• Efterrätt med chili och choklad
    Efterrätt med chili och choklad Efterrätt med chili och choklad Bild: Jukka Koskinen

    Dessert med chili och choklad

    I programmet Mat och Prat tillreder Raakel Lignell en snabb efterrätt med både sötma och styrka. En touch av Latinamerika med både chili och choklad.
  • Purjo och getostsoppa
    Purjo- och getostsoppa Purjo och getostsoppa Bild: Jukka Koskinen

    Soppa med purjo och getost

    I programmet Mat och Prat lagar Maggie Lindholm en mild och värmande soppa för höstmörker eller förrätt till en fin middag.
  • Estnisk köttlåda med rotfrukter
    Estnisk köttgryta med rotfrukter Estnisk köttlåda med rotfrukter Bild: Jukka Koskinen

    Estnisk köttgryta

    Kersty Metsalu gästar Mat och Prat och tillreder en traditionell, estnisk köttgryta.
  • Pauls pitabröd med lamm yttre filé
    Pauls kebab med lamm yttre filé Pauls pitabröd med lamm yttre filé Bild: YLE/Strömsö

    Kebab i ny tappning

    Kebaben har ett oförtjänt dåligt rykte eftersom den ofta serveras som fantasilös snabbmat. En riktigt god kebab kräver är ett nybakt bröd, ett kött av lite bättre kvalitet och en god sås. Serverar man kebaben såhär har den plötsligt blivit festmat.
  • Malin Båtmästars hälsosamma kex
    Malin Båtmästars hälsosamma kex Malin Båtmästars hälsosamma kex Bild: YLE/Strömsö

    Hälsosamma frökex

    Bloggaren Malin Båtmästar bakar hälsosamma kex med bla quinoa, sesam- och linfrön i.
  • Glutenfri morotskaka
    Glutenfri morotskaka Glutenfri morotskaka Bild: YLE/Strömsö

    Engelsk morotskaka

    Bloggaren Malin Båtmästar bakar en glutenfri morotskaka med engelsk förebild.
  • Stekt salt sill med lök
    Stekt salt sill med lök Stekt salt sill med lök Bild: Yle/Parad Media

    Stekt salt sill med lök

    En gammal husmanskostklassiker som lönar sig att prova. Den urlakade salta sillen har en mjuk och fin konsistens och läcker smak med knaperstekt yta.
  • Snabbgravad sikcarpaccio
    Snabbgravad sikcarpaccio Snabbgravad sikcarpaccio Bild: Yle/Parad Media

    Snabbgravad sikcarpaccio

    Krångligare än det här behöver inte en lyckad fiskförrätt vara. Försök få tag på riktigt färsk sik och skiva den tunt. Den milda kryddningen och de knapriga och söta granatäppelkärnorna lyfter fram den fina fisksmaken.
  • Kenneths köksrökta lax
    Kenneths köksrökta lax Kenneths köksrökta lax Bild: Yle/Parad Media

    Köksrökt lax

    Fiskrökning behöver inte begränsas till sommarvillan och en stor fiskrökningsugn. Också en liten mäng fisk kan rökas på en vanlig spis i en sluten ugnsplåt. Var extra noga med att sluta aluminiumfolien längs med ugnsplåtens kant, så minimerar du röken i köket.
  • Flamberad banan med glass
    Flamberad banan med glass Flamberad banan med glass Bild: Jukka Koskinen

    Flamberad banan med glass

    Mikko Fritze gästar Mat och Prat där han tillreder en smskig efterrätt med flamberad banan i rom, vaniljglass och apelsinlikör.
  • Pastel de Papas av Mikko Fritze
    Pastel de Papas av Mikko Fritze Pastel de Papas av Mikko Fritze Bild: Jukka Koskinen

    Pastel de Papas

    Pastel de Papas är god husmanskost och en variant av den finländska lådan med potatismos och malet kött. Mikko Fritzes version innehåller oliver och russin.
  • Blodpudding med bacon och lingon.
    Blodpudding med bacon och lingon Blodpudding med bacon och lingon. Bild: YLE/Strömsö

    Blodpudding

    Blodpudding kan vara både frasig och krämig om man serverar den på rätt sätt. Den görs dagen innan och med läckra tillbehör är det här en riktig goding som hör hemma på vardagsmenyn; syrliga äpplen, söt lingonröra och knaperstekt bacon - wow vilken middag!
  • Freddis råghamburgare
    Freddis råghamburgare Freddis råghamburgare Bild: YLE/Strömsö

    Freddis rågburgare

    Fredrik Smulter, regerande världsmästare och världsrekordhållare i bänkpress, bjuder på sin hälsosamma och mättande rågburgare. Smakmässigt är det rödlöken som gör det, säger han, så snåla inte med den!
  • Carl Haglunds tjälknöl av hjort
    Carl Haglunds tjälknöl av hjort Carl Haglunds tjälknöl av hjort Bild: YLE/Strömsö

    Tjälknöl av hjortstek

    Carl Haglund bjuder på tjälknöl med portvinssås. Att tillreda en tjälknöl av en viltstek är ett garanterat sätt att få en saftig och god stek. Kom ihåg att använda en digital termometer och låta köttet vila i lagen tillräckligt länge.
  • Umm ali, egyptisk dessert
    Umm ali, egyptisk dessert Umm ali, egyptisk dessert Bild: Jukka Koskinen

    Umm Ali

    Umm Ali är en egyptisk efterrätt med bl a croissanter, kokosflingor och pistagenötter.
  • Koshari, egyptisk husmanskost
    Koshari, egyptisk husmanskost Koshari, egyptisk husmanskost Bild: Jukka Koskinen

    Koshari

    Koshari är husmanskost från Egypten. En värmande, vegetarisk gryträtt eller stuvning med friterad lök som bygger bro mellan de nordafrikanska och europeiska köken.
  • Churros är klassiker i spansktalande länder.
    Churros är klassiker i spansktalande länder. Churros är klassiker i spansktalande länder. Bild: YLE/Strömsö

    Churros med söt mjölk och passionsfrukt

    Churros är den mexikanska varianten av våra munkar. I Mexico serveras churros ofta i gatustånd, på caféer eller till frukost. Prova också att doppa churros i en varm kakao.
  • Pauls chili con carne
    Pauls chili con carne Pauls chili con carne Bild: YLE/Strömsö

    Chili con carne

    Chili con carne är bra vardagsmat. Här kommer rätten i en förfinad form. Ett enkelt långkok som ger mustiga smaker. Kryddningen kan man välja själv, det här receptet ger en ganska het gryta, vill man ha en mildare version är det bara att minska på mängden chili.
  • Glass med jordgubbar, dominokex och mynta
    Glass med jordgubbar, dominokex och mynta Glass med jordgubbar, dominokex och mynta Bild: Jukka Koskinen

    Glass med dominokex, jordgubbar och mynta

    Att använda olika kex, karameller och konditoriprodukter förhöjer lätt en efterrätt med glass som bas. Här får du Amina Hietikkos mintmätta dessert med jordgubbar.
  • Amina Hietikkos cous cous
    Amina Hietikkos cous cous Amina Hietikkos cous cous Bild: Jukka Koskinen

    Aminas cous cous

    Cous cous är en hälsosam rätt som härstammar från de norra delarna av Afrika. Den äts ofta med lamm, men här ger Amina Hietikko en version med höna istället.
  • Amina Hietikkos grönsallad
    Amina Hietikkos grönsallad Amina Hietikkos grönsallad Bild: Jukka Koskinen

    Aminas sallad

    För att reta smaksinnena och tänja på smaklökarna inleder man gärna en middag med en enkel grönsallad. Här är Amina Hietikkos version.
  • risotto gjord på mjölmask och syrsor
    Risotto gjord på mjölmask och syrsor risotto gjord på mjölmask och syrsor Bild: Yle/Parad Media

    Risotto på mjölmask och syrsor

    Det blir allt mer populärt att använda udda råvaror i vår mat. Den här gången bjuder Lena Huldén på risotto med insekter.
  • Raclette skall ätas riktigt varm.
    Raclette skall ätas riktigt varm. Raclette skall ätas riktigt varm. Bild: YLE/Strömsö

    Raclette - hur du gör det lätt

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används idag raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.
  • Bratwurst med surkål
    Bratwurst med surkål Bratwurst med surkål Bild: Yle/Parad Media

    Bratwurst med surkål

    Kenneth Nars bjuder på en riktigt traditionell rätt till en riktigt traditionell, tysk oktoberfest.
  • Bayersk förrättsbricka
    Bayersk förrättsbricka Bayersk förrättsbricka Bild: Yle/Parad Media

    Bajersk förrättsbricka

    En gång om året infaller Oktober. Det betyder fest, Oktober-fest. Kenneth Nars bjuder på en läcker förrättsbricka månaden till ära.

Sidor