifón

    Hur många köksattiraljer behöver man egentligen? Ja, man klarar sej med mindre, men har man en gång fått tag i en gräddsifon gäller det att inte släppa taget om den innan man gjort vår uppochnervända päronpannacotta. Vill man göra den utan sifon blir den inte lika luftig, men kola och päron är en kombo värd att hålla fast vid.
  • Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs
    Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs Bild: YLE/Strömsö

    Kungliga räkmackor

    När räkmacka goes räktoast, då vill man vara med! En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!
  • Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs
    Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs Bild: YLE/Strömsö

    Pepparrotsmajonnäs med brynt smör

    En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!
  • Grillade abborrknyten med grönsaker
    Pinfärsk fisk grillad med grönsaker Grillade abborrknyten med grönsaker Bild: YLE/Strömsö

    Grillade abborrknyten med grönsaker

    Färsk, nyfångad fisk i knyten bjuds det på då fiskaren Tom Blom får välja. Tillsammans med Elin tillreder han denna läckra och enkla rätt på den fångst de fått under sitt vinterfiske. I en kort video visar Tom Blom hur du enkelt filéar en abborre!
  • Fräsch groddsallad med rimmad sik
    Fräsch groddsallad med rimmad sik Fräsch groddsallad med rimmad sik Bild: YLE/Strömsö

    Fräsch groddsallad med rimmad sik

    Camilla och Paul tillreder en lätt fiskrätt på sik, med bland annat lime och chili i dressingen. Friska smaker av vårgrönt får man den här tiden på året bäst av groddar och skott. Grodda gärna själv hemma på köksbänken för att få maximal fräschör.
  • Uppfriskande råsaft med vetegräs
    Uppfriskande råsaft med vetegräs Uppfriskande råsaft med vetegräs Bild: YLE/Strömsö

    Uppfriskande råsaft med vetegräs

    Friska smaker av vårgrönt får man den här tiden på året bäst av groddar och skott. Grodda gärna själv hemma på köksbänken för att få maximal fräschör. Vetegräs i råsaften gör den till den ultimata gröna vårdrycken!
  • Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte.
    Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte. Bild: YLE/Leo Gammals

    Hipsterfrukost av havremjölk

    En frukost eller brunch med trendiga ingredienser, nötter, frön, bär, havre, äpplen och blåbär. Bjud på paketet tillsammans med en varm kaffe latte.
  • Lammstek med portvinssås
    Lammstek med portvinssås och orzotto. Lammstek med portvinssås Bild: YLE/Leo Gammals

    Lammstek med portvinssås och orzotto

    En mättande rätt till påsk eller när vintervinden viner runt stuguknuten.
  • Pauls londonsandwichar.
    Pauls londonsandwichar Pauls londonsandwichar. Bild: YLE/Strömsö

    Anjovis, ägg, purjolök och gräddfil på mörkt bröd

    Paul lagar en sandwich i 20-tals stil, prålig och estetisk, men samtidigt enkel med bekanta smaker.
  • Pauls londonsandwichar.
    Pauls londonsandwichar Pauls londonsandwichar. Bild: YLE/Strömsö

    Rökt lax med ostron och gurka på ljust bröd

    Paul lagar en sandwich i 20-tals stil, prålig och estetisk, men samtidigt enkel med bekanta smaker.
  • Albins äppelmos
    Albins äppelmos Albins äppelmos Bild: YLE/Strömsö

    Albins julmos med äpple och kanel

    Äppelmos är ett msåte till julskinkan, men passar också bra till rispudding.

Sidor